Vyhľadávať v tomto blogu

pondelok 24. júna 2019

Júlové knižné novinky (2019)


Názov: Clayův most
Autor: Markus Zusak
Vydavateľ: Argo

Oficiálna anotácia: Ústředním tématem Zusakovy knihy je důležitost a křehkost vztahů mezi nejbližšími lidmi: mezi sourozenci, mezi rodiči a dětmi. Clay a jeho čtyři bratři tvoří soudržnou partu, ale Clay si jednoho dne uvědomí, že bude muset z party vystoupit, i kdyby to mělo znamenat, že se do ní nikdy nebude moci vrátit. Přesto to udělá, aby se pokusil napravit staré křivdy a navázat přervaná pouta. Kniha má rafinovanou stavbu, autor nehodlá hned odkrýt karty, vrací se do minulosti a zas přeskakuje zpět, takže se čtenář jen postupně a v náznacích dozvídá, co pětici bratrů tak stmelilo, co je odtrhlo od jejich rodičů a a co musí a chce Clay podniknout: vystavět most, po kterém by k sobě mohli přejít ti, kdo byli z různých důvodů odloučeni.

zdroj: Argo

Názov: Vařit medvěda
Autor: Mikael Niemi
Vydavateľ: Argo

Oficiálna anotácia: V létě roku 1852 se z vesnice uprostřed hlubokých lesů v severním Švédsku začaly ztrácet mladé dívky. Jedna je nalezena mrtvá, jiná těžce poraněná. Místní rychtář má podezření, že v okolí se potuluje krvežíznivý medvěd, a vypíše na jeho ulovení odměnu. Ale mrtvou dívku našel pastor Laestadius (skutečná historická postava) a ten má jiný názor: podle něho násilí páchá mnohem krutější bestie, která chodí po dvou nohou. 

zdroj: Argo

Názov: Pochovaní zaživa
Autor: Dominik Dán
Vydavateľ: Slovart

Oficiálna anotácia: Každý sa túži dožiť šťastnej a dôstojnej staroby. Mnohým sa celoživotné snaženie vydarí a ich život vyústi do vysnívanej pokojnej jesene, iní majú smolu, dožijú sa ignorácie od rodiny a nezriedka im ide o život. Práve o holé životy ide aj starým ľuďom pochovaným zaživa v dome hrôzy. Tu sa začína prípad neuveriteľnej ľudskej krutosti a hyenizmu – prípad, s ktorým sa detektívi z oddelenia vrážd musia popasovať na konci búrlivého leta, počas ktorého ochorel Burger a prišli o Petru, vážne zranenú pri tajnej operácii. Richardovi Krauzovi už nemá kto poradiť, musí si vystačiť s tým, čo sa stihol naučiť od najstaršieho z detektívov. Aby toho nebolo dosť, aj spoľahlivý Chosé opúšťa partiu, aby sa na vlastnú päsť vydal po stopách zákerného strelca Gaba.

zdroj: Slovart

Názov: Sčítač
Autor: Jesse Ball
Vydavateľ: Kniha Zlín

Oficiálna anotácia: Magická výprava za smrtí v románu oceňovaného amerického autora.

Když se ovdovělý otec dozví, že je smrtelně nemocný, chce svému synovi s Downovým syndromem dopřát jediné – poslední výlet před smrtí. Přihlásí se proto na záhadném úřadu pro sčítání obyvatel a stane se sčítačem, jehož úkolem je putovat nepojmenovanou zemí od městu A k městu Z a každého obyvatele označit tetováním na žebra. Má sčítání nějaký účel? A co oba čeká na jeho konci?

Román Jesseho Balla je vše, jen ne sentimentální příběh. Kombinuje v sobě kafkovskou bizarnost s prvky magického realismu, ale zároveň je silnou niternou výpovědí o vztahu otce a syna, inspirovanou autorovými vlastními zkušenostmi: starší bratr Jesseho Balla trpěl Downovým syndromem a zemřel v pouhých čtyřiadvaceti letech. 

zdroj: Knihcentrum.sk

Názov: Čajka
Autor: Anonymous
Vydavateľ: Ikar
Poznámka: podľa e-kníhkupectva Bux.sk kniha vyjde 30. 7. 

Oficiálna anotácia: Jej krycie meno je Čajka. Vybrali mladú, krásnu a bystrú ženu. Jej úlohou bolo zviesť a vydať sa za muža, ktorý má peniaze a politický vplyv. A teraz musí chrániť svoje nebezpečné tajomstvo.

Október 2016
Do volieb amerického prezidenta zostáva len zopár týždňov. Novinárka Grace Elliottová získala senzačnú informáciu a je presvedčená, že si tým naštartuje kariéru. Istá bývalá pornoherečka je totiž ochotná prehovoriť o svojom romániku s mužom, ktorý sa na radosť niekoľkých a zdesenie mnohých môže stať ďalším americkým prezidentom.

O uverejnenie rozhovoru však odrazu nikto nemá záujem. Dokonca ani Gracein šéf, pravicovo naladený vydavateľ veľkého amerického bulvárneho denníka. Namiesto toho vyšle Grace do Európy. Sprevádza Elenu, bývalú manželku prezidentského kandidáta, do jej rodnej krajiny a chce o nej napísať knihu. Aj tam – v Čechách – však Grace nečakane narazí na niečo také veľké, že to môže ovplyvniť americké prezidentské voľby, ba dokonca vyvolať novú studenú vojnu. Pravda, ak investigatívna novinárka zostane nažive a neuveriteľný príbeh o jednom z najväčších sprisahaní všetkých čias zverejní. 

zdroj: Bux.sk

Názov: Komédia omylov
Autor: William Shakespeare
Vydavateľ: Ikar

Oficiálna anotácia: To me she speaks, she moves me for her theme;
What, was I married to her in my dream?
Or sleep I now, and think I hear all this?
What error drives our eyes and ears amiss?

Len slovko ešte – a k jej nohám padám.
Vo sne som sa s ňou zosobášil hádam?
Či spím a práve teraz beží sen,
čo do omylu uvádza ma len?

Komédiu omylov (The Comedy of Errors) prvý raz hrali 24. decembra 1594 v rámci nočnej zábavy – aj tá noc vďaka tomu vošla do histórie ako „noc omylov“. O dostatok omylov v hre sa starajú najmä dva páry dvojčiat: dvaja páni Antifolovia a ich dvaja sluhovia Dromiovia.


obálka zatiaľ nezverejnená

Názov: Sklenená izba
Autor: Simon Mawer
Vydavateľ: Slovart 
Poznámka: kniha pravdepodobne vyjde až 30. 7. alebo 31. 7. 

Oficiálna anotácia: Bohatý český priemyselník židovského pôvodu Viktor Landauer a jeho manželka Liesel sa počas svadobnej cesty zoznámia s rakúskym architektom Reinerom von Abtom. Jeho modernistický prístup k architektúre ich nadchne natoľko, že si ho najmú ako projektanta svojho nového domu. Von Abt pre nich vytvorí neprehliadnuteľnú majestátnu vilu s veľkými oknami, unikátnou ónyxovou stenou, bielymi stropmi aj podlahami – dom, v ktorom sa snúbia čisté línie, vzdušnosť, racionalita a harmónia. Landauerovci v ňom vedú pestrý život, bohatý na intímne chvíle aj búrlivé večierky, na ktorých sa zúčastňujú významné osobnosti prvej republiky, ale iba dovtedy, kým ich bezprostredná hrozba nacistickej okupácie neprinúti opustiť mesto aj krajinu. 

zdroj: Slovart

Názov: Kronika Slovenského štátu 1939-1941
Autor: Ľudovít Hallon
Vydavateľ: Ottovo nakladateľstvo

Oficiálna anotácia: Máloktoré obdobie slovenských dejín vyvoláva toľko emocionálne nasýtených aj racionálne podložených hodnotení ako príbeh prvého samostatného štátu v rokoch 1939 - 1945. Slovenský štát, od 21. júla 1939 Slovenská republika, dostal rozporuplnosť do vienka už pri svojom zrode. Najnovší príspevok do neraz bolestivej, ale o to potrebnejšej národnej sebareflexie, ktorá z toho vyplýva, ponúka kolektív autorov z Historického ústavu SAV pod vedením PhDr. Ľudovíta Hallona, DrSc. v spolupráci s Vojenským historickým ústavom a Ottovým nakladateľstvom. Kronika Slovenskej republiky 1939 - 1945 zachytáva históriu formou chronologicky koncipovanej publikácie, ktorá takmer deň za dňom odkrýva dôležité historické medzníky, ako aj každodenné udalosti v jednotlivých oblastiach života slovenskej spoločnosti a sprevádza ich obrazovým materiálom a mapami.

Odborne a s maximálnou mierou objektivity, ale zároveň čitateľsky prístupne a zrozumiteľne kniha približuje medzinárodné postavenie Slovenska v rokoch 1939 - 1945, vzťahy s Nemeckom, politický systém a ideológiu režimu, jednotlivé oblasti vývoja hospodárstva, infraštruktúry a techniky, armádu a vojenstvo, bezpečnostné a represívne zložky, perzekúciu etnických a náboženských skupín, osobitne židovskej komunity, prenasledovanie politických odporcov, domáci a zahraničný odboj, ako aj ľudský rozmer každodenného života dobovej spoločnosti, teda sociálne pomery, životnú úroveň, rozvoj kultúry, školstva, vedy a umenia, turizmu a cestovného ruchu, športu, módy a iných každodenných aktivít. Hlavnú textovú líniu navyše heslovito dopĺňa chronologický prehľad udalostí, tentoraz aj s načrtnutím diania na medzinárodnopolitickej scéne.

Vzhľadom na široký záber je kronika rozdelená na dva diely. Ako medzník slúži udalosť zásadného významu - napadnutie Sovietskeho zväzu nacistickým Nemeckom 22. júna 1941.


zdroj: Knihcentrum.sk

Názov: Jak opravit budoucnost
Autor: Andrew Keen
Vydavateľ: Argo

Oficiálna anotácia: Ve svých předchozích knihách autor krotil přehnaný optimismus ohledně toho, co přinese vývoj internetu. Po všeobecném vystřízlivění z optimismu Keen ve své nejnovější knize Jak spravit budoucnost naopak přichází s návodem, jak z této situace ven. Inspiraci nachází na jedné straně v historické zkušenosti s první industriální revolucí, na druhé straně sleduje podnětné případy ze současnosti, třeba estonský vládní program e-government umožňující společně spravovat věci veřejné.

zdroj: Argo

Názov: Číše a meč, agrese a láska: aneb Žena a muž v průběhu staletí
Autorka: Riane Eislerová
Vydavateľ: Argo

Oficiálna anotácia: Riane Eislerová ve své knize vypráví příběh začínající o tisíce let dříve, než kam sahá naše známá historie. Příběh o tom, jak původně partnerské směřování západní civilizace odbočilo na násilnou cestu nadvlády a dominance, která trvala pět tisíc let. Autorka rozlišuje dva modely lidské společnosti, dominanční a partnerský, přičemž dominanční model je založen na nadvládě jednoho pohlaví nad druhým, kdežto partnerský model předpokládá rovnoprávnou spolupráci. Ke zlomovému přechodu od partnerského modelu k modelu dominančnímu došlo kdysi v pravěku; dnes se začínají prosazovat různá hnutí preferující partnerský model, který by mohl lépe zajistit mírové přežití lidstva.

Průkopnická práce Riane Eislerové oslovuje široký okruh čtenářů. Autorka se neřídí mainstreamovým pohledem na historii a společnost, ale naopak zpochybňuje oficiální pohled historiků, odmítající alternativní přístup k poznávání skutečnosti. Čerpá z děl alternativních autorů a na jejich základě dospívá k přesvědčení, že vývoj není lineárním pohybem od nižších stupňů k vyšším, ale že je přerušován nejrůznějšími regresemi a zlomy. S některými tvrzeními Riane Eislerové bude čtenář nejspíše polemizovat, ale právě to otevírá široký prostor pro dialog. 


zdroj: Argo

Názov: Obory budoucnosti
Autor: Alec Ross
Vydavateľ: Argo

Oficiálna anotácia: Dokážeme se přizpůsobit měnící se povaze práce? Které dovednosti by měly rozvíjet naše děti? Může obava z kybernetické války rozpoutat další závody ve zbrojení? Autor nabízí zasvěcený a informovaný pohled na přicházející změny v oborech, které nejvíce ovlivní naší ekonomickou budoucnost, počínaje robotikou a umělou inteligencí přes kybernetickou bezpečnost a komerční využití genomiky až po dopad digitálních technologií na peněžní trhy. 

zdroj: Argo

Názov: Tajné dějiny značek
Autor: Matt MacNabb
Vydavateľ: XYZ

Oficiálna anotácia: Temné a zvrácené začátky značek, které všichni známe a milujeme.

Značky jsou součástí našeho života a možná si ani nedovedeme představit svět, kde by neexistovaly. Výrobky zavedených firem jsou považované za spolehlivé a solidní, každý ale nějak začínal a málokdo dnes ví, že začátky těchto značek bývají někdy spojeny s temnými, nešťastnými nebo dokonce velmi krutými událostmi. 

Tajné dějiny značek odhalují skutečné příběhy slavných značek, jako jsou Coca-Cola, Hugo Boss, Adidas, Ford, Bayer, Chanel a BMW. Prozkoumejte tajemství obsahu kokainu v Coca-Cole, odhalte spojení Hitler-Henry Ford a zjistěte, proč je Bayer slavný díky aspirinu, ale o začátcích s heroinem se nemluví. Tyto okolnosti se určitě nedozvíte z pečlivě vytvořených mediálních prezentací či prostřednictvím oficiálních stránek moderních korporací. V této knize chceme vyprávět skutečné a pravdivé příběhy známých značek a jejich často neeticky jednajících protagonistů.

zdroj: Knihcentrum.sk

Názov: Psí atlas
Autorka: Anna Vosolsobě
Vydavateľ: Pointa

Oficiálna anotácia: Znáte dobře psí plemena? Víte, jak vypadá triišonek, faxteriér nebo dharmatin?

Knížka zaprvé vtipná a zadruhé obrázková. Knížka je útlá a složená z více než padesáti ilustrací a popisků různých psích plemen tak, že ke každému reálnému plemenu vzniklo ještě jedno imaginární. Třeba jako deerhound – beerhound na základě zvukové podobnosti. Prostě knížečka, kterou si každý může vzít všude s sebou a zvednout si náladu jejím prohlížením.

zdroj: Knihcentrum.sk



Knihy pre deti a mládež

Názov: Objavujeme svet hrou!: Oblečenie
Autorka: Nathalie Choux
Vydavateľ: Svojtka & Co.
Poznámka: MiniPÉDIA
Poznámka: podľa e-kníhkupectva Bux.sk kniha vyjde 30. 7. 

Oficiálna anotácia: Moja prvá obrázková knižka na čítanie, hranie a spoznávanie rôznych druhov oblečenia. 

Čože si dnes oblečiem? Vonku je krásne, tak napríklad tričko, alebo sukňu? Keď sa malé deti stávajú samostatnými, rady sa podieľajú na výbere svojho oblečenia. Je aj dôležité všetky kúsky správne pomenovať. V čom sa líšia sandále a papučky? Aký je rozdiel medzi krátkymi a dlhými nohavicami? Na čo nesmieme zabudnúť, keď je vonku zima, alebo naopak keď svieti jasné slniečko? Prezerajte si s deťmi jednoduché obrázky štýle MiniPÉDIE a pomocou otočného kolieska spolu hľadajte správny kúsok oblečenia. Knižka pre najmenších rozvíja slovnú zásobu a jemnú motoriku.

zdroj: Bux.sk

Názov: Moja milovaná opička
Autor: Daniel Roode
Vydavateľ: Svojtka & Co.
Poznámka: v rámci tejto edície vyjdú aj tituly: Moja milovaná sovička, Moje milované mačiatko, Moje milované šteniatko
Poznámka: podľa e-kníhkupectva Bux.sk knihy z tejto edície vychádzajú 30. 7. 

Oficiálna anotácia: Ktorá opička je tvoja najobľúbenejšia? Pozri sa pod veľké okienka, otoč kolieskom a vyber si. Dokonalá knižka pre malých milovníkov opíc! 

Opičky sú prosto všade. Jedna sa hojdá z vetvy na vetvu, druhá sa pevne drží mamičky. A ktože sa to tu opičí? No iste, ďalšie malé opičiatko. Miluje aj vaše dieťa zvieratá, a predovšetkým opice? Kúpte mu toto leporelo s pohyblivými prvkami, kde nájde niekoľko opičiek, z ktorých si môže vybrať tú najobľúbenejšiu.  

zdroj: Bux.sk

Názov: Veľká kniha prvých slovíčok
Autor: -
Vydavateľ: Svojtka & Co.
Poznámka: podľa e-kníhkupectva Bux.sk kniha vyjde 30. 7. 

Oficiálna anotácia: Rozširujte slovnú zásobu svojho dieťaťa s touto knihou naplnenou slovíčkami zo všetkých oblastí každodenného života a rozprávajte sa o tom, čo je na obrázkoch. 

Táto kniha plná obrázkov obsahuje súbor viac ako tisícky každodenných slov zo všetkých oblastí, s ktorými sa dieťa bežne stretáva. Prepojenie obrázka so slovom vedie k jednoduchému zapamätaniu, a tým prirodzene rozširuje slovnú zásobu dieťaťa.

zdroj: Bux.sk

Názov: Veľký výlet
Autorka: Ekaterina Trukhan
Vydavateľ: Egreš o.z.
Poznámka: vekové odporúčanie = 2+

Oficiálna anotácia: Oskar, Linda a Emil sú najlepší priatelia. V jeden letný deň sa vyberú na veľký výlet. Podarí sa im nájsť poklad? Príbeh o priateľstve, ktorý mladšie deti hravo prečítajú z ilustrácií. 

obálka zatiaľ nezverejnená
 
Názov: Malý prieskumník – Keď vyrastiem
Autor: -
Vydavateľ: Svojtka & Co.
Poznámka: edícia Malý prieskumník
Poznámka: podľa e-kníhkupectva Bux.sk kniha vyjde 30. 7.  

Oficiálna anotácia: Pozývame všetkých malých prieskumníkov objavovať – otvorte viac ako 30 okienok a preskúmajte svet profesií skrz naskrz! Je predsa veľa vecí na objavovanie! 

Športuješ často, máš umeleckú dušu, staráš sa o zranené zvieratá alebo ťa baví cestovať a tráviť čas vonku? Existuje veľa povolaní, pri ktorých môžeš uplatniť to, čo ti ide najlepšie! Odklápaj okienka a pozri sa zblízka na najrôznejšie profesie. V knihe nájdeš niekoľko oblastí, v ktorých môžeš v dospelosti vynikať. Ak ťa baví stavať stavebnice, raz budeš možno stavať skutočné domy! Tráviš veľa času v kuchyni a pomáhaš rodičom s prípravou jedla? Raz sa môžeš stať šéfkuchárom a variť každý deň pre ostatných ľudí. Snívaš o tom, že budeš riadiť vlak, autobus, alebo dokonca lietadlo? Alebo ťa baví tráviť hodiny vonku skúmaním prírody a fotografovaním? Zisti, kým môžeš raz byť, keď vyrastieš.

zdroj: Bux.sk
 
Názov: To je niečo! – Úžasné telo
Autorka: Lon Lee
Vydavateľ: Svojtka & Co.
Poznámka: edícia To je niečo!
Poznámka: podľa e-kníhkupectva Bux.sk kniha vyjde 30. 7.  

Oficiálna anotácia: Ľudské telo je úžasné! Zisti, čo všetko dokáže. S touto knižkou plnou veršov, okienok a pohyblivých prvkov bude učenie sa radosťou! 

Aké veľké je srdce? A pracuje mozog, aj keď spím? Koľko rozoznám vôní? Ako rýchlo žmurkám? A aké silné sú moje zuby? Táto knižka je plná zaujímavostí a vtipných faktov. Bohato ilustrované stránky ti predstavia úžasné ľudské telo. Vďaka odklápacím okienkam, otočnému koliesku, veľkej rozkladacej stránke a veršom sa pri čítaní budeš skvelo baviť.

zdroj: Bux.sk


Názov: Pavúčik Zlatúšik 3: Prázdniny na farme
Autorka: Diana Amftová
Vydavateľ: Ikar
Poznámka: edícia Stonožka, séria Pavúčik Zlatúšik, 3. diel
Poznámka: vekové odporúčanie = 3+   
Poznámka: podľa e-kníhkupectva Bux.sk kniha vyjde 30. 7.   

Oficiálna anotácia: Pavúčik Zlatúšik strávi prázdniny na farme. Balí si gumáky a už sa veľmi teší na všetky zvieratá, s ktorými sa tam zoznámi... A bývajú tam aj iné pavúky, s ktorými sa dá super zahrať.
 
zdroj: Bux.sk

Názov: V lese s Červenou Čiapočkou
Autorka: Štěpánka Sekaninová
Vydavateľ: Albatros
Poznámka: edícia Rozprávková encyklopédia
Poznámka: v rámci edície Rozprávková encyklopédia vyjde aj titul Na stavbe s troma prasiatkami
Poznámka: vekové odporúčanie = 3+

Oficiálna anotácia: Jedného dňa sa vydala Červená čiapočka za babičkou. Musela ísť sama a cez hlboký les. Stretla síce vlka, ale spoznala aj veľa vecí, ktoré robia les lesom. Huby, stromy, zvieratká, sladké dobrôtky. Stopy lesa objavila aj v útulnej babičkinej chalúpke. Príroda je skrátka všadeprítomná a dôležitá. Chcete sa aj vy naučiť spolu s dievčatkom v červenom všetko o lese? Vezmite si košíčky s bábovkou, obujte si pohodlné topánky a poďte s nami. Zísť z cestičky je povolené!

zdroj: Albatrosmedia.sk


Názov: Moja veľká kniha odpovedí – Atlas sveta
Autor: -
Vydavateľ: YoYo Books
Poznámka: edícia Moja veľká kniha odpovedí
Poznámka: v rámci edície Moja veľká kniha odpovedí vyjde aj titul Zem
Poznámka: podľa e-kníhkupectva Knihcentrum.sk vychádzajú uvedené dva tituly z tejto edície 31. 7.   

Oficiálna anotácia: Ktorá krajina je najväčšia na svete? Žije niekto na Antarktíde? Koľkými jazykmi sa na svete hovorí? Odpovede na tieto a na mnohé iné fascinujúce otázky sa ukrývajú pod odklápacími obrázkami v tejto knižke. Hľadaj jednu odpoveď za druhou a objavuj nádherný svet, v ktorom žijeme, s touto veľkou knihou plnou informácií. 

Názov: Ľudské telo – Prvé otázky
Autorka: María Maňeru
Vydavateľ: Svojtka & Co.
Poznámka: kniha vyjde pravdepodobne 30. 7. alebo 31. 7.   

Oficiálna anotácia: Prečo vieme hovoriť? A zmení sa mi farba očí? Odpovede na všetky zvedavé otázky týkajúce sa ľudského tela sa dočítaš v tejto knihe s odklápacími okienkami.

Zaujíma ťa, čo sa deje s tvojím telom? Kam mizne voda, ktorú vypiješ? Prečo je krv červená? V koľkých rokoch začne tvoj súrodenec hovoriť a chodiť? A prečo ti tak veľmi chutia sladkosti? Toto všetko a oveľa viac sa dozvieš v tejto knižke. Nájdeš v nej najbežnejšie otázky o ľudskom tele a odpovede, ktoré ti pomôžu pochopiť, ako tvoje telo funguje a ako sa mení, keď rastieš. Kniha navyše obsahuje odklápacie okienka, aby bolo objavovanie ešte zábavnejšie!

zdroj: Knihcentrum.sk
 
Názov: Beny ide na výcvik!
Autorka: Asa Karsinová
Vydavateľ: Ikar
Poznámka: vekové odporúčanie = 5+

Oficiálna anotácia: Volám sa Lea a moje šteniatko sa volá Beny. Mám ho najradšej na celom svete, hoci je poriadny lapaj. Keď rozhrýzol diaľkový ovládač, mamka mala dosť jeho šibalstiev. Rozhodla, že Beny musí chodiť na výcvik a naučiť sa poslúchať. 

zdroj: Bux.sk

Názov: Laura ide do školy
Autor: Klaus Baumgart
Vydavateľ: Ikar
Poznámka: séria Laura, 2. diel
Poznámka: vekové odporúčanie = 5+ 

Oficiálna anotácia: Laura sa veľmi teší na svoj prvý deň v škole. Chlapec od susedov Gabo jej však povie, že dostane najhoršiu učiteľku na škole. Čo ak sa nemýli? Našťastie má dievčatko svoju hviezdu, ktorej sa môže zdôveriť. V noci sa hviezdička schová do Laurinej novej tašky a na druhý deň spôsobí v škole nemalý rozruch… Perfektná kniha do každej školskej tašky!

zdroj: Bux.sk

Názov: Všetko o vajci
Autorky: Markéta Nováková, Eva Bártová, Blanka Sedláková
Vydavateľ: Albatros
Poznámka: vekové odporúčanie = 5+

Oficiálna anotácia: Nahliadnite do hniezd a hniezdočiek ukrytých vo vetvách, pod zemou, vysoko v skalách aj hlboko pod morskou hladinou. Kto kladie najviac vajec naraz, kto má najzvláštnejšie, najmenšie alebo, naopak, najväčšie vajíčko? Kto ich vystavuje ostatným na obdiv a kto vajíčka schováva pred celým svetom do komôrky v piesočnatom brehu? Vajíčko stojí vždy na počiatku nového života. Odhaľte jeho tajomstvo.

zdroj: Bux.sk
    
Názov: Atlas mesačných dobrodružstiev: Objavujte mesiac na šiestich rozkladacích mapách
Autor: Pavel Gabzdyl
Vydavateľ: Albatros
Poznámka: vekové odporúčanie = 6+

Oficiálna anotácia: Pozrite sa na nočnú oblohu. Čo vidíte? Veľkú guľatú poblednutú hlavu Mesiaca. V splne žiari na všetky strany. Odjakživa ten strieborný tulák zo svojej výšky provokoval a dráždil ľudské pokolenie. Rojkovia, romantici, dobrodruhovia aj pragmatickí vedci, tí všetci túžili spoznať jeho tajomstvo. Aj s vami je to tak? Prosím, neváhajte a nastupujte. Veľká kozmická výprava sa práve začína. Na šiestich rozkladacích mapách prejdete Mesiac krížom-krážom, v šiestich kapitolách sa zoznámite s prvými astronautmi, prvými mesačnými cestovateľmi, prvými raketoplánmi aj tými najmodernejšími vesmírnymi vozidlami. Pripútajte sa, oblečte si skafandre a tri, dva, jeden, štart... vyráááážaaame...

zdroj: Albatrosmedia.sk
 
Názov: Obrázky z českých dějin a pověstí
Autori: Jiří Černý, Pavel Zátka, Zdeněk Adla a Jiří Kalousek
Vydavateľ: Albatros
Poznámka: vekové odporúčanie = 9+

Oficiálna anotácia: Oblíbená knížka obrázkových seriálů, která hravě, humorně, ale velmi výstižně přibližuje čtenářům nejstarší i novější dějiny naší vlasti.

Autoři vyprávějí o příchodu praotce Čecha, o Bivojovi, Libušině proroctví, Karlu IV., Janu Husovi, golemovi, avšak i o slavných spisovatelích, hudebních skladatelích, vědcích a vynálezcích. Knížka končí vznikem Československé republiky v roce 1918. Historii svého národa by měl znát každý, a malý i větší čtenář se právě tady dozví mnohé, co ještě nevěděl, nebo si připomene, co už pozapomněl. A navíc se pobaví krátkými texty a veselými obrázky.

zdroj: Albatrosmedia.sk

Názov: Ariadnina niť: Labyrinty a mýty
Autor: Jan Bajtlik
Vydavateľ: Slovart

Oficiálna anotácia: Prejdite s nami labyrintmi gréckej mytológie v tejto nádhernej bohato ilustrovanej knihe. Nájdite cestu von zo spleti kľukatých cestičiek medzi bohmi, mocnými hrdinami a bájnymi bytosťami. Na tejto dobrodružnej ceste spoznáte Herakla a argonautov, Minotaura a Kyklopov, Sizyfa, Odysea i nádhernú Trójsku Helenu. Navštívite olympiádu, grécke divadlo a aténsku Akropolu. Straťte sa v tejto knihe a objavte Grécko antických čias. 

zdroj: Slovart

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára