Vyhľadávať v tomto blogu

piatok 26. novembra 2021

Decembrové knižné novinky (2021)

Názov: Madisonské mosty
Autor: Robert James Waller 
Vydavateľ: Lindeni
 
Oficiálna anotácia: Jeden muž. Jedna žena. Horúce leto. A krátka známosť, ktorej vášeň pretrvá naveky. 
 
Svetový bestseller Madisonské mosty, podľa ktorého bol natočený rovnomenný obľúbený film, zachytáva nečakané ľúbostné vzplanutie medzi fotografom Robertom Kincaidom a Francescou Johnsonovou, ženou v domácnosti a manželkou miestneho farmára, ktoré vytrhne jej život zo zabehaných koľají. 
 
Názov: Pomalý oheň
Autorka: Paula Hawkins 
Vydavateľ: Slovart
 
Oficiálna anotácia: Paula Hawkins opäť majstrovsky rozohráva napínavý príbeh o klamstve a pomste a vťahuje čitateľov do deja s rovnakou energiou ako v bestselleroch Dievča vo vlaku a Do vody.

Tri ženy a jedna brutálna vražda. Telo zavraždeného mladého muža na obytnom člne v Londýne vyvoláva mnohé otázky. Laura strávila s mladíkom iba jednu noc, no po boku obete ju videli poslednú. Zvedavá suseda Miriam z vlastnej skúsenosti vie, ako ľahko sa človek ocitne v nesprávnom čase na nesprávnom mieste a že krv na šatách nutne neusvedčuje vraha. Carla ešte vždy oplakáva smrť jedného člena rodiny, keď sa dozvie o vražde druhého – svojho synovca. Všetky tri ženy v sebe z rozličných dôvodov dusia pocit trpkosti za krivdy, ktoré ich postretli v minulosti, a hoci si to neuvedomujú, túžia ich napraviť. 
 
zdroj: Slovart

 
Názov: Hrdinovia: Smrteľníci a príšery, výpravy a dobrodružstvá
Autor: Stephen Fry
Vydavateľ: Tatran
 
Oficiálna anotácia: Hrdinovia nepochybne existujú – ale okrem nich existujú ešte grécki hrdinovia. 
 
Len veľmi málo obyčajných smrteľníkov sa pustilo do takých odvážnych a vzrušujúcich dobrodružstiev plných hrôzostrašných nástrah či prekabátilo intrigujúcich a pomstychtivých bohov tak štýlovo a triumfálne ako grécki hrdinovia.

V pokračovaní bestselleru Mýty autor Stephen Fry bravúrne prerozprával zábavné, tragické, dramatické a nadčasové príbehy gréckych hrdinov a hrdiniek oplývajúcich nevídanou silou, odvahou, prefíkanosťou a dôvtipom. Nastúpte spolu s Iasonom na loď Argo a vydajte sa so slávnymi Argonautmi na výpravu za zlatým rúnom. Sledujte, ako rýchlonohá Atalanta – ktorú vychovali medvede – predbehne každého muža, až kým nenaletí nenápadnému mladíkovi na fintu so zlatými jablkami. Prežívajte s Heraklom nebezpečenstvá sprevádzajúce dvanásť úloh, ktoré má splniť, traste sa od hrôzy pri mrazivom pohľade obávanej Medúzy a sledujte, ako prefíkaný Oidipus vyrieši hádanku okrídlenej Sfingy.

Kniha Hrdinovia je plná vášnivých vzbĺknutí, dramatických útekov a prenasledovania, zápasov a bitiek, neriešiteľných hádaniek a bezvýchodiskových situácií, činov vykonaných zo zbabelosti alebo so skutočnou odvahou, ako aj vrážd a príkladov nezištnej obetavosti. Je to jednoducho príbeh príbehov o tom, čoho všetkého sme my smrteľníci – vo svojich najsvetlejších aj najtemnejších chvíľach – schopní.
 
zdroj: Tatran

 
Názov: Mačacia stopa
Autor: Dominik Dán 
Vydavateľ: Slovart
 
Oficiálna anotácia: Detektívi z oddelenia vrážd práve vyriešili vraždu šoféra dodávky známej tabakovej firmy. Radosť z úspešnej akcie zatieňuje hanba, ktorú páchatelia vrhli na celý policajný zbor. Napriek rozpačitým pocitom vládne v kancelárii stoštyridsaťjeden pohodová atmosféra, no len do chvíle, kým šéf oddelenia nepošle Krauza a Chosého vyšetriť vraždu Lívie. Zistenie, že Lívia je v skutočnosti mačka, je prekvapivé, ale spojitosť a súvislosti so starou známou sú doslova desivé. Z hlbín minulosti opäť vyplávala Hilda Wolfová, psychologička s kamennou tvárou a prísne racionálnym myslením, chladnokrvné monštrum, ktorú Burger s Hanzelom podozrievajú z vrážd mladých chlapcov, zo série ťahajúcej sa ešte z čias socializmu. A aby toho nebolo dosť, v ten istý deň cestou zo školy unesú trinásťročného syna vysokého štátneho úradníka. Unesú ho iba pár krokov od domu Hildy, čo nikto z detektívov nepovažuje iba za náhodu. Dovtedy prominentná štvrť Zlatý trojuholník sa razom stáva diabolským trojuholníkom, v ktorom miznú chlapci ako na bežiacom páse. Detektívi z oddelenia vrážd musia zaloviť v pamäti, zalistovať v zaprášených poznámkach, skonfrontovať staré poznatky s novými, musia urobiť všetko preto, aby záhadu vyriešili, inak si bremeno minulosti ponesú so sebou ďalšie roky.
 
zdroj: Slovart

 
Názov: Vražda na fare
Autorka: Agatha Christie
Vydavateľ: Slovenský spisovateľ
 
Oficiálna anotácia: Vražda na fare z roku 1930 patrí k najznámejším detektívkam Agathy Christie. Autorka v nej prvý raz uviedla na scénu jedinečnú slečnu Marplovú, ktorá sa podobne ako Hercule Poirot dodnes teší veľkej obľube čitateľov na celom svete.

„Keby niekto zavraždil plukovníka Protheroa, urobil by svetu dobrú službu.“ Keď anglikánsky duchovný Leonard Clement ľahkovážne utrúsi tieto slová, ani vo sne netuší, že zakrátko sa naplnia. Aj vzhľadom na iné okolnosti, ako je miesto činu, ktorým sa stala jeho vlastná fara, sa ocitne na zozname podozrivých. Policajný šéf Melchett a inšpektor Slack vyšetrujúci smrť majiteľa panského sídla, ktorého nemohli vystáť ani najbližší príbuzní, uviaznu v slepej uličke, odkiaľ ich môže vyviesť iba Clementova najbystrejšia farníčka slečna Marplová. Nik iný tak dobre nepozná domáce pomery a vzťahy, ale predovšetkým ľudskú povahu. Nenadarmo pred starou dámou cíti rešpekt celý St Mary Mead vrátane vraha, ktorý dobre vie, že keď sa raz slečna Marplová vydá na lov, nikto a nič jej neunikne.
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Králičí faktor
Autor: Antti Tuomainen 
Vydavateľ: Ikar
 
Oficiálna anotácia: Ako by mal vyzerať skvelý život? Poistný matematik Henri Koskinen má všetko vyrátané do posledného desatinného miesta. No potom sa stane niečo, s čím po prvýkrát nepočítal. Náhle stratí prácu a po bratovi zdedí zábavný park vrátane všetkých svojráznych zamestnancov a množstva finančných problémov. Najhorším z nich je dlh miestnemu mafiánskemu bossovi, ktorý sa neštíti použiť akékoľvek prostriedky, aby získal, čo mu patrí. No nie sú to len nebezpeční kriminálnici, čo Henrimu skríži cestu.

Laura Helantová je prevádzkarka parku a zároveň umelkyňa s pestrou minulosťou, ktorej nedokáže odolať aj napriek jej nevyspytateľnosti. Pri tom, ako sa prehlbujú Henriho problémy s mafiou a city k Laure, zisťuje, že nie všetko sa dá predvídať. Ani keby na to použil ten najlepší vzorec... 
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Oheň draka nezabije
Autor: James Hibberd 
Vydavateľ: Tatran
 
Oficiálna anotácia: Oficiálny necenzurovaný epický príbeh nakrúcania seriálu Hra o tróny.

Scenáristi, členovia filmového štábu a herci, ktorí boli priamo „pri tom“, po prvý raz porozprávajú celý príbeh zo zákulisia nakrúcania celosvetovej senzácie – fenomenálneho seriálu Hra o tróny. Od počiatočných stretnutí až po nakrútenie strhujúceho finále mal James Hibberd z Entertainment Weekly exkluzívny prístup do prísne stráženého zákulisia tohto hitu z dielne HBO, ktorý získal množstvo cien Emmy.

Oheň draka nezabije odhaľuje necenzurované a prekvapivé príbehy o tom, ako si skupina tvorcov – väčšina z nich dovtedy nikdy nepracovala na televíznom seriáli – poradila s „nesfilmovateľnými“ bestsellermi z pera Georgea R. R. Martina. Pod ich rukami sa fantasy príbehy o vojne, rodine, moci, sexe a drakoch premenili na najznámejší a najveľkolepejší seriál našich čias. 
 
zdroj: Tatran

 
Názov: V krátkosti
Autori: Milan Lasica & Marek Ormandík
Vydavateľ: Slovart
 
Oficiálna anotácia: Prečo si písať denník? Lebo človek si doň píše to, čo chce on, a nie čo očakávajú iní. 
 
Sebe predsa nebude písať to, čo netreba. Také sú denníkové zápisky Milana Lasicu z rokov 2009 až 2015. Presné datovanie ani rozdelenie udalostí na nové a spomienkové nepokladal autor za dôležité. Dôležité sú len tie, ktoré zostali, lebo ukazujú jeho svet.

A prečo si kresliť každý deň? Napríklad preto, lebo na niektoré obrazy sú slová krátke. Tým skôr, ak je rok 2020 a život každého z nás poznamenala pandémia. Keď na jeseň toho istého roka zatelefonoval Milan Lasica výtvarníkovi Marekovi Ormandíkovi, či by neilustroval jeho denník, netušil, že jeho priateľ má skicár s kresbami, ktorý má podobný charakter - každý deň od vypuknutia pandémie si doň nakreslil jeden obrázok. Oba denníky, obrazový aj textový, nám ukazujú svet dvoch tvorcov tak, ako sme ich doteraz nepoznali. 
 
zdroj: Slovart

 
Názov: Mengele: Pravá tvár Anjela smrti
Autor: David G. Marwell 
Vydavateľ: Ikar
 
Oficiálna anotácia: Azda najznámejší vojnový zločinec všetkých čias Josef Mengele bol stelesnením chladnokrvnej efektívnosti a vášnivej oddanosti neľudskému až absurdnému režimu. Diabolský lekár zodpovedný za hromadné vyvražďovanie, nepolapiteľný utečenec a neznámy muž pod maskou Anjela smrti naďalej ostáva pre celé zástupy ľudí strašiakom a zdrojom nočných môr. V určitom bode sa vynoril nielen ako symbol samotného holokaustu, ale aj ako zosobnenie zlyhania povojnovej spravodlivosti.

V 80. rokoch minulého storočia bol Mengeleho prípadom poverený David G. Marwell. Ako vedúci špeciálneho vyšetrovania pre americké Ministerstvo spravodlivosti navštívil mnohé z jeho obetí a miesta činu, vďaka čomu sa mu podarilo o Mengelem vytvoriť ešte komplexnejší obraz. Vychádzajúc z vlastných skúseností a moderných vedeckých postupov Marwell podrobne skúma a odhaľuje zásadné detaily z Mengeleho osobného a pracovného života. Chronologicky zachytáva obdobie jeho vysokoškolského štúdia, ktoré ho priviedlo k dvom akademickým titulom a k sľubnej vedeckej kariére, a tiež roky jeho vojenskej služby – boj v prvej línii a pôsobenie v Osvienčime. Práve tam prebiehali jeho „výbery“, práve tam poslal na smrť nespočetné množstvo nevinných a jeho „vedecké“ snahy vrátane skúmania dvojčiat traumatizovali alebo zabili množstvo ďalších. Na konci druhej svetovej vojny sa mu podarilo uniknúť a nájsť útočisko v Južnej Amerike.

Mengele opisuje priebeh medzinárodného pátrania po nacistickom lekárovi, ktoré sa skončilo na cintoríne v brazílskom Sao Paule, a náročné súdne vyšetrovanie s neodvratnými dôkazmi o jeho konci. Napriek tomu mnohí odmietali uveriť, že je Mengele naozaj po smrti. 
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Proces s mŕtvym
Autorka: Mariana Čengel Solčanská
Vydavateľ: Ikar
 
Oficiálna anotácia: Cyrilu Gregus opustila matka hneď po narodení a hoci si to po roku rozmyslela a vzala dcéru k sebe, nikdy ju neľúbila. Cyrila vyrástla medzi husami a mačkami na dedinskom dvore, fascinovaná starožitnou posteľou, ktorú prastará matka Emília kúpila počas druhej svetovej vojny v dražbe majetku Židov deportovaných do táborov smrti. Cyrila nemilosrdne odhaľuje tajomstvá svojej rodiny spätne cez štyri generácie a rozpletá vrkoč osudov spletený z tragédie holokaustu, predkov aj zo vzťahu Tomáša Debrentheya, biskupa z 15. storočia, k rybárke Anne. Kniha je mozaikou postáv, ktoré sa stretávajú v priestore, ale nie v čase. Spája ich morálne zlyhanie a vyrezávaná starožitná posteľ.

Cyrila, archeologička, ktorej prácou je otvárať hroby a hľadať mŕtvych, si kladie otázky o kolektívnej vine a pasivite jednotlivca voči zločinu a predvoláva popraveného prezidenta slovenského štátu, katolíckeho kňaza Jozefa Tisa, aby sa predtým, než jeho kosti zamurujú do krypty pod biskupským palácom, opäť postavil pred súd.
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Frida: Vojna mojej slovenskej starej mamy
Autorka: Nina F. Grünfeld
Vydavateľ: Lindeni
 
Oficiálna anotácia: Životný príbeh Slovenky poznačený nacistickou krutosťou.
 
Príbeh Fridy je šokujúcim rozprávaním o strate, vojne, ale aj pocite niekam patriť a hľadaní vlastných koreňov. Frida Grünfeld sa v policajných záznamoch prvýkrát objavila na jar v roku 1931. Bola Židovka, prostitútka, podozrivá zo špionáže – a tehotná. Narodila sa v roku 1908 V Rakúsko-Uhorsku a väčšinu svojho života prežila na území dnešného Slovenska. Už v mladosti sa prejavila jej neskrotná povaha a neochota podriaďovať sa autoritám. Dostala sa na zlé chodníčky a pretĺkala sa životom, ako sa dalo. Kam sa ďalej uberal Fridin život? Svojho syna Bertholda sa vzdala len týždeň po jeho narodení. Chlapec sa neskôr dostal do Nórska ako židovský vojnový utečenec a stal sa uznávaným psychiatrom. Jeho skutočný pôvod bol však zahalený rúškom tajomstva, ktoré túžil odhaliť. Bertholdova dcéra Nina, Fridina vnučka, sa vydáva na cestu po stopách svojej stratenej starej mamy, aby odhalila, čo sa s ňou stalo a možno i našla stratených príbuzných. V archívoch, dokumentoch a starých záznamoch nachádza čriepky informácií. Kúsok po kúsku skladá životný príbeh ženy, ktorá zdieľala osud mnohých Židov počas druhej svetovej vojny.
 
Autorka sa vydáva na cestu po stopách svojej stratenej starej mamy a v archívoch, dokumentoch a starých záznamoch nachádza stopy a kúsok po kúsku skladá životný príbeh ženy až k jeho tragickému koncu. Príbeh Fridy je šokujúcim rozprávaním o strate, ale aj pocite niekam patriť a hľadaní vlastných koreňov. 
 
Názov: Pavol Čekan: Snívam o inom Slovensku
Autori: Pavol Čekan & Štefan Hríb
Vydavateľ: W Press
Poznámka: Rozhovory so Štefanom Hríbom
 
Oficiálna anotácia: Keď sa Pavol Čekan vrátil na Slovensko, bol plný energie, a bol presvedčený, že veci možno meniť. Odvtedy ale prešli 4 roky. Udiala sa vražda, zaplnili sa námestia, uskutočnili sa voľby, odišiel už tretí premiér. Všeličo sa zmenilo, ale vedci znovu zažívali vlády, ktoré ich urážali, finacovanie vedy je znovu sklamaním a spôsob, akým sa tu dodnes diskutuje o očkovaní, je hanebný.

Pre toto všetko je dnes Pavol Čekan iný. A zápasí už aj s pochybnosťami, či urobil dobre, keď sa vrátil. Presne o tom otvorene rozpráva v knihe Snívam o inom Slovensku.

zdroj: Bux.sk


Knihy pre deti a mládež
 
 
 
Názov: Moja prvá knižnička: Slovíčka
Autorka: Dawn Machell
Vydavateľ: Svojtka & Co.
Poznámka: vekové odporúčanie = 1+

Oficiálna anotácia:
Táto sada obsahuje šesť malých roztomilých leporel, pomocou ktorých sa vaše dieťa zábavnou formou naučí farby, ročné obdobia, tvary, protiklady a ďalšie slovíčka!

Farby, protiklady, ročné obdobia, tvary aj číslice, prvé slová táto sada knižiek pomôže vašim deťom učiť sa nové slovíčka. Obsahuje celkom 60 inšpiratívnych farebných obrázkov, ktoré sa deti naučia zábavnou formou pomenúvať. Celkom šesť malých knižiek, ktoré sú veľkosťou vhodné presne pre detské ručičky, je prehľadne usporiadaných v odolnej krabici s magnetickým zatváraním. Už žiadne hľadanie maličkých knižiek v knižnici túto praktickú sadu v nej iste neprehliadnete! 
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Keď ide ocko do práce
Autori: Paul Schofield & Anna Terreros-Martin
Vydavateľ: Ikar
Poznámka: vekové odporúčanie = 1+

Oficiálna anotácia:
Čo robí otecko v práci, kým sa hrám v škôlke?

Hravé rýmy a milé ilustrácie zobrazujú paralely medzi pracovným dňom ocka a dňom synčeka v škôlke. Zrozumiteľne vysvetľujú, čo sa deje v živote rodiča, keď chodí do práce, a že na svoje dieťa nezabúda pri žiadnej činnosti.

zdroj: Bux.sk


Názov: Keď ide mamka do práce
Autori: Paul Schofield & Anna Terreros-Martin
Vydavateľ: Ikar
Poznámka: vekové odporúčanie = 1+

Oficiálna anotácia:
Čo robí mamička v práci, kým sa hrám so starými rodičmi?

Hravé rýmy a milé ilustrácie zobrazujú paralely medzi pracovným dňom mamičky a dňom synčeka so starými rodičmi. Zrozumiteľne vysvetľujú, čo sa deje v živote rodiča, keď chodí do práce, a že na svoje dieťa nezabúda pri žiadnej činnosti.

zdroj: Bux.sk


Názov: Záchranné tímy v akcii - zvuková knižka s volantom
Autor: - 
Vydavateľ: Rebo

Oficiálna anotácia:
Aké zvuky vydáva policajné auto? Pri čítaní príbehu o tom, čo všetko počas služby postretlo policajtov Lindu a Tomáša, ale aj ďalších členov záchranných zložiek, spoznajú deti rozmanité zvuky. Či už je to zvuk policajnej vysielačky, klaksónu, vrčanie motora, húkanie policajnej sirény, alebo škrípanie pneumatík… Táto knižka obsahuje celkom 11 zvukových tlačidiel, ktoré sú pre realistickejší zážitok z jazdy doplnené ešte volantom.
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Ako sa Zajkovci učili nakupovať: Rady sporivých zajkov
Autorka: Cinders McLeod
Vydavateľ: Ikar
Poznámka: vekové odporúčanie = 3+

Oficiálna anotácia:
Deti nie sú nikdy príliš malé na to, aby ste im vysvetlili základné fakty o fungovaní peňazí!

V ďalšej krásne ilustrovanej knižke zo série o rodine Zajkovcov sa zoznámia s Chrumkom, ktorý každú sobotu dostáva 3 mrkvy ako vreckové. Poctivo si ich odkladá do pokladničky a nevie sa dočkať, kedy bude môcť ísť konečne nakupovať. Má tri mrkvy a chce si za ne kúpiť tri veci. Mama mu však vysvetlí, že každá z nich má inú hodnotu, a on si bude musieť vybrať. Chrumko je teda nútený rozmýšľať, čo si môže za tri mrkvy kúpiť. A zrazu zistí, že sa učí hospodáriť s peniazmi! Podobne ľahko sa to naučí aj váš drobec, a bude na seba hrdý, ako Chrumko v knižke Ako sa Zajkovci učili NAKUPOVAŤ! 
 
zdroj: Bux.sk

 

Názov: Peter Nagy pre deti
Autori: Peter Nagy & Zuzana Smatanová 
Vydavateľ: Ikar
Poznámka: vekové odporúčanie = 4+

Oficiálna anotácia:
Túto pestrú knihu s krásnymi obrázkami a príbehmi vytvorila dvojica slovenských hudobníkov deťom pre radosť.

Postavičky najznámejších pesničiek Petra Nagya, ktoré vymyslel, aby sa deti usmievali, oživila po rokoch štetcami a farbičkami Zuzana Smatanová. Prekvapilo vás to? Keď uvidíte dve blchy v sprche, nosorožca s ponožkami, kravy v cukrárni, mandarinku Darinku, psíka Bobiho, majora Potkana v podpalubí lietadla, fialovú zebru či ružovú tetu, poznáte, že Peter Nagy oslovil tú pravú ilustrátorku. Obrázky namaľovala s veľkým potešením a svoju hravú predstavivosť spojila s veselou fantáziou autora, aby sa čitatelia tejto knižky usmievali ešte viac.

Kniha obsahuje texty 15 pesničiek: Čarbičky, Malíček, Mačka pána skladateľa, Prečo krava nenosí žiadnu kravatu?, Major Potkan, Nosorožec, Dve malé blchy, Mandarinka Darinka, Bobi, Hovniválik, Zebra, Pingpong, Tiki-taka, Ružová teta, Vyspi sa do krásy. Čitateľov knižky poteší aj príhovor Petra Nagya a venovanie od oboch tvorcov. 
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Bol raz jeden život: Svaly a tuk
Autor: Jean-Charles Gaudin 
Vydavateľ: Fragment
Poznámka: vekové odporúčanie = 8+
Poznámka: séria Bol raz jeden život

Oficiálna anotácia:
Komiksové spracovanie kultového animovaného seriálu!

Vydajte sa spolu s Maestrom, Hemom, Globínkou a ich priateľmi do hlbín ľudského tela. Sledujte, ako bojujú s vírusmi a baktériami, aby udržali telo zdravé. Zistite, ako fungujú naše svaly. V ľudskom tele sa nachádza viac ako 650 svalov a každý z nich má svoju nezameniteľnú funkciu. Naučte sa, ako svaly správne používať, aby sa nepoškodili. Objavte zaujímavé informácie o tuku a tukových tkanivách a ich význame pre naše zdravie. Cesta do miniatúrneho, no nesmierne vzrušujúceho sveta sa práve začína!

 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára