Vyhľadávať v tomto blogu

utorok 24. septembra 2019

Interaktívne dobrodružstvo s Leonom Neónom

Tento článok vyšiel v augustovom čísle Magazínu o knihách v roku 2019. Text článku som v rámci jeho publikovania na blogu doplnila o fotografie, aby ste sa mohli s touto knihou detailnejšie zoznámiť. 

Jane Clarke, Britta Teckentrup: Leon Neón (preklad Jana H. Hoffstädter, E. J. Publishing 2019)


Chameleón Leon, hlavný hrdina príbehu, získal od ostatných chameleónov prezývku Leon Neón. Prezývka je to vskutku výstižná. Leonovo telo je totiž neónovo oranžovej farby, ktorá nedá priestor iným farbám. Spolu s ostatnými chameleónmi navštívi rôzne miesta a ako jediný nikdy nesplynie so svojím okolím. Oranžová farba nemilosrdne svieti na malom telíčku bez ohľadu na to, či je okolité prostredie zelenej, žltej alebo sivej farby. Neustúpi dokonca ani v noci, čo vyvolá v ostatných, po spánku túžiacich chameleónoch zlosť.  

Leon pociťuje túžbu tak dôverne známu väčšine z nás. Túžbu po prijatí, nepodmienenom nevyhnutnosťou meniť sa podľa kritérií ostatných. Podmienené prijatie je totiž zdrojom iba vidiny šťastia. Smutný Leon sa preto rozhodol hľadať miesto, kam by pasoval... 

Žiarivo ilustrovaný príbeh o jedinečnom chameleónovi deťom ponúka viac ako len pútavý, vizuálne atraktívne spracovaný príbeh. Autorka sa deťom prihovára, kladie im otázky a nabáda ich na zapojenie sa do napredovania príbehu. Takéto interaktívne knihy pre najmenších čitateľov (asi od dvoch rokov) sú rovnako vzácne ako samotný Leon v rozprávkovom svete chameleónov, preto je vydanie tejto knihy v slovenčine nielen skvelé, ale i užitočné rozhodnutie.    



 




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára