Vyhľadávať v tomto blogu

nedeľa 22. decembra 2019

Hmyz ukrytý medzi stranami

Tento článok vyšiel v októbrovom čísle Magazínu o knihách v roku 2019. Text článku som v rámci jeho publikovania na blogu doplnila o fotografie, aby ste sa mohli s knihou detailnejšie zoznámiť. 

Elena Rabčanová: Chrobáčiky – hmatová knižka 
(Fortuna Libri 2019)

Skúmanie hmyzu je pre dieťa súčasťou objavovania sveta, v prípade daného objektu záujmu je to však často to posledné, čo zažije. Dobrou správou je (pre hmyz určite), že Elena Rabčanová vytvorila hmatovú knihu, ktorá deťom umožní preskúmať chrobákov a všeličo sa o nich dozvedieť. Môžu ich dôkladne pochytať i silno stlačiť stranu a na rozdiel od ich živých príbuzných nenasleduje koniec ich životnej púte. Na stranách knihy sa nachádza hmyz rôznych farieb a veľkostí. Včela, lajniak, lienka, cifruša, roháč, mravec i pavúk... O väčšine z nich autorka uvádza informáciu, vďaka ktorej sa stane aj napohľad nudný chrobák zaujímavým tvorom. 

Malí čitatelia sa dozvedia, koľko kvetov dokáže včela navštíviť za jeden deň, koľko môže mať lienka bodiek alebo zistiť, čím sú výnimočné vážky alebo mravce. 

Menšie deti si môžu pomocou hmatových prvkov trénovať jemnú motoriku a skúmať obrázky. Pre staršie deti (asi škôlkarského veku) autorka vytvorila úlohy, ktoré hravou formou precvičia ich logické myslenie. Pri plnení úloh hrajú významnú úlohu hmatové prvky, vďaka ktorým sa plnenie úloh stáva zábavnou činnosťou. 

Autorka vytvorila očarujúcu hmatovú knihu, ktorá naplno zamestná zvedavé detské pršteky a myseľ. 






Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára