Vyhľadávať v tomto blogu

streda 12. apríla 2017

Aprílové knižné novinky (2017)


Názov: Smáli se Galileovi
Autor: Albert Jack
Vydavateľ: Vyšehrad

Oficiálna anotácia: Když Galileo poprvé přišel s myšlenkou, že Země není středem vesmíru, tak se mu vysmáli. O rádiu ještě před sto lety kdosi prohlásil: „Ta bezdrátová hudební krabice nemá žádnou obchodní hodnotu. Kdo by platil za zprávu, která není učena jasně dané osobě!“ Totéž říkali o televizi: „Americké rodiny nebudou sedět okolo překližkové krabice a hodiny v kuse na ni zírat.“ Telefon byl ústy ředitele Britské pošty odmítnut jako bezvýznamná hračka se slovy: „Díky, máme skvělé poslíčky.“ Jednatel společnost IBM si myslel, že na celém světě se prodá maximálně pět počítačů. Naštěstí pro něj (i pro nás) to jeho syn viděl jinak. A tryskový motor, který změnil život nám všem, málem stál Franka Whittla ten jeho, ale on to nevzdal. Členům Beatles bylo zase řečeno, že kytarovým kapelám už pomalu odzvonilo, a Elvisovi radili, ať jde radši řídit kamion...

A o tom je celá tato kniha – o tom, jak si někdo někde řekl: „Tohle by se dalo udělat líp“, a pak strávil roky vymýšlením. Jak často musel slyšet slova: „To nebude fungovat!“ Někdy se už nelze dopátrat, jak to bylo, ale u spousty vynálezů víme přesně, kdo je objevil a jak. Ve čtivé, poutavě napsané knížce britského historika a spisovatele Alberta Jacka se dočtete příběhy nejrůznějších vynálezů a vynálezců, kteří navzdory pochybnostem svých souputníků uspěli a změnili svět.

prevzaté: www.gorila.sk





















Názov: Něco o mém životě: (pro přátelé známé i neznámé)
Autor: Rudyard Kipling
Vydavateľ: Dauphin

Oficiálna anotácia: Něco o mém životě (pro přátele známé i neznámé) je Kiplingova poslední kniha, začal ji psát zhruba půl roku před smrtí. Je to kniha milých vzpomínek, která vrhá zajímavé světlo na jeho život a práci. Začíná popisem dětství v Indii a poté v Anglii, kam ho rodiče – jak bylo tehdy obvyklé – poslali do školy už v pěti letech. Líčí svá školní léta, novinářskou práci a první literární pokusy v Indii a poté začátek úspěšné kariéry v Anglii. Zmiňuje rozličné drobné příhody a události, které měly vliv na jeho díla. Poutavě popisuje svá setkání s mnoha pozoruhodnými lidmi, např. se svým strýcem, malířem Burne-Jonesem, bratrancem a pozdějším ministerským předsedou Stanley Baldwinem, jihoafrickým politikem C. Rhodesem či americkým presidentem T. Rooseveltem. Kiplingovi čtenáři nepochybně ocení ty části vzpomínek, v nichž se autor rozepisuje o své spisovatelské metodě. Dovědí se tak, jakým způsobem vznikala Kiplingova nejznámější díla.

prevzaté: www.nejlevnejsi-knihy.cz





















Názov: Moje chlapecká válka: Varšava 1944
Autor: Bohdan Hryniewicz
Vydavateľ: CPress

Oficiálna anotácia: Skutečný příběh o hrdinství, obětování a naději.

Působivá kniha plná těch nejmenších detailů a vzpomínek, zároveň však ucelený obraz válečných událostí. Dílo Bohdana Hryniewicze je jedinečným autentickým pohledem na heroické i tragické Varšavské povstání a zároveň strhující osobní výpovědí chlapce, který dospíval v trýznivém období druhé světové války. S odzbrojující upřímností popisuje německou i ruskou okupaci, přičemž hlavní část jeho příběhu spočívá v podrobném líčení průběhu 63 dnů trvající městské bitvy v ulicích, domech i kanalizaci Varšavy. Tehdy již jako třináctiletý mladík aktivně působil v protinacistickém odboji a byl platným členem legendární jednotky KB Nalecz. Co však tuto knihu činí skutečně výjimečnou, je její přesah - kdy osobní vzpomínky zasazuje autor do širšího kontextu a podává tak ucelenou výpověď o událostech, které zásadně změnily politickou mapu Evropy.

prevzaté: www.nejlevnejsi-knihy.cz





















Názov: Zázrak
Autor: Emma Donoghue
Vydavateľ: Knižní klub

Oficiálna anotácia: Vynikající psychologický román od držitelky řady cen a autorky mezinárodní bestselleru Pokoj. Zdravotní sestra Lib Wrightová, profesionálka vycvičená samotnou Florence Nightingalovou, přijíždí v polovině 19. století na irský venkov, kde žije údajně zázračná jedenáctiletá dívka Anna. Už po čtyři měsíce nesnědla jediné sousto, a přitom se těší dobrému zdraví. Lib je pověřena lékařským výborem, aby odhalila domnělý podvod, zdá se však, že dívka nic nepředstírá. Je to skutečně zázrak? Anebo za tím stojí fanaticky zbožná rodina? Lib se s Annou velmi sblíží, a proto ji vyděsí, když se její stav začne náhle rapidně zhoršovat…

prevzaté: www.gorila.sk





















Názov: Magická místa Země
Autor: Tomáš Míček
Vydavateľ: Slovart CZ

Oficiálna anotácia: Ve třetí knize zamýšlené pentalogie se fotograf Tomáš Míček zaměřuje na magická místa, jež vytvořila velká umělkyně „matka příroda“ – a která ve svých fantastických formacích rozhodně mohou soupeřit s našimi „sakrálními“ budovami a místy. Není to poprvé, kdy se tento fotograf věnuje divům planety Země ...

prevzaté: www.gorila.sk

















Názov: Príbehy bratislavských fontán a studní
Autor: Igor Janota
Vydavateľ: Marenčin PT
Poznámka: 2. vydanie

Oficiálna anotácia: Šesťdesiat príbehov o najznámejších, dodnes existujúcich, ale aj o tých zaniknutých bratislavských fontánach, studniach a studničkách, ktoré oddávna vzrušovali fantáziu Bratislavčanov. Rolandova fontána, radničná studňa, fontána Čiernej panej, fontány v záhradách, v Reťazovom dome, krvavá studnička na Kalvárii a ďalšie, ktoré autor literárne oživil, a predstavil nám Bratislavu aj ako mesto plné striekajúcich a chrliacich fontán, osviežujúcich a chladných studní.

prevzaté: www.gorila.sk





















Názov: Dívka v modrém plášti
Autor: Monica Hesseová
Vydavateľ: Fragment

Oficiálna anotácia: Úžasně napsaná kniha, která na pozadí skutečných událostí vypráví výjimečný příběh o statečnosti obyčejných lidí, o lásce, smutku a životě v těžkých časech.

Píše se rok 1943 a v nacisty okupovaném Amsterdamu vládne přídělový systém. Mladičká Hanneke se ale vyzná. Na černém trhu se pohybuje jako ryba ve vodě a dokáže obstarat většinu věcí, které lidé potřebují. Při jedné z donášek ji její pravidelná zákaznice požádá o pomoc. Nechce sehnat maso nebo petrolej. Chce, aby Hanneke našla židovskou dívku, kterou u sebe ukrývala. Vzala si jen svůj modrý plášť a zmizela neznámo kam. Hanneke zprvu ani neuvažuje o tom, že by se do nebezpečného pátrání pustila. Pak ale položí první otázku. Když dostane odpověď, chce najednou vědět víc. Postupně je vtažena do pavučiny tajemství a ohromujících odhalení, která ji zavedou až do samého srdce studentského protinacistického odboje… Úžasně napsaná kniha, která na pozadí skutečných událostí vypráví výjimečný příběh o statečnosti obyčejných lidí, o lásce, smutku a životě v těžkých časech. Ohlasy na knihu: Dívka v modrém plášti je silný a přesvědčivý příběh, který se odehrává na pozadí temných a nebezpečných událostí 2. světové války. Je to zajímavý a čtivě napsaný pohled na rozhodnutí, která lidé – včetně těch dospívajících – v době války činili. Vyvážená kombinace smutku a ztrát, nových lásek a nadějí. – Kristin Hannahová, autorka New York Times bestselleru Slavík Mozaika viny a smíření, narůstající zodpovědnosti a neplánovaného hrdinství. Hannečino dospívání ovlivněné tragickými událostmi je silnou připomínkou toho, jak válka ničí a mění naše každodení přání. Každý překvapivý okamžik v tomto úžasném románu je napsaný dojemně a silně, tak, že uvěříte každému slovu. – Elizabeth Weinová, autorka New York Times bestselleru Krycí jméno Verity

prevzaté: www.nejlevnejsi-knihy.cz





















Názov: Hygge - Prostě šťastný způsob života
Autor: Meik Wiking
Vydavateľ: Jota

Oficiálna anotácia: Prostě šťastný způsob života.

Proč jsou Dánové nejšťastnějšími lidmi na světě? Odpovědí je hygge, říká Meik Wiking, ředitel Institutu pro výzkum štěstí v Kodani.
Hygge je pocit, který zažíváte během bouřky, když jste v pohodlných ponožkách schoulení na pohovce, přikrytí měkkou dekou. Je to ten pocit, když u stolu osvětleném svíčkami společně se svými milovanými jíte své oblíbené jídlo a povídáte si. Je to pocit, který se vás zmocní, když se s šálkem oblíbené kávy v ruce díváte na rudé ranní světlo na jasné modré obloze. Hygge je o atmosféře a prožitku. Je to o sdílení se s lidmi, které máme rádi. Pocit domova. Pocit bezpečí. Pocit vnitřního klidu a blaženosti.

Tato kniha vám nabídne rady a tipy, jak know-how nejšťastnějšího národa na světě můžete využít ve svém životě i vy.
* Udělejte si pohodlí. Dejte si přestávku.
* Buďte tady a teď. Vypněte telefony.
* Ztlumte světlo. Zapalte svíčky.* Nalijte si víno. Pusťte si svůj oblíbený film.
* Budujte vztahy. Udělejte si čas na své blízké.
* Přestaňte jíst jen a pouze zdravě. Dort je zcela rozhodně hygge.
* Žijte dnes tak, jako by už zítřek nikdy neměl přijít.

Praktický průvodce dánskou životní filozofií, který se prodal do 28 zemí.

prevzaté: www.gorila.sk





















Názov: Babiččiny bylinky
Autor: Renata Herber
Vydavateľ: Esence
Poznámka: pravdepodobne dotlač

Oficiálna anotácia: Blahodárné působení léčivých rostlin dokládají mnohé příklady z praxe a staré bylinné recepty slouží již staletí nejen jako rychlá první pomoc, ale i při léčení chronických onemocnění. Autorkou tohoto podrobného bylináře našich nejpoužívanějších léčivých rostlin je Renata Herber, která vydala již řadu dalších úspěšných knih (Poselství Tarotu, Poselství run, Poselství kostky a Babiččina lékárna), publikuje články o zdravém způsobu života, ezoterice a hermetismu, přednáší na ezoterických festivalech a vede poradnu v oblasti léčení potravinami, snižování nadváhy a bylinné i regresní terapie.

prevzaté: www.nejlevnejsi-knihy.cz





















Názov: Kronika vopred ohlásenej smrti
Autor: Gabriel García Márquez
Vydavateľ: Slovart

Oficiálna anotácia: Niekoľko hodín po svadobnom obrade vráti Bayardo San Román svoju nevestu jej rodičom, lebo Angela už nie je panna. Rodina ju prinúti, aby prezradila meno svojho milenca, a jej bratia sa zaprisahajú, že Santiaga Nasara za potupenie sestry zabijú. To, čo sa má stať, priam visí vo vzduchu. Každý v mestečku vie, že sa chystá krvná pomsta za zneuctenie mladej ženy, iba domnelý zvodca nič netuší. Podľahnú Angelini bratia predsudkom a vykonajú ten ohavný čin v duchu prastarej tradície, ktorá vraví, aby vinu zmyli krvou? Román oživuje mýtus o osudovej predurčenosti. Márquez ho napísal už ako svetoznámy spisovateľ v roku 1981.

prevzaté: www.gorila.sk





















Názov: Historie včel
Autor: Maja Lunde
Vydavateľ: Omega

Oficiálna anotácia: William je zklamaný biolog a obchodník s osivem, žijící v Anglii roku 1852. Právě se chystá postavit zcela nový typ úlu, který jemu i jeho dětem zajistí čest a slávu. George je včelař, žijící v USA roku 2007 a jeho farma bojuje o přežití. On ale doufá, že jeho syn bude pro farmu spásou. Tao žije v budoucnosti v Číně, v době, kdy již včely vyhynuly. Pracuje na ručním opylování. Víc než cokoli jiného chce pro svému synovi zajistit vzdělání, aby měl lepší život, než je ten její.

Historie včel je román o vyhynutí včel. Všechny tři příběhy se navzájem prolínají, setkává se zde minulost, přítomnost i budoucnost.

prevzaté: www.nejlevnejsi-knihy.cz





















Názov: Gilliameska
Autor: Terry Gilliam
Vydavateľ: Jota

Oficiálna anotácia: Terry Gilliam, režisér a spoluzakladatel skupiny Monty Python, ve svých memoárech živelně líčí svou pitoreskní životní pouť z chladného severu amerického státu Minnesota až do nejžhavějšího prostředí současnosti – Hollywoodu, s delšími či kratšími zajížďkami do kulturní divočiny New Yorku, Los Angeles a Londýna šedesátých a sedmdesátých let minulého století. Mnohé z jeho životních epizod si svou barevností a neotřelostí nezadají s jeho výtvarným a režisérským rukopisem. Gilliameska je pestrou směsí mnoha dosud nepublikovaných kreseb, fotografií a pronikavých postřehů okořeněných mnohdy drsným humorem. Vystupuje zde i řada hvězd ve vedlejších rolích – George Harrison, Robin Williams, Jeff Bridges, Robert De Niro, Brad Pitt, Uma Thurmanová, Johnny Depp, Heath Ledger, a především všichni ostatní Pythoni – a mihnou se tu i další ikony moderní doby od Woodyho Allena, Franka Zappu, Richarda Nixona až po Huntera S. Thompsona. Bez cenzury nahlédneme do kreativní mysli výjimečné osobnosti, aby se před našima očima objevil jedinečný portrét populární kultury konce dvacátého století.

prevzaté: www.gorila.sk





















Názov: Když Lenin přišel o mozek a Churchill obětoval ovci
Autor: Giles Milton
Vydavateľ: Jota

Oficiálna anotácia: Věděli jste, že se Churchill během druhé světové války připravoval zaútočit na Německo pomocí biologických zbraní, které by zemi učinily neobyvatelnou na několik desetiletí, a obětoval tomu ovci, a to nejednu? Nebo že mozek Vladimira Iljiče Lenina je nakrájený na 30 000 tenkých plátků?

Mistrovský vypravěč historických příběhů Giles Milton nám v této knize servíruje další bizarní události z nedávné i vzdálenější historie, mnohdy jen těžko uvěřitelné, ale přesto pravdivé. Slyšeli jste o tom, že se v Londýně stavěla věž, která měla svou výškou předčít pařížskou Eiffelovku? A představte si, že Spojené státy měly svého císaře! Zní to neuvěřitelně, ale přesto je to tak – historie zkrátka píše příběhy, které by nevymyslel ani ten nejkreativnější spisovatel. Druhá část knihy, kterou Milton v originále nazývá Fascinující poznámky z historie pod čarou, tak přináší dalších padesát příběhů, které se čtou jedním dechem, a čtenář se díky nim dozví leccos z toho, co se už nevešlo do hodin dějepisu.

prevzaté: www.gorila.sk





















Názov: Diablov denník
Autori: Robert Wittman & David Kinney
Vydavateľ: Ikar

Oficiálna anotácia: Diablov denník je výnimočný pohľad na druhú svetovú vojnu doplnený o strhujúci detektívny príbeh. Autori knihy nielenže pátrajú po zmiznutom súkromnom denníku Hitlerovho „hlavného ideológa“ Alfreda Rosenberga, ale vďaka objavu týchto dlhé roky nezvestných zápisov ponúkajú aj nový pohľad na obdobie nástupu nacistov k moci a na genézu holokaustu. Alfred Rosenberg patril od samého začiatku do najužšieho okruhu Hitlerových spolupracovníkov. Meno si získal jedovatými teóriami o Židoch, ktoré šíril po celom Nemecku. Už v ranom období Tretej ríše sa jeho dielo Mýtus 20. storočia stalo najpredávanejšou knihou v krajine a bolo „skúšobným kameňom“ nacistického myslenia. Robert K. Wittman – jeden z najpredávanejších autorov New York Times a bývalý agent FBI, ktorý sa špecializoval na pátranie po zmiznutých umeleckých dielach nevyčísliteľnej historickej hodnoty – sa o stratenom denníku dozvedel v roku 2001. Kontaktoval ho hlavný archivár Múzea holokaustu vo Washingtone s tým, že niekto sa snaží predať denník za viac ako milión dolárov. Tento telefonát odštartoval desaťročie komplikovaného pátrania plného zvratov, v ktorom zohrali úlohu dve osemdesiatročné sekretárky, excentrický profesor aj oportunistický šéf smetiarskej firmy. Všetci, ktorí prišli s denníkom do kontaktu – od norimberského žalobcu, ktorého život pripomínal križiacku výpravu proti nacizmu a ktorý denník prepašoval von z Nemecka, až po muža, ktorý ho nakoniec odovzdal agentovi Ministerstva pre vnútornú bezpečnosť USA –, mali dôvod skrývať pravdu. Zápisy v Diablovom denníku, kde Rosenberg opísal svoju úlohu pri krádeži umeleckých diel nevyčísliteľnej ceny aj zverstvá, čo nacisti páchali počas okupácie Sovietskeho zväzu, zachytil rozhovory s Hitlerom aj svoje nekonečné súperenie s Göringom, Goebbelsom a Himmlerom, poskytujú mimoriadne ¬široký a intímny pohľad do najvnútornejšieho mechanizmu fungovania nacistického režimu a do psychiky muža, ktorého radikálne vízie splodili „konečné riešenie“ -židovskej otázky. Z anglického originálu The Devil's Diary (HarperCollins, New York 2016) preložila Adriena Richterová.

prevzaté: www.nejlevnejsi-knihy.cz





















Názov: Sny a jak jim rozumět: úvod do výkladu snů
Autor: Stase Michaels
Vydavateľ: Pragma

Oficiálna anotácia: Úvod do výkladu snů. Když se nám něco zdálo, obvykle se zajímáme hlavně o to, jaký to pro nás může mít význam. Jen málokdo si položí otázku, co vlastně sen je. Mystikové považují sny za „zprávy duše“ a podle Freuda jde o „pozůstatky dne“, tedy toho, co zbylo z denních starostí. Psycholožka Stase Michaelsová se dlouhá léta zabývá analýzou snů a ví, že sny jsou především spolehlivým zdrojem poznání sebe sama. Dokáže vysvětlit takzvané noční můry nebo třeba sny o přátelích či rodině. Zná také techniky, jak můžeme se sny pracovat, a to je obzvlášť lákavé – nezapomínejme, že mnohé sny si lze splnit!

prevzaté: www.gorila.sk





















Názov: Doba jedová 6: špína, hygiena, imunita, alergie
Autor: B. Brett Finlay
Vydavateľ: Triton

Oficiálna anotácia: Odtrženi od přírody * Špinavý porod – dobrý porod * Antibiotický paradox * Záchranu přinášejí mikrobi

Oblast výzkumu střevní mikrobioty je nová, ale překotně se rozvíjí. Výsledky mohou být využity v medicíně a na trhu s léky mnohem rychleji, než je tomu u vývoje standardních léčivých přípravků. Autoři výstižně říkají: „Žijeme vpravdě v převratné době a jsme přesvědčeni, že se blíží nefalšovaná revoluce v medicíně. Jde o skutečně zásadní změnu v pohledu na lidský imunitní systém, ochranu proti nemocem a jejich léčbu. Proč je tato změna tak epochální? Protože nám umožní vypořádat se s mnoha zdravotními problémy tak radikálním způsobem, že se nám o tom ještě před pár lety ani nesnilo. Nejde přitom o žádné vzácné, ojedinělé choroby postihující hrstku jedinců. Jde o široce rozšířené alergie, astma, obezitu, diabetes, chronické střevní záněty, poruchy pozornosti s hyperaktivitou (ADHD) nebo autismus. Vydržte, vydáváme se na vzrušující jízdu!“

prevzaté: www.gorila.sk





















Názov: Ranní rosa
Autor: Nada al-Ahdal
Vydavateľ: Ikar CZ

Oficiálna anotácia: Skutečný příběh popisuje osud jemenské dívky, kterou rodiče z finančních důvodů chtěli v jejích čtrnácti letech provdat za staršího zámožného Saúda, aby si pomohli z finanční tísně. Její sestra se totiž pokusila o sebevraždu upálením, když i ji čekal vynucený sňatek se starším mužem, a její léčení rodinu finančně zruinovalo. Kniha dokumentuje, jaké praktiky dosud vládnou v chudých zemědělských oblastech arabských zemí, kde vzdělání dívek a jejich seberealizace jsou stále pokládány za něco nepatřičného a ženy jsou považovány za manželův majetek.

prevzaté: www.nejlevnejsi-knihy.cz





















Názov: Jákobovy barvy
Autor: Lindsay Hawdon
Vydavateľ: Domino

Oficiálna anotácia: Pokud na vás hluboce zapůsobil Schindlerův seznam, Sophiina volba nebo Nabarvené ptáče, pak byste si neměli nechat ujít ani tento silný a nesmírně emotivní román.

Jákob, osmiletý cikánský chlapec, ze čtvrtiny Rom a ze čtvrtiny Jeniš, zůstal úplně sám v nacisty okupovaném Rakousku. Prchá lesem, na nohách boty z pytloviny potřísněné cizí krví, v jedné ruce kámen a v druhé dřevěnou truhličku jako jedinou upomínku na dřívější život. Prchá zběsile a zoufale, plný strachu a zbaven všech nadějí. Už se naučil rozpoznat, kdy může cizímu člověku věřit a kdy se musí mít na pozoru. Dovede přečíst znamení, která mu dává příroda; ví, kdy se skrýt a kdy utíkat dál. Umí běžet s větrem i schovávat se ve stínech. To všechno ho naučil táta. Ale teď je táta pryč. I máma a sourozenci. A tak Jákob dál dělá to jediné, co může: utíká a skrývá se, pronásledován strašlivými vzpomínkami.

Lindsay Hawdon napsala silný román, jehož děj je rozprostřen do sedmnácti let a tří zemí: Anglie, Rakouska a Švýcarska. Na pozadí tragického příběhu malého Jákoba sledujeme osudy tří generací z naprosto rozdílných společenských vrstev a prostředí, abychom se společně s naším osmiletým hrdinou pokusili nalézt naději tam, kde už žádná naděje nezbyla.

prevzaté: www.gorila.sk





















Názov: Lara: skutečný příběh lásky, který inspiroval román Doktor Živago
Autor: Anna Pasternak
Vydavateľ: Jota

Oficiálna anotácia: Doktor Živago si našel miliony čtenářů, ale o příběhu, který stál v pozadí, se toho doposud mnoho nevědělo. Pasternak často opakoval, že Lara skutečně existuje, čímž upozorňoval na svou životní lásku a literární múzu Olgu Ivinskou, s níž se setkal v roce 1946 v literárním časopise, kde pracovala. Jejich vztah vydržel až do konce Pasternakova života. Olga za oddanou lásku ke svému „Borjovi“ tvrdě zaplatila. Stala se figurkou ve vysoké politické hře a kvůli spojení s kontroverzním spisovatelem a jeho dílem byla dvakrát odsouzena k pobytu v sibiřském pracovním táboře. Její život je příběhem plným nepředstavitelného hrdinství, věrnosti, utrpení a osobních ztrát. Anna Pasternaková čerpá z archivních a rodinných zdrojů a vůbec poprvé odhaluje Olžinu nezastupitelnou roli v Pasternakově životě. Přesvědčivě dokládá, že bez Olgy by Pasternak Doktora Živaga nikdy nedokončil ani nevydal.

prevzaté: www.gorila.sk





















Názov: Cesta do otroctví
Autor: Friedrich August Hayek
Vydavateľ: Barrister & Principal

Oficiálna anotácia: Nejznámější a dnes již klasická kniha nositele Nobelovy ceny za ekonomii, který je právem považován za jednoho z největších myslitelů 20. století. Vznikla během druhé světové války v Anglii pro široké publikum a autor ji věnoval "socialistům všech stran". Snažil se v ní svobodný západní svět varovat před snahami socialistů nejrůznějšího ražení uvědoměle řídit společnost a zavést centrální řízení veškeré ekonomické činnosti. Knihu by si měl prostudovat každý, kdo chce pochopit, co se stalo ve fašistické Itálii, nacistickém Německu, komunistickém Sovětském svazu nebo komunistickém Československu. Pozornému čtenáři by však také měla ukázat, že i v dnešním politickém soupeření mezi pravicí a levicí, mezi liberálními zastánci svobody a socialisty a plánovači nejrůznějších odstínů, ať již na národní či nadnárodní úrovni, stále běží o jedno a totéž - o naši budoucí svobodu a prosperitu.

prevzaté: www.nejlevnejsi-knihy.cz





















Názov: Neznámý vesmír v 10 kapitolách
Autor: Stuart Clark
Vydavateľ: Nakladatelství Universum

Oficiálna anotácia: Aktuální příručka o vesmíru a o tom, jak nás naše poslední objevy o hlubokém kosmu nutí přehodnocovat, co o něm vlastně víme a co ne. Dne 21. března 2013 zveřejnila Evropská kosmická agentura mapu zbytkového záření po velkém třesku. Snímek hledí do hlubin vzdálených v prostoru 440 triliard kilometrů a v čase 13,8 miliard let, a prakticky nelze pořídit lepší. Vesmír nikdy nespatříme do větších podrobností. Jde o skvělý výsledek moderní kosmologie, avšak hrozí, že otřese téměř vším, co jsme si mysleli, že o vesmíru víme. Kniha Neznámý vesmír se zabývá otázkami, jež musíme zodpovědět, pokud chceme skutečně porozumět světu, v němž žijeme. Bude zapotřebí opravit slavné Newtonovy zákony přitažlivosti? Jsou temná hmota a temná energie pouze našim zdáním? Můžeme se někdy dozvědět, co se dělo před velkým třeskem? Co se nachází na dně černé díry? Existují kromě našeho vesmíru ještě i vesmíry jiné? Existuje čas? A nemění se nám kdysi stálé fyzikální zákony před očima?

prevzaté: www.gorila.sk





















Názov: Vzdálená hvězda
Autor: Roberto Bolaňo
Vydavateľ: Argo

Oficiálna anotácia: Útlý román Vzdálená hvězda (šp. 1996) vznikl rozpracováním posledního příběhu Nacistické literatury v Americe (šp. 1996, čes. 2011). Vypravěč líčí se směsí hrůzy a fascinace několik epizod ze života básníka, s nímž se seznámil počátkem 70. let na básnické dílně a pak se s ním znovu setkal až po Pinochetově puči – vlastně ne s ním, ale s jeho „vzdušnou poezií“, verši psanými na oblohu tryskami letadla. Pátrání po tom, kdo tento básník-válečný pilot vlastně je, co znamená umění pro život a kolik cizích životů je někdo svému svéráznému umění ochoten obětovat, tvoří páteř vyprávění plného odboček dalších příběhů. Kniha, považovaná literárními kritiky za jedno z nejpodstatnějších Bolanových děl, je bajkou nehodnou následování o podvodném umělci, jenž místo jakékoli etiky dbal pouze na estetiku, a další z variant Bolanova hledání podob moderního zla.

prevzaté: www.nejlevnejsi-knihy.cz





















Názov: Předmět doličný
Autor: Patricia Cornwell
Vydavateľ: Knižní klub

Oficiálna anotácia: Soudní patoložka Kay Scarpettová řeší další mimořádně znepokojivý případ. Ve svém domě byla brutálně zavražděna mladá osamělá spisovatelka Beryl Madisonová. Všechno ukazuje na to, že ji někdo měsíce pronásledoval. V domě oběti byla nalezena podivná vlákna, která soudní laboratoř nedokáže zařadit, navíc se záhadně ztratil rukopis autobiografické knihy, na níž Beryl pracovala a která mohla způsobit mnoha lidem značné problémy. A pak je zavražděn další člověk, jenž hrál důležitou roli v Berylině minulosti. Nebezpečí nakonec čelí opět i sama Kay, poté co jí začne telefonovat neznámý muž a jeho volání jsou plná hrozeb…

prevzaté: www.gorila.sk





















Názov: Černobyľská modlitba: (kronika budúcnosti)
Autor: Svetlana Alexijevič
Vydavateľ: Absynt

Oficiálna anotácia:  26. apríla 1986 o 1:24 zaznela v černobyľskej jadrovej elektrárni séria výbuchov. Bol to začiatok najväčšej jadrovej nehody v 20. storočí.

Černobyľská katastrofa sa stala jednou z najsilnejších tém, ktorú vo svojej tvorbe spracovala laureátka Nobelovej ceny Svetlana Alexijevič. Dvadsať rokov po tejto jadrovej apokalypse sa vracia na miesta, ktoré boli Černobyľom najviac postihnuté, rozpráva sa s ľuďmi, ktorých sa bytostne dotkla a fatálne zasiahla do ich životov. Pozostalí, hasiči, bývalí zamestnanci – každý z nich má vlastný „černobyľský príbeh“. Svetlana Alexijevič svojím nenapodobiteľným spôsobom skladá kroniku nedávnej minulosti, aby tak vytvorila knihu, ktorá je pre nás všetkých varovaním najmä do budúcnosti.


prevzaté: www.pantarhei.sk





















Názov: Muž z jamy a deti z lásky
Autor: Vanda Rozenbergová
Vydavateľ: Slovart

Oficiálna anotácia: „Všetko je na mne,“ hovorí chlapec. Je viac ako chlapec, má za sebou prvých dvadsaťpäť rokov života a chcel by zabezpečiť rodinu bez matky, ustrážiť sestru, vychovať brata a postarať sa aj o toho, kto žije v jame. Veľkolepý príbeh z Usranca, ktorý odkrýva táto útla knižka, je vyrozprávaný z troch perspektív. Hlavný, štvrťstoročný hrdina netrpí prebytkami radosti a nevyjednáva s realitou – najradšej by ju totiž celú zlikvidoval. Nevyjednáva ani so sestrou, ktorá možno bude filozofkou, ani so starou mamou, ktorú nemôže ani cítiť. Jeho potreba vydezinfikovať starý priestor a dať životu moderný a čistý vzhľad sa zmení v jedinú noc. Próza opisuje ľudské city nesentimentálnym, a predsa krehkým jazykom. Priamočiaro a samozrejme vrství humor, smútok a neobyčajnosť všedných vecí a dní. Keď sa to tak vezme, Muž z jamy a deti z lásky je vlastne príbehom o kuchyni. Za svoju knihu Slobodu bažantom bola Vanda Rozenbergová nominovaná na cenu Anasoft litera.

prevzaté: www.gorila.sk

















Názov: Dve medvedice
Autor: Meir Shalev
Vydavateľ: Slovart

Oficiálna anotácia: Meir Shalev je súčasný izraelský spisovateľ. V roku 1988 debutoval románom Modrý vrch. Jeho diela boli preložené do vyše 20 jazykov. Po slovensky vyšli jeho romány Štyri hostiny, Modrý vrch, Chlapec a holubica a Moja ruská babka a jej americký vysávač. „V roku 1930 spáchali u nás v mošave samovraždu traja sedliaci. Tak to bolo zapísané do záznamov výboru mošavy a tak to stanovil aj anglický policajný seržant, ale všetci vedeli, že na život si siahli iba dvaja samovrahovia a ten tretí bol zavraždený." O sedemdesiat rokov neskôr Ruta Tabori, stredoškolská učiteľka Biblie, spomína na prvú vraždu v mošave, píše a rozpráva o histórii svojej rodiny, o svojom dedovi, manželovi, bratovi a synovi, ktorí sa vždy riadili inštinktmi a emóciami, o priateľstve medzi mužmi, o láske a zrade, no predovšetkým o pomste a odplate.

prevzaté: www.gorila.sk





















Názov: Tibetská kniha o životě a smrti
Autor: Sogjal-rinpočhe
Vydavateľ: Argo

Oficiálna anotácia: Toto fenomenální dílo lze chápat jako úvod do budhistického nazírání duchovní skutečnosti. Seznamuje čtenáře s meditačními technikami, osvětluje fenomény karmy a znovuzrození, radí, jakým způsobem se připravit na cestu ke smrti. Především se ale text detailně zabývá přechodným stavem vědomí a nevědomí po smrti, tzv. "bardem", a rozkrývá tak řadu otázek, jež si lidstvo klade od nepaměti. Tibetská kniha o životě a smrti představuje unikátní syntézu budhistické tradice a západního myšlení. Sogjal Rinpočhe se sice narodil v Tibetu a byl žákem duchovního mistra Džamjang Khjence Čhökji Lodöa, po čínské invazi Tibetu však podobně jako Dalajláma odešel do exilu a od 70. let začal na Západě předávat tibetské učení.

prevzaté: www.gorila.sk





















Názov: HHhH
Autor: Binet Laurent
Vydavateľ: Argo

Oficiálna anotácia: Je květen 1942 a výsadkáři Jozef Gabčík a Jan Kubiš se připravují na cíl operace Antropoid: zabít Reinharda Heydricha, zastupujícího říšského protektora Protektorátu Čechy a Morava, "pražského kata" a "blonďatou bestii". Druhého nejvyššího muže v hierarchii SS provází šeptem pronášená tajemná zkratka HHhH: Himmlers Hirn heißt Heydrich - Himmlerův mozek se jmenuje Heydrich. Ne nadarmo - Heydrich totiž patří k hlavním organizátorům židovského holocaustu neboli Endlösungu...

Strhující prvotina francouzského spisovatele Laurenta Bineta, který dlouho pobýval na Slovensku a v Česku, barvitě vykresluje okolnosti "nejodvážnějšího protinacistického činu v dějinách druhé světové války" a novátorsky v něm zkoumá vztah mezi realitou a fikcí.

Autor za svůj román obdržel prestižní Goncourtovu cenu 2010 pro nejlepší debut.

Obálka zatiaľ nezverejnená. 

Názov: Simulakra
Autor: Philip K. Dick
Vydavateľ: Argo

Oficiálna anotácia: Pozoruhodné politické sci-fi od velmistra tohoto žánru. Vítejte ve Spojených státech amerických a evropských. Po třetí světové válce se USA spojily s Německem, aby čelily třem dalším velmocem: Francouzské říši, Lidové čínské republice a Černé Africe. V čele konglomerátu stojí prezident der Alte, ale skutečnou moc drží „permanentní první dáma“ Nicole Thibodeuxová. Ta však už dávno zemřela a roli Nicole sehrávají další a další ženy. A co když prezident vůbec není člověk, ale android?

Novela Simulakra vznikla v roce 1964 a její vize budoucnosti je bizarní a znepokojivá.

Obálka zatiaľ nezverejnená.  

Názov: Posvátné lži Minnow Blyové
Autor: Stephanie Oakes
Vydavateľ: Host

Oficiálna anotácia: Působivý příběh o nebezpečí slepé víry — a síle víry v sebe sama

Keviniáni připravili sedmnáctiletou Minnow o všechno: o dvanáct let života, o její rodinu, o schopnost důvěřovat. A když se vzepřela, vzali jí i ruce.
Teď je jejich Prorok mrtvý a celá keviniánská osada spálená na popel. Detektivovi z FBI je zřejmé, že o tom Minnow něco ví — ale ona mlčí.

Hrůzné okolnosti ji dovedly do věznice pro mladistvé, kde objevuje nový svět. Učí se číst, nadávat i přemýšlet sama za sebe. Zjišťuje, že kovové mříže nejsou nic proti svazujícím pravidlům její sekty. A že pokud se dokáže rozloučit s děsivým tajemstvím své minulosti, může mít opravdovou svobodu, o níž vždycky snila.
Propracovaný psychologický thriller těží z motivů pohádky bratří Grimmů Bezruká dívka, ale nabízí mnohem víc. Sektu tvrdě trestající neposlušnost, věznici, kde si každý musí vydobýt své místo, aby byl v bezpečí, sympatického detektiva s cukrátky, drzou a nebezpečnou spoluvězeňkyni s pesimistickým pohledem na svět a charismatickou Minnow, která zoufale stojí aspoň o obyčejnou naději na lepší život.

prevzaté: www.gorila.sk





















Názov: Spisovatel jako povolání
Autor: Haruki Murakami
Vydavateľ: Odeon

Oficiálna anotácia: Haruki Murakami nedává rozhovory, nerad se fotí, a taky připouští, že poměrně nerad rozebírá to, co napsal. Přesto napsal knihu, v níž se vyjadřuje k tématu spisovatelství. Nejsou to eseje v pravém slova smyslu, autor volí takovou formu, jako by šlo o rukopisy připravovaných přednášek – jako by přede mnou v malé přednáškové síni sedělo třicet až čtyřicet lidí a já k nim promlouval co možná nejpřátelštějším tónem… Několik kapitol z této knihy vyšlo půodně v japonském literárním časopise Monkey. Nejsou to však texty na objednávku, jak autor upozorňuje, ale texty, které vznikaly spontánně a které spisovatel psal pro sebe samotného. Můžeme je tedy vnímat jako kompilaci názorů na to, jak se píše literatura.

prevzaté: www.gorila.sk





















Názov: Vrah z mesta marhúľ: reportáže z Turecka
Autor: Witold Szablowski
Vydavateľ: Absynt

Oficiálna anotácia: Turecko, obrovská krajina roztrhnutá na dve polovice, dva nezmieriteľné a diametrálne odlišné svety. Západ a Východ, Európa a Blízky Východ, svetská každodennosť a konzervatívny Islam. Totálna schizofrénia.

Kniha Witolda Szabłowského Vrah z mesta marhúľ je súborom reportáží o súčasnom i minulom Turecku, o ľuďoch, ktorí medzi politikou a náboženstvom žijú svoje obyčajné životy. Na príbehoch konkrétnych ľudí a ich osudov rozpráva o tom, čo je v Turecku krásne i škaredé, o tom, čo funguje i čo sa stráca v nezmyselných paradoxoch rozpoltenosti. Kto je Ali Aǧca, ktorý v roku 1981 spáchal atentát na pápeža Jána Pavla II.? Ako to vyzeralo v roku 2013 pri protestoch proti zrušeniu istanbulského parku Gezi, ktoré prerástli do obrovských protivládnych demonštrácií? A ako sa žije v krajine, ktorá chce vstúpiť do Európskej Únie, no aj v 21. storočí sú v nej bežné vraždy zo cti? Dozviete sa to v knihe Vrah z mesta marhúľ, za ktorú dostal Witold Szabłowski Cenu Anglického PEN klubu za rok 2013, Novinársku cenu Európskeho parlamentu, cenu Melchior i nomináciu na najprestížnejšiu poľskú literárnu cenu NIKE.

Poľský reportér Mariusz Szczygieł o tejto knihe povedal: „Witold Szabłowski píše o Turecku tak, ako by som chcel aj ja, keby som Turecko poznal.“
Kniha vychádza v preklade Juraja Koudelu.

prevzaté: www.gorila.sk





















Názov: Krásna strojvodkyňa, krutá vojvodkyňa
Autor: Pavel Vilikovský
Vydavateľ: Slovart

Oficiálna anotácia: Vo svojej novej próze nás Pavel Vilikovský zasväcuje do ľúbostného príbehu mladého pracovníka reklamnej agentúry Ivana, až kým odrazu s prekvapením nezistíme, že je to vlastne postava z románu bezmenného slovenského spisovateľa. Ivan sa svojmu tvorcovi vymkne z rúk a proti jeho vôli začne viesť nezávislý život. Vilikovský ukazuje spisovateľa ako bežného občana, ktorý sa pohybuje vo svete všedných starostí, no zároveň ako autor žije vo vymyslenom svete a čoraz ťažšie sa mu darí tieto dva svety rozlíšiť. V oboch sa musí vyrovnávať s dotieravými pochybnosťami i trpkým poznaním. Pavel Vilikovský odhaľuje zákulisie tvorivého procesu a stavia pred seba i čitateľa otázky o rozličných polohách a podobách skutočnosti, ktoré si v zhone súčasného života na vlastnú škodu zabúdame položiť.

prevzaté: www.gorila.sk





















Názov: Tajné životy: našli silu o nich hovoriť
Autor: Biba Bohinská
Vydavateľ: Ikar

Oficiálna anotácia: Úspešný televízny seriál Tajné životy z produkcie RTVS oslovil divákov neľahkou témou – ukázal príbehy týraných žien. Otvorene hovoril o tajomstvách skrývaných za múrmi domovov, vine a nevine, nádejách a druhých šanciach žien i mužov, ktorí hľadajú nové začiatky v živote. Pomáhajú im v tom pracovníci azylového domu Druhá šanca.

Jednotlivé osudy vám teraz ponúkame v knižnej podobe. Prvá časť série obsahuje polovicu prvej sezóny televízneho seriálu – šesť dielov. Autorka scenára Biba Bohinská vstupuje na stránkach knihy hlbšie do jednotlivých príbehov, odkrýva psychologické súvislosti. Čitateľ sa dozvie viac o motiváciách postáv a spozná aj osoby, ktoré sa na obrazovky nedostali.

prevzaté: www.gorila.sk





















Názov: Duševný život zvierat: láska, žiaľ, súcit - prekvapujúci pohľad do skrytého sveta 
Autor: Peter Wohlleben
Vydavateľ: Tatran

Oficiálna anotácia: Láska, žiaľ, súcit - prekvapujúci pohľad do skrytého sveta zvierat.

Fascinujúce pohľady do duševného života zvierat. Starostlivý ako veverička, verný ako krkavec, súcitný ako laň – majú zvieratá takéto emócie? Nie je natoľko diferencovaný citový život vlastný len človeku? Zanietený lesník Peter Wohlleben na základe najnovších vedeckých poznatkov, spestrených osobným pozorovaním a skúsenosťami so zvieratami, umožňuje čitateľovi nahliadnuť do málo preskúmaného sveta: odhaľuje správanie zvierat v lese i na dvore, ich emocionálny a vedomý život. Z jeho rozprávania pochopíme, že zvieratá sú nám bližšie, ako sme tušili. Fascinujúce, objasňujúce, miestami neuveriteľné!

prevzaté: www.gorila.sk





















Názov: Sixtínska kaplnka
Autor: Antonio Paolucci
Vydavateľ: Ikar

Oficiálna anotácia: Unikátna obrazová publikácia je výsledkom fotografického snímania, ktoré sa v Sixtínskej kaplnke uskutočnilo v decembri 2015 a januári 2016. Detailne zachytáva interiér tohto veľkolepého miesta. Fotografie sú doplnené o odborný výklad, ktorý vám pomôže lepšie porozumieť práci renesančných majstrov.

prevzaté: www.gorila.sk





















Názov: Práce s chybami
Autor: Jurij Poljakov
Vydavateľ: Akropolis

Oficiálna anotácia: Práce s chybami je jednou z nejznámějších a nejoblíbenějších novel ruského spisovatele Jurije Poljakova (* 1954). V Sovětském svazu byla poprvé vydána už v roce 1986 a záhy se dočkala úspěšné filmové adaptace. Hlavní hrdina knihy, novinář Andrej Petrušov, se po svém propuštění z novin nečekaně a neplánovaně stane učitelem ruštiny na základní škole. Rázem začíná odhalovat ty nedostatky školního života, o kterých se běžně nemluví – a o kterých je možná lepší vůbec nevědět. Ať již je kulisa kriticky perestrojková nebo politiky prostá, hlavní roli v deziluzivní novele sehrávají konflikty v učitelském sboru, nerovný boj s ambiciózními a kariéristickými rodiči i na druhé straně proniknutí do rozervaných duší jejich náctiletých potomků. V případě sympatického sebeironického melancholika Petrušova se přidává i snaha o získání náklonnosti mladé kolegyně a v neposlední řadě také pátrání po tajemném ztraceném románu. Během pololetí stráveného za katedrou se přesvědčí, že mnohé chyby a omyly, kterých se v životě dopouštíme, jsou mnohem závažnější než ty ve školních diktátech. A jejich náprava není zdaleka vždy snadná… Dílo pobaví každého, kdo někdy stanul za či před katedrou, jedno z které strany a v které době.

prevzaté: www.nejlevnejsi-knihy.cz



















 

Názov: Divné hlášky z knihkupectví
Autor: Jen Campbell
Vydavateľ: CPress

Oficiálna anotácia: Když Jen Campbellová začala sepisovat svoje zkušenosti se zákazníky knihkupectví na blogu, netušila, jaký úspěch zaznamenají. Postupem času se hlášky mimoňských podivínů dostaly z obrazovky počítače na papír a od té doby baví jak odvážné knihkupce, kteří musejí dennodenně čelit podivným a občas poněkud děsivým dotazům, i jejich knihomolské zákazníky, kteří dokáží ocenit absurdní a literární humor.

prevzaté: www.nejlevnejsi-knihy.cz


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára