Vyhľadávať v tomto blogu

piatok 30. augusta 2019

Smradi, hrdinovia budúcnosti


Tento článok vyšiel v júnovom čísle Magazínu o knihách v roku 2019. Text článku som v rámci jeho publikovania na blogu doplnila o fotografie, aby ste sa mohli s týmito knihami detailnejšie zoznámiť.   

Vlky sú zákerné stvorenia. Keď dostanú chuť na prasiatka, nezastaví ich ani domček týchto kvíkajúcich neviniatok (ak nie je z tehál). Dokonca sa neštítia zhltnúť ani bezbrannú chorú babičku a klamať jej obetavej vnučke. Všetky dôkazy sú uchované v rozprávkach, doplnené o ilustrácie, podčiarkujúce ich vinu! Existuje však jedinec, ktorý s týmto verdiktom nesúhlasí. Pán Vlk, jedna z hlavných postáv komiksovej série Smradi od Aarona Blabeyho, už má plné tesáky týchto klamstiev (Epizóda 1). Tvrdí, že nám prezradí skutočnú pravdu. Nielen o sebe, ale aj o ďalších zvieratách, ktorých povesť je rovnako pošpinená ako tá vlčia. Na scénu prichádzajú pán Had, pán Piraňa a pán Žralok. 

Aaron Blabey: Smradi, Epizóda 1, Smradi: Misia nesplniteľná, Epizóda 2, Smradi: Chlpáčikova pomsta, Epizóda 3 (preklad Kristína Balalová, Albatros)


Dobré skutky napriek všetkému


Pán Vlk má plán, ktorý navždy odstráni tie ohováračské reči, ktoré sa o ňom a jeho „neškodných“ kamošoch šíria. Zo smradov sa stanú hrdinovia! Aby sa tak stalo, musia začať konať dobré skutky. Niekedy aj za cenu, že sa to obdarovaným nebude páčiť. Vlkovým kamošom sa to veľmi nepozdáva. Označenie zloduch im neprekáža. Lenže pán Vlk je neoblomný. Nastal čas konať dobro! Ako prvé okúsi dobro členov čerstvo založeného Klubu hrdinov na strome uviaznuté vydesené mačiatko. Pán Vlk rozhodol, že mačiatko treba zachrániť, a nie zožrať, ako navrhoval pán Žralok, neprávom prezývaný Čeľuste. Priebeh záchrannej akcie bol napínavý, ba priam desivý (z pohľadu mačiatka), ale záchrana dopadla úspešne. Pán Vlk si už bol istý, že sú pripravení na prvú misiu nazvanú Operácia psí útulok. Zachránia 200 šteniatok! V ceste im stojí iba 20 strážnikov a pár maličkostí ako železné tyče a ostnatý drôt...

  


Slobodu sliepkam


Po absolvovaní dvoch dobrodružstiev si čerství hrdinovia uvedomili, že páchanie dobra je vlastne veľmi príjemné. Čoskoro sa však ukáže, že na to, aby zmenili celospoločenskú mienku, treba vykonať niečo fantastické (Epizóda 2)! Pán Vlk aj vie čo. Oslobodia 10 000 sliepok zo slepačej farmy. Pomocnú nohu (a nie jednu) im ponúkne ďalší tvor so zlou povesťou, tarantula Noháč. Hrdinovia však netušia, že vykonaním tohto hrdinského činu si získajú mocného nepriateľa. Doktor Rupert Marmeláda sa im rozhodne pomstiť a páni hrdinovia majú čo robiť, aby zostali nažive (Epizóda 3)...    




Hrdinovia budúcnosti


Niet pochýb, že členovia Klubu hrdinov sú odhodlaní konať dobro a všetkých presvedčiť, že nie sú smradi, ale hrdinovia. Ich dobrodružstvá sú jedinečné, absurdné a veľmi zábavné. Nikde inde sa vám nenaskytne príležitosť vidieť žraloka trpiaceho arachnofóbiou, prestrojeného počas akcie za krásnu mladú ženu. Páni (ex)smradi sú na správnej ceste k statusu hrdinov. Kým sa táto zmena stane spoločensky akceptovanou, môžeme sa do sýtosti zabávať na ich fascinujúcich dobrodružstvách, ktoré im môžu závidieť všetci tí tuctoví ľudskí hrdinovia.

Aktualizácia: V septembri vyjde 4. diel Smradov. V tomto článku si môžete prečítať oficiálnu anotáciu knihy a tiež zistiť, aké ďalšie skvelé knihy majú v septembri vyjsť.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára