Vyhľadávať v tomto blogu

utorok 30. apríla 2024

Potras jablonkou – Interaktívna kniha

Tento článok vyšiel v aprílovom čísle Magazínu o knihách v roku 2024. Text článku som v rámci jeho publikovania na blogu doplnila o fotografie, aby ste sa mohli s knihou detailnejšie zoznámiť.
 
Nico Sternbaum: Potras jablonkou – Interaktívna kniha 
(prel. Barbora Al Zafari, Ikar – Stonožka 2023)

Jablonka je obťažkaná zrelými červenými jabĺčkami. Jabĺčok je toľko, že úbohý strom nešťastne skláňa korunu k zemi. Bez nich by mu bolo oveľa lepšie! Kniha vie, ako to docieliť – navrhne čitateľovi, aby potriasol knižkou. Čitateľ jablonke pomôže, ale jeho pomoc bude ešte mnohonásobne potrebná.

Šteklivá príšerka sa nudí, vydesenému zajačikovi hrozí, že skončí v medveďom bruchu, Tobiáš možno bude musieť jesť párky bez kečupu, nudný obraz zostane bez čitateľovho zásahu navždy nudným obrazom. Na nečinné čítanie rozhodne nie je čas! Práce je síce dosť, ale hlavu si čitateľ lámať nemusí – kniha mu vždy ochotne prezradí, čo treba urobiť. Silno fúkni do semienok púpavy, zatras knižkou, trikrát silno ťukni po fľaške, trochu premiešaj farebné škvrny na obraze...

Čitateľ je knihou naplno zamestnaný, nie je čas na hlboké zamýšľanie sa či kochanie sa. Zvedavosť však určite bude čitateľa sprevádzať od začiatku do konca. Čo som svojím zásahom vlastne dosiahol? A čo bude ešte nasledovať? Zvedavosť síce bude uspokojená, no môže ju vystriedať chuť znova zažiť ten príjemný pocit užitočnosti, sprevádzaný dobrou náladou. Netreba ju potláčať, čitateľova pomoc tu bude vždy potrebná. Kniha je vhodná pre deti od troch rokov. 
 


 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára