Vyhľadávať v tomto blogu

sobota 27. októbra 2018

Magazín o knihách (10/2018)



Čo nájdete v októbrovom Magazíne o knihách?





Rozhovory...



Rozhovor s Andym Weirom
V minulom čísle Magazínu o knihách ste si mohli prečítať recenziu knihy Artemis od Andyho Weira, ktorú napísala Lucia Lackovičová (v mojom článku nájdete odkaz na daný článok a tiež odkazy na Weirove knihy Marťan a Artemis) a v októbrovom Magazíne o knihách čitateľom Lucia ponúka rozhovor s týmto spisovateľom. Odporúčam vám prečítať si oba Luciine články, aby ste si vytvorili detailnejšiu predstavu o románe Artemis. V rozhovore nájdete napríklad otázky týkajúce sa Weirovho románu Artemis a tiež otázky orientované na samotného autora. Čo považuje na profesii spisovateľa za najzložitejšie? Ako si reálne predstavuje kolonizáciu Marsu a Mesiaca? Ako vidí budúcnosť? Ako sa vyrovnáva s kritikou? Čo by chcel dosiahnuť v oblasti literatúry a písania? Na záver ponúka tri rady tým čitateľom, ktorí sa túžia stať autormi. (Andy Weir: Chcem len, aby sa ľudia bavili, autorka: Lucia Lackovičová)


Rozhovor s Petrom Juščákom (stavbyvedúci, technológ, novinár, spisovateľ)
Martin Kasarda sa s Petrom Juščákom (Komu ujde vlak, Odvlečení, ...a nezabudni na labute!, Balkan Blues... viac informácií o jeho tvorbe nájdete tu) rozprával o jeho najnovšej knihe Balkan Blues, Balkáne, spoločnosti či dejinách. O historickej pamäti, "mentálnej korupcii" (Martin Kasarda) a o národnej mytológii. Potrebujeme dejiny prežívať znova? Aké miesto by mala mať v spoločnosti literatúra? Na záver sa dozviete, aké sú autorove ďalšie projekty. (Peter Juščák: Potrebujeme si obliecť ľudskú kožu, autor: Martin Kasarda)


Rozhovor s Tamarou Gončarovou (autorka, spoluzakladateľka vydavateľstva inspira publishing)
Tamara Gončarová v rozhovore predstavuje malé vydavateľstvo inspira publishing, ktorého "cieľom je prinášať čitateľom skutočné príbehy, ktoré povzbudia." Dozviete sa, na základe akej skúsenosti vzniklo rozhodnutie vytvoriť toto vydavateľstvo, prečo sa podľa Gončarovej čoraz viac na našom knižnom trhu presadzujú malé vydavateľstvá a prečo je pre autora výhodnejšie riešiť vydanie svojej knihy s vydavateľom ako vydať ju vo vlastnej réžii. Prečo sa vo vydavateľstve inspira publishing rozhodli zamerať na motivačnú, resp. inšpiratívnu literatúru? Ako sa dostali k vydaniu knihy Majka Spirita? Ako hľadajú potenciálnych autorov a akú má predstavu o budúcnosti tohto vydavateľstva? V rozhovore nájdete odpovede aj na tieto otázky. (Za začínajúcim vydavateľstvom sú vždy energickí ľudia, autorka: Katarína Holetzová)


Články o zaujímavých knihách... 



Tri smrtky sa plavia (Vanda Rozenbergová)
Knihy sympatickej Vandy Rozenbergovej (Vedľajšie účinky chovu drobných hlodavcov, Moje more, Slobodu bažantom, Muž z jamy a deti z lásky) sa páčia čitateľom i recenzentom a jej najnovšia kniha Tri smrtky sa plavia, ktorá sa stala knihou mesiaca, nie je výnimkou. V článku Róberta Kotiana sa zoznámite s dejom tejto knihy, dozviete sa, aké sú jej kvality i to, v čom sa odlišuje od predchádzajúcich kníh. (Ako Manchester s Bayernom, autor: Róbert Kotian) 


MiniPédia - Objavujeme svet! Noc (Nathalie Choux) & Zvieratá v noci (Jenny Wren) & Minipédia 4+ Noc (Valérie Guidoux & Charlotte Roederer) & Mesto v noci (Petra Bartíková & Zuzana Kurucová) & Príroda v noci (Petra Bartíková & Zuzana Kurucová), Veľká kniha tmy (Helena Haraštová & Jiří Franta), Už sa nebojím tmy (Helena Haraštová & Jakub Cenkl)   
Čo sa deje v noci? Aké zvieratá v noci nespia a čo vlastne robia? Čo je to padajúca hviezda a čo v noci svieti? V mojom článku čitateľom predstavujem knihy, ktoré deťom zodpovedajú aj tieto otázky týkajúce sa noci. Minipédia - Objavujeme svet! Noc a Zvieratá v noci zaujme najmenšie deti (cca od 6 mesiacov) veselými ilustráciami a interaktívnymi prvkami. Minipédia 4+ Noc je vhodná pre škôlkarov, ktorým ponúka zaujímavé informácie, pekné ilustrácie a interaktívne prvky. Mesto v noci a Príroda v noci zaujme fascinujúcim prevedením a neobvyklým poňatím témy. Veľká kniha tmy si na tmu posvietila vskutku detailne a očarujúca kniha Už sa nebojím tmy možno pomôže deťom prekonať strach z tmy. (Svet v noci (ne)spí!, autorka: Jana Korčeková)

Príroda v noci

Už sa nebojím tmy


Kým sme boli vaši (Lisa Wingate)
Pokiaľ hľadáte kvalitne napísaný, pútavý román, pri písaní ktorého sa autor inšpiroval skutočnými udalosťami alebo osobnosťami, odporúčam vám zamerať svoju pozornosť na román Kým sme boli vaši od Lisy Wingate. Autorka vytvorila fiktívny príbeh na základe reálnych udalostí. Inšpirovala sa šokujúcim škandálom o praktikách jednej adopčnej agentúry v USA. Článok vás oboznámi s obsahom knihy a v závere článku vám autor prezradí, aké ďalšie otázky kladie román Kým sme boli vaši. (Niekedy je aj spravodlivosť slepá, autor: Marek Zákopčan)


Vašu pozornosť si zaslúžia aj ďalšie knihy, ktorým sa moji kolegovia vo svojich článkoch venovali: Die Hungrigen und die Satten (Timur Vermes), Tragédie celibátu: Mŕtva manželka (Michal Lajcha), Pes Timo a doktor Hafbolíto (Ľubica Bátoryová), Mama milovala Gabčíka (Veronika Homolová Tóthová), Pohľad pastiera (James Rebanks), Vplyv Davida Bowieho na osud mladých dievčat (Jean-Michel Guenassia), Cesta do neslobody (Timothy Snyder).


V Magazíne o knihách nájdete aj výber zaujímavých knižných noviniek, ktoré moji kolegovia stručne predstavili. Tento mesiac vybrali tieto tituly: Zlomové osmičky (František Emmert), Čo je ľudské (Jorgen Brekke), Příběhy velkých měst (John Julius Norwich), Lieky, ktoré zmenili svet (Vladimír Marko), Tlejúce slnko (Dušan Mikolaj), Meditácia pre nervóznych skeptikov (Dan Harris), Druhá Boleynová (Philippa Gregory), Pre teba aj zomriem a in stratené texty (Francis Scott Fitzgerald), Poviedka 1996 - 2016, Poviedka 2018, Nesmrteľní (Chloe Benjamin), Dcéra Slávy (Ján Kollár).


A okrem toho...:


 
...sa vďaka Ingrid Žalneva v rubrike Pozdravy zo sveta dozviete veľa zaujímavých informácií o významnom nórskom spisovateľovi, Henrikovi Ibsenovi. Aký bol jeho život? Kde býval? Aké boli jeho rituály a čo o ňom povedal jeho najväčší rival, Bjornstjerne Bjornson? Môžete nahliadnuť do Ibsenovej pracovne a dozviete sa i to, aký smutný osud mali niektoré Ibsenove predmety, ktoré boli počas jeho života súčasťou jeho bytu. (Po stopách génia v nórskej metropole)

...vám Lucia Lackovičová všeličo prezradí o aktuálnom, 16. ročníku súťaže Martinus Cena Fantázie. Kto tento rok tvoril porotu a ako Samo Trnka zhodnotil porotcovanie. Ktoré poviedky boli úspešné a čo je podľa Pavla Rankova budúcnosťou slovenskej literárnej tvorby atď. (Martinus Cena Fantázie vyhlásila finalistov 16. ročníka súťaže)

...Martin Kasarda pútavo opisuje, čo predchádzalo vzniku Projektu Gutenberg ("Projekt Gutenberg je dobrovoľnícka snaha digitalizovať, archivovať a distribuovať kultúrne diela. Bol založený v roku 1971 a je najstaršou digitálnou knižnicou. Väčšina diel sú plné texty kníh so statusom voľné dielo." zdroj: Wikipédia), projekt samotný a umožní vám nahliadnuť do problematiky autorských práv. (Planéta pána Gutenberga)

...vám Martin Kasarda predstaví dve knihy, v ktorých sa autori venovali Milanovi Rastislavovi Štefánikovi - Prebijem sa! - Štefánik. Muž železnej vôle od Jozefa Banáša a Generál M. R. Štefánik od Mariany Čengel-Solčanskej. (Generál z kopaníc)


Ak vás zaujal obsah októbrového čísla Magazínu o knihách, môžete si ho kúpiť vo vybraných trafikách a v sieťach kníhkupectiev Martinus a Panta Rhei a viaceré články sú dostupné aj v online verzii (odkazy sú umiestnené v texte tohto článku).  


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára