Vyhľadávať v tomto blogu

štvrtok 10. októbra 2019

Neľahký deň malého hasiča

Tento článok vyšiel v septembrovom čísle Magazínu o knihách v roku 2019. Text článku som v rámci jeho publikovania na blogu doplnila o fotografie, aby ste sa mohli s touto knihou detailnejšie zoznámiť.
 
Quentin Gréban: Chcem byť hasičom 
(preklad Denisa Stareková, Fortuna Libri 2019)
 

Čím budeš, keď vyrastieš? Na túto obľúbenú dospelácku otázku existuje obľúbená detská odpoveď. Chcem byť hasičom! Presne takto by odpovedal aj medvedík Oskar. Disponoval odvahou, hasičským oblečením i autíčkom s pedálmi, ale jeho trpezlivosť v prípade vysnenej profesie veľmi ochotne ustúpila nedočkavosti. Oskar sa v jeden deň rozhodol, že hasičom sa stane už dnes! Vhupol do svojho autíčka a pedáloval v ústrety dobrodružstvu. Onedlho zacítil zápach a uvidel dym. Okamžite vedel, že ako správny hasič musí zasiahnuť! Treba uznať, že sviečky na narodeninovej torte uhasil vskutku dokonale. Udatný medvedík si nad oprávnenosťou zákroku hlavičku nelámal a vydal sa hľadať nové dobrodružstvo. Po „záchrane“ na strome uviaznutého mačiatka po sebe zanechal skazu pripomínajúcu zásah hurikánu. Po odstránení škôd po dopravnej havárii, ktorú spôsobil svojou nepozornosťou, dospel malý hasič začiatočník k záveru, že je čas vrátiť sa do postieľky. Cestou domov mal už jediný cieľ. Kúpiť si zopár cukríkov, ktoré vnímal ako zaslúženú odmenu. Po príchode k obchodu však musela túžba ustúpiť naliehavej prosbe vystrašenej majiteľky. Obchod horel a vnútri zostal jej psík. Oskar prekonal strach a podujal sa na jeho záchranu...  

Príbeh o medvedíkovi, ktorého priskorá realizácia hasičského sna so sebou prináša jednu katastrofu za druhou, je zdrojom zábavy i poučenia, že svojich snov sa netreba vzdávať, ale okrem srdca treba počúvať aj rozum. 




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára