Vyhľadávať v tomto blogu

štvrtok 28. júna 2018

Magazín o knihách (6/2018)

Čo nájdete v júnovom Magazíne o knihách?



zdroj: Magazín o knihách (FB)


Rozhovory...



Rozhovor s Liaom I-wuom
V tomto rozhovore nájdete mnoho informácií nielen o Liao I-wuovi a jeho knihách, ale aj o Číne, jej obyvateľoch a ich vnímaní diania v tejto zložitej krajine. Liao I-wu rozprával o brutálnom zásahu proti študentom na námestí Tchien-an-men v Pekingu a postoji obyvateľov Číny k tomuto zásahu, režime, ktorý v tejto krajine vládne a tiež o svojom živote po návrate z väzenia i o tom, ako žije v súčasnosti. Pokiaľ ste sa doteraz s týmto spisovateľom a jeho knihami nestretli, tento rozhovor vám umožní dozvedieť sa o ňom a jeho knihách zaujímavé informácie. (názov článku: Liao I-wu: Ten, čo zaznamenáva príbehy, autor: Róbert Kotian)


Rozhovor s Táňou Keleovou-Vasilkovou
Spisovateľku Táňu Keleovú-Vasilkovú, autorku ženských románov, poznajú aj čitatelia, ktorí sa takýmto knihám vyhýbajú oblúkom (vrátane mňa). V krátkom rozhovore uviedla, ako vidí dnešnú spoločnosť vo vzťahu mužov a žien a prezradila, čo považuje za základ dlhoročného vzťahu. Opísala svoj spisovateľský režim a podmienky, ktoré potrebuje mať na písanie vytvorené. Dozviete sa tiež, či niekedy pri písaní príbehov nebojuje s postavami, ktoré sa "začnú správať po svojom" a tiež, či časom dozrievajú aj jej postavy. (názov článku: Táňa Keleová-Vasilková: Bez tolerancie to vo vzťahu nejde, autor: Martin Kasarda)



Články o zaujímavých knihách... 


 
Frankenstein in Baghdad (Ahmed Saadawi)
Bagdad v roku 2005 predstavuje veľké bojisko. Smrť je všadeprítomná, rovnako ako mŕtvoly, rozmetané obete výbuchov. Starinár Hadi začal zbierať kúsky tiel a zošívať ich dokopy, ako handrovú bábiku. Dôvod? Absurdný, ale istým spôsobom sympatický. Ak donesie na patológiu celú mŕtvolu, budú s ňou musieť zaobchádzať slušne a riadne ju pochovať. Lenže táto postupne skompletizovaná mŕtvola získala niečo, s čím Hadi asi nerátal. Usídlil sa v nej duch. Oživené monštrum odchádza od svojho tvorcu. Začína cítiť volanie jednotlivých častí svojho tela po spravodlivosti. Vydáva sa na trestnú výpravu... Ak si prečítate tento článok, zistíte nielen, ako príbeh pokračoval, ale tiež, čo táto kniha ešte čitateľom ponúka. Po prečítaní tohto pútavého článku som zase dospela k záveru... Dúfam, že táto kniha bude preložená do slovenčiny alebo češtiny! (názov článku: Zošitý autentický Iračan z Bagdadu, autorka: Beáta Beregrad Grünmannová)


Dve tváre pravdy (Michael Connelly) & Katharinin kód (Jorn Lier Horst) & Selfies (Adler Olsen)  
Traja populárni autori v rámci kriminálneho žánru prichádzajú s príbehmi, v ktorých sa riešia nevyriešené a odložené prípady. Autor článku nielen upozorňuje na vydanie týchto kníh u nás, ale aj poukazuje na ich pridanú hodnotu. Pokiaľ máte radi kriminálne príbehy, ale aj v rámci tohto žánru očakávate kvalitu, tieto knihy by vás mohli zaujať. K tomuto záveru som dospela aj na základe tohto tvrdenia autora článku: "...všetci traja spisovatelia mu (pozn. čitateľovi) totiž ponúkajú kombináciu myslenia a napätia mierou vrchovatou, a hoci sa vďaka dôslednému poznaniu práce policajného vyšetrovateľa autori držia stále pri zemi, nechávajú fantáziu čitateľa fungovať na plné obrátky a ponechávajú jej dostatočný priestor na vlastné pátranie". (názov článku: Keď sa Bosch, Wisting a Mørck hrabú v archívoch, autor: Róbert Kotian)


Gregorove tajné výpravy do vesmíru & Gregorova vesmírna naháňačka za pokladom & Gregor a veľký tresk & Gregorov nerozlúštiteľný kód & Gregor a modrý mesiac (Lucy & Stephen Hawkingovci)
Fascinácia vesmírom sa často zrodí už v detstve. Vďaka Stephenovi Hawkingovi a jeho dcére Lucy Hawkingovej majú aj detskí čitatelia k dispozícii množstvo zrozumiteľne sformulovaných a pútavých vedeckých poznatkov o vesmíre. Ich príbehy o dobrodružstvách chlapca Gregora, ktorého fascinuje vesmír, v slovenčine vydalo vydavateľstvo Slovart. Tento rok vyšiel piaty diel tejto knižnej série. Článok je venovaný všetkým piatim dielom. Zoznámite sa s Gregorom, Ankou, vedcom Erikom i Kozmom a dozviete sa, aké dobrodružstvá v príbehoch zažili a akým hrozbám čelili. Tieto knihy ponúkajú čitateľom napínavé príbehy, poznatky o vesmíre, nádherné ilustrácie... Ak vás zaujíma vesmír, tieto knihy by nemali ujsť vašej pozornosti. (názov článku: Dobrodružstvá na hawkingovský spôsob, autorka: Jana Korčeková)
 

Vašu pozornosť si zaslúžia aj ďalšie knihy, ktorým sa moji kolegovia vo svojich článkoch venovali: 1968 - polčas rozpadu komunistického režimu (Juraj Alner), The Cost of Living (Deborah Levy) a Postrehy emigrantky (Irena Brežná). 


V Magazíne o knihách nájdete aj výber zaujímavých knižných noviniek, ktoré moji kolegovia stručne predstavili. Tento mesiac vybrali tieto tituly: Daj mi tvoje meno (André Aciman), Plán Bratislava (Matúš Vallo a kol.), Street art (Alessandra Mattanza), Carmilla (Joseph Sheridan Le Fanu), Nočný lov (Robert Bryndza), Švédske umenie smrteľne vážneho upratovania (Margareta Magnussonová), Hlava XXII, Gold nad zlato, Niečo sa stalo (Joseph Heller), Erotické dějiny Kremlu (Magali Delaloye), Vrkoč (Laetitia Colombani), Všetko, čo si nepamätám (Jonas Hassen Khemiri) a Marakéš (Václav Pankovčín). 


Pozdravy zo sveta



Pozdrav zo sveta v podobe pútavého článku tentoraz prišiel z Rakúska, od Ingrid Žalnevy. Pri čítaní tohto článku zaplesá srdce knihovníkom i priaznivcom knižníc z mimoknihovníckej komunity. Žalneva totiž vo svojom článku predstavuje Rakúsku národnú knižnicu, ktorá ohúri nielen svojou krásou, veľkým knižničným fondom a exponátmi, ale aj svojou históriou, plnou zaujímavých udalostí a osobností. Dozviete sa, z akých zbierok knižnica vznikala, aké výnimočné knihy sa nachádzajú v tejto knižnici a ktoré medzníky boli dôležité v jej vývoji. Mňa, ako knihovníčku, zaujalo, že "už v 17. storočí zaviedol cisár Ferdinand II. povinnosť odovzdávať do knižnice po jednom výtlačku z každej publikácie vydanej v Rakúsku, čo sa dodržiava dodnes." Veľmi ma zaujala aj pasáž, v ktorej sa Žalneva venuje pôsobeniu Adama Františka Kollára v tejto významnej knižnici. Výborný článok o nádhernej knižnici. Odporúčam prečítať. :) (názov článku: Rakúska národná knižnica oslavuje 650 rokov, autorka: Ingrid Žalneva)


A okrem toho...:



...sa Martin Kasarda venoval téme, ktorá je medzi milovníkmi kníh obľúbená a často pretriasaná. Filmová podoba príbehu kontra literárna podoba príbehu. Pozitíva sa nachádzajú na oboch stranách. Autor článku ich demonštruje na konkrétnych príkladoch. Pán prsteňov, To Stephena Kinga, Meno ruže Umberta Eca... Ak si článok prečítate, zistíte výsledok tohto "súboja" (z pohľadu Martina Kasardu) a dozviete sa o existencii zaujímavej knižnej edície (Kamera kontra kniha),


...Martin Plch (vydavateľ kníh) predstavuje knihu mesiaca, ktorou je kniha Winnetou 4: Winnetouovi dedičia, román slávneho nemeckého spisovateľa Karla Maya (Winnetou 4: posledný román Karla Maya), 

 
...Lucia Lackovičová prezradila, aký bol tohtoročný SlavCon (festival fantastiky) a pomocou stručného sumáru kníh zo žánru fantastiky vydaných v roku 2017 dokazuje, že aj na Slovensku sa nájdu autori, ktorí sa fantastike venujú (SlavCon - malý con s veľkými ambíciami),

 
..v ďalšom článku Lucia tvrdí, že "slovenská sci-fi tvorba bola, paradoxne, v minulosti podstatne bohatšia a invenčnejšia, ako je dnes" a menuje slovenských autorov a ich sci-fi diela, ktoré slúžia ako dôkaz pravdivosti jej tvrdenia (Dobývanie vesmíru v podaní slovenských autorov),


...a júnový Magazín o knihách uzatvára Róbert Dyda so svojim článkom, v ktorom predstavuje zaujímavé knižné tituly vybrané z ponuky nemeckého knižného trhu (Nie Marx, ale láska je večne živá).


Ak vás zaujal obsah júnového čísla Magazínu o knihách, môžete si ho kúpiť vo vybraných trafikách a v sieťach kníhkupectiev Martinus a Panta Rhei a viaceré články sú dostupné aj v online verzii (odkazy sú umiestnené v texte tohto článku).
  

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára