Vyhľadávať v tomto blogu

sobota 2. januára 2021

Januárové knižné novinky (2021)

Názov: Prekliaty poklad a meč
Autor: Vladislav Doktor
Vydavateľ: Ikar
 
Oficiálna anotácia: Píše sa rok 1620, na Trenčianskom hrade sa chystá stretnutie evanjelickej šľachty a mesto je pred jarmokom plné žoldnierov Gabriela Betlena. Na trhy v slobodnom kráľovskom meste sa schádzajú obchodníci zo širokého okolia i Čiech. Župan Gašpar Ilešházi má spečatiť spojenectvo so sedmohradským kniežaťom Gabrielom Betlenom svadbou svojej jedinej dcéry. Náhla smrť troch strážcov v hradnej bašte však môže všetko prekaziť. Po vrahoch niet ani stopy a zmizol aj poklad nesmiernej hodnoty, o ktorom takmer nik netušil. V okolí sa potulujú Turci a hovorí sa aj o spojencoch katolíckeho cisára Ferdinanda II.. Županove plány sú ohrozené. Zdá sa, že pomôcť by mohol Betlenov dôverník rotmajster Ján Werner a jeho druhovia. To by však nesmelo dôjsť k roztržke s veliteľom hradného vojska. Werner sa s vypätím všetkých síl snaží vypátrať zlodejov pokladu a uhorskej kráľovskej koruny. A hoci šťastie mu vôbec nepraje, vie, že v hre je oveľa viac než jeho česť! 
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Špión a zradca
Autor: Ben Macintyre
Vydavateľ: Ikar
 
Oficiálna anotácia: Oleg Gordijevskij je syn agenta KGB a produkt najvychýrenejších sovietskych inštitúcií. Tento bystrý a kultivovaný muž postupne začal vnímať komunistické zriadenie svojej krajiny ako zločinné a neschopné reformy. Ruská spravodajská služba ho ako svojho agenta prvý raz nasadila v roku 1968 a napokon sa stal popredným zástupcom Sovietskeho zväzu v Londýne. Od roku 1973 však tajne pracoval pre MI6. V období, keď sa studená vojna chýlila ku koncu, takmer desať rokov pomáhal Západu odhaľovať ruských špiónov a umožňoval prekaziť nespočetné množstvo tajných plánov spravodajskej služby. To všetko sa dialo v čase, keď sovietske vedenie podliehalo čoraz väčšej paranoji v súvislosti s prvým úderom, ktorý mohol prísť zo strany Spojených štátov amerických, a svet sa tak dostával na pokraj vojny.

Pracovníci MI6 v zúfalom úsilí udržať okruh zasvätených čo najužší nikdy neprezradili Gordijevského meno ani svojim spojencom zo CIA. Tí sa preto horúčkovito snažili odhaliť totožnosť britského zdroja, pôsobiaceho na najvyššej úrovni. Ich posadnutosť napokon viedla ku Gordijevského skaze. Agentom CIA, ktorý ho identifikoval, totiž nebol nikto iný ako Aldrich Ames, muž, ktorý sa stal smutne známym práve tajnou špionážou v prospech Sovietov.
 
Najnovšia kniha Bena Macintyra je zatiaľ zároveň jeho najlepším dielom. Rozvíja v nej trojstranné nešportové správanie USA, Británie a Sovietskeho zväzu a ako vyvrcholenie ponúka čitateľom strhujúci chronologický, priam filmový opis Gordijevského fascinujúceho úteku z Moskvy v roku 1985. Čitateľa zasvätí do hlboko utajeného sveta zrady, kde sa hranice medzi osobným a pracovným stierajú a rozhodnutie jediného človeka môže zmeniť budúcnosť celých národov a štátov. 

zdroj: Bux.sk
 
 
Názov: Ohňová zem: Z podzemného pekla sa nikto nedostane živý
Autor: Pascal Engman
Vydavateľ: Ikar
 
Oficiálna anotácia: Colonia Dignidad bola nemecká kolónia na juhu Čile. Rozprestierala sa na území, ktoré svojím rozsahom takmer dosahovalo veľkosť Lichtenštajnska. Od roku 1961 obyvatelia kolónie sexuálne zneužívali deti. Viacerí z páchateľov boli bývalí príslušníci SS, ktorí sa dostali do Čile prostredníctvom tajnej siete nacistických sympatizantov známej ako Die Spinne. Osada stále existuje. Len účel sa zmenil.

V Štokholme miznú majetní finančníci a médiá majú svoju senzáciu. Miznú aj deti ulice, prisťahovalci, po tých však nikto nepátra. Polícia nedokáže zastaviť zločineckú organizáciu s názvom Légia, ktorá vládne štokholmskému podsvetiu. O zvláštne zmiznutia sa začne zaujímať Vanessa Franková, húževnatá, svojská policajná inšpektorka. Práve prežíva osobnú krízu, ale riskuje všetko, aby na vlastnú päsť vypátrala, kto uniesol mladú dievčinu zo Sýrie. Štrnásťročná Natasja prišla o celú svoju rodinu a vo Švédsku chcela začať nový život.

Séria stôp privedie Vanessu k bývalému vojakovi elitných jednotiek Nicolasovi Paredesovi. Opustil armádu, no nevzdal sa túžby po náprave tam, kde sa siaha na práva bezbranných. Nitky siahajú až do ďalekého Čile a udalosti naberajú rýchly spád. V podzemných bunkroch, pozostatkoch z čias vojenskej diktatúry, sa odohrávajú zločiny, nad ktorými tamojšia vláda už roky priviera oči. 
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Deník
Autor: Henry David Thoreau
Vydavateľ: Paseka
 
Oficiálna anotácia: "Můj deník je částí mého já, která by jinak přetekla přes okraj a přišla nazmar," poznamenal si roku 1841 americký spisovatel a přírodovědec Henry David Thoreau do deníku, který si vedl čtyřiadvacet let. První český výbor z rozsáhlého díla ukazuje celou šíři autorovy osobnosti. Vedle úvah o přírodě, umění, dějinách, politice, náboženství a dokonce i sexu obsahuje také střípky z Thoreauova soukromí, "nekorektní" postřehy o ženách i vtipné historky. Myšlenkovou hloubkou, poutavostí a literární kvalitou jsou tyto zápisky významným doplněním dosud přeloženého Thoreauova díla. 
 
Názov: Celkom (ne)obyčajné veci izolovanej doby: 19 príbehov z karantény
Autori: Mirka Ábelová, Pavol Čekan, Mário Gešvantner a ďalší
Vydavateľ: Lindeni
 
Oficiálna anotácia: 19 príbehov z karantény je zbierka jedinečných výpovedí o tom, ako sa známe osobnosti i obyčajní ľudia vyrovnávali s jarným lockdownom. Všetky naše plány na ten rok sa razom ocitli v domácej izolácii spolu s nami. Hoci politici vypli krajiny, naše životy sa nezastavili. Matka sa naďalej pripravovala na príchod druhého dieťaťa. Vedec neváhal a pustil sa do práce na vývoji vlastných testov. Maliarka bojovala so zákernou chorobou. Lekárka ošetrovala pacientov s dovtedy neznámou chorobou. Horolezcov sen o prvovýstupe sa rozplynul v návale nových obmedzení. Oni a mnohí ďalší hľadali možnosti, ako sa vyrovnať s novou realitou. Strachy, nádeje, optimizmus i praktické riešenia. Všetci prežívame radosti i trápenia unikátnym spôsobom. V tejto knižke ponúkame čitateľom pohľady do mnohých sfér spoločnosti, od vedy cez sociálnu prácu, politiku, kultúru, šport až po biznis a jedinečné osobné príbehy. To všetko optikou devätnástich zaujímavých ľudí. 
 
zdroj: Albatrosmedia.sk
 
 
 
Názov: Ako zatĺcť klinec: Prebuďte v sebe domáceho majstra!
Autor: -
Vydavateľ: Ikar
 
Oficiálna anotácia: Nebaví vás pre každú maličkosť volať elektrikára a netušíte, ako urobiť drobné opravy? Už sa vám nechce platiť nehorázne sumy inštalatérovi za niečo, čo mal hotové za päť minút? Túžite skoncovať s pocitom, že máte obe ruky ľavé?

Táto kniha je pre vás ako stvorená! Podrobne a zrozumiteľne vám poradí, ako zvládnuť bežnú údržbu a opravy v domácnosti: výmenu vypínača, opravu splachovania, vymaľovanie miestnosti, upevnenie políc…

Túto príručku drobných opráv v domácnosti musíte mať!

  • Viac ako 40 tém s radami a dobrými nápadmi.
  • Informácie o potrebnom náradí a čase na jednotlivé úkony.
  • Ilustrované inštrukcie krok za krokom, aby ste to ľahšie zvládli.
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Ako sa mozog s nami zahráva
Autor: Albert Moukheiber
Vydavateľ: Ikar
 
Oficiálna anotácia: Povinná príručka kritického myslenia
 
Prečo si myslíme, že máme pravdu, hoci sa mýlime? Prečo nás desí neškodný pavúk? Prečo sa bojíme vystúpiť na verejnosti, hoci nám nehrozí nijaké nebezpečenstvo? Prečo veríme hoaxom?

V reálnom živote sme vydaní napospas aproximácii, ilúzii a omylom. Tieto mozgové mechanizmy nám pomáhajú vytvárať si ucelenú predstavu o svete. Často nám však zahmlievajú rozumové schopnosti a uväznia nás do pasce rýchlych úsudkov. Autor nabáda čitateľov, aby kriticky uvažovali o vlastnom spôsobe myslenia. Citovaním mnohých vtipných a neraz aj provokatívnych príkladov z praxe alebo vedeckých experimentov dokazuje, že by sme nemali príliš dôverovať svojim presvedčeniam, emóciám a predtuchám.

Kniha prináša najnovšie objavy z oblasti neurovedy. Zároveň radí, ako si urobiť z mozgu spoľahlivého spojenca v každej situácii.
 
zdroj: Bux.sk

 

Knihy pre deti a mládež
 
 
Názov: Moje prvé pohybové leporelo: Farma
Autor: Yao Kawamura
Vydavateľ: Svojtka & Co.
Poznámka: vekové odporúčanie = 1+
Poznámka: v januári vychádza aj Moje prvé dotykové leporelo: Domáci maznáčikovia
 
Oficiálna anotácia: Toto pohyblivé leporelo pre najmenšie deti zoznámi malých čitateľov so zvieratkami na farme. Pevné stránky s pohyblivými prvkami precvičia aj jemnú motoriku...
 
Posunuj a objavuj zábavné zvieratká na farme. Kto to stojí na hromade hnoja? Kto sa nenápadne schováva v stajni a kto sa preháňa na pasienku? Toto leporelo s pevnými stránkami a posuvnými prvkami nielen pomôže najmenším čitateľom s jemnou motorikou, ale predstaví aj najdôležitejších obyvateľov farmy. 
 
zdroj: Svojtka & Co.
 

Názov: Veselá farma: Príbeh so zvukmi - 18 rôznych zvukov
Autor: -
Vydavateľ: Svojtka & Co.
Poznámka: vekové odporúčanie = 1+
 
Oficiálna anotácia: Štefan, vstávaj! Pes vonku šteká. A fúra práce na teba čaká ... Rýchlo, je čas navštíviť farmu strýka Štefana a lepšie spoznať jeho zvieratká. Vďaka celostránkovým farebným ilustráciám a veselým veršom sa deti razom prenesú na farmu a zoznámia sa s tamojším životom. A 18 sprievodných zvukov celú farmu skvelo oživia! Treba len stlačiť správny obrázok a už počujú koníka, mačku, somárika a veľa ďalších zvieracích kamarátov. Vaše deti si predčítanie krátkeho veselého rozprávania spoločne so stláčaním tlačidiel zvukov určite obľúbia! Stačí len otvoriť knižku - ďalší deň na farme sa práve začína! 
 
Názov: Moja prvá klasická hudba
Autorky: Emilie Collet & Séverine Cordier [ilustrátorka]
Vydavateľ: Svojtka & Co.
Poznámka: vekové odporúčanie = 1+
 
Oficiálna anotácia: Stlač tlačidlo, počúvaj melódiu a zoznám sa s klasickými skladbami slávnych skladateľov.
 
Milujete hudbu a chcete svoju vášeň odovzdať aj svojim deťom? To je dobre. Hudba je takmer ako kúzlo - dokáže človeka preniesť do najrôznejších svetov a spôsobovať v tele veselé i smutné pocity. Ale hudba by nebola, ak by neboli hudobné nástroje, muzikanti, čo na ne hrajú, a skladatelia, ktorí pre nich píšu skladby. Strauss, Wagner, Bach alebo Mozart - vypočujte si úryvky známych melódií, ktoré stvorili títo velikáni. Zoznámte sa s hudobnými nástrojmi, slávnymi skladateľmi a ich významnými dielami v tejto bohato ilustrovanej zvukovej knižke. Kniha je skvelým interaktívnym zoznámením s bohatým svetom klasickej hudby. Obsahuje vymeniteľné gombíkové batérie AG10. 
 
zdroj: Svojtka & Co.

 
Názov: Moje klasické hudobné nástroje
Autorky: Emilie Collet & Séverine Cordier [ilustrátorka]
Vydavateľ: Svojtka & Co.
Poznámka: vekové odporúčanie = 1+
 
Oficiálna anotácia: Stlač tlačidlo, počúvaj melódiu a zoznám sa s klasickými hudobnými nástrojmi husľami, flautou, gitarou, trúbkou, tympanmi a klavírom.

Milujete hudbu a chcete svoju vášeň odovzdať aj svojim deťom? To je dobre. Hudba je takmer ako kúzlo - dokáže človeka preniesť do najrôznejších svetov a spôsobovať v tele veselé i smutné pocity. No hudba by nebola, ak by neboli hudobné nástroje, muzikanti, čo na ne hrajú, a skladatelia, ktorí pre nich píšu skladby. S tými všetkými sa v tejto zvukovej knižke zoznámite. Sú tam nástroje strunové, klávesové, bicie aj plechové. Autori klasickej hudby im napísali krásne melódie, ktorých úryvky si môžete vypočuť na každej dvojstrane. Pestré ilustrácie dopĺňajú stručné informácie o nástrojoch, skladbách alebo technike hry. Kniha je skvelým interaktívnym zoznámením s bohatým svetom klasickej hudby. Kniha obsahuje vymeniteľné gombíkové batérie AG10. 
 
zdroj: Svojtka & Co.

 
Názov: Môj malý Mozart
Autorky: Emilie Collet & Séverine Cordier [ilustrátorka]
Vydavateľ: Svojtka & Co.
Poznámka: vekové odporúčanie = 1+
 
Oficiálna anotácia: Wolfgang Amadeus Mozart je najslávnejším hudobným skladateľom všetkých čias. Už ako dieťa bol zázračne nadaný. Aj táto knižka je určená deťom. Z rozsiahleho Mozartovho diela ich zoznamuje so skladbami, ktoré sú najznámejšie, alebo ktoré si spolu s Mozartom a jeho ilustrovanými kamarátmi môžu malí čitatelia zaspievať. Pestré ilustrácie dopĺňa stručné rozprávanie o skladbách, o hudobných nástrojoch v nich použitých alebo o Mozartových časoch. Na každej dvojstrane je možné stlačiť tlačidlo a vypočuť si hudobnú pasáž, o ktorej sa v knihe práve píše. Kniha je skvelým interaktívnym zoznámením s týmto velikánom klasickej hudby. Obsahuje vymeniteľné gombíkové batérie AG10. 
 
zdroj: Svojtka & Co.

 
Názov: Rok v meste
Autorka: Katarzyna Bogucka
Vydavateľ: Ikar
Poznámka: vekové odporúčanie = 3+
Poznámka: séria Rok v ...
 
Oficiálna anotácia: Rok v meste obsahuje dvanásť dvojstrán, na ktorých je zobrazených dvanásť mesiacov v roku. Každá dvojstrana predstavuje rovnaký, detailne vykreslený záber mesta s jeho obyvateľmi v rozličných situáciách a za rozdielneho počasia, cez deň alebo v noci. Na prvej dvojstrane sa zoznámite s hrdinami knihy a na predposlednej si zahráte interaktívnu hru.

Pri prezeraní Roka v meste môžete stráviť hodiny. Táto mimoriadna kniha podnecuje predstavivosť, rozvíja všímavosť, schopnosť logicky myslieť a hľadať súvislosti a povzbudzuje rozprávačstvo, no predovšetkým je zárukou skvelej zábavy.
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Karneval v ZOO
Autori: Sophie Schoenwald & Günter Jakobs
Vydavateľ: Ikar
Poznámka: vekové odporúčanie = 3+
 
Oficiálna anotácia: Nový príbeh o zvieratkách v zoologickej záhrade, v ktorom odvážny ježko Ignác Mentolka opäť ukáže, že si vie poradiť v každej situácii. Veselé obrázky a slovné hračky patria k tomu!

Vo vnútri knihy nájdu deti návod, ako si zhotoviť masku ježka Ignáca.

Žirafon, leviger, tupagáj – čo sa to tu, do hája, deje? Po zoologickej záhrade behajú čudné tvory! Dnes majú totiž zvieratá karneval! Vymyslel ho barón von lev. Opice, hrochy, zebry – všetky sa prestrojili. Ale kto je kto? Zvieratá sa smejú a riaditeľ zoo Alfréd Verva od údivu stráca reč. Stojí pred veľkou hádankou, a tak si na pomoc zavolá svojho dobrého kamaráta, ježka Ignáca Mentolku. Veď zoo čoskoro otvorí svoje brány a dovtedy musí byť táto záhada vyriešená! 
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Ako dedko Blcha objavil južný pól
Autorka: Stephanie Marian
Vydavateľ: Ikar
Poznámka: vekové odporúčanie = 4+
 
Oficiálna anotácia: Malá blcha, veľké dobrodružstvo! 
 
Dedko Blcha rozpráva napínavý príbeh prvej expedície na južný pól. Do Antarktídy sa plaví spolu s posádkou na obrovskom ľadoborci, zažije mrazivú zimu, polárnu noc a vybuduje v Zátoke veľrýb základňu. Na jar sa konečne bádatelia vydajú na dlhú cestu k pólu. Všetci sa tešia, ale ozajstnú radosť pocíti dedko Blcha, až keď tam spolu s Amundsenom zapichne do ľadu nórsku zástavu.

Autorka a ilustrátorka knižky mala originálny nápad! Opísala atmosféru výpravy nie očami ľudí, ale očami malej blchy, ktorá sa jej zúčastní ukrytá v kožušine polárneho psa. Vytvorila tak vtipný, napínavý a zároveň múdry príbeh. Detskému bádateľovi umožňuje na každej stránke knihy, farebne ladenej do tónov krajiny večného ľadu a snehu, objavovať nepoznaný svet. Prostredníctvom obrázkov sa dozvie, čo tvorí výbavu polárnika, ako vyzerá polárna základňa, aké zvieratá žijú v Antarktíde a všeličo iné o jednej z najpútavejších expedícii v dejinách ľudstva. 
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Balkón
Autorka: Melissa Castrillón
Vydavateľ: Ikar
Poznámka: vekové odporúčanie = 4+
 
Oficiálna anotácia: Očarujúca obrázková kniha o sile prírody spájať ľudí
 
Svetovo uznávaná ilustrátorka Melissa Castrillón prináša magický a inšpiratívny príbeh takmer bez slov o tom, ako záhrada jedného dievčatka dokáže zmeniť nielen jeho život, ale aj životy ľudí v jeho okolí.

Keď sa malé dievčatko presťahuje do mesta, vezme si aj svoje krásne rastliny. Tie spolu s ňou zo dňa na deň rastú a rozkvitajú. Jej balkón sa stane malou oázou, ktorá priláka rôzne zvieratá. Mení nielen jej svet, ale aj svet navôkol, vďaka čomu si nájde nového priateľa a spojí blízku komunitu. Otvorené a odhodlané srdce jej umožní spoznávať nové možnosti a vybudovať si nový, zelený svet. 
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Lesy: Zaujímavé fakty o prírode okolo nás
Autor: -
Vydavateľ: Ikar
Poznámka: vekové odporúčanie = 6+
 
Oficiálna anotácia: Staň sa prieskumníkom prírody – je to také ľahké! Stačí, keď budeš mať na prechádzke lesom poriadne otvorené oči, vhodné oblečenie a budeš ohľaduplný voči svojmu okoliu. V lese totiž nie si doma ty, ale jeho obyvatelia, rastliny a zvieratá. Nezabudni, vždy sa pohybuj po vyznačených chodníkoch a v sprievode dospelého!

Táto knižka je plná informácií, zábavných aktivít a nápadov na projekty, ktoré sú ideálne pre mladých milovníkov prírody. Zistíš v nej, aké zvieratá žijú v rôznych typoch lesov, čím sa živia a ako sa im v lesoch darí. Spoznáš rôzne podoby lesa a dozvieš sa, prečo sú stromy v pralesoch také vysoké. Naučíš sa, ako môžeme lesom pomôcť a chrániť ich. 
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Počasie: Zaujímavé fakty o prírode okolo nás
Autor: -
Vydavateľ: Ikar
Poznámka: vekové odporúčanie = 6+
 
Oficiálna anotácia: Staň sa prieskumníkom prírody – veď je všade okolo nás!
 
Keď sa pozrieš z okna, hneď vieš, aké je počasie. Vieš však, ČO je to počasie? Prečo u nás v zime sneží, keď v Austrálii je tak horúco? Nie je oblak ako oblak, meteorológovia rozlišujú hneď niekoľko typov – stačí zalistovať v tejto knižke a spoznáš ich tiež. Páči sa ti dúha? Bojíš sa búrok? Zisti, ako tieto javy okolo nás vznikajú a lepšie im porozumieš. Táto kniha je plná informácií, zábavných aktivít a nápadov na projekty, ktoré sú ideálne pre mladých milovníkov prírody. 
 
zdroj: Bux.sk
 
 
Názov: Polly a Buster: Čarodejnica rebelka a citlivá príšerka
Autorka: Sally Rippin
Vydavateľ: Ikar
Poznámka: séria Polly a Buster, 1 diel
Poznámka: vekové odporúčanie = 7+
 
Oficiálna anotácia: Prvý diel novej fantasy série prináša úžasný príbeh o tom, čo je v živote dôležité – o priateľstve a nádeji.

Vo svete, v ktorom je neprípustné, aby sa čarodejnice kamarátili s príšerami, sa Polly a Busterovi darí udržať svoje priateľstvo v tajnosti. Pravidelne sa stretávajú na obrovskom starom strome opretom o vysoký kamenný múr medzi pozemkami, na ktorých stoja ich domy, ale keď na seba náhodou natrafia na ulici, ani sa nepozdravia. Až kým sa jedného dňa všetko nezmení... Keď si Polly musí vybrať medzi svojím najlepším priateľom a novou kamarátkou, uvedomí si, Buster je vždy na jej strane, je smutný, keď je smutná, teší sa s ňou, keď má radosť. Za také priateľstvo sa predsa oplatí bojovať.

Knižka je ideálna pre deti, ktoré sa zaujímajú o čarodejníctvo, ale ešte nie sú celkom pripravení na Harryho Pottera. 
 
zdroj: Bux.sk 
 
 
Názov: Klub objaviteľov 1: Marshmallowač
Autori: Bobbie Peers & Sandra Steffensen
Vydavateľ: Ikar
Poznámka: séria Klub objaviteľov, 1. diel 
Poznámka: vekové odporúčanie = 8+
 
Oficiálna anotácia: Zoznámte sa s klubom objaviteľov!
 
Predstavte si to: V detskej izbe vylepšujete glóbus, začnete sa zmenšovať, až sa zrazu ocitnete... vo vlastnom glóbuse! Úžasné, však? Ellu čaká dobrodružstvo, v ktorom spozná skúseného objaviteľa Felixa, stretne hrozivých pirátov a nakoniec založí Klub objaviteľov. 
 
zdroj: Bux.sk

 
 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára