Vyhľadávať v tomto blogu

streda 26. septembra 2018

Magazín o knihách (9/2018)

Čo nájdete v septembrovom Magazíne o knihách?



zdroj: Magazín o knihách (FB)


Rozhovory...



Rozhovor so Sebastianom Fitzekom 
Otázky, ktoré Róbert Dyda kládol úspešnému nemeckému autorovi trilerov, Sebastianovi Fitzekovi (v slovenčine vyšli jeho knihy Terapia, Balík a Pasažier 23), sú orientované najmä na samotného autora, jeho knihy stoja trošku v pozadí. Považujem to za výborný krok, pretože nám tak umožnil lepšie spoznať tohto sympatického autora a pri čítaní niektorých odpovedí sa aj zasmiať. Pobavili ma odpovede na otázky, čo rozpráva deťom pred spaním a kedy objavil svoj spisovateľský talent. Fitzek v rozhovore prezradil, ako vyzerá jeho "spisovateľský rituál", aké podmienky potrebuje mať vytvorené na písanie a opísal svoj spôsob prekonania autorského bloku. Koľko mu trvá napísanie románu? Koľkokrát si prečíta rukopis pred odovzdaním a ako vníma kritiku svojich kníh? Svieži rozhovor s autorom príbehov, z ktorých mrazí, určite zaujme i čitateľov, ktorým sú trilery ľahostajné. (Sebastian Fitzek: Na napísanie desivých trilerov potrebujem pekný výhľad, autor: Róbert Dyda)  

Rozhovor s Evou Borušovičovou
O Eve Borušovičovej sa v súčasnosti hovorí najmä v súvislosti s jej čitateľsky pozitívne hodnotenou knihou Do plaviek. Okrem nej napísala knihy Jánošík: Pravdivá história a Urobíme všetko, čo sa dá. V rozhovore zaspomínala na svoje detstvo/dospievanie a obdobie, počas ktorého pracovala v Magazíne InZine, zhodnotila dobu, v ktorej žijeme a na záver prezradila, aké knihy číta. (Eva Borušovičová: Žijeme v ére morálnych volieb, autor: Martin Kasarda)

Rozhovor s Luciou Hlubeňovou
Sympaticky pôsobiaca Lucia Hlubeňová, šéfredaktorka pre detskú literatúru a non-fiction vydavateľstva Ikar, svojimi odpoveďami poteší všetkých milovníkov detských kníh, mňa nevynímajúc! Pri čítaní o knihách, ktoré Ikar plánuje vydať, som ochkala od nadšenia a pri viacerých tituloch dúfam, že sa časom stanú súčasťou Danielkovej knižnice. Deň, keď pastelky dali výpoveď, Tu sme - Poznámky k životu na planéte Zem, Šťastie je líška, séria Linda a Gusto... Lucia spomína aj knihy, ktoré som si v rámci môjho bežného e-prieskumu kníh už všimla (napríklad séria Július Zebra), videla ich naživo (napríklad Môj kocúr Tamtam - nááááádherná kniha!) alebo o nich písala (séria Povedz mi). Lucia v rozhovore tiež prezradila, či sa z Harryho Pottera stala stále žiadaná klasika i to, či sú ešte v súčasnosti populárne encyklopédie. (Lucia Hlubeňová: Mladých čitateľov zaujímajú knihy s netradičným obsahom, autor: Martin Kasarda)


Články o zaujímavých knihách... 



Mníchov (Robert Harris)
Román s názvom Mníchov od Roberta Harrisa, známeho autora špionážnych a historických románov, sa stal knihou mesiaca v tomto čísle Magazínu o knihách. Vzhľadom na toto zaradenie by sa dalo predpokladať, že tento román, nachádzajúci sa na pomedzí fiction a non fiction, bude autor článku nadšene chváliť. Namiesto toho však pri čítaní článku zistíme, že románu je predsa len čo vytknúť... (Boh vás žehnaj, pán Chamberlain?, autor: Róbert Kotian)

Artemis (Andy Weir) 
Pokiaľ sa vám páčil román Marťan od Andyho Weira a radi by ste si prečítali ďalšiu knihu tohto autora, mám pre vás dobrú správu! Vydavateľstvo Ikar tento rok vydalo jeho román Artemis. Zlou správou je, že po prečítaní výborného článku od Lucie Lackovičovej, v ktorom sa tejto knihe podrobne (a nemilosrdne) venuje, vás možno prejde chuť si ju prečítať. Čo sa Lucii nepozdáva a ako znie jej finálny verdikt?... (Marťan vrhá väčší tieň ako Artemis, autorka: Lucia Lackovičová)

Potulky jarou & Potulky letom & Potulky jeseňou & Potulky zimou & Potulky nocou (Rotraut Susanne Bernerová)
Vydarená edícia Potulky vezme čitateľov do imaginárneho mestečka nielen v priebehu jednotlivých ročných období, ale aj v noci a umožní im sledovať rušné dianie v ňom, i príbehy samotných obyvateľov. A nielen to! Tieto leporelá umožňujú deťom čerpať poznatky o našom svete, reálnom živote. A to všetko bez slov! Vôbec sa nečudujem, že si získali srdcia mnohých detí i dospelých. Páčia sa aj mne a určite vám ich odporúčam. (Potulky naše každodenné, autorka: Jana Korčeková) 

 
Poviem ti, čo robia autá (Marcin Brykczyński & Artur Novicki) & Poviem ti, čo robia vlaky (Marcin Brykczyński & Artur Novicki) & Poviem ti, kde sa berie med (Katarzyna Bajerowiczová & Marcin Brykczyński) & Poviem ti, čo robia dinosaury (Emilia Dziubaková)
V rámci vydarenej série Poviem ti, ktorú odporúča aj Lucia Hlubeňová, momentálne nájdeme štyri rozmanité veľkoformátové leporelá. Líšia sa témou i mierou textu. Poviem ti, čo robia autá a Poviem ti, čo robia vlaky deti prenesú do sveta áut a vlakov. Obsahujú málinko textu, dominujú v nich veselé ilustrácie. Poviem ti, kde sa berie med deťom umožní zoznámiť sa so včelami a dozvedieť sa o nich mnoho zaujímavých informácií. Poviem ti, čo robia dinosaury, čitateľom umožní cestovať v čase, sledovať dinosaury a všeličo sa o nich dozvedieť. Toto leporelo očarí nádhernými ilustráciami, ktoré obsahujú milé a vtipné detaily. Jeho autorkou je Emilia Dziubaková, ktorú som vám už na blogu spomínala (Rok v lese). (Kto to vie, odpovie..., autorka: Jana Korčeková) 


Našej mačičke Lune sa tiež páči leporelo Emilie Dziubak


Vašu pozornosť si zaslúžia aj ďalšie knihy, ktorým sa moji kolegovia vo svojich článkoch venovali: In Our Mad and Furious City (Guy Gunaratne), Jajkele pri káve s Tomášom Janovicom a Mirom Cipárom (Tomáš Janovic), Žuvot (Tomáš Ulej), AHA - Príslovia (Tomáš Kompaník & Kristína Bobeková), Rozbitý pohár (Alain Mabanckou), Nádych (Radovan Potočár), Epocha objavov (Ian Goldin & Chris Kutarna). 


V Magazíne o knihách nájdete aj výber zaujímavých knižných noviniek, ktoré moji kolegovia stručne predstavili. Tento mesiac vybrali tieto tituly: Tajný život húb (Robert Hofrichter), Agónia a extáza (Irving Stone), Kronika Jána z Turca, Bezosudovosť (Imre Kertész), Text (Dmitry Glukhovsky), Medveďovce (Frederik Backman), Nový tajný denník Hendrika Groena, 85 rokov, Šinrinjoku (Qing Li), Kryptomeny (Julian Hosp), Leopold "Jim" Šťastný (Tomáš Černák), Eshop. Od nápadu k úspechu (Martin Krupa). 


A okrem toho...:


 
...môžete vďaka spisovateľovi Petrovi Macsovszkému vojsť do zaujímavých kníhkupectiev, nachádzajúcich sa v ďalekom austrálskom meste Perth (Perth a jeho knižné ríše),

...vás Martin Kasarda bližšie zoznámi s očarujúcou Majou Lunde, autorkou románu Príbeh včiel, ktorý v slovenčine vydal Slovart. Kedy sa zrodila myšlienka napísať tento román? Aké príbehy sa v ňom ukrývajú? Čomu sa venuje vo svojom ďalšom románe? Pokiaľ ste o Príbehu včiel ešte nepočuli, odporúčam vám to napraviť začítaním sa do tohto článku. Táto kniha si to zaslúži. (Bez včeličiek to nepôjde), 


Príbeh včiel je súčasťou mojej knižnice

...sa Dušan Taragel v rámci rubriky Zabudnuté bestsellery venoval knihe Lasica, Satinský a vy. Ako to už v prípade článkov Dušana Taragela býva, dozvieme sa veľa nielen o knihe samotnej, ale aj o období, v ktorom vyšla. O spoločnosti, reakciách na knihu i o jej autoroch, Lasicovi a Satinskom. Niektorí čitatelia si pri čítaní článku zaspomínajú na tie časy, iní (vrátane mňa) majú zase možnosť nakuknúť do obdobia, ktoré nemohli na vlastnej koži zažiť. (Hádam už len dáko dodojíme),

...vám Martin Kasarda predstaví naj knihy. Najmenšiu, najväčšiu, najhrubšiu, najdrahšiu... Článok prekypujúci výnimočnými knihami určite poteší každého milovníka kníh. Škoda len, že neobsahuje (kvôli rozsahu) viac fotografií, ktoré by nám umožnili pokochať sa tými pozoruhodnými knihami. (Najstaršia, najväčšia, najmenšia, najdrahšia).


Ak vás zaujal obsah septembrového čísla Magazínu o knihách, môžete si ho kúpiť vo vybraných trafikách a v sieťach kníhkupectiev Martinus a Panta Rhei a viaceré články sú dostupné aj v online verzii (odkazy sú umiestnené v texte tohto článku).   

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára