Vyhľadávať v tomto blogu

sobota 6. apríla 2019

Zábava v tme i na cestách

Tento článok vyšiel v septembrovom čísle Magazínu o knihách v roku 2017. Text článku som v rámci jeho publikovania na blogu doplnila o fotografie kníh, ktoré v článku spomínam.


Obdobie (ne)obmedzených možností 


Materská a rodičovská dovolenka je pre ženu obdobím, ktoré je plné silných emócií, nových zážitkov a situácií. Zároveň je to obdobie, ktoré ponúka priestor na vzdelávanie sa v rôznych oblastiach a realizáciu rozmanitých aktivít. Niektoré mamy pečú torty na objednávku, iné vytvárajú handmade výrobky, ďalšie píšu blogy. Elena Rabčanová, mama dvoch malých chlapcov, vytvára interaktívne knihy. Ako vznikol nápad venovať sa práve tvorbe interaktívnych kníh a čo predchádzalo ich finálnej podobe? 

Zrodenie kníh o Ježkovi 


Rabčanová šikovne spojila spoločne trávené chvíle so synmi s tvorbou kníh. Všetky jej knihy sú s jej deťmi úzko spojené a chlapci sú tiež zapojení do procesu ich tvorby. Vyrábajú spolu rôzne makety kníh, hrajú sa s nimi, odstraňujú ich nedostatky. Podobný priebeh má aj samotné spracovanie knihy. V štádiu rozpracovania ukazuje synom svoje návrhy a preberá ich s nimi. Pre Rabčanovú je dôležité, aby dieťa pri hre s jej knihami pochopilo obsah strán aj bez textu, rozpoznalo ilustrácie, zvládlo zadané úlohy, ale dôraz kladie aj na dobre čitateľnú grafiku z pohľadu dieťaťa. Aké je pozadie vzniku jej prvých tieňových kníh? Rabčanová prezradila, že zrodenie nápadu súviselo s hrou jej syna v období fascinácie tieňom. Napadlo jej vytvoriť preňho vlastné tieňové divadlo, aby sa jeho hra mohla posunúť ďalej. Prvotným plánom bolo vytvoriť drevenú hračku, ale po zistení potrebných nákladov plán prehodnotila a oslovila niekoľko vydavateľstiev. Výsledkom bol vznik dvoch kníh o ježkovi – Ježko a jeho kamaráti a Ježko na potulkách svetom. Výber ježka ako hlavnej postavy mal svoje logické odôvodnenie. Rabčanová hľadala zvieratko, ktoré ľahko identifikuje v tieni aj najmenší čitateľ, pretože úlohou detí je hľadať v tieňoch dané zvieratko.  

Ježkovi tieňoví nástupcovia 


K vytvoreniu ďalších tieňových kníh Rabčanovú motivovala pozitívna spätná väzba od jej detí, ale aj detí jej známych a iných mamičiek. Aj tentoraz mala Rabčanová detailne premyslený výber hlavných postáv. V rámci príbehu odohrávajúceho sa v zoo bolo hlavným kritériom, aby zvieratko bolo v čo najväčšom kontraste k ostatným zvieratám. Na základe tohto kritéria vybrala ako hlavnú postavu korytnačku. Voľba mačiatka ako hlavnej postavy druhej jej tieňovej knihy súvisela s jeho veľkosťou, neskúsenosťou a možnosťou voľne sa potulovať po farme, ale zavážil aj predpoklad, že si mačiatko deti obľúbia. 

Túlavé mačiatko 


Hlavným hrdinom príbehu je mačiatko, ktoré sa rado túla. Jeho mamička z toho ale radosť nemá. Šesť dní za sebou sa mačiatko stratilo a jeho mamička sa vždy vydala na prieskum farmy, aby ho našla. Počas hľadania natrafila na rôznych zvieracích obyvateľov farmy, ktorí sa jej predstavili a pomohli jej nájsť zatúlané mačiatko. Až na siedmy deň sa jej podarilo mačiatko ustrážiť.

Príbeh je síce krátky a jednoduchý, ale zároveň pútavý a zrozumiteľný. Vďaka vynaliezavému spracovaniu knihy má dieťa viacero možností interakcie s knihou. Okrem tieňových hier hľadá zatúlané mačiatko, spoznáva zvieratá žijúce na farme a oboznamuje sa so zvukmi zvierat. Po vizuálnej stránke je kniha precízne spracovaná. Zvieratká sú znázornené veľmi realisticky, či už z hľadiska stavby tela alebo farebnosti. 




Výnimočná korytnačka 


Hlavnou postavou je korytnačka, ktorá má pocit, že je všedná. Vybrala sa na výlet do zoo a postupne sa zoznamuje s jej exotickými obyvateľmi. S každým z nich sa porovnáva. Slon je oproti nej veľký, žirafa vysoká, lev rýchly. Zvieratá ju utešujú a vysvetľujú jej, aké sú jej prednosti. Postupne sa jej zvyšuje sebavedomie a pochopí, že to, čo považovala za svoje nedostatky, sú vlastne jej prednosti.

Aj príbeh o korytnačke ponúka viacero možností interakcie s knihou. Okrem tieňových hier sa dieťa zoznamuje so zvieratami, ktoré v zoo žijú, pútavou formou zisťuje ich vlastnosti a zároveň sa zoznamuje s protikladmi.




Skvelí spoločníci na cestách 


Medzi knižné novinky patria aj ďalšie Rabčanovej knihy - Pexeso na cesty: Na lúke a Pexeso na cesty: V meste. Rabčanová potvrdzuje, že aj tentoraz vznik kníh úzko súvisel s jej synmi. Starší syn mal obdobie, keď zbožňoval pexeso, ale jeho mladší brat mu ho neustále rozhadzoval. Tieto situácie inšpirovali Rabčanovú, aby vymyslela pexeso, ktoré nebude môcť mladší syn rozhádzať, nebude sa povaľovať po celom byte a zároveň ho nebude treba neustále odpratávať a kontrolovať chýbajúce páry. 


Pexeso na cesty: V meste 


Pexesová kniha oboznamuje deti s mestským prostredím. Okrem hrania pexesa ponúka rôzne zaujímavé úlohy, ktoré podporujú rozvoj logického myslenia a pamäti. Dieťa má napríklad za úlohu pomenovať stavebné stroje, ukryté pod kartičkami a určiť, akú majú farbu. Zoznamuje sa s dopravnými značkami a rôznymi dopravnými prostriedkami. Vzhľadom na zameranie tejto knihy je veľký predpoklad, že zaujme viac chlapcov ako dievčatá.


 


Pexeso na cesty: Na lúke 


Tentoraz sa deti vydávajú na výpravu do prírody. Zoznamujú sa s lesnými zvieratami, hmyzom, kvetmi a riešia rôzne úlohy, napríklad pomenúvajú zvieratá, odpovedajú na vedomostné otázky, rátajú včielky, mravce či vlčie maky. Kniha je vydarená po obsahovej stránke, ale i z vizuálneho hľadiska. 



Rabčanovej sa podarilo vytvoriť knihy, ktoré zaujmú svojou originalitou, detailnosťou vyhotovenia, ale najmä možnosťami ich využitia. Dieťa sa s nimi zabaví, ale zároveň sa hravou formou trénuje jeho jemná motorika, podporuje predstavivosť, trénuje pozornosť a rozvíja pamäť a logické myslenie.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára