Vyhľadávať v tomto blogu

štvrtok 30. januára 2020

Pokračovanie je ukryté pod puzzlami

Tento článok vyšiel v decembrovom čísle Magazínu o knihách v roku 2019. Text článku som v rámci jeho publikovania na blogu doplnila o fotografie, aby ste sa mohli s knihami detailnejšie zoznámiť.

Elena Rabčanová: Dokážem to sám! – Knižka s puzzlami & Netopier Alfréd – Knižka s puzzlami 
(Fortuna Libri 2019)

Elena Rabčanová vytvorila už niekoľko interaktívnych kníh určených pre malých čitateľov (niektoré spomínam tu & tu). Dôkazom, že sa Rabčanovej ešte neminuli nápady, sú jej dve najnovšie knihy s puzzlami Dokážem to sám!Netopier Alfréd.

Jurko je šikovný a do značnej miery samostatný chlapec (Dokážem to sám!). Vie sa sám prezliecť z pyžama, naraňajkovať sa, umyť si zuby a upratať si po sebe hračky. Tieto činnosti však veľmi neobľubuje, a preto sa snaží presvedčiť mamu, aby mu pomohla. Mama však trvá na tom, že ich má vykonať bez jej asistencie. Spoločnosť mu bude robiť čitateľ, ktorého autorka zamestná jednoduchými úlohami. Má za úlohu spočítať, koľko by mal Jurko kazov, keby si neumýval zuby, odpratať kocky alebo uložiť pastelky do škatuľky podľa farieb. 




V knihe Netopier Alfréd sa deti ocitnú v spoločnosti netopiera, na ktorého čakalo po prebudení zo zimného spánku nemilé prekvapenie. Jeho netopierí kamaráti neboli v jaskyni! Nenašiel ich ani mimo jaskyne, a keďže Alfréd je priateľský tvor, pustil sa do hľadania nových priateľov. V ceste k uzavretiu nových priateľstiev však stál významný nesúlad. Všetci potenciálni kamaráti v noci spali... 

Autorka opätovne umožňuje deťom zapojiť sa do príbehu a riešiť rôzne úlohy, napríklad spočítať oriešky alebo poukladať vajíčka do hniezda. 

Nevyhnutnou súčasťou riešenia úloh a sledovania príbehov sú puzzle zakomponované do každej dvojstrany kníh. Hravé poňatie vyvoláva v dieťati túžbu dozvedieť sa, čo je ukryté pod puzzlami a povzbudivo písaný text ho motivuje riešiť zadané úlohy.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára