Vyhľadávať v tomto blogu

nedeľa 6. januára 2019

Januárové knižné novinky (2019)


Knihy pre dospelých  

Názov: Na ostří nože
Autor:
William Somerset Maugham
Vydavateľ:
Prostor

Oficiálna anotácia:
Román Na ostří nože je vyzrálou ukázkou Maughamova umění. Je to příběh mladého Američana Larryho Darrella, který se jako letec dobrovolně účastnil první světové války. Po návratu domů, do blahobytného prostředí poválečného Chicaga, nedokáže znovu zapadnout do společnosti svých vrstevníků a je lhostejný k americké představě úspěšného mladého muže. Odpovědi na otázky vyššího smyslu života, které si po krutých prožitcích z války nepřestává klást, hledá nejprve v knihách starých filozofů a později přímo u indických mudrců, jejichž žákem se stává. Neméně zajímavé je autorovo líčení postav z Larryho života, jeho bývalé snoubenky a její rodiny, snobského strýce Elliotta – a vedle toho i odvrácené strany přepychového života velkoměst.


zdroj: Nejlevnější knihy.cz


Názov: Zlá sestra
Autorka:
Sam Carringtonová
Vydavateľ:
Ikar

Oficiálna anotácia:
Stephanie sa bojí o svoj život a vyhľadá odbornú pomoc. Psychologička Connie Summersová by ju rada zbavila strachu, ale svoju klientku napriek snahe nedokáže celkom pochopiť. Stephaninu minulosť vymazali, aby ju ochránili, keďže svedčila proti nebezpečnému gangu. Má novú identitu, malého syna a vlastne všetko, kvôli čomu sa oplatí žiť. Jedného dňa však dostane list od človeka, o ktorom dúfala, že ju nikdy nevypátra. 


Aj Connie má svoje dôvody, prečo nepoužíva pravé priezvisko. Ako väzenská psychologička urobila profesionálnu chybu. Odporučila podmienečné prepustenie väzňa, ktorý vzápätí spáchal ďalší zločin. Cítila sa zodpovedná, a tak musela začať odznova, na novom mieste, s novými klientmi.

Obe ženy však majú spoločné aj niečo iné. Z minulosti sa vynárajú temné rodinné tajomstvá, s ktorými sa dosiaľ nevyrovnali. Niektoré pravdy je však lepšie neodhaľovať. Príliš bolia. Potom pred bránu väznice ktosi vyhodí zmrzačenú mŕtvolu a otvorí sa prípad so zničujúcimi dôsledkami. 

zdroj: Bux.sk


Názov: Psia cesta domov
Autor:
W. Bruce Cameron
Vydavateľ:
Ikar

Oficiálna anotácia:
Bella, kríženec viacerých rás vrátane pitbula, rozpráva príbeh vlastného života.

Narodila sa v brlohu pod domom určenom na demoláciu, plnom túlavých mačiek. Lucas Ray, budúci študent medicíny, sa pokúsi ohrozené zvieratá zachrániť a pohnevá si staviteľa aj miestneho zástupcu veterinárnej správy. Lucas sa šteniatka ujme, hoci v dome, kde žije s chorou matkou, vojnovou veteránkou, je chov zvierat zakázaný. Bella plní svoje poslanie, obom prináša lásku a pohodu, neskôr aj ďalším pacientom nemocnice pre veteránov. Prísne predpisy mesta Denver však pre sučku znamenajú ohrozenie života, a tak je Lucas nútený umiestniť ju do pestúnskej rodiny v ďalekom Durangu. Bella v túžbe po domove a „svojom človeku“ utečie a podujme sa na strastiplnú aj dobrodružnú cestu cez coloradské hory domov. Medzi zvieratami aj ľuďmi nachádza nových priateľov aj nepriateľov, trpí podvýživou, neraz bojuje o vlastný psí život, ale svojho cieľa sa nevzdáva. 


Psia cesta domov je príbeh o láske a vernosti, očarujúce aj vtipné rozprávanie o nezlomnom pute medzi ľuďmi a ich zvieracími priateľmi s mnohými podnetmi na zamyslenie. 

zdroj: Bux.sk


Názov: Vláda blaženosti
Autorka:
Arundhati Roy
Vydavateľ:
Slovart

Oficiálna anotácia: Ako vyrozprávať roztrieštený príbeh? Tak, že sa staneme všetkými jeho rozprávačmi. Nie. Stane sa z nás príbeh. Na starom dillíjskom cintoríne sa usadí Aňdžum, ktorá kedysi bola Áftábom. Spoločnosť jej však nerobia len vtáky, stromy a duchovia mŕtvych – čoskoro sa k nej prisťahuje mladý muž, ktorý si hovorí Saddám Husajn. Spoločne si na cintoríne zriadia Penzión Džannat, teda Raj. Miesto sa stane útočiskom pre všetkých, ktorých sklamal svet ľudí a ktorí vďaka láske a nádeji žijú ďalej a s nimi aj ich príbehy.

Vláda blaženosti je druhý a najnovší román indickej spisovateľky, nositeľky Bookerovej ceny Arundhati Roy. Vo Vydavateľstve SLOVART vyšla aj jej prvotina Boh maličkostí. 


zdroj: Slovart.sk


Názov: Druhá žena
Autor:
Daniel Silva
Vydavateľ:
Slovenský spisovateľ

Oficiálna anotácia:
Majster špionážneho žánru Daniel Silva očividne nestráca dych – je tu ďalšie, už osemnáste pokračovanie jeho jedinečnej série! Fanúšikovia legendárneho Gabriela Allona sa môžu aj tentoraz tešiť na fascinujúci príbeh plný nečakaných zvratov, konšpirácií, lásky a zrady.

Niektoré tajomstvá sú príliš nebezpečné, aby uzreli svetlo sveta.
 

Bola jeho najprísnejšie stráženým tajomstvom...
Záhadná Francúzka v odľahlom mestečku v andalúzskych vrchoch začína písať nebezpečné pamäti - príbeh muža, ktorého kedysi milovala v Bejrúte, a dieťaťa. Táto žena pozná najväčšie tajomstvo Kremľa. Pred mnohými rokmi sa KGB podarilo prepašovať na Západ svojho človeka a ten teraz stojí na prahu absolútnej moci.

Veľké sprisahanie môže odhaliť iba jeden muž: Gabriel Allon, špičkový agent a reštaurátor, súčasný šéf izraelskej spravodajskej služby. Gabriel už predtým bojoval s temnými silami nového Ruska a zaplatil za to privysokú cenu. Teraz sa s Rusmi stretáva znova a v hre nie je nič menšie ako osud povojnového svetového poriadku...

zdroj: Bux.sk


Názov: McMafia - Dokonale organizovaný zločin
Autor:
Misha Glenny
Vydavateľ:
Ikar

Oficiálna anotácia:
Po rozpade Sovietskeho zväzu, páde Berlínskeho múru a deregulácii svetových finančných trhov v roku 1989 začali podnikatelia aj národné vlády snívať divoké sny o nových možnostiach trhu. Nikto však netušil, že z historického úspechu najviac vyťaží organizovaný zločin, ktorý zaznamenal prudký rozmach po celom svete. Celkový objem nezákonného obchodu dnes podľa odhadov dosahuje výšku jednej pätiny svetového HDP.

Skúsený reportér Misha Glenny na svojej odvážnej a fundovanej výprave za príčinami zdanlivo neukojiteľného dopytu po nezákonnom tovare prebrázdil päť kontinentov a osobne sa pozhováral s ľuďmi zo všetkých oblastí podsvetia – s policajtmi, obeťami, politikmi, dokonca aj so zločincami. Na vlastnej koži zažil balkánske vojny, spoznal zákulisie nevďačného a náročného boja proti organizovanému zločinu, podarilo sa mu urobiť rozhovor s brazílskym hackerom, kanadským pašerákom marihuany aj japonským nájomným zabijakom. Značnú časť knihy autor venuje ponovembrovému vývoju vo východnom bloku a neobchádza ani kauzy politického vplyvu ruskej mafie či ľahkých vykurovacích olejov, známe aj u nás. Súčasne predkladá čitateľom ohromujúce fakty napríklad o tom, že za sto rokov sa počet slonov v Afrike znížil z dvadsiatich miliónov na tristopäťdesiattisíc. Ako je to možné a kto je za to zodpovedný? Všetko sa dozviete v tomto strhujúco vykreslenom obraze súčasného sveta, priam nabitom informáciami, z pera naslovovzatého odborníka.

Prelomová kniha Mishu Glennyho o organizovanom zločine sa stala predlohou osemdielneho krimiseriálu spoločnosti BBC v hlavných úlohách s Jameson Nortonom, Juliet Rylanceovou a Davidom Strathairnom.


zdroj: Bux.sk
 

Názov: Hodiny
Autorka:
Agatha Christie
Vydavateľ:
Slovenský spisovateľ

Oficiálna anotácia:
Pisárka Sheila Webbová príde podľa dohody do domu číslo 19 na ulici Wilbraham Crescent, no namiesto staršej nevidiacej dámy slečny Pebmarshovej, ktorá si v Cavendishovej sekretárskej agentúre vyžiadala jej služby, nájde na dlážke salóna mŕtvolu neznámeho muža. Prípadu sa ujme detektív inšpektor Hardcastle s výdatnou pomocou priateľa Colina Lamba, ktorého číra náhoda privedie na miesto činu. Vypočúvajú susedov z najbližšieho okolia, no ako to zvyčajne býva, nikto nič nevidel, nikto nič nepočul. Keď však slečna Pebmarshová rezolútne poprie, že by do agentúry telefonovala, a navyše nechápe, odkiaľ sa v jej dome vzalo štvoro záhadných hodín, je jasné, že budú potrebovať malé sivé mozgové bunky Hercula Poirota. Medzitým dôjde k ďalšej brutálnej vražde a prípad sa čoraz väčšmi zamotáva... „Tento zločin je taký komplikovaný, že musí byť celkom prostý,“ vyhlási slávny belgický detektív. No vrah je stále na slobode a hodiny nezadržateľne odtikávajú čas... 


zdroj: Bux.sk


Názov: Nejlepší léta slečny Jean Brodieové
Autorka: Muriel Sparková
Vydavateľ:
Prostor


Oficiálna anotácia: Muriel Sparková (1918–2006) patří mezi nejvýznamnější anglicky píšící autory 20. století a próza Nejlepší léta slečny Jean Brodieové je považována za její nejvýznamnější dílo.


Dějovou linku tvoří příběh skupiny studentek dívčí školy, které si jejich zvláště osobitá učitelka „vyvolí“ za své stoupenkyně a snaží se jim během období, jež považuje pro sebe i pro ně za přelomové, vtisknout postoje, jež považuje za určující pro důstojný život. Kniha ale především zachycuje zvláštní ambivalenci vztahu mezi dívkami na prahu dospělosti a jejich sebevědomou „vůdkyní“, jejíž ambivalentní a těžko posuzovatelná povaha se vynořuje ze souhry různých hledisek, očekávání a vzpomínek. 

zdroj: Knihy Dobrovský.cz


Názov: Podivné počasí v Tokiu
Autor:
Hiromi Kawakami
Vydavateľ:
Argo

Oficiálna anotácia:
Kniha je neotřelým průvodcem po Japonsku, protože čtenáře nenásilně seznamuje i s japonskou kuchyní, kulturou, zvyky i zajímavými místy v Tokiu a jeho okolí. Zdánlivě prostý příběh křehkého vztahu sedmatřicetileté Cukiko a jejího mnohem staršího bývalého učitele, citlivě napsaný příběh plný očekávání a pochybností, rozchodů, náhodných setkání, nadějí a zklamání.


Kniha získala v roce 2001 Cenu Džuničiróa Tanizakiho (Tanizaki Džuničiró šó) a později byla i zfilmována. Existuje také její zpracování do podoby kresleného komiksu manga.

zdroj: Nejlevnější knihy.cz


Názov: Legenda Komači
Autorka:
Zdenka Švarcová
Vydavateľ:
Kant

Oficiálna anotácia:
Geniální básnířka Ono no Komači, žijící v 9. století u japonského císařského dvora, kde poezie patřila k nezastupitelným prostředkům vyjadřujícím mezilidské vztahy ve veřejném i nejsoukromějším životě, přitahuje už více než tisíc let pozornost historiků, literárních badatelů a především umělců, které svými osudy i poezií inspirovala k jejich vlastním dílům. 


Jejího příběhu se o několik století později ujali také herec, principál, dramatik-libretista Kan’ami a jeho syn – herec, básník a dramatik Zeami. Právě oni se zasloužili o rozvoj středověkého scénického umění – divadla sarugaku, později nazývaného nó. Paní Komači, postava z daleké minulosti, je zaujala natolik, že o ní napsali celkem pět her, v nichž básnířka vystupuje v několika podobách: nejen jako mladá dvorní dáma uznávaná pro svou krásu a básnické umění, ale i jako chudá zubožená stařena nebo dokonce její duch v podobě venkovské ženy. Souborně se pětici těchto her říká Komačimono a na jevištích divadla nó jsou uváděny dodnes.

Jejich přebásnění se ujala přední česká japanoložka Zdenka Švarcová, která vedle hluboké vědecké erudice, s níž píše úvodní studii věnovanou širšímu časoprostorovému kontextu i zasvěcené výklady a komentáře k jednotlivým hrám, dokáže vyjádřit emocionální hloubku básnických obrazů Ono no Komači poetickou i jadrnou, „zvučící“, jak by řekl jiný vynikající japanolog Antonín Líman, češtinou, která strhává čtenáře k ojedinělému zážitku z poezie – dobou vzniku tak vzdálené, a přece našemu cítění tak blízké.   

zdroj: Nejlevnější knihy.cz
  

Názov: Vedeli ste? Otázky a odpovede, ktoré vás zaskočia
Autorka:
Sarah Herman
Vydavateľ:
Ikar

Oficiálna anotácia:
Môžete zomrieť na zlomené srdce? Prečo sa žirafám nezakrúti hlava? Kto vynašiel krájaný chlieb?

Staňte sa najchytrejším človekom pri spoločenskom posedení, najmúdrejším hosťom na svadbe a najzdatnejším rozprávačom na koktejlovej párty. Či už sa snažíte urobiť dojem na svojich priateľov, alebo si jednoducho chcete rozšíriť svoje vedomosti, kniha Vedeli ste? je pre vás ako stvorená. Prekypuje zrnkami múdrosti, ktoré podporia vaše mozgové bunky, je v nej množstvo príbehov, ktoré prekvapia a potešia aj tých najhorlivejších fanúšikov podrobných informácií. 


zdroj: Bux.sk


Názov: Tajnosti a skandály starověku
Autor:
Slawomir Koper
Vydavateľ:
Alpress

Oficiálna anotácia:
Díky fascinujícímu vyprávění získávají slavné postavy starověku lidskou podobu. Kniha líčí, jak trpěli, bojovali a milovali, představí nám jejich všední zvyky i pikantní aféry. Autor vykresluje obraz velkých mužů i žen ze starého Egypta, Persie, starověkého Řecka a Říma i počátků křesťanství, který je často vzdálený tomu, co známe z učebnic dějepisu. 


zdroj: Nejlevnější knihy.cz


Názov: Symbol a symbolika: Starý Egypt, věda a evoluce vědomí
Autor:
René Schwaller de Lubicz
Vydavateľ:
Malvern

Oficiálna anotácia:
Symbol je materiální reprezentací nemateriálních kvalit a funkcí. Je to objektivizace obsahů, které máme ve své mysli, subjektivně a podprahově, a jež v nás probouzí způsob vnímání světa, který by nám mohl pomoci, abychom si byli vědomi vědění obsaženého v naší duši. Práce Schwallera de Lubicz nám nabízí nasměrování nikoli k opuštění schopnosti racionálního uvažování v jógových extázích, nýbrž k integraci této schopnosti s vyšší, vrozenou inteligencí. Toto nasměrování spočívá jak v „technikách myšlení“, tak i v poznání zákonů „křížení“ a „inverze“ a v aplikaci principů „přítomného okamžiku“ a „simultánnosti protikladů“.


Experimenty dokazují, že v našem mozku jsou obsaženy funkční známky těch nejodlehlejších tělesných myslí. Schwaller de Lubicz říká, že bychom o nich neměli uvažovat jen jako o zvířecích popudech a hrubých aspektech našeho vědomí, které s ním nejsou v souladu, ale rovněž jako o nezměrné instinktivní inteligenci zákonů přírody, kterou v nás zanechala naše zvířecí a plazí zkušenost. Místo potlačování a ignorování celku naší evoluce bychom možná měli spíše hledat cesty, jak vtělit nezměrné symbolické obsahy těchto prastarých částí mozku do naší inteligence v současnosti.

zdroj: Nejlevnější knihy.cz
    

Názov: Nikola Tesla: Záhady a rébusy
Autor:
Richard Galland
Vydavateľ:
Ikar 


Oficiálna anotácia: „Dnešní vedci myslia hlboko namiesto toho, aby mysleli jasne. Človek musí byť duševne zdravý, aby mohol myslieť jasne, lebo niekto môže myslieť hlboko, a byť celkom šialený.“ Nikola Tesla

Vstúpte do fascinujúceho sveta Nikolu Teslu, priekopníka v oblasti elektrotechniky, vynálezcu, fyzika a futuristu. Dodnes ho velebíme za jeho prínos v oblasti prenosu a využitia elektrickej energie. Tesla sa zaslúžil o rozvoj zásobovania elektrinou formou striedavého prúdu a bol aj priekopníkom výskumu röntgenových lúčov, rádiových vĺn, diaľkového ovládania, fluorescenčného svetla, elektrických motorov, laseru atď. Nahliadnite do sveta Teslových objavov, inovácií a experimentov prostredníctvom logických hádaniek, rébusov, testov pamäti a záhad, ktoré nájdete v tejto knihe. Niektoré sú jednoduché, iné až diabolsky zložité. Svoju bystrosť si overíte v odpovediach a vo vysvetleniach na konci knihy. 


zdroj: Bux.sk


Knihy pre deti a mládež
    
 

Názov: Dobrú noc, panda!
Autorka:
Nathalie Choux
Vydavateľ:
Svojtka & Co.

Poznámka: MiniPÉDIA

Oficiálna anotácia: Malá panda sa chystá spať. Ešte ju však čaká niekoľko úloh – najesť sa a pohrať sa s mamičkou. Poďme objavovať pandí svet a zažime veľa zábavy! 

Kam zmizla pandička? Mamička to dobre vie – schovala sa za krovie! Objavovať svet s týmto leporelom pre najmenšie deti od jedného roka je také zábavné! Pevné stránky s pohyblivými prvkami precvičia aj jemnú motoriku. Stačí len vložiť prštek do správneho otvoru a zľahka vysunúť, zatiahnuť alebo otočiť a hneď bude váš malý objaviteľ poznať odpovede.

zdroj: Svojtka.sk
 

Názov: Moja prvá dotyková knižka [-] Dinosaury
Autor:
Tiago Americo
Vydavateľ:
Svojtka & Co.


Oficiálna anotácia: Dotyková knižka s najznámejšími dinosaurami je ideálna pomôcka pre batoľatá, ktoré si vďaka hmatovým prvkom v knihe precvičia jemnú motoriku.

Ktorý dinosaurus má ploché dosky na chrbte? A ktorý má dlhý hladký krk? Nájdeš medzi výrezmi v knižke všetky veľké dinosaury? Toto leporelo stimulujúce zmysly je plné hmatových prvkov, s ktorými si vaše dieťatko užije veľa zábavy a prekvapení. 

zdroj: Svojtka.sk


Názov: Moja prvá dotyková knižka [-] Džungľa
Autor:
Tiago Americo
Vydavateľ:
Svojtka & Co.


Oficiálna anotácia: Dotyková knižka so zvieratkami v džungli je ideálna pomôcka pre batoľatá, ktoré si vďaka hmatovým prvkom v knihe precvičia jemnú motoriku. 

Zisti, ktoré zvieratká žijú v džungli, a spoznávaj ich dotykom. Ktoré zvieratko má huňatý kožuštek, ktoré má hladký zobák a ktoré naopak šupinaté telo? Táto knižka stimulujúca zmysly je plná hmatových prvkov, s ktorými si vaše dieťatko užije veľa zábavy a prekvapení.

zdroj: Svojtka.sk


Názov: Všetko, čo jazdí
Autorka:
Christiane Engel
Vydavateľ:
Svojtka & Co.


Oficiálna anotácia: Zoznám sa s autami, vlakmi, lietadlami a loďami v tejto krásne ilustrovanej knižke s pohyblivými prvkami.

Tú, tú! Na ceste je veľmi rušno. Na čom to robí automechanik? A tu sa ponáhľajú hasiči a sanitka ľuďom na pomoc! Aj na mori je veľa lodí. Vidíš medzi nimi rozdiel? Pozri sa pozorne na obrázky v tomto leporele. Vieš, ako sa pohybujú autá, lode, vlaky, lietadlá? Kniha z radu Prvé objavy s obrázkami má v každej scéne pohyblivé prvky, vďaka ktorým sa deti zoznámia s úžasným svetom dopravných prostriedkov a zároveň si precvičia jemnú motoriku.

zdroj: Svojtka.sk
 

Názov: Kocúr v čižmách
Autor:
-
Vydavateľ:
Svojtka & Co.

Poznámka: Minirozprávky

Oficiálna anotácia: Táto veršovaná minirozprávka je určená deťom od jedného roka. Má pevné stránky s pohyblivými prvkami, takže si deti môžu príbeh oživiť a precvičiť si pršteky. 

Toto malé detské rozprávkové leporelo s pevnými stránkami a pohyblivými obrázkami je určené deťom od jedného roka a nájdete v ňom krátku veršovanú rozprávku o Kocúrovi v čižmách. Pri jej počúvaní si deti môžu precvičovať jemnú motoriku a zároveň si rozprávkový príbeh oživiť. Tak hor sa do čítania! Minirozprávka o Kocúrovi v čižmách už na vás čaká!

zdroj: Svojtka.sk
 

Názov: Kam ses schoval, králíčku?
Autor:
Sam Tamplin
Vydavateľ:
Svojtka & Co.


Oficiálna anotácia: Hledej společně s námi králíčka, který se stále někde schovává. Otáčej stránky s výřezy a zabav se u hledání roztomilého králíčka. Najdeš ho? 

Kniha pro nejmenší děti, která jim jistě udělá radost. Užijte si společné chvíle při listování knihou a hledejte roztomilého králíčka. Je v noře? Za listem? Nebo snad za hlávkou zelí? Kam se schoval tentokrát? Děti jistě potěší, že mohou nakukovat skrz výřezy do dalších stránek. Šikovně umístěné výřezy navíc dávají obrázkům nový rozměr – možná není vše na obrázku takové, jak se to na první pohled zdá. Kniha je vytvořena z pevného materiálu, který vydrží i neopatrné zacházení malých nezbedníků. Tak hurá do objevování! 

zdroj: Svojtka.cz
  

Názov: Kdopak žije v moři
Autorka:
Anna Milbourne
Vydavateľ:
Svojtka & Co.

Poznámka: vekové odporúčanie: 3+

Oficiálna anotácia: S touto krásně ilustrovanou knížkou plnou odklápěcích okének můžeš nahlédnout pod hladinu a zjistit, kdopak žije v moři. 

Hladina moře se zdá klidná, pod ní ale bují život. Seznam se s nejrůznějšími podmořskými tvory: rybami, chobotnicí, krabem, žralokem, lachtany, dokonce i s ledním medvědem! Co všechno se pod hladinou odehrává? S touto krásně ilustrovanou knížkou můžeš nahlédnout mezi hejna ryb nebo třeba do vraku potopené lodě! Tak honem, zalistuj v knížce, odklop všechna okénka a podívej se pod ně. Dozvíš se, kdo je mistr v maskování, kdo žije na samotném dně oceánů a mnoho dalšího.

zdroj: Svojtka.cz
 

Názov: Odvážny zajko
Autorka:
Nicola Kinnearová
Vydavateľ:
Albatros

Poznámka: vekové odporúčanie: 3+

Oficiálna anotácia: Kto to kedy videl, aby sa z bojazlivého domaseda stal odvážny zajko!

Zajko Lolo je veľmi bojazlivý a zo svojho domčeka by najradšej nevystrčil ani špičku ňufáka. S kamarátkou Lunou ho čaká poriadne dobrodružstvo, na ktoré sa vôbec neteší. Ak však naberie aspoň kúsok odvahy, zistí, že vonku ho miesto strašidiel čaká krásny svet…

zdroj: Albatrosmedia.sk


Názov: Ako bývajú zvieratká
Autorka:
Emily Bone
Vydavateľ:
Svojtka & Co.


Oficiálna anotácia: Odklop okienka a nazri do rôznych zvieracích príbytkov. Do hniezd v korune stromov, do podzemných nôr, pod morskú hladinu na koralový útes aj k sebe domov. 

Pozri sa, ako sa ukladajú na spánok zvieratá po celom svete. Navštív líšky, ktoré cez deň spia a v noci sa vydávajú na lov. Zaplávaj si v jazierku s chrobákmi potápnikmi. Skús si postaviť papierové osie hniezdo a nechaj sa prekvapiť obdivuhodnými tvormi na koralových útesoch. Príroda je plná podivuhodných zvieracích príbytkov. Stačí vedieť, kam sa pozerať! Nakukni pod odklápacie okienka a odhaľ tajomstvo šikovných staviteľov aj prefíkaných tvorov s dokonalým maskovaním. Svišť s jazvecom ťa pretiahnu labyrintmi svojich podzemných nôr a moľa ti ukáže, ako si u vás v skrini pochutnáva na kabátoch! Navštív zvieratá priamo u nich doma!

zdroj: Svojtka.sk
 

Názov: Rok v škôlke
Autor:
Przemyslaw Liput
Vydavateľ:
Ikar

Poznámka: edícia Stonožka, séria Rok v ...
Poznámka: vekové odporúčanie: 3+

Oficiálna anotácia: Vitajte v našej škôlke! Tu sa hráme a učíme. Igor rád hrá futbal a Max je odborník na dinosaury. S mojím najlepším kamošom Krištofom večne niečo stvárame. Žofka vždy niečo stráca a Viktória usporadúva čajové posedenia pre bábiky.... Dokonca aj maličký Alex občas zabudne na svoj vankúšik a zahrá sa s nami. Okrem pani učiteľky Anky tu máme ešte uja Marcela a jeho psíka Bobíka. Staráme sa aj o mačičku Cicu – tá nezbednica sa stále kamsi schováva a my ju potom hľadáme. Poďte sa s nami hrať!

Rok v škôlke obsahuje dvanásť dvojstránok, ktoré deťom predstavujú život v materskej škole. Spolu s detskými hrdinami mesiac po mesiaci prežijeme najdôležitejšie udalosti a sviatky, uvidíme ich pri každodennej hre a výučbe. Na úvodnej dvojstránke sa zoznámime so všetkými hrdinami a neskôr si zahráme aj interaktívnu hru. Na detailných obrázkoch si deti precvičia vnímavosť a schopnosť rozprávať príbehy, ale predovšetkým sa výborne zabavia pri podrobnom skúmaní farebných ilustrácií.


zdroj: Bux.sk


Názov: Rok v čarovnej krajine
Autor:
Maciej Szymanowicz
Vydavateľ:
Ikar

Poznámka: edícia Stonožka, séria Rok v ...
Poznámka: vekové odporúčanie: 3+

Oficiálna anotácia: Zdravím vás, moji milí! Volám sa Ježibaba a som veľmi rada, že ste ma navštívili. Baladinova lampa vás ponúkne čarovným čajíkom a chutnou polievočkou. Určite ochutnajte aj Babulienkine dobroty, zahrajte sa s Dobroduchom a s Vodníkom sa ponorte pod hladinu.

Napadlo vám niekedy, ako by mohol vyzerať život v čarovnej krajine? Býva tam Červená čiapočka, kúzelník, vlk, trpaslíci, drak a princezné? Čo robia po celý rok? Vyberte sa s nami na fantastickú cestu plnú prekvapení a nezvyčajných stretnutí s rozprávkovými hrdinami: pážaťom Kratochvíľom, vílou Kvetomilou, Chobotníkom a drakom Ohnivákom.

Rok v čarovnej krajine obsahuje dvanásť dvojstrán so všetkými mesiacmi v roku. Na prvej dvojstrane sa vám predstavia hrdinovia knihy a na konci knihy si zahráte interaktívnu hru. V knihe môžete listovať celé hodiny. Na detailných obrázkoch si deti precvičia vnímavosť a schopnosť rozprávať príbehy, ale predovšetkým sa výborne zabavia pri podrobnom skúmaní farebných ilustrácií. 


zdroj: Bux.sk


Názov: Čarodejný klobúk
Autor:
Satoshi Kitamura
Vydavateľ:
Fortuna Libri


Oficiálna anotácia: Abrakadabra, čáry-máry... Čože je to v klobúku? Milé deti, pozývame vás na magické predstavenie kúzelníka zajačika s jeho čarodejným klobúkom. Čaká vás nevídané prekvapenie, za ktoré ho celkom isto odmeníte zaslúženým potleskom! 

zdroj: Bux.sk



Názov: Pavúčik Zlatúšik
Autorky:
Diana Amftová & Martina Matosová
Vydavateľ:
Ikar

Poznámka: edícia Stonožka, séria Pavúčik, 1. diel 
Poznámka: vekové odporúčanie: 3+

Oficiálna anotácia: Pavúčik Zlatúšik sa jedného dňa vyberie na cestu, aby sa dozvedel, prečo sa ľudia boja pavúkov. Navštívi veľa svojich kamarátov a príbuzných, ale každý z nich mu na rovnakú otázku odpovie inak. No šikovný pavúčik, ktorý sa veľa pýta, isto nájde tú správnu odpoveď.

Čarovnú rozprávku pre deti aj dospelých, ktorá pomáha zbaviť sa strachu pred pavúkmi, napísala Diana Amftová, známa filmová a televízna herečka. 


zdroj: Bux.sk


Názov: Jak mluví zvířata?
Autorka:
Katie Daynes
Vydavateľ:
Svojtka & Co.

Poznámka: Kuk pod okénko. První otázky a odpovědi
Poznámka: vekové odporúčanie: 4+

Oficiálna anotácia: Zvířata mezi sebou komunikují mnoha způsoby. V této bohatě ilustrované knize se spoustou odklápěcích okének se dozvíš, jak takové dorozumívání vypadá. 

Chodíš často s rodiči na procházky do přírody nebo do zoologické zahrady, máš rád či ráda zvířata a zajímá tě, co znamená jejich podivné chování? V této knize se to dozvíš! Zvířata to dělají proto, že si potřebují něco říct. Ale co všechno používají k tomu, aby se mezi sebou dorozuměla? Používají širokou škálu nejrůznějších zvuků, pohybů a pachů. Některé příklady uvádí tato kniha. Odklop okénka a zjisti, jak spolu "mluví" psi a kočky, ptáci, žáby, hmyz nebo třeba opice. A co taková panda, tučňáci nebo velryba? Kniha nabízí plno zajímavých zvířat a jejich specifické způsoby dorozumívání a poskytne dítěti základní představu o tom, jak je možné, že se spolu tvorové ze zvířecí říše dorozumívají, i když my lidé jejich řeči nerozumíme.

zdroj: Svojtka.cz


Názov: Zima vo svete zvierat
Autorky:
Markéta Nováková & Irena Kocí
Vydavateľ:
Albatros

Poznámka: vekové odporúčanie: 6+

Oficiálna anotácia: Bŕŕŕ, to je kosa! Ako v nej prežijú zvieratká? 

Na zimu sa musí každé zvieratko náležite pripraviť. Napríklad taký medveď sa najskôr poriadne vykŕmi a potom si vyhliadne ten najlepší peleštek široko-ďaleko, ten si vystelie a zateplí a vonku nech si pokojne aj chumelí. Zo stránok knihy budete mať pocit, že ste sa ocitli v zasneženom kráľovstve pod snehovou perinou. Súčasťou publikácie sú tri veľkoformátové mapy, z ktorým sa čitateľ dozvie, kde a ako zvieratká prečkávajú zimu.

zdroj: Albatrosmedia.sk


Názov: Tuláci zo sveta zvierat
Autorky:
Markéta Nováková & Eva Bártová
Vydavateľ:
Albatros

Poznámka: vekové odporúčanie: 6+

Oficiálna anotácia: Niektoré zvieratká sa za celý svoj život nepozrú ďalej ako za humná, ale iné precestujú kontinenty... Trebárs taký rybár dlhochvostý, malý vtáčik s červeným zobáčikom a nožičkami, každý rok obletí celú zemeguľu! A čo potom kareta obrovská! Elegantne si pláva cez moria a oceány, aby sa pozrela na miesto, kde sa kedysi narodila. Práve tam a nikde inde nakladie guľaté vajíčka, z ktorých sa vyliahne množstvo malilinkých kariet obrovských. Len čo korytnačky vykuknú na svet, hneď sa rozutekajú široko-ďaleko. Ale viete, prečo putujú chrobák skarabeus, stáda afrických slonov alebo napríklad kráľ severských plání – sob? Že nie? Tak sa poďte rýchlo pozrieť! Zo stránok knihy na vás dýchne vôňa exotických diaľok. Súčasťou publikácie sú tri veľkoformátové mapy, z ktorých sa čitateľ dozvie, kam a ako zvieratká putujú.

zdroj: Albatrosmedia.sk


Názov: Mortina a protivný bratranec
Autorka:
Barbara Cantini
Vydavateľ:
Egmont

Poznámka: vekové určenie: 8+

Oficiálna anotácia: Mortina a jej najlepší kamarát, chrtí albín menom Truchlík, žijú s tetou Nebožienkou vo vile Rozvalinke. Jedného dňa sa ale stane niečo nečakané: niekoľko detí z dediny príde do vily, pretože dostali tajomnú pozvánku, zatiaľ čo teta Nebožienka zmizla. Má v tom prsty protivný bratranec Dilbert, ktorý za ňou prišiel na návštevu?

Po medzinárodnom úspechu Mortiny, preloženej do trinástich jazykov, prichádza nové dobrodružstvo dievčatka strašidla, pri ktorom umriete od smiechu.

zdroj: Albatrosmedia.sk


Názov: Hviezdni priatelia - Kúzelné zrkadlo
Autorka:
Linda Chapmanová
Vydavateľ:
Albatros

Poznámka: séria Hviezdni priatelia, 1. diel
Poznámka: vekové odporúčanie: 8+

Oficiálna anotácia: Veríte v kúzla? Lebo Maia a jej kamarátky áno! Dobrodružný svet mágie sa však pred nimi otvorí až po tom, ako sa stretnú s Hviezdnymi zvieratami. Maiina staršia sestra sa v poslednom čase správa čudne. Hviezdne zvieratá vycítia, že za to môže temná mágia. Podarí sa dievčatám pomocou Hviezdnej mágie, ktorú v sebe nedávno objavili, zlé čary premôcť?

zdroj: Albatrosmedia.sk


Názov: Legendární tvorové - Jednorožci
Autor:
-
Vydavateľ:
Egmont

Poznámka: vekové odporúčanie: 8+ 
Poznámka: edícia Legendární tvorové

Oficiálna anotácia: Jsou jednorožci opravdu jen vymyšlení?

Přečtěte si, co všechno lidé vědí o jednorožcích! Dovíte se o různých pozorováních jednorožců a důkazech jejich výskytu. Kniha také zkoumá další zajímavosti ze světa jednorožců – třeba proč byly jejich rohy ve středověku tak vzácné, proč se vyskytují v moderní kultuře a proč po nich lidé dodnes nepřestávají pátrat. 

zdroj: Albatrosmedia.sk


Názov: Legendární tvorové - Draci
Autor:
-
Vydavateľ:
Egmont

Poznámka: vekové odporúčanie: 8+  
Poznámka: edícia Legendární tvorové   

Oficiálna anotácia: Jsou draci opravdu jen vymyšlení? 

Přečtěte si, co všechno lidé vědí o dracích! Dovíte se o různých pozorováních a důkazech jejich výskytu včetně dávných pověstí o dracích terorizujících celá města a statečných lidech, kteří s nimi bojovali – jako byl třeba svatý Jiří. Nechybějí ani příběhy o dracích z celého světa a úvahy, jak se draci stali nedílnou součástí naší kultury a proč nás fascinují už od počátků našich dějin.

zdroj: Albatrosmedia.sk


Názov: Svet draků
Autorka:
S. A. Caldwellová
Vydavateľ:
CooBoo


Oficiálna anotácia: Draci jsou neobyčejná a úchvatná stvoření!

Popusťte uzdu své fantazie a ponořte se do říše ohnivého dechu, smrtonosných drápů a hrůzostrašných tesáků. Nad kresbami se vám zatají dech a budete si tajně přát, aby se vám jednou poštěstilo zaslechnout nad hlavou šustění křídel. Draci jsou možná skutečnější, než se domníváme.

zdroj: Albatrosmedia.sk


Názov: Emma, faun a zabudnutá kniha
Autorka:
Mechthild Gläserová
Vydavateľ:
CooBoo

Poznámka: vekové odporúčanie: 12+

Oficiálna anotácia: Keď Emma pri upratovaní knižnice na internáte nájde starý zápisník, najprv si myslí, že ide o akúsi kroniku školy. No je to celkom inak: všetko, čo človek do knihy zapíše, sa stane skutočnosťou. Emma sa hneď rozhodne pomocou neho trochu „upravovať“ školský život na zámku Stolzenburg. Nič sa však neudeje tak, ako si predstavovala. Zisťuje, že knihu používali aj predchádzajúci kronikári. Napríklad mladá Angličanka, ktorá si do nej koncom 18. storočia zaznamenala rozprávku o faunovi a neskôr sa stala úspešnou spisovateľkou. Alebo Gina, ktorá pred štyrmi rokmi náhle zmizla po tom, čo sa kronike zverila so svojimi tajomstvami. Keď sa do toho navyše zamieša aj Ginin brat Darcy, nastane dokonalý chaos. Lebo Emma a Darcy sa nemajú veľmi v láske – aspoň si to obaja myslia.

zdroj: Albatrosmedia.sk


Názov: Mág
Autor:
Michael Scott
Vydavateľ:
CooBoo

Poznámka: séria Tajomstvá nesmrteľného Nicholasa Flamela, 2. diel

Oficiálna anotácia: Po tom, ako sa Nicholasovi, Sophie, Joshovi a Scatty podarí uniknúť z Ojai, dostanú sa do Paríža, Flamelovho rodného mesta. Tento návrat domov však vôbec nie je príjemný. Perenelle je ešte stále uväznená v Alcatraze a Paríž sa hemží nepriateľmi. Niccolo Machiavelli, známy mysliteľ a zberateľ umenia, ktorý sa tiež stal nesmrteľným, pracuje pre Temných Starších. Je im v pätách a Nicholasovi a Perenelle sa zatiaľ kráti čas. Každý deň, ktorý strávia bez Knihy mága Abraháma, zostarnú o celý rok – ich magická sila slabne a ich telá takisto. Proroctvo sa stáva čoraz jasnejším. Je načase, aby Sophie pokračovala v osvojovaní si mágie živlov – musí sa naučiť mágiu ohňa. A existuje len jedna osoba, ktorá jej s tým dokáže pomôcť: Flamelov bývalý žiak gróf de Saint-Germain – alchymista, mág a slávny hudobník. Josh a Sophie sú jedinou nádejou na záchranu sveta – samozrejme, pokiaľ sa dovtedy nepostavia proti sebe…

zdroj: Albatrosmedia.sk


Názov: Velká kniha komiksů
Autor:
Miloš Novák
Vydavateľ:
Plus


Oficiálna anotácia: Opomíjený klasik českého komiksu překvapí svou dynamickou kresbou i schopností suverénně zvládnout jakýkoli dobrodružný žánr! 

Miloš Novák (1909–1988) stále patří k nejméně doceněným hvězdám českého komiksu 20. století. Přítel a mladší souputník Zdeňka Buriana se jako výtvarník suverénně pohyboval po celé škále od groteskní linky po hyperrealistický kvaš a bez zaváhání si poradil s kterýmkoli žánrem. Stávající publikace přináší obsáhlý průřez jeho tvorbou od úplných počátků po pozdní práce a dokládá Novákovu neuvěřitelnou všestrannost.

Na čtenáře díky tomu čekají humorné gagy, satirický strip, western, detektivní thrillery, kosmické sci-fi, historické příběhy, příhody klukovských part i polodokumentární komiksy o průkopnících na poli techniky a létání. U většiny prací se přitom podařilo dohledat originály, a tak budou vytištěny v kvalitě, jakou nemělo ani jejich první vydání. Knihu doprovází podrobný a bohatě ilustrovaný doslov komiksového historika Tomáše Prokůpka, který publikované příběhy zasazuje do kontextu autorovy tvorby i širších dobových souvislostí.

zdroj: Albatrosmedia.sk


Názov: Faja
Autorka:
Petra Stehlíková
Vydavateľ:
Host

Poznámka: séria Naslouchač, 2. diel

Oficiálna anotácia: Návrat do temného světa, kde se na pravdu a naději už téměř zapomnělo. 

Ilan prošla skárou a vstoupila do nížin, do světa zcela odlišného od toho sklenařského. Přátelství s kapitánem a ostatními členy pětadvacítky je pro ni stále nové a Ilan si začíná uvědomovat, že takový vztah nevzniká jen tak. Zvlášť když se jedná o pětadvacet bojovníků, jejichž nohy kráčí po zemi dlouhá léta a kteří během svého života ovlivnili mnoho významných událostí. Aby mohla o lidech, kteří zotročili její národ, smýšlet jako o přátelích, musí se hlavně naučit odpouštět.  

Klid ve sklenařských městech je narušen, když se po mnoha generacích znovu objeví starodávný nápis. Jen krátká věta, která byla kdysi součástí svobodného sklenařského světa. Ale kdo ji píše po zdech palatulů a sklenařských ghett, když ti, kdo znali její význam, jsou dávno mrtví? Jaký příběh vyprávějí ta tři slova, na první pohled tak jasná, a přesto nepochopitelná? Ilan bude muset čelit mnoha nebezpečím, aby odhalila význam starobylého odkazu a objevila v něm nové poselství." 

zdroj: Knihy Dobrovský.cz

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára