Vyhľadávať v tomto blogu

pondelok 5. marca 2018

Marcové knižné novinky (2018)


Knihy pre dospelých



Názov: Ako oslobodiť medvede 
Autor: John Irving 
Vydavateľ: Plus 

Oficiálna anotácia: Keď Sovietska armáda v posledných dňoch druhej svetovej vojny vstúpila do Viedne, zmizli všetky zvieratá z Viedenskej zoologickej záhrady, pravdepodobne ich zjedli hladujúci občania mesta. V tomto historickom románe o nacistickom obsadení Rakúska a o sovietskej okupácii Viedne dvaja viedenskí študenti v roku 1967 znovu uskutočnia „oslobodenie“ viedenskej zoo – s komickými a zároveň hroznými následkami.

To, že tento bohato štruktúrovaný román napísal dvadsaťpäťročný Američan, je ďalším dôkazom o obrovskom talente Johna Irvinga.

zdroj: http://www.gorila.sk/product/715424

Názov: Příběh ztracené holčičky 
Autorka: Elena Ferrante 
Vydavateľ: Prostor 

Oficiálna anotácia: Závěrečný díl neapolské tetralogie Geniální přítelkyně odkrývá další osudy Eleny a Lily. Obě jsou dospělé, mají muže, milence a svou kariéru. Jejich vztah, někdy hluboký a úzký, jindy nejasný a plný nedorozumění, je v jejich životech tou jedinou jistotou a tím, co je váže k rodné čtvrti, která stále určuje jejich osudy. Ty jsou propojené do chvíle, než Lila záhadně a beze stopy zmizí, a Elena se rozhodne sepsat příběh jejich přátelství. 

zdroj: Nejlevnější knihy

Názov: Dom duchov 
Autorka: Isabel Allende 
Vydavateľ: Slovart 

Oficiálna anotácia: Isabel Allende nepochybne patrí medzi najvýznamnejšie súčasné po španielsky píšuce spisovateľky. Literárna kritika ju označuje za pokračovateľku Márquezovho magického realizmu, je nositeľkou americkej literárnej ceny Harolda Washingtona za mimoriadny literárny prínos. Román Dom duchov je rozvetvenou ságou latinsko-americkej rodiny, prežívajúcej svoje víťazstvá i pády na pozadí pohnutých spoločenských udalostí, v imaginatívnej krajine plnej vulkánov a častých hurikánov, prírodných i ľudských katastrof. Je to zároveň nádherný príbeh ženy plnej prirodzenej odvahy a sily. Podľa knihy bol nakrútený oceňovaný film, román sa zaradil medzi najúspešnejšie literárne diela 20. storočia. 

zdroj: http://www.gorila.sk/product/716211
  
Názov: Príbeh služobníčky 
Autorka: Margaret Atwood 
Vydavateľ: Slovart 

Oficiálna anotácia: Margaret Atwood je kanadská spisovateľka, poetka, feministická a politická aktivistka. Je nositeľkou viacerých prestížnych literárnych ocenení vrátane Bookerovej ceny. Román Príbeh služobníčky potvrdzuje jej povesť veľkej prozaičky. Vo svojej tvorbe sa už viackrát vcítila do zložitej psychiky modernej ženy, no tentoraz sa obracia do budúcnosti. Pohľadom literárnej postavy Fredovej opisuje zákutia skryté pod pokojnou fasádou Gileádskej republiky. Fredova je národný majetok, je Služobníčka a vďaka priechodnými vaječníkom sa v Gileáde, kde pôrodnosť klesla na nebezpečne nízku úroveň, stáva vzácnym tovarom. V noci v prázdnej izbe si však Fredova spomína na časy, keď láska stála nad všetkým, ženy pracovali a milovali. Podľa románu bol nakrútený úspešný seriál, ktorý dostal prestížnu cenu Zlatý glóbus.  

zdroj: http://www.gorila.sk/product/714542
  
Názov: Sbírka kostí 
Autorka: Kathy Reichs 
Vydavateľ: BB/art 

Oficiálna anotácia: Kosti v kapse zavedou soudní antropoložku Temperance Brennanovou k jezeru v blízkosti tepelné elektrárny, kde se v tašce najdou ostatky pohřešované studentky. Kdo mohl mít zájem na smrti této ochránkyně zvířat? Někdo z ekologických aktivistů? Nebo se jí potřeboval zbavit někdo z univerzity? Anebo je všechno ještě úplně jinak… 

V povídce Kosti z močálu odjede Tempe na dovolenou za svou kamarádkou ornitoložkou na Floridu. Jenže kosti, jež objeví v těle pětimetrové krajty tmavé, nepatří žádnému ptáku, ale člověku – mladé sportovkyni, která přemnožené hady lovila. A tak se Tempe, která jen nerada poslouchá příkazy, pouští do nebezpečného pátrání, jež ji zavede do nejhlubších mokřadů v Everglades. 


Kosti na ledu uspokojí i ty nejnáročnější milovníky vysokohorského horolezectví. Tempe vyšetřuje úmrtí mladé ženy na Mount Everestu. Co se stalo jen pár desítek metrů pod vrcholem nejvyšší hory světa? Podivné poranění ukazuje na násilnou smrt – a Tempe musí vynaložit hodně námahy a důvtipu, aby rozluštila nehezké tajemství. 


První kosti odpoví čtenářům na často kladenou otázku, jak to všechno začalo. Po zmizení lékaře Keithe Millikina se detektivové Rinaldi a Slidell obracejí na mladou doktorandku Brennanovou, aby jim pomohla identifikovat ohořelé tělo. Analýza ostatků odhaluje šojující fakta – a Tempe zjišťuje, že práce v terénu je mnohem zajímavější než zkoumání starodávných kostí na univerzitě. 


zdroj: https://www.nejlevnejsi-knihy.cz/kniha/sbirka-kosti.html

Názov: Přemyslovci - Z milosti Boží 
Autorka: Ludmila Vaňková 
Vydavateľ: Šulc - Švarc 

Oficiálna anotácia: Nová řada pěti královských ság Ludmily Vaňkové PŘEMYSLOVCI pokračuje druhou knihou Z MILOSTI BOŽÍ (1199-1231) a spojuje romány Cestou krále a Dítě z Apulie.

Historická sága Z milosti Boží je mimořádně vypravěčsky bohatá, zaplněná desítkami postav a historických osobností, jejichž osudy odrážejí velké změny v křesťanské Evropě v době křížových výprav. Obsahuje skvělá rytířská dobrodružství, otevírá poznávání vzdálených zemí v Byzanci, Levantu a Egyptě, sleduje romantické milostné příběhy v královských rodinách i složitou diplomacii mezi světskou mocí a církví. Přemysl I. pozvedl České království mezi nejmocnější země Evropy, a to stvrdil papež zapsáním Čech na seznam křesťanských království a císař Fridrich II. Zlatou bulou sicilskou, zatímco Přemyslův zavržený syn Vratislav z prvního manželství při dobývání Konstantinopole rozhodne navždy o svém osudu rytíře beze jména. Za osmnáct let královské vlády Přemysla I. se český trůn stal nejvýznamnější vedle císařského. Fridrich II. neváhal zasnoubit svého syna s Anežkou Českou, a když sňatek překazily intriky Leopolda Rakouského, požádal ji sám o ruku. Zrazená Anežka odmítla. Právě v té době se narodil druhý Přemyslův vnuk, budoucí král železný a zlatý. Hvězda německých Štaufů a rakouských Babemberků pohasínala, přemyslovská začínala stoupat vzhůru. 


zdroj: http://www.gorila.sk/product/716065

Názov: Skutečný život Sebastiana Knighta 
Autor: Vladimir Nabokov 
Vydavateľ: Paseka 

Oficiálna anotácia: Prvním anglicky psaným románem Vladimira Nabokova je životopis fiktivního anglického spisovatele s ruskými kořeny (jehož osud se na mnoha místech zřetelně protíná s osudem autora). Jeho vypravěčem je hrdinův nevlastní bratr, který se po letech odloučení vydává po stopách předčasně zemřelého sourozence, mimo jiné proto, aby se - jak naznačuje titul - vypořádal s dříve vydaným svědectvím Knightova bývalého sekretáře. 

Polemiku s veskrze hloupou a tendenční Tragédií Sebastiana Knighta lze číst jako Nabokovův potměšilý komentář k soudobému literárnímu životu a především k senzacechtivému, rutinérskému či moralizujícímu psaní. Hravě ironický a mnohovrstevný text, jež díky analýzám neexistujících knih a rozsáhlým citátům získává až mystifikační potenciál, je zároveň biografií literáta, tragickým milostným příběhem s prvky detektivky i jemnou parodií na všechny tyto žánry.

Dvojice osudových žen v hrdinově životě se dotýká autorova návratného tématu sváru kulturních identit člověka v exilu - přestože hrdina touží stát se Angličanem, nakonec miluje a umírá jako Rus. A prostřednictvím rafinované hry s prolínáním vypravěče a jeho hrdiny svědčí román o nepoznatelnosti a nepopsatelnosti "skutečného života" kohokoli v jeho celistvosti. 


zdroj: http://www.gorila.sk/product/715655

Názov: Svět v zádech 
Autor: Thomas Melle 
Vydavateľ: Odeon 

Oficiálna anotácia: Život s bipolární poruchou, tak by klidně mohl znít podtitul autobiografické prózy Thomase Melleho. Popisuje v něm svůj boj s touto složitou chorobou, pro kterou se dříve používalo označení maniodepresivní psychóza. Je těžké odhalit, co je pravou příčinou či jejím důsledkem, a tak je celý text koncipován jako autorova snaha přispět k porozumění této nemoci, porozumět sám sobě a také nabídnout čtenáři vhled do života a pocitů nemocného. 

zdroj: https://www.nejlevnejsi-knihy.cz/kniha/svet-v-zadech.html

Názov: Egypťan Sinuhet: Patnáct knih ze života lékaře Sinuheta 
Autor: Mika Waltari 
Vydavateľ: Vyšehrad 

Oficiálna anotácia: Snad žádný jiný beletrista nedokázal vzbudit o starověký Egypt a jeho historii takový zájem jako finský spisovatel Mika Waltari svým úspěšným románem Egypťan Sinuhet. V patnácti knihách ze života lékaře Sinuheta se čtenář ocitá ve 14. století př. Kr., v době, kdy Hornímu i Dolnímu Egyptu vládl proslulý faraon Tutanchamon. Pozoruhodné a barvité osudy vypravěče Sinuheta čtenáře zavedou do významných míst tehdejšího světa, do válečné vřavy, nelítostných bojů o moc, dvorských pletich a úkladů tak podrobně a věrohodně, že lze jen obdivovat, jak nestárnoucí obraz této doby i podobenství lidského života v samotném Sinuhetovi i osudech obyčejných lidí autor vytvořil. Mistrné vypravěčství, lehké pero a humor i moudrost, které tento román prostupují, zaručují tomuto dílu nesmrtelnou přitažlivost. 

zdroj: http://www.gorila.sk/product/717476

Názov: Gentleman v Moskvě 
Autor: Amor Towles 
Vydavateľ: Vyšehrad 

Oficiálna anotácia: „Vytáhněte paty z Metropolu a budete na místě zastřelen,“ zní doživotní rozsudek bolševického tribunálu nad hrabětem Alexandrem Iljičem Rostovem za autorství „nebezpečné“ básně. Tak začíná strhující příběh klenoucí se třicet let od vzniku Sovětského svazu přes Velkou vlasteneckou válku až po nástup Chruščova k moci.

„Nenapravitelný aristokrat“ Rostov, uhlazený vzdělanec s důvtipem na rozdávání, jenž v životě neodpracoval jediný den, je nucen opustit své apartmá moskevského hotelu Metropol a žít v podkrovním kamrlíku pro personál, zatímco venku se odehrávají nejbouřlivější události ruské historie. Avšak hrabě je rozeným optimistou; v souladu s životní filozofií svého kmotra velkovévody – totiž že pokud se člověk nevypořádá s okolnostmi, okolnosti se vypořádají s ním – nezahořkne a postaví se osudu čelem. Jeho prostřednictvím sledujeme nejen specifický život za zdmi luxusního hotelu, ležícího na dohled od Kremlu, ale také vliv historických zvratů na jeho obyvatele. Výsledkem je úžasné dobrodružství, přinášející nečekaná přátelství, jež nám dává nahlédnout do nejhlubších zákoutí ruské duše.

Postava hraběte Rostova, člena Klubu žokejů a Mistra honu, který s moudrostí, humorem a elegancí vzdoruje každodenní absurditě, uchvátila čtenáře po celém světě. Gentleman zvítězil v anketě Kniha roku 2017 The Times, Sunday Times, Daily Express a Irish Times a jeho prodeje již překročily hranici milionu prodaných výtisků.

„Towlesův okouzlující román ukazuje, že knihy o ruských aristokratech nemusí být nutně plné zkázy a nihilismu.“ The Times


zdroj: https://www.nejlevnejsi-knihy.cz/kniha/gentleman-v-moskve.html

Názov: Vlak osamělého muže 
Autor: Mika Waltari 
Vydavateľ: Hejkal 

Oficiálna anotácia: Finského spisovatele Miku Waltariho (1908 - 1979) proslavil na celé světě román ze starověkého Egypta Egypťan Sinuhet. Přesto Waltari v Egyptě nikdy nebyl - ani před napsáním románu, ani po jeho vydání. O to víc cestoval do ostatních zemí, v nichž se jeho romány odehrávají. V knize Vlak osamělého muže z roku 1929 mladý Mika Waltari popisuje své první velké putování Evropou. Z Helsinek cestoval přes Berlín, Prahu (která v něm kupodivu zanechala dojem velmi nelichotivý), Vídeň, Budapešť, Bělehrad a Sofii do Istanbulu, odkud se pak vracel přes Dubrovník, Řím a Paříž zpátky domů. Je to poutavý popis Evropy, která byla deset let po konci první světové války ještě plná nadějí a iluzí, a také dojímavý deník mladého muže, jeho citového a tvůrčího hledání. Waltari se na podobnou cestu vydal znovu o dvacet let později, napsal o ní knihu Cesta do Istanbulu (česky vyšla v nakladatelství Hejkal roku 2003). V Istanbulu se odehrává několik jeho velkolepých historických románů, mj. Temný anděl, Krvavá lázeň a především Šťastná hvězda, která je jedním z nejpůsobivějších moderních zobrazení zhoubné totality. Vlak osamělého muže vychází česky poprvé (v překladu Markéty Hejkalové), a čeština je jediným cizím jazykem, do něhož byla kniha přeložena. 

zdroj: http://www.gorila.sk/product/717417

Názov: Záchranár Viliam Dobiáš: Zabíja nás ľahostajnosť k sebe i druhým 
Autori: Viliám Dobiáš & Martin Ližičiar 
Vydavateľ: BeneMedia 

Oficiálna anotácia: Muž, ktorý už 40 rokov slúži na záchranke.

Kniha je sondou do slovenských domácností, kde sa liečia nielen telá, ale aj ubolené duše.

Na medicínu išiel bez akejkoľvek motivácie, v zálohe mal ešte teológiu. Doktor Dobiáš privoňal po prvých rokoch na anestéziológii k záchrannej zdravotnej službe a pracuje v nej dodnes. Knižný rozhovor prináša životnú cestu záchranára (známeho tiež z televízneho seriálu 112), ale aj pohľad do zákulisia lekárov, ktorí sa ponáhľajú po našich cestách s majákmi. Nevyhýba sa ani téme smrti a zomierania, prezradí i to, ako mať zdravé telo i dušu a tiež to, čo fascinuje tohto lekára na Stvoriteľovi a dokonalom ľudskom tele. 


zdroj: http://www.gorila.sk/product/716288

Názov: Tajomné pradivo prírody 
Autor: Peter Wohlleben 
Vydavateľ: Tatran 

Oficiálna anotácia: zatiaľ nezverejnená.

zdroj: Tatran

Názov: Poslední den druhohor: Co stálo za vyhynutím dinosaurů?
Autor: Vladimír Socha 
Vydavateľ: Vyšehrad 

Oficiálna anotácia: Srážka asteroidu se Zemí ukončila druhohory a způsobila vyhynutí většiny druhů živočichů.

Příčiny vyhynutí dinosaurů byly po dobu téměř dvou století jednou z největších záhad v přírodních vědách. Teprve v posledních čtyřech desetiletích byl získán dostatek důkazů pro neuvěřitelnou událost, která před 66 miliony let proměnila svět k nepoznání. Úžasný příběh výzkumu katastrofy na konci křídy ještě nikdy nebyl v českém vydání takto podrobně převyprávěn. Kniha popisuje nejen historii objevu vražedného asteroidu a zuřících indických sopek, ale hromadná vymírání obecně. Nechybí ani nejnovější poznatky o vymíráních tehdejších živočichů, přehled astronomických programů pro bezpečnostní sledování oblohy a plány na možné odvrácení podobné kosmické katastrofy, která by jednou v budoucnu mohla ohrozit i samotné lidstvo. 


zdroj: http://www.gorila.sk/product/704733

Názov: Pod zámkem: Byla jsem obětí sektářského otce 
Autorka: Maudie Julien 
Vydavateľ: Jota 

Oficiálna anotácia: I po více než padesáti letech si Maude Julienová pamatuje ten zvuk, když se za ní zavřela mříž. Její otec právě koupil pochmurný dům obklopený parkem v oblasti Saint-Omer. Maude, které tehdy byly tři roky, zde bude žít zavřená, aniž by kdy šla do školy, aniž by kdy měla přátele. Je také uzavřená psychicky, protože patriarcha chce ze své dcery udělat „nadčlověka“. Musí se učit překonávat strach, nouzi, bolest i samotu, aby byla schopná uskutečnit poslání, k němuž ji předurčil. Až po dlouhé době pochopí, že její otec, vysoký hodnostář ezoterické zednářské instituce, vytvořil závratný projekt, v němž ona hraje hlavní roli.

Jak se zbavit tak extrémního vlivu? Kde najít sílu uniknout z takového zajetí? Maude se podařilo v osmnácti letech opustit vězení svého dětství. A pak, po dlouhém úsilí, si vydobýt svou svobodu. 


zdroj: http://www.gorila.sk/product/714496



Knihy pre deti a mládež



Názov: Pusinky pro velkého zlého vlka 
Autori: Jean Leroy & Laurent Simon 
Vydavateľ: Svojtka&Co. 

Oficiálna anotácia: Kniha s prstovým maňáskem zabaví každé dítě. Dáš vlkovi pusinku? 

I velký zlý vlk si zaslouží trochu soucitu. Dneska měl špatný den a je z toho celý mrzutý. To se občas stane každému. Víš, co mu zlepší náladu? Pusinka! Dej vlkovi pusinku. Mlask! No vida, vlk už není tak mrzutý, díky tobě se cítí líp. Kniha obsahuje prstového maňáska, se kterým si užiješ spoustu zábavy.

zdroj: Svojtka CZ
 
Názov: Nakoukni do pohádky - Šípková Růženka 
Autorka: Anna Milbourne 
Vydavateľ: Svojtka&Co. 

Oficiálna anotácia: V této půvabně ilustrované knížce s otevíracími okénky a s průhledy v jednotlivých stránkách najdete klasickou a dětmi oblíbenou pohádku o Šípkové Růžence.

Klasický pohádkový příběh nyní v půvabně ilustrované knížce s otevíracími okénky. Díky průhledům v jednotlivých stránkách ti neunikne ani okamžik z kouzelného příběhu o Šípkové Růžence, které zlá sudička předpověděla, že se píchne do prstu a usne na sto let. Kdo princeznu ochrání a zlomí zlé prokletí? Nahlédni mezi výřezy pevných stran a ujisti se, že je vše tak, jak má být.  

zdroj: Svojtka CZ

Názov: Kráska a Zvíře 
Autorka: Anna Milbourne 
Vydavateľ: Svojtka&Co. 
Poznámka: Nakoukni do pohádky

Oficiálna anotácia: V této půvabně ilustrované knížce s otevíracími okénky a s průhledy v jednotlivých stránkách najdete klasickou a dětmi oblíbenou pohádku Kráska a Zvíře. 

Klasický pohádkový příběh nyní v půvabně ilustrované knížce s otevíracími okénky. Díky průhledům v jednotlivých stránkách ti neunikne ani okamžik z romantického příběhu o Krásce, která se vydala do domu ke Zvířeti, aby tak zachránila svého otce. Co všechno se v tajemném domě stane a jak pohádka skončí? Nahlédni mezi výřezy pevných stran a ujisti se, že je vše tak, jak má být. 

zdroj: Svojtka CZ
 
Názov: Hasiči a záchranáři 
Autor: Miro Stacho 
Vydavateľ: CPress 

Oficiálna anotácia: Nahlédněte s dětmi do světa hasičů a záchranářů! Jsou odvážní a pohotoví a často riskují svůj život pro záchranu druhých. S tímto leporelem si s vašimi malými hrdiny můžete povídat o situacích, ve kterých hasiči a záchranáři pomáhají, o jejich dopravních prostředcích a technice, které využívají a potřebují. 

zdroj: https://www.nejlevnejsi-knihy.cz/kniha/hasici-a-zachranari.html

Názov: Čo sú to bacily? 
Autor: neuvedený 
Vydavateľ: Svojtka&Co. 
Poznámka: Pozri sa pod okienko. Prvé otázky a odpovede. 

Oficiálna anotácia: Sú také maličké, že ich ani neuvidíš. A predsa sú všade okolo nás. Odklop okienka a zisti, kde všade bacily žijú a ako sa im môžeš ubrániť. 

Sú také maličké, že ich ani neuvidíš. Baktérie a bacily sú všade okolo nás. Niektoré nám pomáhajú, iné však spôsobujú choroby. V bohato ilustrovanej knižke s odklápacími okienkami zistíš, kde všade bacily žijú, ako sa šíria a ako sa naše telo môže proti bacilom.

zdroj: Svojtka SK

Názov: Ako sa merajú veci 
Autor: neuvedený 
Vydavateľ: Svojtka&Co. 
Poznámka: Pozri sa pod okienko.

Oficiálna anotácia: Zmeraj veľkosť predmetov pravítkom, prečítaj teplotu z teplomera, zrátaj rýchlosť a obvod. Pod odklápacími okienkami sa zoznámiš so všetkými druhmi meraní. 

Ľudia opisujú veci okolo seba rôzne – niečo je malé, niečo veľké, iné ťažké, ľahké, rýchle, pomalé, studené či teplé... Ale čo to vlastne znamená? Keď chceš niečo opísať presne, musíš to zmerať a vyjadriť v správnych jednotkách. V tejto knižke sa vďaka vyklápacím okienkam dozvieš o druhoch meraní a najrôznejších jednotkách všetko podstatné. Vieš, kde na svete používajú kilometre, a kde míle? Aký je rozdiel medzi obsahom a objemom? Kto a prečo zvolal „Heuréka!“ potom, čo vyskočil z vane? Zistíš, ako sa vďaka vhodným predponám vyjadrujú vzdialenosti obrovské (napríklad k najbližšej hviezde) aj maličké (napríklad šírka steny bubliny). A vieš, ako funguje tachometer a prečo by sa ti rovnaké jednokilové závažie zdalo byť na Jupiteri ťažšie ako na Zemi? Že nie? Tak rýchlo nazri pod okienko a zisti, ako sa merajú veci!

zdroj: Svojtka SK
 
Názov: Strach má veľké oči 
Autorka: Štěpánka Sekaninová 
Vydavateľ: Albatros 
Poznámka: vekové odporúčanie - 3+ 

Oficiálna anotácia: S nádhernými ilustráciami, interaktívnym posuvným mechanizmom a meniacimi sa obrázkami sa prestane báť aj ten najväčší strachopud. 

Kto z nás sa nebojí? Niektorí dokonca veľmi! Boja sa u lekára, vo vode, počas búrky... boja sa stále. Je vidieť, že nad nimi prevzal vládu strach. Pozorujú svet jeho očami. S knižkou Strach má veľké oči sa ale môžu na chvíľu zastaviť a rozhliadnuť sa pokojne okolo seba. Vážne je lekár čiernočierny čarodejník a v babičkinom rybníku plávajú chobotnice? Keď sa malý čitateľ pozrie pozornejšie, spozná, ako to je skutočne. 

zdroj: http://www.albatrosmedia.sk/tituly/17451860/strach-ma-velke-oci/

Názov: Víš, jak se co dělá? 
Autori: Oldřich Růžička & Alexandra Hetmerová 
Vydavateľ: Albatros 
Poznámka: vekové odporúčanie - 6+ 

Oficiálna anotácia: Víš, jak se vyrábí elektřina? Víš, jak se dělají peníze? Víš, jak vzniká počítačová hra? Víš, jak se dělá Internet? Víš, jak se vyrábí automobil? Víš, jak se staví dům? V domě každý den bydlíš a používáš přístroje, které fungují díky elektrické energii. Sedíš u počítače, hraješ svoji oblíbenou počítačovou hru nebo brouzdáš po internetu. V garáží stojí zaparkované auto tvých rodičů, které si koupili za peníze vydělané v zaměstnání. Všechno jsou to věci, se kterými se setkáváš denně a připadají ti samozřejmé. Víš ale, kde se vzaly? Víš, jak se dělají a kolik lidí se na jejich výrobě podílí? Víš, proč je na Internetu tolik zajímavých informací a kdo je vytvořil? Tušíš, kolik lidí musí spolupracovat, aby vznikl dům, ve kterém bydlíš? Máš představu, kde a jak se vyrábí papírové nebo kovové peníze? Tato kniha ti zodpoví uvedené otázky, ještě přidá pár odpovědí navíc a k tomu všemu se tě po celou dobu bude snažit pobavit. A o čem všem to bude: O tom, jak se staví dům. O tom, jak se vyrábí elektřina. O tom, jak se dělá auto. O tom, jak se tvoří Internet a jeho obsah. O tom kdo a jak vytvoří počítačovou hru. A o tom, jak se dělají peníze, za které si můžeš všechny ty věci koupit. 

zdroj: http://www.albatrosmedia.sk/tituly/17128021/vis-jak-se-co-dela/

Názov: Ako to funguje? Zvieratá 
Autorka: Nikola Kucharska 
Vydavateľ: Ikar 

Oficiálna anotácia: Klára miluje zvieratá a rada by o nich vedela všetko. V budúcnosti sa chce stať biologičkou alebo veterinárkou, alebo zootechničkou, alebo lesníčkou, alebo zvieracou psychologičkou... Ešte sa nerozhodla. Zatiaľ každú voľnú chvíľu venuje získavaniu nových poznatkov. Pomáha jej dedko, ktorý na jej otázky trpezlivo odpovedá vtipnými obrázkami. Prečo psy za sebou nechávajú mokré stopy? Prečo sa svine váľajú v blate? Prečo potkan skočí z veľkej výšky a nič sa mu nestane? Prečo sú papagáje také hlučné? Počuje žaba napriek tomu, že nemá uši? Prečo kone spia tak krátko? Prečo sa medvede stavajú na zadné laby? Prečo majú kačice také čudné zobáky? Vďaka čomu veverica skáče tak obratne? Prečo srny obracajú uši?

Veľký formát, vtipné, zároveň však názorné a detailné ilustrácie, učenie spojené s hrou a humorom – to sú iba niektoré prednosti tejto neobyčajnej knihy o zvieratách doma, na dvore, v parku aj v lese. 


zdroj: http://www.gorila.sk/product/715943

Názov: Rastlinopis 
Autor: Jiří Dvořák 
Vydavateľ: Artforum 

Oficiálna anotácia: Pôvabná kniha Jiřího Dvořáka, autora Hávedníka a ilustrátorky Alžběty Skálovej o podivuhodných zákutiach rastlinnej ríše. Kniha pre všetky deti, ktoré sa neuspokoja s jednoduchým vysvetlením a často sa rodičov pýtajú záludné otázky. Prečo na agáte žijú mravce? Prečo žihľava pŕhli? Z čoho pochádza červené farbivo? Kto robí v tráve pľuvance? 


Rastlinopis v podaní Jiřího Dvořáka a Alžběty Skálovej v preklade Jána Litváka môže dobre poslúžiť aj učiteľom, ktorým nestačia učebnice a ktorí nechcú aby sa deti na prírodopise nudili. Príroda je totiž plná malých napínavých dobrodružstiev aj hrdinských príbehov, hádaniek a neuveriteľných tajomstiev. Je to aj knižka rodinná: malým deťom bude stačiť hádanka alebo veršovanka, väčšie deti sa začítajú do príbehu s dobrým koncom a dospelí sa budú čudovať, koľko toho nevedeli. 

zdroj: Artforum

Názov: Ako sme s Ťukťukom ťukťukovali 
Autor: Peter Karpinský 
Vydavateľ: Slovart 

Oficiálna anotácia: Čo robiť, keď vonku prší a vy ste doma sami? Ste smutní a nudíte sa? Ak by však vo vašom byte žil Ťukťuk, bolo by všetko inak. S ním by ste určite zažili množstvo dobrodružstiev a zábavy, ale aj problémov. Jednoducho by ste s Ťukťukom ťukťukovali. A kto vlastne ten Ťukťuk je? Nuž, nie je to ani škriatok a ani čertík, hoci má vo vlasoch maličké rožky, nie je to ani mimozemšťan a ani žiadne strašidlo. Ťukťuk je jednoducho Ťukťuk.

zdroj: Slovart

Názov: Príbehy na dobrú noc pre rebelky: 100 príbehov o mimoriadnych ženách 
Autorky: Elena Favilli & Francesca Cavallo 
Vydavateľ: Albatros 
Poznámka: vekové odporúčanie - 8+ 

Oficiálna anotácia: Príbehy na dobrú noc pre rebelky sú novodobé rozprávky, ktoré nehovoria o princeznách, ale o ženách, ktoré zmenili svet. Inšpirujú dievčatá stovkou hrdinských príbehov žien od kráľovnej Alžbety až po Serenu Williamsovú. Ilustrácie zhotovilo 60 umelkýň z každého kúta našej planéty, je to jedna z najoriginálnejších kníh v histórii kolektívneho financovania.

zdroj: Albatros
  
Názov: Záhadná smrť Tutanchamóna 
Autor: Fabian Lenk 
Vydavateľ: Verbarium  
Poznámka: vekové odporúčanie - 9+ 
Poznámka: 9. diel série Detektívi v čase 

Oficiálna anotácia: Egypt, rok 1327 pred naším letopočtom. Mladý faraón Tutanchamón nečakane zomiera. Bola to nehoda, alebo mu niekto z paláca k smrti dopomohol? Detektívi v čase sa znovu vydávajú na nebezpečné pátranie. 

zdroj: http://www.gorila.sk/product/714901
  
Názov: Faraónova kliatba 
Autor: Fabian Lenk 
Vydavateľ: Verbarium  
Poznámka: vekové odporúčanie - 9+ 
Poznámka: 10. diel série Detektívi v čase

Oficiálna anotácia: Egypt, rok 1922. Nad Údolím kráľov sa skláňa večerné slnko, keď britský archeológ Howard Carter urobí objav storočia. Podarí sa mu nájsť legendárnu hrobku faraóna Tutanchamóna. Vzrušujúci nález však v sebe skrýva niekoľko záhad, ktoré musia detektívi v čase vyriešiť: Kto zanechal po sebe v prednej časti hrobky takú spúšť? Komu patrí odtlačok nohy na zemi? Antickým vykrádačom hrobiek, ako tvrdí Carter? Alebo niekomu inému? 

zdroj: http://www.gorila.sk/product/714895
  
Názov: Malované dějiny Evropy 
Autori: Vít Haškovec & Ondřej Müller 
Vydavateľ: Albatros 
Poznámka: vekové odporúčanie - 9+ 

Oficiálna anotácia: Vydejte se s námi na dobrodružnou výpravu do evropské minulosti! Od času lovců, kteří pronásledují stáda mamutů na zasněžených pláních doby ledové – až po nejžhavější události dneška. Potkáme slavné hrdiny a krále, geniální učence i lačné piráty a bankéře. S humorem a nadsázkou zatočíme s každou otázkou! Dějiny Evropy přehledně seřazené do 80 kreslených kapitol. Každá epocha je pro odlišení nakreslená jiným výtvarníkem. Zábava, poučení, užitečná pomůcka. Klíč k minulosti – a tahák na každý den. 

zdroj: Albatros
  
Názov: Tinta 
Autorka: Alice Broadway 
Vydavateľ: COOBOO 
Poznámka: vekové odporúčanie - 13+ 

Oficiálna anotácia: Lyrická fantasy s orwellovskými prvkami sa vám dostane pod kožu ako tinta tetovaní. 

V Saintstone neexistujú tajomstvá. Každý člen spoločenstva má svoje úspechy aj pády zaznamenané na pokožke. Niektoré znaky sú prejavom čestnosti a lojálnosti, iné celému svetu vykričia, kto je zlodej a zradca. Leora nachádza po smrti svojho otca útechu v nepredstaviteľnom príbehu, ktorý rozprávajú otcove tetovania. Až kým na šiji neobjaví v tinte znak, ktorý je dôkazom najstrašlivejších zločinov, aké v Saintstone poznajú. Leora je presvedčená, že ide o omyl, a jej život sa razom ocitá v nebezpečenstve.

zdroj: Albatros
  
Názov: Dívka, která četla v metru 
Autorka: Christine Féret-Fleury 
Vydavateľ: Motto 

Oficiálna anotácia: Poetický příbběh o kouzelné moci knih.

Juliette zbožňuje knihy a na cestu do práce si většinou nějakou přibalí do tašky. Se zaujetím pozoruje i lidi okolo, čtenáře v pařížském metru, které pravidelně potkává. Osudy na papíře jsou tak poutavé, zatímco její dny plynou v šedivém oparu! Jednou ráno se rozhodne udělat alespoň malý krok – vydá se do kanceláře jinou ulicí. A její život se navždycky změní. Mladá žena začne psát svůj vlastní příběh… 

zdroj: Albatros

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára