Vyhľadávať v tomto blogu

štvrtok 15. februára 2018

Knižný úlovok & recenzia: Barvy

Farby. Téma, ktorej sa venuje veľa kníh (či leporel) určených pre najmenších čitateľov. Nie je ľahké vybrať z nich takú, ktorá zaujme ilustráciami a/alebo poňatím či rozsahom spracovania témy. Ja som po dlhšom hľadaní našla tú pravú. Knihu Barvy.

Knihu s leporelovými stranami, so stručným názvom Barvy, ilustrovala Fiona Powers. Vydalo ju vydavateľstvo Svojtka a odporúča ju pre deti od jedného roku.




Od červenej po bielu 


Už z názvu je jasné, že jej témou sú farby. Červená, modrá, zelená, žltá, oranžová, ružová, fialová, čierna a biela. Väčšine z týchto farieb je venovaná dvojstrana (výnimkou sú farby ružová, fialová, čierna a biela). Každá z farieb je reprezentovaná rôznymi predmetmi, zvieratami, hmyzom atď.




Kniha (nielen) o farbách...


Táto kniha však ponúka dieťaťu viac, ako len možnosť zoznámiť sa s farbami. Vďaka množstvu obrázkov s pomenovaniami môže prispieť k rozvoju slovnej zásoby dieťaťa. Otázky, ktoré sú umiestnené medzi obrázkami, môžu mať pozitívny vplyv na rozvoj logického myslenia dieťaťa. Tie deti, ktoré sa už učia počítať, môžu túto knihu použiť pri učení (nielen pri odpovedaní na otázky, ktorých je iba zopár).



Oceňujem zakomponovanie odklápacích okienok do jednotlivých strán knihy. Deti ich totiž majú veľmi rady. Predstavujú ďalšiu možnosť práce s knihou a zároveň tiež prvok tajomstva.







Jednotlivé obrázky, ktoré reprezentujú dané farby, považujem za vhodne vybrané. Páči sa mi, že nie sú zamerané napríklad iba na zvieratá. Vďaka tomu je kniha pútavejšia a z hľadiska obsiahnutých slov rozmanitejšia.



Obrázky sú jednoduché, ale realistické a podľa môjho názoru aj pekné a vkusné. Zaujalo ma, že každý obrázok má jednoduché pozadie. Farby pozadia sú rôzne - niektoré obrázky majú pozadie farby, ktorá je aktuálna pre danú dvojstranu, ostatné pozadia sú čiernej, šedej, či bielej farby. Napriek prítomnosti viacerých farieb žiadna dvojstrana nepôsobí gýčovým či rušivým dojmom.



Kniha Barvy je plná farieb, rozmanitých obrázkov a odklápacích okienok. Pôsobí na mňa sviežim, veselým a hravým dojmom.

Ak hľadáte knihu o farbách pre deti vo veku cca od 1 - 3 rokov, táto kniha je podľa môjho názoru dobrou voľbou. Pre škôlkarov je ideálnou voľbou kniha s rovnakým názvom od Hervého Tulleta, ktorú som vám predstavila tu.


Bibliografické údaje a oficiálnu anotáciu tejto knihy nájdete v tematickej časti Moja knižnica, v časti Danielkova knižnica, konkrétne tu

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára