Vyhľadávať v tomto blogu

piatok 9. augusta 2019

Nenápadní superhrdinovia medzi nami

Tento článok vyšiel v májovom čísle Magazínu o knihách v roku 2019. Text článku som v rámci jeho publikovania na blogu doplnila o fotografie, aby ste sa mohli s touto knihou detailnejšie zoznámiť. 

Soňa G. Lutherová & Martin Krkošek: Môžu superhrdinovia nosiť okuliare? (Vydavateľstvo E.J. 2019)
 

Plavovlasý škôlkar Miško sa na prvý pohľad ničím neodlišuje od iných detí. Je zvedavý, spoločenský, rád sa hrá na detektíva a superhrdinov. Niektorí superhrdinovia sú nenápadní a o ich superschopnostiach sa dozvieme, až keď sledujeme ich dobrodružstvá. Platí to aj v prípade Miška. Jeho superschopnosťou je nulová prítomnosť predsudkov k ľuďom, ktorí sú iní ako on. Tmavšia farba pokožky, telesný handicap, mentálna zaostalosť... Odlišnosti, ktoré príliš často v spoločnosti narazia na nepochopenie, pohŕdanie či výsmech. Výnimkou nie sú ani deti, ktoré tiež dokážu byť kruté. V Miškovom živote sa takíto ľudia ocitli a on vždy našiel spôsob, ako s nimi nadviazať priateľský kontakt. Nevzdával sa pri hre s nezbednou Francúzkou, ktorej nerozumel ani slovo, a podarilo sa mu získať sympatie starého mrzutého pána, ktorého ostatní vnímali negatívne. S chlapcom, pripútaným na invalidný vozík, zažil vzrušujúce preteky a s rómskym kamarátom sa ocitol zoči-voči rozzúrenému býkovi. Malému superhrdinovi sa tiež podarilo popasovať s vlastnou odlišnosťou... 

Ľudskosťou nasýtené príbehy zo života dieťaťa malým čitateľom ukážu, že ich s odlišnými ľuďmi niečo spája. Túžba po priateľstve a porozumení. 




  

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára