Vyhľadávať v tomto blogu

streda 28. novembra 2018

Decembrové knižné novinky (2018)


Knihy pre dospelých  

Názov: Kniha nepokoja
Autor: Fernando Pessoa
Vydavateľ:
Ikar


Oficiálna anotácia: „Literatúra je najpríjemnejší spôsob, ako ignorovať život.“

Kniha nepokoja je zbierkou denníkových zápiskov, listov a filozofických reflexií, ktoré vznikali v rozmedzí viac ako dvadsiatich rokov, a prvýkrát vyšla až 47 rokov po autorovej smrti (1982), keď sa našla truhlica plná jeho textov. Odvtedy bola v rôznych edičných vydaniach preložená do všetkých veľkých svetových jazykov, ale aj do češtiny, nórčiny alebo japončiny. 

Táto autobiografia či denník patrí rozhodne medzi najvýznamnejšie diela portugalskej literatúry a Pessoa jej autorstvo doprial dvom zo svojich fiktívnych spisovateľov – Vicentemu Gedesovi a Bernardovi Soaresovi. Predstavuje existencializmus v rýdzej podobe – melancholické pozorovania striedajú stoické zistenia, poetické obrazy či vtipné sebareflexie. 

Pessoa máloktoré svoje dielo dokončil, sám seba považoval za „majstra fragmentov“, preto neprekvapí, že ani Kniha nepokoja nie je úplná. Zápisky nemajú jasné časové usporiadanie, chýba dej, zápletka, rozuzlenie. Každý zápis je príbeh sám osebe a jediným spojivom je azda téma absurdnosti bytia. Je preto veľkou výzvou pre vydavateľov, redaktorov, prekladateľov aj čitateľov.

Kniha nepokoja je všetko možné, ale predovšetkým je to bludisko myšlienok, do ktorého môžete vojsť aj z neho vyjsť na ktorejkoľvek strane. Je pesimistická aj optimistická, poetická aj prozaická, hlboká i plytká. Je skrátka iná ako čokoľvek, čo ste doteraz čítali. A pritom obsahuje všetko, čo vám hoci len vo sne preletelo hlavou.

zdroj: Bux.sk

Názov: Příběh krátkého manželství
Autor:
Anuk Arudpragasam
Vydavateľ:
Argo

Oficiálna anotácia:
Na Srí Lance zuří občanská válka. Dineš přišel o rodinu i veškerý majetek a mechanicky, bezmyšlenkovitě se pohybuje od jedné utilitární činnosti k druhé. Pomáhá v nemocnici, v omezené míře zabezpečuje své nejzákladnější fyzické potřeby a na noc odchází z tábora ukrýt se před pravidelným ostřelováním do džungle. Jeho rutinu naruší nabídka souseda z tábora, aby pojal jeho dceru za manželku. I tento návrh je veden čistě účelovými pohnutkami – otec cítí, že jako ochránce selhal, a hledá někoho, kdo by za něj převzal břemeno odpovědnosti. K sňatku dojde, ale po kratičké fázi seznamování dvou mladých lidí, která jako by nabízela nesmělou naději, přijde předvídatelný závěr a žádný happy end se nekoná.

Věty i odstavce členěné do dlouhých volně plynoucích celků jako by odrážely Dinešovy nepřerušované proudy myšlenek. Se svým okolím prakticky nekomunikuje, je uzavřen ve vlastním světě, obrací se dovnitř, protože vnější svět zešílel. Všímá si, jak funguje jeho tělo, jehož pomíjivost si se zoufalou naléhavostí uvědomuje a v předtuše pravděpodobného konce se s ním loučí. A z Dinešova ticha uprostřed válečné vřavy se hlasitě ozývá základní otázka: Co dělá člověka člověkem, když z jeho života už nic nezbývá?

zdroj: Knihy Dobrovský

Názov: Den přizpůsobení
Autor: Chuck Palahniuk
Vydavateľ:
Odeon

Oficiálna anotácia:
Autor se opět nebojí provokovat a nadhazovat kontroverzní témata originálním způsobem. Tentokrát se pustil do neotřelé teorie o tom, že pro nejlepší možné fungování společnosti je nutné, aby se jednotlivé skupiny obyvatelstva držely pospolu podle své příslušnosti. Ať už jde o bílé, černé nebo homosexuály. Reorganizace společnosti je nutná proto, že v současném světě přebývá mladých mužů, kteří by jinak museli narukovat a zemřít ve válce. Přebytek mladíků bez perspektivy totiž nahrává matriarchálnímu uspořádání, což není dlouhodobě udržitelné a výhodné. Mladé muže je potřeba zaměstnat něčím pořádným, třeba převzetím vlády a přerozdělením pravomocí, dohledem nad dodržováním nových pravidel, sledováním seznamů či řezáním uší. Den přizpůsobení se blíží.

obálka sa pripravuje

Názov: Venuša zo zátoky
Autor:
Dominik Dán
Vydavateľ:
Slovart

Oficiálna anotácia:
Pohodovú prázdninovú atmosféru leta v roku 2009 naruší hrôzostrašný nález dievčenského tela bez hlavy a rúk. Torzo pláva v ramene rieky neďaleko lodenice, mladí športovci zažijú na tréningu ozajstný šok. O dva dni sa na opačnom konci mesta v zátoke rieky nájde odseknutá hlava. Prípad sa začne nepríjemne a hlavne nepredvídateľne zamotávať. Extrémne horúce leto komplikuje vyšetrovanie nielen milovníkom snehu a dažďa, akým je detektív Richard Krauz, ale aj odolnejším kolegom. Do života oddelenia vrážd v Našom Meste zasiahnu okrem rozsekaného dievčaťa aj iné tragické udalosti. 

Prvý raz od založenia samostatného oddelenia špecializujúceho sa na najzávažnejšie trestné činy zažijeme tragédiu priamo v radoch detektívov. Od tohto pamätného leta v roku 2009 vraždárska partia už nikdy nebude kompletná, ale úľavy im žiadny nadriadený funkcionár nepovolí. Realita býva občas krutá ‒ so stratami sa ráta na každom vojnovom poli, no boj treba doviesť do úspešného konca, nech sa osud vzpína, ako chce.

zdroj: Slovart

Názov: Zvláštne šťastie
Autor:
Maxim E. Matkin
Vydavateľ:
Slovart

Oficiálna anotácia:
Len si tak žijete, a zrazu sa začnú diať veci.
Zmizne prezident. A do pohybu sa dá slovenská armáda.


Maxim E. Matkin prichádza po štyroch rokoch s novou knihou, v ktorej aj naďalej skúma milostné vzťahy, lenže tie nie sú nikdy odtrhnuté od spoločnosti a ani od politiky. A politika sa zrazu dotýka aj životov ľudí, ktorí s ňou nemienili mať nič spoločné. Chceli by milovať, baviť sa, dediť, piť, vychovávať, tvoriť a žiť.

Zápletka môže tentoraz pôsobiť až nerealisticky, ale len na prvý pohľad. Lebo všetci tušíme, ako je to naozaj. Žijeme totiž v krajine, kde sa všetci poznajú, veria legendám o svojej miernosti, majú po ruke brokovnice, alkohol, zemiakové placky a mačky aj psov s divnými menami. Je to krajina, kde však nakoniec obyčajne všetko dobre dopadne, lebo Slováci vedia často inštinktívne odhadnúť, kedy sa v kritickej chvíli pozerať opačným smerom a kedy sa urobiť sprostým. A za dverami našich domovov zatiaľ zúri história.
 

zdroj: Slovart

Názov: Priveľmi blízko
Autorka:
Olivia Kiernan
Vydavateľ:
Ikar

Oficiálna anotácia:
Detektívka Frankie Sheehanová by najradšej prípad Eleanor Costellovej odpísala ako samovraždu. Pred štyrmi mesiacmi Frankie pri prenasledovaní vraha takmer prišla o život a netúži vyšetrovať zabitie. Pri pitve Eleanorinho tela sa však nájdu zle zahojené zlomeniny a staré rezné rany, o ktorých sa v jej zdravotných záznamoch nepíše. Pod nechtami má úmyselne nanesenú špecifickú farbu a jej muž je nezvestný. Prehliadka domu manželov Costellovcov odhalí dve významné stopy – obľúbenú výtvarnú publikáciu a laptop s prístupom na neviditeľný web. Starostlivo vytvorený profil obete sa s každým novým odhalením rozpadáva a záhadné volania na Frankin mobil naznačujú, že vrah je bližšie, než sa detektívom páči. Eleanor si aj po smrti stráži svoje tajomstvá tak ako v živote. Keď nájdu mŕtvolu ďalšej ženy s rovnakou farbou na pokožke, Frankie pochopí, že odkrytie Eleanorinho života je jediný spôsob, ako nájsť vraha, prv než si nájde novú obeť. 

zdroj: Bux.sk

Názov: Dokud vás smrt nerozdělí
Autor:
Ed McBain
Vydavateľ:
Baronet

Oficiálna anotácia:
Na svatbu detektiva Klinga si policisté oblékli civilní šaty. Steve Carella z nich byl nejlepší a skoro všichni sloužili v 87. revíru. Jakmile je Klingova nevěsta unesena z líbánkového apartmá, oslava okamžitě končí. Celý revír se ihned pustí do práce, všichni pracují bez přestání, aby našli toho, kdo může prahnout po pomstě, prohledávají spisy, pročesávají ulice, zpovídají informátory. A mezitím čekají – na telefonát, žádost o výkupné nebo zprávu, která by jim oznámila, jaký zamýšlí únosce další krok. McBain coby mistr psychologického dramatu rozehrává všechny karty v této mrazivé přehlídce napětí a očekávání. 

zdroj: Panta Rhei

Názov: Muž v hnědém obleku
Autorka:
Agatha Christie
Vydavateľ:
Kalibr

Oficiálna anotácia:
Anne Beddingfeldová, mladá a inteligentní žena se smyslem pro dobrodružství, se po skonu svého otce ocitne v tíživé situaci a přemýšlí, jak naložit se životem. Osud však rozhodne za ni, když se v londýnské podzemní dráze stane svědkyní podivného úmrtí neznámého muže. Poté co vyjde najevo, že nešťastná událost souvisí s objevením uškrcené ženy v sídle člena parlamentu sira Eustace Pedlera, Anne se rozhodne přijít celé věci na kloub. Stopy i náhoda ji zavedou až do Jižní Afriky a během pátrání se seznámí s několika rázovitými i tajemnými postavami, mezi nimiž nakonec potká lásku i odhalí nebezpečného zločince přezdívaného Plukovník. 

zdroj: Knihy Dobrovský

Názov: Kukučka
Autor:
František Kozmon
Vydavateľ:
Ikar

Oficiálna anotácia:
Stál som tam ako obor týčiaci sa nad okolím, vypínajúci hruď, nepremožiteľný. Podo mnou ležala moja obeť. Teraz už len bezvládne telo bez života, namočené vo vlastnej krvi. Keď som takto svoju prvú obeť videl, neubránil som sa smiechu. Zdalo sa mi ironické, že mi kedysi naháňala strach. Určite by jej ani na um nezišlo, že by sa v skutočnosti ona mala báť mňa. A už vôbec nie to, že by som práve ja mohol skoncovať s jej životom.

V Bratislave zavraždili ženu bohatého plastického chirurga. Jej muž je nezvestný a v honosnej vile pod Slavínom, kde objavili telo, zostali len dve adoptívne deti. Súrodenci svorne tvrdia, že nič nepočuli ani nevideli. Vyšetrovania sa ujíma kapitán Marek Wolf, ktorý postupne odkrýva rodinné tajomstvá vedúce k odhaleniu vraha. Keď sa však začne domnievať, že je na správnej stope, v prípade náhle začnú pribúdať obete…

Wolf sa popri práci musí vyrovnať aj s ďalšími problémami. Vzťahy na krajskom riaditeľstve sú napäté. Môže za to nový riaditeľ oddelenia, ktorý vo funkcii nahradil Karola Luptáka. Ten bojuje s osobnými démonmi a so zdanlivo neobjasniteľným prípadom, ktorý ho núti pochybovať o vlastných schopnostiach.
 

zdroj: Bux.sk

Názov: Zlá štvrť
Autori:
Marek Vadas & Daniela Olejníková
Vydavateľ:
Koloman Kertész Bagala

Oficiálna anotácia:
Kniha vychádza s obálkou v 4 variantoch s ilustráciami Daniely Olejníkovej a bude expedovaná podľa aktuálnej dostupnosti v distribúcii.

Zapadnutý bar na okraji tropického veľkomesta čaká na apokalypsu. Je čas rekapitulovať a cesta do minulosti je rovnako neznáma, tajomná a nebezpečná ako očakávaný koniec. Rozprávač sa vyzná vo všetkom, iba vo vlastnom živote nie, a ani sám netuší, ktorý z príbehov je jeho a ktorý niekde začul. Realita, túžby a zlé sny sa tak stretávajú v neobvyklej mozaike textov, plných irónie i kúzla Afriky.

zdroj: Koloman Kertész Bagala

Názov: Keep Calm and Zomri
Autor:
Zomri
Vydavateľ:
Premedia

Oficiálna anotácia:
Tvárime sa ako drsňáci na internete, ale v skutočnosti sme rozmaznaní synáčikovia, ktorí sa dojmú pri každej somarine. Vytáčajú nás idioti, chrapúni a prako**ti. Bez nich by tu bolo lepšie, ale naše fungovanie by nedávalo zmysel. A to je paradoxne presne to, čo chceme dosiahnuť a čoho sa chceme dožiť. Aby tu raz bolo tak dobre, že by Zomri mohlo v pokoji zomrieť. Momentálne však Zomri žije možno viac, ako by sme si to všetci priali.

A s vašou podporou ešte aj dlho bude.

Už takmer tri desiatky rokov existuje slovenská spoločnosť v nejakom zvláštnom medzisvete a nevie sa úplne rozhodnúť, kam chce patriť. 


Ľudia boli od konca štyridsiatych rokov 20. storočia zvyknutí, že sa o nich stará niekto iný a že do vecí okolo seba vlastne nemajú ako zasiahnuť. Po prevrate prišiel prúser. Na jednej strane stáli nadšenci a idealisti, ktorí z tejto krajiny chceli urobiť modernú spoločnosť založenú na demokratických základoch, a na opačnej hajzli, ktorí svojimi demagógiami ťahajú ľudí do stredoveku. Tento boj dodnes nielen že pretrváva, je silnejší ako kedykoľvek predtým. Moc ovládajú populisti, v parlamente sedia nacisti. Demokratická opozícia je v absolútnom rozvrate, raz sa prikláňa na stranu populistov, inokedy slabučko hryzne... zvyšok anotácie nájdete na uvedenom odkaze pod obrázkom.

zdroj: Premedia

Názov: Kapitán: Zbierka výrokov
Autor:
Matej Pavlovič
Vydavateľ:
Artis Omnis

Oficiálna anotácia:
Kapitán je tragikomická kniha, ktorá archivuje dôležité, humorné a nepodarené výroky kapitána Andreja Danka. Viac ako šesťdesiat citátov nachádzajúcich sa v tejto publikácii dopĺňajú ilustrácie Martina Luciaka a originálne texty slovenských osobností, akými sú: Ľubomír Feldek, Juraj Kemka, Samo Marec, Michal Magušin a Peter Adamecký. Táto kniha je určená pre všetkých, ktorí nechcú zabudnúť na politický režim kapitanizmu. Odporúčame k nej pristupovať zodpovedne a čítať len na vlastné riziko. Zostavovateľ nepreberá zodpovednosť za žiadne úrazy spôsobené čítaním tejto knihy. V prípade srdcového záchvatu, neutíchajúcej bolesti hlavy, prípadne ťažkostí s dýchaním neodkladne kontaktujte zdravotnú pomoc. Pokračovaním v čítaní beriete na vedomie všetky riziká a preberáte za ne plnú zodpovednosť.

zdroj: Bux.sk

Názov: Je mŕtvy
Autor:
Vlado Balla
Vydavateľ:
Koloman Kertész Bagala 

Oficiálna anotácia: Postavy bizarných príbehov navonok azda pôsobia ako kruté, nenávistné indivíduá, ich konanie však v konečnom dôsledku prezrádza túžbu intenzívne, poctivo žiť a odolávať banalite každodenného sveta.

Jedna z postáv Ballovej knižky hovorí: „Dobrý aforizmus je viac ako zlý román“. Možno preto autor po úspešnej odbočke k relatívne dlhším prózam (V mene otca, Veľká láska) znovu prichádza s textami krátkymi a ešte kratšími. Hoci to nie sú aforizmy, vypointovanosťou hádam každej vety od nich ďaleko nemajú. Vo zvláštnych, neraz šokujúcich príbehoch či skôr antipríbehoch tu v pôsobivo lapidárnej skratke zaznievajú autentické i cielene zremixované hlasy bežných našincov, ich filozofia aj pseudofilozofia. Provokatívny názov knihy síce naznačuje opak, ale Balla rozhodne nie je mŕtvy – počúva nás totiž až príliš pozorne. 

zdroj: Bux.sk

Názov: Strieborný holub
Autor:
Andrej Belyj
Vydavateľ:
Európa

Oficiálna anotácia:
Prvé slovenské vydanie rozsiahleho románu významného ruského symbolistu.

Román Strieborný holub rozpráva príbeh mladého ruského intelektuála, básnika a filológa Petra Dariaľského. Stojí pred dvomi životnými cestami, ktoré v autorovej predstave odrážajú odveké vajatanie Ruska medzi Západom a Východom. Získa lásku krásnej grófskej dievčina Kati, zasnúbi sa s ňou, a tak sa mu už črtá cesta žiarivej budúcnosti, naplnenej prepychom, európskou vzdelanosťou a kultúrou. Stane sa však niečo nečakané – Peter, obdivovateľ ľudu, ľudového života, prostonárodnej reči, vidiaci v pravoslávnej nábožnosti odkaz Byzancie a starovekej antiky, podľahne zvádzaniu primitívnej, živočíšnej dedinskej ženy Matriony. Netuší, že je členkou sekty holubov a nezvádza ho náhodou. Takto nevdojak vykročí po svojej druhej, osudnej ceste. Vôkol neho sa začne sťahovať sieť, ktorú mu sektári nastražili. Roztočenie neviditeľných koliesok ženie hrdinu do bezvýchodiskovej situácie, ktorá sa prehlbuje jeho neuvedomelosťou a naivitou.

zdroj: Európa

Názov: Farářova dcera
Autor:
George Orwell
Vydavateľ:
Argo

Oficiálna anotácia:
Dorothy, dcera ovdovělého faráře, vede chudý, ale zbožný život – odolává svodům místního chlípníka, za sebemenší zhřešení, byť jen myšlenkou, se bodne špendlíkem. Jednoho dne se probudí po osmidenní ztrátě paměti na ulici a musí se protloukat spolu s vandráky – sbírá chmel, přespává v ubytovnách, nakonec skončí ve vězení pro potulku. Podaří se jí uniknout ze šikmé plochy? Přijme nabídku chlípníka, který jí podává pomocnou ruku? Nalezne její vnitřní kompas ztracený směr?

Orwellův druhý, z části experimentální román živě nasvěcuje realitu meziválečné Anglie – bídu, dluhy, nezaměstnanost a hlad, s nimiž se museli běžní lidé každodenně vyrovnávat. Klade si také nelehké otázky o lidském údělu a smyslu pozemského života – dokáže člověk pomocí víry překonat věčné strádání a nespravedlnost?

zdroj: Argo

Názov: Konec podzimu
Autor:
Tormod Caimbeul
Vydavateľ:
Argo

Oficiálna anotácia:
Nejlepší román napsaný ve skotské gaelštině.

Konec podzimu (1979) je pokládán za vůbec nejlepší román napsaný ve skotské gaelštině ve dvacátém století. Odehrává se během jednoho dne a noci v odlehlé části odlehlého ostrova, který nápadně připomíná autorův rodný Lewis. Tvoří jej rozhovory a vzpomínky tří starých přátel, kteří žijí prostým životem v místě, odkud již všichni ostatní odešli nebo zemřeli.

V románu je patrný silný vliv evropského modernismu, zejména Becketta a Joyce, který se protíná s odkazy na starobylou gaelskou literaturu a kulturu. Ačkoliv román pojednává o sklonku lidského života a v širším slova smyslu i o konci tradičního života v gaelsky mluvících komunitách, vyznačuje se velkým smyslem pro humor. Chystané české vydání je vůbec prvním převodem tohoto zásadního díla skotské literatury do cizího jazyka a také prvním přímým překladem gaelské prózy do češtiny. 

zdroj: Knihy Dobrovský

Názov: 'Ndrangheta: Nenásytná talianska mafia živená korupciou prekračuje hranice kontinentov
Autori: Nicola Gratteri & Antonio Nicaso
Vydavateľ:
Ikar

Oficiálna anotácia:
’Ndrangheta, talianska mafiánska organizácia s takmer nevysloviteľným názvom, v júli 1973 v Ríme uniesla Johna Paula Gettyho III., šestnásťročného vnuka ropného magnáta a zároveň jedného z najbohatších mužov sveta Jeana Paula Gettyho. Po troch mesiacoch márneho vyjednávania únoscovia poslali do redakcie denníka Il Messaggero obálku s kúskom chlapcovho ucha. V polovici decembra Johna Paula prepustili. Rodina zaplatila výkupné približne dve miliardy lír. Správa sa objavila v tlači po celom svete a o ’ndranghete sa začalo hovoriť aj v zahraničí... zvyšok anotácie nájdete na uvedenom odkaze pod obrázkom.


zdroj: Bux.sk

Názov: Z Prešporku do Soľnohradu
Autori:
Robert Hofrichter & Peter Janoviček
Vydavateľ:
Slovart 

Oficiálna anotácia: Prepracované a doplnené slovenské vydanie pôvodne rakúskej publikácie slovenských autorov Dr. Roberta Hofrichtera a Petra Janovičeka približuje čitateľsky príťažlivou formou dejiny Bratislavy a oblasti bývalého Rakúsko-Uhorska na území medzi Bratislavou a Salzburgom. Autori chcú prispieť k lepšiemu spoznaniu nášho západného suseda a zároveň zdôrazňujú nezmyselnosť nacionalizmu ako prekonanej ideológie, ktorá v minulosti strednej Európe nepriniesla nič dobré.

Text bohato ilustrovanej knihy s úvodom Magdy Vášáryovej dopĺňajú rozhovory s osobnosťami regiónu strednej Európy Karlom Schwarzenbergom, Barbarou Coudenhove-Kalergi, Milanom Lasicom, Fedorom Gálom a prof. Friedrichom Gottasom. 

zdroj: Slovart

Názov: Minulost jedné iluze
Autor:
Francois Furet
Vydavateľ:
Argo

Oficiálna anotácia:
François Furet věnoval většinu svého badatelského života dějinám Francouzské revoluce. Systematicky se přitom pokoušel rozrušit ve Francii dominující marxistický revoluční koncept, jenž viděl příčiny a projevy revoluce pouze v sociální rovině, a předložil alternativní výklad dlouhého revolučního století s důrazem na kulturní a politické proměny francouzské společnosti. V 90. letech 20. století tento svůj přístup k revolučním idejím aplikoval i dějiny Ruska a Sovětského svazu ve 20. století, počínaje revolučními vášněmi roku 1905 přes první světovou válku, pokus o „univerzální revoluci“ v říjnu 1917, jenž se překlopil do ideje socialismu v jedné zemi, aby se po druhé světové válce úspěšně vrátil k ideji světové (v praxi východoevropské) revoluce, jež nakonec skončila totálním krachem. Podle Fureta byla marxistická revoluce odsouzena k tomuto krachu od samého začátku. Ačkoli uplynulo od francouzského vydání toto knihy již více než dvacet let, dodnes patří k jedné z neprovokativnějších knih o 20. století. 

zdroj: Knihy Dobrovský

Názov: Môj svet
Autor:
Peter Sagan
Vydavateľ:
Eastone Books

Oficiálna anotácia:
Prvá a jediná kniha o Saganovi, ktorej autorom je samotný Sagan! 

Je mnoho športových legiend, viacero z nich v oblasti cyklistiky, ale je iba jeden jazdec, ktorému sa podarilo zdanlivo nemožné - trikrát za sebou zvíťaziť vo svetovom šampionáte, a tým je Peter Sagan. Teraz dostanú jeho fanúšikovia jedinečnú príležitosť nazrieť do Petrovho sveta a dozvedieť sa, čo stojí v pozadí jeho úspechov. 

Peter vo svojej knihe okrem iného po prvý raz odhalí detaily svojej prípravy, ktorá ho doviedla k víťazstvám - ako si stanovuje ciele a ako pracuje na ich dosiahnutí, ako trénuje, kto sú jeho hrdinovia a inšpirácie. Porozpráva však aj o svojich veľkých sklamaniach, ako bola napríklad diskvalifikácia z Tour de France 2017 a čo stálo v jej pozadí.

Kniha Môj svet je Petrovou osobnou výpoveďou plnou emócií a napätia, ale aj informácií zo zákulisia športu, ktorú si žiadny športový nadšenec nemôže nechať ujsť.


zdroj: Bux.sk



Knihy pre deti a mládež
    
 

Názov: Nakládat, odjíždíme!
Autor:
Wolfgang Metzger
Vydavateľ:
Albatros

Poznámka: vekové odporúčanie: 2+ 

Oficiálna anotácia: Obrázková knížka pro malé milovníky nákladních aut, přívěsů, bagrů a dalších velkých strojů. Díky odklápěcím okénkům děti mohou náklady samy zvedat, vyzkouší si vyklápění popelnic a vysypávání hlíny na korbu. Všechno, co kdy chtěly vědět o zvedání nákladů, najdou v této interaktivní knížce. 

zdroj: Albatros Media


Názov: Obkresli si - Tvary
Autor:
-
Vydavateľ:
Svojtka & Co. 


Oficiálna anotácia: Trojuholník, kruh, vlnky alebo kľukaté čiary. Nakresli si obrázok zo všetkých možných tvarov. Šablóny z knihy môžeš používať stále dookola! 

Obkresľovacia kniha je skvelou učebnou pomôckou pre malé deti, ktoré síce už vedia držať ceruzku v ruke, ale ešte si svojimi ťahmi nie sú úplne isté. Vďaka opakovanému precvičovaniu a hravému dizajnu knihy si dieťa nenásilnou formou osvojí základy schopnosti písania. Na každej strane sa dieťa naučí kresliť jeden tvar, posledná strana obsahuje obrázok so všetkými tvarmi, ktoré sa dieťa v knižke naučilo. Široké prierezy na každej strane dovoľujú použiť ostro orezanú ceruzku, pero, fixky aj hrubšie pastelky. Kniha je vyrobená z pevného, odolného materiálu, vydrží teda drsnejšie zaobchádzanie, a vďaka podložke, ktorá je súčasťou knihy a zasúva sa pod jednotlivé stránky, ju možno opakovane používať.

zdroj: Svojtka.sk


Názov: Obkresli si - Zvieratá
Autor:
-
Vydavateľ:
Svojtka & Co. 


Oficiálna anotácia: Chceš vedieť nakresliť slimáka, tučniaka alebo papagája? Prekresli si zvieratko z knihy a obrázok domaľuj podľa seba. Šablóny môžeš používať stále dookola! 

Obkresľovacia kniha je skvelou učebnou pomôckou pre malé deti, ktoré síce už vedia držať ceruzku v ruke, ale ešte si svojimi ťahmi nie sú úplne isté. Pre deti, ktoré by svoje výtvarné schopnosti chceli posunúť na ďalšiu úroveň a chceli sa naučiť kresliť konkrétne veci – v tomto prípade zvieratá. Kniha ponúka obrázky desiatich zvierat s rôznou obťažnosťou kreslenia. Na každej strane sa dieťa naučí kresliť jedno zvieratko, ktoré si obkreslí a potom výsledný obrázok domaľuje podľa vlastnej fantázie. Široké prierezy na každej strane dovoľujú použiť ostro orezanú ceruzku, pero, fixky aj hrubšie pastelky. Kniha je vyrobená z pevného, odolného materiálu, vydrží teda drsnejšie zaobchádzanie, a vďaka podložke, ktorá je súčasťou knihy a zasúva sa pod jednotlivé stránky, ju možno opakovane používať.

zdroj: Svojtka.sk


Názov: Obkresli si - Čísla
Autor:
-
Vydavateľ:
Svojtka & Co. 


Oficiálna anotácia: Dva motýle, tri žaby a štyri lietadlá. Nakresli obrázok zo všetkých možných tvarov a nauč sa pritom písať čísla. Šablóny z knihy môžeš používať stále dookola! 

Obkresľovacia kniha je skvelou učebnou pomôckou pre malé deti, ktoré síce už vedia držať ceruzku v ruke, ale ešte si svojimi ťahmi nie sú úplne isté. Vďaka opakovanému precvičovaniu a hravému dizajnu knihy si dieťa zábavnou formou osvojí základy schopností čítať a písať čísla. Na každej strane sa dieťa naučí okrem kreslenia tvarov aj písať čísla od 1 do 10. Tým položí i základy pre schopnosť počítania a zmyslu pre množstvo. Široké prierezy na každej strane dovoľujú použiť ostro orezanú ceruzku, pero, fixky aj hrubšie pastelky. Kniha je vyrobená z pevného, odolného materiálu, vydrží teda drsnejšie zaobchádzanie, a vďaka podložke, ktorá je súčasťou knihy a zasúva sa pod jednotlivé stránky, ju možno opakovane používať. 

zdroj: Svojtka.sk


Názov: Emil se stydí
Autorka:
Aurélie Chien Chow Chine
Vydavateľ:
Albatros
Poznámka: vekové odporúčanie: 3+ 

Oficiálna anotácia: První pomoc pro všechny malé stydlíny!

Emil je malý jednorožec jako každý jiný, tedy skoro… Jeho duhová hříva mění barvy podle toho, jak se zrovna cítí. Dneska se Emil stydí, protože má narozeniny, je středem pozornosti a neví, jak na tolik pozornosti reagovat. Zjistěte, jak se Emilovi podaří stud překonat! 

zdroj: Albatros Media


Názov: Tu sme - Poznámky k životu na planéte Zem
Autor: Oliver Jeffers
Vydavateľ:
Ikar
Poznámka: vekové odporúčanie: 4+ 
Poznámka: podľa Martinusu a Gorily vyjde táto kniha 30. 11., Bux.sk uvádza dátum 11. 12. 

Oficiálna anotácia: Pozoruhodná obrázková knižka z dielne kreatívneho autora. Vytvoril ju počas prvých dvoch mesiacov života svojho synčeka, keď rozmýšľal, ako mu jednoducho vysvetliť to najdôležitejšie o našej planéte. Najmä to, že ďalšiu Zem my ľudia nemáme, preto by sme sa mali k nej i k sebe navzájom správať ohľaduplne a s pokorou.

Niektoré veci môžu byť na Zemi komplikované, iné môžu byť menej – napríklad byť k sebe milí. Začneme už dnes?

Túto originálnu a úprimnú prehliadku po našej planéte si obľúbili deti na celom svete a kniha sa stala knižným bestsellerom. 

zdroj: Bux.sk


Názov: Deň, keď pastelky dali výpoveď
Autor:
Drew Daywalt
Vydavateľ:
Ikar
Poznámka: vekové odporúčanie: 4+ 

Oficiálna anotácia: Jedného dňa si Daniel chcel kresliť so svojimi pastelkami, ale namiesto nich našiel zväzok listov. Pastelky sa naňho nahnevali a viac už nebudú mlčať! Červená mu píše, že je prepracovaná, ružová sa cíti zabudnutá, žltá s oranžovou sa rozhádali, ktorá je farba slnka, iná si sťažuje, že je na papieri neviditeľná. 

Daniel chcel, aby jeho kamarátky pastelky boli šťastné. Vtom dostal nápad, ako si s tým poradiť...

Deti, fanúšikovia humorných knižiek či začínajúci umelci si môžu pri čítaní listov predstavovať svoje vlastné humorné rozhovory s pastelkami a smiať sa rovnako ako autori tejto knižky, ktorá získala viacero ocenení a stala sa medzinárodným bestsellerom. 

zdroj: Bux.sk


Názov: Ladovy veselé učebnice - Ptáci
Autori:
Ladislav Stehlík & Josef Lada
Vydavateľ:
Albatros
Poznámka: vekové odporúčanie: 5+
Poznámka: séria Ladovy veselé učebnice, 2. diel 

Oficiálna anotácia: Volné pokračování bestselleru Savci po letech znovu vychází!

Josef Lada a Ladislav Stehlík ve své druhé společné "veselé učebnici" zaměřili pozornost na ptactvo. Věděli jste například, že vrány jsou tak chytré, že prchají před myslivcem s puškou, ale jakmile jde bez zbraně, ani si ho nevšimnou? Kdy tetřev hlušec neslyší? Proč pštros polyká kameny? A opravdu strká v nebezpečí hlavu do písku? Vydejte se do pestrého světa opeřenců a žasněte s námi. 

zdroj: Albatros Media


Názov: Johana s hlavou v oblacích
Autorka:
Petra Braunová
Vydavateľ:
Albatros
Poznámka: vekové odporúčanie: 7+ 

Oficiálna anotácia: Co se děje s Johankou, má snad hlavu v oblacích?

Co se to děje s Johankou? Nechce se jí vstávat, chodit do školy, kdeco poplete, s ničím není spokojená. Johanka má, jak se říká, hlavu v oblacích. Ale kdo za to může? Že by spolužák Pavel? Možná něco prozradí Johančin deník! 

zdroj: Albatros Media


Názov: Július Zebra: Dovolenka v Británii
Autor:
Gary Northfield
Vydavateľ:
Ikar

Poznámka: vekové odporúčanie: 8+
Poznámka: séria Július Zebra, 2. diel  

Oficiálna anotácia: Myslíte si, že poznáte JÚLIUSA ZEBRU? Vážne?

Je to FEŠÁK.
A slávny rímsky gladiátor, ŠAMPIÓN ĽUDU!
Práve odchádza so svojimi najlepšími kamarátmi na ZÁBAVNÚ DOVČU...

Juchú!

Dovča? Zbláznili ste sa?

Kým udelí cisár Hadrián Júliusovi slobodu, má preňho ešte jednu úlohu – a tá ho zavedie do čudnej ďalekej krajiny, ktorá sa volá
BRITÁNIA!

Vezmite si teplé oblečenie!

Pche!

zdroj: Bux.sk


Názov: Rychlé šípy - Komiksové plakáty
Autor:
Jaroslav Foglar
Vydavateľ:
Albatros

Poznámka: vekové odporúčanie: 9+
Poznámka: rada Foglarovky 

Oficiálna anotácia: Dvanáct komiksových plakátů s příběhy Rychlých šípů! 

Tucet kvalitních velkoformátových reprodukcí legendárních komiksů Jaroslava Foglara a Jana Fischera. Černí jezdci řádí, Dlouhé Bidlo hledá kočíč pracku a další nezapomenutelné příběhy teď mohou zdobit stěny všech nadšených foglarovců. Plakáty jsou vlepeny do kartonových desek lepených plátnem, které jsou samy o sobě pozoruhodným foglarovským artefaktem. 

zdroj: Albatros Media


Názov: Třikrát detektiv Kalle
Autorka:
Astrid Lindgren
Vydavateľ:
Albatros
Poznámka: vekové odporúčanie: 9+ 

Oficiálna anotácia: Tři zapeklité případy slovutného detektiva. 

Detektiv Kalle se vrací! A s ním ke všemu odhodlané a vždy ve střehu Bílé růže – Eva-Lotta a Anders. Velký pátrač s kamarády hodlá vyřešit tři zapeklité případy: loupež, vraždu a únos. To vše se totiž odehrálo v městečku Lillköpingu a zdá se, že místní policie je v koncích. A tak nezbývá, než aby se pátrání ujal mistr detektiv Kalle Blomkvist. Souborné vydání tří knih: Detektiv Kalle má podezření, Svěřte případ Kallovi, Kalle Blomkvist zasahuje. 

zdroj: Albatros Media


Názov: Den blbec: Historický kalendář průšvihů a přešlapů
Autor:
Michael Farquhar
Vydavateľ:
CPRESS
Poznámka: vekové odporúčanie: 12+ 

Oficiálna anotácia: Černo-humorný kalendář historických průšvihů a přešlapů.

Máte fakt špatný den? Myslíte si, že už nemůže být hůř? Tak to se možná pletete. Stačí otevřít tento černo-humorný kalendář historických průšvihů a přešlapů a hned zjistíte, že zrovna v tento den byl na tom někdo ještě mnohem hůř než vy. Nepovedené dny v této knize, vyzobané ze všech myslitelných oblastí dějin a z míst po celé zeměkouli vás pobaví, poučí a hlavně vám dají zapomenout na ten váš „den blbec“.

Až si přečtete, jak dopadl dohazovač, který seznámil krále Jindřicha VIII. s jeho ženou, poznáte hoteliéra, který protrhl plátno jednoho z Picassových obrazů, či se dozvíte o chlapíkovi, který prodal 10 % akcií společnosti Apple za pouhých 800 dolarů, pochopíte, že na světě je pořád dobře. 

zdroj: Albatros Media


Názov: Hvězdy nad Berlínem
Autorka:
Sarah Matthias
Vydavateľ:
CooBoo
Poznámka: vekové odporúčanie: 15+ 

Oficiálna anotácia: Příběh o lásce dvou mladých lidí osudu navzdory.

Max je čtrnáctiletý školák, když potká Lili, artistku na visuté hrazdě, která s cirkusem rok co rok vystupuje v Berlíně. Lili je cikánka a žije úplně jinak než Max a jeho rodina. Pak je od sebe roztrhne válka a znovu se potkají o tři roky později. To už jejich přátelství přeroste v lásku – ale je to láska mezi členem Hitlerjugend a cikánkou, a to je nepřípustné. Jejich cesty se znovu rozdělí. Sejdou se ještě někdy? 

zdroj: Albatros Media


Názov: Opilý námořník: Život básníka Arthura Rimbauda jeho vlastními slovy
Autor: Nick Hayes 
Vydavateľ: Plus
Poznámka: vekové odporúčanie: 15+

Oficiálna anotácia: Vydejte se na dobrodružnou plavbu na palubě Opilého korábu!

Ilustrovaný životopis Arthura Rimbauda, básníka, tuláka a dobrodruha, vychází z textu jeho nejznámější básně Opilý koráb. Nick Hayes patří k nejtalentovanějším britským kreslířům a za své autorské knihy už podvakrát získal cenu deníku The Guardian. Jeho obrazy ze života „božského rošťáka“, ktery byl milencem Paula Verlaina, než utekl do Habeše a živil se jako překupník zbraní, jsou plné omamné imaginace a nepřekonatelné touhy po dálkách a dobrodružství...


zdroj: Nejlevnější knihy.cz


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára