Vyhľadávať v tomto blogu

streda 2. augusta 2023

Medveď v meste

Tento článok vyšiel v augustovom čísle Magazínu o knihách v roku 2023. Text článku som v rámci jeho publikovania na blogu doplnila o fotografie, aby ste sa mohli s knihou detailnejšie zoznámiť.
 
Katja Gehrmann: Medveď v meste 
(prel. Denisa Stareková, Ikar - Stonožka 2023)

 
Medveď si doprial dlhý spánok a po prebudení sa rozhodol pozrieť, čo robia ostatné zvieratá. Počas prechádzky lesom však zistil zvláštnu vec – nikde nevidel líšku, bobra, jazveca a ďalšie zvieratá! Opýtal sa preto jastraba, kde sú a ten mu oznámil, že jeho priatelia sa odsťahovali do mesta. Medveď sa najprv úprimne začudoval, ale výpočet výhod života v meste ho zaujal. „Sú v ňom vyhrievané jaskyne, chutné jedlo a nikde ani jeden poľovník!" Medveď sa zamyslel a dospel k záveru, že to znie dobre – presťahuje sa tam aj on!

V meste nachádzame líšku, ktorá sa sem presťahovala už pred niekoľkými mesiacmi. Niekedy stretla starých známych z lesa v parku za pílou – bobra a kunu a sem-tam zazrela jazveca na ostrovčeku uprostred cesty. Zvieratá boli so životom v meste spokojné. Mali všetko, čo potrebovali a snažili sa k sebe nepritiahnuť pozornosť ľudí. Lenže potom kuna objavila spiaceho medveďa. Oznámila túto novinku ostatným a zvieratá došli k záveru, že majú problém – medveď ich dostane do nebezpečenstva. Pochopili, že ho musia odohnať, lenže ako?

Humorný príbeh rozprávajúci o pobyte medveďa v meste, o rozruchu, ktorý v ňom nastal, a o zistení, kam medveď vlastne patrí, rozosmeje a poteší deti asi od piatich rokov. 

 


 
 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára