Vyhľadávať v tomto blogu

utorok 1. októbra 2019

Príprava na škôlku je zábava


Tento článok vyšiel v augustovom čísle Magazínu o knihách v roku 2019. Text článku som v rámci jeho publikovania na blogu doplnila o fotografie, aby ste sa mohli s knihami detailnejšie zoznámiť.  
 
Nástup do škôlky a takmer každodenný pobyt v nej je pre dieťa veľkou životnou zmenou. Ocitne sa v novom prostredí v spoločnosti neznámych detí a dospelých, mama zrazu nebude poruke a platia tu iné pravidlá. Ako pomôcť dieťaťu prekonať strach z blížiaceho sa nástupu do škôlky a pomôcť mu bez zbytočného trápenia si zvyknúť na škôlkarský režim? Užitočným pomocníkom sú detské knihy, ktoré sa tejto téme venujú.  

Môj veľký deň

Amber Stewartová, Layn Marlowová: Môj veľký deň 
(preklad Denisa Stareková, Fortuna Libri 2019)

Amber Stewartová a Layn Marlowová vytvorili láskavý príbeh opisujúci obavy spojené s nástupom do škôlky a ich postupné odstraňovanie. 

Roztomilé káčatko Pierko sa do kačacej škôlky veľmi tešilo. Jedného dňa mu mama oznámila vytúženú správu. Zajtra pôjde do škôlky! Večer nadšenie ustúpilo obavám. Čo ak ešte nie je pripravené? Starostlivá mama urobila všetko pre to, aby mu tento veľký životný krok uľahčila. Nachystala jeho batôžtek a cestou do škôlky Pierko upokojovala. Pierko v priebehu dňa postupne objavovalo vo svojom batôžteku dôverne známe veci. Mamine pierko mu pripomínalo, že nie je ďaleko. Obľúbené keksíky mu osladili deň a potešili aj ostatné káčatká. Poobedný spánok v novom prostredí prebehol hladko vďaka obľúbenej dečke. Na konci dňa už obavy boli preč. Nahradilo ich radostné očakávanie ďalších dní v škôlke. 

Okrem citlivého príbehu autorky ponúkajú rodičom na konci knihy 10 užitočných rád, ako pomôcť dieťaťu zvládnuť nástup do škôlky.  




Už som škôlkarom
 
Éva Janikovszky, László Réber: Už som škôlkarom 
(preklad Galina Sándorová, Verbarium 2019)

Jojo sa do škôlky tešil i netešil zároveň. Tešil sa, že je od dnešného rána škôlkarom, ale netešil sa, že v škôlke musí zostať. Krátko po príchode do škôlky zistil, že ani ostatným čerstvým škôlkarom sa nevyhnutnosť ich zotrvania v škôlke veľmi nepozdáva. Niektorí dokonca túto tvrdú realitu znášali horšie ako on! Pani učiteľka Joja poprosila, či by neskúsil utešiť smutné dievčatko. Pre túto zodpovednú úlohu v sebe potlačil chuť na útek. Spoločná neutešená situácia odštartovala vzájomné zoznamovanie a za výdatného prispenia milej učiteľky si deti pomaly začali na škôlku zvykať. Škôlka sa pre malých škôlkarov stala štedrým zdrojom nových kamarátstiev, hier, zážitkov i vedomostí. Napriek všeobecnej spokojnosti sa občas vyskytol medzi deťmi drobný konflikt. Snaha o získanie výlučnej pozornosti pani učiteľky, neochota deliť sa o obľúbenú „erárnu“ hračku, problémové začlenenie nového škôlkara... Starostlivá pani učiteľka si však poradí s každým problémom.

Spisovateľka Éva Janikovszky, pôvodným povolaním učiteľka, deťom výborne rozumela. Deti v knihe nevykreslila ako dokonalé stvorenia, ktoré sú vždy poslušné a bezchybné. Jej hrdinovia sa správajú ako skutočné deti. Robia chyby, občas sú papuľnaté alebo robia neplechu. Autorkine sympatie voči nim sú však neprehliadnuteľné. Neprehliadnuteľný je tiež autorkin spisovateľský talent, humor a schopnosť očarujúco opísať bežné radosti i starosti každodenného života škôlkarov.  




V škôlke
 
Jana Melišová, Marek Mertinko: V škôlke (Webotomy 2019)

Najnovšia príručka slušného správania pre malé deti od Jany Melišovej a ilustrátora Mareka Mertinka ponúka budúcim, ale i súčasným škôlkarom jedinečný pohľad na každodenný život v škôlke. Autori sa zamerali na problémové situácie, ktoré škôlkari bežne zažívajú a sú zdrojom ich negatívnych emócií. Búrlivo prežívaný príchod do škôlky, posmievanie sa, neochota deliť sa o hračky, zvaľovanie viny na iného... 

Každá dvojstrana príručky ukazuje konkrétnu situáciu, pričom ilustrácia na ľavej strane vždy znázorňuje nevhodné správanie škôlkara/škôlkarky a ilustrácia na pravej strane ukazuje, aké správanie je v danej situácii správne. Autori vykreslili škôlku, situácie odohrávajúce sa v nej i emócie s nimi spojené bez použitia slov. Vďaka dômyselne premysleným ilustráciám ich ani vôbec netreba! Autori deťom a ich bohatému a občas náročnému životu očividne rozumejú a možno práve vďaka nim sa deti naučia riešiť problémové situácie správne. 

V sérii príručiek o slušnom správaní pre malé deti s názvom Slušné správanie vyšli okrem spomínaného titulu ešte dve príručky – Ja a môj pes, V mojej izbe. 




Rok v škôlke
 
Przemysław Liput: Rok v škôlke 
(preklad Alexander Horák, Ikar – Stonožka 2019)

Bez textu sa zaobišiel aj Przemysław Liput pri tvorbe veľkoformátového leporela Rok v škôlke. Ako už samotný názov napovedá, na stranách leporela môžeme sledovať škôlkarsky svet počas jedného školského roka. 

Rok v škôlke s názvom Slnečná škôlka strávime v spoločnosti 28 detí, učiteľky a údržbára, ktorý okrem opráv vykonáva veľa iných, v danom momente nevyhnutných profesií (fotograf, zvukár, umývač okien atď.). Pred vstupom do škôlky sa nám každý škôlkar stručne predstaví. Martin pokazí všetko, čoho sa dotkne, Žofka stále niečo stráca a bojazlivý Alex si dodáva odvahu svojím vankúšikom. Vďaka rozmanitosti pováh a záujmov si každé dieťa ľahko nájde aspoň jedného obľúbenca. 

Do škôlky vstupujeme na začiatku školského roka. Jesenná atmosféra je prítomná nielen za oknami škôlky, ale aj vnútri. Deti vyrábajú z prírodných materiálov rôzne výtvory a výzdoba miestnosti tematicky tiež odráža aktuálne ročné obdobie. S každým ročným obdobím prichádzajú nové aktivity (besiedky, námety na kreslenie a tvorbu dekorácií), ale deti majú aj dostatok priestoru na trávenie času podľa vlastného vkusu. Vtedy sa naplno ukazuje, kto aké činnosti obľubuje, s kým rád trávi čas a ako koná v rôznych situáciách. 

Vďaka absencii textu nám autor ponúka možnosť výberu, ako pri prezeraní leporela postupovať. Môžeme sledovať dianie v škôlke v priebehu konkrétneho mesiaca či ročného obdobia, zamerať sa na konkrétne dieťa/deti a pozorovať čo robí/robia, pomôcť zábudlivej Žofke nájsť stratené veci atď.  

Leporelo je vhodné najmä pre deti od troch rokov, ale zaujme aj menšie deti, pre ktoré môže byť pomôckou pri zoznamovaní sa s rôznymi oblasťami každodenného života (zvyky, oblečenie atď.) a v rámci rozširovania slovnej zásoby. 




Škôlky sa báť netreba!

Strach dieťaťa z nového prostredia, ľudí a režimu je úplne pochopiteľný. Niektoré deti sa boja viac, niektoré vôbec. Niektoré sa v škôlke hneď udomácnia a iné uronia pred ranným príchodom do škôlky počas prvých týždňov potoky sĺz. (Aj) vďaka príbehom ich rozprávkových rovesníkov však majú šancu zvládnuť počiatočné problémy a po ich prekonaní s hrdosťou skonštatovať, už som škôlkarom! 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára