Vyhľadávať v tomto blogu

sobota 28. októbra 2023

Po najšpinavšom dievčatku prišiel medzi deti Špunt

Tento článok vyšiel v septembrovom čísle Magazínu o knihách v roku 2023. Text článku som v rámci jeho publikovania na blogu doplnila o fotografie, aby ste sa mohli s knihami detailnejšie zoznámiť.
 
 
Dobrodružstvá Špinušky, najšpinavšieho dievčatka na svete, zas a znova očarúvajú a rozosmievajú malých aj veľkých čitateľov. Tento rok medzi nás zavítal Špunt, ktorému (literárny) život dala rovnaká autorka ako Špinuške – svetoznáma holandská autorka Annie M. G. Schmidt.
 

Annie M. G. Schmidt, Fiep Westendorp (ilustrátorka): Špinuška 
(prel. Adam Bžoch, Verbarium 2016)

 
Špinuška strčí do vrecka hociktorého neknižného ufúľanca. Toto dievčatko totiž vydrží byť čisté maximálne pol hodinu. Jej psík Babroš nezaostáva – tiež sa rýchlo zašpiní a niekedy sa práve on postará o zašpinenie ich oboch.

 

Kniha obsahuje šesť príbehov. Prvý z nich ukazuje čistú Špinušku, ale čistota je prítomná iba knižnú chvíľočku. Dievčatko totiž neposlúchlo mamu, prikazujúcu jej, aby zostalo v izbe kým nepríde návšteva. Rozhodlo sa aj s Babrošom utiecť po rebríku, ktorý o dom oprel nič netušiaci natierač. Útek to mohol byť úspešný (a čistý), nebyť Babrošovho splašenia sa na rebríku... 
 

 

Babroš sa činil aj v iných príbehoch. Od (chvostom) zhodeného chlebíka s džemom na čistý obrus prejdeme k penovému kúpeľu, z ktorého sa rýchlo stala penová záplava, šíriaca sa ulicami štvrte.  

 

Vo štvrtom príbehu Špinuška nevedela nájsť vôdzku, a tak priviazala Babroša na pásku z písacieho stroja. Problém vyriešený, mohli ísť na radnicu, kde sa práve vydávala ich susedka Grétka. Nevesta mala krásne biele šaty! Ešte pár sekúnd po ich príchode také boli...

Špunt z Vežodomu
 
Annie M. G. Schmidt, Fiep Westendorp (ilustrátorka): Špunt z Vežodomu 
(prel. Adam Bžoch, Verbarium 2023)
 
 
Chlapec menom Špunt jazdil na malom červenom autožeriave po celom meste, snažiac sa nájsť byt, do ktorého by sa mohol nasťahovať. Žiaľ, vôbec sa mu nedarilo. Dobrú správu mu venovala holubica Dolly – „Vo Vežodome je vežička, kde nikto nebýva“, prezradila mu. 
 
 
Vo vežičke bola jedna okrúhla, skromne zariadená izba, s oknami na všetky svetové strany. Po hodine v novom domove sa Špunt rozhodol ísť na nákup. Žiaľ, vo výťahu natrafil zrovna na pani Čistučkú, ktorá si ho dôkladne obzrela a spýtala sa ho, či tu býva. Za nepríjemným stretnutím nasledovalo príjemné. V obchode sa zoznámil s pánom Pierkom. Od neho sa dozvedel, že pani Čistučká celý deň strieka okolie sprejom proti hmyzu. Jej aktivita sa stretla s nevôľou pána Pierka, ktorý sa bál o život svojho kamaráta, švába Žuža, žijúceho v pivnici Vežodomu. Bál sa, že stretnutie s pani Čistučkou sa mu stane osudným, a radšej tam Špunta rýchlo poslal. Našťastie, sprej švába iba omráčil a Špunt ho radšej presťahoval do vežičky. 
 
 
Jedného dňa Špunt stretol na chodbe plačúceho chlapca, ktorý si nepamätal, kde presne býva. Predstavil sa ako Dupkáč a Špunt si spomenul, že toto priezvisko už videl na jedných dverách. Pamätal si dobre, priviedol drobca k jeho početnej rodine, tvorenej siedmimi Dupkáčmi – šiestimi chlapcami a ich otcom. V byte panoval neporiadok a okrem osýpok sa tu dalo nakaziť aj dobrou náladou. Všetci členovia rodiny sú obdarení bohatou hrivou, zvedavosťou a dobrým srdcom. Po odchode z bytu Špunt natrafil na Agátku, dcéru pani Čistučkej. Stretol ju síce už predtým, ale až otecko Dupkáč mu prezradil, kto je jej mama a poprosil ho, aby sa s ňou skúsil zahrať. Teraz ale na hranie nebol čas! Dolly totiž priletela so žiadosťou o pomoc. Špunt neváhal ani sekundu! Spolu s Agátkou dorazili do parku, kde zachránili na strome uviaznutú veveričku, trpiacu závratmi...

Špunt neváha pomáhať a jeho pomoc je potrebná naozaj často. Raz ráno pomohol dlhokánskemu koňovi Dlháňovi, uviaznutému vo vodnej priekope. Majiteľ koňa, vojak Major, mu bol za jeho záchranu vďačný a prisľúbil mu pomoc, keď ju bude potrebovať. A veru, potreboval ju veľmi skoro. Pani Čistučká totiž zbadala cez okno vežičky švába Žuža a vymyslela zákerný plán, ako z nej vyduriť oboch jej obyvateľov. Zašla za vrátnikom, informovala ho o Špuntovi, a ten súhlasil, že situáciu treba riešiť. Radikálne! Keď stretol  Špunta a overil si, že naozaj nemá povolenie bývať vo vežičke, nakázal mu pobaliť si veci a zmiznúť z vežičky. Úbohý chlapec by zase nemal kde bývať, nebyť Majorovho príchodu. Ten trval na tom, že chlapec sa nikam nesťahuje, a dal mu povolenie tam bývať. Lenže pani Čistučká je poriadne prefíkaná stvora. Vymyslela nový plán – využila chlapcovu neprítomnosť vo vežičke a zriadila si v nej krajčírstvo. Špuntovi potom vysvetlila, že teraz je tam ona a že švába najprv postriekala sprejom a potom vyhodila. Tentoraz sa o jeho záchranu postarala Dolly, vyslobodila ho zo smetiarskeho auta. Šváb bol zachránený, no do vežičky sa so Špuntom vrátiť nemohol. Našťastie, situácia sa onedlho vyriešila v ich prospech...

 

Vzťah Špunta a pani Čistučkej bol veru problematický, ale Agátka Čistučká je dobré dievčatko a Špunt sa s ňou chce kamarátiť. To sa mu aj darí – spolu s Dupkáčmi dokonca vycestovali k moru. Po návrate domov na Špunta čakal vážny problém. Hrdličia záhrada, bujne zarastený domov mnohých tvorov, sa mala zmeniť na vydláždený priestor – bez stromov, bez života, bez duše. Jej obyvatelia z toho boli zhrození a Špunt tiež. Bolo treba konať! 

Špinuška & Špunt

Špinuška je skvelá, no (pri)rýchlo sa skončiaca kniha. Za to knihe Špunt z Vežodomu nemožno vytknúť skromný počet príbehov – je ich až štyridsať! V Špuntovom svete si teda čitateľ môže pobudnúť dlhšie, dôkladne ho preskúmať, užiť si spoločnosť jeho sympatických obyvateľov.

Obidve knihy obývajú milé deti, výnimočné zvieratká, viac či menej sympatickí dospelí. Sú naplnené šibalstvom, hravosťou, starosťami aj bezstarostnosťou, malérmi a ich riešením, ľudskosťou, priateľstvom, toleranciou.

Špinuška si už získala srdcia slovenských detí svojou neschopnosťou zostať čistá, schopnosťou vždy sa dostať do situácie (často absurdnej) vedúcej k zašpineniu (často nielen seba) a tiež svojou dobrotou a priateľskosťou. Špunt si ich srdcia ešte len získava, no určite bude aj on úspešný. Získa si ich svojou ochotou nezištne pomáhať a jedinečnými dobrodružstvami, ktoré prežíva so svojimi priateľmi. Ak sa vaše deti ešte nezoznámili so Špinuškou a (alebo) so Špuntom, umožnite im to, doprajte im knižné stretnutie. Prinesie im vrchovatú nádielku výnimočných čitateľských chvíľ. Kniha Špinuška je podľa vydavateľstva Verbarium určená pre deti od troch rokov, Špunt z Vežodomu pre deti od piatich rokov.          


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára