Vyhľadávať v tomto blogu

utorok 2. mája 2017

Májové knižné novinky (2017)


Názov: Když jedné zimní noci cestující
Autor: Italo Calvino
Vydavateľ: Dokořán

Oficiálna anotácia: Román Když jedné zimní noci cestující je rafinovaným beletristickým dílem, je to „kniha o knihách“, i o sobě samé. Kombinují se zde dvě narativní linky – tou první je příběh Čtenáře a Čtenářky, druhou tvoří úvodní kapitoly deseti románů, které se mezi sebou rozmanitými způsoby proplétají, a tím vyvolávají napětí a neustále živí čtenářovu zvědavost. Calvinovi se tak do struktury jednoho románu podařilo zakomponovat fragmenty různých prozaických žánrů, které napodobuje a paroduje. Četba této neobvyklé knihy vyvolává otázky po vztahu „psaného“ a „nepsaného“, literatury a skutečnosti či autora a čtenáře, ale zároveň se stává zábavným literárním dobrodružstvím.

prevzaté: www.nejlevnejsi-knihy.cz





















Názov: Neviditelná města
Autor: Italo Calvino
Vydavateľ: Dokořán

Oficiálna anotácia: Ve slavné knize Itala Calvina Neviditelná města vypráví Marco Polo na dvoře Kublaj chána postupně o městech, nazvaných exotickými ženskými jmény; vypráví o místech, která navštívil, i těch imaginárních, která nejsou na žádné mapě. Přesně odměřenými slovy popisuje krajiny a města, jejichž znaky a tvary, věže, mosty, domy, ulice jsou nám povědomé, jako by zhmotňovaly naše zkušenosti, poznatky a sny. V Markově podání jsou všechna města variantou téhož modelu – jeho rodných Benátek. Jejich podoba je neomezená, může mít tolik odlišných tváří, kolik jich má sám život ve svém trvání, zániku i věčné obnově. Calvino rozkládá představu prapůvodního města na jedenáct motivů, které navzájem kombinuje a začleňuje do komplexní struktury, jež má odrážet půdorys labyrintu současného světa.

prevzaté: www.nejlevnejsi-knihy.cz



















 

Názov: Povídky podivných
Autor: Ransom Riggs
Vydavateľ: Jota

Oficiálna anotácia: Také vás vždy zajímalo, kde se vzaly podivné děti ze Sirotčince slečny Peregrinové?

Ještě dříve, než slečna Peregrinová vytvořila smyčku – domov a útočiště – pro dnes již dobře známé podivné děti, existovaly příběhy o podivných dětech a zvířatech, které se nejprve tradovaly ústní cestou, dokud se jejich písemného zpracování neujal v roli editora jeden z nejpovolanějších, podivný Millard Nullings. Jedná se o příběhy z historie podivných, ve kterých se dozvíme, že děti nejprve bez problémů žily ve společnosti lidí běžných, obyčejných, ale jejich zvláštní schopnosti a nadání je postupně vytlačovaly na okraj, až je obyčejní lidé vyhnali ze svého středu úplně.

Některé z deseti povídek čtenáři zčásti znají ze zmínek v trilogii o podivných dětech ze sirotčince slečny Peregrinové – třeba tu o laskavém obru Cuthbertovi či o holubech z katedrály Svatého Pavla – jiné jsou zcela nové a uvádějí nové, neznámé hrdiny, a kromě jiného se dozvíte o první ymbryně i o tom, jak se postupně naučila vytvářet smyčky, v nichž bylo možno žít.

Ransom Riggs se s vámi – díky pečlivé editorské práci jednoho z podivných, Millarda Nullingse – podělí o některá tajemství z dějin podivných. Ti, kdo četli napínavé příběhy o slečně Peregrinové a jejích chráněncích, si tuto laskavou knížku jistě nenechají ujít.

prevzaté: www.gorila.sk





















Názov: Tyranie: 20 lekcí z 20. století
Autor: Timothy Snyder
Vydavateľ: Paseka

Oficiálna anotácia: Jeden z předních intelektuálů současnosti, historik Timothy Snyder, přichází po velkých historických pracích Krvavé země a Černá zem s příspěvkem k aktuální debatě o dalším osudu liberální demokracie. Dvacet lekcí z evropských dějin 20. století ukazuje, že kolaps společnosti, demokracie a morálky i naše osobní selhání v podmínkách politických krizí nejsou nic nepředstavitelného.

Naši rodiče a prarodiče, vedeni iracionálními mýty fašismu, nacismu a komunismu, budovali zdi proti znepokojivým globálním hrozbám. Určitě nejsme chytřejší než oni, máme však výhodu, že se z jejich zkušenosti můžeme poučit a nastupujícím tyraniím včas vzdorovat. Podle Snydera je k tomu teď, v podmínkách současného politického vývoje v Americe i v Evropě, ta pravá chvíle.

prevzaté: www.nejlevnejsi-knihy.cz





















Názov: Pastýřská koruna
Autor: Terry Pratchett
Vydavateľ: Talpress

Oficiálna anotácia: Pastýřská koruna je poslední knihou Terryho Pratchetta. Napsal ji během posledního roku svého života, ještě předtím, než začátkem roku 2015 podlehl neodbytné a atypické formě Alzheimerovy choroby. Uzavřou se tu dobrodružství Toničky Bolavé, jejích oddaných Fíglů i spřátelených čarodějek. Objeví se i zcela nový hrdina, který si jistě velmi rychle získá sympatie čtenářů, a nikoliv jen jejich. Dojde k válce s elfy, která je sice krátká, ale o to zuřivější, a jistě neprozradíme nic nečekaného, když řekneme, že elfové i tentokrát odtáhnou s krvavými nosy. Podíváme se do Ankh-Morporku, k trpasličí firmě, která se zabývá výrobou košťat, a zažijeme dosti nezvyklou přeměnu povýšené čarodějky paní Našeptávalové. Rozloučíme se s celou řadou starých známých a jde o loučení o to těžší, že o jejich dalších osudech si už můžeme nechat jen zdát. Bylo ještě tolik knih, které chtěl Terry Pratchett napsat. Kdyby zůstal naživu, byla by nepochybně i Pastýřská koruna mnohem obsáhlejší, ale i tak je to dobrá kniha a fanouškové Terryho Pratchetta s ní jistě zažijí řadu příjemných chvil.

prevzaté: www.gorila.sk





















Názov: Veřejná tajemství
Autor: Alice Munro
Vydavateľ: Paseka

Oficiálna anotácia: „Asi Vás překvapí, že Vám píše člověk, jehož neznáte a který si nepamatuje Vaše jméno,“ čte začátkem roku 1917 v dopisu, který má zásadně změnit její osamělý život, mladá knihovnice z ontarijského Carstairs. Náhlému zvratu, ohrožení nebo nutnosti přijmout novou životní roli čelí i další hrdinky nové knihy Alice Munroové. Příběhy lásky, kterou hledají, ztrácejí nebo znovu nalézají, či konfliktů spojených s temnějšími stránkami sexuality a mezilidských vztahů vůbec rozehrává autorka v nedávné i vzdálenější minulosti v důvěrně známém prostředí kanadského maloměsta, ale také méně obvyklých lokalitách Austrálie či Balkánu. Vliv náhody, nečekaného setkání, překvapivého odhalení nebo jen obyčejného plynutí času je v jejím mistrném podání proměňuje v dramata, ve kterých se všední životní události slévají v lidský osud uchvacující svou bohatostí, živostí a tajemností. 

prevzaté: www.nejlevnejsi-knihy.cz
















 




Názov: Karibské tajomstvo
Autor: Agatha Christie
Vydavateľ: Slovenský spisovateľ

Oficiálna anotácia: Skvelý detektívny príbeh legendárnej spisovateľky. Slečna Marplová neznáša nečinnosť, a tak nečudo, že kolieska v jej hlave sa neprestanú krútiť ani počas dovolenky v horúcom Karibiku. Smrť majora Palgrava v nej napriek jeho vysokému veku ihneď vyvolá podozrenie, veď iba deň predtým si od neho vypočula zaujímavú historku o sériovom vrahovi, čo sa svojráznym spôsobom zbavoval manželiek. Aj okolnosti vraždy domorodej slúžky, ktorú krátko nato nájdu mŕtvu na pláži, je ťažké objasniť bez spojencov, akých slečna Marplová bez problémov nachádza v Anglicku. Hľadať ich medzi hotelovými hosťami je nanajvýš riskantné, no bystrá stará dáma sa nevzdáva...  

prevzaté: www.gorila.sk





















Názov: Zemřít na jaře
Autor: Ralf Rotmann
Vydavateľ: Argo

Oficiálna anotácia: Svým posledním románem Zemřít na jaře postavil Ralf Rothmann pomník nezletilým německým vojákům, které Hitler nuceně naverboval v samotném závěru druhé světové války. Kniha je velkolepým obrazem o zmrzačených životech a traumatech mladinkých vojáků, jedinečným románem o otcích a synech, nadšeně přijatým čtenáři i kritiky. Rothmann text vystavěl na skutečném příběhu svého otce, proto je jeho vyprávění o běsnění a zvráceném násilí v posledních měsících největší válečné apokalypsy v lidských dějinách tak autentické a působivé. Hrdiny románu jsou dva sedmnáctiletí kamarádi, které v únoru 1945 pošlou na frontu. Walter se stane řidičem zásobovací jednotky, Fiete, který bojuje přímo v první linii, dezertuje. Brzy ho však chytí a odsoudí k trestu smrti, a Walter se náhle ocitá v popravčí četě se zbraní namířenou na svého nejlepšího kamaráda...

Časopis Der Spiegel o Rothmannově románu napsal: „Zemřít na jaře je protiválečný román, který snese srovnání s nejlepšími texty svého žánru, jako je Na západní frontě klid Ericha Marii Remarquea. (...) Nejsilnější pasáže jsou ty, v nichž autor vypráví o otcích a synech, které spojuje tatáž válečná zkušenost v obou světových válkách, které Německo vedlo. (...) A tak jede Walter jako nedobrovolný příslušník jednotek SS surreálnou válečnou krajinou v zásobovacím voze a kolem panuje atmosféra konce lidstva jako v Cestě Cormaca McCarthyho. V řekách plavou mrtvoly, na stromech visí němečtí dezertéři. Zubožení Židé táhnou rozvrácenou zemí v pochodech smrti, wehrmacht ustupuje, nacističtí důstojníci pořádají v opuštěných hotelích orgie. Walter hledá hrob svého otce, který údajně nedávno padl. Prochází hřbitov za hřbitovem a pak musí zase na frontu. Dokud válka konečně neskončí.“

prevzaté: www.gorila.sk





















Názov: Hukot času
Autor: Julian Barnes
Vydavateľ: Odeon

Oficiálna anotácia: Hukot času je fiktivní historií vztahu ruského skladatele Dmitrije Šostakoviče ke stalinskému systému – a obecně obrazem lidské svobody ve světě, kde je život v područí totalitního režimu. Hlavním motivem je jemná hranice mezi zbabělostí, neutralitou a statečností, která se v takovém světě vytváří – téma pro českého čtenáře a naši historii více než aktuální.

prevzaté: www.gorila.sk





















Názov: Koření
Autor: Gill Daviesová
Vydavateľ: Esence

Oficiálna anotácia: Kniha o koření se zabývá jeho historií, pěstováním i využitím v medicíně a v kuchyni. Pronikavě aromatické koření se například hodí pro zvýraznění chuti vín a lihovin, k výrobě přírodních léčiv a lektvarů. Nejdražším kořením na světě je šafrán, ženšen je jak posvátná bylina, tak i afrodiziakum a o česneku se říká, že chrání proti upírům, vlkodlakům, čarodějnicím a démonům (i krtkům na zahradě). V minulosti se věřilo, že muškátový oříšek odpuzuje mouchy přenášející mor, a obchodníci po Evropě ho prodávali se ziskem téměř šest tisíc procent. Kniha obsahuje podrobné informace a zajímavosti o více než šedesáti druzích koření.

prevzaté: www.gorila.sk





















Názov: Vlk a dýka
Autor: Juraj Červenák
Vydavateľ: Slovart

Oficiálna anotácia: Notár Barbarič rieši záhadný zločin na hrade lúpežných rytierov. Hrad na hore Sitno oddávna stráži cestu k bohatým banským mestám. Na jeseň roku 1599 je kvôli tureckej hrozbe dobre vyzbrojený, s početnou posádkou. Napriek tomu sa z neho stratí kastelánova dcéra. Zmizne uprostred noci, bez jedinej stopy. Zúfalý hradný správca prosí o pomoc notára Barbariča z neďalekej Štiavnice. Barbarič tentoraz na vlastnú päsť čelí záhade, ktorá zdanlivo nemá riešenie. Šlo o útek, o únos či dokonca vraždu? Situáciu komplikuje fakt, že na Sitne našla útočisko manželka veľmoža Illésházyho, vraj najbohatšia a najmocnejšia žena v kráľovstve. Navyše Barbarič netuší, že hrad má ešte jedného, tajného obyvateľa, o ktorom nikto nesmie vedieť. Do zložitého prípadu sa postupne vplieta krvavá minulosť hradu a sitnianske povesti o zakliatom podzemnom vojsku, o krutých lúpežných rytieroch, o duchoch a zbojníckych pokladoch. Poradí si Barbarič aj bez pomoci Steina a Jaroša?

prevzaté: www.gorila.sk




















 
Názov: Tajomná príroda: hľadaj, nájdi, spočítaj!
Autor: neuvedený
Vydavateľ: Slovart

Oficiálna anotácia: V tejto nádhernej farebnej knihe si naši najmenší nájdu množstvo kamarátov z živočíšnej ríše. Na každej dvojstránke pohľadajú, nájdu a spočítajú zvieratká zo všetkých kútov sveta, a tak sa si precvičia nielen svoje pozorovacie schopnosti, ale aj počty. Skúste to s nimi, určite sa pritom zabaví i nejeden dospelý.

prevzaté: www.gorila.sk





















Názov: J.R.R. Tolkien: Životopis
Autor: Humphrey Carpenter
Vydavateľ: Argo

Oficiálna anotácia: Carpenterův životopis J. R. R. Tolkiena vyšel poprvé v roce 1977 a dočkal se řady reedic. Je považován za autorizovanou biografii, protože vznikal v osobním kontaktu se samotným Tolkienem a jeho rodinou. Autor měl přístup k pozůstalosti, Tolkienovým zápiskům a korespondenci, hovořil s jeho přáteli. Díky tomu jeho kniha poprvé zpřítomnila čtenářům do té doby spíše záhadnou osobnost autora Hobita a Pána prstenů, knih, které se v době práce na tomto životopisu už dávno staly klasikou známou po celém světě. Carpenter podrobně a čtivě líčí Tolkienovy kořeny v Jižní Africe, studia v Británii, službu v armádě za první světové války, akademickou kariéru i rodinný život, ale současně i Tolkienovu spisovatelskou dráhu, která začala odbornými pracemi, vedle nichž však postupně rostla mytologická říše, z níž se zrodil Hobit i Pán prstenů.

prevzaté: www.gorila.sk





















Názov: Valčík stromov a oblohy
Autor: Jean-Michel Guenassia
Vydavateľ: Premedia

Oficiálna anotácia: Marguerite je mladé dievča dusiace sa obmedzeniami končiaceho sa 19. storočia. Žije so svojím otcom – lekárom Paulom Gachetom – v Auvers-sur-Oise pri Paríži a sníva o tom, že bude maliarkou. Vo chvíli, keď plánuje útek do Ameriky však za jej otcom počas dusného leta prichádza Vincent van Gogh. Marguerite sa zamiluje a Jean-Michel Guenassia nám vo svojom najnovšom románe odhaľuje prekvapivý príbeh ich lásky.

Čo ak doktor Gachet nebol verným a obetavým priateľom impresionistov, ale skôr márnomyseľným oportunistom? A čo ak jeho dcéra bola vášnivou a zamilovanou mladou ženou? Čo ak Vincent van Gogh vôbec nespáchal samovraždu? A čo ak sú niektoré z jeho obrazov vystavené v Muséed’Orsay falzifikátmi?

Guenassia sa pýta a pôsobivým spôsobom hľadá odpovede v dobových dokumentoch a v prežívaní dospievajúcej ženy. Okrem portrétu jednej zakázanej lásky čitateľom ponúka aj príbeh konca storočia a obrovských zmien, ktoré predznamenávajú novú éru.

Rovnako ako vo svojom najznámejšom diele Klub nenapraviteľných optimistov autor prepája silný príbeh s dokumentárnym základom. Oživuje tým najplodnejšie obdobie impresionizmu a vrhá nové svetlo na umelcove osudové dni.

prevzaté: www.gorila.sk





















Názov: Stratený svet
Autor: Arthur Conan Doyle
Vydavateľ: SnowMouse Publishing

Oficiálna anotácia: Profesor Challenger je kapacita. Vyniká v štúdiu prírodných vied, inteligenciou ďaleko prevyšuje bežných ľudí a so solídnou dávkou bohorovnosti si to aj uvedomuje. Okrem toho je mocný ako býk, rovnako nebezpečne energický, impulzívny, a keď už sme pri tom, aj zdvorilý. Prosto, je to ten najbystrejší chrapúň pod slnkom.rnrnKeď sa kvôli jednej výprave spred dvoch rokov stane terčom výsmechu akademikov i verejnosti, znáša to veľmi zle. Iba mladému novinárovi Malonemu sa podarí prekonať jeho výbuchy, a tak sa stane členom expedície, ktorá má Challengerovu reputáciu buď vzkriesiť, alebo navždy pochovať. Veď kto so zdravým rozumom by uveril báchorkám o dinosauroch žijúcich v amazonskom pralese? Excelentné rozprávačstvo A. C. Doylea ani po rokoch nestráca podmanivé čaro a Stratený svet je to pravé miesto pre tých, ktorí sa chcú stratiť vo svete dinosaurov, dobrodružstva a pôvabov minulosti. V edícii ACD prinesieme tri knihy zo série o profesorovi Challengerovi, Stratený svet je prvá z nich.

prevzaté: www.gorila.sk




















 
Názov: Čtyři po půlnoci [2]: Policajt z knihovny; Sluneční pes
Autor: Stephen King
Vydavateľ: Beta - Dobrovský

Oficiálna anotácia: Novely Policajt z knihovny a Sluneční pes jsou druhou částí knihy Čtyři po půlnoci, která u nás vyšla rozděleně. První příběh vypráví o realitním agentovi pronásledovaném zlými přízraky z knihovny, hlavní hrdina druhé děsuplné povídky dostane k patnáctinám vytoužený polaroid, který však fotografuje stále stejný snímek – útočně naladěného psa. Navíc se pes na obrázku neustále přibližuje... Kdo se rád bojí, nebude litovat, Stephen King se opět představuje v nejlepší formě.

prevzaté: www.gorila.sk





















Názov: Hercule Poirot - záhady a rébusy
Autor: Tim Dedopulos
Vydavateľ: Ikar

Oficiálna anotácia: Obľúbený Belgičan z pera Agathy Christie je jedným z najznámejších fiktívnych detektívov všetkých čias. Preslávil sa nielen geniálnymi deduktívnymi schopnosťami, ale aj čiernymi lakovkami, cvikrom a výraznými fúzmi. Boli sme svedkami jeho neuveriteľnej efektívnosti, zdĺhavých logických myšlienkových postupov, nezvyčajných záľub a ohromného apetítu.

Svojrázny detektív inšpiroval vznik knihy, ktorá prináša výzvu v podobe vyše stovky náročných hádaniek, hlavolamov a nevyriešených prípadov. Pokúste sa vyrovnať Poirotovi – odhaľte kľúčové stopy a prinúťte svoje sivé mozgové bunky vyriešiť zopár naozaj náročných rébusov. Úlohy majú rozličnú úroveň náročnosti a nájdete tu aj odpovede a vysvetlenia.

prevzaté: www.gorila.sk





















Názov: Roztratení Nemci
Autor: Karl-Markus Gauss
Vydavateľ: Absynt
Poznámka: titul vyjde 2. mája 2017 podľa Gorila.sk

Oficiálna anotácia: Litva, Spiš a Ukrajina. Čo spája vrcholy tohto zvláštneho trojuholníka? Všade tu žijú roztrúsené a zabudnuté nemecké menšiny, po stopách ktorých sa vybral rakúsky spisovateľ a reportér Karl-Markus Gauss.

Roztratení Nemci, to je vzrušujúca a zároveň smutná kniha o osudoch ľudí žijúcich na periférii sveta i o nacionalizme, ktorý je hybnou, ale aj zhubnou silou histórie mnohých krajín. V komplikovaných dejinách strednej a východnej Európy to platí dvojnásobne.

Gaussova kniha síce rozpráva predovšetkým o Nemcoch a nemeckých menšinách, nemilosrdné dejinné zrkadlo však nastavuje aj nám, Slovákom. Čo zistil v Levoči a čo v Spišskom Štvrtku? Možno aj to, ako sa vyrovnať s vlastnou minulosťou i s pojmami ako národ a národnosť.

prevzaté: www.gorila.sk





















Názov: Bajky barda Beedleho
Autor: J. K. Rowlingová
Vydavateľ: Albatros

Oficiálna anotácia: Pohádky, které Hermioně i Harry Potterovi doporučil Albus Brumbál. Zná každé kouzelnické dítě. Nyní v novém hábitě!

Sbírka pěti kouzelnických pohádek spjatých se slavnou sérií příběhů čarodějnického učně Harryho Pottera. Který správný kouzelník by je neznal? Prastaré pohádky, které pro kouzelnou společnost sesbíral a uspořádal bard Beedle. Pohádky, které jsou každému kouzelnickému dítěti čteny na dobrou noc. Pohádky, které Hermioně odkázal Albus Brumbál. A také pohádky, které si Harry Potter málem přečetl příliš pozdě – právě v nich totiž objevil důležitou informaci, která mu nakonec zachránila život v boji tváří v tvář nejstrašnějšímu černokněžníkovi všech dob – lordu Voldemortovi.

prevzaté: www.nejlevnejsi-knihy.cz





















Názov: Fantastická zvířata a kde je najít
Autor: J. K. Rowlingová
Vydavateľ: Albatros

Oficiálna anotácia: Jen teď mají mudlové možnost zjistit vše o kouzelných bytostech, nyní navíc v novém hábitě!

Alespoň jeden výtisk knihy Fantastická zvířata a kde je najít vlastní téměř každá kouzelnická domácnost v celé zemi. Nyní, po omezenou dobu, mají i mudlové příležitost zjistit, kde žije pětinoh, čím se živí kluběnka a proč není dobrý nápad nechávat za dveřmi mléko pro bodloše.

prevzaté: www.gorila.sk





















Názov: Famfrpál v průběhu věků
Autor: J. K. Rowlingová
Vydavateľ: Albatros

Oficiálna anotácia: Vše o oblíbené hře Harryho Pottera na jednom místě, nyní v novém hábitě!

Pro všechny, kdo mají rádi Harryho a fandí mu v jeho famfrpálových kláních za Nebelvír! Nové vydání příručky získané přímo z bradavické knihovny při Škole čar a kouzel vás seznámí s vývojem létajících košťat, poučíte se, jaké hry se s košťaty hrály ve starověku, jak se objevila Zlatonka, jakými proměnami prošel famfrpál od 14. století a jak vypadá dnes, seznámíte se s významnými famfrpálovými týmy ve Velké Británii a v Irsku. Uvádí ji předmluva ředitele bradavické školy Albuse Brumbála a najdete v ní i reprodukci výpůjčního lístku z bradavické knihovny. Autorem této příručky je expert na slovo vzatý, kromě ní napsal např. knížky Lítá jako šílenec, Potlouky v akci či Studie o strategii obrany při famfrpálu. Jeho příručku vysoce oceňuje jak Albus Brumbál, tak Batylda Bagshotová (autorka Dějin čar a kouzel), ale i Zlatoslav Lockhart a další významné osobnosti kouzelnického světa.

prevzaté: www.nejlevnejsi-knihy.cz





















Názov: Přemýšlej jako umělec
Autor: Will Gompertz
Vydavateľ: NLN - Nakladatelství Lidové noviny

Oficiálna anotácia: Po úspěchu knihy Na co se to vlastně díváme předkládá Will Gompertz anekdotický pohled na to, co si představujeme pod pojmem umělecká tvorba či tvůrčí způsob života. Kniha není návodem jak odhodit dosavadní rigidní a nudný způsob existence a napodobit slavné protagonisty umělecké bohémy. Spíše se zaměřuje na příběhy nebo tvůrčí akce, které mají doložit, že svět kreativní svobody nabízí nečekané postupy a boří některé myšlenkové bariéry. Text je doprovázen řadou ilustrací a hravých koláží, které mají Gompertzovo tvrzení podpořit.

prevzaté: www.nejlevnejsi-knihy.cz




















 
Názov: Kreativní písmo - jak na to: [inspirativní rady, techniky a nápady pro ručně psané písmo a uměleckou tvorbu]
Autor: neuvedený
Vydavateľ: Slovart CZ
Poznámka: pri tejto knihe ma prekvapila kombinácia český názov & podnázov a slovenská anotácia; podľa Martinus.sk a Gorila.sk vyjde táto kniha v máji v češtine, podľa Nejlevnější knihy.cz v slovenčine

Oficiálna anotácia: Prostredníctvom tejto náučnej a interaktívnej publikácie s jednoduchými návodmi krok za krokom sa naučíte vytvárať krásne ručné písmo ako umelecké remeslo. Od modernej kaligrafie a iluminácie po ilustráciu a kreslenie kriedou objavíte mnoho dôvtipných a unikátnych spôsobov, ako premeniť slová a písmená na hodnotnú tvorbu, ktorú potom môžete využiť na vytvorenie darov a dekorácií do domácnosti. Naučíte sa vytvárať najrôznejšie ozdôbky, maľovať písmo na plátno, tvoriť vlastné kriedové obrazy, dekorovať keramiku a digitalizovať svoje diela pre tlač. Nájdete tu veľa inšpiratívnych a nápomocných umeleckých rád, ktoré vás povzbudia a povedú na vašej výtvarnej ceste.

prevzaté: www.gorila.sk





















Názov: Strom přání
Autor: William Faulkner
Vydavateľ: Albatros

Oficiálna anotácia: Vydejte se na kouzelný výlet, na němž se splní nejedno přání

"Když v předvečer narozenin vlezeš do postele levou nohou napřed, a než si lehneš, převrátíš polštář, pak se může stát cokoli," píše William Faulkner v kouzelném, rozmarném příběhu. Malá Dulcie se v den svých narozenin vzbudí a v pokoji najde cizího chlapce. Po kratším přemlouvání se s ním vydá na neobyčejný výlet, na němž se splní nejedno přání.

prevzaté: www.nejlevnejsi-knihy.cz

















Názov: Věřte císaři
Autor: Anton Hykisch
Vydavateľ: HOST

Oficiálna anotácia: Historický román o císaři Josefovi II.

Je možné udělat miliony lidí šťastnými rychle, bez lásky a často i proti jejich vůli? Tuto otázku si pokládá nový historický román situovaný na konec osmnáctého století, v předvečer Francouzské revoluce. Císař Josef II. roky čekal na smrt své matky Marie Terezie. Hned po jejím skonu začal netrpělivě uskutečňovat svůj sen o spravedlivé vládě. Horečnou sebezničující prací chtěl zapomenout na své osobní neštěstí a nedostatek lásky. Kniha odkrývá bolestné soukromí mladého panovníka až k jeho předčasnému tragickému konci.

V poutavém románu nahlédneme do života panovníků v Evropě, nejvyšších církevních hodnostářů i chudých vesnických kněží, josefínských osvícenců, reformátorů a spisovatelů, kteří probouzeli národní vědomí.

prevzaté: www.gorila.sk





















Názov: Sympatizant
Autor: Viet Thanh Nguyen
Vydavateľ: Jota

Oficiálna anotácia: V tomto románu sledujeme osudy dvojitého agenta sloužícího rozvědce socialistického vietnamského státu i tajné službě jihovietnamského režimu, s jejímiž exponenty se po pádu Saigonu vydá do amerického exilu. Kniha citlivě vnímá nejen politické intriky na vysoké úrovni, ale i jejich dopad na lidské osudy, ať už jde o celý národ nebo jednotlivce vtažené bez své vůle do víru událostí. Snaží se zachovávat objektivní pohled bez předpojatosti vůči jedné či druhé straně, tento pohled však ani náhodou není nezúčastněný.

Protkává se zde hluboká znalost historických reálií se zápletkou ze světa tajných služeb, která v mnoha ohledech odkazuje na klasiky žánru, jejichž agenti jsou spíše než superhrdinové obyčejní lidé, jež se ocitli v nesprávnou dobu na nesprávném místě.

Román z exotického prostředí spojující špionážní zápletku i vhled do méně známých událostí nedávné historie.

Vítěz Pulitzerovy ceny 2016.

prevzaté: www.gorila.sk






















Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára