Vyhľadávať v tomto blogu

utorok 29. októbra 2019

Novembrové knižné novinky (2019)

Názov: Slová vďaky
Autorka: Delphine de Vigan
Vydavateľ: Ikar 

Oficiálna anotácia: Úspešná francúzska prozaička (1966) vo svojej knihe opäť otvára Pandorinu skrinku našej doby: starnutie vo svete nesúcom v génoch skúsenosť z globálnych katastrof, ktoré pripravili Európanov o ich ľudskú autenticitu. 

Hrdinkou novely je žena v zlomovej situácii: bývalá jazyková korektorka Miška stráca kontrolu nad svojím životom, ale súčasne aj nad slovami. Napriek všetkému toto niekdajšie židovské dievčatko pokračuje v celoživotnom pátraní po osobách, ktoré ju pred rokmi nezištne zachránili pred holokaustom. Chce sa im poďakovať za ich šľachetný čin, ktorým riskovali vlastné životy. Autorkino vnímanie konfúznej zložitosti miléniového sveta sa prenáša najmä do dialógov v domove pre starých postihnutých ľudí, ktoré starenka vedie s dvoma blízkymi ľuďmi. S Máriou, sirotou, ktorej sa ujala po smrti asociálnej matky, a Jérômom, logopédom usilujúcim sa zmierniť následky jej postupujúcej stareckej demencie. Práve túto situáciu autorka využije nielen na zachytenie mentálne zložitého stavu citlivej ženy na hranici života a smrti, ale aj na načrtnutie sociálnych a morálnych problémov storočia. 

zdroj: Panta Rhei

Názov: Bílá kniha
Autorka: Han Kang
Vydavateľ: Odeon 

Oficiálna anotácia: Bílá kniha je intimní meditací o barvě. Náladu uvozuje výčet bílých věcí: sůl, sníh, led, měsíc, rýže, vlny, magnólie... Zároveň jde o autobiograficky laděné rozjímání nad smrtí vypravěččiny sestry, která zemřela dvě hodiny po narození. Han Kang napsala Bílou knihu během rezidenčního pobytu ve Varšavě. Vypravěčka prochází neznámým městem, všímá si pozůstatků války, míst zničených při náletu v roce 1944 a poté zrekonstruovaných. Starý pilíř, který zůstal zachován, byl začleněn do nové stavby. Vnímá existenci své sestry jako tenhle pilíř, relikt patřící k vlastní minulosti. Tím, že o její smrti bude psát, jí může dát nový život. Bílá kniha přináší nečekaně hluboký niterný zážitek, zprostředkovaný citlivě budovanými texty o truchlení, znovuzrození a vytrvalosti lidského ducha. Ohromující pátrání po křehkosti, kráse i nezvyklosti života. 

zdroj: Knihy Dobrovský

Názov: Vesnický román
Autorka: Karolina Světlá
Vydavateľ: Host 

Oficiálna anotácia: Karolina Světlá (1830—1899) je oprávněně považována za zakladatelskou osobnost české románové prózy. Její první prací, ve které plně zvládla románovou kompozici a výstavbu charakterů, je Vesnický román (časopisecky 1867, knižně 1869). Dramatický, úsporně vyprávěný příběh je zasazen do odlehlého venkovského kraje pod Ještědem, který — na rozdíl od romanticky zobecňujících venkovských povídek B. Němcové, F. Pravdy nebo V. Hálka — Světlá novátorsky vykreslila se zřetelem k jeho přírodní a národopisné specifičnosti. Jako „první český klasický román“ byl Vesnický román kladně přijat čtenáři i kritikou a jeho úspěch nepřekryly ani pozdější autorčiny práce.

zdroj: Knihy Dobrovský
 
Názov: Kulový blesk
Autor: Liou Cch'-sin
Vydavateľ: Host 

Oficiálna anotácia: Divoce imaginativní scifi román od autora bestsellerové trilogie Vzpomínka na Zemi.

V den oslavy svých čtrnáctých narozenin se Čchen namísto šťastného sfouknutí svíček na dortu stane svědkem smrti obou rodičů. Přímo před jeho očima je zabije kulový blesk, přírodní jev, jímž se dodnes zabývá mnoho vědců. Čchen se zatvrdí a rozhodne se zasvětit zkoumání kulového blesku celý svůj život. Čím víc toho Čchen ví, tím silněji si uvědomuje, že kulový blesk je jen špičkou ledovce úplně nových obzorů fyziky. Samotářský a odhodlaný vědec se díky svému úkolu setkává se spoustou lidí, kteří jsou stejně jako on hnáni kupředu nějakou posedlostí. Jako červená nit se Čchenovým příběhem linou poslední slova jeho otce: „Klíčem ke krásnému životu je okouzlení.“ 

zdroj: Knihy Dobrovský

Názov: Fantastický bestiář
Autor: Dominique Lanni
Vydavateľ: Argo 

Oficiálna anotácia: Cestovatelé již od dávných časů naráželi při svých poutích na podivuhodná stvoření, bytosti stejně fascinující jako děsivé. Hranice mezi imaginárním a skutečným světem je tenká a někdy mizí docela. Zvířata skutečná, byť exotická – velryby, vorvani, sloni –, se potkávají s monstry – baziliškem, drakem, Chimérou –, stvoření na samém pomezí lidskosti – Kafrové, Laponci, Niam Niamové, Patagonci, a tvorové na hranici lidské a zvířecí říše – orangutani a Hotentoti – se prolínají s bájnými bytostmi – sirénami, satyry, alpy. 

Fantastický bestiář shrnuje představy cestovatelů, jak se proměňovaly od starověku až po 20. století (objevují se zde např. tajemní Kimmerijci ve válečném Sarajevu) a je skutečným kabinetem cestovatelských kuriozit, který nás přenese za hranice skutečnosti i našich běžných představ. 

zdroj: Knihy Dobrovský

Názov: Zvony Londýna
Autor: Ben Aaronovitch
Vydavateľ: Argo 

Oficiálna anotácia: Muž bez tváře, pachatel mnoha vražd, podvodů a zločinů proti lidskosti, byl demaskován a je na útěku. Peter Grant, londýnský detektiv a čarodějnický učeň, nyní hraje klíčovou roli v bezprecedentní operaci bezpečnostních sil, která má Muže bez tváře dostat před soud. Peter mezitím zjišťuje, že Muž bez tváře není ještě ani zdaleka vyřízený a uskutečňuje poslední kroky jistého dlouhodobého plánu. Plánu, který má kořeny v dvoutisícileté londýnské historii a který může město na Temži doslova srazit na kolena. Aby svou milovanou metropoli zachránil, bude Peter potřebovat pomoc své bývalé nejlepší kamarádky a kolegyně Leslie Mayové, která ho však už jednou zradila. A mnohem horší je, že se snad dokonce bude muset spojit se zlovolným nadpřirozeným zabijákem a agentem chaosu známým pod jménem Punch… 

zdroj: Knihy Dobrovský

Názov: V očekávání
Autor: Gunstein Bakke
Vydavateľ: Argo 

Oficiálna anotácia: V románu Gunsteina Bakkeho V očekávání se spojují tři příběhy – Julia Pastrana byla mexická „medvědí žena“, která v 19. století cestovala po Evropě s kočovnou společností a jejím obludáriem. V r. 1860 přijíždí ve vysokém stupni těhotenství do Moskvy a je populárnější než kdy dřív, protože se všichni nemůžou dočkat, aby se dozvěděli, jestli bude děcko taky chlupaté. O sto let později najde naprosto osamělý společensky vyloučený Finn na skládce v Oslu Juliino vycpané tělo, odnese si ho s sebou domů a žije s ním, aby si měl s kým povídat. A v r. 2013 cestuje norská novinářka Kira, těhotná ze znásilnění, do Mexika, aby napsala reportáž z předání Juliina těla zpátky mexické vládě. Hlavními tématy příběhu jsou život, smrt, čas, „normálnost“ apod. Kolážová forma střídá fragmenty klasického vyprávění se snovými úvahami i různými písemnostmi, jako jsou deníky či dopisy. 

zdroj: Najlacnejšie knihy

Názov: Pozvání k ohni
Autorka: Adrienne Celt
Vydavateľ: Host 

Oficiálna anotácia: Podmanivý příběh o nebezpečném milostném trojúhelníku, inspirovaný nechvalně známým manželstvím Vladimira Nabokova, v sobě ukrývá fascinující psychologický thriller.

Dvacátá léta dvacátého století. Mladá dívka Zoja Andropovová uprchla ze Sovětského svazu a nyní se nachází v dívčí internátní škole v New Jersey. Ztratila rodinu, domov i smysl života a musí čelit zlobě, kterou její vrstevníci cítí vůči studentům se stipendiem. A také paranoie — její nová země se totiž obává ruských špionů. Příjezd ruského spisovatele Lva Orlova, jehož knihy Zoju dávno fascinují, nakonec není takovým štěstím, jak si myslela. Jejich vztah uvrhne do nebezpečí Zoju, Lva i jeho vypočítavou ženu Veru.

Román Pozvání k ohni zkoumá, jak se identita jedince formuje sérií okamžitých rozhodnutí, včetně toho, jak přežít, koho milovat a zda za štěstí zaplatit tak vysokou cenu.
 

zdroj: Host

Názov: Neviditeľné besy srdca
Autor: John Boyne
Vydavateľ: Slovart 

Oficiálna anotácia: Írsky spisovateľ John Boyne je slovenskému čitateľovi známy najmä vďaka knihe Chlapec v pásikavom pyžame, podľa ktorej bol nakrútený aj úspešný film. V slovenčine vyšli aj jeho ďalšie romány pre deti Chlapec na vrchole hory, Noe na úteku či Úžasná cesta Barnabyho Brocketa okolo sveta. Keď šestnásťročnú tehotnú Catherine Gogginovú vyženie farár z rodnej dediny, vyberie sa za novým životom do Dublinu. Keďže je sama a bez prostriedkov, neostáva jej iné, len zveriť narodené dieťa mníškam a dúfať, že mu nájdu vhodnú rodinu. Adoptívni rodičia pomenujú chlapca Cyril a správajú sa k nemu ako k cudziemu. Vďaka nim sa však neskôr stretne s Julianom Woodbeadom, ktorý mu načisto zmení život, lebo sa doňho zaľúbi. Tak sa niekedy v polovici minulého storočia začína strastiplná tragikomická odysea homosexuála v katolíckom Írsku, ktorá sa končí takmer až v súčasnosti. 

zdroj: Slovart

Názov: Jak se dělá film: Cesta za filmovým řemeslem pro malé i velké
Autori: Ondřej Beránek, Tereza Dvořáková, Nikkarin
Vydavateľ: Argo 

Oficiálna anotácia: Každý ví, co je to film. Ale jen málokdo si dokáže dopodrobna představit, kolik lidí a jak dlouhou dobu běžný celovečerní film pomáhá natočit a představit divákům. Víte třeba, co jsou to brunclíci, proč se píše tolik verzí scénáře a co přesně dělá paní, které se říká skriptka? Které triky v dnešní době vznikají před kamerou a které v počítači? Proč filmy potřebují své architekty? Komu se říká tajemným slovem cameo? Co má společného lokační skaut s členem skautského oddílu? Anebo, k čemu všemu je filmařům a jejich filmům užitečný filmový festival? Publikace, která volně navazuje na úspěšnou knihu Jak vznikl film (Argo,2017), bude vedle hlavního textu obsahovat opět také experimentální část plnou návodů připravených propagátorkou animovaných filmů Karolínou Čížkovou, která dětem i dospělým ukáže, jak si v domácích podmínkách natočit a rozšířit opravdový film. Kniha bude doplněna bohatými ilustracemi, jejichž autorem je opět Nikkarin. Kniha je určena pro zvídavé čtenáře od 8 let, ale i pro mnohem starší nebo pro celou rodinu. 

zdroj: Knihy Dobrovský


Názov: Spoznaj zvieratá podľa stôp: 75 zvieracích stôp v skutočnej veľkosti
Autor: Frank Hecker
Vydavateľ: Ikar
Poznámka: séria Spoznaj 

Oficiálna anotácia: Zbierka trojrozmerných odliatkov rôznych stôp v skutočnej veľkosti nemusí byť nijaká nuda. Sadrové odliatky nájdených stôp si môžeme vyrobiť veľmi jednoducho. Potrebujeme na to niekoľkocentimetrový rám z kartónu, plastu alebo kovu, ktorý bude o niečo väčší ako odlievaná stopa. Tento rám zatlačíme okolo odtlačku do zeme. V poháriku zmiešame rýchlo tuhnúcu sadru s vodou a masu vylejeme do rámčeka. Približne po 15 minútach je sadrový blok stvrdnutý, opatrne ho môžeme vybrať z rámu, pomocou pinzety očistiť od zvyškov zeminy a lístia a náš negatívny odtlačok stopy, ktorý sa presne zhoduje s odtlačkom chodidla konkrétneho zvieraťa, je na svete. 

zdroj: Bux.sk


Názov: Krev, slzy a sperma: Čítanka filmového braku
Autori: Jiří Blažek, David Čeněk, Jiří Flígl, Antonín Tesař
Vydavateľ: Casablanca 

Oficiálna anotácia: Drtivá většina filmové literatury se zabývá díly klasického filmového kánonu, přelomovými snímky mainstreamové (žánrové) produkce či tzv. artovými filmy. Tato kniha je pokusem vykročit mimo toto tradiční pole, mezi díla považovaná za braková, pokleslá, vulgární, drastická určená pro otrlého diváka, která si ale někdy právě díky svým opovrhovaným vlastnostem vydobyla status kultovních děl. Zaslouží si i tato filmová tvorba seriózní zájem? Autoři publikace, organizátoři kultovní přehlídky filmů pro otrlého diváka, si vytknuli nelehký úkol vytvořit pro českého čtenáře knihu, která představí tuto nesourodou masu snímků v ucelenějším přehledu, která se pokusí postihnout určité kategorie (béčkový film, gore, porno), témata pro ni charakteristická, její divácká, produkční a estetická specifika. Navíc kniha obsahuje i kapitolu věnovanou českým obdobám těchto brakových struktur. 

zdroj: Knihy Dobrovský


Názov: Stavět: Skryté příběhy budov
Autorka: Roma Agrawal
Vydavateľ: Host 

Oficiálna anotácia: I obyčejná zeď může být fascinující.

Většinu života strávíme ve městech a budovách. Přejíždíme po mostech, čekáme na výtah, dýcháme v podzemních garážích, přivrtáváme poličku nebo se v práci díváme z okna — a stavby i konstrukce, které nám toto všechno umožňují, téměř ani nevnímáme. Stavební inženýrka a popularizátorka Roma Agrawalová přibližuje čtenářům stavební technologie a principy konstrukcí i jejich vývoj od pravěkých hliněných a proutěných chatrčí až po futuristické mrakodrapy a několikakilometrové mosty. Nejde jí přitom o architekturu, ale o odpověď na otázku: Jak to všechno funguje? Se stejnou jasností a vstřícností pak vysvětluje, proč nespadne dřevěná chalupa ani obrovský palác, jak se hloubí podhorský tunel a na co všechno se musí myslet při stavbě mostu. Zároveň vypráví o životech stavitelů a vynálezců, kteří zdokonalovali materiály i konstrukční principy například pro Panteon v Římě nebo Eiffelovu věž v Paříži.
 

zdroj: Host


Názov: Tanec mezi mrakodrapy: Příběh jedné emigrace a New York 80. let pohledem českého fotografa
Autor: Pavel Sojka
Vydavateľ: Pulchra 

Oficiálna anotácia: Ulice jsou plné nejrůznějších existencí, od umělců všeho druhu po zkrachovalce, všude plno tvrdých drog, vybydlených baráků, ilegálních nočních klubů, galerií a alternativní kultury. Život je vzrušující, inspirativní, ale také nebezpečný. Takový New York Pavel Sojka zachytil ve svých fotografiích a vzpomínkách.

Memoárový text fotografa Pavla Sojky (spoluautora publikace Punk je mrtvý – a kdo ne, Pulchra, 2016), který prožil čtvrt století na dolním Manhattanu v New Yorku, je vlastně zápisníkem muže, jenž se ve velmi mladém věku rozhodl emigrovat z komunistické Prahy let sedmdesátých do amerického New Yorku. Zde začíná nový život od nuly. Usazuje se ve známé čtvrti kreativců jménem Abecední Město, kde se zdá být téměř všechno možné. Sojka začíná hodně fotit a kreslit, spolupracuje s Bobem Krčilem, stává se součástí punkové komunity, léta žije ve známém hotelu Chelsea. Často se sám ocitá na hranici zákona.


Obrazovým (v knize je cca 90 fotografií) i slovním záznamem svých zážitků zprostředkovává Pavel Sojka New York, který už dávno neexistuje. Kdysi opovrhovaná místa se dnes proměnila v nejluxusnější oblasti. Svobodná atmosféra byla zahalena pachem snobství. Kniha Pavla Sojky ale není primárně o proměnách jednoho místa, byť světově proslulého. Jde o výpověď muže, který se rozhodl žít ve svobodné zemi se všemi důsledky, které takový životní krok do neznáma přináší. Nyní rekapituluje a srovnává – Prahu a New York 80. let, tady a tam. Jako appendix totiž připojil i text o svém pobytu v Praze před emigrací. 

zdroj: Knihy Dobrovský


Názov: Jedna dlouhá noc: Obecné dějiny koncentračních táborů
Autorka: Andrea Pitzer 
Vydavateľ: Host 

Oficiálna anotácia: Příběh nejtragičtější technologie dvacátého století.

Během posledních sta let někde na světě vždy existoval minimálně jeden koncentrační tábor. O prvních moderních koncentračních táborech se dá mluvit už na konci devatenáctého století, kdy se staly novou technickou součástkou bitevní strategie. Válečná technologie se ale s každým desetiletím i kontextem vyvíjela — co do apokalyptického rozsahu použití i pragmatického cynismu zřizujících vlád. Jedna dlouhá noc vypráví politické i lidské dějiny koncentračních táborů. Andrea Pitzerová čerpala z archivních záznamů a po celém světě pořizovala rozhovory s pamětníky i odborníky, nejen aby načrtla vývojovou osu této odpudivé technologie, ale hlavně aby ukázala strašlivou daň, kterou si vybrala na lidských životech. Své vyprávění začíná v roce 1892 na Kubě a postupně se přesouvá na Filipíny, do Jižní Afriky, válečné Evropy, sovětských gulagů, až po dnešní tábory v Číně a Severní Koreji nebo věznici na Guantánamu. Pokaždé měly tábory ochránit místní obyvatelstvo nebo celé národy. Jejich pravý účel však byl jiný: koncentrační tábory byly a jsou nástrojem politického útlaku, a dokonce likvidace. Místem, kde končí lidství.
 

zdroj: Knihy Dobrovský


Názov: Na talíři: Jak jsme žili a co jsme jedli v šedesátých, sedmdesátých a osmdesátých letech
Autorka: Marie Formáčková
Vydavateľ: NOXI 

Oficiálna anotácia: Více než 150 receptů z nedávne minulosti.

Vzpomenete si, jak křupal chléb za dob vašeho dětství? Jak chutnala sladká hustá Jesenka přímo z tube? Uvaříte si ještě nekdy dukátové buchtičky se šodó? Vracíte se k tradici dát si na Štědrý den černého kubu? Víte, co je milionová polévka?

Nahládněte, prolistujte – nemí to je kuchařká kniha plná lákavých a možná už zapomenutých receptů. Je to emotivni obrazová publikace plná vzpomínek a nostalgie,ale také reflexe, která stále chybí. Život je jako menu. Na taliři nabízíme vedle pestrých jídel také fenomény i běžné předmety naší všední minulosti, které nás v té době chtě nechtě každodenně oblivňovali.
 

zdroj: Knihy Dobrovský


Názov: Stopy dávnej minulosti 10: O láske, práci a histórii
Autori: Pavel Dvořák, Daniela Dvořáková
Vydavateľ: Rak 

Oficiálna anotácia: Záverečný zväzok knižného cyklu Pavla Dvořáka Stopy dávnej minulosti autor už nestihol napísať, nečakane zomrel v decembri 2018. Jeho manželka, historička Daniela Dvořáková sa podujala zavŕšiť knižnú sériu namiesto neho. Na základe osobnej korešpondencie a literárnej pozostalosti manžela napísala strhujúcu biografiu, ktorá zachytáva život a prácu Pavla Dvořáka počas tridsiatich štyroch rokov, ktoré strávila po jeho boku. Ku každej kapitole sú zaradené texty Pavla Dvořáka, ktoré vznikali v tom období, o ktorom konkrétna kapitola pojednáva. Desiaty zväzok Stôp dávnej minulosti je tak spoločným dielom oboch manželov. Je to intímna výpoveď o láske, manželskom živote, smrti a smútku, a súčasne je to kniha plná histórie, myšlienok a nápadov z tvorby Pavla Dvořáka. Pavel Dvořák túto knihu už nemohol napísať sám a predsa je jej autorom. Je to jeho nenapísaná kniha. 

zdroj: Panta Rhei


Názov: 30 rokov po: Slovensko 1989-2019
Autori: Róbert Kotian, Ivan Štulajter
Vydavateľ: Artis Omnis 

Oficiálna anotácia: Kniha novinárov Róberta Kotiana a Ivana Štulajtera o tom, čo sa dialo na Slovensku od roku 1989 podnes. Rozhovory s najzaujímavejšími postavami slovenskej spoločnosti o kľúčových momentoch uplynulých tridsiatich rokov sú doplnené komentármi oboch autorov, prehľadom a fotografiami najdôležitejších udalostí. Na každý rok jeden rozhovor a jeden komentár o všetkom podstatnom, čo sme v danom období zažili. Kniha tak zachytáva autentické svedectvá, aktuálne komentáre sa na prežité udalosti dívajú s odstupom času a reflektujú ich význam a dosah na našu súčasnosť. 30 rokov po ponúka komplexný pohľad na spoločnosť, jej vývoj a smerovanie od zmeny režimu a k reflexii súčasného stavu, v akom sa Slovensko nachádza... [zvyšok oficiálnej anotácie nájdete po kliknutí na odkaz pod obrázkom]

zdroj: Bux.sk

Názov: Lovci šarlatánov: Príručka zdravého rozumu [-] Ako nepodľahnúť medicínskym nezmyslom a hoaxom
Autor: Roland Oravský
Vydavateľ: Artis Omnis 

Oficiálna anotácia: Antivaxeri. Biorezonancia. Domáce pôrody. Homeopatia. Kvantovanie. Prekyslenie. Ste prekvapení tým, s koľkými medicínskymi nezmyslami a nedôveryhodnými liečebnými postupmi sa stretávate? Potom vedzte, že ide len o špičku ľadovca. Do našej hitparády sme vybrali tie najväčšie evergreeny, no šarlatánske studnice múdrostí sú priam nekonečné. Akokoľvek absurdne pôsobia, vždy sa nájde niekto, kto im uverí. 

Príručka zdravého rozumu vo verejnosti nepochybne vyvolá vlnu polemík. Ako vravia samotní Lovci šarlatánov: „Nečakáme, že zmeníme názor ľudí, ktorí si žijú vo svojom konšpiračnom svete − hoci by to bolo ozaj fajn. Nevadí. Aj tak sa primárne zameriavame na tých, ktorí sa iba „rozhodujú“, komu veriť. Hlavne − ale nielen − pre nich je určený náš boj za zdravý rozum, kritické myslenie a propagáciu reálnej medicíny.“

Autorský tím pod vedením MUDr. Rolanda Oravského tvorí dvanásť lekárov a iných odborníkov z oblasti imunológie, epidemiológie, nutričnej terapie, farmácie či psychológie, ktorí pôsobia nielen na Slovensku, ale aj v Česku, Nemecku, Veľkej Británii či USA. Hovoria si Lovci šarlatánov a od roku 2013 reagujú na medicínske nezmysly, ktoré sa šíria po internetových stránkach, na sociálnych sieťach a v spoločnosti. 

zdroj: Bux.sk


Názov: Mýty a legendy pro unavené rodiče a jejich děti
Autori: Dan Green, David Lyttleton
Vydavateľ: Jota 

Oficiálna anotácia: Brána do úžasného světa plného prapodivných tvorů a neuvěřitelných událostí se otevírá…

Na stránkách bohatě ilustrované knížky Dana Greena ožívají starobylé mýty a legendy z celého světa. Tradiční příběhy vyprávěné netradiční formou seznamují čtenáře s duhovými hady, kyklopy, draky i odvážnými hrdiny a proslulými kráskami, jejichž jména zlidověla. Známé i neznámé pověsti ukazují, jak si kdysi lidé vysvětlovali vznik světa, koloběh ročních období nebo proměnlivost počasí. Kdoví, třeba opravdu lze zastavit slunce, najít moudrost v hloubi temného lesa, sestoupit do podsvětí a ukonejšit tříhlavého psa koláčkem. Trójského dřevěného koně vymyslel Odysseus, z doby snů povstalo všechno živé i neživé, Havaj kdysi vytáhl ze dna moře zpupný Maui a hromový pták chrání lidi ze špičky totemu. Nevěříte? Až dočtete poslední stránku, uvěříte. 


zdroj: Knihy Dobrovský


Knihy pre deti a mládež


Názov: V lese[:] Čo veverička videla?
Autorky: Anna Milbourne, Christine Pym
Vydavateľ: Svojtka & Co.
Poznámka: vyjde pravdepodobne až koncom mesiaca 
Poznámka: na obálke je uvedený názov - V lese[:] Čo veverička videla 

Oficiálna anotácia: Prezerajte si spoločne zvieratká, ktoré veverička stretáva. Dieťa si precvičí jemnú motoriku a zvedavá veverička sa čoskoro stane jeho novou kamarátkou.

Zvedavá veverička skáče z vetvy na vetvu, prebieha lesom a schováva si žalude na tajnom mieste. Cestou stretáva ďalších obyvateľov lesa. Kde však sú? Schovávajú sa za odklápacími časťami, ktoré obrázok rozšíria. Vďaka tomu si dieťa zároveň precvičí pršteky a jemnú motoriku. Veverička v tomto leporele je šikovná, milá a zvedavá, rovnako ako vaše dieťatko, ktoré si malú knižočku okamžite obľúbi.


zdroj: Svojtka & Co.

Názov: Motýl, který neuměl létat
Autorka: Aneta Františka Holasová
Vydavateľ: Albatros
Poznámka: vekové odporúčanie =2+ 

Oficiálna anotácia: Humorné a poučné leporelo o tom, jak se dělá hedvábí.

Co udělá bourec morušový, když zjistí, že neumí létat, a hrozně by si přál vzlétnout? To se dozvíte v tomhle kouzelném leporelu. A kromě toho se taky naučíte, jak se vyrábí hedvábí... 

zdroj: Albatrosmedia.sk


Názov: Čie mláďa to je?
Autorka: Camille Tisserand [ilustrátorka]
Vydavateľ: Svojtka & Co.
Poznámka: vekové odporúčanie = 2+ 

Oficiálna anotácia: Čie mláďa to je? Hravo objavuj, komu patrí každé z mláďat. Správnu odpoveď nájdeš v knihe, stačí posunúť obrázok! 

Som ešte malý, ale čoskoro mi na hlave porastie poriadna hriva, ako má môj otec. Uááá, počuješ ho, ako reve? Kto je to? Hádaj! Učí sa vaše dieťa práve názvy zvierat a ich mláďat? Potom je pre neho táto kniha ideálnou pomôckou, ktorá mu zábavnou formou predstaví páry, čo k sebe patria. Prezerajte si obrázky, prečítajte si krátke texty s informáciami a učte sa spolu, čie je to mláďa! Táto hravá knižka rozvíja schopnosť pozorovania a dedukcie, a nenásilnou formou tak deti učí spoznávať svet okolo nich. 

zdroj: Svojtka & Co.


Názov: Medvedík a záhradná potopa
Autorka: Katarína Macurová
Vydavateľ: Albatros
Poznámka: vekové odporúčanie = 3+ 

Oficiálna anotácia: Obľúbený medvedík čelí nečakaným problémom!  

Konečne je čas jabĺk! Tie má medvedík veľmi rád a v záhradke si ich nazbieral za plný košík. Už aj vie, čo z nich doma pripraví. Toľko však premýšľa o voňavých jabĺčkach, že si nevšimne, ako z jeho záhradnej hadice vyteká voda celú, celučičkú noc. Ráno medvedík zistí, že sa jeho záhradka zmenila na nepoznanie.

Katarína Macurová prináša svojim čitateľom nežný príbeh s rozkošnými ilustráciami. Podľahnite čaru novej knihy celosvetovo úspešnej a oceňovanej slovenskej ilustrátorky. 

zdroj: Albatrosmedia.sk

Názov: Žabiatko
Autorka: Ľudmila Podjavorinská
Vydavateľ: Buvik
Poznámka: vekové odporúčanie = od 3 do 8 rokov 

Oficiálna anotácia: "Keď pršalo, mrholilo, žabiatko sa narodilo..." 

Kto by nepoznal Žabiatko Tety Ľudmily? V známej knižke nájdete 23 žartovných i vážnych veršovaných rozprávok nielen o žabiatku, ale aj o kamarátovi psíkovi, gajdošovi Murovi, vrabčiatku a pani Sove, o chorom medvedíkovi, o divadle, o tom, ako mačka varí demikát i o tom, ako šli zvieratká do školy. Žabiatko vychádza s novými pôvabnými, hravými ilustráciami talentovanej ilustrátorky Márie Nerádovej a v príťažlivej grafickej úprave dizajnérky Márie Rojko. So Žabiatkom deti nielen rady zaspávajú, ale ho aj samy recitujú. 

zdroj: Knihcentrum.sk


Názov: Šikovný bobor Karol majstruje, pestuje a opravuje
Autor: Lars Klinting
Vydavateľ: Ikar
Poznámka: vekové odporúčanie = 3+
Poznámka: séria Bobor Karol 

Oficiálna anotácia: Tri zábavné knižky spolu! V prvej knižke ťa bobor Karol zavedie do stolárskej dielničky a zmajstrujete si novú debničku na náradie. V druhej knižke ti Karol a jeho kamarát Gustík poradia, ako zo semienok vypestovať fazuľky a akú dobrotu si z nich môžeš uvariť. A v tretej knižke ti vysvetlí, ako si opraviť defekt na kolese bicykla, ktoré nástroje budeš potrebovať a ako celý postup výborne zvládneš. 

zdroj: Bux.sk


Názov: Slimáčik a veľryba
Autori: Julia Donaldson, Axel Scheffler
Vydavateľ: Svojtka & Co.
Poznámka: kniha pravdepodobne vyjde až koncom mesiaca 

Oficiálna anotácia: Malý slimáčik sa rozhodol precestovať celý svet. Ako to však urobí? No predsa na chvoste veľryby! Krásne ilustrovaný príbeh vo veršoch poteší nielen najmenších. 

zdroj: Svojtka & Co.

Názov: Strašidielka
Autori: Halka Marčeková, Jakub Cenkl
Vydavateľ: Ikar
Poznámka: vekové odporúčanie = 5+ 

Oficiálna anotácia: Čo myslíte, sú strašidlá naozaj? Ak o tom čo len trochu pochybujete, prečítajte si napínavý príbeh piatich strašidielok zo Strašihradu, ktoré sa celkom náhodou ocitnú vo svete ľudí. Svojrázni súrodenci Strašihnát, Strašimora, Strašiharaši, Strašisliz a Strašibrečka sa učia žiť v rodinke Bubákovcov. A veru to vôbec nie je ľahké! Musia totiž zostať v prísnom utajení, lebo dobre vedia, že ak sa nejaké strašidielko prezradí, navždy zmizne. Preto, kamaráti, nemôžete milé a veselé strašidielka len tak vidieť či stretnúť. Ale verte, sú tu s nami! BU-BU-BU! 

zdroj: Panta Rhei


Názov: Drobci 2 - Dobrodružstvá pokračujú
Autori: Vanda Raýmanová, Juraj Raýman
Vydavateľ: Slovart
Poznámka: vekové odporúčanie =5+ 
Poznámka: séria Drobci, 2. diel

Oficiálna anotácia: V druhom pokračovaní veselých večerníčkových príbehov sa dozviete, s čím všetkým a na čo všetko sa dokážu hrať dvaja malí bratia – nezbedník Ben a mudrlant Tom. Vysedia z vajíčka kuriatko alebo sa im vyliahne nebezpečný bratožravý dinosaurus? Podarí sa im vymyslieť niečo, čo ešte nikto nevymyslel? Ako dopadne ich odvážny boj so zlým počasím? Čo sa stane s ich bratskou láskou, keď si športovanie pomýlia so súťažením? Dokáže Tom vyliečiť Bena zo zlatej horúčky a pošťastí sa Benovi urobiť pre Toma najlepšiu oslavu na svete? 

zdroj: Slovart

Názov: Chrobáky a motýle
Autorky: Emily Bone, Nat Hues
Vydavateľ: Svojtka & Co.
Poznámka: vekové odporúčanie = 6+
Poznámka: na obálke je uvedený názov - Chrobáky, motýle a iné drobné živočíchy
Poznámka: kniha pravdepobne vyjde až koncom mesiaca 

Oficiálna anotácia: Otvor okienka a nájdi odpovede na veľa otázok o svete hmyzu a iných drobných živočíchov. 

Prečo včely tancujú a čo ich tanec znamená? Ktoré motýle jedia zhnité mäso? Ako hľadajú chrobáky cestu v tme? Ktorý maličký tvor si stavia hniezda vyššie, než je človek? Na tieto a ďalšie otázky o svete hmyzu nájdu malí entomológovia odpovede v tejto bohato ilustrovanej knižke s odklápacími okienkami. Je plná fascinujúcich faktov o živote bezstavovcov chrobákov, pavúkov, motýľov, včiel a ďalších. 

zdroj: Svojtka & Co.

Názov: Vtáčie dobrodružstvá
Autorky: Ivona Ďuričová, Hedviga Gutierrez
Vydavateľ: Ikar
Poznámka: vekové odporúčanie = 6+ 

Oficiálna anotácia: Som Lubo. Teší ma, že sa chcete so mnou zoznámiť. Porozprávam vám príhody zo svojho holubieho života. Napríklad o svojich starých domácich i nových kamarátoch, ktorých som spoznal počas svojich prvých pretekov. Tu sa viac napísať nezmestí. Nech sa páči, poleťte so mnou! Vysoko, ďaleko... A naspäť domov.

zdroj: Panta Rhei


Názov: Svetový atlas strašidiel a duchov
Autorky: Katarína Belejová H., Petra Bartíková, Štěpánka Sekaninová
Vydavateľ: Albatros
Poznámka: vekové odporúčanie = 6+ 

Oficiálna anotácia: Všetky strašidlá sveta v jednej knihe! 

Strašidlá všetkých kontinentov. Zoznámte sa s najpodivnejšími stvoreniami sveta! Kto straší v Európe a kto v Ázii? Ako strašidlo vyzerá? Čo je zač? V knihe nájdete mnoho pestrých ilustrácií, zaujímavých informácií a 7 veľkoformátových máp k tomu!

Pokojne by to mohla byť obria jašterička, ale má dve hlavy navyše. Ten, kto sa jej dostane do pazúrov, musí slúžiť v jej paláci. Po večeroch tancuje okolo kakaových bôbov a varí si kanvice super hustého kakaa. Ale kto vlastne? Trojhlavý drak. Ľadová kráľovná. Kakaový piadimužík. Zoznám sa s najpodivuhodnejšími stvoreniami sveta! Strašidlá boli, sú a budú, o tom nemôže byť pochýb. Ak chceš vedieť, aké strašidlá mátožia v Európe, v Ázii a na ďalších kontinentoch, prečítaj si tento Svetový atlas strašidiel a duchov. Na nasledujúcich stránkach zistíš, ktoré strašidlá sú nebezpečné – a je lepšie sa im radšej vyhýbať – a ktoré sú naopak mierne ako baránok. Dozvieš sa, čo od nich môžeš čakať, ale i to, ako sa tým zlomyseľnejším tvorom ubrániš, keď na nich náhodou narazíš. Spoznaj strašidlá všetkých kontinentov. Prestaň sa ich báť! 

zdroj: Albatrosmedia.sk


Názov: Websterovci 2[:] Zo života pavúkov
Autorky: Katarína Kerekesová, Katarína Moláková, Vanda Rozenbergová
Vydavateľ: Slovart
Poznámka: vekové odporúčanie = 8+
Poznámka: séria Websterovci, 2. diel 

Oficiálna anotácia: Websterovci si opäť utkali nové príbehy. Čaká ich dobrodružná cesta vysávačom, pobyt v kúpeľoch, aj napínavá domová súťaž v preťahovaní vláknom. A keď sa niekto z nich príliš zamotá vo svojich problémoch, je tu stále bláznivá milujúca rodina, ktorá mu ich pomôže rozuzliť. Na jeseň stretnete Websterovcov v kinách a na Vianoce opäť vo vysielaní RTVS.

zdroj: Slovart
 
Názov: Zázračné rozprávky
Autor: Branislav Jobus
Vydavateľ: Slovart 

Oficiálna anotácia: Po úspešnej knihe pre deti aj dospelých s názvom Láskavé rozprávky prichádza Branislav Jobus s viac než dvomi desiatkami nových príbehov. Zázračné rozprávky, v ktorých sa malá Blaženka stretáva s láskou aj nenávisťou, odvahou aj zbabelosťou, dobrom, pýchou, so slobodou či s hanbou oslovujú opäť čitateľov všetkých vekových kategórií. Jobusove rozprávky aj tentoraz dopĺňajú ilustrácie Igora Derevenca. 

zdroj: Slovart

Názov: Kde sú včely?
Autorky: Zuzana Štelbaská, Tina Minorová
Vydavateľ: Ikar
Poznámka: vekové odporúčanie = 9+ 

Oficiálna anotácia: Tento vzrušujúci príbeh sa odohrá pred vašimi očami ako na filmovom plátne. Začne sa v momente, keď Eva utečie z domu, pričom jej kroky budete sledovať spolu s utajenou rozprávačkou. Sem-tam vám vyšle o sebe signály, niekedy ponúkne vtipné komentáre alebo vás nečakane prekvapí rôznymi otázkami. Kto teda tento príbeh rozpráva a prečo sa až do konca chce pohrávať s vašou zvedavosťou? Ani Eva nechápe. To, čo sa stalo jej, by sa mohlo stať hocikomu. Vynechali sme niečo? Aha! Čo s tým všetkým vlastne majú tie včely? 

zdroj: Panta Rhei

Názov: Malamandra
Autor: Thomas Taylor
Vydavateľ: Albatros
Poznámka: vekové odporúčanie = 9+ 

Oficiálna anotácia: V zime nechodí do Záhady nad Morom nik. Ak by aj náhodou niekto prišiel, určite nie v čase, keď padá súmrak a vetrisko zavýja nad Zubatými skaliskami a vrakom bojovej lode Leviatan, o ktorom ešte i dnes kolujú chýry, že tam striehne úlisná malamandra… Herbert Citrón, zamestnanec Oddelenia strát a nálezov v Grandhoteli Nautilus, dobre vie, že vrátiť stratené veci ich skutočným majiteľom nie je jednoduché – zvlášť vtedy, ak stratenou vecou nie je vec, ale dievča. Nikto netuší, kam sa pred dvanástimi rokmi podeli rodičia Violety Mrenovej. Violeta poprosí Herbyho o pomoc v pátraní. Podarí sa im zistiť, že stopy vedú k bájnej morskej oblude, malamandre. Záhada nad Morom bola odjakživa veľmi zvláštnym a tajomným miestom; čudesné príbehy akoby sa z mora vynárali. Zvláštne a tajomné sa však razom zmení na desivé… 

zdroj: Albatrosmedia.sk

Názov: Hviezdna obloha
Autorka: Sara Gillinghamová
Vydavateľ: Albatros
Poznámka: vekové odporúčanie = 10+ 

Oficiálna anotácia: Otvorte oči a pozrite sa v noci na nebo. Verte, že nočnú oblohu uvidíte úplne inými očami!

Už pred tisícročiami noc čo noc ľudia vzhliadali k nebu a vďaka svojej fantázii spájali jednotlivé hviezdy do obrazcov, ktoré pomenovali po bohoch, zvieratách či predmetoch. Rozprávali si o nich príbehy a odovzdávali ich z generácie na generáciu. Hviezdy využívali na navigáciu, určovanie ročných období aj na predpovedanie budúcnosti. Tieto skupiny hviezd sa nazývajú súhvezdia a dodnes ich vedci a astronómovia používajú na pomenovanie rôznych častí oblohy. V tejto knihe nájdete všetkých 88 medzinárodne uznaných súhvezdí. Prečítate si vzrušujúce príbehy a mýty viažuce sa ku každému z nich a naučíte sa ich nájsť na nočnej oblohe. Otvorte oči a pozrite sa v noci na nebo. Verte, že nočnú oblohu uvidíte úplne inými očami! 

zdroj: Albatrosmedia.sk

Názov: Ľudské telo
Autor: Richard Walker
Vydavateľ: Albatros
Poznámka: vekové odporúčanie = 10+ 

Oficiálna anotácia: Priestorový sprievodca anatómiou.

Predstavte si, že sa nachádzate vo viktoriánskom Anglicku a ako študent medicíny v pitevni čakáte na svoju prvú pitvu ľudského tela. Pod pozorným dohľadom Dr. Walkera práve rozrezávate kožu a vyberáte orgány, aby ste sa kúsok po kúsku niečo dozvedeli o tom, ako to vo vnútri ľudského tela funguje. Od kostí a svalov až po mozog, srdce, pľúca a všetko ostatné, čo je medzi tým. Pitva sa začína. Ilustrácie na spôsob viktoriánskeho zobrazovania v 3D formáte knihy podrobne vysvetľujú, ako funguje ľudské telo. 

zdroj: Albatrosmedia.sk

Názov: Klub divných dětí
Autorka: Petra Soukupová
Vydavateľ: Host

Oficiálna anotácia: Mila, Petr, Katka a Franta jsou divní. Nebo si to o nich aspoň ostatní myslí.

Desetiletá Mila má ráda zvířata — zvlášť hmyz a ze všeho nejvíc pavouky. Taky se umí „ztratit ze světa“. Když se na něco soustředí, všechno ostatní pro ni přestane existovat. Petr chodí do čtvrté třídy, ale vypadá na prvňáka. Umí skvěle kreslit a v noci nemůže spát. Bojí se totiž tmy. Vlastně ne tmy, ale toho, co se v ní skrývá. A když už usne, zdají se mu hrozné sny. Katka nemá žádné kamarády, připadá si tlustá a ošklivá. Bojí se mluvit s lidmi a šťastná je jenom tehdy, když si čte. Franta má nemocné nohy a musí chodit o berlích. Je naštvaný na své postižení a bývá na lidi zlý. Baví se natáčením videí na YouTube, hlavně takových, v nichž provokuje ostatní. Tihle čtyři se náhodou potkají. Na začátku nejsou ani přátelé, spíš divné děti, co spolu tráví čas. Pak ale společně naplánují útěk z domova a zažijí něco, na co se nezapomíná. 

"Jsem divná, já to vím. Vím to už dlouho, takže jsem si už na to zvykla, že se na mě lidi někdy dívaj. Zvykla je možná nepřesný, protože mně to bylo vždycky jedno, jen jsem viděla, že lidi si myslí, že divná jsem. "
 

zdroj: Host


Názov: Sametová revoluce: Pád železné opony v komiksu
Autori: Zdeněk Ležák, Jiří Zimčík
Vydavateľ: Edika
Poznámka: vekové odporúčanie = 12+ 

Oficiálna anotácia: Konec komunistické diktatury v Evropě.

V roce 1989 se zhroutil totalitní systém komunistické strany nejen u nás v Československu, ale také ve většině zemí východního bloku. Kniha mapuje události předcházející těmto důležitým politickým změnám a objasňuje souvislosti. Projdeme nejen na revoluční rok 1989, ale podíváme se do jednotlivých zemí východní Evropy, jejich vztah k Sovětskému svazu, specifické verze socialismu a vzdor proti totalitě v období od konce druhé světové války. 

zdroj: Albatrosmedia.sk


Názov: Komiksová učebnice komiksu: Od prvních nápadů po komiksovou knihu
Autor: Toy Box
Vydavateľ: Paseka 

Oficiálna anotácia: Punk a disciplína. V tvorbě žádného jiného českého autora či autorky komiksů se tak přirozeně neprolínají tyto dva póly jako u Toy_Box. Inspirovaná graffiti a street artem, poučená DIY estetikou techno scény stejně jako znalostí literární, filmové i umělecké historie, se prakticky okamžitě stala klíčovou osobností komiksu nového tisíciletí. Oceňovaná tvůrkyně nyní přichází s neotřelou učebnicí určenou všem zájemcům o toto úžasné médium bez ohledu na věk, odbornost či zkušenosti. Na základě vlastní práce i tvůrčích workshopů, které řadu let s velkým úspěchem vede, připravila vizuálně omračující publikaci.

V ní odpovídá na řadu otázek, od těch týkajících se volby kresebného stylu přes rozvíjení příběhu až třeba po to, jak si najít na tvorbu čas. Její kniha není pouhou příručkou, je to zároveň originální komiksový autoportrét. 

zdroj: Knihy Dobrovský

Názov: Niečo ako čistá depka
Autor: Ned Vizzini
Vydavateľ: Slovart
Poznámka: vekové odporúčanie = 15+ 

Oficiálna anotácia: Autobiograficky ladený príbeh z prostredia psychiatrickej liečebne o občas nevyspytateľnej ceste ku šťastiu. Craig Gilner bol vždy odhodlaný uspieť – dostať sa na tú správnu strednú školu a vďaka tomu získať tú správnu prácu. Po tom, čo ho prijmú na prestížnu školu, však zisťuje, že nezvláda tlak, ktorý štúdium so sebou prináša, že nezvláda život. Prestane jesť aj spať, jeho depresia sa prehlbuje natoľko, že 15-ročný Craig začína byť posadnutý myšlienkou na smrť. Craigova samovražedná epizóda ho dostane na psychiatriu, kde spoznáva ostatných dočasných obyvateľov kliniky – transsexuála závislého od sexu, dievča, ktoré si zjazvilo tvár nožnicami, či samozvaného prezidenta Armelia. Až tu sa ukáže, či Craig konečne dokáže čeliť zdroju svojej úzkosti.

zdroj: Slovart


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára