Vyhľadávať v tomto blogu

štvrtok 10. októbra 2019

Knižný úlovok & recenzia: Všetci letia na metle


Stále častejšie sa pri rozhodovaní o kúpe kníh riadim Danielkovým čitateľským vkusom. Riadila som sa ním aj v prípade knihy Všetci letia na metle od Julie Donaldson a Axela Schefflera. Prečo som ju kúpila? Lebo Danielko miluje ježibaby, bosorky, strigy. V jeho (detskom) jazyku majú spoločné pomenovanie. Gaga. V knihe Všetci letia na metle je jedna taká gaga hlavnou postavou... 


Už letíme!


Ježibabka sa rozhodla trošku preletieť. Jej spoločníkom počas letu bola mačka a masívny kotlík, ktorý držala v ruke. Ako správna ježibaba mala veľký nos s ukážkovou bradavicou, kúzelnú paličku a vysoký čarodejnícky klobúk. Klobúk, ktorý jej počas letu v silnom vetre z hlavy spadol. Po pristátí sa klobúk našiel vďaka psovi, túžiacemu sa preletieť na metle. Ježibabka je dobráčka od kosti, a preto mu jeho prianie splnila. 



Tento let bol naozaj rušný. Počas neho jej totiž spadla ešte mašľa z copu a kúzelná palička a na metle pribudli ďalší pasažieri, nálezcovia stratených predmetov, vtáčik a žabka. 


Pohodový let však prerušila nebezpečná udalosť. Metla sa zlomila! Zvieratká popadali a dezorientovaná ježibaba letela ďalej cez tmavé mračná. Náhle sa situácia ešte viac zdramatizovala. Odniekiaľ sa ozýval hrozný zvuk. Jeho autorom bol desivý drak, ktorý sa netají zaraďovaním ľudí do svojho jedálnička. Nie je vyberavý, ježibabu vraj zje tiež. Jej metla už nadobro doslúžila a sily už dochádzali. Situácia vyzerala pre ježibabu beznádejne. V tom sa však zrazu vynorila z tieňa strašidelná príšera. Mala zobák, zuby, osem očí, perie, kožuch, štyri hlavy... A trvala na tom, že drak má ježibabu pustiť a odletieť preč! Vydesený drak ju ochotne pustil a šťastná ježibaba sa svojim záchrancom onedlho poďakovala letom na novej, pohodlnej metle...



Splnená podmienka a ešte oveľa viac! 


Táto kniha splnila moju podmienku, ktorou bola ježibaba ako hlavná postava. Mala by som preto byť spokojná. Ja som však nadšená! Je totiž skvelá! Ježibaba nie je zákerná zlá starena, obľubujúca šťavnaté detské mäsko, ale príjemná dáma, priateľská a ústretová. Tento veršovaný príbeh sa vyznačuje pútavosťou, humorom, napätím a skvelými ilustráciami. Toto je kniha, ktorú si vychutnajú deti aj rodičia. 

Bibliografické údaje knihy a oficiálnu anotáciu nájdete v tematickej kategórii Moja knižnica, v časti Danielkova knižnica, konkrétne tu.  

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára