Vyhľadávať v tomto blogu

sobota 28. októbra 2023

Novembrové knižné novinky (2023)

Názov: Nie sme tu nato, aby sme sa zabávali 
Autorka: Nina Lykke 
Vydavateľ: Tatran
 
Oficiálna anotácia: Knut je spisovateľ v stredných rokoch, ktorý sa márne snaží zopakovať veľký úspech spred mnohých rokov. Svojím posledným literárnym pokusom chcel vyvrátiť obvinenia literárnych kritikov, že píše iba o privilegovanej bielej strednej vrstve, redaktora však rukopis neoslovil a dielo nikdy neuzrelo svetlo sveta.

Teraz Knuta pozvú na prestížny literárny festival do Lillehammeru, aj keď len ako náhradníka do panelovej diskusie. Ako podporu si vezme so sebou suseda a zároveň jediného priateľa Franka. Spolu s Knutom totiž do panelovej diskusie pozvali aj nového manžela jeho bývalej ženy a mladú spisovateľku, ktorá ho vo svojom poslednom autofiktívnom románe zobrazila tak, že sa cíti načisto odpísaný.

Proti sebe však stoja dva opisy skutočnosti. Je Knut celkom obyčajný človek so silnými a slabými stránkami na ústupe, ako ho pozná jeho bývalá manželka – alebo je to nadržaný jašter obvinený zo zneužívania, ako ho vykresľujú v tisícoch výtlačkov autofiktívneho románu? Autorka nám naservíruje všetko, o čom sa dá povedať, že patrí do štandardného menu nórskeho literárneho festivalu v roku 2020. Sámovia, feministky v hidžábe, transrodoví ľudia a mumlajúci básnici z Kene. Nekonečné rady zle pripravených literárnych rozhovorov budú viesť náladoví moderátori pred publikom, ktoré si nemôže pomôcť a pozerá do svojich mobilov. 
 
zdroj: Tatran

 
Názov: Sivé včely
Autor: Andrey Kurkov
Vydavateľ: Slovart
 
Oficiálna anotácia: V dedine Malá Starogradovka v takzvanej sivej zóne na ukrajinskom Donbase bývajú už len dvaja ľudia: Ukrajinec, včelár Sergejič a jeho „nepriateľ z detstva“, prívrženec separatistov Paška, dvaja muži s odlišným pohľadom na život počas podivnej vojny. Včelár sa jedného dňa rozhodne z dediny odísť a odviezť svoje včely na bezpečnejšie územie – najprv na Ukrajinu, potom na Rusmi anektovaný Krym. Ukrajinský spisovateľ Andrej Kurkov sugestívne rozvíja príbehy ľudí, ktorí žijú svoj obyčajný život v nevšedných podmienkach a ktorých každodenná realita je naozaj všetko iné ako všedná. Román Sivé včely bol preložený do vyše dvadsiatich jazykov a autor zaň dostal viacero významných medzinárodných literárnych cien.
 
zdroj: Slovart

 
Názov: Veľmi tajný spolok svojráznych čarodejníc
Autorka: Sangu Mandanna
Vydavateľ: Slovart
 
Oficiálna anotácia: Hrejivý „cosy fantasy“ román o osamelej čarodejnici, ktorá dostane príležitosť osvojiť si podivnú novú rodinu a to jej zmení celý život. 
 
Mika Mesačná, jedna z mála čarodejníc v Británii, vie, že musí svoje magické schopnosti skrývať, správať sa nenápadne a držať si odstup od ostatných čarodejok, aby nepritiahli neželanú pozornosť. V mladom veku prišla o rodičov, vychovali ju cudzí ľudia, a tak si zvykla byť sama a dodržiavať pravidlá... Až na jednu výnimku: profil na internete, kde zverejňuje videá, v ktorých predstiera, že je čarodejnica.

Nazdáva sa, že ich nikto nebude brať vážne. Ktosi taký sa však nájde. A Mika dostane nečakanú správu s naliehavou prosbou, aby odcestovala do vzdialeného záhadného Nikdedomu a naučila tri malé čarodejnice, ako dostať mágiu pod kontrolu. Hoci tým porušuje všetky pravidlá, súhlasí a okamžite sa zapletie do životov a tajomstiev nielen svojich troch zverenkýň, ale aj ostatných obyvateľov svojráznej domácnosti a... Jamieho. Atraktívneho, popudlivého knihovníka z Nikdedomu, ktorý by pre ochranu detí urobil čokoľvek a ktorý všetkých cudzích ľudí vrátane Miky považuje za hrozbu. Rozčuľujúco príťažlivú hrozbu. Mika si v Nikdedome postupne nachádza svoje miesto a predstava, že by mohla niekam patriť, sa jej začína zdať čoraz pravdepodobnejšia.

No mágia nie je na svete tým jediným, čo ich ohrozuje, a keď im nebezpečenstvo zaklope na dvere, Mika sa bude musieť rozhodnúť, či je ochotná riskovať všetko, aby ochránila rodinu, ktorú získala, hoci ani netušila, že ju hľadá... 
 
zdroj: Slovart

 
Názov: Kacír 
Autorka: Daniela Hroncová-Faklová 
Vydavateľ: Naše vojsko
 
Oficiálna anotácia: Historický román KACÍR predstavuje životné peripetie Konráda Cordata, súčasníka Dr. Martina Luthera, ktorý po absolvovaní univerzitných štúdií vo Viedni, Ferrare, a po pobyte na pápežskom dvore v Ríme, pôsobí ako katolícky kňaz v Budíne.

Veľmi rýchle podlieha šíriteľom Lutherových myšlienok, s ktorými sa stotožňuje natoľko, že z lukratívneho postu v Budíne odchádza do Horných Uhier šíriť životaschopné myšlienky reformácie. Opakovane navštívi stredoslovenské banské mestá – Kremnica, Banská Štiavnica, Banská Bystrica... Po násilnom skončení svojej reformačnej misie odchádza do Nemecka, osobne sa spoznáva s Lutherom a jeho spolupracovníkmi a spolu s nimi pokračuje v kazateľskej práci.

Život Konráda Cordata autorka približuje románovým spôsobom, aby po viac ako 500 rokoch predstavila pomerne málo známeho pôvodcu zápiskov Reči pri stole – Konráda Cordata. 
 
zdroj: Vydavatel.sk

 
Názov: Arsene Lupin: Lupič džentlmen
Autor: Maurice Leblanc
Vydavateľ: Ikar
 
Oficiálna anotácia: Nie je zločin ako zločin a tie, ktoré má na svedomí Arsene Lupin, sú plné nečakaných zvratov, veselých momentov a obdivuhodnej zlodejskej šikovnosti, s akou sa mu darí unikať pred spravodlivosťou. Podarí sa nepolapiteľnému lupičovi zvíťaziť aj nad slávnym anglickým vyšetrovateľom? Obaja súperi sú odhodlaní nič tomu druhému nedarovať. Veď v stávke je ich dobrá povesť.

Postava Arsena Lupina sa prvýkrát objavila v roku 1906 a jeho neuveriteľné dobrodružstvá zachytáva sedemnásť románov, tridsaťdeväť noviel a poviedok, päť divadelných hier a takmer dvadsiatka filmových adaptácií a divadelných inscenácií. Na základe inšpirácie Arsenom Lupinom natočila spoločnosť Netflix v roku 2021 úspešný seriál Lupin v hlavnej úlohe s Omarom Syom.

Slovenské vydanie je prekladom výberu autorovej vnučky, ktorý vyšiel pod názvom LES AVENTURES EXTRAORDINAIRES D‘ARSENE LUPIN (Neobyčajné príhody Arsena Lupina) v roku 2011 vo vydavateľstve Jean-Claude Gawsewitch Éditeur v Paríži a obsahuje šestnásť z pôvodných dvadsiatich noviel. 
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Moje Rusko: Vojna či mier
Autor: Michail Šiškin
Vydavateľ: Slovart
 
Oficiálna anotácia: Michail Šiškin, ruský autor žijúci vo Švajčiarsku, vo svojej novej knihe tvrdí, že Rusko nie je „hádankou zabalenou v záhade“, len o ňom nevieme dosť. Aký je teda skutočný príbeh Putinovho autokratického režimu a jeho invázie na Ukrajinu?

Autor sa vydáva do histórie a sleduje korene ruských problémov od Kyjevskej Rusi cez Moskovské veľkokniežatstvo, cárske Rusko, revolúciu, Sovietsky zväz a studenú vojnu až po súčasnú Ruskú federáciu. Skúma znepokojujúci vzťah medzi štátom a občanmi, vysvetľuje ruský postoj k ľudským právam a demokracii a tvrdí, že v skutočnosti existujú dva ruské národy: jeden rozčarovaný a nespokojný, trpiaci „otrockou mentalitou“, a ten, čo vyznáva európske hodnoty a snaží sa postaviť útlaku. Bude Rusko pokračovať v bludnom kruhu prevratov a autokracie alebo sa mu podarí z neho vymaniť – a ako v tom môžeme jeho obyvateľom pomôcť? 
 
zdroj: Slovart

 
Názov: Matovič, pandémia, vojna: Výber z čmáraníc z Denníka N 2020-2023
Autor: [Shooty]
Vydavateľ: N Press
 
Oficiálna anotácia: “Nepotrebujeme historikov a politológov, aby sme sa rýchlo zorientovali v desaťročiach slovenskej politiky. Stačí vytiahnuť Shootyho knihy a spomenieme si na všetkých kladných aj smutných hrdinov, na rôzne kauzy či naozaj dôležité udalosti. Tarzan kreslí politické dejiny Slovenska. S chirurgickou presnosťou a bez balastu,” hovorí bývalý premiér, ekonóm Ľudovít Ódor v úvode ďalšej knihy Shootyho karikatúr.

V priebehu rokov 2020 - 2023 sme zažili besnenie Matoviča, pandémie aj začiatok vojny u susedov a Shooty všetky tieto udalosti nemilosrdne zaznamenával. Štvrtý diel série má opäť viac ako 700 strán a kresby, ktoré ilustrujú dianie na Slovensku aj v zahraničí dopĺňa rozsiahly poznámkový aparát, ktorý vám pripomenie všetky tie neuveriteľné kauzy, aké sa môžu udiať len na Slovensku. 
 
zdroj: Vydavatel.sk

 
Názov: Držte sa svojich detí: Prečo musia byť rodičia dôležitejší než rovesníci
Autori: Gordon Neufeld & Gábor Maté
Vydavateľ: NOXI
 
Oficiálna anotácia: Držte sa svojich detí je kniha o výchove. Zaoberá sa jedným z najznepokojujúcejších a najnepochopenejších trendov našej doby – rovesníci nahrádzajú rodičov v živote detí. Dnes je tento trend aktuálnejší ako kedykoľvek predtým. Príručka okrem iného obsahuje aj materiál o tom, ako sociálne médiá a kultúra videohier ovplyvňujú naše deti a čo môžu rodičia urobiť.

Dr. Neufeld a Dr. Maté skúmajú fenomén orientácie na priateľov: znepokojujúcu tendenciu detí a mládeže hľadať životný smer u svojich rovesníkov – zmysel pre dobro a zlo, hodnoty, identitu a pravidlá správania sa. Orientácia na priateľov a rovesníkov však podkopáva súdržnosť rodiny, otravuje atmosféru v škole a podporuje agresívne nepriateľskú a sexualizovanú kultúru mládeže. Je to stupňujúci sa trend, ktorý nebol nikdy dostatočne opísaný ani spochybnený, až kým nevyšla táto kniha. Keď tento trend pochopíte, zistíte, že je samozrejmý – rovnako ako riešenia. 
 
zdroj: Vydavatel.sk

 
Názov: Tajomstvá mladého Bajzu
Autorka: Eva Maliti Fraňová 
Vydavateľ: Slovart
 
Oficiálna anotácia: Románová próza Evy Maliti Fraňovej Tajomstvá mladého Bajzu je fiktívnym príbehom zrodu prvého slovenského románu Príhody a skúsenosti mladíka Reného. Prvý zväzok tohto legendárneho diela vydal spisovateľ Jozef Ignác Bajza (1755 – 1836) v roku 1783, ale druhý zväzok ostal nedokončený.

Román sa odohráva v konkrétnych časopriestorových súvislostiach a zakladá sa na množstve historických faktov. Vracia nás do cisárskej Viedne v rokoch jozefínskych reforiem, kde sa začínajúci spisovateľ Jožo formuje ako vnímavý, hoci neveľmi disciplinovaný študent katolíckeho Pazmánea. Nečakané zážitky a inšpirácie Joža podnecujú k písaniu, v čom ho podporuje niekoľko sympatizantov, ba dokonca jedna sympatizantka. Ďalší významný Slovák pôsobiaci v tých časoch vo Viedni, vedúci pracovník Dvornej knižnice, osvietenec Adam František Kollár (1718 – 1783) mu dáva rôzne múdre rady. No skôr, než sa Jožovi otvoria cesty k napísaniu románu, bude treba rozlúsknuť zopár tajomstiev... 
 
zdroj: Slovart

 
Názov: Ako čítať zo stromov: Stopy a javy od koreňov po listy
Autor: Tristan Gooley
Vydavateľ: Tatran
 
Oficiálna anotácia: Môžu byť dva stromy rovnaké? Nie. A aj ten najmenší rozdiel je zásadný.
 
Stromy nám toho chcú toľko povedať – o krajine, vode, ľuďoch, zvieratách, počasí aj o čase. Porozprávajú nám o svojom živote, dobrých aj zlých chvíľach. Stromy rozprávajú príbehy, ale len tým, ktorí ich vedia počúvať.

Každý strom, na ktorý natrafíme, nesie na sebe množstvo znakov a stôp. Všetky o niečom vypovedajú. Šepkajú nám tajomstvá nielen o svojom živote, ale aj o krajine, v ktorej žijú. Zbadáte ich okamžite – pravda, ak viete, čo máte hľadať. A práve preto zostajú pre väčšinu ľudí skryté. V knihe Ako čítať zo stromov spoznáte jednoduché princípy, ktoré vysvetľujú tvary stromov a s tým súvisiace javy. Získate vedomosti, ktoré nemá len tak hocikto. Zídu sa vám vždy, keď prejdete okolo niektorého stromu, či v meste alebo vo voľnej prírode.

Tristan Gooley už dve desaťročia učí ľudí umeniu čítať zo stromov pomocou jasných znakov a stôp ukrytých v ich tvare, kôre, koreňoch či na listoch. Dočítate sa o nich v tejto jedinečnej knihe, aká nemá vo svete páru. To, čo sa tu naučíte, už nikdy v živote nezabudnete. Odteraz sa na žiadny strom nepozriete tými istými očami ako predtým. 
 
zdroj: Tatran

 
Názov: Kúsky reality: Neobyčajná povaha času a priestoru
Autor: Samuel Kováčik
Vydavateľ: Slovart
 
Oficiálna anotácia: Kúsky reality sú aj nie sú pokračovaním Obyčajných zázrakov.

Kým Obyčajné zázraky sú o fyzike obyčajných vecí – stromoch, oblakoch, iskrách, teda o základoch klasickej fyziky, Kúsky reality je kniha o najpodivnejších javoch, ktoré skúmame – o cestovaní v čase, vzniku vesmíru, štruktúre priestoru. Je o dvoch pilieroch modernej fyziky – teórii relativity a kvantovej fyzike.

Táto kniha je o čase, priestore a ľuďoch. Nielen tých, ktorí sa ich výskumom zaoberali, ale nás všetkých, ktorým čas a priestor poskytujú základné ihrisko našej existencie. Takéto poznávanie vie človeka nadchnúť aj vyčerpať, tak sa riadne pripravte – čaká nás veľká jazda! 
 
zdroj: Slovart

 
 
Knihy pre deti a mládež
 
 
Názov: Kde je oriešok? 
Autorky: Nadine Reitzová & Sophie Schoenwaldová
Vydavateľ: Ikar - Stonožka
Poznámka: vekové odporúčanie = + 18 mesiacov
 
Oficiálna anotácia: Prišla zima a malá veverička je hladná. Na jeseň si usilovne zbierala zásoby, no čoskoro napadol prvý sneh, ktorý zahladil stopy. Žiaľ, veverička si už nepamätá, kam schovala oriešky. Pomôžeš jej?

Ďalšie utešené a interaktívne leporelo plné dobrodružstva pre najmenších čitateľov. Zabavte sa, pomôžte veveričke a ukážte jej, ako veľmi ju máte radi. 
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Potras jablonkou
Autor: Nico Sternbaum 
Vydavateľ: Ikar - Stonožka
Poznámka: vekové odporúčanie = 2+
 
Oficiálna anotácia: Uži si toto interaktívne rozprávanie plné dobrodružstiev a zábavy, pri ktorom nebudeš stíhať prevracať stránky.

Táto kniha má všetko! Chce s tebou hrať a prekvapiť ťa každou novou stránkou. Potras ňou, pošúchaj ju, otoč ju! Ťukni na ňu, fúkni do nej, stlač ju! Potom sa na ďalšej strane dozvieš, čo sa stane s jabĺčkom, so šteklivou príšerkou Karlou, s mokrou mačičkou alebo so zajačou rodinkou. Tak čo, kto je zvedavý? Poď to vyskúšať hneď teraz! 
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Vianočná vločka
Autorky: Ivona Ďuričová & Zuzana Hlavatá
Vydavateľ: Ikar - Stonožka
Poznámka: vekové odporúčanie = 5+
 
Oficiálna anotácia: Vianoce sú ten najkrajší a najzázračnejší deň. Myslí si to aj malá Barborka. Na zdobenie stromčeka, slávnostnú večeru a darčeky sa teší celý rok. Ibaže niečo chýba – sneh! Barborka si pod stromčekom našla krásne ružové boby, ale nemôže sa sánkovať.
 
Jej smútok zaženie zázračná vločka. Porozpráva dievčatku, aké bývali Vianoce kedysi. Zistite to spolu s ňou aj vy!  

zdroj: Bux.sk


Názov: Stromkáči
Autori: Roman Brat & Juraj Martiška 
Vydavateľ: Ikar - Stonožka
Poznámka: vekové odporúčanie = 7+
 
Oficiálna anotácia: Všetci za jedného, jeden za všetkých!

Zvieratká, ktoré spolu obývajú jeden strom, sa dozvedia zlú novinu. Do ich lesa vtrhli s pílami pajkovia, ako nazývajú ľudí, a ničia ho. Vypukne panika. Starý jazvec zvolá poradu a spýta sa susedov: „Vzdáme sa a odídeme inam, alebo budeme vzdorovať?“ „Budeme vzdorovať,“ zaznie zborovo. Kuna, ďateľ, sova a ďalší sú odhodlaní svoj domov zachrániť. Zabudnú, že si občas lezú na nervy, a zomknú sa v jeden tím. Od tej chvíle sú stromkáči! Začnú sa svorne schádzať u jazveca a aby neriešili iba pajkov, dohodnú sa, že si každý večer vyrozprávajú jeden príbeh na rozveselenie. Trochu napínavý... trochu žartovný. Ako prvá sa prihlási včela Sisa a po nej sa osmelia ostatní. Týmito príbehmi si nielen krátia čas pri strážení lesa, ale zároveň sa povzbudzujú v súboji so silným protivníkom. Zbaviť sa pajkov totiž vôbec nebude ľahké, a tak im pri tom držme prsty.

Ilustrácie Juraja Martišku vynikajúco vystihujú dej aj charaktery zvieracích hrdinov a vyčaria deťom úsmev na tvári.
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Prázdniny s Pipom
Autori: Juraj Raýman & Marek Cina 
Vydavateľ: Slovart
Poznámka: vekové odporúčanie = 9+
 
Oficiálna anotácia: Dokáže niekto pokaziť dieťaťu leto viac než vlastní rodičia? Starí rodičia! Jednoduchý príbeh o zložitých vzťahoch dospelých, o ich tvrdých hlavách a zaťatosti, ktorá všetko komplikuje až dovtedy, kým situáciu nezachráni priateľstvo s kohútom. 
 
zdroj: Slovart

 
Názov: Loki: Príručka slušného správania pre nespratných bohov
Autor: Louie Stowell 
Vydavateľ: Slovart
Poznámka: séria Loki, 1. diel
 
Oficiálna anotácia: Nová séria o neposlušných a prešibaných bohoch severskej mytológie Loki od Louiho Stowela vás zaujme aj zabaví. Ak sa ešte nevyznáte v severskej mytológii, s prvou knižkou Loki: Príručka pravidiel slušného správania pre nespratých bohov máte jedinečnú príležitosť napraviť to. Máte pred sebou príbeh Lokiho, boha chaosu a podfukov. Jedného dňa to so švindľovaním preženie, a aby svoje výčiny odčinil, pošlú ho na Zem v koži jedenásťročného chlapca. Na to, aby sa naučil správať slušne, má presne mesiac. A nech to nemá až také ľahké, spoločníka mu bude robiť boh hromu Thor. Podarí sa mu to alebo bude musieť za svoje hriechy navždy pykať v pekle? Prečítajte si jeho pozemský denník a uvidíte sami.
 
zdroj: Slovart

 
          

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára