Vyhľadávať v tomto blogu

štvrtok 2. augusta 2018

Augustové knižné novinky (2018)


Knihy pre dospelých

 

Názov: Bezosudovosť
Autor:
Imre Kertész
Vydavateľ:
Slovart

Oficiálna anotácia:
Bezosudovosť je Kertészov prvý román. Rodil sa ťažko a k čitateľovi sa dostal po mnohých peripetiách. Zdanlivo neosobný apatický úškrn, s ktorým sa hlavný hrdina vyrovnáva s realitou v lágri, ba spočiatku priam nadšenie dospievajúceho chlapca, ktorý pokladal aj transport do neznáma za dobrodružstvo, u potenciálnych vydavateľov vyvolával rozpaky až pobúrenie. Autor totiž nezobrazil problematiku holokaustu tradične - z morálneho či citového hľadiska, ale predstavil ju svojským jazykom rozprávača s autobiografickými črtami. Kniha vyšla prvý raz v roku 1975 a dnes patrí medzi najpozoruhodnejšie literárne diela dvadsiateho storočia. Podľa románu bol nakrútený aj rovnomenný film.



zdroj: Slovart


Názov: Pre teba aj zomriem a iné stratené texty
Autor:
Francis Scott Fitzgerald
Vydavateľ:
Ikar

Oficiálna anotácia:
Zbierka poviedok s poslednými dokončenými a nepublikovanými textmi F. Scotta Fitzgeralda, legendárneho amerického autora románu Veľký Gatsby, ktorý nikdy nemal toľko čitateľov ako dnes.


Pre teba aj zomriem je zbierka posledných nepublikovaných a nezaradených poviedok F. Scotta Fitzgeralda, ktoré editorsky pripravila Anne Margaret Danielová. Fitzgerald neplánoval vydať tieto poviedky ako zbierku. Väčšinu z nich rozosielal v tridsiatych rokoch dvadsiateho storočia ako príspevky do veľkých časopisov, kde ich ešte za jeho života prijali, ale napokon nepublikovali. Niektoré vznikli v podobe filmových námetov, ktoré posielal producentom, no filmy sa z nich nestali. Ďalšie sa nepodarilo predať, lebo nespĺňali obsahové a formálne kritériá, ktoré na Fitzgeralda kládli šéfredaktori magazínov. Sú medzi nimi poviedky zo spisovateľovej ranej tvorby aj z obdobia krátko pred koncom života. Pochádzajú z rozličných prameňov, z knižníc a zo súkromných zbierok, ako aj od Fitzgeraldových príbuzných... (pokračovanie anotácie nájdete po kliknutí na odkaz pod obrázkom nižšie)



zdroj: Bux.sk


Názov: Príbeh včiel
Autorka:
Maja Lunde
Vydavateľ:
Slovart

Oficiálna anotácia:
Nórska spisovateľka Maja Lunde vo svojom mimoriadne úspešnom románe sleduje osudy troch generácií včelárov a na pozadí celosvetovej ekologickej krízy spriada pútavý príbeh o ich vzťahu nielen ku včelám a k prírode, ale aj k rodine. William je melancholický biológ a obchodník s osivom v Anglicku v roku 1852. Sníva o tom, že zhotoví úplne nový typ včelieho úľa, ktorý prinesie slávu a rešpekt jemu i jeho deťom. George chová včely na americkom Stredozápade v čase, keď mnohí včelári v Spojených štátoch zaznamenávajú nevídaný úhyn včelstiev. Záchranu vidí v synovi Tomovi, ten má však celkom iné plány, ako pokračovať v otcových šľapajach. Číňanka Tao je mladá matka, ktorá na úsvite dystopického 22. storočia ručne opeľuje ovocné stromy. Spočiatku sú vzťahy medzi týmito tromi hrdinami nejasné, no napokon sa ukáže, že ich osudy navzájom úzko súvisia. 



zdroj: Slovart


Názov: Geraldova hra
Autor:
Stephen King
Vydavateľ:
Ikar

Poznámka: 3. vydanie

Oficiálna anotácia:
V jedno popoludnie odchádzajú manželia Gerald a Jessie Burlingamovci do svojho letného domu pri jazere. Je už po sezóne a v okolí niet ani živej duše. To, čo sa začína ako pokus o spestrenie upadajúceho intímneho života manželov v strednom veku v podobe nezvyčajných, ale v podstate nevinných erotických hier, sa však končí traumatizujúcim bojom opustenej ženy o holý život. V Jessie ožívajú najdesivejšie spomienky, najhlbší strach, najtemnejšie nočné mory, ale aj neutíchajúca vôľa prežiť.



zdroj: Bux.sk


Názov: Město mezi zelenými kopci: antologie povídek českých autorů 
Autor: kolektív autorov
Vydavateľ:
Listen

Oficiálna anotácia:
Kdy jindy číst povídky, než v létě? Zvlášť když právě léto je jejich tematickým svorníkem a na svědomí je má smetánka české prózy. Vedle oblíbeného Michala Viewegha, jehož povídka – překvapivě netypická – sbírku otvírá, zde najdeme i texty Aleny Mornštajnové, Pavly Horákové a Ivany Myškové, silné trojice ženských literárních hvězd. Léto je spíš pocitem než pouhým ročním obdobím, je to krajina dětství, toužebného vábení, je to čas, kdy se plní sny. V rozpáleném městě i u moře, v dívčím očekávání i melancholii opouštěné ženy, během revoluce v zahrádkářské kolonii nebo při přepadení banky, tam všude je rozmarné povídkové léto uzamčeno. 



zdroj: Knihy Dobrovský (CZ)


Názov: Návštěvnice
Autorka:
Amanda Stevens
Vydavateľ:
Ikar CZ

Oficiálna anotácia:
Amelia Grayová je restaurátorkou opuštěných hřbitovů, ale poslední dobou začíná věřit, že jejím skutečným životním úkolem je dešifrovat tajemství mrtvých. A legenda praví, že hádankou, kterou se zatím nikomu nepodařilo rozluštit, je Krollův hřbitov. Už přes půl století se odpověď skrývá v podivných nápisech a složitých rytinách na náhrobcích. Následovníci Ezry Krolla ani po desítkách let neodpočívají v pokoji a čekají, až je osvobodí někdo dostatečně silný a chytrý – a zdá se, že mrtví i živí sem volají právě Amelii. Každé vodítko, jehož se drží, každá nápověda, kterou rozluští, ji přivádějí stále blíž k vrahovi i k osudu, který ohrožuje jak její zdravý rozum, tak budoucnost po boku její lásky, detektiva Johna Devlina. 



zdroj: Knihy Dobrovský (CZ)


Názov: Pouta
Autorka:
Delphine de Vigan
Vydavateľ:
Odeon 


Oficiálna anotácia: Nový román u nás již dobře známé spisovatelky nenechá nikoho v klidu: každý z nás si v něm najde strunu, kterou už slyšel znít nebo která v něm stále zvučí temnou ozvěnou. Silná, intenzivní, temná kniha se světýlkem naděje, jejímiž hrdiny jsou naši současníci, je svědectvím o tom, že příčinou zla a tragických osudů nebývají jen války, přírodní katastrofy, nemoci a jiné, většinou těžko ovlivnitelné zásahy „shora“, ale působí si je lidé sami navzájem svou lhostejností, leností, sobectvím, slabostí či nepochopením… 


zdroj: Knihy Dobrovský (CZ)


Názov: Séance Infernale
Autor:
Jonathan Skariton
Vydavateľ:
Host

Oficiálna anotácia:
Největší záhada v dějinách filmu a temná tajemství Edinburghu.


Obchodník s filmovými suvenýry Alex Whitman je známý tím, že dokáže vyslídit úplně cokoliv. Jednoho dne ho excentrický sběratel pověří zatím nejobtížnějším úkolem: vypátrat první hraný film v dějinách — Séance Infernale. Jeho tvůrce Augustina Sekulera považují zasvěcení za skutečného otce filmu, vynálezcův osud však obestírají podivné okolnosti. Roku 1890 měl v New Yorku předvést světu svůj největší vynález — přístroj na přehrávání „pohyblivých obrazů“, jenže krátce předtím i se svým přístrojem beze stopy zmizel z jedoucího vlaku a víckrát už ho nikdo nespatřil.

Whitman se pouští do detektivní práce a záhy se mu dostává do rukou fragment Sekulerova ztraceného snímku. S ním ale vyvstává řada otázek: Co byl Sekuler zač? Co se s ním a s jeho vynálezem stalo? Co skrývá jeho film? Rozbíhá se vzrušené pátrání a spolu s Whitmanem se v různých světových metropolích dostáváme na stopu záhadám, které by mohly osvětlit Sekulerovo dávno zapomenuté tajemství. Ve strhujícím příběhu se nakonec ocitáme až ve vynálezcově rodném Edinburghu, do jehož spletitých uliček nás Sekulerův film vysílá za čímsi daleko zlověstnějším… 



zdroj: Nejlevnější knihy (CZ)


Názov: Bezbranní
Autorka:
Kati Hiekkapelto
Vydavateľ:
Host

Oficiálna anotácia:
Na konci mrazivé zimy se Anna potýká s několika složitými případy. Policii se nedaří zjistit totožnost starého muže, kterého na odlehlé silnici přejelo auto. Místo činu budí podezření. Proč ve sněhu nejsou žádné stopy? Byl muž vůbec naživu, když do něj vůz narazil? Anně nedá spát ani podivné úmrtí narkomana, kterého policie objevila při razii v drogovém doupěti. Existuje spojení mezi těmito případy a mladým přistěhovalcem, který má být vyhoštěn ze země? Práci Anně nijak neulehčuje fakt, že případ přejetého starce i osud přistěhovalce Sammyho se jí osobně dotýkají. 



zdroj: Nejlevnější knihy (CZ)


Názov: Zajatec
Autor:
Ján Špirko
Vydavateľ:
Ikar

Oficiálna anotácia:
Aj skúsený majster psychotrilerov by mal čo robiť, aby vymyslel podobný príbeh, aký ponúka táto kniha. Lenže všetky udalosti opísané autorom sa skutočne stali. Sedemnásťročný Ján Špirko možno ani netušil, akému riziku vystavuje seba a svoju rodinu, keď robil spojku medzi partizánskymi skupinami. Jeho vlasť bola ohrozená, a tak ju išiel brániť. Zdalo sa mu to rovnako prirodzené ako vyrieknutie sľubu priateľovi v zajateckom tábore, ktorý sa jednému z nich stal neskôr osudným. Keď mladučkého partizána v obci Veľké Borové Nemci ranili, odvliekli ho na gestapo do Ružomberka. A tam sa začína cesta plná hrôzy, bolesti, sklamania, ale i veľkej viery a odhodlania. V ružomberskej väznici stála Jánovi Špirkovi smrť za chrbtom prvý raz. Život mu zachránil neznámy Cigán, ktorý jediným úderom zlikvidoval besniaceho gestapáka. Dobitý Ján však nemal za svoju záchranu ako poďakovať. Kým ležal v bezvedomí, Deža gestapáci s najväčšou pravdepodobnosťou umučili. Odvtedy osud raneného partizána tvorili úteky a zajatecké tábory...



zdroj: Bux (SK)


Názov: Čas vlčích máků
Autorka:
Corina Bomann
Vydavateľ:
Ikar CZ

Oficiálna anotácia:
Nicole svého otce nikdy nepoznala. Její matka Marianne o něm nemluvila a minulost halila mlčením. Nicole vždycky toužila po sourozencích, po velké rodině, vyrůstala však jako jedináček. O to větší má radost, když téměř ve čtyřiceti letech zjistí, že je těhotná – ačkoli otec dítěte ji opustil. Pak se ale dozví, že dítě nejspíš nepřijde na svět zdravé, protože má dědičnou srdeční vadu. Vyděšená Nicole se vydá za svou matkou, aby se od ní konečně dověděla, kdo byl její otec. Marianne jí po mnoha letech mlčení začne vyprávět o svém dospívání v poválečné době, o své lásce k francouzštině a pozůstatcích staré nenávisti mezi Němci a Francouzi, kterou měla na svědomí válka. A také o jedné dodnes bolestné ztrátě… 



zdroj: Nejlevnější knihy (CZ)


Názov: Den, kdy jsem tě ztratila
Autorka:
Fionnuala Kearney
Vydavateľ:
Ikar CZ

Oficiálna anotácia:
Jess žije se svou dcerou Annou a pětiletou vnučkou Rose. Zprávě, že dceru smetla při lyžování ve Francii lavina, nechce vůbec věřit – odmítá se vzdát naděje, odmítá si připustit, že je její dcera opravdu mrtvá. Následují nekonečné týdny čekání, než se najde Annino tělo, během nichž je jediným světlým bodem v jejím životě vnučka Rose. 


Jenomže pak se o svá rodičovská práva přihlásí také otec Rose, a zoufalá Jess se za každou cenu pokouší zabránit tomu, aby ztratila i vnučku. Prohledává dceřiny dokumenty, na pomoc jí přispěchá přítel Theo, který ví o Annině minulosti víc, než přiznává. Když začne vycházet najevo, že Anna skrývala nejedno tajemství, Jess začne pochybovat o tom, zda svou dceru vůbec znala... 



zdroj: Knihy Dobrovský (CZ)


Názov: Psí domov
Autor:
Bruce W. Cameron
Vydavateľ:
Ikar CZ

Oficiálna anotácia:
Lucas Ray byl doslova šokován, když z opuštěné budovy vyběhlo štěně a skočilo mu do náruče. A i když Lucas ví, že domů si štěně z mnoha důvodů vzít nesmí… udělá to. Protože Bella je nádherná a upřímná. Snaží se Bellu skrývat, ovšem tento úkol se ukáže nad jeho síly. A tak musí Bellu, která patří k v Detroitu zakázaným pitbulům, dát pryč. Alespoň dočasně, než vymyslí, co dál. Ovšem Bella odmítá čekat. Hnána svou láskou a věrností se vydává na nebezpečnou cestu přes stovky kilometrů, z Colorada až tam, kde cítí svůj domov…


Psí domov je srdceryvný příběh pro všechny milovníky psů a zvláště pak pro ty, kteří si zamilovali autorovy předchozí hity – Psí poslání a Psí cestu! 



zdroj: Nejlevnější knihy (CZ)


Názov: Můj manžel a já
Autorka:
Ingrid Seward
Vydavateľ:
Ikar CZ

Oficiálna anotácia:
Biografie Alžběty II. a prince Philipa – autorka se věnuje téměř výhradně osobnímu a rodinnému životu britského královského páru, neřeší tedy politické události. Zachycuje zákulisí britského dvora, přináší řadu zajímavostí, drobných detailů a historek, vysvětluje otázky protokolu a britských zvyklostí. Kniha je napsána čtivě, kvalitně a historicky věrohodně, živě vykresluje prostředí paláců, banketů i rodinných vztahů. 



zdroj: Knižní klub (CZ)


Názov: Osudy moudrých: Průvodce evropským myšlením
Autor:
Ján Halada
Vydavateľ:
Nakladatelství Universum

Oficiálna anotácia:
Publikace představuje čtenářům v populárně podaném výkladu lidské myšlení a zejména filozofii nejen jako lásku k moudrosti, ale nabízí jim zároveň i osudy některých z nejvýznamnějších představitelů evropského myšlení, jako byli Pýthagorás, Sókratés, Giordano Bruno, Francis Bacon, Voltaire a další. Poutavým způsobem přibližuje dvacet pět století otázek po základu a smyslu života a světa i hledání odpovědí na ně, a vše dokresluje soukromým a občanským životem hrdinů této dlouhé cesty plné tápání, velkých zápasů, vítězství i proher. Publikace oslovuje především studenty a učitele středních škol spolu se všemi zájemci o dějiny lidského myšlení. Vychází již v sedmém vydání a je vybavena bohatým obrazovým dokumentačním materiálem, malou galerií slavných filozofů, chronologickým přehledem světové historie, ale i těmi nejslavnějšími a nejzajímavějšími aforismy, sentencemi a výroky známých myslitelů. 



zdroj: Knihy Dobrovský (CZ)


Názov: Velká města v historii
Autor:
Julius John Norwich
Vydavateľ:
Slovart

Oficiálna anotácia:
Od počátků urbanizace v Mezopotámii až po dnešní globální metropole byla velká města průvodním znakem rozvoje lidské civilizace. Kniha Velká města v historii vypráví jejich příběhy počínaje starověkem, od Uruku a Memfisu až po Jeruzalém a Alexandrii. Následují města prvního tisíciletí, od Damašku a Bagdádu přes Teotihuacán a Tikal až po Konstantinopol a Čchang-an. Za středověku vzkvétaly např. Paříž v Evropě, Benin v Africe či Angkor v jihovýchodní Asii. Předposlední oddíl uvede čtenáře do počátku moderního světa, mj. s Prahou, Amsterodamem a Mexikem, a poslední do doby moderních měst s Londýnem, Tokiem či Sao Paulem. Víc než 50 významných přispěvatelů přibližuje čtenáři charakter každého místa – jeho obyvatel, architektury a umění i jeho vládců – a vysvětluje příčinu jeho úspěchu. Kniha, kterou doprovází na 300 fotografií, kreseb, map a plánů, je vlastně portrétem světové civilizace. 



zdroj: Nejlevnější knihy (CZ)


Názov: Praktický průvodce světem vousů
Autor:
Jean Artignan
Vydavateľ:
Jota

Oficiálna anotácia:
Ať už si vousy zvolíte z pohodlnosti, abyste vypadali starší, nebo z estetických důvodů, vždycky se v nich projeví mužská osobnost. V pracovním prostředí, kde byla dlouhou dobu normou hladce oholená tvář, provází návrat vousů jedna podmínka: aby byly čisté a dobře udržované. 



zdroj: Knihy Dobrovský (CZ)
 

Názov: Co by měl kuchař dobře znát
Autorka:
Joy Manning
Vydavateľ:
Essence

Oficiálna anotácia:
K tomu, abyste se stali skvělými kuchaři, nepotřebujete drahé vychytávky, špičkové nože nebo poličku plnou exotického koření. Stačí vám k tomu užitečně a přehledně zpracované informace, které najdete v této knize. Naučíte se například převádět míry, zorganizovat si kuchyni, řezat a krájet nožem, zabránit cibuli, aby vás rozplakala, starat se o litinu a mnohem víc. Teď už skutečně vaříte! 



zdroj: Knihy Dobrovský (CZ)


Názov: Výcvik štěněte
Autori:
Kristina Ziemer-Falkeová a J
örg Ziemer
Vydavateľ:
Essence

Oficiálna anotácia:
Přehledná příručka uvádí vše podstatné, co je potřeba znát, když si poprvé pořizujete štěně do rodiny: od zdravotní péče, výživy, návyku na obojek a výcviku základních povelů až po řešení problémového chování, výběr nejpraktičtějších tréninkových pomůcek či tipy na zábavné i rozvíjející hry. 



zdroj: Knihy Dobrovský (CZ)


Názov: Utajený les
Autor:
David Haskell
Vydavateľ:
Nakladatelství Universum

Oficiálna anotácia:
Kniha se věnuje dění v přírodě, přibližuje nám les a jeho obyvatele, popisuje vztahy nejrůznějších organismů mezi sebou a sleduje změny v přírodě v průběhu celého roku. Autor čtivým, poetickým a hlavně srozumitelným jazykem popisuje často velmi složité děje v přírodě a na základě svých konkrétních pozorování se věnuje obecnějším biologickým a ekologickým problémům. Kniha je velmi originální, komplexní pohled na přírodu je trend poslední doby. O kvalitě knihy svědčí i to, že autor byl za ni nominován na Pulitzerovu cenu. 



zdroj: Knihy Dobrovský (CZ)



Knihy pre deti a mládež
    
 

Názov: Snehová kráľovná
Autor:
Dan Taylor
Vydavateľ:
Svojtka & Co.  
 

Poznámka: Minirozprávky 

Oficiálna anotácia: Táto veršovaná minirozprávka je určená deťom od jedného roka. Má pevné stránky s pohyblivými prvkami, takže si deti môžu príbeh oživiť a precvičiť si pršteky. 

Toto malé rozprávkové leporelo s pevnými stránkami a pohyblivými obrázkami je určené deťom od jedného roka a nájdete v ňom krátku veršovanú rozprávku Snehová kráľovná. Pri jej počúvaní si deti môžu precvičovať jemnú motoriku a zároveň si rozprávkový príbeh oživiť. Tak hor sa do čítania! Minirozprávka Snehová kráľovná už na vás čaká!


zdroj: Svojtka (SK)


Názov: Škaredé káčatko
Autor:
Dean Gray
Vydavateľ:
Svojtka & Co.  
 

Poznámka: Minirozprávky 

Oficiálna anotácia: Táto veršovaná minirozprávka je určená deťom od jedného roka. Má pevné stránky s pohyblivými prvkami, takže si deti môžu príbeh oživiť a precvičiť si pršteky. 

Toto malé detské rozprávkové leporelo s pevnými stránkami a pohyblivými obrázkami je určené deťom od jedného roka a nájdete v ňom krátku veršovanú rozprávku Škaredé káčatko. Pri jej počúvaní si deti môžu precvičovať jemnú motoriku a zároveň si rozprávkový príbeh oživiť. Tak hor sa do čítania! Minirozprávka Škaredé káčatko už na vás čaká! 


zdroj: Svojtka (SK)


Názov: Perníková chaloupka
Autor:
neuvedený
Vydavateľ:
CPRESS
Poznámka:
vekové odporúčanie: 4+

Oficiálna anotácia:
Klasická pohádka v netradičním hávu s fantastickými laserem vyřezávanými stránkami. 


Klasická pohádka o dvou malých dětech, zlé ježibabě a perníkové chaloupce, v netradičním hávu. Kniha s krásnými ilustracemi je určená pro děti od 4 let. Navíc je doplněná fantastickými laserem vyřezávanými stránkami, které působí jako ta nejjemnější krajka odkrývající jednotlivé části příběhu.


zdroj: Albatros Media (SK)

Názov: Červená Karkulka
Autor:
neuvedený
Vydavateľ:
CPRESS
Poznámka:
vekové odporúčanie: 4+

Oficiálna anotácia:
Klasická pohádka v netradičním hávu s fantastickými laserem vyřezávanými stránkami.


Klasická pohádka o malé Karkulce, která cestou k babičce potká v lese zlého vlka, v netradičním hávu. Tato dětská kniha určená pro čtenáře od 4 let je krásně a bohatě ilustrovaná a navíc je doplněná fantastickými laserem vyřezávanými stránkami, které působí jako ta nejjemnější krajka odkrývající jednotlivé části příběhu.


zdroj: Albatros Media (SK)

Názov: Obrovské dinosaury
Autorka:
Lon Lee
Vydavateľ:
Svojtka & Co.
Poznámka:
To je niečo!

Oficiálna anotácia:
Pred miliónmi rokov bol svet plný úžasných tvorov, ktoré čakajú na objavenie. S knižkou plnou okienok a pohyblivých prvkov bude poznávanie dinosaurov zábava! 


Aké dlhé zuby mal tyranosaurus? Kto jedol kamene? Kde si spinosaury chytali večeru? Vydaj sa na cestu späť v čase do ríše úžasných dinosaurov. Táto knižka je plná zaujímavostí a vtipných faktov. Bohato ilustrované stránky ti predstavia jednotlivé dinosaury. Vďaka odklápacím okienkam, otočnému koliesku, veľkej rozkladacej stránke a veršom sa pri čítaní budeš skvelo baviť.


zdroj: Svojtka (SK)


Názov: Úžasné zvieratá
Autorka:
Lon Lee
Vydavateľ:
Svojtka & Co.
Poznámka:
To je niečo!

Oficiálna anotácia:
Svet je plný úžasných zvierat, ktoré čakajú, kedy ich objavíš. S touto knižkou plnou veršov, okienok a pohyblivých prvkov bude učenie sa o prírode radosťou! 


Koľko ľudí preskočí kengura? Ktorý tvor je hlasnejší než lietadlo? Aký dlhý jazyk má žirafa? Vydaj sa na prechádzku neuveriteľným safari plným zvieracích rekordov. Táto knižka je plná zaujímavostí a vtipných faktiv. Bohato ilustrované stránky ti predstavia jednotlivé úžasné zvieratá. Vďaka odklápacím okienkam, otočnému koliesku, veľkej rozkladacej stránke a veršom sa pri čítaní budeš skvelo baviť.


zdroj: Svojtka (SK)


Názov: Zvieratá v zime
Autorka:
Jenny Wren
Vydavateľ:
Svojtka & Co.
Poznámka:
Prvé objavy

Oficiálna anotácia:
Zoznám sa s tučniakmi, bielymi medveďmi a sobmi v tejto krásne ilustrovanej knižke s pohyblivými prvkami. 


Prejdi sa zasneženou krajinou v horách aj v lese, navštív zvieratká na severnom i južnom póle. Objavíš huňaté biele medvede, veľryby, pasúce sa losy alebo irbisa číhajúceho na svoju korisť. Otvor knižku a zoznám sa s nimi! Kniha zo série Prvé objavy s obrázkami má v každej scéne pohyblivé prvky, vďaka ktorým sa deti zoznámia s úžasným svetom prírody a zároveň si precvičia jemnú motoriku.


zdroj: Svojtka (SK)


Názov: Čo sa deje: V jasličkách
Autorka:
Emily Bolam
Vydavateľ:
Svojtka & Co. 


Oficiálna anotácia: Leporelo je určené pre deti od jedného roka. Má pevné stránky s posuvnými a otočnými prvkami. Zisti, čo sa deje v jasličkách, a precvič si jemnú motoriku. 

Kam putujú Mária s Jozefom? Sleduj ich cestu do Betlehema a narodenie Ježiška. Toto veršované leporelo je určené pre deti od jedného roka. Má pevné stránky s posuvnými a otočnými prvkami, a tak si dieťa pri prezeraní knižky súčasne precvičí jemnú motoriku – môže na jednotlivých stránkach posúvať, ťahať, otáčať. Objaví nové veci a môžete si o nich spoločne rozprávať! 


zdroj: Svojtka (SK)


Názov: Čo je to spánok?
Autorka:
Katie Daynes
Vydavateľ:
Svojtka & Co.
Poznámka:
o vydaní tejto knihy informuje iba jej vydavateľ

Oficiálna anotácia:
Čo sa deje, keď spíš? Prečo spánok potrebujeme? A čo sú vlastne sny? Pssst... otvor knihu, odklop okienka a uvidíš. 


Spánok je to, čo sa s tebou deje každú noc, keď zatvoríšš oči. Niekedy môže byť ťažké zaspať, ale spánok je veľmi dôležitý! Prečo? To sa dozvieš v tejto knižke s odklápacími okienkami. Poznáš v nej fázy spánku i profesie ľudí, ktorí musia spať cez deň a v noci byť hore. Spia aj zvieratká? Samozrejme – nazri do ich brlôžkov. Zdajú sa ti niekedy pekné sny? Alebo strašidelné nočné mory? Nemusíš sa ich báť, pod okienkami sa dozvieš, čo sny sú a prečo ich ľudský mozog vytvára. Takže vyčistiť zuby, vhupnúť do perín a dobrú noc!



zdroj: Svojtka (SK)

 

Názov: Čo sa deje na strome
Autorky:
Petra Bartíková & Magdalena Takáčová
Vydavateľ:
B4U
Poznámka:
vekové odporúčanie: 3+

Oficiálna anotácia:
Spoznaj život na strome.


Vietor sa preháňa vysoko v korune stromu. Vetvičky o seba plieskajú a kdesi dolu, pri veľkej škáre niekto zaklopal na kmeň stromu. „Ďateľ, čo to tu vyvádzaš?“ zakrútila sojka hlavičkou. „Pozri sa, zobudil si veveričky!“ Pavúčik zavesený na jemnom vlákne medzitým utkal ďalšiu pavučinu a v hniezde zakukala kukučka. Tak je to na strome takmer každý deň. Jeden dub je ako dom, v ktorom býva množstvo zvierat, malých i veľkých. Niektoré z nich už možno poznáš. Tak poď ďalej, vezmeme ťa dovnútra, na návštevu do starého duba...


zdroj: Albatros Media (SK)


Názov: Co se děje v mraveništi
Autorka:
Petra Bartíková
Vydavateľ:
Albatros
Poznámka:
vekové odporúčanie: 3+

Oficiálna anotácia:
Poznej život v mraveništi!


Představ si, že jsi mravenec a strávíš jeden den v mraveništi. Jaké to asi bude? Celý den budeš pořád někam utíkat – uklízet a hloubit chodbičky, hledat různá semínka, abys měl co jíst, a až tě to přestane bavit, vylezeš si úplně nahoru na vršek mravenčí kupy, aby ses opaloval a nahříval si tělíčko. Ale dost už bylo řečí. Víš co? Udělej si pohodlí a pojď se s námi podívat přímo do mraveniště…


zdroj: Albatros Media (SK)


Názov: Co se děje ve včelím úlu
Autorka:
Petra Bartíková
Vydavateľ:
Albatros
Poznámka:
vekové odporúčanie: 3+

Oficiálna anotácia:
Poznej život ve včelím úlu!


Představ si, že jsi včelka a strávíš jeden den ve včelím úlu. Jaké to asi bude? Celý den budeš létat z květinky na květinku, sbírat pyl a v úlu vyrábět med. Budeš popíjet sladký nektar, který připomíná malinovou limonádu. A na záchod budeš chodit na louku, protože v úlu žádný záchod včelky nemají. Ale dost už bylo řečí. Víš co? Udělej si pohodlí a pojď se s námi podívat přímo do úlu…


zdroj: Albatros Media (SK)


Názov: Kde sa schovávajú zvieratká
Autorky:
Pavla Hanáčková & Linh Dao
Vydavateľ:
Albatros
Poznámka:
vekové odporúčanie: 3+

Oficiálna anotácia:
Spoznaj tajomstvá maskovania zvieratiek.


Každý nosí taký kabátik, aký mu narástol. Všimol si si, že zvieratká sú vo svojom prostredí často takmer neviditeľné? To preto, že ich príroda naučila maskovať sa. V púšti, v africkej savane aj pod hladinou mora nájdeš tvory, ktoré sú majstrami v schovávačke. Pozrime sa, či ich všetky nájdeš!


zdroj: Albatros Media (SK)


Názov: Naj... dopravné prostriedky v pohybe
Autorka:
Anne-Sophie Baumann
Vydavateľ:
Svojtka & Co.

Oficiálna anotácia:
Najväčšia a najpodrobnejšia kniha o dopravných prostriedkoch, akú sme doteraz vydali. Tešiť sa môžete z množstva pohyblivých prvkov. 


Ideálna kniha pre chlapcov, ktorí sa zaujímajú o dopravné prostriedky. Nazrite na stavenisko – čo všetko treba na to, aby sa starý dom zbúral a postavil sa nový? A aké stroje používajú poľnohospodári, aby zasiali a potom pozbierali úrodu? Aké dopravné prostriedky využívame na cestovanie? Je ich naozaj veľa! Či už jazdia po ceste, pohybujú sa na koľajniciach, plávajú vo vode alebo lietajú. Pozrieme sa na prácu poľnohospodárov, smetiarov, hasičov, aj na lode určené na rybolov. Zabudnúť nesmieme ani na lietanie do vesmíru. Kniha je plná detailných ilustrácií, okienok a pohyblivých prvkov, určených na šetrné zaobchádzanie, a zábavnou formou zoznámi so všetkými dopravnými prostriedkami. Spoznajte, čo všetko jazdí, pláva a lieta. 


zdroj: Svojtka (SK)


Názov: Baba Jaga
Autorka:
Kvetka Veverková
Vydavateľ:
Qwetinka

Oficiálna anotácia:
Ilustrovaná kniha, ktorá prepája tradičné a súčasné. Autorka textu Kvetka Veverková čerpá z tradičnej rozprávkovej literatúry pre deti, ktorú pretvára do súčasnej podoby a tým nastavuje zrkadlo dnešným hodnotám. Kniha kritizuje dnešnú spoločnosť. Ilustrátorka Hedviga Gutierrez pracuje v technike digitálnej grafiky, využíva predovšetkým figuratívne motívy, ktorých vizuál odzrkadľuje ich charakter. Výtvarná stránka typografie je konzultovaná s grafickou dizajnérkou Danielou Brunovskou. 


V texte sa objavujú „cenzúry" a výtvarné vstupy, ktoré znemožňujú čitateľnosť daného slova. Majú za účelom upozorniť na danú problematiku a zároveň otvárajú priestor pre čitateľovu fantáziu. Výsledkom je humorne podaná ilustrovaná kniha, ktorá je určená nielen pre dospievajúcich, ale aj dospelých. 


zdroj: https://www.sashe.sk/qwetinka/detail/baba-jaga-kniha


Názov: Myška a pohádková polívka
Autor:
Arnold Lobel
Vydavateľ:
Albatros
Poznámka:
vekové odporúčanie: 6+

Oficiálna anotácia:
Myška seděla pod stromem a četla si knížku. Vtom odněkud vyskočil lasičák, myšku popadl a šup s ní domů. Už se těšil, jak výtečnou myší polívku si uvaří. Ale myška se jen tak nedala – v takové polívce přece nesmějí chybět pohádky, to jistě pan lasičák dobře ví. Pak teprve bude polívka skutečně znamenitá! A hned se kuchaři nabídla, že mu čtyři pěkné příběhy poví. Jak to se statečnou myškou dopadlo? Když si její pohádky přečtete, dozvíte se to.



zdroj: Albatros Media (SK)


Názov: Petronela Jabĺčková 2: Ospalý riaditeľ a žabací chaos
Autorka:
Sabine Städing
Vydavateľ:
Ikar
Poznámka:
vekové odporúčanie: 8+

Oficiálna anotácia:
Do mesta prišiel cirkus Mesačný svit a Olívia s Oliverom priam horia zvedavosťou! Tmavý stan však pri pohľade zblízka naháňa strach. A keď sa v škole navyše objavia deti z cirkusu, dvojčatá z nich nedokážu spustiť oči, lebo mladí cirkusanti vyzerajú akosi inak. Nie sú to náhodou upíri? Popritom má aj malá čarodejnica Petronela plné ruky práce. Z rybníka pri mlyne totiž noc čo noc miznú ryby. A to musí bezpodmienečne prestať! Petronela sa rozhodne zlodeja dolapiť. Lenže medzičasom sa ukáže, že ani v cirkuse nie je všetko s kostolným poriadkom. A tak treba, aby Petronela zasa raz zasiahla...



zdroj: Bux (SK)


Názov: Dobrodružství vzduchoplavby
Autor:
Radek Chajda
Vydavateľ:
Edika
Poznámka:
vekové odporúčanie: 10+

Oficiálna anotácia:
Prožijte báječné dobrodružství s odvážnými vzduchoplavci!


Lidé odjakživa toužili létat vzduchem jako ptáci. Cesta k uskutečnění tohoto snu však nebyla ani snadná, ani přímočará. Vydejte se s námi na dobrodružnou výpravu historií vzduchoplavby, na níž vás bude provázet patnáctiletý Matěj, řečený Monty. Tuto přezdívku dostal od svého dědečka, nadšeného vzduchoplavce, podle vynálezce prvního balónu. Monty pod dědečkovým vedením poznává vzduchoplavbu na vlastní kůži a vy se můžete spolu s ním dozvědět mnoho zajímavostí o vývoji balónů, vzducholodí a jiných leteckých prostředků. Podnikněte s Montym cestu po převratných objevech a důvtipných konstrukcích! Na této odvážné pouti se však dostanete i do slepých uliček, kde na vás čeká řada podivných vynálezů. I tudy totiž kráčel vývoj vzduchoplavby! A také se připravte na Montyho otázky a úkoly, které proklepnou váš technický talent. Vzhůru na palubu, odlétáme! 


zdroj: Albatros Media (SK)


Názov: Nika a Leo se učia abecedu
Autorka:
Paulína Feriancová
Vydavateľ:
Albatros
Poznámka:
vekové odporúčanie: 6+

Oficiálna anotácia:
Slovenská spisovateľka Paulína Feriancová prichádza s praktickou pomôckou pre malých školákov a ich rodičov či učiteľov.


Nika s Leom sú konečne prváci! Do učenia sú hŕ a najradšej by sa naučili všetko naraz! Teraz sú z nich veľkáči, postupne sa učia A, B, C až Z a o chvíľu budú čítať sami jedna radosť.

V knižke Nika a Leo sa učia abecedu autorka ponúka ľahké a praktické veršovačky, aby sa vaše deti naučili vyslovovať písmenká. Vychádza z vlastných skúseností a z rád učiteľov, ktorí tieto básničky už sami vyskúšali v praxi.


zdroj: Albatros Media (SK)


Názov: Rok v přírodě: Zvířata a rostliny od jara do zimy
Autorka:
Helen Ahpornsiri
Vydavateľ:
Pikola


Oficiálna anotácia:
Prejdite sa prírodou počas štyroch ročných období prostredníctvom tejto jedinečnej knihy, v ktorej sú ilustrácie vytvorené iba z ručne vylisovaných rastlín.
 


Výtvarníčka Helen Ahpornsiriová premieňa rastliny na divé zajace, poletujúce lastovičky či hravé motýle. S každou stránkou sa pred vašimi očami zmenia pestrofarebné kvety na nádherné zvieratá. Rastliny, ich kvety, listy a semená sú v jednotlivých štyroch ročných obdobiach vždy iné a na tieto ilustrácie boli použité presne tak, ako v tom-ktorom období vyzerali. Čaro každého kvetu vám umožní objaviť zázraky prírody počas celého roka. 


zdroj: Knihy Dobrovský (CZ)


Názov: Ilustrovaný atlas neuveriteľných faktov o zvieratách
Auorka:
Maja Säfstr
öm
Vydavateľ:
Albatros
Poznámka:
vekové odporúčanie: 8+

Oficiálna anotácia:
Vedeli ste, že chobotnica má tri srdcia? Alebo že pštrosy nevedia cúvať? Tieto a ešte mnohé iné fascinujúce fakty z ríše zvierat (Včely nikdy nespia! Hviezdovky nemajú mozog!) nájdete ilustrované v tejto nádhernej knižke.



zdroj: Albatros Media (SK)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára