Vyhľadávať v tomto blogu

streda 6. marca 2019

Knižný úlovok & recenzia: Môj kocúr Tamtam

Milujem mačky. Fascinuje ma ich krása i to, ako dokážu človeka rozosmiať, dojať či utešiť. V súčasnosti máme doma jednu prenádhernú mladú mačičku Lunu a koncom roka 2018 k nám prišiel Tamtam. Tamtam sa od Luny v niečom líši. Je kreslený a vždy ho nájdem na jednom mieste. Na stranách knihy Môj kocúr Tamtam od talentovaného Ľuboslava Paľa.


Život jedného kocúra z pohľadu priateľa maliara


S ryšavým kocúrom Tamtamom sa zoznámime vďaka chlapcovi, ktorý nám o sebe povie len to, že je maliar. Chlapec sa rozhodol, že o svojom kocúrovi a zároveň priateľovi namaľuje knihu. Lenže namaľovať knihu o kocúrovi, to nie je také jednoduché, ako by sa mohlo zdať na prvý pohľad. Život kocúrov je totiž plný dobrodružstiev, olympijských výkonov, loveckých výprav a rôznych lapajstiev.


Chlapec nám o Tamtamovi veľa prezradí a vďaka nádherným ilustráciám môžeme tohto kocúra dôkladne preskúmať. Môžeme si prezrieť Tamtama od ňufáčika až po labky, ktoré vykročili na prechádzku. Zahľadieť sa do jeho magických zelených očí, ktoré na nás upiera a obzrieť si jeho ostré pazúriky. Nečudujem sa, že myš od neho zdesene uteká preč. Pozorovať Tamtama schovaného v škatuli či vzájomne sa pozorovať počas jeho schovávania sa v papierovej taške. Oboznámiť sa s jeho obľúbenými jedlami, držať mu palce počas bitky s kocúrom alebo žasnúť pri jeho majstrovských výkonoch v šplhu, v skoku a v behu. Občas sa aj v živote takéhoto frajerského kocúra vyskytne pád, napríklad do umývadla plného vody. Tamtamovu povesť táto mokrá nehoda nepošramotila...



Tamtam si získal srdce malého maliara a pri pohľade na spokojného kocúra, užívajúceho si chlapcovo hladkanie a škrabkanie je očividné, že títo dvaja sú naozajstní priatelia.


Priateľstvo plné farieb


Ak hľadáte knihu o živote mačky a/alebo o priateľstve, ktorá vám ponúkne príbeh s prepracovanými postavami a zápletkou, umožňujúci sa ponoriť do textu a s napätím očakávať, ako príbeh dopadne, kniha Môj kocúr Tamtam nie je tá pravá kniha pre vás. Môj kocúr Tamtam obsahuje máličko textu. Jednoduchého, stručného textu.


Napriek tomu je táto kniha jedinečná vďaka krásnym, farbami prekypujúcim ilustráciám. Kocúr Tamtam je na nich zobrazený očarujúco a realisticky. Až tak, že si ľahko viem predstaviť jeho spokojné pradenie, vyplašené prskanie, či hebkosť jeho kožúška.


Pokiaľ si aj vy radi vychutnávate jedinečné ilustrácie a neočakávate od každej knihy prepracovaný príbeh, táto kniha by sa vám mohla páčiť. Deťom sa určite zapáči Tamtam tiež, najmä tým menším (cca od troch rokov), ktoré ešte nevydržia počúvať dlhšie príbehy, ale ilustrácie už oceniť vedia.

Bibliografické údaje a oficiálnu anotáciu knihy nájdete v tematickej kategórii Moja knižnica, v časti Danielkova knižnica, konkrétne tu.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára