Vyhľadávať v tomto blogu

utorok 4. júna 2019

Júnové knižné novinky (2019)


Názov: Zbohom prízraky
Autorka: Nadia Terranova
Vydavateľ: Inaque
Poznámka: edícia Pandora

Oficiálna anotácia: Nadia Terranova rozpráva v románe Zbohom príznaky o posadnutosti stratou, o tom, ako nás minulosť ovládne, ak sa jej nepozrieme do očí.

Na začiatku románu sa stretávame s Idou v sicílskom prístave Messina, kde sa narodila. Jej matka ju požiadala o pomoc pri oprave rodného domu, ktorý má v úmysle predať. Obklopená predmetmi z dávnych čias stojí pred dilemou, čo uchovať a čoho sa zbaviť, ako sa vyrovnať s traumou z detstva. Pred viac ako dvadsiatimi rokmi jej otec zmizol. Nezomrel: jedného dňa jednoducho odišiel a už sa nevrátil. So stratou otca si Ida spája zdrvujúce matkino mlčanie, svoju identitu a dokonca aj vzťah s vlastným manželom, ktorý je jej záchranou a skazou zároveň. V momente, keď ju rodný dom ovládne aj so svojimi prízrakmi, musí prelomiť kliatbu a dovoliť, aby jej otec nadobro odišiel z jej života aj vnútra.

zdroj: Panta Rhei


Názov: Modlitba za Owena Meanyho
Autor: John Irving
Vydavateľ: Slovart
Poznámka: predpokladaný dátum vydania je 30. 6. 

Oficiálna anotácia: Siedmy román amerického spisovateľa Johna Irvinga, ktorý sa stal súčasťou literárneho kánonu vďaka dielam ako Zásady muštárne alebo Svet podľa Garpa.

Modlitba za Owena Meanyho rozpráva príbeh o zvláštne nadanom chlapcovi, neskôr mladom mužovi, ktorý je síce malý vzrastom, no veľký duchom, a ktorý svojimi životnými postojmi priam magicky ovplyvňuje životy ľudí okolo seba. Prostredníctvom tejto románovej postavy John Irving vyslovuje okrem hlbokých životných právd aj svoje názory na niektoré historické udalosti a históriu ľudstva.

zdroj: Slovart

Názov: Tíha sněhu
Autor: Christian Guay-Poliquin
Vydavateľ: Argo

Oficiálna anotácia: Všechno pokrývá oslepující, bílý, zářivý sníh. Lidi pokrývá temná samota.

Do blíže neurčené vesnice, snad někde v kanadských lesích, se v blíže neurčeném čase dostane zraněný mladý muž. Lidé jsou od vzdálených měst odříznutí závějemi sněhu, jsou bez elektřiny a docházejí jim zásoby. Přesto se zraněného ujmou a ubytují ho u podivínského Matthiase ve srubu nad vsí. Za dodávky potravin a za dřevo na otop se Matthias uvolí o mladíka pečovat. Občasné návštěvy řídnou, ti, kdo mohou, uvězněnou vesnici záhadně opouštějí. Matthias a jeho vnucený spolubydlící tvoří podivné společenství, plné pochopení i podezřívání. Každý má své tajemství, na které téměř bez ustání padá nový a nový sníh, jenž tíží domy i duše…

zdroj: Knihcentrum

Názov: Akvárium
Autor: David Vann
Vydavateľ: Argo
Poznámka: edícia AAA

Oficiálna anotácia: Dvanáctiletá Caitlin žije sama s matkou poblíž seattleského letiště. Každý den po škole čeká v místním akváriu a jako u vytržení pozoruje nejpodivnější ryby. Když ji jednoho dne osloví neznámý starý muž a Caitlin se s ním spřátelí, nevědomky tak otevře děsivé rodinné tajemství a nebezpečně rozkolísá doposud vyrovnaný vztah s vlastní matkou. Bude mít Caitlin dostatek odvahy konfrontovat matku s nepříjemnou minulostí? Poučí se dcera z jejích starých chyb, nebo propadne stejným křivdám a traumatům?

V románu Akvárium David Vann krystalicky čistým stylem popisuje psychologii narušené rodiny, tíhu vytěsňovaných vzpomínek i sílu odpuštění. Knihu doprovázejí černobílé ilustrace.

zdroj: Knihcentrum

Názov: Hlava světa
Autorka: Rebecca Gablé
Vydavateľ: Ikar CZ
Poznámka: edícia Světový bestseller CZ

Oficiálna anotácia: Branibor v roce 929. Při krvavém útoku německého vojska pod velením krále Jindřicha I. je zajat slovanský knížecí syn Tugumír. Spolu se sestrou Drahomírou jsou odvlečeni do Magdeburgu, kde se Tugumír brzy proslaví jako léčitel. Zachrání život Jindřichovu synovi Otovi a stane se jeho osobním lékařem a učitelem jeho synů. Přesto zůstává i nadále rukojmím a zajatcem mezi dvěma světy. Když se po Otově korunovaci vyrojí odpůrci, kteří ho chtějí svrhnout, obrací se král s nezvyklou prosbou na Tugumíra, muže, který je zároveň jeho přítelem i nepřítelem… Z pera Rebeccy Gablé, která je nazývána Ken Folletem v sukních.

zdroj: Knihcentrum
 

Názov: Začátek na řadu způsobů
Autor: Jon McGregor
Vydavateľ: Argo

Oficiálna anotácia: Životní příběh Davida Cartera, který celé poválečné dětství a dospívání sbíral a skladoval různé předměty a snil o tom, že jednou bude mít své muzeum. Až jako dospělý, ve dvaadvaceti letech, od dozví, že jeho rodiče nejsou jeho rodiče, ale že byl adoptován. Od té doby se jeho život začne odvíjet jinak. Ožení se, má dceru, vychovává ji, ale manželka s bipolární poruchou mu situaci neusnadňuje. On navíc musí pořád myslet na svou biologickou matku; zatímco až obsesivně archivuje a katalogizuje svůj život, ona pro něho zůstává velkou neznámou. Až s příchodem internetu mu nakonec svitne naděje, že ji opravdu najde.

zdroj: Knihcentrum

Názov: Stráže! Stráže!
Autor: Terry Pratchett
Vydavateľ: Slovart
Poznámka: Úžasná Plochozem 8 / Mestská stráž 1 

Oficiálna anotácia: Volajú ich hradná stráž, mestská stráž alebo jednoducho stráž. Bez ohľadu na meno je ich úloha v žánri hrdinskej fantasy rovnaká: najneskôr v tretej-štvrtej kapitole knihy sa vrútiť do miestnosti, po jednom sa vrhnúť na hlavného hrdinu a dať sa zabiť. Nik sa ich ešte nespýtal, či na to majú chuť. Týmto statočným mužom venoval geniálny Terry Pratchett prvú knihu zo série o mestskej stráži – nevyhnutnej súčasti najstaršieho a najšpinavšieho mesta na celej Plochozemi, Ankh-Morporku. Mesta, kde sa pod tvrdou rukou vládnuceho patricija museli naučiť spolu existovať Cech zlodejov, Cech vrahov a ďalší ctihodní občania. Za pestrou zmesou ankh-morporských obyvateľov v ničom nezaostáva zostava mestskej stráže - aj keď toho času tak trochu v (morálnom!) rozklade. Neutešený stav mužov zákona však posilní čestný podstrážnik Mrkva, ktorého vychovali trpaslíci. Jeho nováčikovské nadšenie kolegov nakopne, a práve včas. Čím skôr totiž treba vyriešiť záhadné zločiny, najmä keď za rohom číha drak...

zdroj: Slovart
 

Názov: Štefánka
Autori: Juraj Hradský, Adalbert Hackenberger a Viliam Stockmann
Vydavateľ: Marenčin PT

Oficiálna anotácia: Komplexný príbeh jedného miesta - domu na Suchom mýte s popisným číslom 741/59, ktorý vstúpil do histórie Bratislavy a povedomia jej obyvateľov a návštevníkov ako „Kaviareň Štefánka“. Bohatú a pohnutú históriu „Cafe Stefanie - Kaviareň Štefánia - Štefánka“ sme sledovali od jej počiatkov až do súčasnosti. Cez osudy jej majiteľov, hostí a štamgastov, ktorí jej dodávali osobitý lesk a punc nielen vážnosti a dôležitosti, ale aj noblesy a elegancie. Zostáva nám veriť, že Štefánka zostane súčasťou dnešnej Bratislavy rovnako, ako bola súčasťou tej minulej a naďalej nám bude pripomínať staré zašlé časy našich rodičov a prarodičov, ktorí v nej v príjemných posedeniach pri kávičke strávili veľa pekných chvíľ. A snáď nielen pripomínať tie zašlé časy kaviarenskej noblesy a elegancie, o ktorej sa dočíta dnešná generácia hostí práve v tejto knižke, ale že tu, v jej priestoroch nájdu okrem legendy akou je kaviareň obklopená, aj modernú súčasnosť v podobe profesionality, ktorou sa kaviareň Štefánka v novom šate prezentuje verejnosti.

zdroj: Panta Rhei


Názov: Príbeh jednej židovskej rodiny: autobiografia
Autorka: Edita Steinová
Vydavateľ: Európa

Oficiálna anotácia: Edita Steinová (1891 – 1942) – filozofka, rehoľníčka a obeť holokaustu začala svoje autobiografické poznámky písať po nástupe nacizmu k moci a začiatku prenasledovania židovského obyvateľstva. Vo svojom nedokončenom diele sa vracia do rokov detstva a mladosti vykreslených na pozadí každodenného života jednej židovskej rodiny v cisárskom Nemecku na začiatku 20. storočia. Prináša spomienky na svoje študentské roky vo Vroclave (1911 – 1913), Göttingene (1913 – 1915), pôsobenie v sanitárnej službe v poľnej nemocnici v Hraniciach na Morave (apríl – september 1915), štúdium fenomenológie a filozofické prostredie okolo zakladateľa fenomenológie Edmunda Husserla, až po ukončenie štúdia (1915), zloženie doktorskej skúšky (1916) a nástup do funkcie Husserlovej asistentky vo Freiburgu.

Pútavý text, v ktorom opisuje rodinné vzťahy, zážitky v školskom prostredí, skúsenosti, priateľstvá, nádeje aj sklamania a tiež vášnivú oddanosť štúdiu a hľadaniu pravdy, umožňuje hlbšie poznať jej osobný, rodinný i vedecký život a zároveň vystupuje ako svedectvo o ľudských a osobných kvalitách tejto neobyčajnej ženy ako aj epochy, v ktorej sa formovali jej budúce postoje a názory na človeka a jeho miesto vo svete.

zdroj: Vydavateľstvo Európa


Názov: Ernest Hemingway – Svědectví jednoho života
Autor: Michael Katakis
Vydavateľ: Odeon

Oficiálna anotácia: Pro mnoho lidí představuje Ernest Hemingway spíše mozaiku mýtů než člověka: vojáka, sportovce, lovce, expatriota a samozřejmě spisovatele. Ale pod těmito legendami stále uniká jeho skutečný život. Jak vypadal jako rozesmátý kluk či mladý voják? Co psal ve svých nejdůvěrnějších dopisech? Jak ho změnily jízdenky, které držel v ruce cestou z Francie do Španělska nebo napříč americkým Středozápadem, a co si na těchto cestách zapisoval, aby to z toho později vznikla povídka nebo román? Ernest Hemingway – Svědectví jednoho života zodpoví tyto i mnohé další otázky. Celý svazek, s předmluvou Hemingwayova syna Patricka a doslovem jeho vnuka Seana, připravil správce Hemingwayovy pozůstalosti, který též napsal úvod. Tato bohatě vypravená kniha, osvětlující autorův život ze všech možných stran, vypráví příběh jeho nesmírně úspěšné spisovatelské dráhy prostřednictvím předmětů, jichž se dotýkal, okamžiků, které prožil, myšlenek, jež se mu každý den honily hlavou.

zdroj: Knihcentrum
  
Názov: Vzdelaná
Autorka: Tara Westover
Vydavateľ: Tatran

Oficiálna anotácia: Autorka prešla neuveriteľnú cestu za vzdelaním, ako 17-ročná po prvý raz prekročila prah školy. Vyrastala v chudobnej rodine na vidieku, vystavená paranoi a tyranii despotického otca, násiliu brutálneho brata a bezcitnej matky. A jednako sa nakoniec dostala na prestížne školy ako Cambridge a Harvard. Vzdelaná je úžasná výpoveď o tŕnistej ceste tínedžerky, ktorá očarí a inšpiruje každého čitateľa. Jedna z najúspešnejších kníh minulého roka v USA.

zdroj: Vydavateľstvo Tatran


Názov: Lekárka Mária Jasenková: Smrť nás učí dobre žiť
Autori: Mária Jasenková a Martin Ližičiar
Vydavateľ: BeneMedia

Oficiálna anotácia: MUDr. Mária Jasenková je riaditeľka a primárka lekárka detského domáceho hospicu Plamienok. V otvorenom rozhovore prezrádza nielen to, kam ju nasmerovala jej životná cesta a ako vyzerali prvé dni či roky jej hospicu, ale dovoľuje blízko a intímne nahliadnuť aj do jej duše a uchopiť do slov náročné témy: smrť, zomieranie, zraniteľnosť či pomoc tým, ktorí si nevedia pomôcť sami. A ku každej téme vždy pridáva: Ak hovoríme o smrti, nezabúdajme predovšetkým hovoriť o živote.

Knihomola


Názov: Velký Sherlock Holmes: Sbírka hádanek inspirovaná největším detektivem všech dob
Autor: Gareth Moore
Vydavateľ: Nakladatelství Universum

Oficiálna anotácia: Vítejte ve vzrušujícím a zábavném světě Sherlocka Holmese! Tato kniha je plná doslova ďábelských výzev, které budou vyžadovat váš důvtip. Připojte se k Holmesovu příteli doktoru Watsonovi a pokuste se spolu s ním vyřešit více než 130 jedinečných úkolů. Někdy se jedná o hádanky, jindy o hru se slovy, v některých případech musíte použít matematické principy. Použijte sílu svého logického myšlení a poměřte se s nepřekonatelným intelektem Sherlocka Holmese, největšího detektiva všech dob.

zdroj: Knihcentrum


Názov: Dvě století střední Evropy
Autor: Jan Křen
Vydavateľ: Argo

Oficiálna anotácia: Komparativně pojaté dějiny středoevropských národů (Čechů, Slováků, Maďarů, Poláků, Němců, Rakušanů a Židů) v moderní éře od sklonku 18. století do současnosti kombinují syntetizující a paralelní přístupy, usilují o překročení tradičně pojímaných národních dějin, z nichž vyrůstají často zavádějící představy o národní – ať pozitivní či negativní – výlučnosti....

zdroj: Knihcentrum


Názov: Dějiny druhé světové války
Autor: Liddell Hart
Vydavateľ: Jota

Oficiálna anotácia: Liddell Hart je považován za „nejvlivnějšího armádního spisovatele Británie“, byl nejen předním vojenským analytikem, ale také jedinečným historikem a spisovatelem, takže jeho obsáhlé dějiny jsou vynikajícím materiálem, jenž zájemcům o tuto problematiku přináší ucelený pohled na dějiny druhé světové války z hlediska vojenského.

Rozsah této práce je ojedinělý. Na necelých tisíci stranách se autorovi podařilo vytvořit vynikající dokument pojednávající o vojenských operacích celé druhé světové války. Velmi přehledně po kapitolách analyzuje situaci na jednotlivých frontách a podává ucelený obraz vojenské problematiky tohoto šestiletého období. Tato obsáhlá práce skvěle analyzuje vojenskou strategii a v neposlední řadě rovněž odhaluje mnohé politické aspekty druhé světové války. Kniha je doplněna bohatou obrazovou přílohou a 55 podrobnými mapami vojenských operací.

zdroj: Knihcentrum


Knihy pre deti a mládež

Názov: Dobrú noc, kuriatko!
Autorka: Nathalie Choux
Vydavateľ: Svojtka & Co.
Poznámka: séria Montessori, edícia MiniPÉDIA

Oficiálna anotácia: Na svet prišli kuriatka a hneď zvedavo skúmajú svet. Ráno ich otec kohút zobudí kikiríkaním, vyzobú zopár zrniečok a už je čas ísť spať. Dobrú noc, kuriatka!

Kto sa to kľuje z vajíčka? Mamička sliepočka to dobre vie – sú to jej malé kuriatka! Objavovať svet s týmto leporelom pre najmenšie deti od jedného roka je také zábavné! Pevné stránky s pohyblivými prvkami precvičia aj jemnú motoriku. Stačí len vložiť prštek do správneho otvoru, zľahka vysunúť, zatiahnuť alebo otočiť, a hneď budú vaši malí objavitelia poznať odpovede.

zdroj: Svojtka & Co.


Názov: Prečo? Otázky a odpovede pre malé deti: Moje telo
Autor: -
Vydavateľ: YoYo Books
Poznámka: v edícii Prečo? Otázky a odpovede pre malé deti vyjdú koncom júna aj tieto tituly: Príroda, Zvieratká, Svet okolo nás
Poznámka: vekové odporúčanie = 3+ 

Oficiálna anotácia: Prečo? Obľúbená otázka detí i géniov! Zvedavé deti kladú jednu otázku za druhou. V tejto knižke nájdete odpovede na najčastejšie otázky o ľudskom tele. Zábavné odklápacie okienka a zrozumiteľné vysvetlenia určite vzbudia zvedavosť vášho dieťaťa.

zdroj: Knihcentrum


Názov: Moja malá hrkálková a hryzadlová knižka: Malá Panda
Autor: -
Vydavateľ: YoYo Books
Poznámka: v edícii Moja malá hrkálková a hryzadlová knižka vyjdú koncom júna aj tieto tituly: Malá ovečka, Malá mačička, Malý tučniak

Oficiálna anotácia: Knižka s hrkálkami a hryzadlami, ktorú si všetky deti obľúbia! Spoznávajte spolu s pandou nové zvieratká a farby.

zdroj: Knihcentrum


Názov: Moja veľká obrázková knižka
Autorka: Nathalie Choux
Vydavateľ: Svojtka & Co.

Oficiálna anotácia: Základná slovná zásoba v knihe s jednoduchými ilustráciami. Spoznávaj oblečenie, zvieratá, ovocie a zeleninu, dopravné prostriedky a nauč sa ich pomenovať.

S ktorými predmetmi sa stretávaš najčastejšie? Sú to tvoje hračky, oblečenie alebo obľúbené jedlo? A vieš ich všetky správne pomenovať? V tejto knižke si deti pomocou jednoduchých názorných ilustrácií osvoja základnú slovnú zásobu. Naučia sa rozoznávať jednotlivé kusy oblečenia, zvieratá i dopravné prostriedky, ktoré môžu vídať na uliciach. Je určená naozaj tým najmenším „čitateľom“, ktorí sa ešte len učia poznávať svet pomocou pomenúvania bežných javov v ňom. S pomocou rodičov sa môže stať prvou najmilšou knihou, vďaka ktorej si deti do budúcna vybudujú kladný vzťah k čítaniu.

zdroj: Svojtka & Co.


Názov: Hmyzí hotel
Autorky: Helena Haraštová, Petra Bartíková, Markéta Nováková 
Vydavateľ: Albatros
Poznámka: vekové odporúčanie = 3+

Oficiálna anotácia: Nazri do hmyzích izbičiek.

Hmyzie tvorčeky sú také malé a krehké, že ich človek v prírode ľahko prehliadne. A to je škoda. Vieš ty vôbec, aké farbisté môžu byť príbehy zo života hmyzu? Tak, napríklad fúzač – vyzerá ako nespoločenský mudrlant, ale to spôsobujú len jeho veľmi dlhé tykadlá, kvôli ktorým sa k nemu nik nemôže veľmi priblížiť. Alebo vážka – ako to, že nespadne, aj keď máva krídlami tak zriedka a ledabolo? Iný hmyz by už dávno spadol! A tak ďalej, a tak ďalej… Svet hmyzu je skutočne podivuhodný. A preto už neotáľaj. Otvor túto knihu, vstúp do hmyzieho hotela a spoznaj zblízka jeho krehkých hostí s tykadlami a krovkami. Recepčná lienka sedembodková už na teba netrpezlivo čaká a nervózne ťuká ceruzkou do stola…

zdroj: Albatrosmedia


Názov: V domčeku macka Brumka
Autor: -
Vydavateľ: Pro Solutions

Oficiálna anotácia: Macka Brumka navštívili kamaráti a veselo sa spolu zabávajú! Hrajú sa s loptou, na pirátov, zahrajú si aj divadielko a pomaškrtia si na dobrotách, ktoré macko pripravil. Milé rýmy o mackovi Brumkovi a jeho kamarátoch potešia deti v knihe plnej posuvných častí a skrytých prekvapení.

zdroj: Panta Rhei


Názov: Macko Brumko v materskej škole
Autor: -
Vydavateľ: Pro Solutions

Oficiálna anotácia: Macko chodí do škôlky veľmi rád. S kamarátmi je tam vždy veľká zábava! Hrajú sa s hračkami, pečú koláčiky vo svojej kuchynke, hojdajú sa, naháňajú sa na lúke a lezú po preliezačkách. Milé rýmy o mackovi Brumkovi a jeho kamarátoch potešia deti v knihe plnej posuvných častí a skrytých prekvapení.

zdroj: Panta Rhei


Názov: Králik a medvedica 3: Čosi, kto si?
Autor: Julian Gough
Vydavateľ: Albatros
Poznámka: rada Králik a medvedica, 3. diel
Poznámka: vekové odporúčanie = 5+

Oficiálna anotácia: Nové letné dobrodružstvá nevšedných kamarátov.

ČĽUP! Králika a medvedicu pri pokojnom letnom kúpaní v jazere vyruší čosi záhadné. Majú sa tešiť alebo sa báť? Je to len malá strapatá sovička alebo obrovská vyhladovaná príšera? Stretne napokon králik niekoho s horšími zlozvykmi, ako má on? Králik nepochybuje o tom, že túto záhadu vyrieši. Keď sa však z najlepšieho dňa v jeho živote stane najhorší, medvedicina pomoc sa mu určite zíde… Príbeh o priateľstve, prijatí a o všestrannom využití čučoriedkového hovienka.

zdroj: Albatrosmedia


Názov: Maľované čítanie – Opice nezbednice a iné príbehy
Autorky: Eva Dienerová, Alžbeta Kováčová
Vydavateľ: Ikar
Poznámka: séria Maľované čítanie

Oficiálna anotácia: Maľované čítanie Opice nezbednice a iné príbehy voľne nadväzuje na mimoriadne úspešné Maľované čítanie Mravček Zvedavček a iné príbehy od tej istej autorky.

Veselé príbehy o dvoch opiciach, ktoré narobili neplechu v zoologickej záhrade, o bojazlivej korytnačke, o veľmi neposlušnom zajačikovi a ďalšie, sú určené aj na prvé čítanie. Medzi najmladším školákmi sa tešia veľkej obľube, pretože uľahčujú začiatočné obdobie samostatného čítania a obohacujú slovnú zásobu.

Milé a aktuálne texty popretkávané veľkým množstvom farebných obrázkov majú vždy dobrý koniec a pomáhajú deťom rozvíjať schopnosť čítania s porozumením. Vedú ich k spoznávaniu významovej podoby slova, rozvíjajú fantáziu a podporujú záujem o knihy.

zdroj: Knihcentrum


Názov: Veľké čistenie zubov v ZOO
Autori: Sophie Schoenwaldová, Günter Jakobs
Vydavateľ: Ikar
Poznámka: vekové odporúčanie = 3+

Oficiálna anotácia: V zoologickej záhrade sa šíri zápach. Pretože si nikto neumýva zuby!

Riaditeľ zoo Alfréd Verva dostane nápad. Pošle ježka Ignáca Mentolku na odvážnu misiu. A basta! Ešte lepšie – pasta! Stačí zubná pasta na ježkovom chrbte a môže sa dať do práce. Od rána do večera Ignác drhne, leští a čistí veľké, malé i špicaté zuby. Zažije pri tom najväčšie dobrodružstvo vo svojom živote. Svieži príbeh, ktorý deti nadchne, rozosmeje a najmä povzbudí, aby sa pravidelne starali o svoje zúbky.

zdroj: Knihcentrum
  
Názov: Na vrchol kopca
Autorka: Marianne Dubucová
Vydavateľ: Ikar
Poznámka: vekové odporúčanie = 3+

Oficiálna anotácia: Každú nedeľu putuje pani Jazvecová na vrchol neďalekého kopca. Pozná meno každého zvieraťa aj rastliny a pomáha všetkým stvoreniam v núdzi. Jednu nedeľu stretne malého kocúra Lea, ktorý sa k nej pridá. To je začiatok krásneho priateľstva a mnohých ďalších vychádzok na kopec. Čo sa stane, keď už pani Jazvecová nemá dosť síl vyjsť s Leom na kopec? Dojímavý príbeh o priateľstve a šľachetnosti, ktorý vás inšpiruje k potulkám prírodou.

zdroj: Knihcentrum

Názov: Kniha o noci
Autorka: Bonnie Pang
Vydavateľ: Svojtka & Co.
Poznámka: vekové odporúčanie = 4+

Oficiálna anotácia: V noci, když spíš hlubokým spánkem a zdají se ti sny, probouzí se jiný svět – noční svět. Noc v lese, noc za polárním kruhem, noc ve vesmíru… Existuje mnoho nočních světů, které jen čekají na to, až je prozkoumáš. Podívej se, jak se na Zemi střídá den a noc. Víš, kdo všechno během noci pracuje, aby bylo ráno v obchodech zboží? A co se děje v továrně během noční směny? V této knížce tě čeká mnoho překvapivých objevů. Díky působivým ilustracím a výstižným popiskům ti žádné tajemství noci nezůstane zahaleno.

zdroj: Knihcentrum


Názov: Ohrožená zvířata: aneb Jak jim můžeme pomoci
Autorka: Pavla Hanáčková
Vydavateľ: B4U Publishing
Poznámka: vekové odporúčanie = 6+

Oficiálna anotácia: Poznejte ohrožená zvířata, rostliny i místa a naučte se, jak přírodu chránit!

Podívej se kolem sebe – zdá se ti, že je v přírodě všechno v pořádku? Taky sis všimnul poházených odpadků, chřadnoucích stromů a rostlin? Nezdá se ti, že některé obyvatele vidíš čím dál méně? Není divu – my, lidé, jsme to přírodě totiž pěkně zavařili. Dokonce tak, že některé druhy zvířat budeme brzy znát jen z obrázků. Lidí přibývá a přírody ubývá. Kácíme stromy, osídlujeme i dříve neprobádaná místa a bereme zvířatům a rostlinám jejich domovy. Jestli chceš přírodě pomoci, neváhej a čti! Dozvíš se, jaká místa, zvířata i rostliny jsou v ohrožení a jak jim můžeš podat pomocnou ruku.

zdroj: Albatrosmedia


Názov: Tajomstvá nočnej oblohy
Autor: Stuart Atkinson
Vydavateľ: Ikar
Poznámka: vekové odporúčanie = 7+
Poznámka: predpokladaný dátum vydania je 30. 6.

Oficiálna anotácia: Čo vidíte, keď sa za tmavej noci pozeráte na oblohu? Celý vesmír, ktorý sa zas díva na vás!

V spoločnosti mačky Felicity odhaľte divy nočnej oblohy od súhvezdí po vzdialené galaxie a zistite, ako ich možno nájsť. Tento celkom slušný úvod do pozorovania vesmíru s množstvom zábavných faktov a praktických tipov vám pomôže uvidieť hviezdy tak, ako ste ich dosiaľ nevideli. Dozviete sa, čo je vlastne polárna žiara. Objavíte planéty slnečnej sústavy. Spoznáte fázy Mesiaca.

zdroj: Bux.sk

Názov: Čerešňová princezná
Autorka: Vivian Frenchová
Vydavateľ: Ikar

Oficiálna anotácia: Princezná Pivonka má nepríjemný pocit, že jej otec je tyran. Nechce tomu veriť, lenže on má zlý zvyk zatvárať ľudí do temnice… Chystá sa kráľovská oslava a kráľ má ešte horšiu náladu než zvyčajne. Bez rozmyslu odmietne pozvať podlú bosorku a to môže znamenať len jediné: problém!

zdroj: Knihcentrum


Názov: Dobrodružstvá Alfiho Cibuľu
Autorka: Vivian Frenchová
Vydavateľ: Ikar

Oficiálna anotácia: Alfiho Cibuľu čaká veľké dobrodružstvo. Jeho brat Vznešemír odchádza hľadať bohatstvo… a Alfi mu nesie batožinu! No ukáže sa, že Vznešemír neznáša dobrodružstvá, a tak musí Alfi ich výpravu zachrániť. Pomôže mu verný pes, hovoriaci kôň, dve myšky a nechýbajú ani zvedavé straky, ktoré do všetkého strkajú zobák.

zdroj: Knihcentrum


Názov: Traja kamoši a fakticky fantastický výlet
Autorka: Barbora Kardošová
Vydavateľ: Slovart
Poznámka: séria Traja kamoši, 3. diel
Poznámka: predpokladaný dátum vydania je 28. 6. 

Oficiálna anotácia: Juraj Králik má jedenásť rokov a ujde z domu, ale iba na chvíľu. Práve totiž vypukli letné prázdniny a čaká ho vytúžený výlet. Zažije fakticky fantastické dobrodružstvo, stratí sa v hustom lese. Našťastie nie sám, ale s kamoškou Laurou a náčelníkom Tigria noha, a ten sa v lese cíti ako doma. Neviete, kto to je?

Čítajte a uvidíte padať hviezdy, zažijete účinky Čutyho živej vody v praxi, spoznáte sedem mačiatok aj deti tetrova Dada a ak budete trpezliví, možno sa dočkáte aj básničky, ktorú napísali tri pieskomilky! Lebo okrem agentky Bondy, doktora Haflinga a slečny Mliečnej bude v tejto knižke ešte veľa iných zvierat aj kamošov! Tretia časť dobrodružstiev troch kamošov vám prinesie nielen veľa zábavy a humoru pre deti a ich rodičov, ale aj mnoho rád, ktoré deťom pomôžu, keby sa niekedy stratili v prírode alebo v živote.

zdroj: Slovart

Názov: Zberný dvor
Autor: Branislav Jobus
Vydavateľ: Slovart
Poznámka: vekové odporúčanie = 9+

Oficiálna anotácia: Pre mnohých ľudí sa končí problém s odpadom v momente, keď hodia smeti do koša. V knihe Zberný dvor sa práve vtedy príbeh začína. O tom, čo sa udeje s kotúčikom záchodového papiera, s nie úplne čerstvým patizónom aj hliníkovou plechovkou aj o tom, ako išiel celofán s alobalom na vandrovku. A to nie je všetko. Vďaka múdremu kompótu, ktorý sa dočítal vo vyhodených novinách, ako funguje recyklácia, sa zrodí na zbernom dvore Odpadkový fantóm. Prespáva v kontajneroch alebo v kôpke nezaradeného odpadu a zasiahne vždy tam kde treba a dokonca sa pokúsi zašiť ozónovú dieru. Aj vďaka nemu to na zbernom dvore konečne začne fungovať.

zdroj: Slovart

Názov: Prebuď monštrum
Autor: Patrick Ness
Vydavateľ: Slovart
Poznámka: séria Nespútaný chaos, 3. diel
Poznámka: vekové odporúčanie = 15+

Oficiálna anotácia: Todd a Viola sa ocitli uprostred vojny. Voľbu medzi tým, či sa prikloniť na stranu tyrana alebo teroristov, zatienila bezprostredná hrozba v podobe armády domorodých tlkotov valiacich sa na Nové Prentissovo, aby pomstili smrť svojich druhov. Nespútaný chaos navyše násobí vesmírna loď s osadníkmi, ktorí práve pristáli na Novom svete, aby tu hľadali nový, lepší začiatok pre svojich ľudí. Todd s Violou tak opäť musia bojovať o holý život a zároveň sami so sebou, s najťažšou otázkou: Koho by ste zachránili, ak by ste si museli vybrať medzi milovanou osobou a zvyškom planéty? Zaslúži si svet, v ktorom sa v ľuďoch prebúdzajú monštrá, vykúpenie, alebo ho čaká záhuba?

Zrýchlený čas nepokojov núti hlavných hrdinov čo najskôr dospieť a čeliť osudovým rozhodnutiam v šokujúcom finále výnimočnej dystopickej trilógie Nespútaný chaos z pera uznávaného autora Patricka Nessa.

zdroj: Slovart

Názov: Tisíc dokonalých tónov
Autorka: C. G. Drews
Vydavateľ: Slovart
Poznámka: vekové odporúčanie = 15+

Oficiálna anotácia: Emóciami nabitý príbeh o tom, ako sa vášeň môže zmeniť na posadnutosť.

Beck nenávidí svoj život. Nenávidí svoju násilnícku matku. Nenávidí svoj domov. A zo všetkého najviac nenávidí klavír, na ktorom ho matka núti hrať každú hodinu každého dňa. Nikdy nebude hrať tak ako ona – predtým, než náhla choroba ukončila jej kariéru a premenila ju na zlomenú a zatrpknutú bytosť. Ale Beck je príliš vydesený na to, aby sa vzoprel svojej matke a povedal jej, že jeho vášňou je skladanie vlastnej hudby, pretože aj najmenší náznak rebélie by sa mohol skončiť násilím. Keď Beck stretne August, uletené dievča plné života, energie a optimizmu, začne sa v ňom prebúdzať láska a zrazu vidí spôsob, ako uniknúť svojej bolestivej existencii. Odhodlá sa však nasledovať hlas svojho srdca?

zdroj: Slovart


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára