Vyhľadávať v tomto blogu

nedeľa 1. septembra 2019

Podujatia/besedy/autogramiády v kníhkupectvách počas septembra 2019


03. 09. 2019 

Názov: Literatúra a film: Jitka N. Srbová - Svět:
Kde: Kino Úsmev, Košice (Kasárenské Námestie 1, 040 01 Košice)
Kedy: 19:00-23:00
Popis: Kino Úsmev, Kníhkupectvo Artforum Košice a Nakladatelství Dauphin Vás pozývajú na čítanie poetky Jitky N. Srbovej a premietanie filmu vybraného autorkou v rámci cyklu Literatúra a Film (autorské čítanie a premietanie filmu, ktorý vybral/a a uvedie autor/ka). Moderuje: Juliana Sokolová.

Jitka N. Srbová - Svět: (Dauphin, september 2019)
Film - Moonrise Kingdom / Až vyjde mesiac (Wes Anderson, 2012, 90 min)

Jitka N. Srbová v Kine Úsmev predstaví svoju novú zbierku, ktorá práve vychádza, ešte pred jej oficiálnym krstom v Čechách. Jakým způsobem je konstruován svět? Jak o něm dnes můžeme svědčit? Jen jedno je jisté: otázky jsou tu důležitější než odpovědi. Ve své čtvrté básnické sbírce ohmatává Jitka N. Srbová různé způsoby účasti a různé metody výkladu světa, na jejichž slabiny zároveň s chutí poukazuje.
Viac informácií: Informácie sú dostupné na Facebooku.

03. 09. 2019 

Názov: Finálová päťka Anasoft litera 2019
Kde: -
Kedy: 14:15-15:01
Popis: Ktoré knihy z desiatky Anasoft litera 2019 budú finálové? Počúvajte Rádio DEVÍN v utorok 3. septembra 2019 po 14-tej.
Viac informácií: Informácie sú dostupné na Facebooku.

03. 09. 2019 

Názov: Hups, Rups a Šups a hra s písmenkami
Kde: Central - nákupné srdce Bratislavy
Kedy: 16:00-17:00
Popis: Slovart - vydavateľstvo najlepších kníh prináša tvorivú dielňu s tlačiarenskými škriatkami. Kedy? v utorok 3.9.2019. O koľkej? 16:00 - 17:00. Okrem škriatkov sa stretnete aj s autorkou knihy Hups, Rups a Šups - Katarínou Škorupovou, ktorá bude viesť celú dielňu a všetkým ukáže, aké vedia byť písmenká zábavné a užitočné. Tešíme sa na Vás v Central - nákupné srdce Bratislavy.
Viac informácií: Informácie sú dostupné na Facebooku.

05. 09. 2019 

Názov: Zberný dvor - recyklačný workshop
Kde: (asi) Central - nákupné srdce Bratislavy
Kedy: 16:00-17:00
Popis: Slovart - vydavateľstvo najlepších kníh pozýva na recyklačný workshop na motívy knihy Braňa Jobusa s ilustrátorom knihy Filipom Horníkom. Kedy? vo štvrtok 5.9.2019. O koľkej? 16:00 - 17:00. Príďte sa spolu s Filipom Horníkom zabaviť a zároveň naučiť niečo nové o našich odpadoch a hlavne zistiť, čo viete z týchto odpadov vyrobiť. Viete čo by ste si chceli vyrobiť z odpadu?
Viac informácií: Informácie sú dostupné na Facebooku.

06. 09. 2019 

Názov: Čítame: Židovskí autori
Kde: KLUB, Košice (Štúrova 11, 040 01 Košice)
Kedy: 18:00-20:00
Popis: Pri príležitosti pamätného dňa holokaustu -- výročia prijatia protižidovských zákonov v slovenskom štáte -- vás pozývame na čítanie a rozprávanie o dielach židovských autorov. Zameriame sa na svet diaspórnych/exilových židovských komunít, ktorých pamiatke je tento deň venovaný, ako ho prežívali spisovatelia z ich vnútra. Téma je natoľko široká a rôznorodá, že ju zďaleka nemožno za jeden večer ani náznakom pokryť. Pokúsime sa však priblížiť atmosféru aškenázskych štetlov, kultúru asimilovaného európskeho židovstva, ale aj americkej komunity. Výber autorov -- Šalom Aš, Lion Feuchtwanger, Chaim Potok, Nicole Krauss -- podlieha nášmu vkusu, preto neváhajte priniesť knihy svojich vlastných obľúbencov.
Viac informácií: Informácie sú dostupné na Facebooku.

08. 09. 2019 

Názov: Septembrové potulky na Činčucykli + Čítanie
Kde: Monsters Cafe and Bar, Bratislava (Rusovská cesta 50-56, 851 01 Bratislava)
Kedy: 16:00-19:00
Popis: Monsters cafe and bar je naša spriatelená kaviareň. Chodíme tam veľmi radi (ideme až druhý krát!). Aj Činčucyklu sa tam tiež veľmi páči. A áno, začala sa škola. Môže zdať, že to je celkom na nič. Ale ono je to presne naopak. Lebo prázdninám síce odzvonilo, ale letu veru ešte nie. Ani prečítanému letu, ani tricyklu, ani dobrým detským knihám. V nedeľu 8.9. sa uvidíme v krásnych priestoroch superského Monsters baru, ktorý je ideálnym miestom pre rodiny s deťmi. Budeme čítať, budeme na vás číhať na troch kolesách a ako vždy budeme mať náladičku ako lusk. Vybrali sme pre vás našu obľúbenú. Cukrové topánky. Nádherne ilustrovaná kniha rozpráva príbeh malého Cyrila, ktorý strašne ľúbi papať. Hlavne všetko farebné a sladké. Čo sa však stane, keď si obuje zázračné topánky? A čo sa stane, keď budeme jesť všetko, čo zbadáme? A keď dočítame a o knižke pokecáme, zahráme sa s cukrovinkami! Vytvoríme si vlastného Monster-a! Veď kde inde, ak nie v Monsters?
Viac informácií: Informácie sú dostupné na Facebooku.

08. 09. 2019

Názov: Krst knihy Experiment so Sofiou 
Kde: Nová Cvernovka, Bratislava (Račianska 1575/78, 831 02 Bratislava) 
Kedy: 15:00-17:00 
Popis: Experiment so Sofiou je jubilejná desiata kniha Zuzky Štelbaskej. Nadľahčeným a vtipným spôsobom vyobrazuje dospievanie utiahnutého dievčatka, ktoré nájde nevšednú priateľku vo všednom tvorovi – muche. Kniha je určená pre čitateľov od 12 rokov, ale má čo povedať aj 10 ročným, či naopak viac ročným (rozumej dospelým). A krst 8. septembra v Novej Cvernovke bude úplne pre všetkých! Program: Experiment so Sofiou: Aké to je chovať muchu ako domáce zvieratko, sa dozviete priamo od Zuzky Štelbaskej a ilustrátorky Petry Lukovicsovej. Moderuje Dado Nagy. 
Viac informácií: Informácie sú dostupné na Facebooku.

11. 09. 2019 
 
Názov: Prezentácia knihy Majster a Margaréta
Kde: Martinus - Bratislava (Obchodná 26, 811 06 Bratislava)
Kedy: 18:00-19:00
Popis: Bulgakovov román Majster a Margaréta nie je nášmu čitateľovi neznámy - v slovenskom preklade prvý raz vyšiel v roku 1968, no toto vydanie vychádzalo z jedinej vtedajšej dostupnej verzie textu, ktorý v ZSSR cenzurovali. Nový preklad Jána Štrassera prináša úplný text tohto najvýznamnejšieho diela ruskej literatúry 20. storočia. Pozývame vás na stretnutie s Jánom Štrasserom a hercom Lukášom Latinákom. Moderuje Rudi Rus.
Viac informácií: Informácie sú dostupné na Facebooku a tu.

12. 09. 2019 

Názov: Pavol Rankov v Martinuse
Kde: Martinus - Bratislava (Obchodná 26, 811 06 Bratislava)
Kedy: 18:00-19:00
Popis: Tridsať kapitol zachytáva život bežných ľudí, ktorí však mali tú smolu, že ho museli žiť v totalitných zriadeniach založených na nacistickej a neskôr komunistickej ideológii. Stalo sa prvého septembra (alebo inokedy) je román o láske, pokiaľ ju vyššia moc povolila. Pozývame na besedu s autorom.
Viac informácií: Informácie sú dostupné na Facebooku a tu.

12. 09. 2019 

Názov: Miloš Kopták - Od zajtra neilustrujem
Kde: TOTO! je galéria, Bratislava (Moskovská 29, 811 08 Bratislava)
Kedy: 18:00-21:00
Popis: .. aj tak to nakoniec vzdáte. Ilustrácie sa pred vami budú rozpínať od tých nežných, tlmených prírodných scenérií slovenských povestí, cez doslova karnevalové sprievody farieb afrických a gréckych príbehov až po drsne kolorované pitoresktné postavičky dotvárajúce kuchárske knihy, či smiešne príbehy. Takmer každá kniha je iná: zakryjete meno a máte pocit, že to nekreslil jeden, ale niekoľko autorov.

Miloš Kopták tvorí radikálne. Nejde do dohody s autorom textu, nesekunduje mu, nepodlieza, nepýta sa „ako to myslel, keď to písal“. A to isté robí s čitateľom: akoby mu bolo jedno, či jeho obrázkom porozumie: „tu máš, pozri, ber – neber, chyť si to“. Tvorí tak, akoby sa hral: vášnivú adrenalínovú hru, v ktorej preskakuje z tvaru na tvar, z príbehu vyberá nečakané detaily a doslova volá čitateľa, láka ho k tomu, aby ho príbeh začal baviť. Aby sa pri ňom cítil dobre, aby ho rozosmial, aby mu v hlave ostal vtip. Africké rozprávky Kama Sywor Kamandy, Grécke báje a mýty Eduarda Petišku, naozajstné recepty Z kuchyne starého Prešporka, Z kuchyne bohémskej Bratislavy Petra Ševčoviča, rozprávka Jána Uličianskeho Malá princezná alebo autorská kniha Včelár. Stojí za to, prísť sa pozrieť na originály tých ilustrácií zblízka. Výstavu Miloša Koptáka Od zajtra neilustrujem si môžete pozrieť v TOTO! je galéria na Moskovskej ul. 29 v Bratislave od 12. 9. (od 18:00 hod.) do 28. 11. 2019.
Viac informácií: Informácie sú dostupné na Facebooku.

14. 09. 2019 

Názov: Versus 2019 / festival poézie
Kde: Literárna bašta, Banská Bystrica (Katovná, 974 01 Banská Bystrica)
Kedy: 17:00-23:59
Popis: Básnická udalosť roka opäť v Literárnej bašte. Jedinečná zostava poetov a poetiek v priestoroch historickej bašty zo 16. storočia. Program festivalu zverejníme čoskoro!
Viac informácií: Informácie sú dostupné na Facebooku.

17. 09. 2019

Názov: Prezentácia knihy SuperŽENY
Kde: Martinus – Bratislava (Obchodná 26, 811 06 Bratislava)
Kedy:
18:00-19:00
Popis: V našich dejinách bolo mnoho výnimočných žien, ktoré urobili niečo naozaj významné. No časom ich mená akoby zapadli prachom. Pozývame vás na prezentáciu knihy SuperŽENY, ktorú napísala Andrea Kellö Žačoková. Kniha ponúka 50 príbehov odvážnych a akčných žien, ktoré sa nebáli kráčať svojou vlastnou cestou. Približuje ženy z rozmanitých oblastí spoločenského, vedeckého a kultúrneho života.
Viac informácií: Informácie sú dostupné na Facebookutu.

17. 09. 2019 

Názov: Tri poviedky Dušana Mitanu / Čitateľský klub Violy
Kde: ViolaPrešov (Tkáčska 2, 080 01 Prešov)
Kedy: 17:00-19:00
Popis: „Písanie mi chvíľami naozaj dávalo prežiť priam euforický pocit, že spoznávam lepšie sám seba a svet, v ktorom žijem.“ „Verím, že stav, v akom sa nachádza autor pri tvorbe, sa prenáša aj na čitateľa.“

Tieto dve vety z dvoch rôznych rozhovorov patria spisovateľovi DUŠANOVI MITANOVI a snáď sú dobrou pozvánkou. Pre septembrový Čitateľský klub Violy som vybrala tri jeho poviedky dúfajúc, že niečo zo spomínaného euforického pocitu sa dostane aj Vám. Prečo práve tieto tri texty? Spája ich niečo? Alebo naopak, sú úplne odlišné? Čokoľvek Vám pri ich čítaní napadne, prineste si to ako inšpiráciu pre náš spoločný rozhovor.

Čitateľský klub VIOLY je cyklus určený všetkým vášnivým i príležitostným čitateľom, ktorí okrem zážitku samotného čítania z neho radi niečo navzájom zdieľajú, ktorých zaujíma ako text videl niekto iný, ktorí majú radi rozhovory o prečítanom... Vždy pre vás pripravíme literárny text nie veľkého rozsahu, ktorý nájdete i na našej FB stránke, a ktokoľvek, kto si ho prečíta, je - tentoraz 17. Septembra o 17.00 - vo VIOLE vítaný. Či si už k prečítanému pripravíte krátku referenciu, postreh, vyberiete pozoruhodnú časť, obraz, prinesiete otázku, alebo budete len nadšene počúvať ostatných a necháte sa nimi inšpirovať, je úplne na vás... Na spoločné rozhovory a literárne objavy sa s Vami vo VIOLE teší Soňa Pariláková. Texty – ako obyčajne – postupne nájdete priložené v diskusii pod fb
udalosťou.
Viac informácií: Informácie sú dostupné na Facebooku.

18. 09. 2019 

Názov: Vyhlásenie Anasoft litera 2019
Kde: Mestské divadlo P. O. Hviezdoslava
Kedy: 19:00-20:00
Popis: V stredu 18. septembra 2019 o 19.00 sa v Mestskom divadle P. O. Hviezdoslava bude konať slávnostné odozvdávanie cien Anasoft litera 2019. Priamy prenos počúvajte v Rádiu DEVÍN. Laureát alebo laureátka ceny Anasoft litera 2019 získa 10 000 eur od spoločnosti ANASOFT.
Viac informácií: Informácie sú dostupné na Facebooku.

19. 09. 2019 

Názov: 81. KPČ: Malý život
Kde: Kabinet pomalosti, Bratislava (Nová Cvernovka, Račianska 78, 831 02 Bratislava)
Kedy: 19:00-21:00
Popis: Po prázdninách sa v Klube pomalých čitateľov stretneme, aby sme aj my nadviazali na mnohé zapálené i kontroverzné debaty o rozsiahlom románe americkej (havajskej) autorky Hanye Yanagihary Malý život (do češtiny preložila Petra Diestlerová, v roku 2017 vydal Odeon). Ešte máte štyri týždne, aby ste si tento výnimočný text prečítali. Srdečne pozývame, vstúpte aj vy do našej voľnej diskusie.
Viac informácií: Informácie sú dostupné na Facebooku.

19. 09. 2019 
 
Názov: Krstíme diár DarkSide of Žika
Kde: Martinus - Bratislava (Obchodná 26, 811 06 Bratislava)
Kedy: 18:00-19:00
Popis: Martina Žikavská alias Žika je moderátorkou komerčného rádia a jej záľubou je vtipne, ironicky a s veľkou dávkou sarkazmu komentovať ľudské správanie. Verí v to, že každý z nás má svoje temnú stránku, ktorú je dobré spoznať. Preto aj svoj facebookový profil nazvala DarkSide of Žika a prostredníctvom neho začala uverejňovať krátke statusy, ktoré si v krátkom čase získali množstvo priaznivcov. Dnes majú jej sociálne siete tisíce „followerov“ a zo Žiky sa stala ironická ikona slovenského internetu. Vo vydavateľstve Ikar jej vyšiel diár s názvom Rozum nie je obočie. Ten nedokreslíš.
Viac informácií: Informácie sú dostupné na Facebooku a tu.

19. 09. – 23. 09. 2019

Názov: Žilinský literárny festival 2019
Kde: Žilina
Kedy:
19. 09. o 16:30 – 23. 09. o 20:00
Popis: Už šestnásty krát budeme v Žiline MAŤ literárnu fiestu. Je príjemné MAŤ súčasnú slovenskú a svetovú literatúru v našom meste naživo a inak. Znova skúšame duMAŤ o svete a rozprávať sa s ľuďmi z literárnych svetov – autormi, prekladateľmi, ilustrátormi, vydavateľmi, vedcami, filozofmi, kníhkupcami. Spoločne hľadáme otázky, ktoré Vás budú zaujíMAŤ aj odpovede, ktoré nebudú klaMAŤ. Už šestnásty rok chceme spolu s Vami MAŤ radosť z literatúry.
Viac informácií: Informácie sú dostupné na Facebooku a tu.

20. 09. 2019 

Názov: Hviezdny básnik Pavol Orságh Hviezdoslav
Kde: Nadácia POLIS, Žilina (Mariánske námestie 31, 010 01 Žilina)
Kedy: 16:00-18:00
Popis: Hostia: Ján Gbúr, literárny vedec, prorektor UPJŠ v Košiciach; Jana Juráňová, spisovateľka, prekladateľka, spoluzakladateľka vydavateľstva ASPEKT; Peter Zajac, literárny vedec, Ústav slovenskej literatúry SAV. Hudobný hosť: Trojka Z. Homolovej v zložení Zuzana Homolová – Samo Smetana – Miloš Železňák. Moderuje: Peter Juščák. O literárnom a duchovnom odkaze jednej z najvýznamnejších osobností slovenskej literatúry sa bude so znalcami jeho života a diela rozprávať spisovateľ Peter Juščák.
Viac informácií: Informácie sú dostupné na Facebooku a tu.

21. 09. 2019 

Názov: Našich tridsať rokov. Čo nám dal a vzal 17. November?
Kde: Nadácia POLIS, Žilina (Mariánske námestie 31, 010 01 Žilina)
Kedy: 16:00-18:30
Popis: Hostia: Silvia Porubänová, sociologička, riaditeľka Inštitútu pre výskum práce a rodiny, Bratislava; Fedor Gál, sociológ, publicista, spoluzakladateľ VPN, Bratislava / Praha; Šimon Jeseňák, novinár, organizátor Levočského fóra, Levoča; Jakub Pohle, aktivista, investigatívny bloger, organizátor protestov Danko, ukáž prácu!, Banská Bystrica. Moderuje: Juraj Bohyník. Hudobní hostia: Aneta Jakubcová a Denisa Vyšinská, Konzervatórium Žilina. Rekapitulácia našich ostatných troch desaťročí a dnešné výzvy. Splní sa nám sen o slušnom a spravodlivom Slovensku? Súčasťou podujatia bude predstavenie knihy Mojich tridsať rokov a autogramiáda.
Viac informácií: Informácie sú dostupné na Facebooku a tu.

22. 09. 2019 

Názov: Chirurg medzi ľuďmi
Kde: Nadácia POLIS, Žilina (Mariánske námestie 31, 010 01 Žilina)
Kedy: 16:00-18:00
Popis: Hostia: Ján Koller, popáleninový a rekonštrukčný chirurg, Ján Štrasser, spisovateľ. Jednou z noviniek na tohtoročnom knižnom trhu je rozhovor Jána Štrassera s profesorom Jánom Kollerom, prednostom Kliniky popálenín a rekonštrukčnej chirurgie LF UK a UNB v Bratislave, hlavným odborníkom MZ SR pre transplantácie tkanív a buniek. V bohatej tvorbe majstra knižných rozhovorov je táto kniha výnimočná. Spisovateľ tentokrát nekladie otázky známej osobnosti z oblasti kultúry, ale predstavuje nám popredného slovenského lekára, ktorému sa spolu so svojim tímom podarilo zachrániť život a zdravie stovkám pacientov s ťažkými následkami, a to nielen ohňa. O svojej práci, súčasnom stave zdravotníctva i o tom, či by mal dnes šancu prežiť Jan Palach, sa bude s Jánom Kollerom rozprávať Ján Štrasser.
Viac informácií: Informácie sú dostupné na Facebooku a tu.

22. 09. 2019 

Názov: Lampičky na konci sveta: workshop pre rodiny s deťmi 6+
Kde: SNG Schaubmarov mlyn, Pezinok (Cajlanská 255, 902 01 Pezinok)
Kedy: 15:00-17:30
Popis: Literárno-výtvarný workshop spisovateľky Moniky Kompaníkovej na motívy jej najnovšej knihy pre deti Koniec sveta a čo je za ním? V našom ovocnom sade preskúmame kvety, ich zloženie, časti a štruktúru, lupu namierime aj na hmyz a chrobáky, ktoré nám poslúžia ako inšpirácia pri výrobe lampášikov, ktoré svietia aj na konci sveta.
Viac informácií: Informácie sú dostupné na Facebooku.

26. 09. 2019 

Názov: Klub tichých čitateľov 01
Kde: Kabinet pomalosti, Bratislava (Nová Cvernovka, Račianska 78, 831 02 Bratislava)
Kedy: 18:00-20:00
Popis: Klub tichých čitateľov (KTČ) = Silent Book Club (SBC)

SBC založili v roku 2012 Guinevere de la Mare a Laura Gluhanich v bare v kalifornskom San Franciscu. Po siedmich rokoch má viac ako 70 pobočiek (chapters) najmä v USA, ale aj inde na svete (Japonsko, Juhoafrická republika, Veľká Británia, Švédsko či srbský Novi Sad).

Pravidlá fungovania sú veľmi jednoduché:
prinesiete si vlastnú knihu (alebo si požičiate našu), úvodná polhodinka je venovaná nezáväzným rozhovorom, potom dostanete signál a hodinka tichého čítania sa môže začať. Po záverečnom signále si môžete ešte chvíľu čítať, alebo sa opäť zapojiť do výmeny tipov, poznatkov a zážitkov. Alebo môžete pokojne odísť a – ak sa vám páčilo – prísť opäť o mesiac.

Pod heslom Introvert Happy Hour sa stretávajú čitatelia, ktorí sa ostýchajú hovoriť o svojom čítaní na tradičných book cluboch alebo diskusných literárnych podujatiach.

Prvý slovenský SBC oficiálne zapojený do medzinárodnej siete (vieme, že podobné stretnutia existujú aj u nás) vznikol pod názvom Klub tichých čitateľov (KTČ) v Kabinete pomalosti v bratislavskom kultúrnom a kreatívnom centre Nová Cvernovka v auguste 2019.
Viac informácií: Informácie sú dostupné na Facebooku.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára