Vyhľadávať v tomto blogu

utorok 11. júna 2019

Knižný úlovok & recenzia: Myšák jménem Julian

Poznáte Joea Todd-Stantona? Niektoré jeho knihy vyšli už aj v češtine. Keď som uvidela na webe knihu Myšák jménem Julian, zatúžila som do nej nahliadnuť. Po prezretí niekoľkostranovej ukážky som vedela, že táto kniha musí byť súčasťou Danielkovej knižnice. Jednoducho musí. Myšák jménem Julian už prišiel ku nám a v tomto článku vám jeho príbeh predstavím. 


Myš vychutnávajúca si samotu 

Julian, roztomilý malý myšiak, je rodený samotár. Zvieratá pohybujúce sa na povrchu zeme považuje za hrozbu. Určite ho chcú zožrať! O zvieratách žijúcich pod zemou, vrátane jeho susedov, tiež nemá dobrú mienku. Obťažujú ho. Julian síce neprezradí, čím ho obťažujú, ale po pozornom preskúmaní ilustrácie sa domnievam, že mu môže vadiť spoločenský život jeho susedov. Tanec, dialóg, hra na hudobné nástroje... 


Všetci okrem Juliana majú niekoho, s kým doma trávia čas. Julian obýva svoju útulnú noru sám. Spáva v pohodlne pôsobiacej topánke a dojem útulnosti podčiarkujú živé kvety a vzorovaný koberec. Svetlo mu do nory preniká cez „stropné“ okienka a zdrojom svetla je i sviečka, ktorú zapaľuje zápalkami väčšími, ako je on sám. Julian prispôsobil samotárstvu svoje zvyky a každodenné činnosti. Vie, ako sa vyhnúť susedom a tiež ako sa chrániť pred zvieratami, ktoré ho chcú zožrať. 


Lišiakov vpád do Julianovho života. Dvakrát 

Julian je ostražitý a múdry myšiak, ktorému sa darí vyhýbať sociálnemu kontaktu i nebezpečenstvu. To však platí iba do okamihu, kedy na scénu prichádza lišiak, ktorý skočí do Julianovho života. A to doslova! Lišiak doň skočil cez strešné okno nory a jeho papuľa plná špicatých zubov sa ocitla iba pár centimetrov od vydeseného Juliana. Lišiak vyzeral nebezpečne a situácia z Julianovho pohľadu nevyzerala dobre. 


Lenže lišiak zistil, že sa zasekol a nevedel sa dostať ani bližšie k myšiakovi, ani von z nory. Podarilo sa mu Juliana presvedčiť, aby mu pomohol, lenže všetky pokusy o vyslobodenie boli neúspešné. Lišiakova hlava bola naďalej súčasťou jeho domova. Julian mal dobré srdce a večer sa s ním podelil o svoju večeru. Spoločne jedli a viedli rozhovor dlho do noci. 


Obaja došli k zaujímavému záveru. Lišiak zistil, že sa mu oveľa viac páči, keď si môže pochutiť na večeri spolu s Julianom, ako by mal byť Julian jeho večerou. Julian si uvedomil, že mať návštevu vlastne nie je tak zlé. Na druhý deň sa myšiakovi podarilo lišiaka vyslobodiť. Vrátil sa k svojmu starému spôsobu života a všetko prebiehalo ako inokedy, až do jedného daždivého dňa. Ocitol sa zoči-voči hladnej sove. Vedel, že je zle. Netušil však, že starý známy lišiak je zase nablízku a čoskoro zasiahne. Jeho zásah je na prvý pohľad drastický, ale ako sa nakoniec ukázalo, bolo to úspešné riešenie... 


Jednoducho nádhera! 

Príbeh o samotárskom myšiakovi a prefíkanom, ale férovom lišiakovi je nádherná knižná lahôdka! Úžasné ilustrácie nám vďaka svojej detailnosti umožnia preskúmať Julianovu noru, jej okolie a sledovať rušný život rôznych zvieratiek.

V prípade niektorých obrázkových kníh je evidentné, že text kvalitou zaostáva za ilustráciami. Táto kniha k nim nepatrí! Slovne vyjadrená časť príbehu je pútavá a zábavná (napríklad dialóg medzi Julianom a lišiakom po lišiakovom vpáde do nory). Julian a lišiak by sa za normálnych okolností nikdy nerozprávali, ani by si neposkytli vzájomne pomoc. Viedli k tomu okolnosti, ktoré mali vplyv na ich myslenie a konanie.


Obrázková kniha Myšák jménem Julian je jednoducho nádherná! Vrelo vám ju odporúčam. Myslím, že nebude dlho trvať a Danielkova knižnica sa rozšíri o ďalšie knihy tohto talentovaného autora...

Bibliografické údaje knihy a jej oficiálnu anotáciu nájdete v tematickej kategórii Moja knižnica, v časti Danielkova knižnica, konkrétne tu.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára