Vyhľadávať v tomto blogu

štvrtok 10. októbra 2019

Exkurzia do sveta povolaní

Tento článok vyšiel v septembrovom čísle Magazínu o knihách v roku 2019. Text článku som v rámci jeho publikovania na blogu doplnila o fotografie, aby ste sa mohli s touto knihou detailnejšie zoznámiť.

Jana Sedláčková, Katarína Gasko: Čím budem? 
(preklad Ľuba Nguyenová Anhová, Albatros 2019)

Veľkoformátové leporelo Čím budem? je vhodné pre deti od troch rokov, ktoré rady nakúkajú do sveta dospelých a túžia spoznať povolania, ktoré sú aj jeho súčasťou. Autorky deťom predstavujú 32 povolaní, ktoré rozmiestnili do štyroch kategórií (Mesto, Historická ulička, Vidiek, Záchranná akcia). Každá z nich je spracovaná na dvoch dvojstranách a ukazuje osem profesií. V meste usmievavý predavač obsluhuje zákazníčku, chudák smetiar sa pri prenášaní kontajnera pošmykol na banánovej šupke a sympatická knihovníčka je obklopená deťmi. Na nasledujúcej dvojstrane sú profesie z predchádzajúcej dvojstrany predstavené detailnejšie. Umožňuje zistiť, aké nástroje a pomôcky používajú ľudia pri výkone práce. Pozitívum daného rozmiestnenia vybraných povolaní do uvedených kategórií spočíva najmä v atraktívnosti daného prostredia/situácie z pohľadu detského čitateľa. 

Veľkoformátové leporelo Čím budem? podnecuje v deťoch predstavivosť a môže sa stať pútavým pomocníkom slúžiacim na rozvoj ich slovnej zásoby.






Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára