Vyhľadávať v tomto blogu

pondelok 30. októbra 2017

Novembrové knižné novinky (2017)


Knihy pre dospelých



Názov: Listopadoví motýli
Autorka: Audur Ava Ólafsdóttir
Vydavateľ: Plus

Oficiálna anotácia: Cesta po Islandu nikdy nebyla tak zábavná.

Ve druhém románu oceňované islandské autorky poznáváme mladou, nezávislou, čerstvě opuštěnou překladatelku z jedenácti jazyků, která se krátce po rozchodu vydává na východ ostrova s palubní přihrádkou napěchovanou penězi a úmyslem najít vhodné místo pro chatu vyhranou v loterii. Zcela neplánovaně ji přitom doprovází čtyřletý sluchově postižený syn její nejlepší kamarádky. Na cestě upršeným listopadovým šerem čekají tuto nesourodou dvojici nejen lávová pole, estonský pěvecký sbor, černá písečná poušť, ženini bývalí milenci, stádo ovcí nebo celá řada bláznivých událostí, ale na povrch začínají vyplouvat i dlouho potlačované vzpomínky na minulost.

Listopadoví motýli jsou okouzlujícím humorným příběhem o přátelství, lásce, mateřství a sebepoznávání v nehostinných končinách ostrova v severním Atlantiku. 


zdroj: https://www.nejlevnejsi-knihy.cz/kniha/listopadovi-motyli.html

Názov: Krajina tieňov
Autorka: Elisabeth Kostova
Vydavateľ: Ikar

Oficiálna anotácia: Mladá Američanka Alexandra Boydová pricestovala do bulharského mesta Sofia v nádeji, že život v zahraničí jej zahojí rany, ktoré v nej zostali po strate brata. Krátko po príchode do tohto elegantného východoeurópskeho mesta sa ponúkne, že pomôže starším ľuďom nastúpiť do taxíka – a až keď sú preč, uvedomí si, že si nedopatrením nechala ich batoh. Vnútri našla krásne vyrezávanú drevenú škatuľu, na ktorej stálo: Stojan Lazarov. Zdvihla veko a zistila, že v rukách drží urnu s ľudským popolom. Keď sa Alexandra vydá hľadať rodinu, aby jej mohla vrátiť vzácny majetok, postupne sa dozvedá o tajomstve nadaného hudobníka, ktorý trpel pod politickým útlakom, a veľmi rýchlo zistí, že s týmto pátraním je spojené nebezpečenstvo.

Nový román Elizabeth Kostovovej je fascinujúci príbeh o osudoch viacerých generácií a o dejinách krásnej, ale ťažko skúšanej krajiny. Hovorí o sile človeka a nádeji, ktorú možno nájsť aj po ťažkej pohrome.


zdroj: https://www.nejlevnejsi-knihy.cz/kniha/krajina-tienov-18181272.html

Názov: Ohnivý stĺp
Autor: Ken Follett
Vydavateľ: Tatran
Poznámka: predpokladaný dátum vydania podľa Martinusu - 30. 11., Tatran uvádza, že vyjde v novembri 2017


Oficiálna anotácia: neuvedená. 

Túto knihu som do článku zaradila aj napriek absencii anotácie, kvôli jej autorovi - Kenovi Follettovi. Fanúšikov jeho kníh môže informácia o vydaní ďalšej Folletovej knihy zaujímať.

zdroj: http://www.slovtatran.sk/knihy/pripravujeme/ohnivy-stip

Názov: Birk
Autor: Jaap Robben
Vydavateľ: Vyšehrad

Oficiálna anotácia: Současný literární klenot připomínající Betonovou zahradu Iana McEwana

Skvělý román o smutku a samotě začíná smrtí Birka Hammermanna, který umírá ve vlnách chladného moře, když zachraňuje tonoucího syna Mikaela, jenž se navzdory všem zákazům rodičů vrhá za fotbalovým míčem. Mikaela události donutí rychle dospět, jeho matka Dora totiž ztrátu muže nedokáže psychicky vstřebat. Izolace, která je po smrti manžela na opuštěném ostrově tak hmatatelná, ji vede ke krokům, které jsou společensky nepřijatelné. Robbenův průzračný jazyk dává vyniknout bezútěšnosti situace. Kniha vycházející hvězdy holandské literatury Jaapa Robbena je skvělým románem, v kterém, jak píší v NRC Handelsblad, se autor ,,vydal na úspěšnou výpravu do intimity, která čtenáře může přivézt do rozpaků.“ 


zdroj: http://www.gorila.sk/product/704719

Názov: V tieni Yggdrasillu
Autor: Ján Valchár
Vydavateľ: Amma

Oficiálna anotácia: Podľa pradávneho proroctva mocnej völvy proti sebe jedného dňa povstanú bohovia, aby sa sily dobra a zla stretli v poslednej bitke, ktorá zničí svet. Nádeje bohov na zvrátenie veštby sa upínajú k Thorgerovi, mladíkovi, ktorý prežil sotva štrnásť zím... Ragnarok sa nezadržateľne blíži. 

zdroj: https://www.nejlevnejsi-knihy.cz/kniha/v-tieni-yggdrasillu.html

Názov: Nájomníčka vo Wildfell Hall
Autorka: Anne Brontë
Vydavateľ: Slovart 

Oficiálna anotácia: Do rozpadnutého starého kaštieľa v utiahnutom kúte anglického vidieka sa nečakane prisťahuje mladá vdova so synom a slúžkou. Susedia sú na ňu zvedaví a začínajú sa s ňou spoznávať, no jej názory na život a výchovu syna sa priečia ich zažitým predstavám. Vo chvíli, keď sa do nej zahľadí mladý farmár Gilbert Markham a začne ju porovnávať so svojimi blízkymi, roztočí sa okolo nej kolotoč pochybností, klebiet, dohadov a ohovárania, ktorý vyvolá konflikty medzi Gilbertom a jeho dobrými priateľmi. Kto v skutočnosti je táto záhadná žena? 

zdroj: http://www.gorila.sk/product/705826

Názov: Majster a Margaréta
Autor: Michail Bulgakov
Vydavateľ: Slovart

Oficiálna anotácia: Dnes už klasický román, ktorý knižne vyšiel až dvadsaťpäť rokov po autorovej smrti, vzbudil živý ohlas už v čase svojho vydania. Radí sa medzi originálne diela svetovej literatúry a predstavuje syntézu náboženstva, histórie a grotesky, prenikavej satiry a svojskej filozofie umelca obdareného nezvyčajnou obrazotvornosťou.

zdroj: http://www.gorila.sk/product/705116

Názov: Miesta, čo nie sú na mape
Autor: Pavol Rankov
Vydavateľ: Slovart

Oficiálna anotácia: Kým Marek a Natália študujú v Olomouci, vyzerá to na celkom obyčajný život slovenských vysokoškolákov v blízkom zahraničí. Možno sú občas nezdravo intelektuálni a inokedy príliš naivní, ale v podstate sú ešte normálni. Potom však prídu prázdninovať na rodné Slovensko a ich vzťah je čoraz komplikovanejší. Ako jedovaté plyny sa uvoľňujú Marekove traumy z detstva a čoraz upnutejšia Natália nechce hľadať cestu na ich prekonanie. Lenže kto z nich viac klame a kto si lepšie vymýšľa? Rozprávanie sa mení ako chameleón uväznený medzi krivými zrkadlami. Pred štvrťstoročím Rankov vstúpil do slovenskej literatúry záhadnými a iracionálnymi poviedkami, teraz na románovej ploche rozohráva podivný príbeh, v ktorom nič nie je také, ako by malo byť, lebo možno ani nič nie je. 

zdroj: http://www.gorila.sk/product/705795

Názov: Sherlock Holmes 3: Pes rodu Baskervillovcov
Autor: Arthur Conan Doyle
Vydavateľ: SnowMouse Publishing

Oficiálna anotácia: Legenda o pekelnom psovi, ktorý z pomsty prenasleduje potomkov rodiny Baskervillovcov, sa v Londýne zdá Watsonovi strašidelná a Holmesovi veľmi zaujímavá, najmä v súvislosti s osudom nebohého sira Charlesa Baskervilla. Na zámku Baskerville, v pochmúrnom kraji plnom zradných slatín a močiarov, sa prípad nezdá o nič jasnejší. Skôr naopak. Hmla akoby rozpíjala hranice medzi poverami a skutočnosťou, nad kopcami sa rozlieha príšerné vytie, z ktorého tuhne krv v žilách. Prízrak, zhmotnená legenda, nadobúda hrozivo reálne kontúry a nový dedič rodinného titulu a majetku sa ocitá v ohrození života. A nielen on, v slatinách číha nebezpečenstvo na každého...

Pes rodu Baskervillovcov je znamenitou kombináciou prvkov nadprirodzena, gotického románu a klasického detektívneho príbehu. Ide o jeden z najznámejších a čitateľsky najobľúbenejších príbehov Sherlocka Holmesa, ktorý vo svojej kariére nezažil temnejší prípad.


zdroj: http://www.gorila.sk/product/706360

Názov: 3x Hercule Poirot
Autorka: Agatha Christie
Vydavateľ: Slovenský spisovateľ

Oficiálna anotácia: Smrť na Níle, Vražda je zvyk a Schôdzka so smrťou – tieto tri detektívne príbehy z pera Agathy Christie patria k tomu najlepšiemu, čo počas svojej bohatej kariéry napísala. Okrem postavy svojrázneho belgického detektíva Hercula Poirota ich spája aj fakt, že autorka umiestnila dej do exotického prostredia Blízkeho a Stredného východu. 

V Smrti na Níle nás zavedie do Egypta, aby na palube parníka plaviaceho sa po Níle rozohrala napínavú drámu medzi mladomanželmi a manželovou bývalou snúbenicou, v románe Vražda je zvyk sa ocitáme na odľahlom archeologickom nálezisku v Iraku, kde manželku slávneho archeológa sužujú desivé halucinácie, a napokon v Schôdzke so smrťou sa vydáme na cestu do Jeruzalema a starobylej Petry spolu s americkou rodinou, ktorú ovláda despotická nevlastná matka. A ako inak, vo všetkých troch príbehoch sa odohrajú zločiny, ktorých rozlúštenie poriadne potrápi Poirotove sivé mozgové bunky a čitateľom poskytne skvelý zážitok. 


zdroj: https://www.nejlevnejsi-knihy.cz/kniha/3x-hercule-poirot-18203584.html

Názov: Lovci nacistov
Autor: Andrew Nagorski
Vydavateľ: Ikar

Oficiálna anotácia: Po vyše sedemdesiatich rokoch od skončenia druhej svetovej vojny sa pomaly končí éra lovcov nacistov. Nastal čas vyrozprávať ich spletité príbehy.

Mocnosti, ktoré zvíťazili v druhej svetovej vojne, stratili po norimberských procesoch a nástupe studenej vojny záujem stíhať nacistických vojnových zločincov. Mnohí páchatelia, najmä tí s nižšími hodnosťami, sa zamiešali medzi milióny ľudí, čo sa usilovali vybudovať si nový život v povojnovej Európe. Tí, ktorí sa cítili veľmi ohrození, utiekli zo starého kontinentu. Kniha Lovci nacistov sa zameriava na skupinku mužov a žien, ktorí sa nestotožnili s tým, že vojnové zločiny majú upadnúť do zabudnutia, a rozhodli sa pátrať po ich páchateľoch aj v tých najvzdialenejších kútoch zemegule.


Nagorski zaznamenáva dramatické príbehy slávnych lovcov nacistov – Simona Wiesenthala a Beate a Sergea Klarsfeldovcov – spolu s tými, ktorí neboli natoľko známi verejnosti. Patria medzi nich mladí americkí prokurátori Benjamin Ferencz a William Denson, žalobcovia v norimberských a dachauských procesoch; poľský investigatívny sudca Jan Sehn, ktorý viedol vypočúvanie veliteľa Osvienčimu Rudolfa Hössa; nemecký sudca a prokurátor Fritz Bauer, ktorý prinútil svojich krajanov, aby sa ako národ konfrontovali s dedičstvom masových vrážd; agent Mossadu Rafi Ejtan, veliteľ izraelského komanda, ktoré unieslo Eichmanna; a Eli Rosenbaum, šéf Oddelenia špeciálneho vyšetrovania Ministerstva spravodlivosti USA, ktorý sa zaslúžil o vyhostenie vojnových zločincov, čo si pokojne nažívali v Spojených štátoch.
Lovci nacistov spočiatku túžili po odplate, no čoskoro sa ich úsilie zmenilo na neúprosný boj za spravodlivosť. 


zdroj: https://www.bux.sk/knihy/298989-lovci-nacistov.html

Názov: Prozření
Autorka: Jessica Shattuck
Vydavateľ: Domino

Oficiálna anotácia: Na troskách nacistického Německa se Marianna von Lingenfelsová snaží splnit slib, který dala svému muži, popravenému za spoluúčast při atentátu na Hitlera: nalézt a zachránit manželky a děti ostatních spiklenců. Společně s šestiletým Martinem se vydává přes zbědovanou zemi do Berlína - tam mezi sovětskými vojáky zakouší největší ženské ponížení chlapcova matka, krásná a naivní Benita. Později se podaří zachránit ještě Aniu a její dva syny, které konec války přivedl do sběrného tábora, stejně jako další miliony vykořeněných lidí.

Nesourodá skupina se usadí na staletém sídle rodu von Lingenfelsů, kdysi impozantním hradu uprostřed Bavorska, který býval místem setkání nejvyšších společenských vrstev. Nyní se válkou těžce zchátralá pevnost stává útočištěm tří zdrcených žen, kterým z někdejšího života zbylo jen velmi málo.


Marianna věří, že prožitá bolest a tragické okolnosti budou dostatečně silným pojidlem, aby s Benitou a Aniou dokázaly držet pospolu. Brzy však začíná zjišťovat, že předválečný život ji i její společnice definoval natolik rozdílně, že nyní nenacházejí společnou řeč. Přesto se snad až posedle snaží dostát svému slibu, aby nakonec došla zdrcujícího poznání, že i nejušlechtilejší úmysly mohou dláždit cestu do pekel. 


zdroj: http://www.gorila.sk/product/688465

Názov: Dom v Prahe
Autorka: Anna Nessy Perlbergová
Vydavateľ: Motýľ

Oficiálna anotácia: Milovaný dom, rodinné útočisko, skutočný význam domova.

V roku 1939, keď nacisti okupovali Prahu, rozhodla sa Annina rodina zachrániť si vlastné životy a opustila svoj elegantný dom pri Pražskom hrade, pričom sa musela vzdať aj svojho prepychového života. Nastúpili na vlak a absolvovali hrôzostrašnú cestu do nacistických Drážďan, ktorá všetko zmenila.

V tomto memoári sa Anna spätne rozpamätáva na svoju matku, opernú speváčku, ale aj otca, prominentného právnika vtedajšieho českého prezidenta Tomáša G. Masaryka. Opisuje krásne letné dni strávené na dedine, priateľov, spoločenský život, ale aj desivú cestu vlakom za slobodou a ťažké začiatky v cudzej krajine. Po nežnej revolúcii v roku 1989 sa Anna snaží získať späť svoj domov v Prahe a nadviazať na stratené spomienky, o ktoré sa delí s čitateľmi prostredníctvom veľkého množstva fotografií zo svojho rodinného albumu.


Nechajte sa vtiahnuť strhujúcim skutočným príbehom o vojne, láske, strate a nových začiatkoch z pera imigrantského dievčaťa, ktoré našlo svoju cestu domov.  

zdroj: http://www.vydavatelstvomotyl.sk/k/knihy/svetova-beletria/420/dom-v-prahe

Názov: Strach a sloboda
Autor: Keith Lowe
Vydavateľ: Premedia

Oficiálna anotácia: Nová kniha popredného britského historika Keitha Lowea Strach a sloboda je voľným pokračovaním čitateľsky mimoriadne úspešného titulu Krutý kontinent.

Kým v prvej knihe autor s pozoruhodnou objavnosťou zobrazil všetky hrôzy povojnovej Európy, jeho nové dielo prináša panoramatický obraz všetkého, čo prišlo v nasledujúcich dekádach – nielen v Európe, ale na piatich kontinentoch.


Nový svetový poriadok po roku 1945 znamenal koniec európskych impérií a zrodenie dvoch nových superveľmocí, ktorých spory viedli k novej globálnej studenej vojne. Vedci vyvinuli nové technológie, architekti navrhli nové budovy, ktoré vyrástli z rozvalín miest, politici volali po spoločenských zmenách a ľudia snívali o novom živote.

Lowe postavil koncept knihy na výskume osudov obyčajných ľudí z celého sveta a ilustruje zásadné zmeny povojnového sveta na ich príbehoch a premene ich najväčších tráum na príležitosti k zmenám, ktoré majú na naše krajiny, mestá a rodiny dopad ešte aj dnes.


zdroj: http://www.gorila.sk/product/706370

Názov: Lékárník z Osvětimi
Autorka: Patricia Posnerová
Vydavateľ: BizBooks
Poznámka: vekové odporúčanie: od 14+

Oficiálna anotácia: Dosud nevyřčený příběh Victora Capesia.

Kam až může dojít lidská krutost?

Odhalte dlouho utajovaný příběh Victora Capesia, hlavního lékárníka největšího nacistického tábora smrti v Osvětimi. Victor Capesius byl původem z Rumunska a pracoval jako prodejce německé farmaceutické firmy Bayer. V pětatřiceti letech se připojil k jednotkám SS a v roce 1943 se stal lékárníkem v Osvětimi. Autorka odkrývá Capesiovo kruté jednání a následný útěk před spravedlností, popisuje jeho nalezení a obvinění po dvaceti letech od skončení války. Zároveň se dotýká smluvních vztahů mezi nacisty a největším farmaceutickým konglomerátem I. G. Farben a jeho dceřinou společností Bayer. Poznejte příběh plný hamižnosti uprostřed hrůz holokaustu - živý obraz toho, jak obyčejní muži v honbě za bohatstvím sestupují do pekel a cestou ztrácejí poslední zbytky svědomí.


zdroj: http://www.gorila.sk/product/705530

Názov: Gala Dalí
Autorka: Carmen Domingo
Vydavateľ: Metafora

Oficiálna anotácia: "Bez lásky, bez Galy, bych nebyl Dalím. To je pravda, kterou nepřestanu křičet do světa, kterou nepřestanu žít. Je mou krví, mým kyslíkem." Salvador Dalí

Kým by byl geniální Salvador Dalí bez své životní lásky a múzy? Gala už není jen múza. Není pouze žena. Gala je konečně román.
Příběh nekonvenční ženy, která se v mládí vydala z rodného Ruska do Paříže, protože věřila ve svůj výjimečný osud i schopnost rozpoznat a rozvinout geniální talent muže vedle sebe. Vedl ji k tomu tarot, jehož výkladem se celý život řídila. I proto je román strukturovaný do 22 kapitol s názvy podle tarotových karet Velké arkány...


zdroj: http://www.gorila.sk/product/705335

Názov: Milovala jsem Pabla, nenáviděla Escobara
Autorka: Virginia Vallej
Vydavateľ: Ikar CZ

Oficiálna anotácia: Vzpomínky kolumbijské populární televizní moderátorky, která se stala milenkou Pabla Escobara. Poznala ho v roce 1982 a už tehdy ovládal svět neuvěřitelného bohatství, které z velké části pocházelo z nepřetržitého přílivu peněz z pašování kokainu. Díky tomu mohl financovat charitativní projekty i získávat na venkově voliče pro svoji prezidentskou kandidaturu. Autorka vypráví svůj příběh bez příkras a nabízí jedinečný pohled do soukromí legendárního narkobarona. 

zdroj: https://www.nejlevnejsi-knihy.cz/kniha/milovala-jsem-pabla-nenavidela-escobara.html

Názov: K čemu je dobrá válka?: konflikty a pokrok civilizace
Autor: Ian Morris
Vydavateľ: Dokořán

Oficiálna anotácia: „Válka! ... K čemu je dobrá? Absolutně k ničemu,“ říká jedna slavná protiválečná píseň. Archeologie, historie a biologie však ukazují, že válka přece jen k něčemu dobrá je. I když to zní překvapivě, právě válka zajistila lidstvu větší bezpečí a bohatství.

Renomovaný historik a archeolog Ian Morris vypráví v této knize hrůzný a fascinující příběh o patnácti tisících let válek. Jde za hranice bitev a brutalit, aby odhalil, co války vlastně udělaly světu a pro svět. V době kamenné žili lidé v malých, ustavičně se svářících společnostech a čelili šanci jedna ku deseti, nebo dokonce jedna ku pěti, že zemřou násilnou smrtí. Ve 20. století zemřela násilnou smrtí ani ne jedna osoba ze sta (a to navzdory oběma světovým válkám, holokaustu a Hirošimě). Vysvětlení: jedině válka vytvořila větší a složitější společnosti s vládami, které vymýtily vnitřní násilí. Ačkoli je to zvláštní, zabíjení udělalo svět bezpečnějším a bezpečí zase umožnilo lidem zbohatnout. 


Autor mapuje historii války jako největšího paradoxu dějin, od pravěku až k robotickým válkám blízké budoucnosti. Ta se může stát nejnebezpečnějším obdobím existence lidstva, ale pokud toto období přežijeme, konečně se možná naplní starý sen o světě bez válek...  

zdroj: https://www.nejlevnejsi-knihy.cz/kniha/k-cemu-je-dobra-valka.html

Názov: Jak číst film
Autor: Thomas C. Foster
Vydavateľ: Host

Oficiálna anotácia: Když se v kině ztlumí světla a na plátně se ozve lví řev, těšíme se na to, jak budeme šokovaní, vystrašení, nadšení, dojatí a uchvácení. Zatímco jsme zároveň veselí a vyděšení, naše mysl zpracovává různá data - vizuální, jazyková, sluchová a prostorová - a dává tak dohromady význam.

Foster ukazuje filmovým fanouškům, studentům, budoucím scenáristům a režisérům, jak se proměnit z pouhého diváka v kultivovaného čtenáře tohoto významného média.

Investigativním přístupem, který si čtenáři zamilovali už v knize Jak číst literaturu jako profesor, zkoumá filmovou gramatiku na příkladu různých klasických i současných filmů natočených ve Spojených státech, ale i jinde ve světě. Díky Fosterově knize získá čtenář kvalifikaci a také sebedůvěru k tomu, aby si mohl ze svých oblíbených filmů odnést co nejvíce. 


zdroj: http://www.gorila.sk/product/680778

Názov: Homo Deus: stručné dějiny zítřka
Autor: Yuval Noah Harari
Vydavateľ: Leda
Poznámka: informácie o vydaní tejto knihy som našla iba na Martinuse a Vydavatel.sk, obaja uvádzajú, že vyjde 6. 11.  

Oficiálna anotácia: Po bestselleru Sapiens – Úchvatný i úděsný příběh lidstva obrací Yuval Noah Harari zájem k budoucnosti. Analyzuje, jaké důsledky mohou nastat, když se tradiční kolektivní mýty lidstva utkají s novými „božskými“ technologiemi, jako jsou např. umělá inteligence nebo genetické inženýrství.

Harari představuje vizi nepříliš vzdáleného světa, v němž zřejmě budeme čelit novým typům výzev. V knize Homo deus – Stručné dějiny zítřka zkoumá naši budoucnost svým typickým způsobem, v němž kombinuje především historii, filozofii a přírodní vědy, ale i poznatky dalších oborů...


zdroj: http://www.vydavatel.sk/kniha/homo-deus

Názov: Sprievodca vínami Slovenska
Autor: Vladimír Hronský
Vydavateľ: Slovart

Oficiálna anotácia: Aj vy strácate prehľad v obrovskom množstve ponúkaných slovenských vín? Chceli by ste tie najlepšie a medailami oceňované vína ochutnať? Dobrým radcom pred kúpou tohto ušľachtilého nápoja vám bude druhé vydanie Sprievodcu vínami Slovenska od známeho slovenského enológa a someliéra Vladimíra Hronského. Okrem základných vinohradníckych a vinárskych informácií vás zasvätí aj do umenia degustácie a poradí vám, ako každé víno podávať tak, aby čo najviac vynikli jeho vlastnosti. Hlavnú časť publikácie tvorí výber 365 najlepších slovenských vín na trhu a profily vyše 65 domácich vinárstiev. Súčasťou príručky sú portréty osobností slovenského vinárstva. 

zdroj: http://www.gorila.sk/product/705823

Názov: Stalin a vědci: historie triumfu a tragédie, 1905-1953
Autor: Simon Ings
Vydavateľ: Vyšehrad
Poznámka: predpokladaný dátum vydania podľa Martinusu je 27. 11, podľa Gorily je v novembri 2017 a podľa Nejlevnějších knih a Kosmasu je 31. 1. 2018

Oficiálna anotácia: Kniha byla v roce 2016 nominována na Baillie Gifford Prize, nejprestižnější britskou cenu za literaturu faktu

Podnětné a mrazivé dílo, jež nám ukazuje, jak byli vědci v rodícím se Sovětském svazu obětováni sovětskému snu o vybudování ideálního státu.“ – Kirkus Reviews

V první polovině dvacátého století sovětský státní aparát v čele s Josifem V. Stalinem nadšeně podporoval a financoval práci vědců, ale zároveň je vystavoval obrovskému ideologickému tlaku. Aktivní zájem režimu i osobní ctižádostivost jednotlivých aktérů páchaly často strašlivé škody a jediný krok špatným směrem mohl člověka připravit nejenom o vyhlídky na zářnou kariéru, ale i o práci, či dokonce o život. Sovětští vědci ve svém úsilí přesto neustali a mnozí z nich nakonec svými poznatky výrazně přispěli k rozvoji moderní vědy. Jiným, zejména Trofimu Lysenkovi, však věda posloužila jako prostředek k realizaci vlastních mocenských ambicí.

Oceňovaný britský autor Simon Ings představuje ve své knize Stalin a vědci detailní, fascinující, mnohdy až absurdní pohled na život a práci sovětských vědců v době, kdy Sovětskému svazu vládla stalinská ideologie a věda se ocitla v jejím područí.


zdroj: http://www.gorila.sk/product/704730

Názov: První republika u stolu
Autor: Jaroslav Vašák
Vydavateľ: CPress

Oficiálna anotácia: Luxus hvězd i bio kuchyně prostých lidí.

První republika u stolu je určitým způsobem sondou do soukromí života slavných lidí meziválečné doby. Tyto osobnosti jsme vybrali z nejrůznějších oborů lidské činnosti – jsou mezi nimi umělci, politici i sportovci. Zastihujeme je ve chvíli vrcholného blaha, nad skleničkou vína, dobrého jídla, ve společnosti svých nejbližších, přátel, kolegů, kamarádů… V této chvíli je napadají skvělé myšlenky, hlavou se jim honí výborné nápady a pohled očí na krásně prostřený stůl přináší do jejich duší pohodu a klid. A protože je jim tak dobře, rozhodli se podělit s vámi o své nejoblíbenější recepty, o své tajné gastronomické hříchy i o své nejmilejší lokály.

Součástí knihy jsou ovšem i recepty ze stolů obyčejných lidí a kromě toho, že se vám při jejich čtení budou sbíhat sliny na jazyku, určitě si také uvědomíte, jak moc se kuchyně od té doby změnila. Protože kuchyně je jedním z nejpřesnějších zrcadel doby – nikdo tehdy ještě neřešil bio, éčka ani cukr. Banány byly sice jen o Vánocích a jen pro někoho, ale dobré jídlo rozhodně nebylo luxusem.

Byli bychom rádi, kdyby vám tato knížka připomněla krásné chvíle ve společnosti umělců, se kterými se setkáváme na plátnech kin, ale i kouzelné vzpomínky na naše babičky a dědečky, kteří nesli étos první republiky v sobě. 


zdroj: https://www.nejlevnejsi-knihy.cz/kniha/prvni-republika-u-stolu.html


Knihy pre deti



Názov: Červená čiapočka
Autor: -
Vydavateľ: Svojtka&Co.
Poznámka: Rozprávkové príbehy pohromy! (edícia kníh)
Poznámka: predpokladaný dátum vydania podľa Martinusu je 30. 11., podľa Panta Rhei a Bux.sk vyjde 30. 10. 

Oficiálna anotácia: Červená čiapočka na lúke netrhá kvety, ale píše esemesky a vlka po zjedení babičky a Čiapočky trápia výčitky svedomia... Čudujete sa, aká je to rozprávka? Toto je rozprávková pohroma! Dokonca aj hrdinovia rozprávok chcú držať krok s časom, a tak text, ktorý všetci poznáme, patrične okomentuujú. Prečítajte si klasickú rozprávku s vtipnými ilustráciami a komentármi, ktoré pobavia vás i vaše deti. Koonečne kniha, ktorú si budete chcieť čítať každý večer! 

zdroj: Panta Rhei

Názov: Kocúr v čižmách
Autor: -
Vydavateľ: Svojtka&Co.
Poznámka: Rozprávkové príbehy pohromy! (edícia kníh)

Oficiálna anotácia: Klasická rozprávka, netradičné ilustrácie a komentáre hlavných hrdinov, ktoré vás a vaše deti rozosmejú. Rozprávkové pohromy sa valia! 

zdroj: Panta Rhei

Názov: Palček
Autor: -
Vydavateľ: Svojtka&Co.
Poznámka: Rozprávkové príbehy pohromy! (edícia kníh)

Oficiálna anotácia: Klasická rozprávka, netradičné ilustrácie a komentáre hlavných hrdinov, ktoré vás a vaše deti rozosmejú. Rozprávkové pohromy sa valia!

zdroj: Panta Rhei

Názov: Kiko a tajomstvo papierového motýľa
Autorka: Markéta Pilátová
Vydavateľ: Perfekt
Poznámka: predpokladaný dátum vydania podľa Martinusu je 29. 11. 

Oficiálna anotácia: Knižka Markéty Pilátovej „Kiko a tajomstvo papierového motýľa“ je plná záhad. Tá prvá záhada, ako sa japonské dievčatko Kiko dostane na zámok v Kroměŕíži, sa vysvetlí hneď na začiatku. Jej otec je svetoznámy odborník, ktorý vie liečiť a opravovať vzácne staré knihy, aby ich príbehy nevybledli a aby si ich ľudia mohli čítať aj po niekoľkých storočiach. Bol teda ich reštaurátor, no Kiko hovorievala, že je lekár kníh. V knižnici kroměřížskeho zámku má opraviť už celkom zostarnuté stránky o slávnom Ryšavom kráľovi, ktorý kedysi dávno vyhnal z krajiny turecké vojská. A tu stojíme pred najväčšou záhadou. Pretože práve toto sa mu nie a nie podariť! Naopak. Každou novonanesenou farbou obrázok kráľa iba bledne a v jeho príbehu mizne čoraz viac stránok... 

zdroj: http://www.vydavatel.sk/kniha/kiko-a-tajomstvo-papieroveho-motyla
  
Názov: Traktor, ktorý chce zaspať
Autor: Carl-Johan Forssén Ehrlin
Vydavateľ: Ikar

Oficiálna anotácia: Rozprávka na dobrú noc, ktorá pomáha deťom zaspať!

Učičíkajte svoje dieťa pomocou príbehu červeného traktora Ranostaja, ktorý zoberie malého nespavca na relaxačnú jazdu. Na statku, kde žije gazda Bežužspinkať, ho ospalý a unavený Ranostaj zoznámi so sliepočkou Hildou, s ospalou Sárou, Leonom Skorospiacim aj so Stromom únavy, aby sa mu nakoniec – vďaka pomoci druhých – podarilo zaspať.
 

Kniha využíva špeciálne psychologické techniky, ktoré navodzujú pokoj, učia deti uvoľniť sa a rýchlejšie zaspávať.  

Traktor, ktorý chce zaspať je tretia kniha zo série rozprávkových uspávaniek, ktoré dobyli svet. Predchádzajúcich častí – Zajka, ktorý chce zaspať a Sloníčaťa, ktoré chce zaspať – sa predalo vyše 2 miliónov výtlačkov a boli preložené do 45 jazykov. Rodičia na celom svete ospevujú švédske knihy, ktoré im pomohli uľahčiť uspávanie ich ratolestí takmer magickým spôsobom.

zdroj: https://www.nejlevnejsi-knihy.cz/kniha/traktor-ktory-chce-zaspat.html

Názov: Rozprávky bratov Grimmovcov
Autor: -
Vydavateľ: Svojtka&Co.

Oficiálna anotácia: Objavte príbehy bratov Grimmovcov plné kúziel, nebezpečenstva a lásky. Prečítajte si osem z ich najslávnejších rozprávok. Každá z nich je krásne ilustrovaná a prerozprávaná tak, aby očarila novú generáciu detí. Nájdete tu Červenú čiapočku, Dvanásť tancujúcich princezien, Snehulienku, Popolušku, Šípkovú Ruženku, Zlatú hus, Šalátočku a Žabieho princa. Otvorte knižku a nechajte rozprávky hovoriť... 

zdroj: https://www.nejlevnejsi-knihy.cz/kniha/rozpravky-bratov-grimmovcov-18310725.html

Názov: Turecký poklad
Autor: Pavol Weiss
Vydavateľ: Slovart

Oficiálna anotácia: Druhý dobrodružný príbeh pätice kamarátok z tajomného mlynu pod Karpatmi. Tentokrát dievčatá pátrajú po vzácnom poklade z čias protitureckých vojen a odhaľujú históriu miesta spojenú s Habánmi. Náhodný objav hlineného črepu spustí pátranie za pokladom aj informáciami, kto to tí Habáni vlastne boli. Ilustrácií v knihe sa znova zhostil obľúbený Jozef Gertli Danglár. 

zdroj: http://www.gorila.sk/product/705821

Názov: Ďaleká cesta za domovom
Autor: Richard Adams
Vydavateľ: Slovart

Oficiálna anotácia: Ďaleká cesta za domovom patrí medzi okúzľujúce klasiky detskej literatúry. Richard Adams napísal nielen fenomenálny celosvetový bestseller, ale aj jednu z najobľúbenejších kníh posledných desaťročí. Malebný anglický vidiek v okolí panstva Berkshire bol kedysi najlepším miestom na život. V tomto príbehu o dobrodružstve, odvahe a ceste za prežitím sleduje čitateľ životné osudy malých hrdinov na úteku pred ničivou spúšťou, ktorú má na svedomí ľudská chamtivosť. Vedení dvomi odvážnymi bratmi putujú hrdinovia v ústrety lepšiemu životu. Cestou sa však musia vystríhať predátorov i nepriateľov, ktorí im neraz skrížia cestu do nového, tajomného a zasľúbeného domova. 

zdroj: http://www.gorila.sk/product/705830

Názov: Websterovci
Autorky: Katarína Kerekesová & Vanda Rozenbergová
Vydavateľ: Slovart

Oficiálna anotácia: Vnútri ľudského sveta existuje iný, malý svet. Je tiež utkaný z príbehov ako ten náš. Ich vlákna prepletajú bytosti s ôsmimi nohami a štyrmi očami – pavúky. Pavúčia rodinka Websterovcov žije na najvyššom poschodí v útulných kokónoch zavesených vo výťahovej strojovni. Hlavná hrdinka – šesťročná pavúčica Lili sa toho musí veľa naučiť. Utkať svoje prvé vlákno, spustiť sa prvýkrát do školy. Jej tínedžerský brat Hugo ju sprevádza, aj keď mu sestra niekedy poriadne lezie na nervy. Mama Alma sa postará o pavúčie pochúťky a tato Walter o rozhodné slová. Trošku zábudlivá babka Matilda a vášnivý zberateľ dedko Rafael zas o prekvapivé vynálezy. V šiestich príbehoch objavíme nielen pevnosť pavúčieho vlákna, ale najmä skutočnú silu rodiny, ktorú spája.

zdroj: http://www.gorila.sk/product/705621

Názov: Čítaj mi pred spaním: nevyhnutná pomôcka pre všetkých rodičov, ktorých deti nechcú spať
Autorky: Claire Hawkock & Charlotte Cooke
Vydavateľ: Svojtka&Co.

Oficiálna anotácia: Táto knižka pomôže vášmu dieťaťu lepšie zaspávať! Jej predčítanie pred spaním zbaví dieťa úzkosti a upokojí jeho myseľ. Rozprávanie o tom ako sa zvieratá ukladajú k spánku vyvoláva predstavy, ktoré pomáhajú uvoľniť telo. Opakovanie kľúčových slov uspáva a uvádza do ospalého stavu. Spojenie čítaného slova s pokojným a dôverne známym rozprávaním vytvorí pre dieťa príjemnú atmosféru potrebnú pri spokojnom zaspávaní.

zdroj: https://www.nejlevnejsi-knihy.cz/kniha/citaj-mi-pred-spanim.html

Názov: Louskáček
Autor: An Leysen
Vydavateľ: Pikola

Oficiálna anotácia: Klárka s bratrem Fritzem Vánoce zbožňují. Každoročně jim strýček Drosselmeyer nadělí nějaký zvláštní vánoční dárek. Letos dostane Klárka dřevěného vojáčka. Je to louskáček na ořechy. Fritzovi připadá, že loutka vypadá trochu hloupě, ale Klárka je celá pryč z Louskáčkových velkých laskavých očí. A té noci zjistí, že její nový kamarád umí daleko víc než jen louskat ořechy. Kdysi býval statečným vojákem, který se zamiloval do opravdové princezny…
V této kouzelné obrázkové knížce obléká An Leysenová klasickou vánoční pohádku o Louskáčkovi od E.T.A. Hoffmana do nového kabátu. Hřejivé, milé obrázky vás přivedou do podivuhodného světa zlého Myšího krále a kouzelně krásné Královny cukrovinek. Kniha je určena pro děti od 5 let. 


zdroj: https://www.nejlevnejsi-knihy.cz/kniha/louskacek-18142477.html

Názov: Strašidelná knihovna: Duch za oponou
Autorka: Dori Hillestad Butlerová
Vydavateľ: Fragment
Poznámka: vekové odporúčanie: 7+

Oficiálna anotácia: Chcete, aby děti rády četly? Nabídněte jim příběh, který je bude bavit. Pozvěte je do Strašidelné knihovny!

Kaz není obyčejný kluk, je to duch. Klárka zas není obyčejná holka – na rozdíl od ostatních lidí totiž dokáže vidět duchy. Jejich detektivní kancelář je proto jako stvořená pro řešení zapeklitých záhad! Třetí případ je zavede do Klárčiny školy, kde začal nácvik divadelního představení. Během zkoušek se začaly ozývat divné zvuky a povídá se, že někdo prý dokonce viděl ducha. Kaz se nemůže dočkat, až celou školu prohledají. Co když je to někdo z jeho ztracené rodiny, po které zatím bez úspěchu pátrají?


zdroj: http://www.gorila.sk/product/705526

Názov: Stratený zajko v Paríži
Autorka: Diana Mašlejová
Vydavateľ: Albatros
Poznámka: vekové odporúčanie: 7+

Oficiálna anotácia: Život plyšového zajka nemusí byť ani zďaleka taký nudný, ako sa na prvý pohľad môže zdať. 

„Volám sa pán Zajko a toto je môj skutočný príbeh. Keď vnímate svet očami malého plyšového zajka, všetko sa vám zdá byť veľké. Veľká je posteľ aj dvere, veľké sú ľudské uši i psie laby a okná sú priam obrovské. Neviete, čo sa za tými oknami skrýva, pretože patríte do detskej izby – zvyčajne kamsi na drevenú policu alebo na vankúš a svet za múrmi tej izby vám pripadá vzdialený, neuveriteľný, ohromný, ale aj desivý. 


zdroj: http://www.gorila.sk/product/705504

Názov: Vlásky
Autorka: Magdalena Takáčová
Vydavateľ: Fragment
Poznámka: vekové odporúčanie: 9+

Oficiálna anotácia: Mať vlásky dlhé až po zem? To je sen každého dievčatka. Ale čo je s nimi trápenia: umývanie, česanie,... 

Alica je na prvý pohľad dievčatko ako každé iné. Býva v domčeku na kraji lesa, má mačičku, králičky, morčiatka a kopu ďalších zvieratiek. Na druhý pohľad je však výnimočná. Má totiž dlhé, skutočne veľmi dlhéééééé vlásky. Sú síce krásne, ale niekedy prinášajú namiesto radosti skôr trápenie. Tak si Alica jedného dňa povie: „A dosť!“ 


zdroj: https://www.nejlevnejsi-knihy.cz/kniha/vlasky.html

Názov: Zachráňte zebríča
Autorka: Tamsyn Murrayová
Vydavateľ: Albatros
Poznámka: vekové odporúčanie: 8+

Oficiálna anotácia: Táto chutná nová séria zaručene získa srdce všetkých milovníkov zvierat každého veku. 

Zoe miluje život v Divorajskej zoologickej záhrade Každý deň Zoe pomáha starať sa o zvieratká. Špliecha sa s tučniakmi, kŕmi lemury a dokonca je pri tom, keď sa narodí mláďa zebry Blesk. Konečne sa jej splnil sen! Jedného dňa sa však zebríča stratí. Zoe ho musí nájsť, a to čo najskôr! Kde len môže byť? 


zdroj: http://www.gorila.sk/product/706096

Názov: Čo sa deje: Na hasičskej stanici
Autor: -
Vydavateľ: Svojtka&Co.
Poznámka: pravdepodobne dotlač

Oficiálna anotácia: Leporelo pre najmenšie deti zoznámi malých čitateľov s prostredím hasičskej stanice. Navyše si deti vďaka pohyblivým prvkom precvičia jemnú motoriku. 

zdroj: https://www.nejlevnejsi-knihy.cz/kniha/co-sa-deje-na-hasicskej-stanici.html

Názov: Čo sa deje: V servise
Autor: -
Vydavateľ: Svojtka&Co.

Oficiálna anotácia: Leporelo je určené pre deti od jedného roka. Má pevné stránky s posuvnými a otočnými prvkami, malý automechanik si tak pri prezeraní precvičí jemnú motoriku. 

zdroj: https://www.nejlevnejsi-knihy.cz/kniha/co-sa-deje-v-servise.html

Názov: Čo sa deje: Na letisku
Autor: -
Vydavateľ: Svojtka&Co.

Oficiálna anotácia: Leporelo pre najmenšie deti zoznamuje malých čitatelov s prostredím letiska. Navyše si deti vďaka pohyblivým prvkom precvičia jemnú motoriku. 

zdroj: https://www.nejlevnejsi-knihy.cz/kniha/co-sa-deje-na-letisku.html

Názov: Čo sa deje: Pečenie
Autor: -
Vydavateľ: Svojtka&Co.

Oficiálna anotácia: Uviažte si zástery, upečieme spolu voňavú narodeninovú tortu! Pozrite sa, čo všetko bude potrebné urobiť. 

zdroj: https://www.nejlevnejsi-knihy.cz/kniha/co-sa-deje-pecenie.html

Názov: Tajomstvá zvieracieho maskovania
Autor: -
Vydavateľ: Svojtka&Co.

Oficiálna anotácia: Kto všetko sa ukrýva v divočine? Ktoré zvieratá sú šampiónmi v maskovaní? Keď podržíš stránku proti svetlu, objavíš svet plný prekvapení. 

zdroj: https://www.nejlevnejsi-knihy.cz/kniha/tajomstva-zvieracieho-maskovania.html

Názov: Cesta okolo zeme
Autor: kol. autorov
Vydavateľ: Slovart

Oficiálna anotácia: Vydajte sa s nami na cestu po našej zemi v knihe Cesta okolo zeme. Nájdete v nej prekrásne mapy a neuveriteľne zaujímavé fakty o tých najatraktívnejších lokalitách, prírodných úkazoch a historických pamiatkach. Obohatíte si svoje vedomosti presnými údajmi o najdlhších, najhlbších i najkratších riekach, najvyšších a najpútavejších pohoriach, najsuchších púšťach, najteplejšom i najchladnejšom podnebí, najvyšších mrakodrapoch a ešte o mnohých naj, naj, naj...

Bohato ilustrovaná kniha poteší rovnako deti i dospelých a určite bude dokonalým darčekom pre vašich priateľov a známych. 


zdroj: http://www.gorila.sk/product/705619

Názov: Učím sa počítať: pozri sa pod okienko
Autor: -
Vydavateľ: Svojtka&Co.
Poznámka: predpokladaný dátum vydania je podľa Martinusu a Nejlevnějších knih 30. 11.

Oficiálna anotácia: Milá knižka, ktorá zoznámi malé deti s prvým počítaním. 

zdroj: https://www.nejlevnejsi-knihy.cz/kniha/pozri-sa-pod-okienko-ucim-sa-pocitat.html

Názov: Velký vysvětlovač
Autor: Randall Munroe
Vydavateľ: Práh

Oficiálna anotácia: Do rukou se vám dostává kniha, kde autor co nejjednoduššími slovy popsal i velmi složité stroje, zařízení, události, jevy a procesy takovým způsobem a takovými výrazy, aby to pochopily i celkem malé děti. A tak se dozví, jak a proč se na Mars vysílá vesmírné vozítko, co dělá s prádlem sušička, ale také třeba jak funguje americká ústava nebo proč Země není úplně kulatá. Každý vysvětlovaný předmět nebo proces doprovází názorná ilustrace s jednoduchými popisky a vysvětlivkami. 

Kniha zaujme netradičním způsobem zpracování témat i jednoduchým jazykem přizpůsobeným vnímání a slovní zásobě dětí.


zdroj: https://www.nejlevnejsi-knihy.cz/kniha/velky-vysvetlovac.html
 
Názov: Cesta okolo sveta
Autor: -
Vydavateľ: Vakát

Oficiálna anotácia: Kniha ponúka čitateľom dve dobrodružné výpravy - zo severu na juh a z východu na západ. Prvou trasou ide rodina ozajstných cestovateľov, nebojí sa ani nebezpečenstva, ani ľudoprázdnych miest. Musia však všetci spolupracovať, aby zdolali všetky nástrahy. Na druhú trasu sa vydáva sympatická rodinka túžiaca navštíviť najznámejšie turistické atrakcie. Sleduj dobrodružstvá hrdinov, lúšti hádanky, rieš úlohy, ale hlavne spoznávaj svet. A to všetko v pútavej komiksovej podobe.

Na obrázkovej mape nájdeš okrem zemepisných názvov aj krátke popisy a zaujímavosti o dôležitých objektoch.


Knihu plnú zaujímavostí si môžeš prezerať stranu za stranou ako v obyčajnej knihe, alebo, keď ju rozložíš, meria harmonika viac než tri metre. 


zdroj: https://www.nejlevnejsi-knihy.cz/kniha/cesta-okolo-sveta-18181383.html

Názov: Príbeh lietadla
Autor: Oldřich Růžička
Vydavateľ: B4U Publishing
Poznámka: vekové odporúčanie: 6+ 

Oficiálna anotácia: Od pionierov letectva po supermoderné lietadlá
Človek od nepamäti zasnene hľadí na oblohu a pozoruje vtáky. Túži sa im vyrovnať a pozorovať svet z výšky. Ak by neexistovali odvážlivci, ktorí to skúsili, možno by ľudia závideli vtákom dodnes. Od prvých naivných pokusov s vtáčími krídlami cez zložitejšie klzáky a lietadlá, ktoré sa dokázali udržať vo vzduchu len pár minút, až po supermoderné nadzvukové lietadlá ubehli celé storočia. Bol to dlhý príbeh, ale bol to príbeh so šťastným koncom. 


zdroj: http://www.gorila.sk/product/706083

Názov: Áno Nie - Príručka pre malých pochábľov
Autorka: Pavla Hanáčková
Vydavateľ: Albatros
Poznámka: vekové odporúčanie: 4+
Poznámka: Vieš sa správať bezpečne? 

Oficiálna anotácia: Nauč sa správať bezpečne.

Vieš sa správať ohľaduplne k ostatným ľuďom? Dávaš pozor na to, aby si neohrozil seba ani ostatných? Že áno?! Tak schválne... Otvor knižku, vezmi si papier, prečítaj si jednoduché kvízové vety a rozhodni, či sú správne. Potom potiahni za ťahadlo a skontroluj si svoje odpovede. Pritom sa môžeš pohrať s veselými ilustráciami, ktoré môžeš ľubovoľne meniť na správne a chybné situácie. Zábavná veselá kniha plná obrázkov a úloh ťa naučí bezpečne sa správať vo všetkých možných situáciách. 


zdroj: http://www.gorila.sk/product/706004

Názov: Áno Nie: Etiketa pre malých huncútov
Autorka: Štěpánka Sekaninová
Vydavateľ: Albatros
Poznámka: vekové odporúčanie: 4+
Poznámka: Vieš sa správne správať? 

Oficiálna anotácia: Vieš sa správne správať?

Nauč sa správať správne

Vieš sa správať správne, slušne, skrátka tak, aby mali rodičia aj okolie z teba iba samú radosť? Že áno?! Tak schválne... Otvor knižku, vezmi si papier, prečítaj si jednoduché kvízové vety a rozhodni, či sú správne. Potom potiahni za ťahadlo a skontroluj si svoje odpovede. Pritom sa pohraj s veselými ilustráciami, ktoré môžeš ľubovoľne meniť na správne a chybné situácie. Zábavná veselá kniha plná obrázkov a úloh ťa naučí správať sa správne. 


zdroj: http://www.gorila.sk/product/706003

Názov: Warren Trinásty a šepkajúci les
Autorka: Tania Del Rio
Vydavateľ: Albatros
Poznámka: vekové odporúčanie: 10+

Oficiálna anotácia: Warren Trinásty je späť! WARREN a jeho slávny „cestujúci hotel“ vozí hostí na potulkách vidiekom. Keď ich však neočakávaná havária zavedie do nebezpečného lesa, Warren sa stretáva zoči-voči s nebezpečným dvojníkom – zlomyseľným „Worrinom“, ktorý je odhodlaný ovládnuť hotel! Ak chce Warren hotel a jeho návštevníkov zachrániť, musí najprv rozlúštiť niekoľko záhad: Kto je Worrin a aké je jeho pravé meno? Prečo v lese šepkajú tajomné hlasy? A čo, dopekla, je šťavožrút? 

zdroj: http://www.gorila.sk/product/706094

1 komentár:

  1. Skvelé, že vychádza toľko dobrých kníh
    Asi na Rankova sa teším najviac. Poznám Pavla osobne, strašne dobrý a múdry človek. Teším sa o to viac, že na krste knihy Na druhej strane povedal, že už nebude viac písať.

    Island som kedysi chcel hrozne navštíviť a najprv som nemal na to peniaze, potom som mal peniaze ale bol a stále je tak prepchatý turistami, že by to asi za veľa nestálo. Islandská literatúra je skvost. Navždy si budem pamätať ich prezentáciu vo Frankfurte, kde v pavilóne čestného hosťa boli zavesené veľké plátna, na ktoré sa premietali Islanďania čitajúci zo svojej naj knižky pred poličkami s knihami. Krajina, ktorá nemá univerzitu založenú v stredoveku, maliarov a sochárov má najviac čitateľov na počet obyvateľov a ich najväčšie bohatstvo sú príbehy, ktoré si roky predávali ústne počas zím.

    Follet je dobrý, mám tú knižku ako 39 hodinové audio (bola akcia), ale čím ďalej mi to pripadá ako remeselná výroba. S armádou rešeršistov sa dobre píše. Zažil som fakt veľkých autorov - Eco, Pamuk, Grass, Rushdie - a nerobili okolo seba také show ako Ken F. Ale sľúbil tuším o tri roky štvorku Kingsbridge, takže po prečítaní človek nemusí byť smutný, že je už koniec.

    Dobre je, že vyjde aj Bulgakov, hoci potom ako ho vydalo SME v edícii knižnica XX.storočia som nedúfal, že urobia reedíciu, ale zas je to už vyše 10 rokov.

    Keby som bol mladší, tak asi siahnem aj po tých knižkách o nacistoch a Stalinovi.
    Homo Deus je vraj fajn, napísali dôveryhodní ľudia, ale čo z toho, keď svet nikdy na prorokov nedal.

    OdpovedaťOdstrániť