Vyhľadávať v tomto blogu

streda 31. mája 2017

Júnové knižné novinky (2017)

Knihy pre dospelých


Názov: Geny, buňky a mozek: Prométheovský příslib nové biologie
Autori: Hillary Rose & Steven Rose
Vydavateľ: Emitos

Oficiálna anotácia: Spoluobjevitel struktury DNA James Watson svého času prohlásil, že „lidský osud není ve hvězdách, ale v genech“. Manželé Roseovi dokladují, jak jsou taková velkohubá deterministická tvrzení naivní a současně nebezpečně manipulativní. Příslib blahobytné zdravé společnosti prospívající díky individualizované genové terapii se rozplynul. Geny neurčují, jaký bude náš život a osud, a genomický průmysl nezbavil svět ani schizofrenie, ani bezdomovectví. 

Stejný osud sdílí také regenerativní medicína spoléhající na zázračné schopnosti lidských kmenových buněk i neurověda vycházející z předpokladu, že narušené molekuly způsobují nemocnou mysl. První prozatím neumožnila „chromým chodit a slepým vidět“, otevřela však dveře eticky pochybnému a eugenikou zavánějícímu „vylepšování“ lidského těla, a výsledkem druhé není „svět, v němž se budeme cítit lépe než dobře“, nýbrž rostoucí spotřeba psychotropních léků a pandemický nárůst psychických onemocnění. 

Autoři se důsledně zaměřují na etické problémy spojené s působením moderních biotechnověd, ať už jde o obchodování se zdravotními záznamy, ztrátu soukromí, patentování sekvencí DNA, falšování výsledků nebo produkci náhradních sourozenců. Pokládají zásadní otázku: Kdo za to všechno platí a komu to slouží? Odpovědí je zjištění, že zatímco platíme všichni, zisk směřuje do biotechnologických firem a k vědcům-podnikatelům, kteří jsou hnáni vidinou „vagónů plných peněz“. Zdá se, že ve slibovaném překrásném novém světě budou chudí i nadále chudnout a bohatí bohatnout. 

prevzaté: www.nejlevnejsi-knihy.cz

Názov: Vzestup raketových dívek: ženy, které nás hnaly kupředu, od raketových střel k Měsíci a Marsu
Autor: Nathalia Holt
Vydavateľ: Omega
Poznámka: o vydaní tejto knihy sa zmieňujú: Martinus.sk (12. 6.) a Pantarhei.sk (12. 6.)

Oficiálna anotácia: Ve čtyřicátých a padesátých letech, kdy nově zřízená Jet Propulsion Laboratory nutně potřebovala mladé a hlavně rychle uvažující matematiky pro výpočty rychlostí a trajektorií, nebyl k dispozici dostatečný počet mužských absolventů vysokých škol. Proto najali skupinu mladých žen, vybavených jen tužkou, blokem a matematickými znalostmi, aby pomohly změnit design raket, pomohly vynést první americké družice na oběžnou dráhu a zkoumaly sluneční soustavu.

Tato kniha vypráví příběhy těchto žen – známé jako "lidské počítače", které prolomily hranice pohlaví a vědy. Kniha nabízí jedinečný pohled na roli žen ve vědě, a to prostřednictvím rozhovorů se všemi žijícími členkami týmu.

prevzaté: www.pantarhei.sk

Názov: Malá historie draků
Autor: Joyce Hargreavesová
Vydavateľ: Argo

Oficiálna anotácia: Proč se setkáváme s draky takřka ve všech lidských kulturách? Jaké geomantické poklady draci střeží? Ve skvostně vypravené knížce vypráví Joyce Hargreavesová příběhy těchto pozoruhodných živočichů ze všech koutů světa. Tento bohatě ilustrovaný svazek s přílohami, v nichž najdete podrobné popisy dračích lokalit po celé zeměkouli, je fundamentální a nadčasovou příručkou pro každého drakologa. 

prevzaté: www.gorila.sk

Názov: Muslimská dívka: zpověď dospívající dívky
Autor: Amani Al-Khatahtbeh
Vydavateľ: XYZ

Oficiálna anotácia: Otevřené svědectví o nesnadném osudu muslimské dívky v západním světě.

Otevřené svědectví o nesnadném osudu muslimské dívky v západním světě ovládaném agresí, xenofobií a mnohdy neskrývaným rasismem. Kniha od zakladatelky webu MuslimGirl.com vypráví o nelehkém dospívání, které zažívala jako americká muslimka v období po 11. září, během nekonečné války proti terorismu a v éře Trumpova příležitostného rasismu. Z webového projektu MuslimGirl.com se stal kulturní fenomén a v současnosti se k němu upíná pozornost značné části internetového světa. Memoáry zakladatelky portálu MuslimGirl.com poprvé v knižní podobě! 

prevzaté: www.gorila.sk

Názov: Smútok je tvor s krídlami
Autor: Max Porter
Vydavateľ: Inaque.sk
Poznámka: podľa Martinus.sk a Pantarhei.sk tento titul vyjde 16. 6. 2017, podľa Gorila.sk vyšiel 16. 6. 2016

Oficiálna anotácia: Dvaja malí chlapci v londýnskom byte čelia neznesiteľnému smútku z náhlej straty matky. Ich otec, ktorý sa venuje poézii Teda Hughesa, si predstavuje budúcnosť naplnenú láskavými návštevami a prázdnotou.

V tejto temnej noci ich navštívi Vrana – zákerný, smutný tvor, ktorý lieči a dozerá na deti. Smutný vták je priťahovaný touto rodinou a vyhráža sa, že zostane dovtedy, kým ho už nebude potrebovať.

Výnimočný debut Maxa Portera je naplnený nečakaným humorom a pravdou. 

prevzaté: www.gorila.sk

Názov: Kdo je tu vlastně blázen?: zábavný úvod do psychiatrie a psychoterapie
Autor: Manfred Lütz
Vydavateľ: Portál

Oficiálna anotácia: Prvotním impulzem pro napsání této knihy bylo autorovo zjištění, že přestože jsou jeho pacienti psychicky nemocní, jedná se zpravidla o přátelské a citlivé jedince. Pokud není něco v pořádku, je to svět mnoha příčetných – zlodějů, podvodníků, diktátorů a egomanů–, o nichž se dozvídáme ve večerních zprávách. 

Ve svém informačně bohatém a zároveň trochu provokativním pojednání o různých psychiatrických diagnózách i formě jejich léčby se primář Manfred Lütz tu a tam nebrání společenské kritice, ostrému tónu či humoru, který mu jako občasnému kabaretnímu umělci není cizí. Zároveň se však snaží zprostředkovat svět duševně nemocných a seznámit s tím, jak se k takovým jedincům chovat a jak jim lze pomoci.

prevzaté: www.nejlevnejsi-knihy.cz

Názov: Čosi čudné vo mne
Autor: Orhan Pamuk
Vydavateľ: Slovart

Oficiálna anotácia: Keď Mevlut ešte ako chlapec príde do Istanbulu, starobylé mesto sa rýchlo stráca a nahrádza ho nové mesto, ktoré ho uchváti. Tak ako jeho otec, aj on sa stane pouličným predavačom bozy a dúfa, že jedného dňa zbohatne. No zdá sa, že šťastie nie je na jeho strane. Tri roky píše ľúbostné listy dievčaťu, ktoré videl iba raz. Dievčina napokon súhlasí, že s ním utečie, a milenci sa stretnú v noci. No keď sa rozbehnú na vlak, Mevlut si uvedomí, že ho oklamali a že uteká s niekým celkom iným. 

prevzaté: www.gorila.sk

Názov: Hor sa k Nebesám (3. kniha nómov)
Autor: Terry Pratchett
Vydavateľ: Slovart

Oficiálna anotácia: Fantastické dobrodružstvá maličkých nómov sa blížia k rozuzleniu v záverečnej časti trilógie nesmrteľného Terryho Pratchetta. Kdesi vysoko na oblohe čaká loď, ktorá môže nómov odviezť do ich vzdialeného vesmírneho domova. Ako sa však na loď dostať? Valihrach vie, že najprv musí prekonať oceán a čaká ho záhadná Florida, odkiaľ do vesmíru vystrelia komunikačný satelit. Pre maličkého nóma je to ťažká, doslova nadnómska úloha. Ale Valihrach predsa nie je len taký obyčajný nóm... 

prevzaté: www.gorila.sk

Názov: Korene zla
Autor: Dominik Dán
Vydavateľ: Slovart

Oficiálna anotácia: Vražda na druhom brehu je vyriešená, vrah je zatknutý, oddelenie vrážd si môže na svoje konto pripísať ďalší úspech. Dohody s podsvetím sú uzavreté, život v Našom Meste by sa mohol uberať pokojnou cestou, no ako sa o pár dní ukáže, všetko je iba na chvíľu. Zranenie Viktora Prajsa je oveľa vážnejšie, než predpokladal, Tibor Hakl sa odpratal z mesta, no nie natrvalo, Boss stráca kontrolu nad svojimi ľuďmi. Krauz zisťuje, že veľký Boss sa neštíti vydierať aj bežných ľudí, začína sa jeho zlatá éra. Chosé dostane od Ivany nôž na krk, Krauz má svojich kamarátov z mladosti plné zuby. A do tohto chaosu príde vražda, jedna z prvých v podsvetí. Hrozia však ďalšie. Už sa nevraždí na druhom brehu, už sa vraždí na našom. Celé oddelenie vrážd sa mobilizuje a ide do boja s podsvetím, s ich vydieračskými, výpalníckymi, násilníckymi, chorými praktikami a s vraždami, ktorým v deväťdesiatych rokoch nebolo konca-kraja. Ako sa k nim postaví vtedajšia prokuratúra a súdy ovládané mocným mužom? Netušia. 

prevzaté: www.gorila.sk
 
Názov: Malý život
Autor: Hanya Yanagihara
Vydavateľ: Odeon

Oficiálna anotácia: Když se čtyři spolužáci z vysoké školy v Massachusetts přestěhují do New Yorku, aby se pokusili prorazit, jsou bez peněz, ztracení a kupředu je pohání jen jejich přátelství a ctižádost. Je tu laskavý Willem, začínající herec; bystrý, občas krutý malíř DžejBí, který se chce prosadit ve světě umění; utrápený architekt Malcolm, nešťastný ve špičkové firmě; a rezervovaný, geniální, tajemný právník Jude, kolem něhož se jejich životy otáčejí… Malý život je příběh o sexuální orientaci, zneužívání a sebepoškozování, o lásce a obětavosti, krutosti a neschopnosti bojovat s osudem. 

prevzaté: www.nejlevnejsi-knihy.cz

Názov: Heydrich: muž so železným srdcom
Autor: Laurent Binet
Vydavateľ: Marenčin PT

Oficiálna anotácia: Kniha k filmu. Prominentného nacistu Reinharda Heydricha prezývali pražský mäsiar a kat. Šéf gestapa, ktorý naplánoval holokaust a riadil tajnú službu, sa stal protektorom Čiech a Moravy. Po sérii podlých vrážd českých generálov a vlastencov dostal Slovák Jozef Gabčík a Čech Jan Kubiš z hnutia odporu poverenie Heydricha zabiť. Kniha opisuje kariéru nacistu až po smrteľné zranenie na pražskej zákrute v Kobylisiach – jediný úspešný atentát na vysokopostaveného esesáka počas vojny. Zrodil sa brilantný román o akcii Antropoid riadenej z Londýna.

prevzaté: www.gorila.sk

Názov: Náklaďáky Volvo
Autor: Erlend Loe
Vydavateľ: Kniha Zlín

Oficiálna anotácia: Vtipný a lehce absurdní román o tom, kam v životě může vést píle a zodpovědnost.

Do värmlandské krajiny přichází muž. Jmenuje se Doppler. Andreas Doppler. Je to Nor. Má s sebou ročního losa Bonga. A syna Greguse. Los kráčí v jeho stopách po stezičce a syn spí na potahu taženém losem. Ačkoli je pozdě večer, nic nenasvědčuje tomu, že by Doppler brzy hodlal někde složit hlavu. Co dělá ve švédských lesích? Těžko říct. Možná mu bylo Norsko příliš těsné a potřeboval se trochu porozhlédnout po světě. Rozhodl se opustit oslavu, zatímco ostatní se u stolu ještě bujaře veselili. Brzy se bude podávat káva a doutníky, ale Doppler se zvedl a šel. Cosi hledá. Hledá dobré lidi. Hledá souvislosti a spořádanost. Náklaďáky Volvo jsou pokračováním úspěšného románu Doppler a líčí osudy stejného hlavního hrdiny a stejného losa na cestě Värmlandem. Doppler se tu setkává se skautem, který prospal venku dvacet pět tisíc nocí, a se stařenkou holdující marihuaně, která chce změnit svět. I tento Loeův román nabízí velkolepou rozpustilou zábavu, v níž specifický loeovský tón souzní s úsměvným naivismem a melancholickou závažností.  

prevzaté: www.nejlevnejsi-knihy.cz

Názov: Oneskorené reportáže
Autor: Ladislav Mňačko
Vydavateľ: Európa

Oficiálna anotácia: Jedno z najvýznamnejších diel česko-slovenskej literatúry.

Oneskorené reportáže patria medzi najvýznamnejšie prozaické diela v slovenskej literatúre. Po prvý raz vyšli v roku 1963 a v istom zmysle otvárali novú etapu našej literatúry nielen v československom kontexte, ale aj európskom. Etapu úporného pokusu o pravdu. Nik pred Ladislavom Mňačkom tak drsne a rúhavo nepomenoval stav, v ktorom naša spoločnosť žila v päťdesiatych rokoch, nik tak dôrazne nerozptyľoval jedovatú hmlu, ktorá nás halila. Autorovo slovo sa tak stalo jedným z dôležitých katalyzátorov atmosféry, umožňujúcej odbojný zdvih nášho umenia, výrazný najmä na Slovensku, najplastickejšie na stránkach legendárneho týždenníka Kultúrny život. Kniha Oneskorené reportáže pôvodne vyšla takmer zároveň s celosvetovým publikovaním slávnej novely Alexandra Solženicyna Jeden deň Ivana Denisoviča a dodnes ostáva jedným zo svetlých kamienkov hľadania pravdy v našej literatúre. Nové vydanie Mňačkovej zásadnej knihy je nielen pripomenutím skvelého autora, ale aj snahou o oživenie našej pamäte. 

prevzaté: www.gorila.sk

Názov: Príbehy Arthura Gordona Pyma
Autor: Edgar Allan Poe
Vydavateľ: Európa

Oficiálna anotácia: Inšpiratívne dielo veľmajstra hororu a napínavých príbehov.

Dobrodružné príbehy Arthura Gordona Pyma z Nantucketu sú jedinečným dôkazom literárneho majstrovstva slávneho amerického básnika a prozaika. Svoj jediný román publikoval roku 1837 v mesačníku "Southern Literary Messenger" v Richmonde a už o rok vyšiel knižne v New Yorku a Londýne. Neobyčajne dômyselný námornícky román, prešpikovaný prvkami exotiky, hororu a tajomna sa okamžite stretol s obrovským čitateľským záujmom na oboch stranách Atlantiku, pretože v ničom nezaostáva za autorovými famóznymi poviedkami.
prevzaté: www.gorila.sk

Názov: Horká chuť storočia 
Autori: Juraj Mojžiš & Albert Marenčin
Vydavateľ: Marenčin PT
Poznámka: podľa Gorila.sk a Pantarhei.sk tento titul vyjde 25. 6. 2017

Oficiálna anotácia: Rozhovor Juraja Mojžiša s Albertom Marenčinom je tak trochu netradičný. Témy vyselektovalo ich 55 ročné priateľstvo a pre oboch podstatné otázky ako príklon k ľavicovým či pravicovým postojom, avantgardistické vnímanie umenia či vzťah ku knihám a k slovenskému filmu. Ale to je len malá časť zo zmesi pocitov, vôní a chutí storočia, v ktorom najčastejšie dominovalo sklamanie, pach a horká chuť. 

prevzaté: www.pantarhei.sk

Názov: Život se stromy
Autor: Marie Hrušková
Vydavateľ: Argo

Oficiálna anotácia: Místo stromů v našem životě je nezastupitelné. Často na jejich přítomnosti téměř zapomeneme, a přitom ovlivňují kvalitu našeho každodenního žití více, než by se mohlo zdát. Stromy se podílejí na obrazu naší krajiny, mají vliv na klima, dřevo hraje zásadní roli v architektuře i ve vybavení domácností. Zároveň nás symbolika stromů provází od nejstarších dob naší kultury, nalezneme ji v mýtech i lokálních legendách, památné stromy odkazují na významné historické události či osobnosti. Kniha Život se stromy se dotýká všech těchto témat a připomíná nám, jak nepostradatelnou součástí světa kolem nás stromy jsou.

prevzaté: www.gorila.sk


Knihy pre deti 


Názov: Terka ide do školy
Autorky: Liane Schneider & Eva Wenzel-Bürger
Vydavateľ: Verbarium

Oficiálna anotácia: Konečne nadišiel ten veľký deň: Terka ide do školy! Ešte predtým než sa však zo škôlkarky stane skúsenou školáčkou, čaká ju množstvo vzrušujúcich vecí a nákupov… Splnia sa jej všetky túžby? Od koho dostane školskú tašku? A bude chodiť do jednej triedy s kamarátkou Julkou?


prevzaté: www.gorila.sk

Názov: Terka sa nerozpráva s cudzími ľuďmi
Autorky: Liane Schneider & Eva Wenzel-Bürger
Vydavateľ: Verbarium

Oficiálna anotácia: Terka už celkom dobre pozná cestu do školy. Jedného dňa ju však kvôli oprave uzavrú. Čo teraz? Terka stojí bezradne pred zábranami. Keď jej ponúkne pomoc cudzí muž, zaváha. Má ísť s ním? Predsa len, nepozná ho. A Terka vie, že s cudzími by sa nemala rozprávať, ani nikam chodiť. Ako si nakoniec poradí?


prevzaté: www.gorila.sk

Názov: Kubko ide do škôlky
Autor: Christian Tielmann
Vydavateľ: Verbarium

Oficiálna anotácia: Hurá! Kubko ide konečne do škôlky. Keď sa deti ráno stretnú, spievajú v kruhu spoločne veselú pesničku. A potom sa dejú samé zaujímavé veci: Kubko namaľuje veľký rytiersky hrad, s deťmi sa hrajú dnu aj na dvore a obedujú jeho obľúbené jedlo - cestoviny s paradajkovou omáčkou. Potom si trochu odpočinú a už je tu zrazu mama. V škôlke je tak dobre, že sa mu ani nechce ísť domov…

prevzaté: www.gorila.sk

Názov: Kubko hrá futbal
Autor: Christian Tielmann
Vydavateľ: Verbarium

Oficiálna anotácia: Kubko a Paulínka trénujú v záhrade futbal. Gól! kričí Kubko. Budeme majstrami sveta! Kamarát Samko odvedľa však o tom nechce ani počuť, majstrom chce byť on! Najprv ho musia poraziť férovou hrou, a k tomu potrebujú veľa trénovať. Kto nakoniec získa víťazný pohár? Veselá knižka pre všetkých malých, ale i veľkých milovníkov futbalu.

prevzaté: www.gorila.sk

Názov: Nazri dovnútra matematiky
Autori: Alex Frith & Minna Lacey
Vydavateľ: Svojtka&Co.

Oficiálna anotácia: Otvorte vyše 86 okienok v tejto knižke a nazrite do fascinujúceho sveta matematiky. Zoznámte sa s číslami, geometrickými tvarmi a mnohým ďalším.
 
prevzaté: www.gorila.sk

Názov: TOTO sme sa v červičej škole neučili!
Autor: Simone Lia
Vydavateľ: ALBATROS

Oficiálna anotácia: Vtipný príbeh o nečakanom priateľstve, plný vrtkého humoru a jednoduchých, no trefných ilustrácií. Na pozdvihnutie nálady neexistuje nič lepšie!

Cyril je červík. Má rád hnedú farbu, blato (lebo je hnedé) a rád sa vŕta v blatovohnedej zemi. Keď Cyril stretne Huga (tučného operenca, ktorý sa podobá na kura, no myslí si o sebe, že je plameniak!), ocitne sa zoči-voči svojej najdesivejšej nočnej more. Cyril má dve možnosti. Prežiť alebo sa dať vcucnúť ako voľajaká špageta… 


prevzaté: www.pantarhei.sk

Názov: Hraju si a poznávám každodenní život
Autor: neuvedený
Vydavateľ: Svojtka&Co.

Oficiálna anotácia: Knížka pro malé zvídavé děti objevující svět, který je obklopuje a je plný zábavy. Obsahuje plno interaktivních prvků, různé materiály a pohyblivé části.

prevzaté: www.nejlevnejsi-knihy.cz

Názov: Určuj čas: viac ako 125 okienok
Autor: neuvedený
Vydavateľ: Svojtka&Co.

Oficiálna anotácia: Čas. Nikto ho nikdy nevidel, ale ľudia sa stále sťažujú, že ho majú málo. Napriek tomu čas ovplyvňuje naše životy. Čo je to vlastne čas? Čo všetko sa dá zistiť z hodín? Aký je rozdiel medzi 12 hodinou na poludnie a o polnoci? Ako dlho trvá storočie alebo milénium? Odpovede na všetky svoje otázky o čase zistíš pod odklápacími okienkami. Dozvieš sa všetko o určovaní času a poskladáš si vlastné hodiny s pohyblivými ručičkami. Tak nestrácaj čas a precvič sa v určovaní času!
 
prevzaté: www.nejlevnejsi-knihy.cz

Názov: Jeden rok odpočinkových aktivít s deťmi
Autor: neuvedený
Vydavateľ: Svojtka&Co.

Oficiálna anotácia: Koľkokrát za týždeň od detí počujete: „Poď sa so mnou hrať ...“ alebo „Ja sa nudím!“. Radi by ste so svojimi deťmi strávili príjemné chvíle, ale chýba vám inšpirácia? Táto kniha vám predstaví viac ako 200 hravých a relaxačných aktivít, ktoré ľahko zvládnu aj tí najvyťaženejšie rodičia! Aktivity sú rozdelené do 52 týždňov a rozčlenené do 5 tematických častí: tvorivé aktivity, joga, meditácia, relaxačné príbehy a dielňa Montessori. Môžete začať kedykoľvek počas roka a vybrať si, akým činnostiam sa budete spoločne so svojimi deťmi venovať (čítanie, fyzické cvičenia, kreslenie, vyrábanie atď.). Zámerom knihy je, aby deti robili postupne pokroky a aby ste si opäť užívali spoločne strávené chvíle. Knižka s prvkami Montessori.
 
prevzaté: www.nejlevnejsi-knihy.cz

Názov: V mori: interaktívna šnurovacia knižka
Autor: Elena Rabčanová
Vydavateľ: Fortuna Libri

Oficiálna anotácia: Pomocou šnúrky riešte jednoduché úlohy v podmorskom svete!

Interaktívna knižka, vďaka ktorej si deti rozvíjajú myseľ i fantáziu a trénujú jemnú motoriku. Ponorte sa do hlbín mora a pomôžte morským tvorom prekonávať rozmanité prekážky.

Deti v tejto knižke nájdu množstvo zaujímavých úloh, ktoré hravo vyriešia pomocou obyčajnej šnúrky.

prevzaté: www.nejlevnejsi-knihy.cz

Názov: Na farme: interaktívna šnurovacia knižka
Autor: Elena Rabčanová
Vydavateľ: Fortuna Libri

Oficiálna anotácia: Pomocou šnúrky riešte jednoduché úlohy na farmárskom dvore!

Interaktívna knižka, vďaka ktorej si deti rozvíjajú myseľ i fantáziu a trénujú jemnú motoriku. Prejdite sa po statku a pomôžte domácim zvieratkám prekonávať rozmanité prekážky.

Deti v tejto knižke nájdu množstvo zaujímavých úloh, ktoré hravo vyriešia pomocou obyčajnej šnúrky.
 
prevzaté: www.nejlevnejsi-knihy.cz

Názov: Medveď Wrr!: po prečítaní zavrieť!
Autori: Jaromír Štejnar & Michal Široký
Vydavateľ: THE WRR

Oficiálna anotácia: Poznáte pocit, keď sa začítate do knihy a jej príbeh vás úplne pohltí? Tak presne toto sa stalo aj medveďovi Wrr. A to doslova!

V otlčenej škatuli od topánok sa dostane do zdanlivo opustenej továrne, v ktorej vznikajú knihy. Áno, úplne všetky knihy, ktorých máte doma plné police. Keď sa do jednej z nich začíta, kniha ho vtiahne do deja a stáva sa súčasťou jej príbehu. Stretne sa s pirátskou bandou na čele so skúseným kapitánom Crabsonom. Ten sa plaví naprieč knihami, v príbehoch ktorých hľadá ukryté súčiastky z rozbitého stroja na výrobu kníh. Jeho cieľ je jediný – získať nad strojom moc a podmaniť si celý knižný svet! Podarí sa medveďovi Wrr prekaziť jeho zákerný plán?

prevzaté: www.gorila.sk

Názov: Lišiak Pax
Autor: Sara Pennypacker
Vydavateľ: Ikar

Oficiálna anotácia: Chlapec Peter a lišiak Pax sú nerozluční priatelia, odkedy Peter líščie mláďa zachránil. Lenže jedného dňa sa stane čosi nepredstaviteľné. Otec narukuje do armády a prinúti Petra vypustiť lišiaka späť do divočiny. O chlapca sa má postarať starý otec, päťsto kilometrov od domova. A pre Paxa tam nie je miesto. A tak sa chlapec – napriek blízkosti vojny – vyberie svojho lišiaka hľadať. Pax medzitým vytrvalo čaká na svojho chlapca a vydáva sa na vlastné dobrodružstvo...

prevzaté: www.gorila.sk

Názov: Žubrienky inštalatérky
Autor: Branislav Jobus
Vydavateľ: Slovart

Oficiálna anotácia: V nezvyčajnom prostredí zámočníckej dielne sa vyliahnu žubrienky. Všade naokolo sú len stroje a nástroje a tak niet divu, že sa tu začne ich inštalatérska kariéra plná vtipných príbehov a rozprávkových kúziel. Veď čarovné je už len to, že sa vedia dostať kamkoľvek potrubiami, rúrami a kanálmi. A okrem toho, že opravia aj to, čo sa inštalatérom nedarí, vedia, že žiť naplno sa oplatí, aj keď sa blíži chvíľa, keď sa zo žubrienok stanú malé žabky.

prevzaté: www.gorila.sk


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára