Vyhľadávať v tomto blogu

streda 31. októbra 2018

Novembrové knižné novinky (2018)



Knihy pre dospelých
  


Názov: Stojedenročný starček, ktorý sa obával, že priveľa myslí
Autor:
Jonas Jonasson
Vydavateľ:
Ikar


Oficiálna anotácia: Všetko sa začalo výletom teplovzdušným balónom na počesť Allanových stoprvých narodenín a štyrmi fľašami šampanského. Allan a jeho priateľ Julius sa tešili na nádherný výhľad, lenže balón bez pilota a s odtrhnutým ventilom sa nečakane odlepil od zeme a vzlietol. Dvaja vzduchoplavci tvrdo pristáli v mori. Zachránila ich severokórejská loď. Vo sne by im nenapadlo, že kapitán lode pašuje aktovku plnú uránu pre vodcu Kim Čong-una na jeho tajné plány s jadrovými zbraňami. Allan Karlsson a Julius Jonsson sa tak ocitli uprostred šialenstiev celosvetovej diplomatickej krízy. V centre pozornosti sú jadrové zbrojenie, kohútie zápasy medzi mocnými, hlúposť, zloba a úskoky. Počas svojho putovania Allan narazí okrem Kima aj na Donalda Trumpa, Vladimira Putina, Angelu Merkelovú či švédsku ministerku zahraničných vecí, ktorá si udivene kladie otázku, či toto všetko je naozaj možné. Allana celý čas naviguje jeho najcennejší majetok – čierna tabuľka, teda iPad. V nej nachádza všetko, čo za niečo stojí, ale ešte viac toho, bez čoho by sa celkom rád zaobišiel.

„Mojím zámerom bolo pripomenúť udalosti dvadsiateho storočia, aby sme na ne nezabudli a nemali tendenciu dopúšťať sa tých istých chýb. Svoje posolstvo som sa usiloval zabaliť do láskavého humoru.
Kniha sa pomerne rýchlo rozšírila po svete.
No svet sa ani zamak nezlepšil.“

Jonas Jonasson


zdroj: Bux.sk

Názov: Nesnadné vzpomínky
Autor:
Italo Calvino
Vydavateľ:
Dokořán

Oficiálna anotácia:
V Nesnadných vzpomínkách zobrazuje Italo Calvino proměnu italské společnosti a vztahů mezi generacemi mezi otci hospodáři a vykořeněnými syny. Povídky z venkovského prostředí Ligurie, ve kterých je tematizován poválečný rozklad tradičních hodnot a společenství, jsou doplněny prózami, v nichž se autor vrátil do let svého dospívání. Vzpomíná na klíčové okamžiky, jež podmínily jeho příští životní volby: na vyhlášení války, brutální anexi francouzského Mentonu a na první zkušenost s válečným chaosem. Přestože mnohdy nese líčení rozchodu se starým světem příznak trpkosti a rozčarování, nepostrádají jeho povídky ani komický ráz a znovu jen potvrzují Calvinovo vypravěčské mistrovství. 


zdroj: Panta Rhei

Názov: Neopúšťaj ma
Autor:
Kazuo Ishiguro
Vydavateľ:
Ikar

Oficiálna anotácia:
Kathy, Ruth a Tommy kedysi spolu študovali na exkluzívnej internátnej škole Hailsham v odľahlom kúte anglického vidieka. Bol to svet zvláštnych spolkov a záhadných pravidiel, kde učitelia stále pripomínali žiakom, akí sú výnimoční, a viedli ich najmä k umeleckej tvorivosti a fyzickej zdatnosti. Z Kathy je dnes mladá tridsaťjedenročná žena. Do života jej znovu vstúpili Ruth a Tommy. Prvý raz sa zamýšľa nad ich spoločnou minulosťou, začína chápať, v čom vlastne spočíva ich výnimočnosť a ako ich tento dar ovplyvní.

Román Neopúšťaj ma je napínavým čítaním o nevinnosti, láske, poznaní a strate. 

zdroj: Bux.sk

Názov: Pán Zlatého domu
Autor:
Salman Rushdie
Vydavateľ:
Slovart

Oficiálna anotácia:
Rushdieho najnovší román v mnohom pôsobí ako alúzia na súčasnú politickú situáciu v Spojených štátoch. Do New Yorku sa z utajovanej krajiny prisťahuje záhadný miliardár Nero Golden so svojimi tromi synmi: s geniálnym, no autistickým Peťom, s umelecky založeným Apuom a s najmladším, dvadsaťdvaročným D., ktorý v sebe skrýva nebezpečné tajomstvo, hoci spočiatku o ňom ani sám nevie. Chlapci žijú bez matky, no čoskoro im do života vstúpi ruská imigrantka Vasilisa a usiluje sa získať vyše sedemdesiatročného Nera. Rodina si postupne vybuduje solídne postavenie v newyorskej spoločnosti. Ich príbeh rozpráva ich sused oproti, začínajúci filmový tvorca, ktorý sa tiež časom zapletie do tragédie goldenovskej rodiny. 


zdroj: Slovart

Názov: Duna
Autor:
Frank Herbert
Vydavateľ:
Premedia

Oficiálna anotácia:
Púštna planéta Arrakis je jediným miestom, kde možno nájsť vzácne korenie, ktoré predlžuje ľuďom život a zároveň ich obdarúva výnimočnými psychickými schopnosťami. Na pozadí tohto neľútostného a drsného sveta sa rozohráva komplikovaný boj o moc medzi znepriatelenými veľkorodmi, ktoré by rady náleziská na Arrakise ovládali.

Klasika literatúry sci-fi, ktorá sa okrem precízne vytvoreného fiktívneho sveta zaoberá aj politikou, ekológiou a filozofiou, ponúka čitateľovi predovšetkým jedno: veľký a dobrodružný príbeh.

Aj keď Duna hneď po vydaní získala dve najprestížnejšie ceny v žánri sci-fi, jej popularita rástla až postupne v šesťdesiatych a sedemdesiatych rokoch, predovšetkým vďaka zanieteným fanúšikom. 


zdroj: Premedia

Názov: Bar U kohúta
Autor:
John Grisham
Vydavateľ:
Ikar

Oficiálna anotácia:
Traja kamaráti Mark, Todd a Zola študujú na treťotriednej súkromnej právnickej škole, čaká ich posledný semester, promócia, potom advokátska skúška. Doteraz verili, že im škola zaručí dobre platenú prácu, aby rýchlo splatili horibilné študentské pôžičky. 

Po tragickej udalosti sú však nútení zamyslieť sa. Žiadna významná právnická firma nemá záujem o absolventov ich školy. Situácia na trhu práce je beznádejná. Keď sa trojica dozvie, že sa stali obeťami grandiózneho podvodu, zrodí sa v ich hlave plán, ale ak ho chcú uskutočniť, musia odísť zo školy. Šialenstvo? Možno. 

Trojica priateľov sa púšťa do zdanlivo nerovného boja s miliardárom Hindsom Rackleym. Ako sa skončí súboj Dávida s Goliášom? Podarí sa trom neskúseným študentom podviesť ostrieľaného podvodníka? 

zdroj: Bux.sk

Názov: Nervy v kýbli
Autorka:
Dana Hlavatá
Vydavateľ:
Marenčin PT

Oficiálna anotácia:
Situácie, v ktorých sa ocitáme, nás nie raz oberú o posledné zvyšky nervov. Vyskakujeme po strop kvôli hlúpostiam, ktoré keď si necháme rozležať v hlave, odrazu sa nám zdajú byť triviálne, ba až smiešne. Niekto nezažíva horúce chvíle a dokáže ich sám v sebe schladiť natoľko, že ním len preletia. Sú „splachovací“ a možno im sčasti aj čosi závidieť. Ale sú takí a autorka rozhodne k nim patrí, ktorých osud vyplieska takmer denne nečakanými zvratmi a zážitkami na zbláznenie. Život im prichystá také perné chvíle, že by jeden z nich ošedivel. Možno aj dvaja. Rozhodne je však taký život pestrejší, keď sa čosi neustále melie, keď sa kopia „priesery“ ako na bežiacom páse. Výhrou je, ak ich človek berie s humorom. A to sa odohráva aj v tridsiatich príbehoch, ktoré autorka zažila na vlastnej koži, alebo sa dokázala vcítiť do koži tých, ktorí občas majú nervy v kýbli. 


zdroj: Marenčin PT

Názov: Ve svitu plynových lamp
Autor:
Steven Price
Vydavateľ:
Host

Oficiálna anotácia:
Hluboce atmosférický, strašidelný román o nekonečném pátrání, které formuje lidský život.

William Pinkerton, syn notoricky známého detektiva, má už za sebou mnoho úspěchů. Nyní se vydává do podsvětí viktoriánského Londýna v honbě za legendárním podvodníkem Edwardem Shadem. Williamův otec zemřel, aniž Shadea kdy našel, ale William je rozhodnutý vytáhnout zloděje na světlo.

Adam Foole je gentleman bez minulosti pronásledovaný deset let starým milostným vztahem. Když jednoho dne dostane od své ztracené lásky dopis, vydá se do Londýna, aby ji našel. To, co se dozví o jejím osudu a napojení na muže známého jako Shade, ho donutí čelit dlouho ukrývanému žalu.

Během lovu v londýnských stokách zahalených mlhou, opiových doupatech a spiritistických salonech vznikne velmi nepravděpodobné pouto: přátelství mezi velkým detektivem Pinkertonem a Foolem, jenž by mohl být klíčem k nalezení Edwarda Shadea.

Oslňující, strhující román, jehož děj se přesouvá z diamantových dolů v jižní Africe na bojiště občanské války, zavede čtenáře do spletitých uliček smutku, důvěry a její ztráty, kde k sobě dva lidi může připoutat to, co mají společného, navzdory jejich temnotě. 


zdroj: Panta Rhei

Názov: Podraz
Autorka:
Sandra Brown
Vydavateľ:
Ikar CZ

Oficiálna anotácia:
Strhující romantický thriller, kde všechno je jinak, než jak se na první pohled jeví, a cokoli vyjde najevo, odhalí další temnou lež. Když na sebe Jordie a Shaw pohlédnou v zastrčeném baru, přeskočí jiskra. Ale každý z nich je tam z jiného důvodu. Ona přišla, aby se něco dozvěděla o svém bratrovi. On přišel, aby ji na objednávku zabil… 


zdroj: Panta Rhei

Názov: Po mně potopa
Autorka:
Sarah Perry
Vydavateľ:
Argo

Oficiálna anotácia:
Knihkupec John Cole, podivínský samotář ve středním věku, jednoho dne uprostřed dlouhé vlny veder zavře krám a vydá se na neohlášenou návštěvu za bratrem. Cestou se ale auto porouchá, John se ocitne pod nemilosrdnými paprsky slunce v neznámé krajině a musí se vydat pro pomoc k osamocenému stavení. Jaké je však jeho překvapení, když jej tam uvítají jako dlouho očekávaného hosta, mají pro něj připravený pokoj i prostřený stůl. Co je to za zvláštní komunitu a co mají společného s věží u jezera?


zdroj: Argo

Názov: Jana Seymourová: Laskavá královna
Autorka:
Alison Weir
Vydavateľ:
BB/art

Oficiálna anotácia:
Pouhých jedenáct dnů po popravě Anny Boleynové obléká Jana Seymourová svatební šat, aby se stala třetí ženou Jindřicha VIII. Poslední dobou přitom zblízka sledovala, jak se králova vášeň k předchozí manželce rychle mění v ledový chlad a velkolepé dvorské slavnosti, hostiny, lovy i chodby královských paláců se náhle stávají kulisami děsivé tragédie. Jana ví, že musí porodit králi syna, jinak jí hrozí smrt. 

Nová královna musí vystoupit ze stínu Kateřiny Aragonské i Anny Boleynové a dát zemi dědice, jen tak totiž může přimět krutého krále, aby s ní i s celou zemí jednal laskavěji. Sílu jí dává její víra a naděje, že se jí na tomto zkaženém světě podaří vykonat alespoň něco dobrého. 

zdroj: Knihy Dobrovský

Názov: Andělé zoufalství
Autor:
Jack Kerouac
Vydavateľ:
Argo

Oficiálna anotácia:
Nový překlad rozsáhlého kaleidoskopu portrétujícího stěžejní postavy beatnického hnutí.

V tomto obsáhlém románu, který vydáváme v novém překladu, se znovu objevuje motiv pobytu požární hlídky v lesích národního parku Mount Baker, který známe už z Kerouacovy povídky Sám na vrcholu hory ze sbírky Osamělý poutník. Ústřední dějovou linkou je však Kerouacovo putování ze Spojených států do Mexika a do Tangeru ve společnosti jeho nejbližších přátel – Alena Ginsberga, Gregoryho Corsa, Codyho Pomeraye a Williama Burroughse – putování doprovázené alkoholem, drogami, ženami, ale i dychtivým vnímáním světa kolem. Jednoduše nekonvenční portrét myšlení a žití beat generation.

zdroj: Knihy Dobrovský

Názov: Oddanost
Autorka:
Patti Smith
Vydavateľ:
Dokořán

Oficiálna anotácia:
Proč člověk píše? Takovou otázku si klade básnířka, spisovatelka a hudebnice Patti Smith ve svém eseji. Ve vyprávění, jaké čtenář zná z její poslední knihy M Train, nás opět zavádí do svých běžných dní. Provází nás ulicemi Paříže, kde na návštěvě u svého nakladatele Gallimarda vzpomíná na Modiana, Camuse, Nabokova, Mišimu; vede nás do přímořského městečka Sete, kam cestuje vlakem na představení své knihy, do rodinné vily Alberta Camuse, kam dorazí na osobní pozvání jeho dcery, a především opět dovnitř svých denních rituálů, díky kterým čtenář náhle pochopí, odkud pocházejí jednotlivé střípky, ze kterých se skládá příběh o oddanosti, který tvoří stěžejní část tohoto poetického díla: příběh o setkání mladé vzdorovité dívky a vznešeného staršího muže. Oddanost odhaluje pozadí tvůrčích procesů a je průvodcem po atmosférách a pocitech, které se uvnitř básnířčiny mysli pojí do literárního díla. 


zdroj: Panta Rhei

Názov: Jane Austen doma
Autorka:
Lucy Worsley
Vydavateľ:
Slovart

Oficiálna anotácia:
Pri príležitosti 200. výročia úmrtia Jane Austenovej nám historička Lucy Worsley ponúka nový pohľad na jej údajne jednotvárny život. Vo svojej knihe nás zavedie na miesta, odkiaľ najobľúbenejšia anglická spisovateľka potichu menila svet. Ukáže nám, ako žila, pridá detaily z jej súkromia, preskúma izby a priestory, ktoré boli pre ňu dôležité. Napriek vžitej predstave, že Jane prežila „život bez udalostí“, nám autorka predstavuje temperamentnú ženu, ktorá bojovala o svoju slobodu. 


zdroj: Slovart

Názov: Leonardo Da Vinci
Autor:
Walter Isaacson
Vydavateľ:
Eastone Books
Oficiálna anotácia: Nová, vzrušujúca biografia plná odhalených tajomstiev najkreatívnejšieho génia v dejinách ľudstva od autora ocenených životopisných bestsellerov Steve Jobs a Einstein.

Nemanželské dieťa, ľavák, píšuci zrkadlovo sprava doľava, ťažko udržiavajúci pozornosť, ale pritom s nesmierne zvedavou mysľou, pragmatik s príležitostne kacírskymi názormi, ktorého osobné presvedčenie viedlo k vegetariánstvu, ale nebránilo mu pracovať pre jedného z najbrutálnejších mužov tej doby a zároveň vytvoriť také umelecké skvosty, akými sú Posledná večera a Mona Líza… aj taký bol génius Leonardo da Vinci.

Prečítať si túto veľkolepú biografiu Leonarda da Vinci je ako vydať sa na výpravu do života a tvorby jednej z najvýnimočnejších ľudských bytostí, aké kedy žili, s tým najpútavejším a najerudovanejším sprievodcom, akého si len možno predstaviť. Walter Isaacson je nielen pravý učenec, ale zároveň aj strhujúci autor. Stránky tejto knihy ukrývajú nesmierne bohatstvo poznatkov. 

zdroj: Bux.sk

Názov: Čekám, až se vrátíš: Rodinné deníky z války
Autorka:
Anna Hájková
Vydavateľ:
Nakladatelství Lidové noviny

Oficiálna anotácia:
Edice dvou rodinných deníků: Jany Lebovič, žid a odbojář skupiny Přehledy žijící v ilegalitě, si vedl deník mezi březnem a srpnem 1944, kdy byl spolu s částí skupiny zatčen. V téže době byla za podporu skupiny deportována do koncentračního tábora také Pavla Hájková, matka Janyho kamaráda Miloše Hájka. Ta si pořizovala deníkové záznamy po osvobození během návratu domů přes zničené Německo a v prvých poválečných měsících. Pro Leboviče i Hájkovou představovalo psaní především způsob komunikace s nepřítomným partnerem, od něhož je oddělili nacisté. Tyto jedinečné dokumenty z bezprostřední zkušenosti vypovídají o holokaustu, odboji a koncentračních táborech. 


zdroj: Panta Rhei

Názov: Křik mlčení: Můj boj proti Vladimíru Putinovi
Autori:
Ildar Dadin & Birgit Virnich
Vydavateľ:
Ikar CZ

Oficiálna anotácia:
OTŘESNÝ VĚZEŇSKÝ DENÍK KRITIKA KREMLU ILDARA DADINA. Tiše, ale vytrvale protestuje roku 2014 Ildar Dadin před branami Kremlu proti agresivní ruské zahraniční politice a proti válce na Ukrajině. Na plakátech, které si sám namaloval, si kolemjdoucí mohou přečíst nápisy jako Putin – hanba Ruska nebo Dnes Kyjev – zítra Moskva. Je to osamělý protest, neboť za ukrajinské krize ruská vláda zakázala jakékoli, i pokojné demonstrace. Mladý muž je několikrát zatčen, až se nakonec ruská justice rozhodne udělat z něho exemplární případ. Dadin je odsouzen na tři roky odnětí svobody v táboře a poslán do neblaze proslulé trestanecké kolonie IK-7, kde seděl i Putinův arcinepřítel Michail Chodorkovskij. Když po několikaměsíčním systematickém mučení hrozí, že se zhroutí, vylíčí poměry v táboře v tajném dopise své ženě. Poté co se jeho zápisky z vězení objeví na internetu, zapojí se o něco později do věci světový tisk a Dadin je proti veškerému očekávání propuštěn. 

V této knize Ildar Dadin poprvé podrobně vypráví o svém martyriu v pracovním táboře a přináší hluboký vhled do politické situace v Rusku a tamního otřesného stavu lidských práv. 

zdroj: Bux.sk

Názov: Odložený život
Autorka:
Dita Krausová
Vydavateľ:
Ikar CZ
Poznámka: Dita Krausová bola hlavnou postavou historického románu inšpirovaného skutočnosťou s názvom Osvětimská knihovnice od Antonia Iturbeho - knihu som čítala, je skvelá a odporúčam vám si ju tiež prečítať

Oficiálna anotácia:
Biografie pražské rodačky Dity Krausové (nar. 1929), která prošla Terezínem, Osvětimí a Bergen-Belsenem. Ve své biografii popisuje dětství v Praze, vzpomíná na rodiče a kamarády. V listopadu 1942 přišlo předvolání do transportu a rodina putovala nejprve do Terezína a pak do Osvětimi. Autorka popisuje zdejší kruté podmínky: nedostatek jídla, pach spálených lidských těl a všudypřítomný popel poletující vzduchem. Poznala i nechvalně proslulého lékaře Josefa Mengeleho. V březnu 1944 jí hladem a vyčerpáním zemřel otec, v červnu prošla i s matkou selekcí a byly vybrány na práci v Hamburku, kde zažily spojenecké nálety. Po válce se Dita vrátila do Prahy, kde potkala svého budoucího manžela, spisovatele Otu B. Krause. V roce 1949 oba odjeli hromadným transportem přes Rakousko a Itálii do Izraele. Autorčin příběh se stal předlohou pro hlavní hrdinku v knize Osvětimská knihovnice od španělského autora Antonia Iturbeho. 


zdroj: Bux.sk


Názov: Lolina kniha
Autorka:
Anna
Ötvös
Vydavateľ:
Artforum

Oficiálna anotácia:
Kniha o Košiciach od konca 19. storočia po druhú vojnu. S použitím denníka Máraiovej manželky Loly.

Autorka pochádza z Košíc a témou knihy je história a život významnej židovskej rodiny manželky Sándora Máraia, Loly Matzner. Anna Ötvös, historička, odborníčka na dielo S. Máraiho touto knihou vytiahla zo zabudnutia Máraiho manželku Lolu, ktorú Márai vo svojich denníkoch nazýva len L.

Doslova zo smetí zachránila fotoalbum Loly Matzner a po prvý raz ho verejnosti sprístupnila práve vo svojej knihe. Anna Ötvös urobila kus práce, keď oprášila staré fotky, zistila z archívov, tlače, listov, denníkov a rozhovorov koho fotografie zobrazujú.No kniha je aj rekonštrukciou kultúry a spoločnosti z ktorej Máraiho žena, ktorá svetoznámeho autora sprevádzala veľkou časťou života, pochádzala. Kniha má nesmierny význam pre výskum Máraiho diela, objasňuje množstvo hmlistých biografických momentov a spochybňuje zažité legendy o autorovi. 

zdroj: Panta Rhei

Názov: Na ramenech obrů
Autor:
Umberto Eco
Vydavateľ:
Argo

Oficiálna anotácia:
Dvanáct textů uveřejněných v knize Na ramenech obrů bylo napsáno pro konferenci La Milanesiana v letech 2001–2015. Jednotlivé přednášky nejčastěji vycházejí z témat, která si La Milanesiana každoročně stanoví. Nacházíme tu tresť světa Umberta Eca – autor se ve svých přednáškách zabývá filozofií, literaturou, estetikou, etikou i médii. O tom všem píše vlídným jazykem, okořeněným ironií, tónem hravým i břitkým. Kořeny naší kultury, kánony krásy, lež měnící běh dějin, posedlost spiknutím, hrdinové velké prózy, formy umění, to jsou témata tohoto svazku, obohaceného ilustracemi, jimiž autor své přednášky doprovázel.


zdroj: Argo

Názov: Gundžovníky
Autor:
Július Satinský
Vydavateľ:
Slovart

Oficiálna anotácia:
Július Satinský bol vášnivým pisateľom listov. Korešpondoval si počas svojho života so slávnymi osobnosťami kultúrneho života, širokou rodinou aj s deťmi svojich známych. V 60. rokoch 20. storočia jeho švagrovia emigrovali zo Slovenska. Julo sa rozhodol udržiavať rodinné vzťahy pomocou vlastnoručne vyrábaného časopisu – Gundžovníka. 

Gundžovníky vyrábal poctivo od roku 1967 do roku 1984. Dochovalo sa 87 čísel. Chýba len prvý ročník, 1967. Časopisy majú kronikársky rozmer, informujú o dianí v Bratislave a v Československu. Zrkadlí sa v nich história jednej rodiny a jednej krajiny počas normalizácie opísaná originálnym pohľadom pozorovateľa z Dunajskej ulice, kde sa aj v týchto časoch zachoval ostrovček slobody. 

Julo texty písal na stroji a ručne ich ilustroval. Vychádzali v dvoch exemplároch, jeden smeroval do Ameriky, druhý do Švajčiarska. Po 50 rokoch sa Gundžovníky vynárajú zo Satinského pozostalosti vďaka editorskej práci dcéry Lucie Molnár Satinskej. 

zdroj: Slovart

Názov: Safari – jedinečná technológia Photicular™
Autori: Dan Kainen & Carol Kaufmannová
Vydavateľ:
Ikar

Oficiálna anotácia:
Vydajte sa na čarovnú cestu a zažite safari vo vašich rukách.

Zvieratá v pohybe také skutočné, akoby ste boli pri nich.

Sledujte skoky geparda a leví útok.
Slon africký vám zakýva ušami.

Vďaka unikátnej technológii Photicular™ sa Safari stáva zážitkom na celý život a knihou, ktorá sa odlišuje od všetkých ostatných.


Zažite to sami. 

zdroj: Panta Rhei

Názov: Na póloch – jedinečná technológia Photicular™  
Autori: Dan Kainen & Carol Kaufmannová
Vydavateľ:
Ikar

Oficiálna anotácia: Výprava do najodľahlejších končín Zeme.
Bieluha kýva hlavou vystrčenou z vody. Tučniaky sa kníšu z boka na bok. Polárna žiara sa za hviezdnej noci trbliece ako hodvábna dúha.

Arktída aj Antarktída na protiľahlých póloch Zeme sú krajinami extrémov – vzdialené, záhadné a riedko osídlené živočíchmi, ktoré, tak ako tamojšie spektakulárne úkazy, nenájdete nikde inde.

Táto kniha vďaka jedinečnej technológie Photicular™ predstavuje nezabudnuteľne krásny, no pritom veľmi krehký svet, zvečnený vo chvíli živého pohybu.

Je to tanec života v knihe.
Zažite to. 


zdroj: Panta Rhei

Názov: Džungľa – jedinečná technológia Photicular™
Autori: Dan Kainen & Kathy Wollardová
Vydavateľ:
Ikar

Oficiálna anotácia: Vydaj sa do divokého srdca dažďového lesa.

Objav svet prekypujúci životom. Husté a vlhké, dažďové lesy plné tajomstiev sú domovom viac ako polovice všetkých druhov rastlín a živočíchov.

Vďaka unikátnej fotikulárnej™ technológii kniha Džungľa odkryje rúško tajomstva, ktoré zahaľuje tento nesúvisle osvetlený svet, a predstaví jeho pestrofarebných a neposedných obyvateľov.

Sleduj tarantulu cupotajúcu po lesnej pôde. Švihajúci jazyk tancujúceho hada. Bežiaceho tigra a červeno-zelenú aru nad korunami stromov.

Zaži to na vlastnej koži.


zdroj: Panta Rhei

Názov: Sciencia: Matematika, fyzika, chemie, biologie a astronomie pro každého
Autor:
Burkard Polster
Vydavateľ:
Dokořán

Oficiálna anotácia:
Zajímají vás kvazary, kvarky či fantastický vesmír nad vaší hlavou? Toužili jste někdy prozkoumat, jak funguje matematický důkaz? Potřebujete se rychle dozvědět něco z trigonometrie? Potřebujete zaskórovat ve fyzice či chemii nebo se dozvědět něco nového z biologie? Sciencia je bohatě ilustrovaná kniha zaplněná informacemi o tom nejzajímavějším v přírodních vědách. Je to základní příručka pro zvídavého čtenáře každého věku, který si potřebuje zasadit školní informace do širšího rámce nebo se k nim dozvědět něco navíc. Kniha je založena na šesti knihách malé řady Pergamen, které byly aktualizovány, doplněny o řadu nových kapitol, ilustrací, tabulek a přehledů, a dále propojeny odkazy, slovníčky a rejstříkem. Skvěle vám poslouží, ať už se potřebujete rychle něco dozvědět, nebo si jen ukrátit chvíli za dlouhého zimního večera. 


zdroj: Knihy Dobrovský

Názov: Fyzika všedních věcí
Autor:
James Kakalios
Vydavateľ:
Argo & Dokořán

Oficiálna anotácia:
Neobyčejná věda v pozadí obyčejného dne.
 

Všichni se dnes a denně setkáváme s řadou přístrojů a mechanismů, které využívají prostých i složitějších fyzikálních principů – ale ať už si to uvědomujeme nebo ne (většinou ne), o fungovaní těchto věcí většinou nic moc nevíme, a málokoho z nás napadne se nad tím zamyslet. James Kakalios to udělal za nás – provadí nás všedním dnem a ukazuje nám, co všechno bereme do rukou, zapínáme, používáme od ranního probuzeni až do večera, a jak to funguje: budík, toaster, mobil, dveře na fotobuňku, GPS, rentgen a další věci, jež názorně dokládají praktickou využitelnost fyzikálních principů, a autor nám s erudicí, potěšením a vtipem jejich tajemství odhalí.

zdroj: Knihy Dobrovský

Názov: Kniha obrazů: Poklady z archivu Institutu C. G. Junga v Curychu
Autorka:
Ruth Ammann
Vydavateľ:
Portál

Oficiálna anotácia:
Kniha představuje unikátní výbor obrazů z archivu Institutu C. G. Junga v Curychu, který obsahuje více než 4 500 originálních maleb a kreseb vytvořených pacienty buď samotného C. G. Junga, nebo jeho spolupracovníků (J. Jacobiové) v letech 1917 až asi 1955. Výpravná kniha přibližuje téměř 200 reprodukcí, které tematicky rozděluje (hrozba, mandaly, tělesnost a sexualita, zmatek a zničení apod.) a dává je do kontextu Jungova psychologického myšlení a jeho terapeutické praxe. Ta v pacientech podporovala metodou aktivní imaginace léčebnou a transformační sílu tvořivosti, díky které vznikala terapeuticky i esteticky pozoruhodná díla. Průlomová publikace odkrývá nejen dosud málo známé aspekty Jungovy terapeutické práce, ale představuje také mimořádnou výtvarnou paralelu k jeho Červené knize. Doprovodné texty jsou dílem předních znalců díla C. G. Junga i u nás známých Vereny Kastové, Ingrid Riedelové aj. 

zdroj: Panta Rhei

Názov: Život bez plastov
Autori:
Chantal Plamondonová & Jay Sinha
Vydavateľ:
Ikar
Oficiálna anotácia: Eliminujte plasty zo svojho každodenného života a zbytočne nezaťažujte Zem.

Cieľom knihy Život bez plastov je zvýšiť povedomie čitateľov o výrobkoch obsahujúcich BPA, polystyréne a ďalších jednorazovo používaných plastoch a ponúknuť predstavu o neškodných, cenovo prístupných alternatívnych výrobkoch, ktoré sa dajú používať opakovane. Keď prestanete používať plasty, bude to znamenať menšiu záťaž životného prostredia, menšiu hrozbu pre voľne žijúce zvieratá a podporu lokálnych podnikateľov, pričom váš život bude zdravší a jednoduchší.

Jay a Chantal opisujú krok za krokom, ako začať s analýzou používania plastov u seba, hľadať alternatívy a vytvoriť ich jednoduché náhrady. Snažte sa podporiť zdravie svojej rodiny, šíriť bezplastové povedomie a vyžarovať pozitívnu energiu na pomoc životnému prostrediu.

zdroj: Bux.sk


Knihy pre deti a mládež
    
 

Názov: Čarovný jednorožec
Autor:
Yujin Shin
Vydavateľ:
Svojtka & Co.  

Oficiálna anotácia: Vitaj vo svete trblietavých jednorožcov! Prezeraj si, pohybuj obrázkami a preži čarovné dobrodružstvo. 

Jednorožec, je to pravda, pre každého kúzlo hľadá. Vitaj vo svete trblietavých jednorožcov! Prezeraj si, pohybuj obrázkami a preži čarovné dobrodružstvo. Toto leporelo pre deti od jedného roka má pevné stránky a je plné pohyblivých prvkov, ktoré rozprávkový svet oživujú. Milý príbeh vo veršoch dopĺňajú ilustrácie podnecujúce fantáziu. Leporelo rozvíja jemnú motoriku dieťaťa.

zdroj: Svojtka.sk

Názov: Čarovný dráčik
Autor:
Yujin Shin
Vydavateľ:
Svojtka & Co.  

Oficiálna anotácia: Zalietaj si s dráčikom, ktorý chrlí oheň! Prezeraj si, pohybuj obrázkami a preži čarovné dobrodružstvo. 

Zalietaj si s dráčikom, ktorý chrlí oheň! Prezeraj si, pohybuj obrázkami a preži čarovné dobrodružstvo. 

zdroj: Svojtka.sk
 
Názov: Objavujeme svet! Narodeniny
Autorka:
Nathalie Choux
Vydavateľ:
Svojtka & Co. 
Poznámka:
Minipédia

Oficiálna anotácia: Objavovať predmety na narodeninovej oslave s týmto leporelom pre najmenšie deti je také zábavné! Pevné stránky s pohyblivými prvkami precvičia aj jemnú motoriku. 

Objavovať, čo všetko možno vidieť na narodeninovej oslave, je s týmto leporelom také zábavné! Nafúkneme si niečo farebné? Čo zapálime oslávencovi na torte? Stačí len vložiť prštek do správneho otvoru, zľahka posunúť alebo otočiť v smere šípky a hneď bude váš malý objaviteľ alebo objaviteľka poznať odpovede. Leporelo je určené pre najmenšie deti od jedného roka a má pevné stránky s posuvnými prvkami, a tak si naši najmenší môžu pri prezeraní a pomenúvaní precvičiť aj jemnú motoriku. Knižka s prvkami Montessori. 

zdroj: Svojtka.sk

Názov: Objavujeme svet! Pred spaním
Autorka:
Nathalie Choux
Vydavateľ:
Svojtka & Co. 
Poznámka:
Minipédia

Oficiálna anotácia: Objavovať činnosti pred spaním s týmto leporelom pre najmenšie deti od jedného roka je zábavné! Pevné stránky s pohyblivými prvkami precvičia aj jemnú motoriku. 

Objavovať, čo všetko možno vidieť v detskej izbičke pred spaním, je s týmto leporelom také zábavné! Čo si pred spaním prečítame? A čo ti dá mamička na dobrú noc? Stačí len vložiť prštek do správneho otvoru, ľahko posunúť alebo otočiť v smere šípky a hneď bude váš malý objaviteľ alebo objaviteľka poznať odpovede. Leporelo je určené pre najmenšie deti od jedného roka a má pevné stránky s posuvnými prvkami, a tak si naši najmenší môžu pri prezeraní a pomenúvaní precvičiť aj jemnú motoriku. Knižka s prvkami Montessori.

zdroj: Svojtka.sk
 

Názov: Na stavbě se třemi prasátky
Autorka:
Petra Bartíková
Vydavateľ:
Albatros
Poznámka:
vekové odporúčanie: 3+

Oficiálna anotácia: Postav domeček se třemi prasátky!

Tři prasátka si chtěla postavit domeček. Ale jak se vlastně takový domeček staví? Oblékni si montérky a podívej se, co všechno prasátka potřebovala: jeřáb, bagr, krumpáč, nákladní auto, cihly, zednickou lžíci… Kdo jim pomáhal a jakou zvláštní věc našla prasátka hluboko v půdě? To se dozvíš v této knížce.

zdroj: Albatrosmedia.sk

Názov: V lese s Červenou karkulkou
Autorka:
Štěpánka Sekaninová
Vydavateľ:
Albatros
Poznámka:
vekové odporúčanie: 3+

Oficiálna anotácia: Nakoukněte s kamarádkou z oblíbené pohádky lesu pod pokličku! 

Jednoho dne se vydala Karkulka za babičkou. Musela sama a přes hluboký les. Potkala sice vlka, ale také poznala spoustu věcí, které dělají les lesem. Houby, stromy, zvířátka, sladké dobrůtky. Stopy lesa objevila i v útulné babiččině chaloupce. Příroda je zkrátka všudypřítomná a důležitá. Chcete se i vy naučit spolu s červenou holčičkou všechno o lese? Vezměte si košíčky s bábovkou, obujte pohodlné boty a pojďte s námi. Sejít z cestičky je dovoleno!

zdroj: Albatrosmedia.sk

Názov: V moři s malou mořskou vílou
Autorka:
Petra Bartíková
Vydavateľ:
Albatros
Poznámka:
vekové odporúčanie: 3+

Oficiálna anotácia: Poznej moře s malou mořskou vílou!

Bylo, nebylo… V hlubokém moři žila malá mořská víla, která si ráda hrála na schovávanou s rybkami. V podmořské říši však nežily jen ryby. Bydleli tu i jiní tvorové: chobotnice, krabi, želvy, ústřice… Poznávej je spolu s malou mořskou vílou.

zdroj: Albatrosmedia.sk

Názov: Na zahradě se Šípkovou Růženkou
Autorka:
Štěpánka Sekaninová
Vydavateľ:
Albatros
Poznámka:
vekové odporúčanie: 3+

Oficiálna anotácia: Naučte se s ospalou princeznou všemu, co vám může vyrůst na zahradě. 

Ospalá Růženka Šípková miluje rostliny a všechnu zeleň snad už od kolébky. Aby ne, když má jméno po té nejkrálovštější ze všech květin. Ale není na světě jen růže. Pojďte se se zámeckou dívenkou projít loukou i zahradou. Naučíte se všemu, co tam žije roste, kvete, bují i chutná. Tak rychle, pospěšte si, než vám Růženka na příštích 100 let usne. Pohádka ani bylinky nečekají.

zdroj: Albatrosmedia.sk

Názov: Emil je smutný
Autorka:
Aurélie Chien Chow Chine
Vydavateľ:
Albatros
Poznámka:
vekové odporúčanie: 3+

Poznámka: Emil a emoce

Oficiálna anotácia: Zatočte se smutkem spolu s Emilem! 

Emil je malý jednorožec jako každý jiný, tedy skoro… Jeho duhová hříva mění barvy podle toho, jak se zrovna cítí. Dneska se Emil nepohodl se svými kamarády a je z toho moc smutný. Trápí ho to celý den a ani večer na to nedokáže přestat myslet. Zjistěte, jak se Emilovi podaří smutek zahnat!  

zdroj: Albatrosmedia.sk

Názov: Max a Lea
Autor:
Ján Uličiansky
Vydavateľ:
MarDur

Oficiálna anotácia: Kniha MAX a LEA je úžasné dielo plné prekrásnych zážitkov a emócií, ktoré prináša detský svet. Kniha dvanástich krátkych rozprávok a pesničiek od renomovaného autora kníh pre deti Jána Uličianskeho je venovaná nielen najmenším čitateľom ale aj ich rodičom a starým rodičom. Teda všetkým, ktorí vedia, aké dôležité sú na svete deti, zvieratká, plyšové dinosaury a zajačikovia, autíčka, pieskoviská, lentilky a láááska... Kombinácia rozprávok, pesničiek a prekrásnych ilustrácií je neopakovateľná.

Rozprávky z tejto knižky Vám načítali a pesničky naspievali: Dominika Morávková a Ján Morávek.

Ak si chceš knižku nielen prečítať, ale aj vypočuť, budeš potrebovať hovoriace pero IRS, ktoré si môžeš zakúpiť na www.hovoriaceknihy.sk 


zdroj: Panta Rhei

Názov: Claude na horách
Autor:
Alex T. Smith
Vydavateľ:
Ikar
Poznámka: edícia Stonožka, séria Claude (3. diel)

Oficiálna anotácia: Bŕŕŕ! Dúfam, že si si nachystal čiapku s brmbolcom a zastrčil tielko pekne do nohavíc. S našimi kamošmi Claudom a Smraďoškou sa totiž vydáme za dosť mrazivým a zasneženým dobrodružstvom.
 

Vždy tvrdím, že knižky so zimnými príbehmi, kde je svet zahalený snehom, sa najlepšie čítajú pod perinou so šálkou horúcej čokolády. Ale túto knižku môžeš čítať kedy chceš a kde chceš (aj keď visíš za nohu z lanovky). Netráp sa pre somárske rožky alebo omrvinky medzi stránkami. Znamená to, že sa ti príbeh naozaj páčil. Veľa šťastia, vrtiacich chvostíkov a teplých ponožiek ti praje
Alex T. Smith
(A, samozrejme, Claude a Smraďoška!) 


zdroj: Bux.sk

Názov: Franklin a Luna letí na měsíc
Autorka:
Jen Campbellová
Vydavateľ:
CPress
Poznámka: vekové odporúčanie: 4+

Oficiálna anotácia: Kouzelný příběh z pera a štětce autorek mezinárodního bestselleru Franklinova létající knihovna. 

Luna a její nejlepší kamarád, drak Franklin, milují ruzné príbehy a chtejí navštívit všechna místa, o nichž si cetli v knížkách. Na cestách se setkají se spoustou kouzelných bytostí, ale nedarí se jim najít místo, kdy bydlí draci. Hledají všude možne, správnou stopu však objeví až tehdy, když si Lunina želvicka, Neil Armstrong, všimne, že se daleko na nocní obloze cosi hýbe… Spolecne se tak vydají na nejdobrodružnejší výlet ze všech – namírí si to prímo na Mesíc. A doufají, že tam naleznou Franklinovu ztracenou rodinu.

zdroj: Albatrosmedia.sk

Názov: Čo sa skrýva pod zemou
Autori:
Charlotte Guillain & Yuval Zommer
Vydavateľ:
Fragment
Poznámka: vekové odporúčanie: 5+

Oficiálna anotácia: Vydajte sa s nami na cestu jednotlivými vrstvami Zeme až k jadru planéty. Naskytnú sa vám úžasné pohľady!

Keď chodíte po cestách a po uliciach, stále naokolo vidieť a počuť plno vecí. No zastavíte sa niekedy a pozriete sa aj dole? Napadlo vám, čo sa nachádza a deje hlboko v zemi pod vašimi nohami? Vydajte sa s nami na cestu jednotlivými vrstvami Zeme až k jadru planéty. Naskytnú sa vám úžasné pohľady!

zdroj: Albatrosmedia.sk

Názov: Králik a medvedica 1: Aj králiky majú svoje zlozvyky
Autorka: Julian Gough
Vydavateľ:
Albatros
Poznámka: vekové odporúčanie: 5+

Oficiálna anotácia: Králik a medvedica? A dokonca kamoši? Nikdy! Alebo…

Medvedica sa nečakane prebudí uprostred zimného spánku. Keďže nemôže spať, rozhodne sa, že si konečne postaví snehuliaka. Králik to chce skúsiť tiež. A sám! Jeho snehuliak musí byť väčší a krajší! No vo chvíli, keď sa naňho rúti vlk, zistí, že by bolo fajn mať po svojom boku kamošku. Zábavná rozprávka o priateľstve, gravitácii, lavíne a snehuliakoch, pri ktorej sa popukajú smiechom nielen deti, ale aj ich rodičia. 

zdroj: Albatrosmedia.sk

Názov: Hups, Rups a Šups
Autorky:
Gabriela Futová & Katarína Škorupová
Vydavateľ:
Slovart
Poznámka: vekové odporúčanie: 5+

Oficiálna anotácia: Malý Hups je tlačiarenský škriatok. Berie z kníh písmenká a robí si z nich nábytok vo svojej myšacej diere. Inokedy ich len poprehadzuje a dobre sa na tom baví. Jedného dňa sa zoznámi s Amálkou a zdá sa, že jej svojimi písmenkovými kúskami narobil kopu problémov. Ale nie, všetko je inak, písmenká v Amálkinej čítanke predsa nevymenil Hups, no Amálka sa naňho za to hnevá, ba dokonca jej po lícach stekajú kvapky slanej vody. Hups jej musí dokázať, že to nebol on, musí nájsť toho záškodníka, čo Amálku rozplakal. Koľko škriatkov môže byť v takej jednej tlačiarni? Že neviete, lebo chybu nájdete skoro v každej knihe? Jeden by to asi nezvládol, však? Tak sa môžete tešiť na stretnutie s Hupsom, Šupsom a Rupsom. 

zdroj: Slovart

Názov: Zvedavé otázky mudrlanta Janka
Autori:
Pavla Hanáčková & Tereza Makovská
Vydavateľ:
Albatros
Poznámka: vekové odporúčanie: 6+

Oficiálna anotácia: Zábavná knižka plná hravých prvkov. 

Prečo je nebo modré? Prečo dážďovky vyliezajú von, keď prší? Koľko je v ľudskom tele kostí? Prečo sa mliečnej dráhe hovorí mliečna? A prečo...? Deti majú veľa zvedavých otázok. Stačí otvoriť túto knižku a kamarát Janko im ich pomôže zodpovedať. Občas bude treba nakuknúť pod okienko, za niečo potiahnuť alebo niečím otočiť. Nielenže sa deti dozvedia veľa zaujímavostí, ale ešte si užijú zábavu s hravými mechanizmami, ktoré v knižke nájdu. Tak hurá za poznaním! A prečo? Prečo nie!

zdroj: Albatrosmedia.sk

Názov: Zvedavé otázky všetečnice Majky
Autori:
Pavla Hanáčková & Tereza Makovská
Vydavateľ:
Albatros
Poznámka: vekové odporúčanie: 6+

Oficiálna anotácia: Zábavná knižka plná hravých prvkov. 

Prečo má týždeň sedem dní? Ako sa vyrábali prvé knihy? Prečo sa Mŕtve more nazýva mŕtve? Čo je to 3D tlačiareň? A prečo...? Deti majú veľa zvedavých otázok. Stačí otvoriť túto knižku a kamarátka Majka im ich pomôže zodpovedať. Občas bude treba nakuknúť pod okienko, za niečo potiahnuť alebo niečím otočiť. Nielenže sa tak deti dozvedia veľa zaujímavostí, ale ešte si užijú zábavu s hravými mechanizmami, ktoré v knižke nájdu. Tak hurá za poznaním! A prečo? Prečo nie!

zdroj: Albatrosmedia.sk

Názov: Cestovateľ v čase - Prehistória
Autor:
Oldřich Růžička
Vydavateľ:
Albatros
Poznámka: vekové odporúčanie: 6+

Oficiálna anotácia: Vydaj sa s nami na cestu časom a nahliadni do dávnej minulosti Zeme. 

Začneme v prvohorách, kedy namiesto dnešných svetadielov existoval iba jediný pevninský blok, na ktorom sa začal objavovať prvý život. Navštívime druhohory, kedy zem ovládli praveké gigantické jaštery a nebo ovládali prehistorické vtáky. Zastavíme sa v treťohorách a ukážeme si obrovské druhy cicavcov. Celú túto milióny rokov trvajúcu etapu vývoja života na Zemi zavŕšime v štvrtohorách pri predchodcoch človeka a lovcoch mamutov. Bude to síce dlhá cesta, ale mimoriadne dobrodružná. Pripútaj sa, prosím, na displeji nášho stroja času nastavujem mínus 570 miliónov rokov. Štart!

zdroj: Albatrosmedia.sk

Názov: Světový atlas zvířat
Autor:
Nick Crumpton
Vydavateľ:
CPress
Poznámka: vekové odporúčanie: 6+

Oficiálna anotácia: Otevřte tento velkoformátový atlas zvířat a ponořte se do krásy našeho přírodního světa.

Tento velkoformátový atlas zvířat vás přenese do neuvěřitelného přírodního světa. Dozvíte se mnoho zajímavých informací, které jste možná ani netušili. Víte, jak vypadá vychuchol nebo pišťucha? Který druh z říše ptáků je tak romantický, že se páruje na celý život? Co si představit pod „v zimě červ, v létě tráva“? Odpovědi na tyto otázky a mnoho dalších zajímavostí zjistíte na stránkách této nádherné knihy. 

zdroj: Albatrosmedia.sk

Názov: Legenda o Podkinovi Jednouchom
Autor:
Kieran Larwood
Vydavateľ:
Ikar
Poznámka: edícia Stonožka, séria Päť kráľovstiev (1. diel)

Oficiálna anotácia: V dávnych časoch boli králiky maličké ustráchané zvieratká a bývali v obyčajných dierach a tuneloch. Odvtedy sa však králičie nory rozrástli na celé dediny a mestečká ukryté pod zemou.

Podkin, syn náčelníka Munbury, nie je žiadny hrdina a na deň, keď sa bude musieť postaviť na čelo kolónie, nechce ani pomyslieť. Väčšinu času preleňoší, podpichuje svoju staršiu sestru Paz a hrá sa s bračekom Pukom. Keď Munbury prepadnú krvilační Gormovia, súrodencom sa podarí ujsť. Život si zachránia, no nebezpečenstvo číha na každom kroku. Podkin vie, že musí ochrániť brata a sestru a v boji proti strašnému nepriateľovi vyrastie z lenivca a ľahtikára vodca.

zdroj: Bux.sk

Názov: Santa a jeho falošná brada
Autor:
Terry Pratchett
Vydavateľ:
Slovart

Oficiálna anotácia: Želali ste si niekedy, aby boli Vianoce úplne iné? Stromček, kapor, koledy, darčeky a prskavky... – Nie je to už tak trochu nuda? Čo by ste povedali na vybuchujúci vianočný koláč, krotkého snežného muža alebo nesmierne užitočnú jarabicu na hruške? Čo keby si Santa našiel prácu v zoo, spôsobil chaos v hračkárstve, či sa dokonca ocitol pred súdom? Naskočte do fantasticky vtipného sveta sira Terryho Pratchetta a zahryznite sa do jeho vianočnej pochúťky. Pri čítaní týchto jedenástich poviedok sa budete smiať, híkať aj plakať (ale od smiechu). A Vianoce už nikdy nebudete vnímať tak ako doteraz. 

zdroj: Slovart

Názov: Všechno lítá, co peří má i nemá
Autorka:
Šárka Fenyková
Vydavateľ:
B4U Publishing
Poznámka: vekové odporúčanie: 6+

Oficiálna anotácia: Ať už s křídly nebo bez nich - vždycky můžete létat!

Lítám, lítáš, lítáme. Říkají si lidé, zvířátka, rostliny i všechny věci na stránkách této knížky, která není ničím jiným, než knihou o létání. Že se tohle vzdušné umění daří ptákům nebo motýlům, to je věc nad slunce jasná. Čekali byste to ale od ryby nebo od gibona nebo…Víte co? Podívejte se sami, kdo a co létá jako ptáček a taky jak. Zábavná knížka plná modré oblohy a sem tam nějakého mráčku je připravena k prozkoumání.

zdroj: Albatrosmedia.sk

Názov: Počítání s příšerami
Autorka:
Agnese Baruzzi
Vydavateľ:
CPress
Poznámka: vekové odporúčanie: 6+

Oficiálna anotácia: Hledej, spočítej a zneškodni strašidelné příšery!

Máš bystré oko? Baví tě pořádné výzvy? Pak je tato knížka určená přesně pro tebe! Na jejích stránkách se ukrývají stovky nejrůznějších příšer, které se rozutekly po strašidelných místech a teď se ti snaží uniknout přímo před nosem. Najdi je, všechny je spočítej a pak na konci knížky zkontroluj, jestli ti nějaká přeci jen pokoutně nepláchla. Tak na co ještě čekáš! Směle do toho!

zdroj: Albatrosmedia.sk

Názov: Kto býva v norách a brlohoch
Autorka:
Markéta Špačková
Vydavateľ:
Albatros
Poznámka: vekové odporúčanie: 6+

Oficiálna anotácia: Pozri sa do vnútra brlohov.

Viete o tom, že hrdzavá líška je veľká neporiadnica a že jazvec je jedno z najčistotnejších zvieratiek, ktoré má dokonca svoj vlastný záchodík? Napriek tomu sú to susedia, ktorí sa často delia o jednu noru. Neveríte? Tak s nami poďte nazrieť do ich tajomných domčekov a komôrok ukrytých pod pníkmi a vývratmi v hĺbke aj niekoľkých metrov pod povrchom... Budeme sa predierať podzemnými labyrintmi a navštívime veselú králičiu rodinku, ale trebárs aj ospalé medvede v ich jaskynnom pelešteku a nezbedné malé lasice v nore zdedenej po myškách. 

Z nádherne ilustrovanej encyklopédie, ktorá je súčasťou knihy, sa dozviete ďalšie zaujímavosti z ríše zvierat – napríklad aj to, že aj obávaný a neohrozený medveď grizzly sa jednému malému zvieratku radšej vyhne oblúkom... Tak na čo ešte čakáte? Hor sa do lesných brlohov a dúpät!

zdroj: Albatrosmedia.sk

Názov: Kto býva v dutinách stromov
Autorka:
Markéta Špačková
Vydavateľ:
Albatros

Poznámka: vekové odporúčanie: 6+

Oficiálna anotácia: Pozri sa do vnútra starého stromu.

Viete, že každý starý zvrásnený dub je ako celá dedina, možno dokonca mesto? Pod jeho kôrou si cestičky prehrýzajú larvy chrobákov a rodia sa tam zvieracie mláďatká ako v pôrodnici – niekedy je tam teda pekne veselo a hlučno. Dub má dokonca aj svojho doktora, ktorý sa oň starostlivo stará, klope a potom počúva, kde treba niečo zahojiť. Na oplátku sa v ňom, pod kôrou vo vydlabanej dutine, zabýva. Za susedov má rodinku veveričiek, nenásytného plcha, ktorý sa vo svojej komôrke riadne pripravuje na príchod zimy, ale napríklad aj malú sovičku menom Kuvik.

Z nádherne ilustrovanej encyklopédie, ktorá je súčasťou knihy, sa navyše dozviete ďalšie zaujímavosti z ríše zvierat – napríklad to, že v strome žije umelec, ktorý by mohol smelo konkurovať najlepším ľudským sochárom... Neveríte? Tak sa s nami vydajte na návštevu do dutín a komôrok starého stromu!

zdroj: Albatrosmedia.sk

Názov: Zvířata ve skutečné velikosti
Autorka:
Rita Schiavo
Vydavateľ:
CPress
Poznámka: vekové odporúčanie: 7+

Oficiálna anotácia: Fascinující ilustrace ve skutečném měřítku.

Víte, že tak maličký tvor jako chameleon ukrývá v ústech jazyk, který měří dvakrát tolik co celé jeho tělo? Nebo do jakých rozměrů může dorůst největší pavouk na světě? A napadlo vás někdy, jak titěrné je oko plejtváka v porovnání se zbytkem jeho těla? V této knížce najdete detailní ilustrace v meŕítku odpovídajícím realitě, které vám pomohu udělat si přesnou představu, jak velká zvířátka nebo jejich části doopravdy jsou. Stránkami můžete jednoduše listovat sem a tam a seznamovat se s představiteli zvířecí říše od těch nejmenších po největší, nebo naopak. Můžete začít například u kolibříků nebo u hmyzu a porovnávat rozměry, jaké mají jejich vajíčka, kly, jazýčky, ocásky, oči nebo stopy jednotlivých zvířat, a zároveň si o nich můžete něco zajímavého přečíst.

zdroj: Albatrosmedia.sk

Názov: Najvyššia hora, najmenšia hviezda
Autorka:
Jenny Broomová
Vydavateľ:
Albatros
Poznámka: vekové odporúčanie: 8+

Oficiálna anotácia: Rozmýšľaš niekedy nad tým, či boli väčšie dinosaury, alebo Chufuova pyramída v Gíze? Či dokážu vtáky letieť rýchlejšie ako lietadlo a koľko rokov má vesmír? Tieto a mnohé ďalšie zaujímavosti sa dozvieš v nevšednej knihe plnej nevšedných porovnaní, z ktorých ti spadne sánka. 

zdroj: Albatrosmedia.sk

Názov: Kámoškami napořád!
Autorka:
Katja Frixe
Vydavateľ:
Pikola
Poznámka: vekové odporúčanie: 8+

Oficiálna anotácia: Báječní skořicoví šneci, čokoládové dortíky a hlavně noví kamarádi… Klárčino první dobrodružství v Čarokrásném knihkupectví může začít! Klárčina nejlepší přítelkyně Lenka se stěhuje do jiného města. To je pro obě kamarádky katastrofa! Klárku ale napadne úžasný plán – schovat Lenku na nejbezpečnějším a zároveň nejbáječnějším místě pod sluncem… v Čarokrásném knihkupectví paní Sovové. Klárka nezná krásnější místo! Může si tady celý den listovat knížkami, snít, vyvádět s rýmujícím kocourem Gustafem a naslouchat moudrému zrcadlu panu Královi. A paní Sovová se ráda rozdělí o oblíbené čokoládové dortíčky. Když se nad osudem knihkupectví stahují mračna, potřebuje i vždy dobře naladěná paní Sovová pomoci. Kniha je určena pro čtenáře od 8 let. 

zdroj: Knihcentrum.sk

Názov: Pepína z Longitálu
Autorka:
Petra Hilbert
Vydavateľ:
Slovart
Poznámka: vekové odporúčanie: 9+

Oficiálna anotácia: Vo svojej druhej autorskej knihe sa Petra Hilbert vrátila do detstva. Kniha je rozprávaním o dievčatku žijúcom v dome na kopci neďaleko jedného veľkomesta. Otec spisovateľ a mama novinárka majú stále veľa práce a nikdy nie sú doma. Pepínin svet preto tvorí kamenný dom, divotvorná záhrada rastúca na jeho streche a podivuhodní susedia. Jej snovému pohľadu na svet kontruje rozprávanie babky Katinky, ktorej drsno-vtipné príhody prenesú malého čitateľa do doby, keď sa žilo úplne inak. Treťou líniou je rozprávanie Pepíninho otca, Ferdinanda Mráčika, ktorý sa práve vrátil z výpravy po Afrike a na pobyt doma si akosi nevie zvyknúť.

Knihu si chcela autorka aj sama ilustrovať, žiaľ, nestihla. Podľa jej želania text dopĺňajú obrázky talentovanej Marie Makeevy. 


zdroj: Slovart

Názov: Vieš, kde rastú stromodeti?
Autori:
Peter Wohlleben & Stefanie Reich
Vydavateľ:
Tatran

Oficiálna anotácia: Najznámejší nemecký lesník Peter Wohlleben rozpráva vrúcny príbeh. Pri raňajšej kávičke ho vyruší smutná veverička, ktorá hľadá svoju rodinu. Peter jej porozpráva o stromoch a ich rodinách a spolu sa vyberú do lesa, lebo aj veverička chce spoznať deti stromov. Po ceste stretnú rôzne zvieratá, a kým konečne nájdu stromodeti, prenocujú aj v lese. Poučný príbeh s peknými ilustráciami je ako stvorený pre spoločné čítanie starých rodičov a vnukov. Autor vysvetľuje zložitý ekosystém lesa aj tým najmenším a spolu s veveričkou im jedinečným spôsobom približuje prírodu. 

zdroj: Bux.sk

Názov: Príbehy na dobrú noc pre rebelky 2
Autorky:
Francesca Cavallo & Elena Favilli
Vydavateľ:
Albatros
Poznámka: vekové odporúčanie: 8+

Oficiálna anotácia: Pokračovanie senzačného bestselleru podľa New York Times, ktorý inšpiroval dievčatá na celom svete, aby viac snívali, mierili vyššie a bojovali tvrdšie. Príbehy na dobrú noc pre rebelky 2 je úplne nová zbierka 100 príbehov na dobrú noc o výnimočných ženách, od kráľovnej Nefertiti, Beyoncé, Rosalind Franklinovej až po J. K. Rowlingovú. Kráľovné a aktivistky, baleríny a právničky, pirátky a počítačové odborníčky, astronautky a vynálezkyne – táto kniha je dôkazom, čo všetko dokážu ženy.

zdroj: Albatrosmedia.sk

Názov: Přece to nevzdáš
Autorka:
Helena Žižková
Vydavateľ:
Albatros
Poznámka: vekové odporúčanie: 9+

Oficiálna anotácia: Nemoc Klárku nezlomí, naopak všem pomáhá.

Veselá Klárka, která ráda sní, umí kreslit a vyprávět příběhy, se jednoho letního dne octne v nemocnici s vážnou chorobou. Snaží se nepropadnout smutku, naopak baví Aničku, která je s ní na pokoji a zprvu se na ni šklebí jako opice. Ve snu se Klárka setká s Martinem, a když zjistí, že ho ve skutečnosti srazilo na kole auto a on leží na nedaleké jipce, pomáhá mu k uzdravení. Její pomoc není však obyčejná… Zachrání Klárka kamaráda? A sebe?

zdroj: Albatrosmedia.sk

Názov: Čárymáryfučpunč
Autor: Michael Ende
Vydavateľ:
Ikar
Poznámka: vekové odporúčanie: 10+

Oficiálna anotácia: Je Silvester, päť hodín popoludní, ale vo vile Zlý sen sa nikto nechystá na oslavy. Čarodejnícky radca Belzebub Luhárovič a jeho teta Tyrania Upírová, špecialistka na financie, majú problémy. Rok sa končí, a keď do polnoci nesplnia plán zlých skutkov, ktorými sa zaviazali svojmu pekelnému zamestnávateľovi, odvolá ich z funkcií. Existuje jediná záchrana, uvariť a vypiť zázračný elixír, čiže najstaršiu čaromoc celého vesmíru, ktorý plní vyslovené priania. No platí to len v noci na Silvestra, lebo vtedy majú všetky želania celkom zvláštny účinok. Maestro a madam striga sa teda v laboratóriu dajú do roboty. Tajnú alchymistickú procedúru však pozorne sledujú aj dvaja superšpióni, ktorých vyslala Najvyššia rada zvierat: lenivý kocúr a zároveň komorný spevák Mňaurízio di Mňauro a namyslený krkavec Jakub Krákor. Podarí sa tejto svojráznej dvojici zachrániť planétu? A aké priania nakoniec vyplní čárymáryfučpuč?  

zdroj: Albatrosmedia.sk

Názov: Tajemství evoluce
Autor:
Pavel Pecháček
Vydavateľ:
Albatros
Poznámka: vekové odporúčanie: 10+

Oficiálna anotácia: Evoluce pozemského života v kostce.

V roce 1859 představil Charles Darwin světu evoluční teorii, která elegantním způsobem vysvětlila obrovskou rozmanitost organismů žijících na Zemi a ukázala, že člověk je nedílnou součástí veškeré přírody. Cesta od prvních bakterií k člověku byla však nesmírně dlouhá a v jejím průběhu se v evoluci pozemského života přihodilo mnoho úžasných a přelomových událostí.

V šestnácti kapitolách se mimo jiné dozvíte, jaké jsou nejstarší doklady života na Zemi, proč byla kyslíková revoluce revoluční, jak vznikla eukaryotní buňka, kdy byla Země velkou zmrzlou koulí nebo proč nemusela být kambrická exploze zase tak explozivní. Dále zjistíte, kdy se na souš dostali první živočichové a rostliny, jak velká byla největší stonožka, která kdy chodila po povrchu naší planety, jak začal a skončil svět dinosaurů, proč byly třetihory věkem savců a kudy se ubíral evoluční vývoj člověka.

Text doplňují četné ilustrace, které malým i velkým čtenářům umožní, aby se na chvilku vrátili zpět časem a obdivovali krásy prehistorického světa.

zdroj: Albatrosmedia.sk

Názov: Dievča, ktoré pilo mesačný svit
Autorka:
Kelly Barnhill
Vydavateľ:
Albatros
Poznámka: vekové odporúčanie: 11+

Oficiálna anotácia: Každý rok ľudia v Protektoráte obetujú jedného novorodenca čarodejnici, ktorá žije hlboko v lesoch. Už od nepamäti vedia, že len tak ochránia svoje mesto pred jej čarami. Lenže čarodejnica Xan vôbec nie je zlá. Naopak, o opustené dieťa sa postará, nakŕmi ho hviezdnym svitom a nájde mu novú, milujúcu rodinu na opačnej strane lesa. Raz však omylom nakŕmi malé dievčatko mesačným svitom a tomu potom začne v žilách kolovať mágia. Xan sa rozhodne, že dievčatko vychová sama. Dá mu meno Luna a jeho čarovné schopnosti uzamkne do času, keď bude mať trinásť rokov. Lenže s blížiacimi sa trinástymi narodeninami sa kúzla začínajú drať na povrch. Nad lesom sa zlietajú obrovské kŕdle desivých vtákov, pod zemou sa prebúdza sopka a les obchádza žena so srdcom tigra. Z Protektorátu mieri do lesa muž, ktorý je rozhodnutý zabiť čarodejnicu. Čoskoro bude musieť Luna chrániť tých, ktorí doteraz chránili ju. A postaviť sa proti skutočnému zlu...

zdroj: Albatrosmedia.sk

Názov: Stránky světa: Kniha krve
Autor:
Kai Meyer
Vydavateľ:
Cooboo
Poznámka: edícia Stránky světa (3. diel)
Poznámka: vekové odporúčanie: 14+

Oficiálna anotácia: Závěr trilogie Stránky světa.

Svět bibliomantů je ohrožen novým děsivým nebezpečím. Jedno refugium za druhým je pohlcováno neznámou silou. Furia se obává, že je jediná, kdo může zastavit zničení světa – a že za to nejspíš bude muset zaplatit pořádně vysokou cenu. A potřebuje pomoc... Protože jestli se brzy nedostane z podivného mezisvěta, kam byla uvržena, nejspíš nezbyde žádný svět, kam by se mohla vrátit.

zdroj: Albatrosmedia.sk

Názov: Pečeme s Kafkou
Autor:
Tom Gauld
Vydavateľ:
Plus
Poznámka: vekové odporúčanie: 15+

Oficiálna anotácia: Britský humor, ostré pero a nezaměnitelný vizuální styl jednoho z nejtalentovanějších kreslířů současnosti. Týden co týden kreslí Tom Gauld stripy pro britský deník The Guardian. Vynalézavě v nich mísí literární kritiku s pop-kulturními odkazy a vtipnou zkratkou komentuje literární svět. Dozvíte se třeba, jak vypadá dron-kniha, že jedním z archetypů hrdinky je kyborgyně, že častý omyl nezkušených autorů detektivek je málo podezřelých nebo jaksi žádná vražda…

zdroj: Albatrosmedia.sk

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára