Vyhľadávať v tomto blogu

štvrtok 10. októbra 2019

Z uhoľnej bane do opery obrátením strany

Tento článok vyšiel v septembrovom čísle Magazínu o knihách v roku 2019. Text článku som v rámci jeho publikovania na blogu doplnila o fotografie, aby ste sa mohli s touto knihou detailnejšie zoznámiť.

Stephen Biesty, Richard Platt: Čo je vnútri fantastických strojov a stavieb 
(preklad Jaroslav Coplák et al., Slovart 2019)
 
Stephen Biesty a Richard Platt umožňujú čitateľom na stranách knihy Čo je vnútri fantastických strojov a stavieb preskúmať rozmanité stroje, vstúpiť do majestátnych budov i cestovať v čase. Na svoje si prídu milovníci histórie, vlakov, lodí, bojových strojov, priemyslu či architektúry. Hrad, observatórium, galeóna, uhoľná baňa, tank, katedrála, budova opery, parný vlak, mrakodrap Empire State Building... Vďaka znázorneniu formou priečnych rezov sa môžeme s danými objektmi detailne zoznámiť zvonka i zvnútra. Dozvedieť sa, aké podmienky mala posádka v tanku počas bojov, ocitnúť sa v stiesnených priestoroch ponorky alebo preskúmať ropnú plošinu a dozvedieť sa, na čo slúži „inteligentné prasiatko“. 

Koľko okien má mrakodrap Empire State Building? Ako rieši osobnú hygienu posádka raketoplánu? Kde vykonávali vylučovanie obyvatelia hradu alebo námorníci na galeóne? Autori odpovedajú aj na takéto otázky, čím potešia nejedno dieťa, ktoré presne tento typ informácií zaujíma.

Stephen Biesty a Richard Platt umožňujú čitateľom spoznať rozmanitý mix strojov a stavieb a pochopiť ich fungovanie. Podarilo sa im opísať v mnohých prípadoch zložité a rozsiahle témy stručne a pochopiteľne, preto je táto kniha je skvelou voľbou pre deti a dospelých, ktorých myseľ sa vyskytuje na ťažko dostupných miestach a túži nájsť odpovede. 






Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára