Vyhľadávať v tomto blogu

pondelok 4. júna 2018

Júnové knižné novinky (2018)


Knihy pre dospelých



Názov: Bratr z ledu
Autorka:
Alicia Kopf
Vydavateľ:
Odeon

Poznámka: podľa Nejlevnější knihy.cz sa jedná o dotlač

Oficiálna anotácia:
Leitmotivem knihy je led ve všech podobách a asociacích – ledovce, mráz, zima, sníh, chlad, bělost – a současně funguje jako metafora mezilidských vztahů: těch blízkých mezi hrdinčinou matkou, bratrem autistou a jí samotnou, i těch vzdálených mezi jedinci žijícími v cizím, složitém, venkovním světě začátku jednadvacátého století. Propojení subjektivních pasáží s dokumentárními popisy polárních dějin upomíná kupř. na poetiku Julia Cortázara či Milana Kundery. 

zdroj: https://www.nejlevnejsi-knihy.cz/kniha/bratr-v-ledu.html
  

Názov: Běsa
Autorka: Dita Táborská
Vydavateľ: Host

Oficiálna anotácia: Běla a Sabina jsou jednovaječná dvojčata. Mimořádně silné vzájemné napojení, v němž vyrůstají, však rozleptají drogy a jen jedna ze sester nad nimi zvítězí. Jejich matka se od té doby utápí v sebelítosti a ztracenému dítěti věnuje většinu svých myšlenek a lásky. Druhá tak přichází nejen o své dvojče, ale i o matku.

Ve stejném roce jako obě dívky se v české vesnici na Ukrajině narodí Vitalij, který se v dospělosti rozhodne odjet do vysněné země svých předků. V Praze se však zaplete s pasákem a obchodníkem s gastarbeitery Lubošem, který jej připraví o všechny iluze. A pak se narodí jedno dítě, které osudy všech hrdinů propojí a přinutí je přehodnotit jejich představy o tom, co znamená být sestrou, matkou… ale i otcem.


Román Běsa je mnohovrstevnaté existenciální drama, které volně souvisí s autorčiným velmi úspěšným románem Malinka. 

zdroj: Nejlevnější knihy


Názov: Lady Xanax, pán Snehulienka a ja
Autor:
Peter Krištúfek
Vydavateľ:
Marenčin PT

Oficiálna anotácia:
Tomáš sa narodil so šiestimi prstami na každej nohe. Už ako dieťa prišiel na to, že svet okolo je natoľko absurdný a zložitý, že ľahšie prežije, ak bude predstierať, že je blázon. A tak len postáva kdesi na okraji a pozoruje. Od podivných deväťdesiatych rokov až po neskutočnú súčasnosť. Vie, že mnohé veci, ktoré všetci pokladáme za normálne, sú vlastne úplné nezmysly. Večne neveriaci Tomáš.

Román Lady Xanax, pán Snehulienka a ja je satirickou výpoveďou o stratenej generácii, ktorá uviazla jednou nohou v neskorom komunizme a druhou v ranom kapitalizme. Príbeh je rozprávaný v prvej osobe. V úvodnej časti Tomáš opisuje detstvo a dospievanie vo svojej podivuhodnej rodine a končí v blázinci. V druhej časti sa usadí v obrovskom nákupnom centre (v „srdci moderného sveta“) a žije tam nepozorovaný niekoľko mesiacov. V tretej časti – vďaka svojim priateľom - bezdomovcom Urgentovi a Adibasovi – zapadne do spoločenstva vydedencov v útulku Labré a napodiv sa medzi nimi konečne cíti ako doma. Po celý čas ironicky komentuje dianie okolo seba.

zdroj: http://www.gorila.sk/product/720704


Názov: List zo záhrobia
Autor:
Dominik Dán
Vydavateľ:
Slovart

Oficiálna anotácia:
V roku 1990 sa začína nová éra v dejinách nášho štátu, staré socialistické štruktúry sa rúcajú, nastupuje demokracia so všetkými kladnými aj zápornými dopadmi na bežných ľudí, policajtov nevynímajúc. VB – Verejná bezpečnosť sa pretransformovala na Policajný zbor, ale otázka, kto ho bude tvoriť, vyriešená nie je. Stanú sa zo všetkých príslušníkov zo dňa na deň policajti? Čaká funkcionárov a politicky aktívnych príslušníkov odchod do civilu? Doplatia na nové zmeny aj skúsení renomovaní kriminalisti, ako je komunista Eduard Burger, alebo ich nový režim omilostí? Dilemu vyrieši osudové rozhodnutie novozvoleného prezidenta. Uvedie sa neuváženým, krátkozrakým činom – vyhlási širokú amnestiu. Nočné ulice Nášho Mesta sa presýtia ľudským odpadom, novodobí detektívi dostanú šancu poupratovať, dokázať spoločnosti svoju opodstatnenosť. Všetko sa mení, nová demokratická doba prináša nové vraždy, ktoré svojou brutalitou a beštiálnosťou ďaleko prevyšujú staré socialistické. No všetko so všetkým súvisí, tieň minulosti sa vznáša nie len nad detektívmi, ale aj nad vrahmi. Na otázku, komu svitá na lepšie časy, zatiaľ nevie odpovedať nikto, všetko ukáže budúcnosť.

zdroj: Slovart


Názov: Kníhkupkyňa z Berlína
Autor
ka: Francoise Frenkel
Vydavateľ:
Inaque.sk

Oficiálna anotácia:
V roku 1921 si poľská prisťahovalkyňa Françoise Frenkel otvorila svoje prvé kníhkupectvo v Berlíne. Miluje knihy, francúzsku literatúru a kultúru. Jej obchod navštevujú autori, štátnici, čitateľky a možno medzi jej police a stolíky s klasikou a novými románmi zablúdil aj Vladimir Nabokov. Françoise sa splnil sen, ktorý mohla snívať takmer dve desaťročia. Potom sa náhle skončil, keď polícia začala zabavovať a rozbíjať židovský majetok počas Krištáľovej noci.

Françoise uteká do Francúzska pár týždňov pred vypuknutím vojny. V Paríži sa z rozhlasu a novín dozvedá o hrôzach, ktoré sa začali diať. Krátko predtým, ako na mesto spadnú prvé bomby, utečie do Avignonu, potom do Nice. Má strach, že sa so svojou rodinou už nikdy neuvidí. Nice je plné utečencov a utrpenia; stratených detí, násilne rozbitých rodín. Vydesená Françoise sa musí ukryť. Prežíva len vďaka láskavosti cudzích ľudí, ktorí pre ňu riskujú vlastný život.


Kníhkupkyňa z Berlína je podobne ako Denník Anny Frankovej záznamom doby, každodenného života počas druhej svetovej vojny v južnom Francúzsku a je príbehom o ľudskej krutosti a bezbrehej láskavosti; príbehom ženy, ktorú túžba žiť neopúšťa ani v tých najťažších chvíľach. 


zdroj: http://www.gorila.sk/product/720403


Názov: Stín věcí ztracených
Autor:
James Islington
Vydavateľ:
Host

Oficiálna anotácia:
Osud volá, cesta začíná…

Uplynulo dvacet let od doby, kdy byli svrženi a pobiti božští Auguři. Nadaní, kteří jim kdysi sloužili, byli ušetřeni pouze proto, že přijali Čtyři zásady povstalců, a významně tak omezili svou moc.


Davian musí coby jeden z Nadaných snášet následky války, prohrané dávno předtím, než se narodil. On a jemu podobní žijí v opovržení. Ale když Davian zjistí, že vládne zakázanou mocí Augurů, uvede do chodu řetěz událostí, které všechno změní.


V lese na západě se probouzí mladík zbrocený krví. Na nic si nevzpomíná, jeho osud je však svázán s Davianovým…


A daleko na severu se začíná hýbat dávný nepřítel, kterého všichni pokládali za poraženého. 


zdroj: http://www.gorila.sk/product/714005


Názov: Devadesát dnů za železnou oponou
Autor:
Gabriel García Márquez
Vydavateľ:
Odeon

Oficiálna anotácia:
Málokdo ví, že se v 50. letech 20. století objevil García Márquez – tehdy nepříliš známý mladý novinář – v komunistickém Československu… Byl původně pozván do Sovětského svazu na Světový festival mládeže, ale podařilo se mu tuhle „cestu na Východ“ rozšířit o návštěvu východního Německa, Polska, Maďarska a ČSSR. Tyto cestopisné eseje, v nichž Márquez vystupuje jako velice přesný a originální pozorovatel, vycházejí česky poprvé. 

zdroj: Knihy Dobrovský


Názov: Tetovač z Auschwitzu
Autor
ka: Heather Morris
Vydavateľ:
Ikar

Oficiálna anotácia:
Tetovač z Auschwitzu je román vychádzajúci zo skutočného príbehu Laleho a Gity Sokolovovcov, dvoch slovenských Židov, ktorí prežili koncentračný tábor Auschwitz-Birkenau a po vojne si našli nový domov v Austrálii.

Lale v tábore dostal prácu tetovača. Jeho povinnosťou bolo číslovať väzňov, ktorých nacisti po selekcii nechali nažive, teda vpichávať im do predlaktí čísla s neodstrániteľným atramentom – jeden z najsilnejších symbolov holokaustu. Minimálnu slobodu pohybu, ktorú mu umožňovala táto funkcia, využíval na získavanie potravín výmenou za šperky a peniaze po zavraždených Židoch, čím nejedného spoluväzňa zachránil pred vyhladovaním. Jemu hrozila za túto činnosť smrť, mnohí iní jej vďačili za prežitie. 


Jedného dňa sa v rade na tetovanie vyskytlo vystrašené a roztrasené mladé dievča… Pre Laleho – fičúra, frajera a trochu aj dobrodruha – to bola láska na prvý pohľad. Zaumienil si, že popri vlastnom prežití urobí všetko pre to, aby prežila aj Gita.


To, čo robí túto knihu zvlášť pozoruhodnou, je Laleho životný elán. Vedel, aký osud nacisti chystajú jemu aj ostatným väzňom, on sa však rozhodol nepoddať neľudskosti tábora, zachovať si dôstojnosť, osobnú integritu a žiť čo najplnšie, ako to bude možné. Napriek všetkej svojej drsnosti je Tetovač z Auschwitzu príbehom nádeje a odvahy, a hoci to znie neuveriteľne, aj príbehom veľkej lásky. 


zdroj: Nejlevnější knihy


Názov: Príbehy z New Yorku - Rozvláčna dáma
Autorka:
Maeve Brennan
Vydavateľ:
Inaque.sk

Oficiálna anotácia:
Spomedzi množstva novinárov a reportérov, ktorí v päťdesiatych a šesťdesiatych rokoch písali pre časopis New Yorker, je najvýraznejšou Írka Maeve Brennan. Od roku 1954 do roku 1981 písala do rubriky Šum mesta pod pseudonymom Rozvláčna dáma. Jej nezabudnuteľné momentky zo života malých reštaurácií, lacných hotelov a preplnených ulíc okolo Times Square a vo Village predstavujú nadčasovú, trpkosladkú poctu mestu, ktoré nazývala najľahostajnejším, najambicióznejším, najzmätenejším, najkomickejším, najsmutnejším a najchladnejším a zároveň najľudskejším z miest.

Momentky z New Yorku niekedy pripomínajú maľby Edwarda Hoppera. Maeve Brennan v nich zachytáva svetlo, ktoré dopadá na scénu pri stole v reštaurácii, hotelovej lobby či v metre a osvetľuje ju. 


zdroj: http://www.gorila.sk/product/713437


Názov: Odetí do krásy
Autori:
Jana Kucbeľová & Peter Brenkus
Vydavateľ:
Ikar

Oficiálna anotácia:
Obdivujte spolu s nami bohatstvo slovenských ľudových krojov zo zbierky Jany Kucbeľovej, ako ich nosili naši predkovia od Záhoria až po Spiš. Ich nevídanú a neopakovateľnú krásu a rozmanitosť vám predstaví táto jedinečná kniha, ktorá si zaslúži čestné miesto v každej rodinnej knižnici, aby nám pripomínala dedičstvo našich predkov, najmä ich tvorivosť, zmysel pre krásu a estetiku v odievaní. 

zdroj: http://www.gorila.sk/product/721342


Názov: Fonts SK: Dizajn digitalizovaného písma na Slovensku / Digitized type design in Slovakia
Autor: Samuel Čarnoký
Vydavateľ:
Slovart

Oficiálna anotácia:
Publikácia Fonts SK mapuje tvorbu digitálneho písma na Slovensku a zameriava sa na reflexiu písmarskej tvorby vytvorenej v lokálnom kontexte, ako aj tvorbu domácich autorov tvoriacich v zahraničí. Popisuje časový záber od pionierskych začiatkov v deväťdesiatych rokoch minulého storočia až po súčasnosť. Zároveň odkazuje na historické súvislosti ako možný zdroj inšpirácie. Mapuje akademické prostredie a možnosti vzdelávania, poukazuje aj na spôsoby prezentácie a popularizácie a upozorňuje na eventuality uplatnenia písiem v praxi. Najrozsiahlejšou časťou publikácie je chronologická prezentácia, ktorá detailne popisuje konkrétne fonty a písmové rodiny prostredníctvom typografických ukážok. Obsah publikácie dopĺňajú rozhovory s vybranými tvorcami, ktoré plasticky dotvárajú obraz o stave dizajnu písma na Slovensku.

zdroj: Slovart


Názov: Divná doba: Výber z publicistiky 2009 - 2017
Autor:
Viliam Klimáček
Vydavateľ:
Slovart

Oficiálna anotácia:
Občas sa cítim ako starnúci Batman, ktorý už má najlepšie roky za sebou.
 

Tohto Batmana trápi, ako vyzerá dnešné Slovensko, je naštvaný, ako upadlo milované Gotham City, ale už pre to nedokáže veľa urobiť. Šplhať sa po budovách a skákať zo strechy na strechu už preňho nie je, lebo prestal cvičiť a seklo ho v krížoch. Batmobil už dávno stojí v garáži s defektom a superzbrane... škoda hovoriť. Zhrdzaveli. A tak ten naštvaný Batman sedí doma a aby sa nezbláznil, aspoň píše.

Viliam Klimáček


zdroj: Slovart


Názov: Posledné impérium: Texty o agónii Ruska
Autor: Juraj Mesík
Vydavateľ:
Artforum

Oficiálna anotácia:
Kniha Posledné impérium – Texty o agónii Ruska hovorí o rizikách, ktoré pre nás, Slovákov a Európanov, predstavuje a aj v blízkej budúcnosti bude predstavovať Rusko, ale predovšetkým naša vlastná hlúposť, naivita a historické (bez)vedomie. Práve preto je kniha venovaná učiteľkám a učiteľom, ktorí učia naše deti kriticky myslieť - ale pozor, nie je to žiadna učebnica. 

zdroj: http://www.gorila.sk/product/721266


Knihy pre deti a mládež


 
Názov: Moja prvá dotyková knižka: More
Autorka:
Alison Black
Vydavateľ:
Svojtka & Co.

Poznámka: séria Moja prvá dotyková knižka obsahuje aj ďalšie júnové knižné novinky - Farma, Park, Zoo

Oficiálna anotácia:
Dotyková knižka o zvieratkách žijúcich v mori je ideálnou pomôckou pre batoľatá, ktoré si vďaka hmatovým prvkom v knihe precvičia jemnú motoriku. 

Zisti, ktoré zvieratká žijú pod hladinou mora, a spoznávaj ich dotykom. Ktoré zvieratko je hladké a ktoré mäkučké? Kto sa skrýva za koralmi a akú farbu má morský koník? Výrezy s hmatovými prvkami stimulujú a rozvíjajú zmysly vášho dieťaťa. 

zdroj: Svojtka


Názov: Leporelová harmonika so zrkadielkom: Zvieratá 
Autor: neuvedený
Vydavateľ:
Svojtka & Co.
Poznámka:
séria Leporelová harmonika so zrkadielkom obsahuje aj ďalšie júnové knižné novinky - Vozidlá, Farma, Počítanie

Oficiálna anotácia:
Toto malé leporelo je určené presne pre detské rúčky. Vďaka veselým a jednoduchým obrázkom sa dieťa naučí pomenúvať zvieratá. Kniha obsahuje zrkadielko. 

Toto malé leporelo je určené presne pre detské rúčky. Vďaka veselým a jednoduchým obrázkom sa dieťa naučí základné slovíčka zvierat. Ktoré zvieratko máš najradšej? Naučte svoje dieťatko prvé slová a rozšírte mu základnú slovnú zásobu. Kniha obsahuje zrkadielko, v ktorom deti uvidia samy seba a tiež sa môžu pomenovať.

zdroj: Svojtka
 

Názov: Objavujeme svet! Hasiči 
Autorka: Nathalie Choux
Vydavateľ:
Svojtka & Co.
Poznámka:
edícia MiniPÉDIA

Oficiálna anotácia:
Spoznaj prácu hasičov, nauč sa nové slová a uži si pritom veľa zábavy. Leporelo pre najmenších s posuvnými prvkami a pestrými ilustráciami. 

Hasič hasí veľké požiare. Aký nosí odev a v akom aute jazdí? Čo všetko potrebuje, aby uhasil oheň? Knižka plná pestrých ilustrácií je vhodná pre najmenšie deti, ktoré si vďaka nej precvičia jemnú mototriku – obsahuje totiž veľké množstvo najrôznejších pohyblivých častí a okienok, ktoré obrázky oživujú.

zdroj: Svojtka


Názov: Objavujeme svet! Hudba 
Autorka: Nathalie Choux
Vydavateľ:
Svojtka & Co.
Poznámka:
edícia MiniPÉDIA

Oficiálna anotácia:
Poznávaj hudobné nástroje a uži si veľa zábavy pri objavovaní nových vecí. Leporelo pre najmenšie deti s posuvnými prvkami a pestrými ilustráciami. 

Gitara, husle, flauta. Aké poznáš hudobné nástroje? Vieš ich pomenovať? Poznávaj a uč sa z obrázkov. Knižka je vhodná pre najmenšie deti, ktoré si vďaka nej precvičia jemnú motoriku – obsahuje totiž veľké množstvo najrôznejších pohyblivých častí a okienok, ktoré obrázky oživujú.

zdroj: Svojtka


Názov: Dobrý deň, medvieďa! 
Autorka: Nathalie Choux
Vydavateľ:
Svojtka & Co.
Poznámka:
edícia MiniPÉDIA

Oficiálna anotácia:
Užívaj si veľa zábavy s týmto leporelom a zisti, čo všetko dnes bude malý medvedík robiť! 

Ráno vyliezť z brlôžka, zalepiť si ústa medom a chytiť chutnú rybu. Taký je medvedíkov deň. Objavovať svet s týmto leporelom pre najmenšie deti od jedného roka je také zábavné! Pevné stránky s pohyblivými prvkami precvičia aj jemnú motoriku. Stačí len vložiť prštek do správneho otvoru, zľahka vysunúť, zatiahnuť alebo otočiť, a hneď bude váš malý objaviteľ poznať odpovede.  

zdroj: Svojtka


Názov: Dobrý deň, levíča! 
Autorka: Nathalie Choux
Vydavateľ:
Svojtka & Co.
Poznámka:
edícia MiniPÉDIA

Oficiálna anotácia:
Zisti, ako prebieha jeden deň malého levíčaťa, a zažívaj s týmto leporelom veľa zábavy! 

Desať, dvadsať, kde je levíča? U bračekov, u sestričiek! Objavovať svet s týmto leporelom pre najmenšie deti od jedného roka je také zábavné! Pevné stránky s pohyblivými prvkami precvičia aj jemnú motoriku. Stačí len vložiť prštek do správneho otvoru – zľahka vysunúť, zatiahnuť alebo otočiť – a hneď bude váš malý objaviteľ poznať odpovede.

zdroj: Svojtka
 

Názov: Hrám sa na obchod!
Autorka: Marion Billet
Vydavateľ:
Svojtka & Co.
Poznámka:
MiniPÉDIA 2+


Oficiálna anotácia:
Poďme sa hrať na obchod! S týmto zábavným leporelom zistíš, čo všetko si môžeš nakupovať, koľko to stojí a ako to funguje pri pokladni. 


Je ráno a v samoobsluhe práve otvárajú. Skontroluj cenovky na tovar a pomôž poukladať zákazníkovi potraviny do košíka podľa jeho nákupného zoznamu. Ovocie a zeleninu treba odvážiť na váhe a tovar potom povykladať z košíka na pokladničný pás. Koľko to všetko bude stáť? A čím budú zákazníci platiť? Leporelo pre deti od dvoch rokov je plné okienok a pohyblivých prvkov, vďaka ktorým si precvičí aj jemnú motoriku. 

zdroj: Svojtka


Názov: Nech žije škôlka!
Autor: Pierre Caillou
Vydavateľ:
Svojtka & Co.
Poznámka:
MiniPÉDIA 2+


Oficiálna anotácia:
Už sa tešíš do škôlky? Poď sa pozrieť, čo všetko ťa tam čaká. Bude to zábava! 


V škôlke je tak veľa vecí, ktoré môžeš robiť! Pani učiteľka ťa prevedie po škôlke a zoznámi ťa s ostatnými deťmi. Čoskoro si nájdeš kamarátov a budeš sa s nimi hrať. Je tu predsa toľko hračiek! A na školskom dvore si môžeš zaskákať panáka alebo sa prejsť na kolobežke. Pani učiteľka dozerá na deti a pomáha im, ak niečo nevedia. Po obede je čas na odpočinok a aj na rozprávku. Tak čo, už sa tešíš do škôlky? Leporelo pre deti od dvoch rokov je plné okienok a pohyblivých prvkov, vďaka ktorým si dieťa precvičí aj jemnú motoriku. 

zdroj: Svojtka
  

Názov: Vrrum! Dopravné prostriedky
Autor: Pierre Caillou
Vydavateľ:
Svojtka & Co.
Poznámka:
MiniPÉDIA 2+


Oficiálna anotácia:
Auto, vlak, lietadlo, hasičský voz alebo napríklad loď. To všetko sú dopravné prostriedky, ktoré môže vaše zvedavé dieťa s týmto leporelom objavovať. 


Keď sa posadíš do auta, nezabudni sa pripútať. A mamička ťa potom odvezie do škôlky. Na stanici je tiež veľa ľudí. Kam všetci ponáhľajú? To práve prišiel vlak a cestujúci vystupujú a iní zase nastupujú. Bager na stavenisku hĺbi základy nového domu. Všetci pracovníci na stavbe musia mať ochrannú prilbu. No toto! Dom je v plameňoch a hasiči prichádzajú s požiarnym vozidlom. Podarí sa im z horiaceho domu zachrániť psíka? A ako to vyzerá na letisku? Práve pristálo lietadlo: „Vážení cestujúci, môžete vystupovať.“ Leporelo pre deti od dvoch rokov je plné okienok a pohyblivých prvkov, vďaka ktorým si dieťa precvičí aj jemnú motoriku.

zdroj: Svojtka
 

Názov: Moje telo
Autorka: Amélie Graux
Vydavateľ:
Svojtka & Co.
Poznámka:
MiniPÉDIA 2+


Oficiálna anotácia:
S knihou plnou zábavných pohyblivých prvkov poznávaj, ako tvoje telo rastie a čo všetko potrebuje na to, aby bolo zdravé. 


Čo si dnes oblečieš? Pozri sa, ako rýchlo rastieš! O chvíľu ti bude oblečenie malé. A čo tvoja tvár? Môžeš sa smiať, uškŕňať sa a mračiť. Akú farbu majú tvoje oči a vlasy? Tvoje telo potrebuje aj jedlo, aby malo energiu. A pohyb na čerstvom vzduchu. Rýchlo – poďme na ihrisko, bude zábava! A už je zasa večer a musíš ísť spať. Nezabudni si vyčistiť zuby, kým zaľahneš pod perinu. Dobrú noc! Leporelo pre deti od dvoch rokov je plné okienok a pohyblivých prvkov, vďaka ktorým si precvičí aj jemnú motoriku.  

zdroj: Svojtka


Názov: Päť zmyslov
Autorky: Adéle Ciboul & Nathalie Choux
Vydavateľ: Svojtka & Co.
Poznámka:
MiniPÉDIA 4+


Oficiálna anotácia:
Na čo slúžia naše zmysly? Skúmaj, pozoruj a spoznávaj svoje zmysly s týmto zábavným leporelom! 


Zrak, sluch, čuch, chuť a hmat. Ľudské telo má spolu päť zmyslov. Nauč sa ich poznávať. Na čo slúžia okuliare? Ako je možné, že počuješ zvuky? Máš rád vôňu kvetov? Čo je slané, sladké alebo horké? A čo je na dotyk hebučké? Leporelo pre deti od štyroch rokov je plné okienok a pohyblivých prvkov, vďaka ktorým si dieťa precvičí aj jemnú motoriku.

zdroj: Svojtka
 

Názov: Doprava
Autorky: Michéle Longour & Héléne Convert
Vydavateľ:
Svojtka & Co.
Poznámka:
MiniPÉDIA 4+


Oficiálna anotácia:
Nauč sa základné dopravné značky a spoznávaj dopravné prostriedky s týmto zábavným leporelom! 


Prečo majú autá motor? Čo preváža nákladná loď? Kde sa otáča metro? A akou rýchlosťou ide rýchlik? Zisti, ako to vyzerá na križovatke, kto má prednosť a kto nedodržal cestné predpisy. Leporelo pre deti od štyroch rokov je plné okienok a pohyblivých prvkov, vďaka ktorým si dieťa precvičí aj jemnú motoriku. 

zdroj: Svojtka


Názov: Noc
Autorky: Valérie Guidoux & Charlotte Roederer
Vydavateľ:
Svojtka & Co.
Poznámka:
MiniPÉDIA 4+


Oficiálna anotácia:
Odklápaj okienka a posúvaj pohyblivými prvkami! S týmto zábavným leporelom zistíš, čo všetko sa deje v noci, zatiaľ čo ty spíš. 


Čo sa deje, keď spíme? A prečo sa Mesiac mení? Zisti, na čo slúži teleskop, a skús sledovať hviezdy na nočnej oblohe pomocou ďalekohľadu. Ktoré zvieratá sú v noci hore a čo robia? Hore sú aj ľudia, ktorí v noci pracujú – napríklad lekári. A kto upiekol voňavé pečivo, ktoré máš ráno na raňajky? Leporelo pre deti od štyroch rokov je plné okienok a pohyblivých prvkov, vďaka ktorým si dieťa precvičí aj jemnú motoriku.  

zdroj: Svojtka


Názov: Planéta Zem
Autori: Sylvie Baussier & Benjamin Bécue
Vydavateľ:
Svojtka & Co.
Poznámka:
MiniPÉDIA 4+


Oficiálna anotácia:
Spoznaj planétu Zem s týmto zábavným leporelom! Odklápaj okienka a posúvaj pohyblivými prvkami a zisti napríklad, aké máme na planéte podnebia. 


Kde sa berie dážď? Ako vznikajú ostrovy? Čo je to kontinent? A kde sú púšte? Naša planéta je taká zaujímavá! Zisti, aké zvieratá žijú v lese alebo v mori, ako to vyzerá v jaskyni a prečo sopka chrlí lávu. Leporelo pre deti od štyroch rokov je plné okienok a pohyblivých prvkov, vďaka ktorým si dieťa precvičí aj jemnú motoriku.

zdroj: Svojtka
 

Názov: Štyri ročné obdobia
Autorky: Valérie Guidoux & Mélisande Luthringer
Vydavateľ:
Svojtka & Co.
Poznámka:
MiniPÉDIA 4+


Oficiálna anotácia:
S knihou plnou zábavných pohyblivých prvkov spoznávaj, ako sa mení krajina v každom ročnom období. 

Jar, leto, jeseň, zima! Vymenovať ich určite vieš. Zisti, ako sa mení krajina v priebehu roka. Obleč bábiku na obrázku podľa ročného obdobia a zvyšok oblečenia ulož do správnej priehradky. Aké jedlo budeš mať na tanieri na jar, v lete alebo napríklad na jeseň? V ktorom ročnom období máš narodeniny? Leporelo pre deti od štyroch rokov je plné okienok a pohyblivých prvkov, vďaka ktorým si dieťa precvičí aj jemnú motoriku. 

zdroj: Svojtka


Názov: Mise: Zachraň planetu
Autorky: Helena Haraštová & Štěpánka Sekaninová
Vydavateľ:
Albatros
Poznámka:
vekové odporúčanie: 6+

Oficiálna anotácia:
Uč se spolu s mimozemšťanem Qui-Dem, jak se uzdravuje modrobílá planeta.

Mimozemšťan Qui-Do se na tu zkázu už nedokáže dívat a tak se vydá ve své kosmické lodi Zemi zachránit. Spolu s ním se pustíš do uzdravování a napravování neplech, které lidé své planetě způsobili. Budeš čistit vzduch, obnovovat řeky, zachraňovat pralesy a naučíš se recyklovat odpady. Napínavá a dobrodružná knihy tě provede říší ekologie. Osud rodné Země držíš ve svých rukou, tak neváhej a nalistuj první kapitolu. Hra o Život začíná.

zdroj: Albatrosmedia


Názov: Houby
Autorka:
Liliana Fabisinská
Vydavateľ:
Pikola

Poznámka: vekové odporúčanie: 8+

Oficiálna anotácia:
Houby jsou úžasné organismy, a přitom o nich víme tak málo. Jsou všude kolem nás – najdete je na zemi, pod vodou, na stromech, nebo třeba ve vaší ledničce i na vaší kůži. Některé druhy dokáží otrávit, jiné mají léčivé účinky, a za některé výjimečné druhy byste zaplatili pořádné peníze. Věděli jste, že z některých druhů hub se vyrábí lampy, židle, peněženky a některé slouží dokonce jako materiál k stavbě domů? A co mají společného houby s camembertem nebo nivou? S antibiotiky? Některé houby se prý v noci, když padne tma, vznášejí vzduchem… Vydejte se do úchvatného, tajemného světa hub! Kniha je určena čtenářům a badatelům od 8 let. 

zdroj: http://www.gorila.sk/product/720864


Názov: Tvrdohlavý tiger
Autorka: Tamsyn Murray
Vydavateľ:
Albatros
Poznámka:
edícia Divorajská zoologická záhrada

Poznámka: vekové odporúčanie: 8+

Oficiálna anotácia:
Zoe sa už nevie dočkať! Do zoo práve prišiel nový obyvateľ tiger Tindu. Zdá sa však, že je smutný. Celé dni odmieta vyliezť zo svojho brlohu. Zoe musí vymyslieť plán, ako pripraviť v Divorajskej zoologickej záhrade Tinduovi dokonalý domov. 

zdroj: Albatrosmedia


Názov: Muflón Ancijáš a mimozemšťan 
Autor: Branislav Jobus 
Vydavateľ: Slovart
Poznámka:
4. diel série O Muflónovi Ancijášovi

Oficiálna anotácia:
Muflón Ancijáš sa vracia! A nie len tak odniekiaľ, ale rovno z vesmíru, kam sa nechal vystreliť, aby dodržal svoj sľub a zaniesol balík na vesmírnu adresu. Zažil tam naozaj všeličo – zachránil zloducha Antónia Migrifiča, pral kozmonautom ponožky, skamarátil sa aj s vesmírnou bunkou Vebunkou, s ktorou spolu pristál na ostrove Maurícius vo vyhasnutej sopke. Ukázal jej kus nášho sveta s láskou a dobrotou jemu vlastnou, o tom netreba vôbec pochybovať. Muflón Ancijáš je späť! V jeho cestovateľských dobrodružstvá mu nezabránila ani postaršia pani Márnosť Šedivá.

zdroj: Slovart


Názov: Ako si postaviť auto
Autor: Martin Sodomka
Vydavateľ:
Albatros
Poznámka:
edícia Technické rozprávky

Poznámka: vekové odporúčanie: 6+

Oficiálna anotácia:
Dvaja kamaráti, potkan Arny a vrabčiak Zíla, sa rozhodnú, že si postavia auto. Získajú dôležitého spojenca, žabiaka Kristiána, ktorý má možnosť zaobstarať všetko potrebné, a práca sa môže veselo začať. Naši hrdinovia nie sú žiadni svätúšikovia a nepatria ani medzi hviezdy zvieracej ríše. Bývajú na okraji mesta medzi starými ohradami, autodielňou a veľkou skládkou. V tomto svete im bystrá hlava a ostrý jazyk rozhodne nie sú na škodu. Počas príbehu, keď Arny s kamarátmi musia pri stavbe auta prekonávať tisíce nečakaných prekážok, sa čitateľ dozvie, ako je zostrojený a ako funguje automobil. Z knihy je možné pochopiť princíp motora, spojky, bŕzd, rozdeľovača a mnoho ďalších vecí. 

zdroj: http://www.gorila.sk/product/721198


Názov: Ako si postaviť motorku
Autor: Martin Sodomka
Vydavateľ:
Albatros
Poznámka:
edícia Technické rozprávky

Poznámka: vekové odporúčanie: 6+

Oficiálna anotácia:
Je začiatok jari a z ďalekého juhu sa vlastnoručne vyrobeným lietadlom vracajú traja odvážni cestovatelia – potkan Arny, vrabčiak Zíla a žabiak Kristián. Doma na nich čakajú ich kamaráti Drobec a Fred, ale hlavne ďalšia výzva. Nečakané udalosti pokračujú a jediná vec, ktorá sa v tejto knihe dá bezpečne očakávať, je, že čitateľ dostane možnosť pochopiť, ako je zostrojená a ako funguje motorka. 

zdroj: http://www.gorila.sk/product/721199


Názov: Stručné dejiny Slovenska pre mladých čitateľov 
Autorka: Denisa Gaálová
Vydavateľ:
Slovart
Poznámka:
vekové odporúčanie: 9+

Oficiálna anotácia:
Spoznajte slovenské dejiny v tejto fantastickej knihe, ktorá by nemala chýbať v žiadnej detskej knižnici. Kniha prevedie mladých čitateľov našou minulosťou od praveku až po vznik samostatného Slovenska. Nečakajte však učebnicu plnú rokov, mien, udalostí a iných faktov. Významné udalosti slovenských dejín sú podané tak prehľadne a jasne, že si ich zapamätajú všetky deti a dokonca aj rodičia.

zdroj: Slovart


Názov: Zaša
Autor: Randy Barrow
Vydavateľ:
Albatros
Poznámka:
vekové odporúčanie: 12+

Oficiálna anotácia:
Krátko po druhej svetovej vojne natrafí trinásťročný Michail v lese na zraneného umierajúceho muža, ktorý má pri sebe sučku nemeckého ovčiaka. Volá sa Zaša a chlapec si ju vezme domov. V Rusku však po vojnových útrapách panuje nenávisť k všetkému nemeckému, a preto musí Michail novú kamarátku udržať za každú cenu v tajnosti. 

A to vôbec nie je jednoduché. Zaša je navyše posledná sučka nemeckého ovčiaka v krajine a na ceste za záchranou jej rasy
Michailovi hrozia smrteľné nebezpečenstvá…

zdroj: Albatrosmedia
                        

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára