Vyhľadávať v tomto blogu

sobota 28. októbra 2023

Navštívte obchod nasiaknutý záhadami a podivnosťou

Tento článok vyšiel v októbrovom čísle Magazínu o knihách v roku 2023. Text článku som v rámci jeho publikovania na blogu doplnila o fotografie, aby ste sa mohli s knihami detailnejšie zoznámiť.
 
 
Obchodík s hrôzami je výnimočným miestom, ktoré budú odvážne deti určite chcieť preskúmať. Veď už len jeho názov vzbudzuje zvedavosť! Aké hrôzy sa v ňom nachádzajú? Odchádza odtiaľ zákazník s doživotnou traumou alebo spokojný s nákupom? Zvedavé deti doň môžu vstúpiť a zistiť, ako to vlastne je...

Magdalena Hai, Teemu Juhani (ilustrátor): Obchodík s hrôzami 1: 
A príšerný štekliaci prášok 
(prel. Alexandra Salmela, Ikar - Stonožka 2023)
 

Kde zobrať peniaze na bicykel, po ktorom túžite najviac na svete, ak máte deväť rokov? Získať ich od rodičov? Šetriť si naň z vreckového? Deväťročná Nina, strašne tvrdohlavé (vlastne nie, je rozhodné!) dievča, sa rozhodla získať peniaze inak – nájde si prácu. Lenže, môžu deväťročné deti pracovať? A ak áno, kto ich zamestná? Nad ťažkými otázkami sa ľahšie dumá so zmrzlinou v bruchu. Našťastie, na zmrzlinu ešte peniaze mala, a tak zamierila do zmrzlinárne Irmy Eisbergovej. Táto postaršia dáma je neprehliadnuteľná – hlavu jej zdobia „dúhové vlasy" a veselý klobúčik s trojkopčekovým kornútikom. Jej zaguľatené telo je opásané zásterou s desiatimi vreckami a v každom z nich sa nájde farebná posýpka či iná, zmrzlinu dochucujúca dobrota. 

Milovníkov klasických príchutí (a ich logického pomenovania) by asi jej zmrzlinová ponuka trošku zaskočila – vanilková vata, šarmantná šššokoláda, tutti-frutti turbo, dúhová dobrota, pelendreková pusa, flitrový twist... Vybrali by ste si? Nina áno a okrem zmrzliny dostala od madam Irmy aj sľubný tip na potenciálneho zamestnávateľa – obchodík oproti. 

Nina sa ocitla pred Obchodíkom s hrôzami s neprehliadnuteľným, no chaotickým a špinavým výkladom. Zlovestný netopier, voodoo bábiky, klietky, pavučiny... Čitateľovu pozornosť upútajú aj papiere nalepené na skle výkladu. Monštromopy. Treščí prášok (na treštiacu hlavu). Nová várka vílích bobkov. Pohoďácke metly (nízka rýchlosť). Zaváraná tma (proti námesačnosti). A najmä – Hľadá sa pomoc. Nina si výklad dôkladne obzrela a potom vstúpila do obchodu. 

 

Predajňa bola temná a tichá, no zrazu sa spoza pokladničného pultu ozval potláčaný chichot. Jeho pôvodcom bol starý pán s "mrožími fúzmi" a huňatým obočím, váľajúci sa na dlážke. „Hohoo!" ručal. „Ohohoo! Chichichi!" húdol si. „Mala by som pár výborných nápadov, ako vám vylepšiť výklad," povedala Nina. Pán na jej slová zareagoval ukázaním na ceduľku Hľadá sa pomoc a Nina pochopila, že sa nemôže prestať smiať. Zrazu jej za chrbtom zaznelo slovíčko ehm. Vyslovil ho duch Bertík, žijúci a pracujúci u Čudodeda, majiteľa obchodu (chichotavého pána). Upratuje to tu od ektoplazmy a straší lupičov. Nina si všimla, že Čudodedo je pokrytý akýmsi čudným prachom a neborák prstom ukázal na dózu na dlážke. Stálo na nej – ŠTEKLIACI PRÁŠOK *NESYPAŤ NA ĽUDÍ*. „Kto by bol taký zloduch?" nechápala. Bertík však práve myslel na niečo iné – musia nájsť opačnosmerný štekliaci prášok. Lenže nájsť ho nie je vôbec jednoduché...



V jednej miestnosti Nina zahliadla chobotnicu, ktorá si na chápadlá priväzovala kolieskové korčule. Bertík jej prezradil, že to je Mľandroš Krakenič, Čudodedov domáci miláčik a varovne dodal, že si naň treba dávať pozor. Opačnosmerný štekliaci prášok sa im síce podarilo nájsť, no zrazu sa spoza rohu vyrútil Mľandroš na korčuliach, vrazil do Niny a dóza s práškom jej vyletela z rúk. Zbadali ju v križiakovej sieti pod veľkou komodou. Na komode visel oznam, že pod komodou sa nachádzajú Pavúkovce. Lenže Bertík tvrdí, že z Pavúkoviec sa ešte nikdy nikomu nič nevrátilo...
 
Stratené zuby
 
Magdalena Hai, Teemu Juhani (ilustrátor): Obchodík s hrôzami 2: 
A stratené zuby 
(prel. Alexandra Salmela, Ikar - Stonožka 2023)
 
V druhej časti série Obchodík s hrôzami - A stratené zuby, sa vraciame do Obchodíka s hrôzami, kde nachádzame Ninu, ktorá má za sebou prvý pracovný deň. Za odmenu dostala strieborniak, ktorý sa rozhodla minúť na zmrzlinu. Keď vstúpila do zmrzlinárne Irmy Eisbergovej, stala sa svedkom desivej scény – na zmrzlinárkinej ruke bol prisatý mŕtvolne bledý zákazník. Dobrovoľne sa však od ruky odsal, vyslovil šušlavé ospravedlnenie a označil sa za „najštrratenejší prrípad na švete". "Dokonča aj žuby šom ši žašantrročil.", dodal. Tak už bolo jasné, prečo šušle. Ako je však možné, že upír prišiel o zuby? Upír Silvester Nine onedlho prezradil, že počas nočného letu kdesi narazil a tresol si hlavu. Keď sa zobudil, zuby boli fuč! Bertík sa nahlas zamyslel, či by sa u nich v sklade nenašli umelé zuby. Po odpoveď na túto otázku vyrazili za Čudodedom. Pozornému čitateľovi určite hneď padne zrak na panvicu, ktorú sa Čudodedo práve snažil umyť. Je na nej obrys netopiera! Tak toto omráčilo Silvestra v netopierej podobe? A ak áno, ako k tomu došlo? Alebo – kto je panvicovým násilníkom? 
 
Knižní hrdinovia sa nad tým nezamýšľajú, a tak sa ide ďalej. Čudodedo im poradí hľadať zubné protézy na povale. Nina so Silvestrom tam našli (slizko) znečistenú knihu Upíri vo víre čias a tiež všakovaké umelé zuby – hor sa do ich (pre čitateľa zábavného)  skúšania! Silvester si vyskúšal zajačie zuby, konské zuby, hrošie zuby, slonie kly, žraločie zuby i dva biele dieliky lega. Vhodná protéza sa zatiaľ nenašla, no našla sa aspoň odpoveď na Nininu zvedavú otázku – „Prečo si sa vlastne prisal Irme na ruku?" Silvester sa jej zdôveril, že je do dámy, ktorú kedysi dávno stretol na odbere krvi, asi zamilovaný. „Má štrrašne krrášne žily." vyriekol obdivne, a preto neodolal túžbe bozkať ich. Odrazu sa pred nimi ocitol Bertík a oznámil im znepokojivú správu – ktosi obrátil celé druhé poschodie hore nohami. Bertík si všimol, že z miesta činu zmizla Čudodedova stará operná pelerína a Čudodedo prihodil informáciu, že z kuchyne niekto ukradol všetok cesnak. A to veru nebolo všetko! Od nasrdenej Irmy sa dozvedeli, že jej niekto odcudzil pudrenku a pudrovací štetec. Z ukradnutia vecí obvinila chudáka Silvestra...
 


 

Napínavý pobyt v tajuplnom obchode

Ešte šťastie, že Nina požiadala o prácu práve v Obchodíku s hrôzami! Veď čo by si tu bez nej počali? Popletený Čudodedo sa poľahky stratí vo vlastnom obchode a príliš dôveruje svojmu domácemu miláčikovi. Domáci miláčik Mľandroš toho síce veľa nenarozpráva, ale jeho zlovestné gánenie a činy sú jasným dôkazom, že si naň naozaj treba dať pozor! Obchodové strašidlo Bertík je síce pracovité a priateľské, ale tak trošku bojko. Odvážna, rázna a bystrá Nina je tu veru veľmi potrebná! Azda ešte dlho potrvá, kým si našetrí na ten bicykel, pretože sledovať jej pracovný pobyt v nezvyčajnom obchodíku je výživným čitateľským zážitkom. Čitateľ z obchodíku odchádza síce s prázdnymi rukami, ale s úsmevom na tvári a s veselými a jedinečnými spomienkami. Knihy sú vhodné pre deti od piatich rokov.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára