Vyhľadávať v tomto blogu

piatok 28. júna 2019

Podujatia/besedy/autogramiády v kníhkupectvách počas júla 2019


01. 07. 2019

Názov: Literárne disko: Benedek Totth na festivale 7 dní – 7 nocí 2019
Kde: Literárna bašta, Banská Bystrica (Katovná, 974 01 Banská Bystrica)
Kedy: 18:30-20:00
Popis: Na festivale 7 dní — 7 nocí 2019 sa v programe Literárne disko predstaví aj hviezda maďarskej literárnej scény, autor knihy Mŕtve body, ale aj prekladateľ a redaktor Benedek Totth.

V románe Mŕtve body, ktorý vyšiel v preklade Lucie Molnár Satinskej vo vydavateľstve Zelený Kocúr, odkrýva Benedek Totth neznámy temný svet mlčanlivých dospievajúcich chlapcov a dievčat, ktorý neraz prežívajú šokujúci každodenný život utajovaný pred rodičmi. Ponúka pohľad do bežných problémov opustených mladých ľudí, ktorých rodičia sú príliš zaujatí svojimi vlastnými, skutočnými alebo domnelými problémami.

Benedek Totth (1973) za svoj debut Mŕtve body získal literárnu cenu Margó. V roku 2017 mu vyšiel postapokalyptický román Az utolsó utáni háború (Vojna po poslednej vojne). Okrem písania sa venuje aj prekladom, z angličtiny preložil viac ako päťdesiat románov pre rôzne maďarské vydavateľstvá. Literárne disko so vzácnym hosťom z Budapešti moderuje Rado Sloboda. Vstup na podujatie je voľný. 
Viac informácií: Informácie sú dostupné na Facebooku.

02. 07. 2019

Názov: Literakvíz 07/2019 na festivale 7 dní – 7 nocí 2019
Kde: Záhrada – Centrum nezávislej kultúry, Banská Bystrica (Námestie SNP 16, 974 01 Banská Bystrica)
Kedy: 19:00-21:00
Popis: Pozývame Vás na festivalové vydanie kvízu pre všetkých milovníkov a milovníčky dobrej literatúry a kultúrnych fenoménov vôbec. Priestor, kde si môžete overiť svoj prehľad o knihách, hudbe a umení, poďte (sa) hrať spolu s nami!
Viac informácií: Informácie sú dostupné na Facebooku.

03. 07. 2019

Názov: Literárne disko: Na zdravie, Afrika! / M. Ferenčuhová + M. Vadas
Kde: Literárna bašta, Banská Bystrica (Katovná, 974 01 Banská Bystrica)
Kedy: 18:30-20:00
Popis: Na festivale 7 dní — 7 nocí 2019 budeme diskutovať aj o africkej literatúre, Afrike v literatúre a špeciálne aj o tamojších krčmách.

Naše pozvanie do afrického špeciálu Literárneho diska prijala prekladateľka Mária Ferenčuhová, ktorej minulý rok vyšiel preklad knihy francúzsko-konžského spisovateľa Alaina Mabanckou Rozbitý pohár (Absynt - reportážna literatúra), ktorá je humoristickým obrazom jednej konžskej krčmy, ironickým pohľadom na svet umelcov a zároveň špongiou nasiaknutou stovkami intertextuálnych odkazov na diela súčasnej ale aj staršej literatúry.

Ďalším hosťom bude spisovateľ Marek Vadas, ktorý len nedávno vydal svoj ďalší "africký" román Zlá štvrť (KK Bagala - vydavateľstvo pôvodnej tvorby), tentokrát zasadený do zapadnutého baru na okraji tropického veľkomesta, kde sa čaká už len na apokalypsu. Rozprávač, ktorý sa vyzná vo všetkom, len nie vo vlastnom živote, jeho realita, túžby a zlé sny sa stretávajú v neobvyklej mozaike textov, plných irónie i kúzla afrického kontinentu.

Diskusiu moderuje štamgast slovenských barov a literárnych večierkov Rado Sloboda. Vstup na podujatie je voľný.

Viac informácií: Informácie sú dostupné na Facebooku.

04. 07. 2019

Názov: Toddler Punk: koncert + workshop na festivale 7 dní – 7 nocí
Kde: Záhrada – Centrum nezávislej kultúry, Banská Bystrica (Námestie SNP 16, 974 01 Banská Bystrica)
Kedy: 16:00-20:00
Popis: Len zriedka môžete so svojimi deťmi zažiť koncert, ktorý neotrávi ani jednu stranu a ešte k tomu, keď sa koná v posledný deň školy! Toddler Punk sú príbehy a pesničky o témach, ktoré sa dotýkajú aj detí - o tom, čo sa deje na zadných sedadlách v aute, o maminách aj o bubákoch, o karburátoroch aj brokolici.

Hudobníci zo skupín Diego a Billy Barman s hosťami a deťmi nahrali album dvanástich piesní, Monika Kompaníková k nim napísala samostatné príbehy, ktoré vydal Monokel...
Viac informácií: Informácie sú dostupné na Facebooku.

05. 07. 2019

Názov: Literárne disko: Na zdravie, Slovensko! / Milo Janáč
Kde: Literárna bašta, Banská Bystrica (Katovná, 974 01 Banská Bystrica)
Kedy: 18:00-19:30
Popis: Po diskusii o afrických krčmách budeme na festivale 7 dní — 7 nocí 2019 hovoriť aj o kolorite slovenských pohostinstiev a ich kultúrno-spoločenskom význame.

Do Banskej Bystrice zavíta jeden z autorov desiatky Anasoft litera 2019, ktorý porotu domácej literárnej ceny zaujal hneď svojím debutovým knižným počinom. Milo Janáč nás vo svojej knihe Milo nemilo (vyd. Kráľovstvo dokonalosti) pozýva na cestu unikátnym, no zaručene skutočným svetom ukrytým za barovým pultom, a niekedy aj pod ním. Pri čítaní tejto knihy možno dostanete chuť si vypiť, alebo naopak, s pitím okamžite prestať, no zaručene vás jeho živé rozprávanie nenechá chladným. Diskusiu moderuje Rado Sloboda.
Viac informácií: Informácie sú dostupné na Facebooku.

06. 07. 2019

Názov: Nikoleta Vujisić v Panta Rhei
Kde: obchodné centrum TULIP, Martin (Pltníky 2, 036 01 Martin)
Kedy: 18:00-19:30
Popis: Pozývame Vás a tiež všetkých rodičov na besedu s @Nikolka Vujisić do obchodné centrum TULIP v Martine do priestorov centra pred kníhkupectvo Panta Rhei. Kniha ktorá sa vám dostane do rúk, skrýva viac bolesti a utrpenia, ako by ste čakali.

Kniha Neinstantne krásna je súborom 13 skutočných príbehov dievčat trpiacich poruchami príjmu potravy a 1 príbehom chlapca, ktorého tieto choroby tiež neminuli. Pretože anorexia či bulímia nie sú záležitosťou len dievčat, ktoré chcú vyzerať ako modelky.

"Každé dievča si týmto prejde, nehovorte mi, že žiadne dievča v puberte nemalo myšlienky na to, že je príliš tučné. No čo dievčatá, ktorým sa to vymkne spod kontroly? Pre nich je určená táto kniha.
Vážme si život. Už dávno ideálom krásy nie je "zretušovaná" fotka v magazíne a žena, ktorá radšej je vatu, než by mala pribrať aspoň o gram viac."

Posolstvo, ktoré v sebe nesie táto kniha, je silné. Nemali by sme preto zatvárať oči, mali by sme si všímať varovné signály skôr, než bude neskoro.
Viac informácií: Informácie sú dostupné na Facebooku.

12. 07. & 13. 07. 2019

Názov: Literárny stan Martinus na festivale Pohoda 2019
Kde: festival Pohoda 2019
Kedy: 12. 07. o 9:00 do 23:00 a 13.07. o 9:00 do 23:00
Popis: Priatelia, už tradične sa na vás aj tento rok tešíme na festivale Pohoda! :) Opäť sme pre vás v našom Literárnom stane v spolupráci s literarnyklub.sk pripravili parádny dvojdňový program.

Medzi najväčšie hviezdy programu bude patriť Simon Mawer, autor knihy Sklenená izba, príde aj Fabian Saul, Ferenc Czinki, Jan Urban, Pavol Rankov či Laco Kerata. Nebudú chýbať finalisti prestížnych súťaží Anasoft Litera či Básne, sobotný kvíz a obľúbené formáty Literárny cirkus KK Bagalu, Čau o piatej, Slam poetry a LiteRAPtúra.

Dvojdňový program pripravili občianske združenie literarnyklub.sk v spolupráci s kníhkupectvom Martinus a spríjemní ho tiež kníhkaviareň Foxford.
Viac informácií: Informácie sú dostupné na Facebooku.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára