Vyhľadávať v tomto blogu

nedeľa 16. decembra 2018

Knižný úlovok & recenzia: Tajný vianočný hosť

Vianoce. Mnohým dospelým sa len pri pomyslení na toto slovo urobí nevoľno. Spájajú s ním samé nepríjemné činnosti, pocity a výdavky. Upratovanie, pečenie, nekonečné nákupy. Stres z nahromadených úloh, výberu vhodných darčekov a podráždenosť z ľudí v obchodoch, ktorí sú na tom rovnako. Jednou z možností, ako zo seba striasť všetky negatívne emócie a myšlienky súvisiace s vianočnými sviatkami, je chytiť do rúk dobrú knihu, ale ešte predtým sa zabaliť do deky a mať poruke nejakú dobrotu. Možno to vyznie ako provokácia, ale odporúčam siahnuť po rozprávke s vianočnou tematikou. Kniha Tajný vianočný hosť od Annette Amrheinovej a Sabine Straubovej je skvelou voľbou.


Premeškaný nástup na zimný spánok


Medveď, nový obyvateľ lesa, mal plné laby práce. Našiel síce prekrásnu jaskyňu, do ktorej sa mohol nasťahovať, ale čakalo ho ešte toľko povinností! Bolo treba zhrabať lístie a poriadne upratať, pozametať a vydrhnúť jaskyňu.


Práce bolo tak veľa, že sa ani nemal čas zoznámiť s ostatnými obyvateľmi lesa a dokonca prepásol čas, kedy sa medvede ukladajú na zimný spánok. Medveď sa touto situáciou vôbec nedal rozhodiť. Práve naopak, veľmi sa potešil. Celý život totiž túžil oslavovať Vianoce, lenže čo už, keď v tom období vždy spal. Teraz si môže svoj veľký sen splniť. Ale neoslávi ich sám, to by predsa nebola zábava! Pozve k sebe ostatných obyvateľov lesa a oslávia ich spolu, rozhodol sa a pustil sa do písania pozvánok.


Pozor, nebezpečný medveď! 


Chudák medveď nemal ani tušenie, aký rozruch v lese svojou prítomnosťou spôsobil. Bol tak sústredený na zútulňovanie nového domova, že si ani nevšimol zvieratká vo svojej blízkosti. Myšku vydesil pri zhrabávaní lístia. "Zaháňal sa na mňa metlou!", riekla vydesená myška. "Na mňa sa chcel vrhnúť", pridal sa bobor (chudák medveď iba pil vodu) a do debaty prispel aj ďateľ, za ktorým vraj medveď vyliezol na strom (medveď iba dostal chuť na med)! Zvieratá vnímali medveďa ako nebezpečného, obrovského tvora, ktorý ich ohrozuje a pritom medveď je v skutočnosti citlivé spoločenské zviera, túžiace s nimi osláviť Vianoce.



Najkrajší vianočný darček pre medveďa


Medveď rozniesol pozvánky, dokonca aj vytvoril plagát, aby všetci vedeli, že sa bude u neho konať oslava. Na slávnosť sa dôkladne pripravil. V lese si vyhliadol ideálny vianočný stromček a odniesol si ho domov. Netušil, že v jeho korune sa nachádza vydesená veverička. Po návrate domov ozdobil stromček vlastnoručne (či skôr vlastnolabovo?) vyrobenými ozdobami, zapálil sviečky, nachystal rozmanité pochúťky a spokojne skonštatoval, že už môžu prísť hostia. Lenže stále nikto neprichádzal. Medveď bol čoraz smutnejší a vo veveričke vyvolal pohľad na plačúceho medveďa pochybnosť o pravdivosti jeho povesti. "Jedného hosťa predsa len máš! Mňa!", prihovorila sa mu veverička a vysvetlila mu, že ostatné zvieratká sa ho boja.


Začali oslavovať vo dvojici a čoskoro sa k nim pridali ostatné zvieratá, ktoré privábila dobrá nálada, panujúca v jaskyni. Čoskoro bolo v jaskyni plno zvierat, ktoré si spolu s medveďom vychutnávali dobré jedlo a čarovnú atmosféru, ktorá tam panovala.


Ach, tie nedorozumenia!


Príbeh o medveďovi, túžiacom oslavovať Vianoce a ťažkostiach spojených s realizáciou tohto sna, ma veľmi zaujal. Ukazuje deťom, že situácia, resp. človek nemusí byť taká/-ý, ako sa im javí. Mohlo sa stať, že si niečo nevšimli, nepostrehli dôležitý detail či nemali dostatok informácií, ktoré by im umožnili vytvoriť si pravdivý názor. Tak, ako sa to stalo v prípade zvieratiek, hodnotiacich medveďa. Za povšimnutie stojí aj skutočnosť, že medveď nechcel oslavovať Vianoce kvôli darčekom, ale kvôli samotným Vianociam a ostatným zvieratám, s ktorými ich chcel osláviť. 

Príbeh je dojímavý a obsahuje poučné myšlienky, ale za najväčšie pozitívum tejto knihy považujem nádherné ilustrácie. Umožňujú nám sledovať dobráckeho medveďa pri príprave oslavy, vidieť znepokojenie a strach v očiach zvieratiek a tiež sa možno aj ku vám prenesie časť slávnostnej vianočnej atmosféry, ktorá na konci príbehu panuje v medvedej jaskyni.

Bibliografické údaje a oficiálnu anotáciu knihy nájdete v tematickej kategórii Moja knižnica, v časti Danielkova knižnica, konkrétne tu.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára