Vyhľadávať v tomto blogu

piatok 27. decembra 2019

Začítaj sa do cudzej pošty

Tento článok vyšiel v novembrovom čísle Magazínu o knihách v roku 2019. Text článku som v rámci jeho publikovania na blogu doplnila o fotografie, aby ste sa mohli s knihou detailnejšie zoznámiť. 

Emma Yarlettová: Dračia pošta 
(preklad Michaela Hajduková, Ikar – Stonožka, 2019)

Drobné nálezy v domácnosti sú každodennou súčasťou života. Tu sa objaví zatúlaná ponožka, tam náušnica alebo búrlivo oplakávaná hračka. Ich objavenie poteší, ale obvykle nešokuje. Nález, ktorý našiel Alex, nemožno označiť ani ako drobný, ani ako nešokujúci. Živého draka totiž ťažko môžeme považovať za bežnú súčasť domácnosti. 

O drakoch koluje fáma, že sú zlí a pažraví, ale na tohto draka uvedený opis nesedí. Je očividné, že ide o milého draka. Lenže je velikánsky a hrozí, že by nechtiac podpálil dom. Asi nikoho neprekvapí, že si ho Alex chcel nechať. Rozhodnutie to bolo trošku nerozumné, ale k ostatnému sa už postavil s rozumom. Uvedomoval si riziko požiaru, a preto oslovil hasičov s prosbou o radu. Spôsob, akým ich oslovil, je z pohľadu súčasných detí veľmi neobvyklý. Poslal im list. Čoskoro prišla odpoveď a v knihe nájdeme naozajstnú obálku s listom vnútri.

Riziko požiaru bolo vďaka rade hasiča odvrátené, ale starostlivosť o draka vôbec nie je jednoduchá. Drak prekvapivo neobľubuje chlebík s lekvárom, ruší susedu a bežný dom mu neposkytuje dostatok priestoru na život. Alex opakovane siahol po overenej metóde a my si môžeme prečítať doručené odpovede. List od mäsiara, radu od ochrancov zvierat a list, ktorý mu pomôže uvedomiť si, že to najlepšie, čo môže pre milovaného draka urobiť, je darovať mu slobodu... 

Roztomilo ilustrovaný príbeh okrem zábavy, dračieho maznáčika a možnosti prečítať si cudziu poštu bez porušenia listového tajomstva ponúka aj poučenie, že je normálne cítiť túžbu mať domáce zvieratko, ale nemalo by to byť na jeho úkor.  





Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára