Vyhľadávať v tomto blogu

sobota 29. decembra 2018

Knihy ukryté pod vianočným stromčekom

Rok 2018 je čoskoro za nami. Aký bol? Ak sa na tento rok pozriem z pohľadu milovníčky kníh, tak odpoveď znie - skvelý! Ikar, Slovart, Perfekt, Tatran, Buvik, Verbarium a ďalšie vydavateľstvá vydávali vynikajúce tituly a s radosťou konštatujem, že sa veľa z nich stalo súčasťou Danielkovej knižnice. Posledné tohtoročné knižné prírastky putovali z pošty priamo pod vianočný stromček. Aké knihy sa ocitli pod našim vianočným stromčekom?



Chorý medvedík


Rozkladacie leporelo Chorý medvedík od Ľudmily Podjavorinskej a ilustrátora Dávida Dzurňáka má u nás veľký úspech. Roztomilo ilustrovaný veršovaný príbeh o chorom medvedíkovi, o ktorého sa láskyplne stará dievčatko Anka, je jednoduchý, pútavý a nežný. Pokiaľ hľadáte kvalitný veršovaný príbeh pre dieťa vo veku od 1 do 3 rokov, Chorý medvedík je skvelou voľbou. 




O malej Aničke


O malej Aničke od Inger a Lasseho Sandbergovcov je útla malá kniha, ktorá je v mnohých virtuálnych debatách veľmi pozitívne hodnotená a často odporúčaná ako ideálna kniha pre malých čitateľov. Kniha obsahuje dva príbehy o malom dievčatku - Kde sú Aničkine veci a Vianočný darček pre Aničku. Príbehy sú kratučké, veľmi jednoduché a napriek tomu napínavé, vyvolávajúce zvedavosť a podnecujúce fantáziu. Anička má macíka. Ale kde? Odpoveď sa dieťa dozvie po otočení strany, ale zrazu sa objaví nová otázka... Zvedavosť sa pri čítaní tejto milej knihy nevytráca.




Môj psík


Veselý veršovaný príbeh Môj psík od Grigorija Starodubceva a ilustrátora Mareka Mertinka si okamžite získal Danielkovu pozornosť. Nezbedný "ceruzkový" psík žije šťastný psí život po boku svojej kamarátky, dievčatku Niky. Nikin psík s nadšením preháňa vtáky, oňucháva všetko navôkol, hrabe sa v zemi a vychutnáva si bahnový kúpeľ. Nika sa snaží psíka dobre vychovať, ale ako správna panička mu dopraje aj jeho obľúbené aktivity. Mám rada ilustrácie Mareka Mertinka. Ilustroval aj príručky o slušnom správaní od Jany Melišovej - písala som o nich v staršom čísle Magazínu o knihách a tiež zábavné leporelo Rozpovie ti táto knižka, koho zjedla Mikimyška (článok nájdete tu).




Poďme objavovať Slovensko


Z hľadiska vekového určenia je pre Danielka v súčasnosti vhodné aj nádherné a jedinečné veľkoformátové leporelo od Márie Nerádovej s názvom Poďme objavovať Slovensko. Prasiatko Oliver spolu so svojimi rodičmi cestuje po Slovensku. Objavuje jeho krásu a nadobúda neopakovateľné zážitky. Bratislava, Bojnický zámok, banské múzeum, Múzeum slovenskej dediny, Liptovská Mara, Vysoké Tatry, Slovenský raj, kúpele... Všetky tieto miesta môžu deti navštíviť spolu s nimi. Textu je v leporele málo, dominujú v ňom očarujúce, detailné ilustrácie.




Bratislava - hľadaj a nájdi


Mária Nerádová je spoluautorkou (ilustrátorkou) ďalšieho výnimočného veľkoformátového leporela Bratislava - hľadaj a nájdi. Toto fascinujúce leporelo deťom umožňuje spoznať Bratislavu a niekoľko významných osobností s ňou spojených (Hans Christian Andersen, Napoleon, Johann Nepomuk Hummel atď), sledovať príbehy rôznych postavičiek, hľadať na obrázkoch duchov a bratislavský rožok a zároveň sa skvelo zabaviť. Podľa vydavateľstva je vhodné pre deti od troch rokov, ale ja som si overila, že zaujme aj dvojročné dieťa.




Bratislava - čarovná metropola


Bratislavu môžeme preskúmať aj v knihe Bratislava - čarovná metropola od Michala Hvoreckého a ilustrátorky Simony Čechovej. Dominujú v nej ilustrácie a v porovnaní s leporelom Márie Nerádovej obsahuje viac textu. Tentoraz sa čitatelia vyberú na poznávaciu prechádzku po Bratislave spolu s dievčatkom Almou, jej bratrancom Damiánom, ich starým otcom a ježkom. Po Bratislave sa presúvajú čarovným metrom! Deti majú možnosť navštíviť napríklad uličky pod Slavínom, trhovisko na Miletičovej ulici, Petržalku alebo Hlavnú vlakovú stanicu.




Tu sme


Oliver Jeffers po narodení svojho syna Harlanda rozmýšľal, ako chlapcovi opísať život na našej planéte tak, aby všetko čo najlepšie pochopil. Na plnení tejto náročnej úlohy pracoval počas prvých dvoch mesiacov synovho života a výsledok má knižnú podobu, ktorá je dostupná nielen jeho synovi, ale aj ostatným deťom - Tu sme: Poznámky k životu na planéte Zem. Obsahuje fakty, ktoré by podľa Jeffersa mal Harland poznať. Kde vo vesmíre sa planéta Zem nachádza, čo všetko sa dá na Zemi vidieť a robiť, z akých častí sa naša planéta skladá a kto tu žije... Okamžite ma okúzlili nádherné ilustrácie a veľmi kladne hodnotím aj text, stručný, jednoduchý a zároveň citlivý a múdry. Kniha je určená pre deti od štyroch rokov a podľa môjho názoru predstavuje odrazový mostík pri zoznamovaní sa s našou planétou a jej obyvateľmi.




Deň, keď pastelky dali výpoveď


Oliver Jeffers tiež ilustroval ďalšiu jedinečnú knihu - Deň, keď pastelky dali výpoveď (autor textu Drew Daywalt). V hlavnej úlohe sú pastelky. Nespokojné pastelky, ktoré sa rozhodli konať! Chlapec s menom Daniel jedného dňa držal v rukách namiesto svojich pasteliek zväzok listov. Daniel, Danko, Danuško... Jeho meno bolo na všetkých listoch. Pastelky, odosielatelia týchto listov, toho mali veľa na srdci. Červená pastelka bola prepracovaná, fialová pastelka nebola spokojná s úrovňou chlapcovho kreslenia, žltá pastelka mala spor s oranžovou pastelkou a od Daniela chceli, aby rozhodol, ktorá z nich má pravdu... Daniel sa nachádzal v náročnej situácii, ale vyriešil ju bravúrne. Tento jedinečný príbeh deti zabaví (a možno sa aj zamyslia nad vlastným spôsobom kreslenia), predstaví im jednotlivé farby, ponúkne príklady ich využitia pri kreslení, poukáže na skutočnosť, že ružová pastelka nepatrí iba do dievčenských rúk a tiež na to, že fantázii sa medze nekladú.




Kto je Wilhelm?


Kto som? premýšľa chlapec s menom Wilhelm. Nájsť odpoveď na túto otázku je veľmi náročné. Obráti sa preto na svojich najbližších, aby mu v hľadaní správnej odpovede pomohli. Wilhelm je snom, ktorý sa premenil na skutočnosť, tvrdí mama. Starý otec vníma Wilhelma ako zmysel svojho života a druhý starý otec ho vníma ako najlepšieho kamaráta. Odpovede príbuzných, prekypujúce láskou však Wilhelm nepovažuje za uspokojujúce... Obrázková kniha Kto je Wilhelm? od Constance Ørbeck-Nilssenovej a Akina Düzakina, opisujúca hľadanie odpovede na existenčnú otázku (kto vlastne som?), ktorá niekedy vŕta v hlave asi každému z nás, je určená pre deti od šiestich rokov. Kniha sa mi páči, ale nie som si celkom istá, či zaujme aj deti, pretože niektoré detské knihy majú väčší úspech u rodičov ako u detí. Domnievam sa, že táto kniha medzi ne patrí. Milí čitatelia - ak vaše dieťa túto knihu čítalo, napíšte mi prosím, ako ju vníma. Som zvedavá. :)




Malé strašidlo


Na hrade Sovia skala už dlho-predlho žije malé strašidlo. Stačí sa však zadívať na obálku a veru, tohto strašidla sa asi nikto z nás nezľakne. Pôsobí rozkošne a priateľsky. Strašidielko sa každú noc prebúdza po odbití polnoci na radničných hodinách a vydáva sa na obchôdzku. Rozpráva sa s pánmi a dámami z obrazov a keď je pekné počasie, navštívi svojho starého priateľa, výra Mira. Strašidielku sa jeho život páči, ale predsa len túži po jednej veci - chcelo by vidieť okolitý svet za denného svetla. Aspoň jediný raz! Asi už tušíte, že sa mu to podarí. Lenže ako to už niekedy s prianiami býva, po ich splnení nie sme vždy spokojní s vývojom udalostí... Dobrodružný príbeh Malé strašidlo od Otfrieda Preusslera je vhodný pre deti od 6 rokov. Túto knihu vydalo vydavateľstvo Verbarium, ktoré vydáva fantastické knihy a príbeh do slovenčiny preložila sympaťáčka Zuzana Dodoková, ktorá nielen výborne prekladá, ale má aj skvelý čitateľský vkus. Verbarium vydalo aj ďalšiu úspešnú knihu Otfrieda Preusslera - Malá bosorka (moju recenziu nájdete tu).




Opice z našej police


Aj Ferinko mal prianie. Presnejšie, narodeninové prianie. Na narodeniny chcel dostať nožík alebo zvieratko. Vystresovaná, ale milujúca starká chcela vnúčikovi vyhovieť a kúpila mu zvieratko - plyšovú opičku. Ferinka tento narodeninový darček rozčúlil, preto sa úbohej opičky ujal jeho brat Jožko a hneď aj opičku pomenoval. Opičiak Fricko síce spočiatku veľké nadšenie v rodine nevyvolal, ale neskôr sa stal plnohodnotným členom rodiny. Fricko bol prvou opicou v tejto domácnosti, ale ani zďaleka nie poslednou... Kniha Opice z našej police od Kristy Bendovej patrí medzi nestarnúce detské knihy, ktoré nachádzajú stále nových čitateľov. Získava si ich napínavými dobrodružstvami, nezbednými, ale sympatickými postavami bratov a humorom. Podľa vydavateľstva Buvik je táto kniha vhodná pre predškolákov a prvákov.




Pán Guľôčka - Krídla


Pán Guľôčka žije so psíkom Pľuzgierikom, kačkou Katastrofou a muchou Bzuk-Bzuk a my môžeme sledovať ich každodenný život, plný milých zážitkov a rozhovorov. Rozprávali sa napríklad o svojich túžbach a prednostiach a zvieratká sa o sebe zase niečo dozvedeli. Kačka Katastrofa jedného dňa absolvovala niekoľko veľmi čudných telefonátov. Posledný volajúci však Katastrofu prekvapil najviac... Pes Pľuzgierik mal veľké tajomstvo, v ďalšom príbehu sa bál o osud svojho milovaného a značne opotrebovaného koberčeka. Kniha Pán Guľôčka - Krídla od Wojciecha Widłaka a ilustrátorky Elzbiety Wasiuczyńskej obsahuje 11 krátkych príbehov, ktoré majú potenciál vďaka svojej jemnosti, múdrosti a morálnym posolstvám v nich ukrytých zaujať deti i dospelých.




Čárymáryfučpunč


Silvester sa vo väčšine domácností nesie v duchu dobrej nálady a osláv, ale to rozhodne neplatí v prípade čarodejníckeho radcu Belzebuba Luhároviča, ktorému sa nálada zhoršuje každou minútou. Belzebub má naozaj vážny dôvod na zlú náladu a obavy. Pokiaľ nestihne do konca roka splniť plán zlých skutkov, jeho pekelný zamestnávateľ s ním nebude jednať v rukavičkách. Belzebubova teta Tyrania rieši rovnaký problém, preto sa napriek vzájomnej nedôvere rozhodnú riešiť problém spolu. Už im zostáva posledný pokus o záchranu - namiešať a následne vypiť zázračný elixír, ktorý im splní všetky priania. Šťastný koniec v prípade Belzebuba a Tyranie by však predstavoval veľkú katastrofu pre zvyšok sveta. Mňaurízio di Mňauro a Jakub Krátor sa pokúsia ich pekelný plán prekaziť... Kniha Čárymáryfučpunč od Michaela Endeho a ilustrátora Martina Kellenbergera je určená pre deti od desiatich rokov. Považujem ju za jednu z najlepších detských kníh roku 2018. Tento napínavý, úžasne napísaný príbeh plný zábavných a fascinujúcich pasáží si čitateľa "omotá okolo stránok" a až do konca ho nepustí. Určite si knihu Čárymáryfučpunč prečítajte. Neoľutujete.




Veľký vysvetľovač


Posledná kniha, ktorá sa tento rok ocitla pod našim vianočným stromčekom, je Veľký vysvetľovač: Zložité veci povedané jednoduchými slovami od Randalla Munroea. Názov a podnázov ju výstižne charakterizujú. Munroe opisuje fungovanie rozmanitých vecí: živočíšna bunka, atómový reaktor, práčka, mikrovlnka, visiaci zámok, strom, atómová bomba, záchod atď. Autor čitateľom jednoduchým, ale pútavým a sviežim jazykom vysvetľuje, ako tieto veci fungujú a ponúka aj mnoho ďalších, fascinujúcich informácií. Je veľké umenie hovoriť o zložitých veciach tak, aby boli pochopiteľné aj pre laikov. Munroe toto umenie ovláda bravúrne a preto považujem túto knihu za veľmi hodnotnú a užitočnú.





Tento rok sa síce pod stromčekom nenachádzalo toľko kníh ako minulý rok, ale radosť z nových kníh je rovnako veľká ako pred rokom. Verím, že postupne si tieto knihy získajú aj Danielkove sympatie.

Aké knihy sa ocitli pod vašim vianočným stromčekom? Pochváľte sa v komentári pod článkom alebo na facebooku. :)

Bibliografické údaje kníh a oficiálne anotácie nájdete v tematickej kategórii Moja knižnica, v časti Danielkova knižnica.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára