Vyhľadávať v tomto blogu

pondelok 2. decembra 2019

Decembrové knižné novinky (2019)

Názov: Nevieš dňa, nevieš hodiny
Autor: Dominik Dán
Vydavateľ: Slovart

Oficiálna anotácia: V Biblii nájdeme poučný odkaz, že človek ani netuší, kedy sa priblíži jeho koniec. Ak je však niekto nepoučiteľný a postaví sa osudu, sú z toho len problémy. Detektív Richard Krauz je tu na to, aby osudové problémy riešil. Tak to bolo aj v pamätný deň na prelome tisícročí - na Silvestra 1999. Dve hodiny pred polnocou ho zavolali na cintorín k náhrobnému kameňu postriekanému krvou. Krv nebola jediná zvláštnosť na hrobe, záhadnejší bol čerstvo vytesaný dátum úmrtia - zajtrajší deň, prvý deň nového milénia. Na prvý pohľad hlúpy žart, no detektíva Krauza prejde smiech v momente, keď mu z operačného strediska zahlásia, že majiteľ hrobu prvú hodinu po polnoci naozaj zomrel. Osud sa s ním kruto zahral, nech plánoval svoju smrť akokoľvek precízne, niekto ho predbehol. Muža strelili do chrbta spôsobom vylučujúcim samovraždu. Oddelenie vrážd má pred sebou ďalší hlavolam, no zďaleka nie jediný. Magická noc deliaca dve tisícročia im prinesie viac prekvapení, bohužiaľ, prekvapenia na oddelení vrážd väčšinou stoja niekoho nevinného život.

zdroj: Slovart

Názov: Šakal
Autor: Frederick Forsyth
Vydavateľ: Ikar

Oficiálna anotácia: Šakal. Vysoký Angličan s blond vlasmi a so sivými temnými očami. Profesionálny vrah prvej triedy. Muž, ktorého identitu nepozná nijaká tajná služba na svete. Zabijak najatý na vraždu jedného z najlepšie strážených mužov sveta. Muž so zbraňou, ktorý môže zmeniť dejiny. Jeho misia je tak dôkladne utajená, že ani objednávatelia nepoznajú jeho meno. Čas vraždy sa blíži a zdá sa, že nijaká sila na zemi Šakala nezastaví.

Politicko-špionážny román Šakal je príbeh o jednom z mnohých pokusov o atentát na francúzskeho prezidenta de Gaulla. Zavedie nás do polovojenskej organizácie OAS, ktorú založili vzbúrení francúzski vojaci po opustení revolučného Alžírska. De Gaulla považovali za hlavného vinníka potupnej porážky a prisahali mu smrť. Nijaký útok naňho sa však nepodaril. Posledný pokus o atentát autor použil ako predlohu pre svoj fiktívny príbeh založený na skutočných udalostiach. 


zdroj: Bux.sk

Názov: Sekera
Autor: Ed McBain
Vydavateľ: Baronet

Oficiálna anotácia: V 87. okrsku je objeven starý muž s dřevorubeckou sekerou zaklíněnou do lebky. Pátrání detektivů Hawese a Carelly vede do slepé uličky, vraždící bestie však udeří znovu. V té chvíli případ nabere nový směr a spád. Podaří se mužům zákona zastavit šílence dřív, než bude pozdě? To se dozvíte v jednom z nejzdařilejších detektivních románů Ed McBaina. 

zdroj: Knihcentrum

Názov: Obscénní pták noci
Autor: José Donoso
Vydavateľ: Malvern

Oficiálna anotácia: Obscénní pták noci je román, který nemá obdoby. José Donoso kdysi přiznal, že při jeho psaní trpěl nesnesitelnými bolestmi – a pochopil, že pokud knihu nedokončí, nikdy se jich nezbaví. Výsledný „totální román“ se mezitím stal textem, o kterém se píší celé disertace. Moc a bezmoc, mužství a ženství, ošklivost a krása, skutečnost a sen, řád a chaos, tvář a maska, bujnost a úpadek, bída a bohatství – každá z těchto opozic by vydala na několik pojednání i za předpokladu, že by do sebe nebyly v knize tak nesmlouvavě zaklesnuté. V sevření těchto rozporů zaznívá slábnoucí hlas Humberta Penalozy, který tráví své dny v polorozpadlém domě mezi dožívajícími stařenami a sám se stává jednou z nich. Na líci světa neuspěl, a tak se usadil na jeho rubu, po boku „lidské suti“, aby sám sebe jednou provždy popřel. Jde ale jen o jednu z mnoha proměn, jimiž postavy Obscénního ptáka noci procházejí. 

zdroj: Knihcentrum

Názov: Chyba
Autor: Marek Šindelka
Vydavateľ: Odeon

Oficiálna anotácia: Černý obchod s ohroženými květinami s postupujícím vymíráním druhů závratně vzrostl. Cena, jakou byli někteří sběratelé ochotni zaplatit za jedinou sazenici, nabyla často až zvrácených rozměrů. Jisté květy obestřela dekadentní melancholie. Zdobení se zánikem a smrtí. Móda, kterou začala vzývat především nová vrstva bohatých. Vodní a zemědělští baroni třetího světa. Nová ekonomická elita. Kryštof poznal kupce, co si nalhávali, že tak pro další generace zachraňují to, co se ještě zachránit dalo. Poznal jiné, kteří nezachraňovali nic, jen se smutně opájeli všemi těmi dávnými tvary a vůněmi. Všechny ty květy, ať byly sebelíbeznější, voněly rozkladem. Začaly se objevovat nelegální parfémy vyráběné z posledních zástupců dříve běžně rozšířených druhů rostlin, vyhynulé vůně, upomínající na cosi dávného. Asi jako když se lidé chodili dívat do kodaňské zoo na posledního žijícího ledního medvěda, který začal odmítat potravu, jako by tušil, že je to jen plýtvání časem – jako by ho jeho mrtvý živočišný druh volal k sobě do nicoty. 

zdroj: Knihcentrum

Názov: Brány Anubisovy
Autor: Tim Powers
Vydavateľ: Argo

Oficiálna anotácia: Brendan Doyle, odborník na dílo básníka raného devatenáctého století Williama Ashblesse, neochotně přijme pozvání od výstředního milionáře, aby skupině cestovatelů v čase posloužil jako odborný průvodce. Ovšem poté, co se v roce 1810 zúčastní vytoužené přednášky Samuela Taylora Coleridge, je unesen do špinavých uliček Londýna, kde temné a nebezpečné síly dobře znají tajemství bran v čase. Ztracený v čase, zapletený do vražedných intrik mezi znepřátelenými bandami žebráků a pronásledovaný egyptskými čaroději Doyle kupodivu přese všechna nebezpečenství přežívá. A dozvídá se o tajemném básníkovi Ashblessovi mnohem víc, než by kdy považoval za možné…

Jeden z nejvěhlasnějších románů na pomezí science fiction a fantasy mísí literární historii, lykantropii, templářské rytíře, egyptskou magii a prazvláštní přehlídku skutečných i fiktivních postav v patrně nejoriginálnějším příběhu o cestování v čase, jaký byl kdy napsán. Román v roce 1983 získal Pamětní cenu Philipa K. Dicka. Nové upravené a ilustrované vydání je opatřeno krátkou autorskou předmluvou a množstvím vynechaných scén s Powersovým komentářem. Znalci jistě ocení rovněž novelu odehrávající se ve stejném prostředí jako slavný román, jenž se stal základním kamenem literárního subžánru zvaného steampunk. 


zdroj: Knihy Dobrovský

Názov: Hranice lesa
Autor: Vratislav Kadlec
Vydavateľ: Argo

Oficiálna anotácia: Muž, kterému straka ukradla jméno, tváře mizející v mlze, tajemné tělo za koupelnovou zdí a porouchaný automat na kávu jako příčina námořní katastrofy – ale též neschopnost sdělit svým nejbližším vlastní pocity, dětské křivdy zažrané pod kůží, rozchody visící jako těžký mrak nad letními dny, strach z otevřených dveří a šmátrání po autenticitě protékající mezi prsty. Bukové listí, zvířecí hřbitůvky a hvězdy na konci světa.

Prozaický debut Vratislava Kadlece nabízí sedmnáct povídek, v nichž jako by se potkával Karel Michal a jeho Bubáci pro všední den s texty Jorgeho Luise Borgese. Jednotlivé povídky ohmatávají různé podoby hranic, nejasné prahy v nás i kolem nás a životní mezníky, po jejichž překročení není návratu. Postavy povídek se často ocitají v neveselých situacích, vyprávění však nechybí humor a za slovy tu a tam cítíme poťouchlý úsměšek vypravěče. Humor vyvstává ve chvílích, kdy si uvědomujeme chybu, která nebolí. I práh bolestivosti je ovšem velmi nejasné a proměnlivé povahy.


zdroj: Knihy Dobrovský

Názov: Stezka v troskách
Autorka: Gemma Liviero
Vydavateľ: Kalibr

Oficiálna anotácia: Srpen 1945. Ital Stefano se snaží dostat domů přes válkou zničené Německo. Cestou se ujme malého chlapce, jehož matka zemřela a Stefano ho nechce nechat napospas neznámému osudu. Společně najdou útočiště v odlehlé chatě. Ta patří Erichovi, bývalému německému vojákovi. Na místě se postupně objeví i další lidé – nedaleko žijící Rosalind se svým traumatizovaným manželem Georgem. Všichni postupně zjišťují, že jejich setkání povede k něčemu fatálnímu. A když Stefano najde dopisy Monique, záhadné dívky z Rosalindiných fotografií, dojde mu, že válka možná skončila pro státy a generály, ne však pro obyčejné lidi chycené v pasti daleko od jakékoliv pomoci… 

zdroj: Knihy Dobrovský


Názov: Svět včerejška: Vzpomínky jednoho Evropana
Autor: Stefan Zweig
Vydavateľ: Malvern

Oficiálna anotácia: Paměti světoznámého rakouského autora jsou jednou z jeho nejlepších a nejdůležitějších knih, ale i jedním z pramenů pro pochopení novodobé evropské kultury. V knize jsou zachyceny formou očitého svědectví všechny nejdůležitější události novodobé evropské historie, atmosféra jejích měst a setkání s desítkami nejvýznamnějších evropských osobností. 

zdroj: Knihcentrum


Názov: Mateřství se mi stalo pastí: Příběhy matek s depresí
Autorka: Tracy Thompson 
Vydavateľ: Portál

Oficiálna anotácia: Pojmem „mateřská deprese“, který autorka sama definovala, dosud nebyl dostatečně popsán a odborně zkoumán a rozumí se jím dlouhodobý depresivní stav, jímž průběžně trpí matky malých dětí s predispozicí k depresi (na rozdíl od poporodní deprese). Na základě vlastní zkušenosti a výpovědí dalších matek, které se musely s tímto problémem dlouhodobě potýkat, Tracy Thompsonová tento stav popisuje a definuje, vymezuje se proti tabu, s nímž bývá stále ještě koncept „nemilující matky“ spojován, a nabízí řadu rad, jak si tuto situaci pokud možno usnadnit a hlavně jak ji nepředat dalším generacím. 

zdroj: Knihcentrum


Názov: Môj rok s prírodou: Kreatívny zápisník
Autorka: Jocelyn De Kwant 
Vydavateľ: Ikar
Poznámka: pravdepodobný dátum vydania je až 31. 12.

Oficiálna anotácia: Svet, ktorý nás obklopuje, je plný zázrakov. Ako často si však nájdeme čas na to, aby sme sa zhlboka nadýchli vône lesa, ocenili magickú krásu nočnej oblohy alebo chvíľu len tak pozorovali okolitú prírodu? V tom kreatívnom zápisníku nájdete 365 inšpiratívnych nápadov, vďaka ktorým nájdete svoje spojenie s prírodou a obohatíte všedný deň malou radosťou. 

zdroj: Bux.sk


Názov: Co ryba ví?: Vnitřní život našich vodních příbuzných
Autor: Jonathan Balcombe
Vydavateľ: Václav Kazda

Oficiálna anotácia: Přemýšlejí ryby? Skutečně mají třívteřinovou paměť? A dokáží rozpoznat lidi, kteří na ně zírají nad hladinou? V knize Co ryba ví? etolog Jonathan Balcombe vyvrací mýty a přináší odpovědi nejen na tyto otázky. Vezme vás do hlubin moří, do potoků a ústí řek i na druhou stranu akvarijního skla, kde odhalí překvapivé dovednosti ryb. Co ryba ví? překypuje postřehy a vzrušujícími objevy, a tak vybízí k přehodnocení našeho vztahu k rybám a ke stále více ohroženému mořskému životu. Navždy změní váš pohled na naše podvodní bratrance. A to včetně zlatých rybiček.

zdroj: Knihy Dobrovský


Názov: Musíme si pohovoriť o Putinovi: Zoznámte sa s najnebezpečnejším mužom na svete. A je ním vôbec?
Autor: Mark Galeotti
Vydavateľ: Ikar

Oficiálna anotácia: Kto je skutočný Vladimir Putin? Čo chce? A aký bude jeho ďalší krok? Napriek tomu, že o Putinovom Rusku sa napísali milióny slov, Západ stále nedokáže pochopiť jedného z najmocnejších politikov sveta s vplyvom po celom svete a s mocenskou sieťou, ktorá zasahuje do našich každodenných životov. Profesor Mark Galeotti v tomto základnom politickom šlabikári odhaľuje muža skrytého za mýtmi, demaskuje najdôležitejšie omyly o Putinovi a vysvetľuje, ako môžeme dešifrovať jeho motiváciu a ďalšie kroky. Galeotti sa pri vykresľovaní Putinových prvých rokov v KGB, jeho skutočného vzťahu k Spojeným štátom či jeho vízie budúcnosti Ruska opiera o nové ruské zdroje a šokujúce nezverejnené svedectvá, vďaka ktorým prináša doteraz nevídaný pohľad na muža v srdci globálnej politiky. 

zdroj: Bux.sk


Názov: Kyber a eko: Digitální technologie v environmentálních souvislostech
Autori: kolektív autorov
Vydavateľ: Host

Oficiálna anotácia: Jaké jsou vzájemné vazby mezi intenzitou života v zajetí technologií a vším, co kvůli nim ztrácíme? Titulním přispěvatelem publikace je německý psychiatr Manfred Spitzer, autor bestsellerů Digitální demence a Kybernemoc!. K dalším patří sociolog Václav Bělohradský se studií o internetu a jeho dopadech na naši hermeneutickou kompetenci, kulturní antropolog Martin Soukup shrnující důsledky šíření digitálních technologií na Papui Nové Guineji, pastevec ovcí Jeremiáš Havranu s manifestem na téma postarchaismu, kyberšábesu a dřevního hackerství, kulturoložka Jana Karlová s tématem proměn našich domovů a měst a Zdenka Sokolíčková s analýzou souvislostí stále více digitalizovaného života a globálních procesů přehřívání/ochlazování na poli kultury a identity. 

zdroj: Knihy Dobrovský


Názov: Epigenetika - chytrý průvodce pro každý den
Autorka: Blanka Gololobovová
Vydavateľ: Blue step

Oficiálna anotácia: Naše geny tvoří jen malý dílek skládačky, která z nás dělá to, čím jsme. Samotná přítomnost genu v naší DNA totiž ještě nic neznamená, důležitá je i míra jeho aktivity. Pokud je totiž gen „vypnutý“, je to podobné, jako by v buňce vůbec nebyl. K vypínání a zapínání genů přitom dochází pomocí biochemických reakcí, jejichž průběh můžeme ovlivňovat i my sami, především prostřednictvím svého životního stylu. Kniha Epigenetika – chytrý průvodce pro každý den, dává čtivou, srozumitelnou formou odpovědi mj. i na následující otázky:
  • Dokážeme zpomalit stárnutí?
  • Které jídlo je opravdu zdravé a které nikoliv?
  • Jak opravdu účinně zhubnout?
  • Jak zvýšit šanci na miminko?
  • Můžeme zvýšit inteligenci svých dětí?
  • Jak mohou naše emoce ovlivňovat zdraví?
  • Je pohyb vážně nezbytný?
  • Jak zvýšit výkonnost sportovců?
  • Proč vznikají civilizační nemoci a jak jim předcházet?

zdroj: Knihy Dobrovský


Knihy pre deti a mládež


Názov: Háro
Autorka: Adela Režná
Vydavateľ: Albatros
Poznámka: vekové odporúčanie = 3+

Oficiálna anotácia: Nový netradičný príbeh nielen pre deti od talentovanej ilustrátorky a autorky Adely Režnej. Niekto má krivý nos, niekto nohy do O, ale náš Aurel, ten má pleš. Ach, a páči sa mu susedka Vlaďka. Aurel, rýchlo, už ide! Zožeň háro, zakry pleš. A tak zháňa, skúša, preberá… a možno Vlaďke ani iným na výzore až tak nezáleží. 

zdroj: Albatrosmedia.sk

Názov: Malá líška
Autorka: Carolina Rabei
Vydavateľ: Ikar
Poznámka: vekové odporúčanie = 3+

Oficiálna anotácia: Dojímavý príbeh o sile priateľstva, rodinnom pute a ochote pomáhať. Aj o tom, ako sa spriateliť so skutočnými líškami.

Grétka žije na vidieku. Široko-ďaleko nebývajú iné deti, no Grétke nikdy nie je smutno, pretože má veľa priateľov. Jej najobľúbenejšou kamarátkou je líška Ryška, ktorá jedného dňa zmizne. Grétka sa vyberie hľadať svoju plyšovú priateľku a vďaka svojej prívetivej povahe a dobrému srdcu nájde nielen svoju obľúbenú hračku, ale spriatelí sa so skutočnými líškami.
 

zdroj: Bux.sk


Názov: Egaliterra: Ilustrovaná kniha o rovnoprávnosti
Autori: Edgar Bak, Joanna Olech
Vydavateľ: 82 Book and Design Shop
Poznámka: vekové odporúčanie = 6+

Oficiálna anotácia: Ilustrovaná knižka o rovnoprávnosti, ktorá vysvetľuje deťom aj dospelým, čo je to diskriminácia, čo sú to rodové stereotypy a prečo je dôležité, aby ženy aj muži dostávali v živote rovnaké príležitosti. Autorom grafického spracovania je poľský dizajnér Edgar Bąk, držiteľ mnohých dizajnérskych ocenení, ktorý spolu s Joannou Olech pracuje na ilustrovaných detských knihách o ľudských právach a spoločenskej zodpovednosti. 

zdroj: AhaKniha.sk

Názov: Objevujeme architekturu
Autori: Eduard Altarriba, Berta Bardi i Milá
Vydavateľ: Grada
Poznámka:vekové odporúčanie = 9+

Oficiálna anotácia: Iglú, mrakodrapy, katedrály, pyramidy, chaty… Budovy na sebe berou nejrůznější podobu, tvar a velikost, ale jednu věc mají společnou – na začátku byly jen myšlenkou v něčí hlavě. Tento nádherný ilustrovaný úvod do architektury vám ukáže, jak vznikaly budovy kolem nás, a také prozradí něco o jejich tvůrcích. 

zdroj: Knihcentrum

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára