Vyhľadávať v tomto blogu

pondelok 25. júna 2018

Zvieratá (nie) sú čudné!

Tento článok vyšiel v aprílovom čísle Magazínu o knihách v roku 2018. Text článku som v rámci jeho publikovania na blogu doplnila o fotografie, aby ste sa mohli s touto knihou detailnejšie zoznámiť.


Klára zbožňuje zvieratá. Kocúra Mukiho, potkany Wolfganga, Amadea i Mozarta a... všetky ostatné zvieratá tiež! Lenže milovať zvieratá Kláre nestačí.  Chce o nich vedieť všetko. Niektoré zvieratá považuje za čudné. Napríklad ovce. A kozy, tie sú vraj ešte čudnejšie.  Má nekonečne pôsobiaci zoznam otázok. Jej otázky sú ale logické, založené na sústredenom pozorovaní zvierat. Nie je ľahké ich zodpovedať. Tak schválne. Viete, ako funguje kravské vemeno? Prečo papagáje ara hlasno škriekajú? Prečo krava mučí? Keď bude dospelá, stane sa biologičkou. Alebo veterinárkou. Alebo zvieracou psychologičkou? Ešte nevie presne. Má šťastie, že existuje človek, ktorý pozná na všetky jej otázky odpoveď. Ignác je nielen milujúci a trpezlivý starý otec Kláry a jej brata Karolka, ale aj veľkým znalcom zvierat.


Klárin zverinec 

V Klárinej izbe panuje čulý ruch. Je plná rôznych zvierat. Starší čitatelia (zvedaví rodičia) si možno predstavia aj hluk, ktorý tam určite panuje a zmes rôznych pachov, ktorá sa tam šíri. Korytnačka Terka má chuť na ďatelinku. Škrečok spokojne skonštatoval, že sa mu ešte niečo zmestí aj do pravého líčka. Papagáj Pepino hlučne oznamuje, že chce keksík a žaluje na mopslíka Slintoša.

Potkan, korytnačka písmenková, škrečok, ara modro-žltá, pes a mačka. Vďaka dedkovi Ignácovi sa s každým z nich zoznámime vskutku detailne. Dokonca i zvnútra. Nahliadneme napríklad pod pancier korytnačky, či do lícnych vačkov škrečka. Psi a mačky patria medzi najpopulárnejšie domáce zvieratá. To však neznamená, že sa o nich už nemáme čo dozvedieť. Napríklad o psom nose. Alebo o rastlinách, ktoré na mačky pôsobia ako droga. 



Všadeprítomné objekty skúmania 

Z Klárinej izby sa presúvame do prírody. Spolu s Klárou, Karolkom a dedkom Ignácom sa ocitneme v parku, na dvore a v lese. Park je plný vtákov, hmyzu i žiab. Holub sa snaží urobiť dobrý dojem na holubicu, káčery súperia o priazeň kačice a veverička si nevie spomenúť, kde schovala žalude. Na dvore sa rozčúlený moriak chce našuchoriť viac ako druhý moriak. Vrana sa vyvaľuje v opustenom hniezde bociana a netuší, že mačka sa pri pohľade na ňu už zalizuje. V lese si diviaky pochutnávajú na žaluďoch a nad zaplnením brucha rozmýšľa i líška a vlk. Úbohá sova by sa rada vyspala, ale nemôže, kvôli hlučnému ďatľovi.

  
Kláre pri pohľade na všetky tie fascinujúce zvieratá víri v mysli množstvo otázok. Prečo kačka tak smiešne vytŕča zadok? Ako to vyzerá v krtkovej nore? Prečo kone erdžia? Má krava prsty? Prečo sliepka tak smiešne myká hlavou? Prečo majú diviaky také smiešne rypáky? Načo sú líškam také dlhé chvosty? Odpovede na tieto otázky, ale aj množstvo ďalších informácií jej dedko Ignác prezradí pomocou informačne nabitých, fascinujúcich kresieb. Jeho kresby sú totiž vo forme priečnych rezov zvierat.







Už viem, ako to funguje!  

Nie je jednoduché sformulovať odpovede na otázky typu „ako to funguje?“ tak, aby ich deti pochopili a zároveň aby ich získavanie nových poznatkov aj napĺňalo a  zabavilo. Kniha Ako to funguje? Zvieratá má veľkú šancu, že práve takýto účinok bude mať.
 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára