Vyhľadávať v tomto blogu

utorok 3. júla 2018

Júlové knižné novinky (2018)


Knihy pre dospelých


Názov: Medveďovce
Autor:
Fredrik Backman
Vydavateľ:
Ikar

Oficiálna anotácia:
Štyridsiatnik Peter Andersson sa po skončení profesionálnej hokejovej kariéry v Kanade vracia do rodných Medveďoviec, malého mesta s veľkými snami, kde je len zima, tma a nezamestnanosť. Má v úmysle postaviť na nohy svoj materský klub, zložený z miestnych juniorov. Spolu s ním prichádza jeho manželka Mira, zmietajúca sa medzi túžbou po kariére úspešnej advokátky a pokojným životom manželky a matky v mestečku uprostred lesov, kde líšky dávajú dobrú noc. A napokon ich dve deti, dvanásťročný hokejový center Leo a o tri roky staršia Maya, ktorá miluje gitaru a nenávidí hokej.
 


Mestečko bojuje o prežitie a budúce úspechy hokejového tímu mu majú prinavrátiť hrdosť a zašlú slávu. Na HC Medveďovce tak padá obrovské bremeno zodpovednosti.

Aký význam má jeden jediný zápas pre upadajúce mestečko? V Medveďovciach obrovský, ten úplne najväčší. Preverí silu priateľstva a odhalí všeličo dovtedy skrývané a zatajované. Okrem iného aj to, čo sme schopní vykonať v záujme úspechu a ako ďaleko vieme zájsť, keď chránime svoje deti. 

zdroj: https://www.bux.sk/knihy/396528-medvedovce.html


Názov: Láska v temné ulici
Autor:
Irwin Shaw
Vydavateľ:
Prostor

Oficiálna anotácia:
Paříž, New York, Švýcarsko, zapadlý kout amerického venkova – to všechno jsou místa, která Irwin Shaw, jeden z nejlepších amerických prozaiků 20. století, mistrovsky zachytil ve své povídkové sbírce Láska v temné ulici. Věrně zobrazené prostředí však nebylo jeho jedinou doménou, vynikal především jako výborný vypravěč. Jako málokterý spisovatel dovedl spojit zvučný, mužný a někdy lehce ironický projev svých povídek s nevšedně jemným pochopením i těch nejniternějších pohnutek lidského chování. Shawův svět je v podstatě tragický, přestože on sám zdaleka není pesimista. V jeho civilních příbězích nejednou zazáří lidská něha, nesobeckost, obětavost a upřímný cit. Shaw obdivuje člověka a přes všechny výhrady věří v jeho morální sílu. Povídky dosahují po formální stránce vysoké úrovně, vynikají jak vtipnými dialogy, tak skvělou kresbou charakterů a Irwin Shaw v nich dokazuje, že je právem považován za mistra tohoto žánru.

zdroj: Panta Rhei


Názov: Dvojníci v čase
Autor:
Bob Shaw
Vydavateľ:
Plus

Oficiálna anotácia:
Fantastický román o lásce a paralelních světech.

Jack Breton se vzepře zákonům fyziky a vstoupí do paralelního vesmíru, aby získal zpět Kate – svou ženu, která byla před devíti lety znásilněna a zavražděna. Jenže v tomto odlišném časoprostoru je Kate provdána za Jackova dvojníka Johna – a jeden z manželů musí zemřít. Všichni tři však brzy poznají, že překračování dimenzí není bez následků: ve vesmíru se začínají dít čím dál podivnější věci a v sázce je nakonec osud celého světa...

Klasický sci-fi román Boba Shawa, který poprvé vyšel již před padesáti lety, nabízí nejen strhující a skvěle vystavěný příběh, ale také podobenství o nesmrtelnosti lásky a odhodlání udělat cokoli pro její záchranu.

zdroj: http://www.gorila.sk/product/722170


Názov: Než potkala mě
Autor:
Julian Barnes
Vydavateľ:
Odeon
 
Poznámka: pravdepodobne sa jedná o dotlač

Oficiálna anotácia:
Profesor historie prožívá se svou druhou manželkou sladké časy – ale jen do chvíle, než zjistí, čím se dřív živila… Do jejich společného štěstí se začnou vkrádat stíny v podobě Anniných dřívějších milenců a Grahama se zmocňují emoce, jaké dosud nepoznal. 


zdroj: Nejlevnější knihy.cz


Názov: Hra na mačku a myš
Autor:
M. J. Arlidge
Vydavateľ:
Ikar

Oficiálna anotácia:
Hlavná vyšetrovateľka Helen Graceová sa celý život ukrývala – za policajný preukaz, za povesť jednej z najšikovnejších policajtiek v krajine, za dokonalú fasádu neomylnej profesionálky. Až kým sa po falošnom obvinení neocitla v radoch odsúdených. Dni v hollowayskom väzení sú krátke, noci dlhé. Za každým rohom číha smrteľné nebezpečenstvo. Trestankyne nemajú bývalé policajtky v láske, najmä ak nejednu z nich dostala za mreže práve Helen. Na tom sa nič nezmení, ani keď v cele nájdu zohavené telo. Helen vie, že musí vypátrať surového vraha, pretože inak môže byť ďalšia v poradí. Na mieste, kde nikto neverí v spravodlivosť, sa každý musí starať sám o seba.

zdroj: Bux.sk


Názov: Kráľovstvo Elmet
Autorka:
Fiona Mozley
Vydavateľ:
Ikar

Oficiálna anotácia:
Na samote v jaseňovom lese stojí zrub, v ktorom žije tato a jeho dve deti Cathy a Daniel. Tato je mohutný muž, povestný svojou hrubou silou. Aj deti vedie k tomu, aby sa dokázali pobiť za seba a svoju pravdu. Chce ich tak zoceliť, aby dokázali bojovať proti zlu sveta, s ktorým vlastne nemajú žiadny kontakt – nechodia do školy, nemajú kamarátov, stretávajú len hŕstku susedov. 

Ich samotársky život jedného dňa naruší návšteva pána Pricea, bezškrupulózneho majiteľa okolitých pozemkov. V tej chvíli sa začína odvíjať príbeh boja za kus zeme, kde na jednej strane stojí zákon peňazí a na druhej zákon džungle. Pokojný život trojčlennej rodiny tak eskaluje do násilia a nenávisti, ktoré nie je možné zastaviť. 

Fiona Mozleyová vykresľuje portrét ľudí z okraji spoločnosti. Ich životy prepája s bájnym Kráľovstvom Elmet, posledným z rady keltských kráľovstiev, ktoré ešte v 17. storočí bolo územím nikoho – Bohom zabudnutý kraj a útočisko pre vyvrheľov. Presne do takého Elmetu sa uchýli aj tato so svojimi deťmi a nechtiac ich tak vyšle na súboj s prehnitým svetom, ktorý, žiaľ, sám pomáhal vytvoriť. 

zdroj: http://www.gorila.sk/product/722302


Názov: Byl jsem při tom
Autor:
Jerzy Kosinski
Vydavateľ:
Argo

Oficiálna anotácia:
Chance je zahradník, který desítky a desítky let žije jen na malém prostoru domu a zahrady. O světě okolo sebe neví téměř nic, zná ho jen z televizní obrazovky. Když jeho pán zemře, musí opustit bezpečnou zónu a poprvé od svých čtrnácti let vyjde mezi lidi. Automobily jsou úplně jiné než přepychový ford ze třicátých let, který Chance desítky let oprašoval. Není divu, že přehlédne limuzínu a stane se účastníkem dopravní nehody, jak se píše v protokolech. Prostoduchý muž vstupuje náhle řetízkem náhod do velkého světa byznysu. Kosinski svým námětem ilustruje Sartrovu myšlenku, že peklo je neschopnost uniknout druhým, kteří vám znovu a znovu dokazují, že jste takoví, jak vás vidí oni. Tento dojemný a neuvěřitelně komický příběh je znám i díky filmovému zpracování z roku 1979 v hlavní roli s Peterem Sellersem, jehož herecký výkon dělá ze snímku nezapomenutelný zážitek. Tento dojemný a neuvěřitelně komický příběh je znám i díky filmovému zpracování z roku 1979 v hlavní roli s Peterem Sellersem, jehož herecký výkon dělá ze snímku nezapomenutelný zážitek. 


Názov: Z neznámého světa a další příběhy
Autori:
Erik Kriek & Howard Phillips Lovecraft
 
Vydavateľ: Argo

Oficiálna anotácia:
Z neznámého světa a další povídky holandského kreslíře Erika Krieka je komiks s jedním z nejdokonalejších vizuálních provedení, jakých se zatím král hororu H. P. dočkal. Původní chuť, ba nebojme se v tomto případě říci i pachuť, zůstává dokonale zachována, i když se autorovi daří vyhýbat se přílišné doslovnosti. V jeho černobílé kresbě zůstává čirá esence strachu nezměněna a stejně intenzivní. Adaptaci Erika Krieka docení všichni milovníci žánru hororu, ale i milovníci komiksů. Pro české vydání autor osobně připravuje novou variantu obálky. 


zdroj: Nejlevnější knihy.cz


Názov: Skleník
Autor:
Brian Aldiss 
Vydavateľ: Argo

Oficiálna anotácia:
Vydejme se spolu s chlapcem Grenem a dívkou Yattmur na podivuhodnou cestu za odkrytím dávných událostí, při nichž lidstvo ztratilo svou nadřazenost. A poznejme přitom svět, v němž je člověk tím takřka nejubožejším tvorem neustále usilujícím o pouhé přežití… Brian Wilson Aldiss, jeden z Velmistrů žánru science fiction, popisuje ve svém mistrovském díle budoucnost, v níž lidstvo již dávno ztratilo dominantní postavení na Zemi a vlády nad planetou se ujaly všudypřítomné rostliny. Ve stínech nekonečné džungle tak osamocené skupinky pozemšťanů přežívají v nikdy nekončícím boji s agresivní vegetací.

„Při zpětném pohledu je stále znát, proč byl Skleník vnímán jako výjimečné dílo a proč získal cenu Hugo a upevnil tak Aldissovu skvělou pověst.“ Neil Gaiman 


zdroj: http://www.argo.cz/knihy/234166/sklenik/
  

Názov: Mistr a Markétka
Autor:
Michail Bulgakov
Vydavateľ:
Edika
 
Poznámka: B1/B2

Oficiálna anotácia:
Román Mistr a Markétka je považován za nejmystičtější dílo 20. století. Bulgakov na něm začal pracovat koncem 20. let a pokračoval až do své smrti v roce 1940. Během svého vzniku text prošel mnoha změnami a úpravami. Autor přidával do děje postavy, hrál si se zápletkou a s názvem díla, a první verzi románu dokonce spálil...


Hlavním hrdinou knihy je ďábel, který však není prezentován jako ztělesnění zla. Woland v románu vystupuje spíš jako „ušlechtilý dobrodruh“, který odhaluje společenské neduhy a problémy.

Publikace nabízí zkrácenou verzi románu, která je určena pro pokročilé studenty ruštiny. Díky ní se zájemci seznámí s mistrovským dílem ruské literatury a také si procvičí ruštinu. Audionahrávku ve formátu MP3, na níž text vypráví rodilá mluvčí, naleznete na adrese www.albatrosmedia.cz/.

