Vyhľadávať v tomto blogu

piatok 27. decembra 2019

Húsenička prináša nádej už 50 rokov

Tento článok vyšiel v novembrovom čísle Magazínu o knihách v roku 2019. Text článku som v rámci jeho publikovania na blogu doplnila o fotografie, aby ste sa mohli s knihami detailnejšie zoznámiť. 

Máloktorý autor detských kníh dokáže zaujať svojimi knihami v mnohých krajinách sveta a vyvolať taký silný dojem, že bývalí detskí čitatelia odporúčajú jeho knihy aj dnešným deťom. Ericovi Carlemu sa to dlhodobo darí. Vydavateľstvo Zelený Kocúr doposiaľ vydalo v slovenčine tri tituly tohto svetoznámeho tvorcu detských kníh. 

Nenásytná húsenička 


Eric Carle: Nenásytná húsenička 
(preklad Gertrud Mária Korpič, Zelený Kocúr 2012)

Jedného nedeľňajšieho rána vyskočila z vajíčka tenká húsenička. Bola na svete síce iba krátko, ale v jednej veci mala jasno. Cíti ukrutný hlad! Húsenička vyrazila hľadať niečo pod zub a my sme svedkami sedemdňovej výpravy za ukojením hladu veľmi hladnej húseničky. 


V pondelok sa prehrýzla cez jablko, v utorok cez dve hrušky, v stredu cez tri slivky. Každý deň bolo o jeden kus prehryznutého ovocia viac ako v predchádzajúci deň, lenže hlad nie a nie odísť! Nemožno sa preto húseničke čudovať, že sa v sobotu rozhodla prehrýzť cez trošku sýtejšie dobroty. Čokoládový koláč, zmrzlina, kyslá uhorka, syr, saláma, lízatko, čerešňový koláč, klobása, muffin, melón. Koniec obžerstva v hmyzom podaní nastal v nedeľu. Húsenička už nebola hladná. Nebola už ani tenká a malá. Zasýtená húsenička sa zakuklila a po viac ako dvoch týždňoch sme svedkami fascinujúcej zmeny. Húsenička sa premenila na prekrásneho motýľa. 


Leporelo deťom ukazuje životný cyklus motýľa, predstavuje dni v týždni, učí počítať, rozpoznať ovocie a iné dobroty a ponúka tiež ponaučenie, že pažravosť vedie k bolesti brucha. 

Od hlavy po päty 


Eric Carle: Od hlavy po päty 
(preklad Jela Krajčovič, Zelený Kocúr 2018)

Zatiaľ čo húsenička si hravo poradila sama, v prípade leporela Od hlavy po päty autor očakáva, že sa čitateľ aktívne zapojí. Na každej dvojstrane nejaké zviera ukazuje pohyb, ktorý je preň typický. Žirafa krkolomne zohne krk, bizón sa nahrbí a krokodíl vlní bokmi. Každé z nich následne položí rovnakú otázku. „Ty to dokážeš?“ Nakreslené deti bez váhania predvedený pohyb zopakujú a to isté sa očakáva aj od čitateľov tejto k pohybu burcujúcej knihy. 




Deti sa pri opakovaní pohybov výborne zabavia a vyšantia, získajú nové vedomosti o zvieratách, zoznámia sa s časťami tela (teoreticky i prakticky) a ich slovná zásoba sa možno rozrastie o nové slová. 

Medveď, ukáž, na čo kukáš? 


Bill Martin Jr., Eric Carle: Medveď, ukáž, na čo kukáš? 
(preklad Vlado Janček, Zelený Kocúr 2019)

Zvieratá obývajú aj leporelo Medveď, ukáž, na čo kukáš? Podľa názvu by sa dalo predpokladať, že medveď postupne čitateľovi prezrádza, na čo/koho hľadí. V skutočnosti medveď iba celé „obkukávanie“ odštartuje. Hnedý medveď kuká na červeného vtáčika, červený vtáčik na žltú kačičku a žltá kačička na modrého koníka... 



Leporelo hravou formou pomáha deťom pomenovať zvieratá a farby a vďaka opakujúcim sa vetám (časť otázky a odpovede) sa dokážu ľahko zapojiť a pochopiť obsah aj bez nepretržitej asistencie rodiča.

Dvojitá oslava narodenín 


Eric Carle tento rok oslávil 90. narodeniny a spolu s ním oslavovala i nenásytná húsenička. Tá už má na konte rovných 50 rokov! Jej príbeh dokáže s prehľadom vyhrať nad knižnými konkurentmi, ktorým „ešte tečie tlačiarenská farba po brade“. Bol preložený do viac ako 50 jazykov a predalo sa z neho 33 miliónov výtlačkov po celom svete. Prečo má taký obrovský čitateľský úspech? Podľa Erica Carleho je táto kniha plná nádeje a tú deti potrebujú. „Malá bezvýznamná húsenička môže vyrásť a stať sa nádherným motýľom a vyletieť do sveta spolu so svojím talentom. Dokážem to aj ja? Áno, dokážeš!“, tvrdí Carle. Päťdesiatročná húsenička deťom prináša nádej a posilňuje ich sebavedomie. 

Ostatné zmieňované knihy majú okrem zábavy a jednoducho prezentovaných poznatkov tiež čo ponúknuť. Podporujú detskú prirodzenosť. Radosť z pohybu, zvedavosť, zábavné, hravé spoznávanie sveta a užívanie si prítomného okamihu.
 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára