Vyhľadávať v tomto blogu

štvrtok 10. októbra 2019

Nasledovaniahodný nedeľňajší rituál

Tento článok vyšiel v septembrovom čísle Magazínu o knihách v roku 2019. Text článku som v rámci jeho publikovania na blogu doplnila o fotografie, aby ste sa mohli s touto knihou detailnejšie zoznámiť.

Marianne Dubucová: Na vrchol kopca 
(preklad Lucia Hlubeňová, Ikar – Stonožka 2019)

Pani Jazvecová býva v domčeku na úpätí kopca. Táto postaršia jazvečia dáma má rituál odohrávajúci sa každú nedeľu. Chytí do labky palicu a vykročí na prechádzku vedúcu až na vrchol kopca. 

Dnešná nedeľa je iná ako tie predošlé. Pocit, že ju niekto sleduje, sa ukázal ako správny. Oranžovo-biely kocúrik Leo sa jej zdôveril, že aj on by chcel vyjsť až na vrchol kopca. Pani Jazvecová mu obstarala dobrú palicu, cestou mu dávala užitočné rady, odpovedala na jeho otázky a učila ho pomáhať. Tento silný zážitok významne ovplyvnil Leov život a nedeľa sa aj preňho stala dňom putovania na vrchol kopca. Pani Jazvecová po mnohých spoločných výstupoch na kopec už túto náročnú aktivitu nevládala ďalej absolvovať, a preto Leo vykročil na cestu sám. Nedele ubiehali a opäť prišla nedeľa, ktorá bola iná. Pani Jazvecová obdarovala Lea priateľstvom, prekypujúcim šľachetnosťou, úprimným záujmom a pochopením. Leo tieto cenné dary ponúkol ďalšiu zvieratku, ktoré spolu s ním vykročilo na cestu vedúcu až na vrchol kopca...

Hrejivý, nadčasový príbeh o priateľstve a jeho pozitívnych účinkoch na život pretkaný nezabudnuteľnými chvíľami prežitými v nádhernej prírode, chytí za srdce deti aj dospelých. Kniha je vhodná pre deti od troch rokov. 





Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára