Vyhľadávať v tomto blogu

sobota 4. mája 2019

Májové knižné novinky (2019)


Názov: Ženy milujíci
Autor: David Herbert Lawrence
Vydavateľ: Slovart

Oficiálna anotácia: V románe sledujeme komplikované vzťahy dvoch mileneckých párov, z ktorých jeden dospieva k životnému naplneniu a druhý sa tragicky rozpadá. Sústreďuje sa na analýzu vzťahov dvoch sestier k sebe, okoliu a predovšetkým k ich milencom. Kvarteto milencov dopĺňajú ďalšie mnohé postavy a vzťahové pletky, ktoré D. H. Lawrence bravúrne analyzuje. Je až nevídané s akou dokonalosťou vystihol ženskú psychiku a sexualitu. 

zdroj: Slovart

Názov: Les prízrakov
Autor: Juraj Červenák
Vydavateľ: Slovart

Oficiálna anotácia: Juraj Červenák prináša už šiestu knihu z cyklu historických detektívok zasadených do čias protitureckých vojen na sklonku 16. storočia. Joachim Stein zimuje na hrade Strieborná skala. Pokojné Vianoce s rodinou však zatieni potýčka so zločineckým podsvetím v neďalekom meste Trutnov. Vzápätí kapitána poprosí o pomoc bohatá šľachtičná Beatrix Zilvárová, ktorej milovaný synovec a dedič Adam zmizol počas poľovačky. Kým Stein s verným pobočníkom Jarošom zisťujú, či šlo o únos a kto za ním stojí, priamo v uliciach Trutnova dôjde k brutálnej vražde váženého mešťana. Aby rozmotali záhady, ktoré sú možno prepojené, kapitán Stein a seržant Jaroš sa musia vybrať až do strašidelného lesa v Krkonošiach a bojovať tam o holý život. Navyše v Steinovi narastá obava, že by nebezpečenstvo mohlo hroziť aj jeho najbližším. 

zdroj: Slovart

Názov: Náhlá smrt
Autor: Álvaro Enrigue
Vydavateľ: Paseka

Oficiálna anotácia: Román o tenisovém zápasu, během něhož se převyprávějí události, které stály na úsvitu moderní doby i její současné krize.

Na kurtu proti sobě stojí dva nepravděpodobní soupeři – na jedné straně se protahuje italský malíř Caravaggio, na druhé kontroluje výplet španělský spisovatel Francisco de Quevedo. První z nich byl kdysi pronásledovaný za to, že si jako předlohu k obrazům svatých vybíral kurtizány a zlodějíčky, druhý zase kvůli svým pikareskním románům o sympatických buřičích postrádajících morální zábrany.

A zvláštní je i míček, s nímž hrají. Vyrobený je z vlasů Anny Boleynové, ženy anglického krále Jindřicha VIII., který jí nechal setnout hlavu. Caravaggio a de Quevedo spolu sehrají tři sety, během nichž se míček odráží k různým historickým událostem a postavám a stává se symbolem měnící se morálky, hrou mezi dobrem a zlem, kde se rychle střídají strany. Nejde tu ani tak o sportovní, ale umělecký, duchovní a společenský zápas o novou podobu světa. Každý úder tenisové rakety autorovi umožňuje přecházet z jednoho kontinentu na druhý, z jedné časové epochy do druhé, a to včetně současnosti a jeho osobního příběhu mexického emigranta.

A všechna ta vlákna se velmi rychle začnou splétat dohromady v působivou tapiserii. Náhlá smrt je nebývale osobitá a zábavná freska přibližující dějinný zlom podobný tomu, jakým právě prochází i naše civilizace.

zdroj: Knihy Dobrovský (CZ)

Názov: Rok kohouta
Autorka: Tereza Boučková
Vydavateľ: Odeon

Oficiálna anotácia: Autobiograficky laděný román je drásavě upřímnou výpovědí ženy, které se rozpadne život a ona hledá sílu, s níž by ho dokázala znovu poskládat dohromady. Hovoří o rozpadu rodiny i o dalších krizích, tvůrčí a osobní, které se říká krize středního věku. Tereza Boučková z nich hledá východisko bolestně, ale taky nekompromisně, především k sobě. Rok kohouta je cesta od naprosté beznaděje k osvobodivé odvaze. 

zdroj: Knihy Dobrovský (CZ)

Názov: Pro svět mrtví
Autor: Graham Masterton
Vydavateľ: Host

Oficiálna anotácia: V Corku to zase vře… Inspektorka Katie Maguirová a její tým toho mají až nad hlavu. V irském Corku řádí gang, který krade psy, ve městě nevídaně kvete obchod s drogami a ještě ke všemu musejí policisté najít zmizelou dívku — a to vše pod přísným dohledem médií. Jak se Katie pomalu dostává pravdě na kloub, uvědomí si, že všechny tři případy by mohly být propojené. Jenže s každou uplynulou vteřinou utíká čas i unesené dívce…

zdroj: Knihy Dobrovský (CZ)

Názov: Kronovy děti
Autor: Pavel Bareš
Vydavateľ: Host

Oficiálna anotácia: Downtown se hroutí. Rodiny jsou unášeny ze svých domovů. Mafie přebírají vládu nad městem, zatímco hlídky Radniční gardy patrolují v ulicích s jediným rozkazem: udržet Downtownery na uzdě, dokud za ně Nákaza nedokončí jejich špinavou práci. Občanská válka je na spadnutí. A pokud padne Downtown, pak celé Attiona City padne s ním. Ve své nejtemnější hodině se město obrátí o pomoc ke třem posledním hrdinům, kteří mu zbývají: Davidu Foxovi, zvláštnímu agentovi ochotnému udělat cokoli, aby odhalil pravdu o smrti svého přítele; sirotkovi Lucovi Scarpovi, jenž utíká před nejmocnější organizací světa; a Jasonu Blakeovi, poslednímu Downtownerovi, který nechce své město vidět v plamenech. 

zdroj: Knihy Dobrovský (CZ)

Názov: Divá Bára a jiné dívky na útěku
Autorka: Božena Němcová
Vydavateľ: Slovart CZ

Oficiálna anotácia: Povídkový výbor, který ze zralých próz Boženy Němcové sestavila, uspořádala a doslovem opatřila literární historička Jaroslava Janáčková. Ideu dívky-ženy na útěku kongeniálně propojila s útěky spisovatelčinými. Nejintenzivněji se motiv útěku, vzdoru a potřeby svobodné volby životní cesty promítl do hádankami obestřené lyrické prózy Čtyry doby. Ještě donedávna ji mnozí chápali jako pouhou autorčinu autobiografickou zpověď, připomínající svým určením soukromý dopis. Teprve na prahu 21. století však byla Čtyrem dobám plně přiznána jejich nesporná myšlenková a umělecká exkluzivita. B. Němcová se v této nebývale odvážné a otevřené próze (snad prý vůbec poprvé) rozhodla vyslovit revoltu moderní ženy proti slepým společenským konvencím, vůči nimž se sama po celý život vytrvale a statečně vyhraňovala. Originálním způsobem do ní vtiskla svou vlastní potřebu svobody, nezávislosti a seberealizace. Motiv svérázného osvobodivého „útěku" spojuje i její další ženské povídkové postavy našeho výboru - Báru (Divá Bára), Madlu (Dobrý člověk), Katušku (Chyže pod horami) a Verunku (Cesta z pouti). 

zdroj: Slovart

Názov: Alef
Autor: Jorge Luis Borges
Vydavateľ: Artforum

Oficiálna anotácia: Poviedková kniha Alef slávneho argentínskeho spisovateľa J. L. Borgesa, otca postmodernej fantastickej poviedky, je spolu so zbierkou Fikcie (Artforum 2018) jeho najznámejším titulom. Verne autorovmu originálnemu štýlu prináša témy dvojakosti, zrkadlenia reality, otázky identity a nesmrteľnosti.

Prostredníctvom odkazov na nespočetné množstvo diel svetovej literatúry sa jeho texty donekonečna rozvetvujú a umožňujú čitateľovi nachádzať stále nové a nové interpretácie. Borges, ktorého inšpirovali napríklad Edgar Allan Poe či Franz Kafka, vyniká najmä jazykovým majstrovstvom, vďaka ktorému dokáže pomenovať aj to, čo nie je skutočné. Jeho jedinečný spôsob uvažovania zásadne ovplyvnil literatúru 20. storočia a dodnes inšpiruje intelektuálov a umelcov po celom svete. Nový, svieži slovenský preklad vytvorila Barbara Sigmundová. 


zdroj: Panta Rhei

Názov: Less
Autor: Andrew Sean Greer
Vydavateľ: Ikar

Oficiálna anotácia: Arthur Less je neúspešný spisovateľ, ktorému nemilosrdne klope na dvere päťdesiatka. Vníma to ako hroznú nespravodlivosť – veď len teraz sa ako tak naučil žiť! A akoby toho nebolo dosť, dostane pozvánku na svadbu svojho bývalého priateľa, s ktorým prežil posledných deväť rokov a dúfal v lásku až za hrob. Prepadne ho zúfalstvo a šialený smútok, s ktorým si nevie rady. Svadby sa rozhodne nemieni zúčastniť, a aby si to ospravedlnil aj sám pred sebou, prijme pozvánky na všetky konferencie, literárne podujatia a tvorivé pobyty, ktoré predtým veselo ignoroval. Naplánuje si tak cestu okolo sveta, počas ktorej oslávi aj obávané narodeniny. Veď napokon, čo už môže stratiť? Čoskoro sa však ukáže, že postrácať môže naozaj všeličo – od kufra cez zvyšky ilúzií až po dôstojnosť. Jeho cesta sa zmení na odyseovskú púť plnú šialenstva na letiskách, podivných stretnutí a tragikomických dobrodružstiev, ktoré však majú nečakane liečivý účinok. 

Less je satira o Američanovi na cestách, román o nevyhnutnosti starnutia, celoživotných priateľstvách aj premárnených šanciach, no predovšetkým je to príbeh lásky – vtipný, dojímavý a krásny, ocenený Pulitzerovou cenou za literatúru. 

zdroj: Panta Rhei

Názov: Něžná je noc
Autor: Francis Scott Fitzgerarld
Vydavateľ: CooBoo

Oficiálna anotácia: Vrcholné dílo světové literatury v novém překladu.

Něžná je noc, Fitzgeraldův fascinující psychologický román o úskalí lásky a sebelásky, patří k vrcholům světové literatury. Dějově bohaté, čtivě a zábavně napsané dílo zalidněné pronikavě vykreslenými postavami vyniká zároveň jako hluboká sonda do nejzazších končin individuální lidské existence. V roztančené době divokých večírků sledujeme mladého talentovaného psychiatra, jenž v sobě cítí dar empatie i poslání pomáhat narušeným lidským bytostem. Ty je třeba milovat profesní odosobněnou láskou – a mladý doktor chce být za svou laskavost milován. Stává se bavičem i utěšitelem svých zámožných krajanů, kteří v Evropě hledají osvobození od dosavadních ctností povinnosti a sebeovládání. V osudovém vztahu k mladé pacientce z miliardářské rodiny jej život strhává do neovladatelného víru.

zdroj: Albatrosmedia.sk

Názov: Kníhkupec z Kábulu
Autorka: Åsne Seierstad
Vydavateľ: Absynt

Oficiálna anotácia: Åsne Seierstad necúva pred žiadnou ťažkou témou. Dva týždne po teroristických útokoch na veže Svetového obchodného centra odchádza do Afganistanu, aby spoznala život bežných Afgancov. Hrdina jej reportážneho románu Kníhkupec z Kábulu Sultán Chán dvadsať rokov viedol malé kníhkupectvo v centre hlavného mesta. Nezáležalo mu na tom, či boli pri moci komunisti alebo Taliban. Jeho cieľom bolo prinášať knihy všetkým obyvateľom Kábulu. Miloval literatúru a nenávidel cenzúru.

Åsne Seierstad strávila štyri mesiace v rodine Sultána Chána a splynula so životom obyčajných obyvateľov Kábulu, aby ukázala, ako vplývajú turbulentné časy na bežný život. Jej pohľad na každodennosť rodiny je unikátnym svedectvom o spôsobe života, ktorý je pre Európanov takmer nepredstaviteľný. V centre pozornosti stále stojí Sultán Chán – na jednej strane zanietený milovník umenia a kultúrny človek, na strane druhej silne patriarchálne založený despota riadiaci sa prastarými rodovými zvykmi. 


zdroj: Absynt

Názov: Dějiny lidských průserů aneb Co všechno jsme podělali
Autor: Tom Phillips
Vydavateľ: Jota

Oficiálna anotácia: Vzrušující cesta po nejvíce kreativních a katastrofických f*ck ups v lidské historii aneb Co vše jsme kdy pořádně podělali – od našeho prvního předka, který spadne ze stromu, až po nejpozoruhodnější selhání současnosti. Během sedmi tisíc let, co moderní člověk kráčí po tomto světě, jsme ušli velmi dlouhou cestu. Umění, věda, kultura, technologie – na evolučním potravinovém řetězci jsme skuteční vítězové. Ale buďme upřímní, nebyla to zrovna procházka rájem a občas jsme to prostě opravdu pořádně a kvalitně podělali.

Od našeho předka, který sletěl z větve, přes rakouskou armádu, jež jedné prochlastané noci zaútočila sama na sebe, až k přední světové supervelmoci, která jako prezidenta zvolila moderátora TV show… je celkem na místě si jako druh říci, že jsme se s věkem rozhodně nestali moudřejšími.

Takže až si příště budete myslet, že jste něco opravdu podělali, tahle kniha vám připomene, že to mohlo být mnohem horší. Zábavná procházka těmi nejkreativnějšími a nejkatastrofičtějšími průsery lidských dějin.


zdroj: Knihcentrum.sk

Názov: Leonardo 500
Autor: Fabio Scaletti
Vydavateľ: Ikar

Oficiálna anotácia: Pred päťsto rokmi, 2. mája 1519, zomrel maliar, sochár, architekt, prírodovedec, hudobník, spisovateľ, vynálezca a konštruktér Leonardo da Vinci. Dokonalá renesančná osobnosť, ktorá mala ruky umelca a myseľ vedca. Leonardo nám zanechal rozsiahle dielo, a to veľká časť jeho výtvarných prác a vedeckých rozpráv bola zničená. Vďaka tejto unikátnej, výpravnej publikácii máte jedinečnú príležitosť zoznámiť sa s mnohými zachovanými Leonardovými prácami vrátane tých najznámejších a najobdivovanejších. Veľký priestor je venovaný aj jeho kontroverzným dielam. Spoznáte Leonardovu techniku práce, jeho vedecké a technologické metódy, podrobné štúdie anatómie vrátane množstva návrhov. Všetky publikované práce a obrazy dopĺňa podrobný opis a technické nákresy.

Súčasťou knihy je aj rozsiahla štúdia Martina Kempa, emeritného profesora dejín umenia na Oxfordskej univerzite a člena Britskej akadémie, ktorý svoj život zasvätil práve štúdiu renesančného génia z Vinci. 

zdroj: Panta Rhei

Názov: Naša planéta
Autori: Keith Scholey & Alastair Fothergill
Vydavateľ: Ikar

Oficiálna anotácia: Vydajte sa na nezabudnuteľnú cestu okolo sveta! Fascinujúci sprievodca k dokumentárnemu seriálu spoločnosti NETFLIX prináša úplne nový pohľad na našu planétu prostredníctvom jedinečných fotografií živočíchov a environmentálnych premien.

Tento pozoruhodný fotografický sprievodca k originálnemu dokumentárnemu seriálu spoločnosti NETFLIX od režisérov sérií Planet Earth (Planéta Zem) a Blue Planet (Modrá planéta) vám sprostredkuje dosiaľ nevídané zábery zo života najzaujímavejších živočíchov, ale aj neuveriteľných zmien životného prostredia.

Preskúmajte najvzácnejšie organizmy na svete a doteraz neprebádané časti Zeme – morské hĺbky, odľahlé lesy či ľadovcové príkrovy – a preniknite do podstaty a tajov nášho prírodného sveta. Pozrite sa na Zem ako nikdy doteraz a zistite, ako ľudia ovplyvňujú svetové ekosystémy. Táto výnimočná publikácia aktívne prispieva k celosvetovej diskusii o ochrane a trvalo udržateľnom rozvoji našej planéty. 


zdroj: Panta Rhei

Názov: Impérium jídla: Zemědělství a výroba potravin v průběhu dějin
Autori: Evan Fraser & Andrew Rimas
Vydavateľ: Kniha Zlín

Oficiálna anotácia: Jsme to, co jíme. Dějiny lidstva prostřednictvím jídelního stolu.

Jsme to, co jíme. Tento aforismus nám sděluje velice hlubokou pravdu o naší civilizaci, pravdu, která hrála v dějinách lidstva po tisíce let nesmírně významnou roli. Kniha s pomocí úryvků z barvitě napsaného deníku jistého kupce žijícího v šestnáctém století živým způsobem popisuje osudy lidí i celých společností v uplynulých dvanácti tisíciletích, a to na příkladu potravin, které coby zdroje pěstovali nebo lovili, s nimiž obchodovali a které také konzumovali. Zároveň publikace předkládá fascinující, ale i značně pesimistický obraz toho, co lze čekat v příštích letech.

Autoři díla nám energickým stylem líčí napínavé příběhy, zachycující atmosféru tak odlišných míst, jakým jsou starověká Mezopotámie a imperiální Británie. Z prvního města vzniklého v kdysi prosperující oblasti zvané Úrodný půlměsíc čtenáře přenášejí k přehnaně vyčerpávaným obilnicím a miskám rýže dnešní Číny, a přibližují mu, jak důležité byly a jsou potraviny pro lidstvo. Města, kultura, umění, vlády, náboženství, to všechno vzniká na základě vytvoření a výměny přebytků potravin, a vyspělé civilizace se budují díky přepravě kukuřice, pšenice a rýže proti proudu řek až do kuchyní minulých generací. Nakonec však nevyhnutelně přichází čas, kdy se neurodí, pole utrpí erozí nebo poklesnou teploty, a centrum moci se pak přesouvá jinam. Jednotlivé kultury pak upadají do temných dob chudoby, hladu a války. Něco takového se stalo na konci říše římské, kdy otroci na plantážích příliš namáhali půdu v Evropě a v Egyptě, takže ji připravili o plodnost. Stalo se tak ale i starodávným Mayům, kteří během staletí, kdy v jejich říši panovalo sucho, museli opustit svá nádherná města. A stalo se tak i ve čtrnáctém století, kdy středověké společnosti zničil hlad a mor, stejně jako ve století devatenáctém, kdy katastrofické postupy kolonizátorů uvrhly polovinu světa do takové bídy, že se z ní už nikdy nevzpamatovala... [zvyšok anotácie nájdete po kliknutí na odkaz pod obrázkom]

zdroj: Albatrosmedia.sk
 
Názov: Politické Slovensko
Autor: Milan Šútovec
Vydavateľ: Slovart

Oficiálna anotácia: Jedinečná encyklopedická príručka mapuje politický život Slovákov od počiatkov formovania slovenského národa a jeho elít v rámci habsburskej monarchie cez spoločný česko-slovenský štát a „vojnovú“ Slovenskú republiku až po súčasnosť. Vyše 600 hesiel predstavuje významné osobnosti, kľúčové udalosti, inštitúcie, mediálne platformy politického života a myslenia (noviny, časopisy), politické a právne dokumenty, politické strany či ideové hnutia. Kniha je primárne určená najmä študentom spoločenských vied, práva či ekonomiky, adeptom politiky a verejného života, publicistom a pedagógom, dobre však poslúži všetkým záujemcom o prehĺbenie znalostí v oblasti slovenských dejín. 

zdroj: Slovart

Knihy pre deti a mládež



Názov: Prvých 100 zvierat 

Autor: - 
Vydavateľ: Svojtka & Co.
Poznámka: predpokladaný dátum vydania je 30. 5.   

Oficiálna anotácia: Rozvoj slovnej zásoby a spoznávanie zvierat rôznych druhov, veľkostí i z odlišných častí sveta pre najmenších čitateľov.

V tejto knižke určenej tým najmenším „čitateľom“, ale predovšetkým ich rodičom, ktorí majú záujem o rozvíjanie slovnej zásoby svojich detí, je predstavených 100 zvierat na farebných fotografiách s menovkami. Mäkká obálka a zaoblené rohy umožňujú vašim ratolestiam pustiť sa náruživo do „čítania“ bez toho, aby ste sa museli obávať o bezpečnosť detí, či stav knihy. Na stránkach nájdete prehľadne roztriedené názvy zvierat podľa niekoľkých kategórií – domáci maznáčikovia, polárne zvieratá, zvieratá žijúce v džungli a iné. Kto to bučí a mečí na statku? Pozri, kto sa to schováva v lese? Naučte deti rozpoznávať aj zvieratá zo vzdialenejších kontinentov – Afriky a Austrálie. V knižke nájdete zvieratá veľké (slon, medveď, žirafa), ale i tie najmenšie – chrobáky a hmyz.


zdroj: Svojtka.sk



Názov: Prvých 100 dopravných prostriedkov
Autor: -
Vydavateľ: Svojtka & Co.
Poznámka: predpokladaný dátum vydania je 30. 5.  

Oficiálna anotácia: Leporelo s fotografiami a opismi osobných i nákladných áut, vlakov, lodí, lietadiel a ďalších prináša základy slovnej zásoby z oblasti dopravných prostriedkov.

Fascinujú vaše dieťa nákladiaky na stavbe, traktory na poliach a rýchle motorky na cestách? Potom je táto knižka zameraná na rozvíjanie slovnej zásoby z oblasti dopravných prostriedkov určená práve im. Sto rôznych strojov – sto rôznych obrázkov s menovkami. Spolu s rozširovaním aktívnej slovnej zásoby si v nej deti precvičia aj farby (červené, alebo modré auto?) A protiklady (malé, alebo veľké auto?). v tejto veselej knižke nájdete nákladiaky, vlaky, autá, lietadlá a vôbec všetky dopravné prostriedky, čo sa pohybujú. Vďaka mäkkej obálke a oblým rohom predstavuje ideálnu prvú knihu pre malých milovníkov tátošov a budúcich pretekárov.

zdroj: Svojtka.sk

Názov: Čí je ten zadoček?
Autor: -
Vydavateľ: Svojtka & Co.
Poznámka: predpokladaný dátum vydania je 30. 5.   

Oficiálna anotácia: Táto malá knižočka je veľká tak akurát pre detské ručičky. Spoznáš, čí je ten zadoček na obrázku?

Spoznáva už vaše dieťatko zvieratká na obrázkoch a vie ich pomenovať? Ak áno, môžeme pokročiť o úroveň vyššie: tentoraz zvieratka nie sú vyobrazená tak, ako ste zvyknutí, pekne spredu alebo zboku. Jediné, čo je zo zvieratka vidieť, je jeho zadoček. Ale komu patrí? Vtipná knižka s hravými veršíkmi podnieti v deťoch zvedavosť a túžbu objavovať. Po odklopení okienka si dieťa overí, či malo pravdu – zvieratko sa mu totiž ukáže. Vďaka tomu si precvičí aj jemnú motoriku a základnú slovnú zásobu. 

zdroj: Svojtka.sk


Názov: Autíčko a zvieratká
Autor: Vojtěch Kubašta
Vydavateľ: Albatros
Poznámka: vekové odporúčanie: 3+

Oficiálna anotácia: Prečítajte si netradičnú trojrozmernú knihu českého výtvarníka Vojtěcha Kubaštu, ktorého prácu obdivuje celý svet.

Hmm, čo to tu vonia? No isteže, to mačička Micka zasa vyvára Barnabášovi dobroty! Vôňa z ich domčeka sa šíri až sem... Keď majú dlhú chvíľu, zahrajú si divadlo a zabudnúť nesmú ani na školu. Po hodine matematiky je konečne zas čas na zábavu. Hurá, ide sa na výlet! Pred domčekom stojí krásne vyleštené autíčko. Kam majú asi namierené? Prečítajte si trochu netradičnú trojrozmernú knihu českého výtvarníka Vojtěcha Kubaštu, ktorého prácu obdivuje celý svet.

zdroj: Albatrosmedia.sk

Názov: Medvedík v záhrade
Autorky: Petra Bartíková & Katarína Macurová 
Vydavateľ: Albatros
Poznámka: vekové odporúčanie: 3+
Poznámka: edícia Medvedíkove veselé príhody

Oficiálna anotácia: Navštív medvedíkovu záhradu a pochutnaj si na dobrotách, ktoré spolu so zajacom vypestovali! Zaži s medvedíkom veselé príhody v tejto krásne ilustrovanej knižke s pohyblivými obrázkami.

V lete v záhrade zrejú jahody. Medvedík sa o ne dobre stará. Sú červené a sladké. Uf, to je ale teplo! Kde je medvedíkov klobúk? A kto mu zjedol mrkvu? Vydaj sa s medvedíkom a jeho kamarátom zajacom do záhrady. Zažiješ s nimi kopu zábavy! Vďaka zázračnému ťahadlu sa ti obrázky budú meniť priamo pred očami.

Názov: Medvedík na farme
Autorky: Petra Bartíková & Katarína Macurová 
Vydavateľ: Albatros
Poznámka: vekové odporúčanie: 3+
Poznámka: edícia Medvedíkove veselé príhody

Oficiálna anotácia: Vydaj sa na farmu a pomôž medvedíkovi a prasiatku postarať sa o zvieratká! Zaži s medvedíkom veselé príhody v tejto krásne ilustrovanej knižke s pohyblivými obrázkami.

Medvedík má malú farmu. Stará sa na nej o zvieratká – o sliepočky, ovečky, koníky… Medvedíkov kamarát prasiatko mu pomáha. Ale občas sa mu to vymkne z kopýtok. A potom to tak na farme aj vyzerá… Preži jeden deň s medvedíkom a jeho kamarátom! Spoznaj zvieratká, ktoré žijú na farme, a čaruj so zázračným ťahadlom. S medvedíkom a prasiatkom si užiješ kopu zábavy!

Názov: Medvedík v kuchyni
Autorky: Petra Bartíková & Katarína Macurová 
Vydavateľ: Albatros
Poznámka: vekové odporúčanie: 3+
Poznámka: edícia Medvedíkove veselé príhody

Oficiálna anotácia: Pomôž medvedíkovi, Šťúplikovi a Guľkovi upiecť chutnú pizzu! Zaži s medvedíkom veselé príhody v tejto krásne ilustrovanej knižke s pohyblivými obrázkami.

To je ale dvojka! Jedna je chudučká ako trieska a druhá guľatučká ako loptička. Dve myšky, ktoré inak u medvedíka robia len samú neplechu, sa rozhodli, že mu tentoraz pomôžu. Spoločne upečú vynikajúcu pizzu! So sladkou paradajkovou omáčkou a so syrom – ten majú najradšej. Čo myslíš, podarí sa im to? Jedno je však isté: u medvedíka bude zase veselo. Vďaka čarovnému ťahadlu zvieratká priam ožijú!

Názov: Medvedík v dielni
Autorky: Petra Bartíková & Katarína Macurová 
Vydavateľ: Albatros
Poznámka: vekové odporúčanie: 3+
Poznámka: edícia Medvedíkove veselé príhody

Oficiálna anotácia: Pomôž medvedíkovi a ježkovi postaviť super motokáru! Zaži s medvedíkom veselé príhody v tejto krásne ilustrovanej knižke s pohyblivými obrázkami. 

Ako sa stavia motokára? Potrebujeme drevo, meter, pílku, vŕtačku, kolesá, skrutky, volant, skrutkovač… Uf, medvedíka čaká kopa práce! Pomôže mu vôbec niekto? Ale samozrejme, že áno! Nielen medvedík, ale aj jeho kamarát ježko sníva o tom, že sa raz zúčastní pretekov o pohár plný medu. Tak im drž palce, aby sa im tú motokáru podarilo postaviť. A nezabudni na čarovné ťahadlo! Vďaka nemu sa ti obrázky budú meniť priamo pred očami!

Názov: Čím budem?: Obrazová miniencyklopédia tých najobľúbenejších povolaní
Autorka: Jana Sedláčková  
Vydavateľ: Albatros
Poznámka: vekové odporúčanie: 3+

Oficiálna anotácia: 32 povolaní vo veľkoformátovom obrázkovom leporele.

Celkom obyčajný deň v meste. Cukráreň je zasa plná. Bodaj by nie, pracuje tu šikovná slečna, ktorej dobroty sú známe po celom meste. Pani učiteľka zvoláva deti na obed. Kuchár medzitým pripravuje chutné mäsko... Cukrárka, učiteľka, kuchár – už vieš, čím chceš raz byť? Spoznaj tieto i mnohé iné povolania. Zisti, čo pri svojej práci potrebuje detektív, baletka, automechanik alebo krajčírka.

zdroj: Albatrosmedia.sk

Názov: Nenažraná koza
Autor: Petr Horáček
Vydavateľ: Albatros
Poznámka: vekové odporúčanie: 3+

Oficiálna anotácia: Obrázková kniha českého výtvarníka, který dobyl srdce dětí po celém světě.

Mlsnou kozu nebaví přežvykování trávy, a tak se rozhodne vyzkoušet něco nového. Obejde celý statek, kočce vypije mléko, spořádá prasátku bramborové slupky, farmářově dcerce slupne botu a farmářovi dokonce trenýrky. Není divu, že se jí udělá špatně. Zezelená, zežloutne, zmodrá… A léčí se z toho celý týden – v pondělí přestane škytat, v úterý se jí přestane motat hlava, ve středu si mohutně říhne… A o víkendu už je to zas ta stará nepoučitelná koza. Dokud nenajde opuštěnou holinku...

zdroj: Albatrosmedia.sk

Názov: Včelár Jožko
Autorka: Simona Čechová 
Vydavateľ: Ikar
Poznámka: vekové odporúčanie: 3+

Oficiálna anotácia: V pustej doline, kde nič nebolo a nič nerástlo, žil osamelý Jožko. Často mu bývalo smutno. No jedno ráno ho za chalúpkou čakalo prekvapenie. Zatúlaný včelí roj si hľadal nový domov. Jožko sa potešil novým susedkám a zistil, aké je krásne o niekoho sa starať. A aké je dôležité začať od seba, ak túžime, aby sa niečo zmenilo k lepšiemu.

Simona Čechová je ilustrátorka a včelárka. Pri včelách vyrastala a tomuto remeslu sa priučila od svojho otca, ktorý sa učil od svojho otca a ten zas od svojho... A tak sú už vyše 120 rokov v rodine Čechových včelári. Včelár Jožko je jej prvá autorská knižka.

zdroj: Panta Rhei

Názov: Strom
Autorka: Katarzyna Bajerowiczová  
Vydavateľ: Fragment
Poznámka: vekové odporúčanie: 3+

Oficiálna anotácia: Vydaj sa do tajomného sveta, ktorý sa skrýva v koreňoch, pod kôrou kmeňa či v korune stromu. Spoznáš zvieratá a rastliny, ktoré na stromoch alebo v ich blízkosti žijú. Jednotlivé strany knihy môžeš navyše rozložiť a poskladať do veľkého obrázka. Košatý strom tak za okamih vyrastie priamo pred tebou. Potom už len stačí vybrať sa do prírody a objavovať!

zdroj: Albatrosmedia.sk

Názov: Medzi nebom a morom
Autori: Erin Fan & Terry Fan
Vydavateľ: Ikar
Poznámka: vekové odporúčanie: 5+

Oficiálna anotácia: Finn si pamätá príbehy, ktoré mu rozprával starý otec. O vtákoch knihomoľoch z Ostrovov kníh, o mieste s obrovskými mušľami či o tancujúcich medúzach. A najmä o ďalekom čarovnom mieste, kde sa more vlieva do neba.

Finnov dedko už odišiel z tohto sveta, preto sa Finn rozhodne na jeho počesť postaviť loďku. Vydá sa na more, aby to čarovné miesto, ktoré poznal len z rozprávania, objavil sám. A možno, ale naozaj len možno objaví niečo, o čom ani netušil, že chce nájsť. 

zdroj: Panta Rhei

Názov: V krajine rozprávok
Autorka: Katarína Škorupová  
Vydavateľ: Slovart
Poznámka: vekové odporúčanie: 5+

Oficiálna anotácia: V krajine rozprávok stretnete klasických rozprávkových hrdinov a zažijete s nimi nevídané dobrodružstvá. Nájdete v nej príbehy o ruži, čo je raz biela ako sneh, inokedy červená sťa krv. Chudáka, ktorý je bohatý, chamtivca, čo na lakomosť kruto doplatí.

Nájdete tu šaša, Katrenu a Jasnu, akú jednu divú, takú druhú krásnu,
Macochu, rybára, vodníka i kráľa, múdreho škriatka i hlúpeho statkára.
Máte už tých postáv vlastne hlavu celkom plnú?
Škriatkovia to všetko v húfe včielok zhrnú.
Zúfalček, Zurvalček, osy, škorce, včely... ani teraz zoznam tých mien nie je ešte celý...
Stretnete sa s množstvom čarodejných trikov, v Krajine rozprávok, víl, trpaslíkov...

zdroj: Slovart

Názov: Stroje – zázračné maľovanie vodou
Autor: -
Vydavateľ: Pro Solutions 
Poznámka: predpokladaný dátum vydania je 30. 5. alebo 31. 5. 

Oficiálna anotácia: "Zázračná kniha plná plná stavených strojov, áut, lietadiel a lodí skrýva tajomstvá, ktoré odhalíš len so štetcom a vodou. Stačí ich pretrieť a hneď uvidíš dokonalé pestrofarebné stroje. Keď obrázky vyschnú a farby zmiznú, mokrým štetcom ich znova odkryješ.

V knihe tiež nájdeš veľa obrázkov na vymaľovanie, neuveriteľné fakty, ako aj strany určené na rozvoj tvojich ilustrátorských zručností.

Kniha obsahuje:
- maľuj len vodou - 12 strán
- zaujímavosti a obrázky, tipy na zázračné maľovanie - 18 srán
- maľovanky so zaujímavosťami o strojoch - 18 strán (auto, dvojplošník, parný rušeň, autobus, kombajn, buldozér, domiešavač, štvorkolka, rýchlovlak, kamión,...)
- skicár na vlastnú tvorbu - 8 strán
- štetec"

zdroj: Bux.sk


Názov: Zvieratá – zázračné maľovanie vodou
Autor: -
Vydavateľ: Pro Solutions
Poznámka: predpokladaný dátum vydania je 30. 5. alebo 31. 5.  

Oficiálna anotácia: "Zázračná kniha plná plná farebných zvierat skrýva tajomstvá, ktoré odhalíš len so štetcom a vodou. Stačí ich pretrieť a hneď uvidíš dokonalé pestrofarebné stvorenia. Keď obrázky vyschnú a farby zmiznú, mokrým štetcom ich znova odkryješ.

V knihe tiež nájdeš veľa obrázkov na vymaľovanie, neuveriteľné fakty, ako aj strany určené na rozvoj tvojich ilustrátorských zručností.

Kniha obsahuje:
- maľuj len vodou - 12 strán
- zaujímavosti a obrázky, tipy na zázračné maľovanie - 18 strán
- maľovanky so zaujímavosťami o zvieratách - 18 strán (tukan, jaguár, plameniak, vrešťan, vráskavec, kolibrík, gepard, gorila, pralesnička, medveď, páv...)
- skicár na vlastnú tvorbu - 8 strán
- štetec"

zdroj: Bux.sk


Názov: Pan Podpostel
Autor: Chris Riddell
Vydavateľ: Albatros

Oficiálna anotácia: Máte pod postelí bubáka? Nebojte se, to je jen Pan Podpostel!

Obrázková kniha Chrise Riddella o chlapci Jimovi, kterému jedné noci vyleze zpod postele sympatická příšera – pan Podpostel. Pod postelí je tvrdá zem a panu Podpostelovi se tam špatně spí, proto poprosí Jima, jestli by si mohl vlézt k němu. Okamžitě usne, ale chrápe tak, že si Jim musí jít pro špunty do uší. A co se nestane – ze šuplíku na něj vyskočí další dvě příšerky. Prádelník není pohodlný, takže bez dlouhých okolků skočí pod peřinu k panu Podpostelovi. Další kouzelní tvorové se vynoří postupně ještě z šatní skříně, zpod křesla či zpoza závěsů. „Dobře, vzdávám se!“ rezignuje Jim. „Všichni dnes můžete spát v mé posteli!“ Příšerky se do ní natlačí a Jim usne na podlaze, kde ho ráno najde udivená maminka… Vydejte se s knížkou na výlet do světa dětské představivosti!

zdroj: Albatrosmedia.sk

Názov: Magdaléna a zvieratká v útulku
Autorka: Lisa Papp  
Vydavateľ: Pro Solutions
Poznámka: predpokladaný dátum vydania je 30. 5. alebo 31. 5.  

Oficiálna anotácia: V prvom diely sa Magdalénka naučila pekne čítať a teší sa, že si našla kamaráta - psíka Vločku. Vo voľnom pokračovaní sa Magdalénka vyberie pozrieť zvieratká v útulku. Tu si uvedomí, že aj tieto zvieratká potrebujú lásku a starostlivosť. Svoju skúsenosť si nenechá len pre seba a chce, aby aj ostatné deti pochopili, že aj ich pomoc môže byť pre tieto zvieratká tá najväčšia na svete...

Magdaléne a zvieratká v útulku je voľné pokračovanie motivačnej knihy o Magdalénke, s krásnymi ilustráciami a na tému blízku deťom i dospelým. Kniha Magdaléna a psík z knižnice získala vo svete niekoľko ocenení a na Slovensku ju Košická knižnica ohodnotila ako jednu z najlepších detských kníh v r. 2017.

zdroj: Knihcentrum.sk

Názov: Červený panáčik
Autorka: Jana Pohanková  
Vydavateľ: Slovart

Oficiálna anotácia: Poetické rozprávanie o panáčikovi v červenom kabátiku s červenou čapicou na hlave oživujú ilustrácie, ktoré sú samy o sebe kresleným rozprávaním. Hrdina v červenom vás zavedie do bábkového divadla, cirkusu i do zoo, preskúmate s ním deduškovu úžasnú zbierku kameňov, zachránite mačiatko od susedov, uvidíte, čo sa stane, keď sa Červenému panáčikovi narodí sestrička, a dostanete sa dokonca aj na návštevu k Eskimákom. Kniha získala v Čechách viacero prestížnych ocenení. Príbehy plné dobrodružstiev a fantázie sú vhodným čítaním pre našich najmenších aj pre deti, ktoré sa práve učia čítať.

zdroj: Slovart

Názov: Červené tenisky
Autorky: Barbora Paulovičová & Babča B. Kardošová  
Vydavateľ: Slovart

Oficiálna anotácia: Keď Barborka uvidela vo výklade červené tenisky, ihneď po nich zatúžila. Poslúchala, pomáhala, len aby tenisky dostala. No keď si ich prvý raz obula, odrazu akoby ju vymenili. Neobsedela, skákala do reči, neustále pobehovala a poskakovala. Neboli to totiž také celkom obyčajné tenisky, boli to tenisky s kolieskami. Zobrali Barborku na výlet do krajiny, kde bývali topánky od výmyslu sveta. Balerínky, čižmy, trblietavé sandáliky a aj dvojníčky Barborkiných červených tenisiek. Práve tie prišli požiadať o radu, čo so zrýchlenou Barborkou. Čo kolieskové tenisky vymysleli, sa dozviete v ilustrovanom príbehu.

zdroj: Slovart

Názov: Čo je vnútri fantastických strojov a stavieb
Autor: - 
Vydavateľ: Slovart
Poznámka: Séria Čo je vo vnútri...
Poznámka: vekové odporúčanie: 6+

Oficiálna anotácia: Nazrite dovnútra jedného z najväčších ďalekohľadov sveta, do útrob parného rušňa či do tesných priestorov nemeckých ponoriek z druhej svetovej vojny. Zistite, ako sa vchádzalo do stredovekej pevnosti, ako to funguje v uhoľnej bani či koľko členov posádky slúžilo na palube zaoceánskeho parníka Queen Mary. Prebádajte, čo drží pohromade Empire State Building, ako žijú a pracujú astronauti na raketopláne alebo čo sa odohráva v zákulisí veľkej opery. A dozviete sa ešte oveľa, oveľa viac!

zdroj: Slovart

Názov: Hravý průvodce Prahou
Autorka: Iva Petřinová  
Vydavateľ: Fragment
Poznámka: vekové odporúčanie: 6+ 

Oficiálna anotácia: Dostat děti ven dá někdy pěknou práci. Když ale máte chytrého pomocníka, který běžnou procházku promění v objevitelskou výpravu, máte vyhráno!

Dostat děti ven dá někdy pěknou práci. Když ale máte chytrého pomocníka, který běžnou procházku promění v objevitelskou výpravu, máte vyhráno! Hravý průvodce Prahou – to je 19 výletů, které vás zavedou na Pražský hrad, Kampu, Hradčany, Petřín, Vyšehrad nebo do Židovského a Starého Města. Obsah je připraven na míru rodinám s dětmi, takže pověsti a informace o historii či památkách jsou zpracovány tak, aby zaujaly. Nechybí hravé úkoly a kvízové otázky. Knížku využijí nejen rodiče, ale i učitelé či vychovatelé. Inspirace k obohacení školní výuky totiž nikdy není dost!

zdroj: Albatrosmedia.sk

Názov: Mirelka Pátračová rieši prípad Špagetového yetiho
Autorka: Kate Pankhurst
Vydavateľ: Ikar
Poznámka: vekové odporúčanie: 8+
Poznámka: séria Mirelka Pátračová rieši, 5. diel

Oficiálna anotácia: Pre Mirelku Pátračovú a jej kamarátky Pipu a Violetu z detektívnej kancelárie Tri pátračky sú aj letné prázdniny skvelou príležitosťou na odhalenie novej tajuplnej záhady. Len čo sa utáboria v kempe Skala ulitníkov, z výpovedí očitých svedkýň zistia, že v jeho okolí sa pohybuje hrozitánske chlpaté stvorenie so strašidelne žiariacimi žltými očami. Je to skutočne yeti, ktorý v lese hybernoval milióny rokov a zobudila ho vôňa špagiet z blízkeho kempu? Piata kniha zo série plnej humoru, veselých obrázkov a praktických tipov pre mladých super detektívov!

zdroj: Bux.sk

Názov: Atlas vyhubených živočichů
Autor: Radek Malý
Vydavateľ: Albatros
Poznámka: vekové odporúčanie: 10+

Oficiálna anotácia: Fascinující velkoformátový atlas zvířat, která obývala naši planetu.

I když naše planeta překypuje životem, všechna zvířata už v přírodě bohužel nespatříme. Právě některá z nich však můžete poznat alespoň díky tomuto výpravnému atlasu, který mapuje příběhy vyhynulých druhů a hledá příčiny jejich smutného konce. Podnikněte vzrušující cestu za těmito zvířecími tvory a přeneste se díky celostránkovým ilustracím do jejich neuvěřitelného světa!

Lidstvo právě zažívá šesté masové vymírání živočišných druhů v dějinách Země. Vymírání, které může mít vážný ekologický dopad na další vývoj planety i na nás, kteří o sobě tak pyšně tvrdíme, že jsme pány tvorstva. Spisovatel Radek Malý se pokusil na tuto alarmující skutečnost upozornit výpravnou knihou, která mapuje příběhy vybraných zástupců vyhubených druhů a hledá příčiny jejich smutného konce. Velkoryse pojatý atlas je doprovozen překrásnými expresivními celostránkovými obrazy talentovaného malíře Jiřího Grbavčice a podrobnými vědeckými ilustracemi proslulého Pavla Dvorského. Ponořte se do čtení a přiveďte zpátky k životu všech 41 hlavních hrdinů. Osud modré planety je jen ve vašich rukou…

Názov: Hilda a parádní slavnost
Autori: Luke Pearson & Stephen Davies  
Vydavateľ: Paseka
Poznámka: séria Dobrodružství Hildy, 2. diel 

Oficiálna anotácia: Dobrodružství Hildy nejprve uchvátila čtenářky a čtenáře komiksů, poté vznikl animovaný seriál od Netflixu a nyní je tu knižní série.

Druhý díl zavádí modrovlasou rozumbradu a její maminku do uspěchaného města Trolberg, jež se ani v nejmenším nepodobá nádherné divočině, kterou musely opustit. Když Hilda ve škole dostane za úkol vypracovat se spolužáky projekt o krásách jejich města, neví si s ním rady… ale když se jí naskytne příležitost zažít dobrodružství, neodolá! Potká během něj divoké elfy, draky, kteří plivou oheň, tajemného mluvícího havrana a nové kamarády, díky nimž na město Trolberg možná přece jen změní názor.

  
Názov: Hotel Winterhouse
Autor: Ben Guterson 
Vydavateľ: CPress
Poznámka: vekové odporúčanie: 9+
Poznámka: edícia Zásilka z Knihozemě, séria Hotel Winterhouse, 1. diel

Oficiálna anotácia: Záhady, kouzla a tajemství prokletého hotelu v 1. dílu napínané trilogie!

Osiřelá Alžběta žije s tetou a strýcem, kteří ji jednoho dne pošlou do hotelu Winterhouse. Brzy po příjezdu Alžběta zjistí, že je hotel zahalen tajemstvím i kouzly. V obrovské knihovně objeví magickou knihu a postupně si uvědomuje, že je s hotelem nějak spojená. Rozlušti hádanky, anagramy i složité rébusy a pomoz jí prolomit hotelové prokletí a vyřešit tajuplnou záhadu.

zdroj: Albatrosmedia.sk

Názov: Evička lhářka žhářka
Autorka: Petra Braunová
Vydavateľ: Albatros
Poznámka: vekové odporúčanie: 9+

Oficiálna anotácia: Dramatický příběh, jak nepodlehnout manipulaci, jak jí čelit a zabránit, jak sám se manipulátorem nestat – a jak je důležité mít rád!

Evička je tichá holčička. Odmala je neobyčejně chytrá, ale lhavá a potměšilá. Čtenář Evičku poznává od miminka a vidí, že to nemá lehké. Maminka je pořád v práci, nemá na dcerku čas, starají se o ni chůvy. Starší sestra Jitka na malou žárlí, a navíc s miminem přece není žádná zábava. Kdo má Evičku opravdu rád, je tatínek, ale i ten má náročnou práci a může se holčičce věnovat až večer. A tak si Evička, jak roste, musí poradit sama. Zvládá to pozoruhodně dobře, ale protože jsou v jejím srdci zasety zloba a hněv, jen lidem ubližuje. Svým chováním způsobuje kamarádům trápení a nepříjemnosti, a jelikož to provádí šikovně, nikdo ji neodhalí. Evička je dokonalá manipulátorka, a to se jí daří až do dospělosti. Ovšem v pozdějším životě se jí to vymstí.

Dramatický a napínavý Eviččin příběh má dětskému čtenáři osvětlit situace, s kterými se může setkat, má ukázat, jak je důležité nepodlehnout manipulaci, jak jí čelit a zabránit, a hlavně sám se manipulátorem nestat. Jak se mít na pozoru před takovými Evičkami – a především jak je důležité mít rád!

zdroj: Albatrosmedia.sk

Názov: Jak pozorovat ptáky
Autor: Antonín Krása 
Vydavateľ: CPress
Poznámka: vekové odporúčanie: 10+

Oficiálna anotácia: Seznamte se s ptáky českých lesů, polí i měst.

V rukou držíte unikátního průvodce, jenž je určen nejen zkušeným ornitologům, ale i laikům, kteří chtějí proniknout do ptačí říše a poznat nejznámější druhy vyskytující se na našem území. Autor pro vás vybral 122 druhů. Kromě popisů jednotlivých ptáků a jejich životních projevů, sepsal i to, kde u nás daní ptáci žijí a jak je na tom stav jejich populace u nás i v Evropě. Každý z popisovaných druhů je doplněn nádhernou ilustrací a u každého je rovněž místo na zápis poznatků z vlastního pozorování.

zdroj: Albatrosmedia.sk

Názov: Mlčať je zlatá rybka
Autorka: Annabel Pitcher  
Vydavateľ: Slovart
Poznámka: vekové odporúčanie: 12+

Oficiálna anotácia: Nová skvelá kniha od Annabel Pitcher je príbehom Tess Turnerovej. Je to obyčajné pätnásťročné dievča, trochu introvertné, s miernou nadváhou. Žije navonok bezproblémový život v milujúcej rodine, hovorí a robí veci tak, aby uspokojila rodičov, učiteľov, všetkých. Až kým jedného dňa nezistí niečo, čo obráti jej svet naruby. Ocko nie je jej skutočný otec. V šoku prestane rozprávať, obrní sa múrom mlčania a rozhodne sa na vlastnú päsť odhaliť tajomstvo svojho pôvodu. Na tejto strastiplnej ceste odhalí veci, ktoré môžu viacerým ľuďom zničiť život. Jediný priateľ, ktorý po celý ten čas verne stojí po jej boku, je detská baterka z pumpy v tvare zlatej rybky...

zdroj: Slovart

Názov: Nikdynoc
Autor: Jay Kristoff
Vydavateľ: CooBoo
Poznámka: vekové odporúčanie: 15+

Oficiálna anotácia: Přežila, aby se pomstila. První díl nové série od autora Illuminae.

Dcera popraveného zrádce Mia Corverová se ukrývá ve městě postaveném z kostí mrtvého titána. Vydává se na cestu, aby se stala učednicí nejobávanějšího a nejtajemnějšího sdružení vrahů v celé zemi – Rudé církvi. I když vyniká v použití jedů a zbraní, nemůže ji to zachránit před spiknutím, které se na ni v temnotě chystá. Dokáže ho odhalit včas, než ji dostihne, a pomstít se těm, kteří můžou za smrt jejího otce?

zdroj: Albatrosmedia.sk

Názov: Dcéra ľudstva
Autori: Giovanna Fletcher & Tom Fletcher  
Vydavateľ: Slovart
Poznámka: vekové odporúčanie: 15+
Poznámka: séria Dcéra ľudstva, 1. diel

Oficiálna anotácia: Svet postihla pohroma, keď sa doň prestali rodiť dievčatá. Celých dlhých päťdesiat rokov sa ľudia snažia prísť na to, čo je za tým. Vedci robia pokusy, veriaci sa modlia. Až sa napokon predsa len dočkajú zázraku, v ktorý už pomaly nik nedúfal. Narodí sa Eva, odpoveď na ich modlitby, ich posledná nádej. Evu držia celý život izolovanú od opačného pohlavia. O svojej minulosti nevie všetko. O svojej budúcnosti až priveľa. Až dovŕši šestnásť rokov, vyberú pre ňu troch vhodných kandidátov, pričom s jedným z nich má zabezpečiť pokračovanie ľudského pokolenia. Nie práve najľahšia úloha... Eva však tento svoj osud prijala, je s ním zmierená. Aspoň kým sa do jej života nepripletie Bram a Spasiteľka ľudstva odrazu nezatúži po slobode. Ako si však vybrať medzi láskou a budúcnosťou ľudskej rasy? Tom a Giovanna Fletcherovci sú mimoriadne úspešným spisovateľským párom, čoho dôkazom je aj tento nezvyčajný ľúbostný príbeh o poslednom dievčati na Zemi, zasadený do dystopického sveta blízkej budúcnosti.

zdroj: Slovart


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára