Vyhľadávať v tomto blogu

utorok 23. februára 2016

O mne

Volám sa Janka, som rodená Bratislavčanka. Knihy mi intenzívne robia spoločnosť najmä od začiatku strednej školy (Škola knihovníckych a informačných štúdií, známa aj ako ŠKIŠ), ktorá do značnej miery ovplyvnila moje profesijné smerovanie. Počas strednej školy som začala vo väčšej miere čítať, predovšetkým svetovú „klasiku“, ale priestor som venovala aj slovenským autorom. Hlbšie vedomosti z odboru knihovedy a informačnej vedy som však nadobudla až počas vysokoškolského štúdia. Štúdium knihovedy a informačnej vedy na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského bolo pre mňa tá najlepšia voľba. Síce knihovníckych predmetov nebolo toľko ako by som chcela („nadvládu“ prevzala informačná veda), ale o to viac som si ich užívala. Vzhľadom na čisto teoretické zameranie študijného odboru som sa už od prvého ročníka rozhodla brigádovať vo vedeckej knižnici a tých (takmer) päť rokov ma výrazne obohatilo po odbornej stránke. Môj život sa päť rokov točil okolo štúdia, brigády v knižnici a čítania kníh v súkromí. Po úspešnom dokončení vš štúdia som nastúpila do tejto knižnice na trvalý pracovný pomer a postupne som získala veľa vedomostí a zručností v oblasti katalogizácie kníh a celkový prehľad o knihovníckom svete. Začala som však pociťovať túžbu robiť niečo viac. Venovať knihám viac pozornosti, nebyť naďalej iba pasívny príjemca príbehov. Knihy sú dlhoročnou súčasťou môjho života, dokonca jeho každodennou súčasťou, a preto si zaslúžia, aby som im venovala zmysluplnejšiu pozornosť. Preto som dospela k názoru, že je vhodný čas založiť si knižný blog. Od narodenia môjho syna (december 2016) venujem na blogu veľa pozornosti detskej literatúre. Od augusta 2017 nájdete moje články o detských knihách aj v knižnom mesačníku Magazín o knihách.  

ja a môj syn Danielko

Zameranie blogu


V rámci môjho blogu chcem publikovať knižné recenzie, informovať o knižných novinkách a  knižných podujatiach nielen v kníhkupectvách, ale i v knižniciach, reagovať na rôzne udalosti odohrávajúce sa „knižnom svete“, uverejňovať tematické zoznamy kníh, upozorňovať na zaujímavé články z iných zdrojov,... Nechcem obmedziť môj blog iba na knižné recenzie – myslím, že by to bol (vzhľadom na moje profesijné zameranie) nevyužitý potenciál. Mám v pláne postupne rozširovať rozmanitosť ponuky príspevkov a v prípade čitateľského záujmu robiť aj ankety, prípadne písať články vytvorené na základe záujmu zo strany čitateľov.  

5 komentárov:

  1. Teším sa. Milujem knihy nakoľko sama pracujem v kníhkupectve (i keď momentálne MD a môj blog sa len málo týka kníh) sa teším a nedočkavo čakám na každú novinku, recenziu alebo informáciu z knižnej oblasti. Sledujem pár knižných blogov tak sa teším na nový :-).

    OdpovedaťOdstrániť
  2. ahoj, ďakujem za reakciu - prvú a ešte takú milú. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Jani, aj touto cestou ti chcem popriať veľa čitateľov a príjemných chvíľ pri písaní príspevkov. Budem rada sledovať tvoj blog :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. veľmi ďakujem za tvoje priateľské správy. vďaka nim mám ešte väčšiu chuť do písania. :)

      Odstrániť
  4. Vysoko ocenujem tento blog, kde nachadzam vela zaujimavych informacii o knihach.Autorka je velmi mila a vysoko intelektualna.Stale sa tesim, ked tu nieco nove pribudne.Su tu informacie o kvalitnej literature.

    OdpovedaťOdstrániť