V knize najdete:

  • zkrácený a upravený román v jazyce originálu,
  • zrcadlový český překlad,
  • komentáře zajímavých jazykových jevů, které se vyskytují v textu,
  • poznámky k ruským reáliím,
  • testové úlohy na porozumění.

zdroj: http://www.gorila.sk/product/722202


Názov: Slavné ženy / Famous Women
Autorka:
Sabrina Harris
Vydavateľ:
Edika
 
Poznámka: B1/B2 

Oficiálna anotácia:
Příběhy dvaceti výjimečných žen v češtině a angličtině!


Příběhy dvaceti výjimečných žen, které žily v různých koutech světa a v různých epochách, najdete v této knize v české a v anglické verzi. Hrdinky této knihy měly v sobě odhodlání a sílu změnit svět, nepodlehnout nepříznivým okolnostem, a proto si i dnes zaslouží náš obdiv a uznání. Kniha je určena pro mírně pokročilé studenty angličtiny, kteří se rádi učí nebo si procvičují cizí jazyk čtením. Český překlad na protější straně umožní čtenáři zkontrolovat, zda cizojazyčnému textu správně porozuměl. Každé vyprávění o slavné ženě doplňují otázky na porozumění a také zajímavost, která se k hrdince vztahuje. 

zdroj: http://www.gorila.sk/product/722201


Názov: Tajný deník Blanky z Valois 
Autorka: Melita Denková
Vydavateľ:
Alpress 

Oficiálna anotácia: Ze čtyř žen Karla IV. je Blanka z Valois považována za tu nejmilovanější. Příběh začíná v lednu 1336, kdy je vznešenému páru teprve devatenáct let. Do Prahy přijíždí druhá žena Karlova otce Jana Lucemburského, a s její družinou také muž přezdívaný Španěl… A právě on nakonec velmi ovlivní Blančin osud. 

zdroj: http://www.gorila.sk/product/722868


Názov: Země stromu Thlok: Khmerské mýty a jiné příběhy
Autor:
Jiří Zelenda
Vydavateľ:
Volvox Globator

Oficiálna anotácia:
Antologie mýtu, legend a příběhů Khmérů, kteří patří mezi jedny z nejstarších etnik jihovýchodní Asie. Kniha je rozdělena do tematických částí. Jsou v ní zastoupeny mýty, které se váží k původu Kambodže a jejím prvním vládcům, a legendy, jež souvisejí s historickými událostmi nebo konkrétními místy. Samostatný oddíl tvoří úryvek z khmerské verze Rámájany. Tato verze se nazývá Reamker a nejedná se o pouhý překlad sanskrtského textu, ale o originální dílo, které puvodní verzi příbehu rozširuje o další príběhy a motivy. Právě některé z těchto částí jsou obsaženy v této knize. Další oddíl zahrnuje lidová vyprávení, která se věnují všedním radostem i strastem prostého života Khmerů. Jejich hlavními hrdiny jsou nejen lidé, ale i zvířata, například populární postava zajíce, jenž vystupuje v roli moudrého soudce. Tento oddíl také zahrnuje příběhy, na nichž buddhističtí mniši demonstrovali správný způsob života. Kniha je uvozena kapitolou věnující se přehledu khmerské historie a kultury. Jednotlivé mýty legendy i příbehy jsou pak doplněny o interpretace a vysvětlení některých reálií. 

obálka je momentálne nezverejnená


Názov: Běguni
Autorka:
Olga Tokarczuk
Vydavateľ:
Host

Oficiálna anotácia:
Proč lidé cestují? Jsme všichni nomády, pro které je překonávání prostoru smyslem života? Olga Tokarczuková se svou pověstnou důsledností a porozuměním vede čtenáře pod povrch modernity, popisuje svět poutníků a hledá podstatu jejich nepokoje a potřeby nezůstávat na jednom místě. V příbězích a úvahách o cestování a prožitcích lidského těla napříč staletími až do současnosti se prolínají témata života, smrti i neukotvenosti. 


Názov: Prečo nie som feministka: Feministický manifest
Autorka:
Jessa Crispin
Vydavateľ:
Inaque.sk

Poznámka: o blížiacom sa vydaní tejto knihy informuje Martinus.sk (tu)

Oficiálna anotácia:
momentálne nezverejnená

obálka je momentálne nezverejnená  


Názov: Voda, která hoří
Autorka:
Jitka Vodňanská
Vydavateľ:
Torst
 
Poznámka: jedná sa o dotlač

Oficiálna anotácia:
Obsáhlá vzpomínková kniha významné české psychoterapeutky v řadě kapitol a na desítkách unikátních fotografií přibližuje čtenářům celý její život plný mimořádných událostí a nevšedních setkání: Nezapomenutelnou ukrajinskou babičku a vzácné venkovské dětství v Jižních Čechách. Studia a atmosféru 60. let v Praze. Originální svět protialkoholní léčby v Praze u Apolináře - ten představuje jako blízká spolupracovnice zakladatele české protialkoholní léčby docenta Jaroslava Skály. Seznamuje s jedinečností československé psychoterapie v předrevoluční době. Vzpomíná na široký okruh přátel profesních, uměleckých, filosofických a disidentských. Ukazuje vlastní duchovní cestu a každoroční osamocené poutě do asijských klášterů.


Významnou součástí knihy jsou též kapitoly o třech osudových mužích jejího života: výtvarníkovi Karlu Trinkewitzovi, básníkovi, divadelníkovi a zpěvákovi Janu Vodňanském a o dramatikovi a politikovi Václavu Havlovi. Tato svědectví svým významem přerůstají rovinu osobních vzpomínek, představují současně i jedinečný vhled do novodobé české kultury a historie. Vyprávění Jitky Vodňanské je i díky její profesi plno nevšedních postřehů a vtipných komentářů, autorka nezapře svou mimořádnou životní energii a smysl pro humor. 

zdroj: http://www.gorila.sk/product/723002


Názov: Kouzlo kaligrafie: Inkoust a inspirace
Autorka:
Betty Soldi
Vydavateľ:
Metafora

Oficiálna anotácia:
Oživte kouzlo ručního psaní a pohrajte si s inkoustem.

Kaligrafka a návrhářka Betty Soldi vás vezme na soukromou výpravu, během níž začnete rozvíjet svůj vlastní styl a naučíte se vyjadřovat krásným kaligrafickým písmem.

Díky kreativním pracovním cvičením, která jsou součástí knihy:

  • seznámíte se s novými tvary písmen
  • naučíte se používat nové styly
  • objevíte nečekané nápady… Víte třeba, že psát můžete i mrkví?

S pomocí snadných a přehledných pokynů oživíte podmanivou kaligrafii zábavným způsobem. 

Vytvořte si vlastní dárkový papír, jmenovky, veselé vzkazy, balonky na oslavu či neotřelé vánoční ozdoby. Nechte se inspirovat a uvidíte, jak se vaše kaligrafické umění bude rozvíjet. Kouzlo máte ve svých rukách!

Autorka speciálně pro české vydání do češtiny kaligraficky přepsala hesla z knihy a připravila pro čtenáře také celou českou abecedu.  


zdroj: http://www.gorila.sk/product/723529


Názov: Tajemná zatmění: Fascinující průvodce nejkrásnějšími úkazy na nebi
Autor:
Petr Horálek
Vydavateľ:
Cpress

Oficiálna anotácia:
Putování po celém světě za nejkrásnějšími nebeskými divy. 

V minulosti se jich lidé obávali. Brali je jako zlá znamení. Doba se však změnila… Nové, doplněné vydání knihy známého fotografa hvězdné oblohy Petra Horálka bude vaším průvodcem po patrně nejkrásnějších a zároveň jedněch z nejvzácnějších úkazů na obloze – slunečních a měsíčních zatměních. Dozvíte se, jak bylo lidstvo od nepaměti fascinováno těmito jevy, poznáte historii pozorování i vědeckou současnost. Poznáte zákony, podle kterých se úkazy zatmění řídí a co z nich činí nezapomenutelné zážitky. Jedinečnost knihy podtrhují úžasné fotografie a cestovatelské vzpomínky autora, ve kterých popisuje dramatické i dojemné momenty z expedic za zatměními. Závěr knihy je pak unikátem – najdete zde:

  • zevrubný přehled všech zatmění viditelných z České republiky až do roku 2060 s bohatým obrazovým materiálem
  • přehled nejvýznamnějších úkazů ve zbytku světa
  • zatmění Slunce a Měsíce – historie i současnost
  • srozumitelná schémata a mapy hvězdné oblohy
  • sedinečný přehled zatmění do roku 2060 u nás i ve světě
  • výpravy za zatměními
  • úžasné fotografie od autorů z celého světa

zdroj: Nejlevnější knihy.cz


Názov: Fyzika superhrdinů
Autor:
James Kakalios
Vydavateľ:
Argo

Oficiálna anotácia:
Autor, mj. vysokoškolský učitel fyziky, podává svůj předmět novátorským přístupem: fyzikální principy, systematicky uspořádané od základních zákonů mechaniky po kvantovou fyziku, osvětluje na příkladu četných supehrdinů, kteří zalidňují svět komiksu. Nechává stranou zázračné schopnosti, kterými vládnou, protože by bylo příliš snadné ukázat, že "to přece nejde", ale ptá se, které z těch působivých činů a výkonů jsou s fyzikálními zákony v souladu. Tahle nová perspektiva je jednak zábavná a ozvláštňující, ale taky plně funkční: čtenář spolu se zábavným čtením, které je mj. přehledem superhrdinského žánru, dostane nenápadně i svébytnou učebnici fyziky.

Autor se rozhodl využit svého celoživotního zájmu o superhrdinský komiks a s jeho pomocí zprostředkovat laickému čtenáři základní fyzikální poznatky. Postupuje od nejjednodušších mechanických principů a postupně se propracuje až ke kvantové mechanice – každé probírané téma vykládá v souvislosti s příhodou některého z četných superhrdinů s nadlidskými schopnostmi. Jeho východisko je přitom poměrně neočekávané – bylo by sice snadné probírat se komiksy a ukazovat, proč jsou z fyzikálního hlediska nesmyslné, ale Kakalios postupuje opačně: každému superhrdinovi „dovolí“ užívat jeho superschopnosti (takovou shovívavost v sobě přece musí najít každý čtenář komiksu), a zaměřuje se na výjevy a epizody, kde k porušování přírodních zákonů nedochází – kde autoři využívají fyzikálních principů správně. Coby dlouholetý vysokoškolský učitel, který ví, jak získat a udržet pozornost, dokáže navíc svůj výklad podat srozumitelně, svěže a zábavně; a výklad o fyzikálních jevech navíc organicky propojí s exkurzy do dějin klasického komiksu.

Kakalios na postavách jako Superman, Spider-Man i méně známí hrdinové jako Ant-Man vysvětluje fyzikální principy od gravitace a pohybových zákonů po kvantovou mechaniku.


zdroj: Nejlevnější knihy.cz


Knihy pre deti a mládež
    

Názov: Nechcem spinkať
Autorka:
Marion Cocklico
Vydavateľ:
Svojtka & Co. 
 

Poznámka: Veľké pokroky  

Oficiálna anotácia: Krátky príbeh o Ondríkovi pomôže deťom so zaspávaním. Kniha obsahuje pohyblivé prvky, také obľúbené u detí, ale aj odborné rady pre rodičov a vychovávateľov. 

Máte doma malého nespavca? Krátky príbeh o Ondríkovi, ktorý nechcel spinkať, pomôže nielen deťom, ale najmä ich rodičom. Na každej dvojstrane nájdete radu, ako postupovať pri ukladaní dieťaťa do postieľky. Čas strávený so svojím dieťaťom predtým, ako zaspí, je pre vzťah rodič – dieťa výnimočný a nenahraditeľný. Vytvorte si zo zaspávania obľúbenú časť dňa.

zdroj: Svojtka (SK)
   

Názov: Pôjdem do škôlky
Autorka:
Marion Cocklico
Vydavateľ:
Svojtka & Co. 
 
Poznámka: Veľké pokroky  

Oficiálna anotácia: Krátky príbeh o Riškovi pomáha deťom s nástupom do škôlky. Kniha obsahuje pohyblivé prvky, také obľúbené u detí, ale aj odborné rady pre rodičov. 

Krátky príbeh o Riškovi opisuje jeho prvý deň v škôlke. Kniha pomôže nielen deťom, ale najmä ich rodičom. Na každej dvojstrane nájdete radu, ako pripraviť svoje dieťa na to, že začne chodiť do škôlky. Pripravte ho na to, čo ho tam čaká, niekoľko ráz s ním škôlku navštívte a zoznámte ho s novým prostredím. Venujte pozornosť jeho pocitom a pomôžte mu s touto zmenou.

zdroj: Svojtka (SK)
   

Názov: Mamička má bábätko
Autor:
neuvedený
Vydavateľ:
Svojtka & Co.   
Poznámka: Veľké pokroky   

Oficiálna anotácia: Krátky príbeh o Aničke pomôže dieťaťu pripraviť sa na príchod nového člena rodiny. Kniha obsahuje pohyblivé prvky, ale aj odborné rady pre rodičov. 

Mamičke rastie bruško a to znamená, že sa z Aničky stane veľká sestra. Čo to pre ňu ale skutočne znamená? A ako sa má k bábätku správať? Krátky príbeh opisuje Aničku, ktorá sa vyrovnáva s novou zmenou – do rodiny prichádza nový súrodenec. Ste doma v rovnakej situácii? Táto kniha pomôže nielen deťom, ale najmä ich rodičom. Na každej dvojstrane nájdete radu, ako pripraviť svoje dieťa na príchod ďalšieho bábätka, a tiež napríklad, aké kroky urobiť, aby sa vaše dieťa necítilo zanedbávané. Venujte pozornosť jeho pocitom a pomôžte mu s touto zmenou. 

zdroj: Svojtka (SK)


Názov: Už žiadne plienky
Autorka:
Marion Cocklico
Vydavateľ:
Svojtka & Co. 
 
Poznámka: Veľké pokroky  

Oficiálna anotácia: Krátky príbeh o Martinke a Mirkovi pomáha deťom s prechodom na nočník. Kniha obsahuje pohyblivé prvky, také obľúbené u detí, ale aj odborné rady pre rodičov. 

Nosí vaše dieťa plienky a začínate už pozorovať náznaky toho, že je zrejme pripravené používať nočník alebo záchod? Krátky príbeh o Martinke a Mirkovi, ktorí sa už učia chodiť na nočník, pomôže nielen deťom, ale najmä ich rodičom. Na každej dvojstrane nájdete radu, ako postupne preučiť svoje dieťa od plienok na nočník alebo záchod. Pomôžte mu s touto zmenou.

zdroj: Svojtka (SK)
   

Názov: Bagry, traktory a popelářské vozy: Moje velká kniha vozidel
Autor:
Wolfgang Metzger
Vydavateľ:
Albatros
Poznámka:
vekové odporúčanie: 2+
 

Oficiálna anotácia: Svět vozidel v celé své rozmanitosti.

Bagry, traktory, popelářské vozy – a to zdaleka není vše. Můžete si prohlédnout i vrtulník, míchačku, kombajn, podíváte se na statek i na letiště a všude vás čeká spousta zábavy. Na každé stránce najdete několik příběhů, o kterých si můžete vyprávět. Tato kniha obsahuje vše, co děti chtějí vědět o všemožných vozidlech a jejich využití.

zdroj: Albatrosmedia


Názov: Čo sú hviezdy?
Autor:
neuvedený
Vydavateľ:
Svojtka & Co.
Poznámka:
Kuk pod okienko. Úplne prvé otázky a odpovede
 

Oficiálna anotácia: Bohato ilustrovaná kniha s odklápacími okienkami ponúka základné otázky a odpovede o hviezdach. Poučte zábavnou formou svojho malého zvedavca. 

Hviezdy sú žiarivé svetielka na nočnej oblohe. A to je všetko? Kdeže! Hviezdy sú oveľa viac! S touto bohato ilustrovanou knižkou s odklápacími okienkami zistíš, čo všetko má tvar hviezdy, ktorá hviezda je k nám najbližšie a prečo nie sú všetky rovnaké. Ako prichádzajú na svet? Koľko ich na oblohe je? A môžem niektorú z nich navštíviť? Odklápaj okienka a poznávaj, čo sú to hviezdy. 

zdroj: Svojtka (SK)


Názov: Aké to je vo vesmíre?
Autorka:
Katie Danes
Vydavateľ:
Svojtka & Co.
Poznámka:
Kuk pod okienko. Prvé otázky a odpovede
 

Oficiálna anotácia: Aké je to vo vesmíre? Ako sa tam dá dostať a kam všade sa môžeme pozrieť? Odpovede nájdeš v tejto nádherne ilustrovanej knižke s odklápacími okienkami. 

Pozeráš sa niekedy na nočnú oblohu a kladieš si otázku, aké je to vo vesmíre? Čo tam možno vidieť? Je tam vôbec niečo počuť? Žijú na vzdialených planétach nejaké tvory? A kde sa vlastne vesmír končí? Vesmír fascinuje ľudí od nepamäti. Niečo sa nám už o ňom podarilo zistiť a teraz sa to môžeš zrozumiteľnou formou dozvedieť aj ty. Pomocou ilustrácií, jednoduchých otázok a odpovedí pod odklápacími okienkami sa naučíš, ako ďaleko je na Mars alebo ako trávia svoj deň astronauti na medzinárodnej vesmírnej stanici. Ktovie? Možno sa jedného dňa staneš jedným z nich! Alebo urobíš prelomový objav o vesmíre. Tvoje hviezdne dobrodružstvo sa práve začína.

zdroj: Svojtka (SK)


Názov: Príroda: Pozri sa pod obrázok 
Autor: neuvedený
Vydavateľ:
Svojtka & Co.
 


Oficiálna anotácia: Odklop okienko a nazri do čarovného sveta prírody. Preskúmaj lesy, rieky a jazierka. Pozri sa, čo sa skrýva pod zemou, v korunách stromov a hustom kroví. 

V prírode je toho veľa, čo môžeš objavovať. Stačí vyjsť von! Pozri sa pod nohy – nešliapeš náhodou po mravčom chodníku? Pozri hore – spoznáš, ktorý vtáčí rekordér sa práve rúti k zemi závratnou rýchlosťou? Poznáš spôsoby, akými rastliny šíria svoje semienka? Vieš, ktoré vtáky, plazy, cicavce, ryby a obojživelníky sa stretávajú pri sladkovodnom jazierku? A aké čarovné zákutia sa odhalia na brehu, keď more ustúpi? Príroda je tam vonku a čaká, až ju objavíš! V tejto zaujímavej knižke s odklápacími okienkami a podmanivými ilustráciami zistíš, aká nádherná a rozmanitá príroda je. Otvor oči, stíš sa, privoňaj si, načúvaj...

zdroj: Svojtka (SK)


Názov: Kam sa stratili zvieratká
Autorka:
Pavla Hanáčková
Vydavateľ: Albatros
Poznámka:
vekové odporúčanie: 3+
 

Oficiálna anotácia: Spoznaj tajomstvá maskovania zvieratiek.

Každý nosí taký kabátik, aký mu narástol. Všimol si si, že zvieratká sú vo svojom prostredí často takmer neviditeľné? To preto, že ich príroda naučila maskovať sa. V lese, pralese, za polárnym kruhom aj v rybníku nájdeš tvory, ktoré sú majstrami v schovávačke. Pozrime sa, či ich všetky nájdeš!

zdroj: Albatrosmedia


Názov: Tajomstvá farmy
Autorky:
Susie Behar & Essi Kimpimäki
Vydavateľ:
Svojtka & Co.
Poznámka:
Posvieť si na to
 

Oficiálna anotácia: Podrž si stránky knihy proti svetlu alebo ich presvieť zospodu... nazrime do stodoly, stajní, do valníka alebo na farmárske trhy.

Zvieratá na farme vyžadujú starostlivosť. Zisti, čo všetko musí farmárka počas roka robiť, aby mala na svojej farme všetko v poriadku. A ako to funguje na susednej farme? Farmár práve odváža na predaj čerstvo narezané kvety. Chceš sa pozrieť do stajní a na pole? S touto knižkou je to možné – stačí každú stránku zospodu presvietiť baterkou. Kto sa skrýva za krmelcom, koho svojimi krídlami zahrieva sliepka, čo robí veterinár v stajni a ako funguje lis na seno? Priprav si baterku a vydaj sa objavovať skrytý svet farmárov. Ideálne čítanie pod perinu!

zdroj: Svojtka (SK)


Názov: Tajomstvá stavby
Autorky:
Carron Brown & Bee Johnson
Vydavateľ:
Svojtka & Co.
Poznámka:
Posvieť si na to

 Oficiálna anotácia: Podrž si stránky proti svetlu alebo ich presvieť zospodu baterkou, uvidíš nákresy domu, vnútrajšky strojov a nové budovy. Sleduj, čo všetko sa skrýva na stavbe. 

Všade sú robotníci a prichádzajú nové stroje. Čo sa tu bude diať? Práve začína stavba novej budovy. Nikam neodchádzaj a pozri sa, ako bager hĺbia základy, žeriav nasadzuje oceľové traverzy a elektrikári rozvádzajú po dome elektrinu. A nielen to! Predstav si, že vidíš pod zem alebo cez stenu a sleduješ, ako tam robotníci pracujú. Presne toto teraz vďaka tejto knihe môžeš robiť – stačí si pod stránkami posvietiť baterkou a všetko skryté sa zrazu objaví! Využi túto superschopnosť a sleduj stránku po stránke, ako rastie nová budova. Táto kniha je ideálnym čítaním pod perinu.

zdroj: Svojtka (SK)


Názov: Kvapka Kajka
Autorky:
Helena Haraštová & Edit Hajdu
Vydavateľ:
Albatros
Poznámka:
vekové odporúčanie: 3+
 

Oficiálna anotácia: Jedného dňa dopadla na zem malá dažďová kvapka a poriadne sa udrela. Odkiaľ len spadla? A čo tu hľadá? To na začiatku príbehu netuší ani ona sama. Počas čítania pochopíte nielen to, čo sa kvapke Kajke prihodilo, ale zoznámite sa aj priamo s kolobehom vody v prírode a zistíte, prečo je dážď užitočný. Na každej dvojstrane na vás čakajú malé záhady, ktoré odhalíte pomocou odklápacích okienok!

zdroj: Albatrosmedia


Názov: Bocian Maťko
Autorky:
Helena Haraštová & Edit Hajdu
Vydavateľ:
Albatros
Poznámka:
vekové odporúčanie: 3+
 

Oficiálna anotácia: Letné dni sa začali pozvoľna krátiť a malý bocian Maťko, ktorý sa sotva naučil trochu lietať, zvedavo pozoruje, ako sa jeho rodičia, ďalší príbuzní a všetci bocianí susedia pripravujú na ďalekú cestu. Kam majú namierené? A prečo nechcú zostať na svojich komínoch? To Maťko na začiatku príbehu vôbec netuší. Počas čítania budete nielen pozorovať dlhú bocianiu cestu do teplých krajín, ale dozviete sa aj to, prečo niektoré vtáky na zimu odlietajú a kedy ich zase budete môcť privítať doma. Na každej dvojstrane na vás čakajú malé záhady, ktoré odhalíte pomocou odklápacích okienok!

zdroj: Albatrosmedia


Názov: Popelka: Prostorové leporelo
Autorka:
Zanna Davidson
Vydavateľ:
Svojtka & Co.
Poznámka:
vekové odporúčanie: 3+
 

Oficiálna anotácia: Vstupte do kouzelného světa, kde žije Popelka, macecha, nevlastní sestry, víla a princ… Nestárnoucí pohádkový příběh oživuje úchvatné prostorové leporelo.

Bylo nebylo, žila kdysi jednou jedna laskavá dívka jménem Popelka, které zlá macecha zakázala jít na ples. Jak to bylo dál? To přeci dobře víme – kouzlo, tanec s princem, ztracený střevíček. Co činí tuto knížku jedinečnou, jsou prvky úchvatného prostorového leporela, které vystupují z každé stránky a klasický pohádkový příběh oživují přímo před očima čtenářů. Pohodlně se usaďte a vychutnejte si jednu z nejoblíbenějších pohádek jako prostorové leporelo.

zdroj: Svojtka (CZ)


Názov: Neotvírej tuhle knihu!: Prečti si něco jiného
Autori:
Andy Lee & Heath McKenzie
Vydavateľ: Computer Press
Poznámka:
vekové odporúčanie: 5+
 

Oficiálna anotácia: Zakázané ovoce nejlépe chutná... a zakázané knihy nejvíce baví!

Proboha! Koukám, že jsi vzal do ruky tuto knihu. Doufám, že to bylo jenom omylem. Chápu to, omyly se prostě stávají. Stačí, abys ji neotvíral! A co se stane, když ji náhodou otevřeš? 

Každý ví, že zakázané ovoce nejlépe chutná. Neotvírej tuhle knihu od australského rozhlasového hlasatele a komika Andyho Lee sklízí úspěchy po celém světě. Je to originální a mimořádně zábavná kniha pro menší i větší děti. Máte dostatek odvahy na to knihu otevřít?

zdroj: Albatrosmedia


Názov: Nebojím sa prvej triedy
Autorka:
Estelle Billonová-Spagnolová
Vydavateľ:
Ikar
 
Poznámka: edícia Stonožka 
Poznámka: vekové odporúčanie: 5+ 

Oficiálna anotácia: Kniha s úlohami na vyfarbovanie, ktorá ťa pripraví do školy!

Zisti všetko, čo ťa čaká v škole! Choď do triedy, jedálne, telocvične, na školský dvor... a uvidíš, že sa veľa naučíš dobre zabavíš. 

Ako vyzerá trieda?
Čo sa robí cez prestávky?
Ako prebieha školský rok?
Čo je nové?


zdroj: Bux.sk


Názov: Kolik morčat se vejde do letadla?: Odpovědi na nejzáludnější dětské otázky
Autorky:
Laura Overdeck & Helena Haraštová
Vydavateľ:
Bizbooks 

Poznámka: vekové odporúčanie: 7+ 

Oficiálna anotácia: Zábavná matematika, ulítlé otázky a překvapivé odpovědi.

Pokud tě někdy zajímaly ztřeštěnosti, jako třeba kolik včel by dokázalo naplnit medem celý džbánek nebo jak dlouho by člověk letěl na Pluto, pak je tato knížka plná matematiky a zábavy přesně pro tebe. A co je nejlepší – k odpovědím na tyto otázky se můžeš jednoduše dopočítat.

zdroj: Albatrosmedia


Názov: Meňavce: Veľký tresk
Autor:
Jozef Hvorecký
Vydavateľ:
Raabe
 

Oficiálna anotácia: V beletrizovanom pracovnom zošite sa žiak od sprievodných postavičiek autora a meňavca Améba postupne dozvedá o rôznych fyzikálnych javoch, ale aj o jazykových, geografických či historických zaujímavostiach. Beletrizovaný náučný text dopĺňajú za každou kapitolou úlohy preverujúce pochopenie prečítaného textu, rozvíjajúce obsah kapitoly, ale aj podporujúce čitateľskú gramotnosť a tvorivé a kritické myslenie.

Pracovný zošit je ideálny na rozvíjanie medzipredmetových vzťahov. Možno ho použiť na vyučovaní ako doplňujúci a rozširujúci materiál na hodinách fyziky, biológie, chémie, ale aj slovenského jazyka. Rovnako je vhodný pre detského čitateľa na čítanie na voľný čas ako záujmová literatúra.

Dielo kreatívnym spôsobom rozvíja prírodovednú gramotnosť žiakov 2. stupňa ZŠ. Zasahuje pritom aj do gramotnosti čitateľskej. Ide o jedinečné spracovanie tém z oblasti fyziky, chémie, biológie, ale aj z oblasti jazyka. Beletrizovaný text dopĺňajú úlohy podporujúce tvorivé myslenie. Autor vsadil na text s humorom a hravé úlohy. 


zdroj: http://www.gorila.sk/product/723054


Názov: Objev svůj talent: Jak vymýšlet příběhy a postavy a jak pracovat s nápady
Autori:
Bratři McLeodovi
Vydavateľ:
Edika
 

Oficiálna anotácia: Už na nic nečekej! S tužkou v ruce jdi za svým snem.

Víme, že není zrovna lehké si představit, jak vznikají různá umělecká díla, televizní seriály nebo filmy a komiksy. Proto jsme napsali tuhle knihu, abychom ti ukázali, že to můžeš zvládnout i ty. Pojď si s námi pohrát s různými postavami, místy, světy a příběhy a užij si při tom spoustu legrace! Jestli už tě někdy napadlo vytvořit vlastní animovaný nebo hraný film, komiks, televizní seriál nebo napsat knihu, asi víš, že je hrozně těžké začít, i když příběh, který chceš vyprávět, znáš do posledního puntíku. 

Pomocí vtipných návodů a zábavného obsahu, který si můžeš doplnit podle sebe, ti dvojice spisovatelů a umělců známá jako Bratři McLeodovi (držitelé ceny BAFTA) poskytne inspiraci jak nově a důmyslně pracovat se svými nápady a jak postupně vytvářet nové imaginární světy. S touto knihou dostaneš příležitost se překonat a donutit svou fantazii, aby to rozjela na plné obrátky!

zdroj: http://www.gorila.sk/product/722355


Názov: Záhada v kempingu
Autori:
Martin Widmark & Helena Willis
Vydavateľ:
Verbarium
Poznámka:
séria Detektívna kancelária LasseMaja
 
Poznámka: vekové odporúčanie: 7+ 

Oficiálna anotácia: Lasse s Majou si užívajú leto. Spolu s Mirandou a jej opičkou sa vyberú na stanovačku. V kempe vládne nádherný deň neskorého leta, keď tu zrazu záhadne začnú miznúť veci. Najprv nedávno nazbierané kuriatka, potom aj nôž na huby. Môže za to niekto zo zvláštnych susedov v obytných prívesoch? Ešte šťastie, že naplnený kôš s rakmi je v strede jazera v bezpečí! Ale beda! Do rána zmiznú aj raky a kamaráti usúdia, že prázdniny sa skončili. Je čas na pátranie. 

zdroj: http://www.gorila.sk/product/723411


Názov: Záhada zmiznutého zlata
Autori:
Martin Widmark & Helena Willis
Vydavateľ:
Verbarium
Poznámka:
séria Detektívna kancelária LasseMaja
 
Poznámka: vekové odporúčanie: 7+ 

Oficiálna anotácia: Táto záhada je zatiaľ najťažším prípadom kancelárie LasseMaja. Do prístavu v Lotorkove dorazí veľký transport so zlatom. Policajný komisár s Lassem a Majou dozerajú na vykladanie drahocenného nákladu, ktorý v banke preberie zjavne nervózny riaditeľ. Nasledujúce ráno je však zlato fuč! Bezpečnostná kamera nič nezaznamenala, akurát v trezore nájdu list s oznamom, že zamestnancov banky vzali lupiči za rukojemníkov. Čo sú to však za tajomné stopy na stoličke pod kamerou? A čo má spoločné s vecou teplá limonáda? Niečo tu nesedí… 

zdroj: http://www.gorila.sk/product/723413


Názov: Maisie na stope: Prípad strateného smaragdu
Autorka:
Holly Webb
Vydavateľ:
Albatros
Poznámka:
séria Maisie na stope, 2. diel
 
Poznámka: vekové odporúčanie: 8+ 

Oficiálna anotácia: Maisie Hitchinsová túži po detektívnej práci. Vie, že v uliciach viktoriánskeho Londýna je veľa záhad, ktoré by mohla riešiť, ak by nebola zaneprázdnená povinnosťami, ktoré jej prideľuje starká. Do nájomného domu, ktorý starká spravuje, prichádza na návštevu herecká hviezda Sarah Masseyová. Je rozrušená – snúbenec jej daroval drahocenný smaragdový náhrdelník, ktorý záhadne zmizol. Maisie sa púšťa do pátrania, no v iluzórnom divadelnom svete nie je nič také, ako sa na prvý pohľad zdá…

zdroj: http://www.gorila.sk/product/722395


Názov: Kočky útočí: Sbírka komiksů "Sarah's Scribbles"
Autorka:
Sarah Andersen
Vydavateľ:
Cooboo
Poznámka:
séria Dospělost je mýtus, 3. diel
 

Poznámka: vekové odporúčanie: 12+ 

Oficiálna anotácia: Další kniha od autorky komiksů Dospělost je mýtus a Ubulená hromádka štěstí! Nezbytná pro všechny, kteří nemají rádi větší společenství lidí, navazování nových vztahů je děsí, nejlepší kamarád je pro ně kniha – a samozřejmě milují huňaté svetry a kočky.

zdroj: Nejlevnější knihy.cz


Názov: Velká knihovna: Z ohně a papíru
Autorka:
Rachel Caine
Vydavateľ:
Nakladatelství Fragment 
Poznámka: séria Velká knihovna, 2. diel 
Poznámka: vekové odporúčanie: 14+ 

Oficiálna anotácia: Velká knihovna v Alexandrii. Instituce, která železnou rukou ovládá veškeré vědění světa, bezohledně potlačuje každou vzpouru a ve jménu vyššího dobra zakazuje lidem vlastnit knihy…

Jess Brightwell už zjistil, že velkolepá sláva Velké knihovny je jen iluze, která maskuje temnotu a zlo. Jeho život se nenávratně změnil. Musí v Knihovně sloužit jako voják, přišel o nejlepšího kamaráda, a dívka, kterou miluje, má navždy zůstat zavřená v Železné věži. Jess a jeho spojenci se však nehodlají vzdát a vydávají se na záchrannou misi. Londýn je v plamenech a na Jesse čeká těžká volba. Na čí stranu se přidá?

zdroj: Albatrosmedia


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára