Vyhľadávať v tomto blogu

nedeľa 31. marca 2019

Aprílové knižné novinky (2019)

Knihy pre dospelých



Názov: Baudolino
Autor: Umberto Eco
Vydavateľ: Slovart

Oficiálna anotácia: Hlavný hrdina románu Baudolino, syn prostého sedliaka z talianskej Alessandrie, sa vďaka šťastnej náhode ocitne na dvore cisára Svätej ríše rímskej Fridricha II. Barbarossu a stane sa cisárovými adoptívnym synom. Panovník ho pošle na štúdiá do Paríža a tam Baudolino prenikne do veselej spoločnosti študentov. Spolu s priateľmi neskôr sprevádza cisára na križiackej výprave do Jeruzalema. Cestou cisár za záhadných okolností zomrie a Baudolino sa vydá na dobrodružnú výpravu do vzdialených východných krajín hľadať legendárnu ríšu kňaza Jána.

zdroj: Slovart


Názov: Požierači neba
Autor: Paolo Giordano
Vydavateľ: Slovart

Oficiálna anotácia: Nový román autora bestsellerov Osamelosť prvočísiel, Ľudské telo a Čierna a strieborná. Letá na juhotalianskom vidieku pri mestečku Speziale sú pre Teresu časom nesmiernej nudy. Jedného dňa jej však do života vtrhnú traja chlapci - bratia, no nie pokrvní, takmer ešte deti, plní nespútaných a čistých túžob ako ona. Uprostred víru udalostí, ktoré Terese navždy zmenia život, stojí Bern, ktorý ostatných priťahuje ako magnet a posúva ich za hranicu dovoleného. Bern pozná len absolútne vášne – Boha, sex, prírodu a dieťa.

zdroj: Slovart


Názov: Než vystydne káva
Autor: Toshikazu Kawaguchi
Vydavateľ: Kniha Zlín

Oficiálna anotácia: Pokud byste měli možnost vrátit se zpět v minulosti, využili byste ji?

Co byste řekli tomu, kdybyste se mohli vrátit zpět do minulosti, ale pouze na chvilku, než vám vystydne káva? V jedné malé kavárně nazvané Funiculi Funicula, mají místo, které vám to umožní. Ale jen za těchto zvláštních podmínek:

  • Můžete se setkat pouze s lidmi, kteří kavárnu již někdy v minulosti navštívili.
  • Ať uděláte cokoli, přítomnost tím nezměníte.
  • Při pobytu v minulosti se z místa nesmíte vzdálit.
  • Váš čas v minulosti začíná nalitím kávy a končí, když káva vystydne.

A tím výčet podivných pravidel nekončí. Přesto se najdou lidé, kteří, když se o této možnosti doslechnou, se rozhodnou ji využít. A co vy? Stáli byste o návrat do minulosti i za takových podmínek?

Kniha nabízí čtyři příběhy osob, které se o cestu v čase pokusily, a jejich dojemná rozuzlení.

Milenci – příběh ženy, která se rozešla s mužem, za něhož se chtěla vdát
Manželé – příběh muže ztrácejícího paměť a jeho ošetřovatelky
Sestry – příběh dívky, která utekla z domu, a její mladší sestry, která milovala jídlo
Matka a dcera – příběh těhotné ženy, která v této kavárně pracuje

zdroj: Albatrosmedia (sk)


Názov: Tekutý písek
Autor: Steve Toltz
Vydavateľ: Jota

Oficiálna anotácia: Aldo je podvodník (on tvrdí, že je podnikatel) a hlavně věčný smolař. Není schopen ani úspěšně spáchat sebevraždu, byť se o to opakovaně pokouší. Nakonec dospěje k přesvědčení, že je nejspíš nesmrtelný. Má smůlu naprosto ve všem, až to vypadá, že si na něj osud prostě zasedl. Dokonce i jeho nejlepší přítel Liam, sám neúspěšný spisovatel a policajt, o něm mluví jako o „známém příživníkovi a zoufalci“. Když se jednoho dne Aldo propadne až na samé dno, Liama napadne, že jeho příští kniha bude pojednávat právě o Aldově nekonečném sledu životních proher a katastrof a o jeho zoufalé snaze získat zpět svou životní lásku. To, co začíná jako pokus o zachycení Aldových opakujících se životních tragédií, se postupně mění v hluboký příběh o víře a přátelství… Kniha, díky níž si uvědomíte, jaké máte v životě štěstí.

zdroj: Knihcentrum.sk


Názov: Kosti v sude
Autorka: Kathy Reichs
Vydavateľ: Slovart

Oficiálna anotácia: Na pretekársky okruh v Charlotte sa zišlo dvestotisíc fanúšikov, aby podporili svojich favoritov v jedných z najvýznamnejších pretekov NASCAR. V rovnakom čase sa na neďalekej skládke nájde mŕtvola. Keď správa o náleze prenikne do médií, Temperance Brennanovú vyhľadá mechanik jedného z tímov, ktorý už dvanásť rokov pátra po svojej staršej sestre – nádejnej automobilovej pretekárke. Tá totiž zmizla aj s priateľom, prívržencom miestnej pravicovo-extrémistickej skupiny. Ich zmiznutie vyšetrovalo aj FBI, no pátranie sa záhadne skončilo už po niekoľkých týždňoch. Zdá sa, že niekto sa úpenlivo snaží, aby pravda nikdy nevyplávala na povrch.

zdroj: Slovart


Názov: Mapa a území
Autor: Michel Houellebecq
Vydavateľ: Odeon

Oficiálna anotácia: Čtenáři, kteří mají v souvislosti s Houellebecqovou tvorbou jistá očekávání, budou překvapeni – v knize není jediná sexuální scéna. Autor se evidentně rozhodl znovu šokovat, ale tím nejméně očekávaným způsobem: je „vyklidněný“ a úspěšně se snaží o poctu realistům devatenáctého století. Houellebecq vypráví příběh malíře a fotografa Jeda Martina. Jeho matka spáchala sebevraždu, s otcem se vídá jen sporadicky. Kariéru umělce začal na akademii Beaux-Arts fotografováním neživých objektů, když ale zjistil, jak fascinující záležitostí je mapa, a začal se zabývat zejména relací mapy a zobrazeného území. Objevil zcela originální tvůrčí postup spočívající ve fotografování michelinovských map z různých úhlů – vzniklé umělecké fotky při náležitém zvětšení a patřičné instalaci dostávají rozměr neobyčejného uměleckého díla…

zdroj: Knihcentrum.sk


Názov: Klub
Autor: Takis Würger
Vydavateľ: Host

Oficiálna anotácia: Hans Stichler pochází ze skromných poměrů. Když mu jeho jediná žijící příbuzná zprostředkuje stipendium na univerzitě v Cambridgi a on má jako protislužbu vyřešit zločin, ještě netuší, k čemu se zavázal. Hans se stane členem exkluzivního Pitt Clubu a zamiluje se do Charlotty, která mu ukáže, jak se pohybovat mezi britskou smetánkou. V klubu mezi koženými pohovkami, křišťálovými lustry, nábytkem s ozdobnou intarzií a zvířecími trofejemi se dějí věci, o kterých nikdo nechce mluvit nahlas. I Charlotte nejspíš něco skrývá. A právě za dveřmi legendárního Pitt Clubu dostane Hans možnost volby: udělá něco špatného, aby tím dosáhl něčeho správného? 

Originální a nakažlivá kombinace dojemné love story, záhady a bildungsromanu, která ukáže, že lidské zlo najdete tam, kde byste ho rozhodně nečekali: v prestižním akademickém klubu. Román se více než dvacet týdnů držel na žebříčku bestsellerů časopisu Der Spiegel a v současnosti podle něj vzniká film.

zdroj: Knihcentrum.sk


Názov: Autonomie
Autorka: Annalee Newitzová
Vydavateľ: Host

Oficiálna anotácia: Pokud lze vše vlastnit, jak potom můžeme být svobodní?

Země, rok 2144. Vědkyně Jack, která neuznává patenty a stala se lékovou pirátkou, cestuje světem v ponorce a považuje se za farmaceutického Robina Hooda. Vyrábí levné léky pro chudé lidi, kteří si je jinak nemohou dovolit. Její poslední lékové hacknutí však způsobuje smrtelná předávkování a lidé se stávají závislými na své práci — stále opakují své úkoly, dokud se nestanou nebezpečnými, nebo nezešílí. Na stopě je jí velmi nepravděpodobná dvojice: zádumčivý agent Eliasz a jeho robotický parťák Paladin. Společně se snaží vypátrat informace o zlověstném původu Jackina léku a postupně mezi nimi vzniká mimořádně silná vazba, které ani jeden z nich úplně nerozumí. A základem všeho je jedna klíčová otázka: Je ve společnosti, kde může být vlastněno všechno včetně lidí, možná svoboda?

zdroj: Knihcentrum.sk


Názov: Bože chraň aspidistru
Autor: George Orwell
Vydavateľ: Argo

Oficiálna anotácia: Gordon Comstock je mladý spisovatel, který pohrdá „bohem peněz“ a jeho nadvládou nad celou meziválečnou anglickou společností. Odmítne proto práci v reklamní agentuře a nechá se zaměstnat v malém knihkupectví. Výsledkem je však pocit, že jím jeho dívka Rosemary pohrdá právě proto, že se vzdal světských statků.

Bože chraň aspidistru je psychologicko-společenský román, v němž Orwell trefně vykresluje tápání mladého, zmateného idealisty ve společnosti hnané touhou po zisku. Se suchým humorem popisuje pošetilé chování svých hrdinů, zároveň však odmítá poskytovat jednoduché odpovědi na jejich složitá osobní dilemata.

zdroj: Knihcentrum.sk


Názov: Klíč soudného dne
Autor: James Rollins
Vydavateľ: BB/art

Oficiálna anotácia: Na Princetonské univerzitě umírá v laboratoři, kde se pracuje s nebezpečným biologickým materiálem, úspěšný genetik. V římské bazilice sv. Petra je nalezen mrtvý vatikánský archeolog. V Africe je u tábora Červeného kříže zavražděn syn amerického senátora. Tři vraždy na třech kontinentech spojuje děsivý detail: všechny oběti jsou označeny druidským pohanským symbolem, který jim někdo vypálil do kůže.

Bizarní úmrtí přinutí velitele Graye Pierce a Sigma Force závodit s časem: musejí vyluštit záhadu, jejíž kořeny sahají do dávné minulosti k šokujícímu zločinu proti lidskosti zakódovanému v tajemném středověkém rukopisu. První vodítko se objeví v mumifikovaném těle pohřbeném na anglickém rašeliništi – a jedná se o hrůzné tajemství, které ohrožuje celý svět.

S pomocí dvou žen ze své minulosti – bývalé milenky a nové partnerky – musí Gray poskládat z jednotlivých střípků strašlivou pravdu. Odhalení však není zadarmo a pro záchranu budoucnosti musí obětovat jednu z žen, jež má po svém boku.

Sigma Force čelí největší hrozbě lidstvu v dobrodružství, které sahá od římského Kolosea přes ledové norské vrcholky a rozvaliny středověkých opatství k zapomenutým hrobkám keltských králů. Nejhorší noční můra je uvězněna v talismanu pohřbeném dávno mrtvým světcem – v artefaktu známém pod označením klíč soudného dne.

zdroj: Knihcentrum.sk


Názov: Domov
Autor: Mats Strandberg
Vydavateľ: Host

Oficiálna anotácia: Syrové vyprávění o lásce, přátelství a nejhorší noční můře: ztrátě kontroly nad sebou samým.

Joel se vrací na maloměsto, kde vyrostl. Okolnosti ho donutily začít se starat o svou matku Moniku, kterou se rozhodne umístit do domova Tallskuggan, určeného pro pacienty trpící stařeckou demencí. V domově pracuje Nina, Joelova kamarádka z dětství. Od chvíle bolestného rozloučení však spolu nepromluvili jediné slovo. Po přemístění na oddělení D se Moničin stav dramaticky zhorší. Prodělává čím dál těžší záchvaty. A zdá se, že ví o věcech, o kterých by neměla mít ani tušení. Jako by ji měl v moci někdo cizí. Joel a Nina se musí opět semknout, aby ochránili Moniku i sami sebe.

zdroj: Knihcentrum.sk


Názov: Občas lžu
Autorka: Alice Feeney
Vydavateľ: Domino

Oficiálna anotácia: Amber je upoutána na nemocniční lůžko. Nemůže se hýbat. Nemůže mluvit. Dokonce ani nedokáže otevřít oči. Ze všech smyslů jako by jí zbyl jediný: sluch.

Amber slyší každé slovo, které lidé kolem ní řeknou, i když oni sami o tom nemají tušení. Mluví bez zábran a mnohdy říkají nepříjemné věci. Ne vždy to dává Amber smysl. Ale přesto se snaží z vyslechnutých hovorů seskládat mozaiku událostí, které ji dostaly až sem. A je si stále jistější, že s tím má něco společného její manžel.

Mrazivé pasáže ze současnosti střídají dvacet let staré zápisky z dětského deníku, a když se obě dějové linky v závěru protnou a dospějí k naprosto nečekanému závěru, užasne i nejprotřelejší čtenář tohoto žánru.

zdroj: Knihcentrum.sk


Názov: Margaréta biela
Autori: Petra Nagyová & Peter a Pavol Weinwurmovci  
Vydavateľ: Slovart

Oficiálna anotácia: Margaréta biela je príbehom Heleny Weinwurmovej, ktorá sa 27. marca 1942 ocitla spolu so sestrou Aničkou medzi 703 mladými dievčatami v druhom slovenskom transporte do Osvienčimu. Je to príbeh mladého dievčaťa, ktoré dospievalo v ženskej časti nacistického koncentračného tábora Auschwitz - Birkenau.

Helenin príbeh prináša svedectvo doby, ktorá sa môže kedykoľvek zopakovať a ktokoľvek z nás sa v nej môže stať nežiaducim. Hovorí o tom, aký dopad môžu mať naše osobné príbehy a tragédie na životy druhých, predovšetkým na našich najbližších a na ďalšie generácie. Odhaľuje bolestivé spomienky jednej ženy, neskôr matky, ktorá po skúsenosti koncentračného tábora nachádzala vzťah k samej sebe a hľadala svoje bezpečné miesto v spoločnosti.

Helenino rozprávanie dopĺňajú spomienky jej synov Petra, Pavla a nevlastného syna Jozefa. Reflektujú svoje i mamine možné vyrovnávanie sa s tragédiou, akou bol holokaust. Texty citlivo spracovala Petra Nagyová.

zdroj: Slovart



Názov: Říše a pět králů: Ústup Západu a osud světa
Autor: Bernard-Henri Lévy
Vydavateľ: Host

Oficiálna anotácia: Jeden z předních současných globálních intelektuálů, francouzský filozof, dokumentarista a spisovatel Bernard-Henri Lévy, ve své esejistické a osobně laděné knize Říše a pět králů sleduje zmenšování vlivu západních demokracií na světové dění. Po staletí budovaná euroamerická Říše zaniká a o její ruiny se začíná prát pět agresivních králů: Rusko, Čína, Saúdská Arábie, Írán a Turecko.

Bernard-Henri Lévy se zamýšlí nad příčinami konce atlantického vlivu a současnou geopolitickou situací především na Blízkém východě i nad důsledky vzniklého mocenského vakua pro dnešní svět. Proces ústupu podle něj započal už mnohem dříve než ve chvíli, kdy byl americkým prezidentem zvolen Donald Trump nebo kdy vypukla migrační krize. A pokud mají hodnoty a ideály rovnosti, svobody a demokracie přežít, musí Říše, která se jimi doposud zaštiťovala, začít hledat novou cestu pro jednadvacáté století.

zdroj: Knihcentrum.sk


Názov: 40 dní pešo do Jeruzalema
Autor: Ladislav Zibura
Vydavateľ: Bizbooks

Oficiálna anotácia: Dvadsaťdvaročný Ladislav Zibura v lete zbalil svoj život do 12 kilogramov, hodil si batoh na chrbát a vydal sa na púť do Jeruzalema. Bez mapy a orientačného zmyslu prešiel pešo 1 400 kilometrov naprieč rozpálenou krajinou Turecka a Izraela, stál pod Múrom nárekov a prežil najväčšie dobrodružstvo svojho života. Jeho cesta je príbehom plným omylov, pozoruhodných stretnutí, pľuzgierov a sparenín. Princ Ládik vám svojím nekorektným láskavým humorom dokáže, že pútnik rozhodne nemusí byť katolík, asketik ani nudný človek.

O čom to je: Dvadsaťdvaročný muž putuje pešo naprieč Tureckom a Izraelom. Je trochu nešikovný a na 1 400 kilometrov dlhej ceste sa stále stráca, ale stretne dobrých ľudí.

Komu to môžem kúpiť: Komukoľvek vo veku 14 – 99 rokov so zmyslom pre humor.

Ako sa to skončí: Do Jeruzalema príde, ale potom ho na letisku takmer zabije raketa.

Zoznam alergénov: Obsahuje vtipy o náboženstve a tučných ľuďoch.

zdroj: Albatrosmedia (sk)


Názov: Klenoty Slovenska
Autori: Vladimír Bárta & Vladimír Barta
Vydavateľ: AB ART press

Oficiálna anotácia: Nádherná obrazová kniha ponúka slovom i obrazom to najkrajšie a najcennejšie, čo Slovensko má. Najvzácnejšie prírodné lokality i historické pamiatky, ktoré by právom mohli byť titulované ako klenoty Slovenska. Čitatelia v nej nájdu unikátne pamiatky Bratislavy i ďalších historických miest, hrady, zámky a kaštiele, kostoly z kameňa, ale aj unikátne drevené kostolíky na východnom a strednom Slovensku. Nechýbajú ani múzeá v prírode a rezervácie ľudovej architektúry. Klenoty Slovenska sú vzácne pamiatky aj nádherná príroda. Nevšedné fotografie dopĺňajú texty preložene až do 12 svetových jazykov, čo ponúka máloktorá kniha o Slovensku.

Texty v slovenčine, angličtine, nemčine, francúzštine, španielčine, ruštine, poľštine, taliančine, portugalštine, češtine, maďarčine, čínštine.

zdroj: Knihcentrum.sk


Názov: Kalba ve spoďárech [-] Kalsarikänni: Pij a žij jako fin
Autor: Miska Rantanen
Vydavateľ: Paseka

Oficiálna anotácia: Zapomeňte na hygge a lagom, usrkáváním čajíčků a s dekou z modrožlutého obchoďáku blaženosti nedosáhnete. 

Finové, jeden z nejotrlejších národů severu a podle aktuálních průzkumů nejšťastnější lidé na světě, konečně odhalili své tajemství spokojeného života. Až přijdete večer z práce, nalijte si ten nejlepší alkohol, co doma najdete. A abyste si udělali pohodlí, klidně se svlékněte do spodního prádla.

Nikdo vás neuvidí a třeba se vám po třetí skleničce vrátí elán, o který jste za celý den přišli. A kdyby se vám to samotářské popíjení náhodou vymklo z ruky, tak vězte, že i kocovina jednou skončí a nakonec se budete cítit jako znovuzrození.

Stejně jako po sauně nebo plavání mezi ledovými krami. Z finského kalsarikänni, tedy opíjení se doma v negližé, se stává celosvětový fenomén, jenž se vysmívá všem marketingovým tahům prodávajícím radostný pocit společně s nábytkem nebo vonnými svíčkami. Teprve tohle je ta pravá, vysokoprocentní Skandinávie.

zdroj: Knihcentrum.sk


Názov: Zvířecí hrdinové: Pravdivé příběhy o mimořádné odvaze a vynalézavosti zvířat
Autor: Ben Holt
Vydavateľ: Essence

Oficiálna anotácia: Zvířata jsou nejen naši věrní průvodci, ale nezřídka se projeví i jako ochránci a pomocníci, kteří dokážou zachraňovat lidské životy. Právě o těchto výjimečných případech pojednávají příběhy psích i jiných zvířecích hrdinů. Autor popisuje, jak pes pomohl hasičům při požáru, papoušek zahnal útočníka, prasátko ochránilo svého sedmiletého kamaráda před útočícím pitbulteriérem, kočka varovala majitele domu před požárem, klokan přivolal pomoc pro svého pána, který se zranil při bouři – kniha je plná často neuvěřitelných příběhů, které mají jedno společné: statečnost a obětavost našich zvířecích společníků.

zdroj: Knihcentrum.sk


Názov: Bůh a jeho lidské dějiny
Autor: Reza Aslan
Vydavateľ: Host

Oficiálna anotácia: Božstva mají jen jediné omezení - lidskou představivost.

Skrytou součástí každé náboženské tradice je sklon připisovat bohům lidské vlastnosti a city. Taková projekce má své následky: přisuzujeme bohu nejen to dobré v člověku, jako je soucit, spravedlivost, laskavost, ale i to zlé — závist, mstu, ješitnost, sklony k násilí. Každá z těchto vlastností přitom ovlivňuje podobu, kulturu a projevy náboženství, církví i států. „Ať už jsme si toho vědomi, nebo ne, to, co si představujeme za slovem bůh, je zbožštělá verze nás samých,“ vysvětluje Reza Aslan.

Známý religionista a komentátor vypráví dějiny náboženství a kultů z lidské perspektivy a popisuje, jak se s proměnami chápání člověka měnily i představy o bohu. Aslanova kniha je proto něčím víc než prostými dějinami náboženského myšlení. Je to pokus uchopit tento zlidšťující instinkt v jádru každého náboženství a rozvinout jej v univerzální spiritualitu, vhodnou pro život v globalizovaném světě.

zdroj: Knihcentrum.sk


Názov: Černobyl: Historie jaderné katastrofy
Autor: Serhii Plokhy
Vydavateľ: Jota

Oficiálna anotácia: O Černobylu komplexně a bez cenzury.

Tento hrubý nástin vystihuje, co se v dubnu 1986 odehrálo v Černobylské jaderné elektrárně. Autor vás seznámí s genezí sovětského jaderného výzkumu, konstrukcí dvou hlavních typů reaktorů užívaných v SSSR, s jejich přednostmi i chybami. Nastiňuje i výstavbu jaderné elektrárny u Černobylu, spojenou s problémy i proslulou sovětskou fušeřinou.

Hlavní část knihy je zaměřena na události, které vedly k explozi reaktoru č. 4. Kniha ilustruje zmatek technického personálu elektrárny, který nebyl schopen zjistit, co se vlastně stalo, i velmi nepružnou reakci ze strany místních i celostátních orgánů. Popsáno je úsilí hasičů o zvládnutí požáru na vybuchlém bloku 4 i jejich v mnoha případech tragické osudy. Autor v knize odhaluje nedostatky sovětského způsobu zvládání této události, snahu sovětských úřadů všech úrovní o zatajení černobylské exploze, a to nejen před zahraničím, ale především před vlastními občany. Kniha dokládá, že tato snaha o utajování je nakonec korunována nezamýšleným a pro SSSR v podstatě fatálními vývojem v radioaktivitou postižených republikách.

zdroj: Knihcentrum.sk


Názov: Čtyři vladaři: Jindřich VIII., František I., Karel V., Sulejman Nádherný a posedlosti, které stvořily moderní Evropu
Autor: John Julius Norwich
Vydavateľ: Vyšehrad

Oficiálna anotácia: Evropské 16. století bylo převratným věkem, kdy se díky zámořským objevům rozšiřoval horizont Evropanům známého světa, reformace změnila náboženskou i politickou mapu kontinentu a v končící nádheře „podzimu středověku“ se již ohlašoval nový věk. Kniha známého britského autora sleduje tuto barvitou éru z perspektivy čtyř výjimečných panovnických osobností. Anglický král Jindřich VIII., milovník rytířské pompy a válečných tažení, uskutečnil roztržku Anglie s Římem a proslulým se stal také pro svých šest žen, z nichž dvě skončily na popravišti. Francouzský král František I. byl prototypem renesančního vladaře, milovníkem umění i žen, a jeho srdce se upíralo k italskému Milánu. Habsburský císař Karel V. a osmanský sultán Sulejman Nádherný se oprávněně mohli navzájem podezírat z touhy po světovládě. Společně psali dějiny Evropy i světa.

zdroj: Knihcentrum.sk



Knihy pre deti a mládež


Názov: Mojich prvých 1000 slovíčok: Príroda
Autor: -  
Vydavateľ: Ikar
Poznámka: vekové odporúčanie: 3+

Oficiálna anotácia: Prvý obrázkový slovník pre deti, vďaka ktorému sa naučia 1 000 slov z oblasti prírody!

- ročné obdobia – príroda a jej podoby – príroda vo vzdialených krajinách – ohrozená príroda – ochrana prírody
- témy prispôsobené svetu detí
- bohatá slovná zásoba
- pútavé názorné obrázky
- výstižné a detailné zobrazenie situácií

Najmenší, ale aj väčší čitatelia sa pri prezeraní obrázkov zabavia pomenúvaním stromov, kvetov alebo zvierat!

zdroj: Bux.sk


Názov: To je niečo! Úžasný vesmír
Autorka: Lon Lee
Vydavateľ: Svojtka & Co.

Oficiálna anotácia: Ako to vyzerá, keď astronauti letia do vesmíru? S touto knižkou plnou veršov, okienok a pohyblivých prvkov sa dozvieš všetko o hviezdach a planétach!

Aký tvar majú hviezdy? A prečo ich cez deň nevidíme? Aké sú planéty slnečnej sústavy a ako sa od seba líšia? Čo sa odohrávalo počas prvého letu na Mesiac? Ktorá planéta je najhorúcejšia, z čoho je tvorený prstenec Saturnu a koľko astronautov už bolo na Mesiaci?

Táto knižka plná zaujímavostí a vtipných faktov. Bohato ilustrované stránky ti predstavia celý vesmír. Vďaka odklápacím okienkam, otočnému koliesku, veľkej rozkladacej stránke a veršom sa pri čítaní budeš skvelo baviť.

zdroj: Svojtka & Co. (sk)


Názov: Zvuková rozprávková kniha: Snehulienka a sedem trpaslíkov
Autor: -
Vydavateľ: YoYo Books
Poznámka: edícia Zvuková rozprávková kniha
Poznámka: vekové odporúčanie: 1,5+

Oficiálna anotácia: Premýšľali ste niekedy o tom, ako asi znel zakliaty les v rozprávke o Snehulienke a siedmich trpaslíkoch? To zistíte v tejto knižke! Vďaka zvukovým tlačidlám sa tieto nadčasové rozprávky stanú priam skutočnosťou!

zdroj: Vydavatel.sk


Názov: Zvuková rozprávková kniha: O troch prasiatkach
Autor: -
Vydavateľ: YoYo Books
Poznámka: edícia Zvuková rozprávková kniha
Poznámka: vekové odporúčanie: 1,5+

Oficiálna anotácia: Premýšľali ste niekedy o tom, ako znelo zavýjanie veľkého zlého vlka? To zistíte v tejto knižke! Vďaka zvukovým tlačidlám sa tieto nadčasové rozprávky stanú priam skutočnosťou!

zdroj: Vydavatel.sk


Názov: Zvuková rozprávková kniha: Červená čiapočka
Autor: -
Vydavateľ: YoYo Books
Poznámka: edícia Zvuková rozprávková kniha
Poznámka: vekové odporúčanie: 1,5+

Oficiálna anotácia: Premýšľali ste niekedy o tom, aké zvuky vydáva veľký zlý vlk? To zistíte v tejto knižke! Vďaka zvukovým tlačidlám sa tieto nadčasové rozprávky stanú priam skutočnosťou!

zdroj: Vydavatel.sk


Názov: Zvuková rozprávková kniha: Kniha Džunglí
Autor: -
Vydavateľ: YoYo Books
Poznámka: edícia Zvuková rozprávková kniha
Poznámka: vekové odporúčanie: 1+

Oficiálna anotácia: Premýšľali ste niekedy o tom, aké zvuky sa ozývali z džungle, v ktorej žil Mauglí? To zistíte v tejto knižke! Vďaka zvukovým tlačidlám sa tieto nadčasové rozprávky stanú priam skutočnosťou!

zdroj: Vydavatel.sk


Názov: Kniha lesa
Autor: -  
Vydavateľ: Svojtka & Co.

Oficiálna anotácia: Od drsných kmeňov až k vrcholkom stromov a vetvám plným lístia. Poeticky ladené ilustrácie vás prenesú do lesa. Zhlboka sa nadýchnite a počúvajte jeho príbeh.

Urobte si prechádzku po lese a objavujte, ako sa les mení na jar, v lete, na jeseň a v zime. Využite svoje zmysly a dotýkajte sa lesa, privoňajte k nemu a načúvajte mu. Pozorujte vtáky v korunách stromov i živočíchy v húštinách. Kto z nich tu zanechal stopy? Zostaňte celý deň v lese a vytvorte si lesný denník podľa vzoru v knihe. Tajomné tiene a záhadné siluety, ktoré vznikajú pri zapadajúcom slnku, vo vás prebudia fantáziu – rozprávajte si príbehy, ktoré sa v lese odohrávajú. Po prečítaní a preskúmané celej knižku sa z vás iste stanú odborníci na stromy a na život v lese. Vydajte sa do lesa a zistite, ako to v lese vyzerá. A tentoraz sa pozerajte naozaj pozorne.

zdroj: Svojtka & Co. (sk)


Názov: Sprievodca prírodou
Autorky: Alice James & Emily Bone
Vydavateľ: Svojtka & Co.

Oficiálna anotácia: Táto kniha je plná nápadov na aktivity, pozorovanie a hry v prírode, kdekoľvek a v akomkoľvek počasí. To pravé objavovanie sa začína vonku.

Existuje veľa vecí, ktoré môžete hľadať a vidieť v prírode – či už v mestskom parku alebo hlbokom lese. Vypraviť sa von do prírody je zábava, a nech už je akékoľvek počasie, vždy sa nájdu veci, ktoré sa oplatí vidieť, ktoré sa dajú objavovať a ktoré môžete robiť vonku v prírode. Pozorujte vtáky, postavte hmyzí hotel, objavujte život v potoku, staňte sa umelcom a vytvorte umelecké dielo uprostred lesa. Pozorujte nočnú oblohu, opečte si dobrotu na ohni, postavte iglu. Táto kniha je plná nápadov na aktivity, pozorovanie a hry v prírode, kdekoľvek a v akomkoľvek počasí.

zdroj: Svojtka & Co. (sk)


Názov: Veda nie je nuda
Autori: Bertrand Fichou & Marc Beynié
Vydavateľ: Svojtka & Co.

Oficiálna anotácia: Táto kniha vám dodá chuť zaujímať sa o okolitý svet. Je určená všetkým zvedavým čitateľom od 7 do 107 rokov. Presvedčte sa sami, že veda rozhodne nie je nuda!

Prečo vyhynuli dinosaury? Ako vznikne sopka? Prečo zívame? Môžeme sa prejsť po Jupiteri? Kedy vznikol prvý počítač? Táto kniha je určená všetkým, ktorých zaujíma veda a všetko okolo nej. Vychádza z otázok zo všetkých možných vedeckých odborov, ktoré položili sami detskí čitatelia. Prináša poznatky z mnohých rôznych oblastí – astronómie, fyziky, prírodných vied, technológie, histórie... Odpovede pripravili novinári, ktorí sa danými odbormi zaoberajú. Sprevádzajú ich názorné a vtipné obrázky s komiksovými bublinami.

zdroj: Svojtka & Co.


Názov: Holčička a déšť
Autorka: Milena Lukešová
Vydavateľ: Albatros
Poznámka: vekové odporúčanie: 3+

Oficiálna anotácia: Půvabná obrázková knížka o jednom nezapomenutelném letním dni.

Poetická knížka, mnohokrát oceněná a přeložená do mnoha jazyků, doprovázená celostránkovými barevnými ilustracemi, vypráví o holčičce, která chtěla na ulici někoho potkat a jednoho letního dne potkala zosobněný déšť. Hraje si s ním a poznává, jak se před deštěm chrání lidé deštníky a jak se za deště chovají zvířata. Pochopí, že i za deště je venku krásně!

zdroj: Albatrosmedia (sk)


Názov: Veľké dobrodružstvo malého psíka
Autor: Ladislav Csurma
Vydavateľ: Fragment
Poznámka: vekové odporúčanie: 4+

Oficiálna anotácia: Lara je šteniatko. Roztomilé a dobré. Ale aj na ňu čaká v živote nejedna veľká skúška. Stretne sa s nebezpečenstvom i strachom. Spozná dôležitosť priateľstva, vytrvalosti a odvahy. Je ako dieťa, ktoré oťukáva svet okolo seba, krôčik po krôčiku ho spoznáva a učí sa, čo je v živote naozaj dôležité.

zdroj: Albatrosmedia (sk)


Názov: I příšery si čistí zoubky!
Autorka: Jessica Martinello
Vydavateľ: Pikola
Poznámka: vekové odporúčanie: 4+

Oficiálna anotácia: I příšery si čistí zoubky! To je k nevíře, viď? V obrázkové knížce se malé děti dozvědí, co se přihodí holčičce, která si odmítá čistit zuby. Ale opatrně… je možné, že uvnitř narazí na děsivé příšery! Po přečtení této knihy se už děti nebudou bát chodit k panu zubaři na návštěvu!

zdroj: Knihcentrum.sk


Názov: 12 půltónů: Kniha o hudbě
Autorka: Zuzanna Kisielewska
Vydavateľ: Portál
Poznámka: vekové odporúčanie: 9+

Oficiálna anotácia: Kniha se originálním způsobem zabývá hudbou ve všech jejích možných podobách. Je nutné slyšet, aby se člověk radoval z hudby? Kdy vznikl první hudební hit? Jak hudba působí na city? Jak a proč se liší hudební cítění v různých oblastech světa. Kniha je plná originálních otázek a překvapivých odpovědí. Autorka nepíše jen o skladatelích a dílech, ale i o principech, na kterých hudba stojí, a jak působí na lidské životy. Děti se dozvědí, kdo použil most jako hudební nástroj, jak vypadá melodie, proč je v Asii víc lidí s absolutním sluchem, jak souvisí evoluce se smyslem pro rytmus a co spojuje hudbu s astronomií.

zdroj: Knihcentrum.sk


Názov: Ako to funguje? [:] Ľudské telo
Autorka: Nikola Kucharská
Vydavateľ: Ikar

Oficiálna anotácia: Kláru fascinuje okolitý svet. Rada by vedela, ako funguje ľudské telo – jedného dňa by sa totiž chcela stať lekárkou alebo zdravotnou sestrou. Každú voľnú chvíľku venuje tomu, aby sa naučila niečo nové. Pomáha jej v tom jej dedko, ktorý svojimi veselými kresbičkami trpezlivo odpovedá na vnučkine otázky. Prečo sa podobáme na rodičov? Načo je nám pupok? Je pravda, že človek sa na staré kolená scvrkáva? Odkiaľ sa berú karpiny v očiach a motýle v bruchu? Prečo je jedno jedlo zdravé a druhé nie? Prečo sa nám po jazde na kolotoči krúti hlava? Načo sú nám slzy a sliny? Prečo nám v bruchu vyhrávajú muzikanti? Ako vzniká chrasta? A čo nás chráni pred chorobami?

Veľký formát, vtipné, zároveň však názorné a detailné ilustrácie, učenie spojené s hrou a humorom – to sú len niektoré z predností tejto nádhernej knihy o fungovaní ľudského tela.

zdroj: Bux.sk


Názov: Fascinující přírodní jevy
Autorka: Eryl Nashová
Vydavateľ: Fragment
Poznámka: vekové odporúčanie: 7+

Oficiálna anotácia: Příroda je mocná čarodějka. Poznejte, jaké fígle a triky používá, aby nás ohromila.

Příroda dokáže vykouzlit neuvěřitelné zázraky. Umí být divoká, krásná, tajemná i nebezpečná. Nechte se fascinovat magickými přírodními jevy a odhalte, co ve skutečnosti stojí za sopečnými erupcemi, jak vzniká polární záře nebo proč někdy oceán v noci světélkuje. Nechybí zábavné úkoly a spletitá bludiště, díky kterým si každou kapitolu ještě víc užijete!

zdroj: Albatrosmedia (sk)


Názov: Pavúčik Zlatúšik 2: Narodeninová návšteva
Autorky: Diana Amftová & Martina Matosová
Vydavateľ: Ikar
Poznámka: vekové odporúčanie: 3+

Oficiálna anotácia: Pavúčik Zlatúšik je celý vzrušený, pretože oslavuje narodeniny! Sieť si vyzdobil kvietkami a všetci prišli: strýko Dlhonôžka, teta Smejka a aj ostatní kamaráti. A keby len to! Z ďalekej Afriky pricestovala teta Tarantula, aby sa na Zlatúšikovej oslave postarala o niekoľko prekvapení.

Napínavé narodeninové dobrodružstvo od Diany Amftovej, známej filmovej a televíznej herečky.

zdroj: Bux.sk


Názov: Deň, keď pastelky našli domov
Autor: Drew Daywalt
Vydavateľ: Ikar
Poznámka: vekové odporúčanie: 4+

Oficiálna anotácia: Jedného dňa si Daniel spokojne vyfarboval obrázky, keď mu poštou prišla zvláštna kôpka pohľadníc... Jedna od gaštanovohnedej pastelky, ktorá ostala zacviknutá v gauči, druhá od vydesenej pastelky, ktorú zabudol v pivnici, tretiu mu posielajú žltá s oranžovou, ktoré sa spoločne roztopili na slnku. Zúfalo ho prosí aj tyrkysová, ktorá skončila v sušičke a teraz jej trčí z hlavy smradľavá ponožka... Daniela zamrzelo, keď sa dopočul o všetkých pastelkách, ktoré za posledné roky stratil, zlomil alebo zanedbal. Čo vymyslí, aby všetky jeho kamarátky pastelky boli opäť spolu?

Voľné pokračovanie bestselleru Deň, keď pastelky dali výpoveď, plné humorných obrázkov a rozhovorov s pastelkami.

zdroj: Knihomol.sk


Názov: Malý Mikuláš a kamoši
Autori: René Goscinny & Jean-Jacques Sempé
Vydavateľ: Slovart
Poznámka: séria Malý Mikuláš, 4. diel

Oficiálna anotácia: V ďalšom voľnom pokračovaní príbehov malého Mikuláša nás on i jeho nezbední kamoši zase niečím prekvapia. Všimli ste si, aký je problém nerušene sa cez vyučovanie s kamošmi pozhovárať? Mikulášovi a jeho priateľom to spôsobuje naozaj veľké ťažkosti. Vymyslia si preto tajný kód. Samozrejme, len s tými najlepšími úmyslami. Ako to s kódom dopadne? Na tom a na Lotarových nových okuliaroch, Rafaelovej chorobe či narodeninách Márie-Hedvigy a na mnohých ďalších zážitkoch Mikulášových kamošov sa bez rozdielu veku zabavíte v štvrtom pokračovaní príbehov malého Mikuláša.

zdroj: Slovart


Názov: Hilda a trol
Autor: Luke Pearson
Vydavateľ: Albatros
Poznámka: vekové odporúčanie: 8+

Oficiálna anotácia: Jeden z najobľúbenejších svetových komiksov súčasnosti!

Hilda je neposedné modrovlasé dievčatko, ktorej predstavivosť a radosť objíme každú dušu. Hilda býva so svojou mamičkou na samote blízko hôr. Rada objavuje svet a podniká rôzne dobrodružné výpravy. Jej svet je plný fantastických vecí: trolov, obrov, trpaslíkov, kráčajúcich hôr... Vidí, čo iní nevidia alebo ani nechcú vidieť. A možno práve preto si našla plno priateľov po celom svete. Detský komiks, ktorý pobláznil hlavy všetkým deťom telom i dušou! Ak vás zaujala kniha, mrknite aj na seriál.

zdroj: Albatrosmedia (sk)


Názov: Megadom na strome. 13 poschodí
Autor: Andy Griffiths
Vydavateľ: Slovart
Poznámka: vekové odporúčanie: 7+

Oficiálna anotácia: Nová séria Megadom na strome pobaví malých i veľkých. Veď kto by už nechcel mať domček na strome? A nie obyčajný! Megadom, čo má 13 poschodí, bowlingovú dráhu, priesvitný bazén, nádrž s ľudožravými žralokmi, tajné podzemné laboratórium, herňu, liany, na ktorých sa môžete hojdať, stroj na penové cukríky, ktorý vám ich triafa rovno do úst... Uznajte, že v takom prípade sa nedá veľmi sústrediť na písanie ani ilustrovanie kníh. Lenže čo majú spraviť Andy a Terry, spisovateľ a ilustrátor, ktorí v tomto megadome na strome bývajú. A to riaditeľovi vydavateľstva sľúbili, že zajtra o piatej odovzdajú hotovú knihu. Koľko z nej už majú? No hádajte! Ani čiarku!

zdroj: Slovart


Názov: Historie vlků
Autorka: Emily Fridlundová
Vydavateľ: Kniha Zlín
Poznámka: vekové odporúčanie: 15+

Oficiálna anotácia: Jaký je rozdíl mezi tím, čemu chcete věřit, a čemu doopravdy věříte? A jaký je rozdíl mezi tím, co si myslíte a co nakonec uděláte?

Čtrnáctiletá Linda žije s rodiči v zapadlém kraji obklopeném krásnou a drsnou přírodou v blízkosti jednoho z jezer na severu Minnesoty. Rodiče si jí nijak zvlášť nevšímají, a když se do srubu na protějším břehu jezera nastěhuje na první pohled naprosto dokonalá rodinka, Linda se jim nenápadně vmanévruje do života. Začne hlídat čtyřletého Paula a konečně si připadá potřebná a má pocit, že někam patří. Ne všechno je v pořádku. Linda je vtahována do zvláštního způsobu myšlení Paulových rodičů, jemuž není schopna porozumět. Paulův zdravotní stav se zhoršuje, přesto jeho rodiče zdá se o lékařské péči neuvažují. Jak však může dospívající dívka, která o světě neví skoro nic, odvrátit hrozící tragédii?

zdroj: Albatrosmedia (sk)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára